-
-
-
بایدن در سفر به محل کشتار بوفالو برتریجویی سفیدپوستی را ‘سمی’ خواند
توضیح تصویر، بایدن و همسرش در بازدید از یادواره کشته های حمله روز شنبه در بوفالو
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در جریان بازدیدی از شهر بوفالو در نیویورک برتریجویی سفیدپوستی را “یک سم جاری در بدنه جامعه” توصیف کرده است.
روز شنبه ده شهروند سیاهپوست در حملهای که تصور میشود با انگیزه نژادپرستانه صورت گرفته باشد در سوپرمارکتی در بوفالو کشته شدند.
مرد مظنون، ۱۸ ساله، در سندی که در اینترنت پست کرده بود خود را یک فاشیست و ملیگرای سفیدپوست معرفی میکرد.
آقای بایدن روز سهشنبه گفت که این مرد جوان به “یک اقلیت آکنده از نفرت” متعلق است.
او بعد از دیدار با خانواده کشتهها از قربانیان به خاطر “یک زندگی پر از عشق، خدمت و مردمدوستی که گویای تصویری کاملتر از هویت ما آمریکایی هاست” تمجید کرد.
او گفت: “برتریجویی سفیدپوستی حرف آخر را نخواهد زد.”
مقامهای محلی میگویند که فرد مظنون به حمله بیش از ۳۲۰ کیلومتر رانندگی کرد تا عمدا محلی با جمعیت بزرگ سیاهپوستی را پیدا کند. به گفته کارآگاهان اگر کسی جلوی او را نمیگرفت، به حمله در سایر نقاط ادامه میداد.
آقای بایدن گفت مهاجم تسلیم “یک ایدئولوژی پر از نفرت و منحرف که ریشه در ترس و نژادپرستی دارد” شده است.
او در اشاره به تجمع افراطیون راستگرا در سال ۲۰۱۷ در شهر شارلوتزویل در ویرجینیا – حادثهای که میگوید او را قانع کرد دوباره در انتخابات نامزد شود – هشدار داد که دمکراسی آمریکا “طوری در خطر است که هرگز در طول زندگی من نبوده.”
آقای بایدن گفت: “کسانی که تظاهر میکنند عاشق آمریکا هستند اما آمریکا را درک نمی کنند، به ایجاد فضای رشد برای نفرت و ترس کمک کردهاند.”
“من از همه آمریکاییها میخواهم این دروغ را رد کنند و کسانی که برای رسیدن به قدرت، منافع و سود سیاسی دروغ میگویند را محکوم میکنم.”
آقای بایدن با خانوادههای عزادار ملاقاتهای جداگانه برگزار کرد و همچنین از یک یادواره موقتی در کنار فروشگاه “تاپس” که محل کشتار شنبه بود بازدید کرد.
بایرون براون، شهردار بوفالو، به رسانهها گفت که رئیس جمهور “خیلی از آنچه در این جمع دیده بود متاثر به نظر میرسید” و اظهار امیدواری کرد که قوانین کنترل سلاح تقویت شود.
جیل بایدن همسر آقای بایدن، سناتورهای دمکرات نیویورک و سایر مقام های بلندپایه در این سفر آقای بایدن را همراهی میکردند.
تحلیل ندا توفیق
خبرنگار بی بی سی در نیویورک
هدف اصلی آقای بایدن از سفر به بوفالو تسلی دادن به مردم این شهر و کشور بود.
او در زندگی شخصی متحمل ضایعات عمیقی شده. همسر اول و دختر ۱۳ ساله او در تصادف رانندگی کشته شدند و بعدا یکی از پسرهایش در اثر سرطان مغز درگذشت.
او به خانوادههای عزادار گفت روزی خواهد رسید که خاطره عزیزانشان پیش از آنکه آنها را به گریه بیاندازد، لبخند به صورت آنها بیاورد.
مردم محل میگویند که هرچند قدردان همدردی و دعا هستند، اما بیشتر به اقدامی عملی نیاز دارند.
آقای بایدن در این زمینه حرف زیاد تازهای ندارد، چیزی که در سفر بازگشت به واشنگتن با هواپیمای “ایر فورس وان” به آن اذعان کرد.
او در مورد کنترل سلاح و ممنوعیت سلاحهای خودکار گفت سعی خواهد کرد کنگره را قانع کند، اما این کار دشوار خواهد بود.
او در مورد تروریسم داخلی گفت که قوانین کافی وضع شده و کشور فقط نیازمند آن است “که در آینه بنگرد و با واقعیت روبرو شود.”
جاستین ترودو: بازی دوستانه کانادا با تیم ملی ایران ایده خیلی خوبی نبود
توضیح تصویر، تیم ایران که در رتبه ۲۱ رنکینگ فیفا قرار دارد توانسته سریعترین صعود خود به جام جهانی را رقم بزند
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، میگوید برگزاری بازی تدارکاتی تیم ملی فوتبال این کشور و ایران، که قرار است روز پنجم ژوئن (۱۵ خرداد) در ونکوور برگزار شود، “ایده خیلی خوبی” نبوده است.
آقای ترودو در مورد این مسابقه گفت: “این انتخاب فدراسیون فوتبال کانادا بود. به نظرم دعوت از تیم فوتبال ایران ایده خیلی خوبی نبود. اما این مسئلهای است که برگزارکنندگان بازی باید در موردش توضیح دهند.”
دعوت تیم ملی ایران به کانادا با انتقادات بسیاری به خصوص از جانب خانوادههای قربانیان هواپیمای اوکراینی همراه شده است.
با این حال، روز سهشنبه، ۱۷ مه، فدراسیون فوتبال کانادا به بیبیسی فارسی گفت این نهاد پیرو اصول فدراسیون جهانی فوتبال – فیفا- است که مبتنی بر تلاش برای نزدیک کردن ملتها از راه ورزش است.
«در فدراسیون فوتبال کانادا ما به قدرت و اعجاز ورزش برای نزدیک کردن افراد با سوابق فرهنگی و باورهای سیاسی متفاوت باور داریم. ایران عضو فیفا و یکی از ۳۲ تیم حاضر در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر است. فدراسیون فوتبال کانادا بر همین اساس تمامی مقررات بینالمللی برای برگزاری این مسابقه (دوستانه) را دنبال خواهد کرد. تمرکز ما روی حضور در جام جهانی قطر و آماده کردن تیم ملی مردانمان برای رقابت در این عرصه جهانی است».
ایران هشتم ژانویه ۲۰۲۰ با شلیک دو موشک هواپیمای ۷۵۲ خط هوایی اوکراین را سرنگون کرد و موجب کشته شدن ۱۷۶ سرنشین آن شد. بسیاری از مسافران این پرواز شهروندان ایرانیتبار کانادا بودند.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی خانواده قربانیان هواپیمای اوکراینی، در توییتر نوشت: “ما هشدار دادیم که فرماندهان سپاه را به بهانه همراهی با تیم ملی به کانادا راه ندهید. هشدار دادیم که به جانیانی که به دختربچهها اسپری فلفل میزنند و زنان را از ورزش محروم میکنند ویزا ندهید. اما کسی گوش نداد. ما با عکس قربانیان ج.ا. در ونکوور خواهیم بود.”
دیدار با کانادا فعلا تنها مسابقه تدارکاتی قطعی شده ایران است. سرمربی تیم ملی فوتبال این کشور آن را “بهترین گزینه” توصیف کرده است. دراگان اسکوچیچ گفته: ” فکر میکنم بهترین گزینه ممکن برای آمادهسازی ما جهت حضور در جام جهانی، مسابقه با کانادا بود که این دیدار تدارکاتی هماهنگ شد و با این تیم بازی دوستانه برگزار میکنیم.”
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مدعی شده است که فدراسیون فوتبال ایران از این بازی حدود نیم میلیون دلار درآمد خواهد داشت.
این مسابقه قرار است یکشنبه، ۵ ژوئن ( ۱۵ خرداد) در ورزشگاه «بیسی پلیس» ونکوور در غرب کانادا برگزار شود.
توضیح تصویر، تیم ایران که در رتبه ۲۱ رنکینگ فیفا قرار دارد توانسته سریعترین صعود خود به جام جهانی را رقم بزند
ایران و کانادا پیش از این سه بار در مسابقات دوستانه به مصاف هم رفتهاند که آخرین آنها سال ۲۰۰۱ با پیروزی یک بر صفر کانادا در قاهره، پایتخت مصر همراه بود. دو بازی دیگر را ایران با نتیجه یک بر صفر برده است: سال ۱۹۹۷ در تورنتو و ۱۹۹۹ در ادمونتون.
این سومین حضور متوالی تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی است. ایران که در رتبه ۲۱ جهان قرار گرفته در جام جهانی ۲۰۲۲ با انگلیس، آمریکا و برنده پلیآف اروپا (اسکاتلند، اوکراین یا ولز) همگروه است.
کانادا، که در رتبه ۳۸ ردهبندی فیفا قرار دارد، برای دومین بار است که به جام جهانی راه پیدا میکند و با بلژیک، کروواسی و مراکش همگروه است.
کانادا چهار سال دیگر به همراه آمریکا و مکزیک میزبان جام جهانی سال ۲۰۲۶ خواهد بود.
واکنش فدراسیون فوتبال کانادا به انتقاد از مسابقه با ایران
Copyright: Getty Imagesپس از آن که جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا روز سه شنبه – ۱۷ مه – در پاسخ به خبرنگاری گفت: «دعوت از تیم ملی ایران ایده خیلی خوبی نبود» اما دلایل چنین تصمیمی را متوجه فدراسیون فوتبال کشورش کرد، این فدراسیون که بالاترین مرجع ورزش فوتبال در کانادا است در پاسخ به بیبیسی فارسی گفت: ««در فدراسیون فوتبال کانادا ما به قدرت و اعجاز ورزش برای نزدیک کردن افراد با سوابق فرهنگی و باورهای سیاسی متفاوت باور داریم. ایران یکی از ۳۲ دو تیم عضو فیفا و حاضر در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر است. فدراسیون فوتبال کانادا بر همین اساس تمامی پروتکلهای بینالمللی برای برگزاری این مسابقه (دوستانه) را دنبال خواهد کرد. تمرکز ما روی حضور در جام جهانی قطر و آماده کردن تیم ملی مردانمان برای رقابت در این عرصه جهانی است».
دعوت تیم ملی ایران به کانادا با انتقادات بسیاری به خصوص از جانب خانوادههای قربانیان هواپیمای اوکراینی همراه شده است.
-
دو پهپاد منهدم شده سپاه در آسمان عراق ‘به طرف اسرائیل در پرواز’ بودند
توضیح تصویر، وزیر دفاع اسرائیل گفته دو پهپاد سرنگون شده در آسمان عراق از داخل ایران به مقصد نوار غزه یا کرانه غربی رود اردن فرستاده شده بود
اسرائیل میگوید که بهمن ماه پارسال “پهپادهای سپاه پاسداران در آسمان عراق” را رهگیری کرده است. همزمان، سرلشکر محمد باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در سفر به تاجیکستان با حضور وزیر دفاع این کشور کارخانه تولید پهپاد ایرانی را در دوشنبه، پایتخت، افتتاح کرده است.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در یک سخنرانی در کنفرانسی در موسسه مطالعات امنیت ملی در دانشگاه رایشمن هرتزلیا، گفته است که “سپاه دو پهپاد از داخل ایران به طرف اسرائیل فرستاد که ارزیابی ما این است که هدف از پرتابشان این بود که آنها را به نوار غزه یا کرانه باختری برساند تا بدست سازمانهای تروریستی برسد”.
پیشتر رسانهها در اسرائیل گفته بودند که اواخر بهمن پارسال دو پهپاد سپاه بر فراز آسمان عراق هدف قرار گرفتهاند.
به گزارش رسانههای اسرائیل این دو پهپاد از نوع “شاهد ۱۳۶” توسط جتهای جنگنده آمریکا در نزدیکی اربیل در کردستان عراق سرنگون شدند.
اواخر بهمن ۱۴۰۰ نورنیوز، پایگاه خبری نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، تایید کرده بود که در یکی از “مقرهای پشتیبانی سپاه پاسداران” در منطقه “ماهیدشت” کرمانشاه آتشسوزی رخ داده است.
بعضی از رسانههای اسرائیل میگویند که این حمله در واکنش به تلاش سپاه برای فرستادن پهپاد به داخل اسرائیل بوده است.
ایران سپس با موشکهای بالستیک ساختمانی در اربیل عراق را هدف قرار داد و آن را متعلق به اسرائیل خواند اما اسرائیل و عراق تعلق آن ساختمان را به اسرائیل رد کردند.
وزیر دفاع اسرائیل امروز، ۲۷ اردیبهشت برابر با هفدهم مه، هشدار داد که تلاشهای ایران برای انتقال “تسلیحات دقیق” به نیروهای نیابتی خود، از جمله از راه سوریه، ادامه دارد و کشورش “به توقف این تلاشها و جلوگیری از تهدید شهروندانش و منطقه ادامه خواهد داد”.
اسرائیل به طور مرتب مواضعی را در خاک سوریه هدف قرار میدهد و میگوید متعلق به سپاه یا محل نگهداری تسلیحات متعلق به آن یا مرکز وابسته به نیروهای شبه نظامی وابسته به ایران است.
کارخانه تازه افتتاح شده پهپادهای ایرانی در تاجیکستان چه پهپادی تولید میکند؟
همزمان با اظهارات وزیر دفاع اسرائیل درباره پهپادهای ایران، سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، که به تاجیکستان سفر کرده همراه با وزیر دفاع این کشور کارخانه تولید پهپاد ایرانی را در دوشنبه، پایتخت، افتتاح کرده است.
آقای باقری پس از افتتاح این کارخانه با امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، ملاقات کرده است. دفتر مطبوعات ریاست جمهوری تاجیکستان با انتشار خبر این دیدار نوشت که در این ملاقات موارد مربوط به روابط دو کشور، بخصوص در زمینههای امنیتی و نظامی و تکنیکی بررسی شده است.
توضیح تصویر، دیدار سرلشکر باقری با رئیس جمهور تاجیکستان پس از افتتاح کارخانه تولید پهپاد در پایتخت این کشور
در این کارخانه پهپاد “ابابیل ۲” تولید میشود که رسانههای ایران میگویند برای عملیات انهدامی “توانایی بالایی” دارد و میتواند ماموریتهایی مانند “شناسایی و تصویربرداری هوایی” هم انجام دهد.
بنا بر این گزارشها، برد عملیاتی ابابیل ۲ تا ۱۰۰ کیلومتر، سقف پرواز آن به ۳۳۰۰ متر و سرعت آن تا ۲۵۰ کیلومتر میرسد. سرلشکر باقری افتتاح این کارخانه را “نقطه عطف” در همکاریهای نظامی ایران و تاجیکستان خوانده است.
چرا از پهپادهای ایران خبر زیاد شنیده میشود؟
ایران از سازندگان پهپاد یا هواپیمای بدون سرنشین است. نیروی هوایی ایران طی بیشتر از ۴۰ سالی که از انقلاب بهمن ۵۷ سپری میشود، به دلیل تحریمهای تسلیحاتی آمریکا نتوانسته خود را بهروز نگه دارد و جنگندهها و هواپیماهای نظامی آن فرسوده شده است. از آنجا که فناوری تولید هواپیما بسیار پیچیده است و ایران چنین توانایی را در اختیار ندارد، به توسعه برنامه موشکی و تولید پهپاد رو آورده است تا بخشی از کمبودهای خود در نیروی هوایی را جبران کند.
مقام های آمریکا در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین، ایران را متهم می کردند که پهپادهای خود را در اختیار برخی از گروههای شبهنظامی منطقه قرار میدهد و از جمله در جنگ یمن، شبه نظامیان حوثی، با استفاده از این پهپادها مواضعی در خاک عربستان را هدف قرار داده اند.
توضیح تصویر، ایران روی به توسعه برنامه موشکی و تولید پهپاد کرده است تا بخشی از کمبودهای خود در نیروی هوایی را جبران کند
منابع غربی گفتهاند که ایران برخلاف مصوبه شورای امنیت سازمان ملل در تحریم تسلیحاتی یمن، این تجهیزات را در اختیار حوثیها قرار داده اما ایران این اتهام را رد کرده و گفته است که حوثیها خود به فناوری تولید این تجهیزات دست یافتهاند.
همچنین در برخی از حملات منتسب به ایران به کشتیهای تجاری پهپاد به کار رفته است. از جمله در حمله به نفتکش اسرائیلی مرمراستریت در مرداد سال ۱۴۰۰ که در جریان آن دو نفر، از جمله یک تبعه بریتانیایی کشته شدند، مقامات اسرائیلی گفتند که این حمله توسط ایران و با پهپاد صورت گرفته است.
آیا برنامه پهپادی ایران تحریم شده است؟
هرچند جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم های نظامی و تسلیحاتی آمریکاست اما به طور مشخص برنامه پهپادهای آن تحت تحریم قرار نگرفته اما مجلس نمایندگان آمریکا زمینه آن را فراهم کرده است.
مجلس نمایندگان آمریکا در اردیبهشت سال جاری طرح “قانون توقف امکانات پهپادی ایران” را که آذرماه ۱۴۰۰ به طور مشترک توسط گروهی از نمایندگان از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه به مجلس نمایندگان تحویل شده بود تصویب کرد. قانونی شدن این طرح مستلزم تصویب در مجلس سنا و امضای رئیس جمهور آمریکا است.
توضیح تصویر، طرح تحریم برنامه پهپادهای ایران در انتظار تصویب در مجلس سنا و امضای رئیس جمهور آمریکا است
در طرح ارائه شده، در تشریح هدف این قانون آمده است: “سیاست ایالات متحده این است که از دستیابی ایران و گروههای تروریستی و شبه نظامی وابسته به ایران به هواپیماهای بدون سرنشین، از جمله قطعات قابل دسترسی در بازار و استفاده از آنها در حمله علیه ایالات متحده و کشورهای شریک آن جلوگیری شود.”
در این طرح به قانون “مقابله با نیروهای متخاصم از طریق وضع تحریم” هم ارجاع شده است و به این ترتیب، در صورت قانونی شدن این طرح، افراد و شرکتهایی که امکان دسترسی ایران به اقلام مورد نظر را فراهم آورند احتمالا هدف تحریم قرار خواهند گرفت.
گرگوری میکس، عضو دموکرات و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در زمان ارائه طرح “توقف پهپادهای ایران” گفته است: “پهپادهای مرگبار در دست ایران که بزرگترین صادرکننده تروریسم جهان است، امنیت ایالات متحده و صلح منطقه را به خطر می اندازد”.
اسرائیل درباره برنامه پهپادی ایران چه گفته بود؟
بنی گانتز وزیر دفاع اسرائیل ماهها پیش ایران را متهم کرده بود که از پایگاههایی در چابهار و قشم در جنوب ایران حمله دریایی انجام میدهد و پهپادهای نظامی از جمله پهپادهای پیشرفته “شاهد” را به پرواز درمیآورد.
پایگاه پهپادی در جزیره قشم از سال هشت سال پیش در رسانهها با استفاده از تصاویر ماهوارهای گزارش شده است و حتی در نقشه گوگل در جنوب این جزیره دیده میشوند. احتمال دارد منظور آقای گانتز از پهپاد “پیشرفته” شاهد، شاهد ۱۴۹ یا پهپاد غزه باشد که نمونه پبشرفتهتر شاهد ۱۲۹ است.
گفته شده شاهد ۱۴۹، حدود سه تن وزن دارد، ارتفاع پرواز آن به ده هزار متر و سرعت آن به ۳۵۰ کیلومتر در ساعت میرسد، ۳۵ ساعت مداومت پرواز دارد، پانصد کیلو بار حمل میکند و سه هزار کیلومتر برد دارد.
رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران این پهپاد را شبیه پهپاد “امکیو۹ ریپر” میدانند که با “مطالعه پهپاد غنیمتی امکیو۹ آمریکا” و “با نگاهی” به پهپاد آمریکایی ساقطشده گلوبال هاوک ساخته شده است.
فرمانده نیروی هوایی اسرائیل برای مقابله با “تهدید” پهپادی ایران، پیشنهاد همکاری “دفاعی” با کشورهای منطقه مثل امارات متحده و بحرین را مطرح کرده است.
در بدخشان تاجیکستان چه میگذرد؟
توضیح تصویر، جاده منتهی به ولایت خودمختار کوهستان بدخشان تاجیکستان، که منطقهای دورافتاده و کوهستانی است
اعتراضهای شام دوشنبه، ۱۶ ماه مه، در ولایت خودمختار کوهستان بدخشان تاجیکستان، کشته و زخمی بر جا گذاشته است. وزارت کشور تاجیکستان در خبری کشته شدن یک نفر و زخمی شدن سه افسر پلیس را در این ناآرامیها در شهر خاروغ، مرکز ولایت، تأیید کرده است.
براساس خبری که صبح روز سهشنبه، ۱۷ مه، وبسایت وزارت کشور تاجیکستان منتشر کرد، ساعت ۲۰:۴۰ دیشب به وقت محلی “یک گروه از جوانان ناآگاه” با هدف “خلل در امنیت جمعی” به ساختمان دادگاه ولایت بدخشان”حمله مسلحانه” کردهاند.
به گفته وزارت کشور در پی پرتاب “نارنجک” از سوی مهاجمان، سرهنگ غیرتشاه مبارکشازاده، معاون ریاست وزارت کشور تاجیکستان در استان بدخشان این کشور، کاپیتان شهرت قمیشیف، افسر عملیات و ستوان ارشد ابوبکر فیضاللهزاده، فرمانده دسته ویژه یکی از واحدهای نظامی وزارت کشور تاجیکستان زخمی شده که در بیمارستان تحت مراقبت پزشکی قرار گرفتهاند.
وزارت کشور تاجیکستان گفته است که هنگام دفع حمله مهاجمان، یکی از آنها به نام ضمیر نذرشایف، ساکن ۲۹ ساله شهر خاروغ زخمی و بعداً در بیمارستان جان باخته است. مقامات تاجیک از این جوان به عنوان “رهبر” مهاجمان نام برده است. مسئولین امنیتی تاجیکستان افزودهاند که تعقیب برای دستگیری دیگر مهاجمان ادامه دارد.
مقامات مسئولیت ناآرامیهای یک روز پیش در مرکز ولایت خودمختار کوهستان بدخشان را به محمدباقر محمدباقراف نسبت داده و او را “سرکرده گروه جنایتی شهر خاروغ” معرفی کردهاند.
همچنین از الفتخانم ممدشایوا، از فعالان جامعه مدنی در این استان و علیم شیرزمانف، معاون رئیس پیمان ملی، یک سازمان مخالف دولت تاجیکستان در خارج از این کشور، به عنوان سرپرستان ناآرامیهای روز دوشنبه در شهر خاروغ نام برده شده است.
روز گذشته، آقای شیرزمانف دست داشتن در حوادث اخیر را رد کرد. پیش از او نیز آقای محمدباقراف اتهامات مقامات علیه خود را “بیپایه” خوانده بود.
توضیح تصویر، مرکز استان بدخشان تاجیکستان
چرا ناآرامیها شروع شد؟
ناآرامیهای دیروز در مرکز استان بدخشان تاجیکستان پس از آن شروع شد که روز شنبه، ۱۴ مه، عدهای از ساکنان این منطقه خواستار “استعفای” استاندار بدخشان و شهردار خاروغ شده بودند.
آنها همچنین خواستار انجام “تحقیق منصفانه” درخصوص اعتراضات روزهای ۲۵-۲۸ نوامبر سال ۲۰۲۱ و آزادی بازداشتشدهها شده بودند.
ساکنان ناراضی در شبکههای اجتماعی اعلام کرده بودند که به مقامات محلی تا ساعت ۱۶ روز دوشنبه اولتیماتوم میدهند که اگر به خواستههای آنها رسیدگی نشود، دست به تظاهرات خواهند زد.
بر اساس تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی، شام دیروز نیروهای دولتی برای پراکنده کردن جوانان معترض در شهر خاروغ از گاز اشکآور و گلولههای پلاستیکی استفاده کردهاند.
وزارت کشور تاجیکستان در این باره توضیحی نداده، اما تأیید کرده که برای پراکنده کردن معترضان از “مواد مخصوص ضدگردهمآیی” استفاده کرده است.
قطع اینترنت
همزمان گزارشها حاکیست که مرکز ولایت خودمختار بدخشان به اینترنت وصل نیست و معلوم نیست که امروز وضعیت در مرکز این استان چگونه است.
اواخر ماه نوامبر سال ۲۰۲۱ گلبالدین ضیابیکف، یک ساکن ناحیه “راشتقلعه” ولایت بدخشان در جریان عملیات بازداشتش از سوی نیروهای امنیتی و انتظامی کشته شد.
به دنبال این حادثه مردم معترض از شیوه بازداشت آقای ضیابیکف، در مقابل ساختمان استانداری ولایت دست به اعتراض زدند.
در پی توافق نمایندگان دو طرف متشکل از نمایندگان جامعه مدنی بدخشان و حکومت، موسوم به “کمیسیون ۴۴” بعد از چهار روز، در ۲۸ نوامبر میدان مرکزی شهر خاروغ را ترک کردند.
طبق توافق حاصلشده، مقامات تاجیک تعهد کرده بودند که دسترسی به اینترنت در بدخشان را برقرار میکنند، معترضان مورد پیگرد قانونی قرار نخواهند گرفت و عاملان قتل گلبالدّین ضیابیکف مجازات خواهند شد.
با گذشت چهار ماه، در ماه گذشته میلادی دسترسی به اینترنت در استان بدخشان هرچند با سرعت پایین، اما برقرار شد. اما به گفته اعضا و مسئولان “کمیسیون ۴۴”، مقامات تاجیکستان به وعدههای دیگر خود وفا نکردند.
ولایت خودمختار کوهستان بدخشان تاجیکستان با ولایت بدخشان افغانستان و چین و قیرقیزستان هممرز است.
توضیح تصویر، ولایت خودمختار بدخشان تاجیکستان در مرز با ولایت بدخشان افغانستان
در رابطه با پوشش ناآرامیهای اخیر ولایت بدخشان تاجیکستان رسانههای محلی محتاطانه رفتار میکنند.
“ایشا پلاس”، از خبرگزاریهای مهم غیردولتی در تاجیکستان روز سهشنبه، ۱۷ مه، با نشر بیانیهای از مخاطبانش عذرخواهی کرد و نوشت که “مجبور است از نشر خبرهای مربوط به حوادثی که در ولایت خودمختار کوهستان بدخشان رخ میدهند، خودداری کند.”
ارشاد سلیمانی، سردبیر بخش تاجیکی وبسایت این خبرگزاری ضمن انتشار بیانیه “ایشا پلاس”، در صفحه فیسبوکش نوشت که “متأسفانه، ما نمیتوانیم این حوادث را به طور کامل انعکاس کنیم، زیرا ما را خطر بستهشدن تهدید میکند.”
به نوشته “ایشا پلاس”، قبلاً دادستانی کل تاجیکستان به این خبرگزاری برای انعکاس “یکجانبه” حوادث ولایت خودمختار کوهستان بدخشان و “ناآرام ساختن وضع کشور” هشدار داده بوده است.
آخرین سنگر سربازان اوکراینی در ماریوپل فروریخت
توضیح تصویر، در تصاویر به نظر میرسد سربازان مجروح اوکراینی برای مداوا به شهر تحت کنترل شورشیان مورد حمایت روسیه منتقل میشوند
ولودمیر زلنسکی و ارتش اوکراین به بیش از ۲۶۴ سربازی که پس از محاصرهای طولانی مدت اکنون از کارخانه فولاد ماریوپل تخلیه شدهاند، عنوان قهرمان اعطا کردهاند. شماری دیگر از سربازان اوکراینی همچنان در داخل این کارخانه گیرافتادهاند اما ارتش میگوید ماموریت این عده به انجام رسیده است.
سربازان اوکراینی تسلیمشده با اتوبوس به مناطق تحت کنترل جداییطلبان هوادار روسیه منتقل شدهاند. گزارش شده است که ۵۳ نفر نیز به دلیل شدت جراحت برای مداوا به مناطق دیگر اعزام شدند.
روسیه پیشتر گفته بود که توافقی برای تخلیه سربازان مجروح به دست آمده است.
رسانههای دولتی روسیه تصاویری منتشر کردند که در آن سربازان مجروح اوکراینی درحال ترک مجتمع فولاد آزوفستال هستند.
خبرگزاری رویترز نیز تایید کرد که حدود ۱۲ اتوبوس حامل جنگجویان اوکراینی که در زیرزمین کارخانه آزوفستال محاصره شده بودند، عصر دوشنبه در حال خروج از سایت صنعتی بزرگ در شهر بندری جنوبی دیده شدند.
هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین گفت که آنها با سربازان اسیر روسی مبادله خواهند شد.
ارتش اوکراین میگوید در تلاش است تا نیروهای باقیمانده خود را از کارگاه آزوفستال تخلیه کند.
گمان میرود ۳۰۰ سرباز اوکراینی دیگر نیز هنوز در داخل کارخانه فولاد باشند.
مجتمع فولاد آزوفستال و تونلهای زیرزمینیاش
مجتمع فولاد آزوفستال آخرین سنگرگاه مقاومت در شهر ماریوپل در جنوب اوکراین بود که در پی دو ماه گلوله باران توسط روسیه تقریبا به طور کامل ویران شد.
هنگ آزوف، یک واحد گارد ملی اوکراین که زمانی پیوندهای قوی با راست افراطی داشت، اکنون تأیید کرد که جنگجویان این گردان خود را تسلیم و اسلحههایشان را زمین گذاشتند.
فرمانده این هنگ نظامی گفت که اولویت آنها “تا حد امکان نجات جان” افراد است. فرماندهان این گروه گفتهاند تسلیم نیروهای روسی نخواهند شد و تا آخرین نفر به مقاومت ادامه خواهند داد.
توضیح تصویر، در زیر مجتمع فولاد آزوفستال مجموعهای از تونلهای عمیق قرار دارد که در دوران جنگ سرد به عنوان پناهگاه هستهای ساخته شده بودند
مجتمع فولاد آزوفستال یکی از بزرگترین کارخانههای تولید فلز در اروپاست و ۱۰ کیلومتر مساحت دارد.
در این کارخانه شبکه بزرگی از اتاقها و تونلهای زیرزمینی قرار دارد که در دوران جنگ سرد به عنوان پناهگاه هستهای ساخته شده بودند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در نطق شبانه خود سربازان اوکراینی این کارخانه را “قهرمان” خواند و گفت: “اوکراین قهرمانانش را زنده میخواهد”.
او در سخنرانی ویدئویی خود امروز، سهشنبه گفت که تیمهای نظامی، اطلاعاتی و مذاکرهکننده اوکراین و همچنین صلیب سرخ و سازمان ملل در عملیات تخلیه شرکت داشتند.
ستاد کل اوکراین نیز از تلاش این سربازان تقدیر کرده است.
تصرف ماریوپل از اهداف مهم نظامی برای مسکو بود، چون به این ترتیب کنترل یکی از بزرگترین بنادر اوکراین را به دست میگیرد و دسترسی راحتتری به مناطق اطراف خواهد داشت.
آقای پوتین که پیشتر پیروزی روسیه در ماریوپل را اعلام کرده، به ارتش روسیه دستور داده بود تا مجتمع فولاد آزوفستال را محاصره ولی حمله به آن را متوقف کنند.
سویاتسلاو پالامار، از فرماندهان هنگ آزوف پنجشنبه گذشته گفته بود نیروهای تحت امرش در حال زد و خورد با نظامیان روسیه هستند که به بخشهایی از این مجتمع نفوذ کردهاند.
شدیدترین حملات به غرب اوکراین از زمان آغاز جنگ
شهر لویو در غرب اوکراین از زمان شروع جنگ تا کنون زیر شدیدترین حملات قرار گرفته است.
بنابر گزارشها، روز سهشنبه در لویو یک رشته انفجار رخ داد.
فرماندار لویو گفت روسیه منطقهای حدفاصل مرکز شهر و مرز لهستان را هدف قرار داده است که یک زمین آموزشی نظامی در آن قرار دارد.
و بسیاری از ساکنان به پناهگاه های حمله هوایی پناه بردهاند. از تلفات این حادثه خبری منتشر نشده است.
مسکو در هفتههای اخیر به دنبال ادامه کمکهای تسلیحاتی غرب، حملات خود را به زیرساختهای نظامی اوکراین افزایش داده است.
بیشتر بخوانید:
-
سراجالدین حقانی فرستادن 1050 مهاجم انتحاری از سوی ‘شبکه حقانی’ را در دو دهه گذشته در افغانستان تایید کرد
توضیح تصویر، سراجالدین حقانی
سراج الدین حقانی، وزیر داخله/کشور حکومت سرپرست طالبان در نطقی در یک گردهمایی در شهر قندهار، گفته که تنها ۱۰۵۰ نفر از اعضای گروه او، یعنی شبکه حقانی طالبان در یک و نیم دهه گذشته حملات انتحاری انجام دادهاند.
مقامهای طالبان برای حملات انتحاری اصطلاح مذهبی آن یعنی “استشهادی” را بهکار میبرند.
این اولین بار است که یک رهبر طالبان در مورد تعداد حملات انتحاری از سوی گروه خود در افغانستان صحبت میکند.
آقای حقانی در این سخنرانی از طرفدارانش خواست که این مهاجمان انتحاری را فراموش نکنند.
آقای حقانی در این گردهمایی گفت: “ببینید، ما و شما تلاش میکنیم تا بر نفسهای خویش غلبه کنیم. یک سال پیش را به یاد میآوریم. شهدا بسیار بودند. آرزوی هر شهیدی این بود که امروز از این آزادی خود لذت ببرد. خدا نکند که اجازه بدهیم به این شهدا خیانت شود”.
توضیح تصویر، سراج الدین حقانی، وزیر داخله حکومت سرپرست طالبان در این گردهمایی در شهر قندهار از طرفدارانش خواست که قربانیان حملات انتحاری را فراموش نکنند
در ماه اکتبر سراج الدین حقانی، با خانوادههای اعضای طالبان که در سالهای گذشته حملات انتحاری انجام داده و کشته شدهاند، در هتل کانتیننتال کابل دیدار کرد و در سخنانش این مهاجمان را “قهرمانان وطن” خواند و از آنها قدردانی کرد.
تا کنون سایر شاخههای طالبان شمار دقیق افراد انتحاری خود را اعلام نکردهاند.
در سالهای گذشته حملات انتحاری طالبان به اهداف دولتی، نیروهای خارجی و همچنین غیرنظامی باعث کشته و زخمی شدن هزارها نفر شده است.
نهادهای حقوق بشری طالبان را عامل بیشترین میزان تلفات غیرنظامیان در جنگ افغانستان در بیست سال گذشته دانستهاند.
استفاده از بمبگذاران انتحاری تاکتیک خونین و مؤثر طالبان علیه نیروهای خارجی و افغان در ۲۰ سال گذشته بوده است.طالبان در چنین حملاتی در سراسر افغانستان علاوه بر قربانی افراد ملکی، تلفات سنگینی به نیروهای افغان و خارجی نیز وارد کرده است.دولت پیشین افغانستان ظاهراً هیچ واکنش عملی به این تاکتیک جنگی طالبان نداشت، اما همیشه تاکید میکرد که “بمبگذاریهای انتحاری غیرشرعی است و طالبان غیرنظامیان را هدف قرار میدهند.”طالبان استدلال میکند که “حملات شهادتطلبانه” با حملات انتحاری متفاوت است و این حملات در صورت نیاز به عنوان آخرین راه حل در وضعیت جنگ مجاز است.
توضیح تصویر، ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ – ۱۵ اوت ۲۰۱۸ در حمله انتحاری در مدرسه خصوص مهدی موعود در غرب شهر کابل دستکم ۴۸ کشته و ۶۷ زخمی به جا گذاشته است.
بسیاری از رهبران مذهبی از جمله امام کعبه در عربستان سعودی و شیوخ دانشگاه الازهر مصر نیز بارها حملات انتحاری را “حرام” و “مخالف موازین اسلامی” خواندهاند.اما طالبان همیشه استدلال کردهاند که آنها عمداً غیرنظامیان را هدف قرار نداده اند، اما در برخی موارد حملات آنها علاوه بر هدف اصلی نظامی، به طور غیرعمدی منجر به تلفات غیرنظامیان نیز شده است.
سراج الدین حقانی به خاطر ادخیل بودن در رهبری این نوع حملات در “بالاترین سطح تحت تعقیب” پلیس فدرال آمریکا قرار دارد و پس از گماشته شدن به عنوان سرپرست وزیر داخله طالبان افبیآی آمریکا جایزه “اطلاعاتی که منجر به دستگیری او شود” را از ۵ میلیون به ۱۰ میلیون دلار افزایش داد.
در سایت پلیس فدرال آمریکا سراج الدین حقانی یک “ترویست بینالمللی” خوانده شده است.
او فرمانده اصلی شبکه حقانی است و این شبکه متهم است برخی از مرگبارترین حملات را در دو دهه گذشته در افغانستان انجام داده است.
دستکم ۵ عضو کابینه طالبان از فرماندهان مهم شبکه حقانی هستند. آنها میگویند که بخشی از “امارت اسلامی” هستند و “نام و تشکیلات جداگانهای ندارند”.
پروندهای برای خونین ترین حمله کابل وجود ندارد
- تاج الدین سروش
- بیبیسی – کابل
توضیح تصویر، من با این انفجار چند متر فاصله داشتم. من و چهار همکارم در این انفجار زخمی و نذیر احمد راننده خودروی که حامل ما بود کشته شد.
صبح چهارشنبه ۳۱ مۀ ۲۰۱۷ کابل شاهد یکی از بزرگترین انفجارها بود. انفجار درچهارراهی زنبق، منطقه به شدت محافظت شده و دیپلماتیک کابل اتفاق افتاد. مهاجم انتحاری یک تانکر حاوی چند تن مواد منفجره را توانسته بود با گذشت از چندین ایست بازرسی به این منطقه برساند.
من با این انفجار چند متر فاصله داشتم. من و چهار همکارم در این انفجار زخمی و نذیر احمد راننده موتری که حامل ما بود کشته شد.
انفجار در ایست بازرسی مقابل سفارت آلمان بوقوع پیوست که من و همکارانم فقط چند ثانیه قبل از آنجا گذشته بودیم. ما تانکر نارنجی رنگی را دیدیم که بعد از ما قصد داخل شدن به محل را داشت. تازه خودرو ما در کوچه پچیده بود که موج انفجار به خودرو حامل ما بشدت برخورد.
یک سال از بزرگترین انفجار کابل میگذرد، انفجاری که دستکم ۱۵۰ کشته و ۴۰۰ زخمی به جا گذاشت. تا کنون هیچ گروهی مسئولیت این رویداد خونین را به عهده نگرفته است. امروز پس از یک سال، زخمهای این انفجار هنوزهم برای کابلیان تازه است.
یک روز پس از انفجار چهار راهی زنبق، اداره امنیت ملی افغانستان اعلام کرد که این حمله توسط شبکه حقانی طراحی و اجرا شده است. شبکهای که دولت افغانستان معتقد است با سازمان اطلاعات ارتش پاکستان نزدیک است. با تمام این هنوز مشخص نیست که تانکر چطور به قلب کابل رسید.
توضیح تصویر، انفجار چهار راهی زنبق
نخستوزیر پاکستان در مصاحبهای با روزنامه فایننشیال تایمز گفته بود که تمام جزئیات درباره این حمله را نمیداند اما به نظر میرسد که سه یا چهار نفر ازعاملین این حمله از مرز پاکستان عبور و وارد افغانستان شدند.
او همچنین گفته بود که یک موتر از آنجا به کابل رفته و قبل از انفجار، در محوطه یک سفارت پارک شده بود.
شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی رئیسجمهوری افغانستان در واکنش به این خبر به بیبیسی گفته بود که بدون شک حملهای همانند آنچه در چهار راه زنبق اتفاق افتاد، نمیتواند بدون هماهنگی و همکاری حلقاتی بزرگتر انجام شود. او افزود این نوع حملهها میتواند با خارج کشور رابطه داشته باشد.
آقای مرتضوی درباره اینکه این موتر در کدام سفارت پارک شده، گفت که تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
انفجار چهارراهی زنبق باعث تجمع اعتراضی در کابل شد. در روزهای بعد این حادثه، معترضان که دولت را به بی کفایتی در تامین امنیت متهم کردند در محل انفجار به خیابانها آمدند. کابل با موجی از اعتراضات ضد حکومتی مواجه شد. معترضان خواستار استعفای رهبران حکومت شدند؛ اعتراضاتی که بعد به خشونت کشیده شد و چند نفر از متعرضان توسط نیروهای امنیتی کشته شدند.
توضیح تصویر، دولت گفته بود که درباره این حمله تحقیقات ادامه دارد.
پس از رویداد چهارراهی زنبق، حکومت افغانستان برای بهبود وضعیت امنیت شهر و کاهش انتقادها دست به یک سلسله اقدامهای برای تامین امنیت شهر زد. منطقه وزیر اکبر خان را ساحه سبز اعلام کرد و گفت برای تامین امنیت این منطقه کمربندهای بیشتر امنیتی ایجاد میکند. در جادهای منتهی به این منطقه دروازههای امنیتی نصب و از ورود کامیونها جلوگیری شد.
نصب این دروازهها هم نتوانست امنیت را به منطقه سبز و شهر کابل بیارود. با گذشت یک سال تاکنون دهها حمله انتحاری دیگر در کابل اتفاق افتاده که در آنها صدها نفر کشته شده اند. نگرانی باشندگان کابل، از وقوع حملات بیشتر شده و با گذشت هر روز بیشتر و بیشتر میشود.
دیگر اغلب شهروندان کابل باور کردهاند که هیچ جای کابل امن نیست. برخی شهروندان عدم پیگیری و تحقیق در مورد چگونگی اتفاق حادثههای گذشته را عامل افزایش حملات انتحاری در داخل شهر کابل میداند. با توجه به اینکه بعد از هر حمله حکومت افغانستان اعلام کرده که درباره تحقیق میکند ولی مردم معتقد است که تا حال به صورت تخصصی هیچ حملهای از طرف حکومت موشکافی نشده و مردم نیز از این تحقیق مطلع نشدهاند.
من پس از ۱۲ ماه از این حادثه مرگبار، به دنبال ادارههای امنیتی افغانستان رفتم تا سرنخی در مورد تحقیقات آنها از این حمله پیدا کنم. سه روز با نهادهای مختلف امنیتی تماس گرفتم. پس از این همه تلاش دریافتم که حکومت معلوماتی در مورد این بزرگترین حمله برای شریک ساختن ندارد.
یک مقام ارشد وزارت داخله که نخواست نامی از او برده شود، گفت، هیچ پرونده در پیوند به این قضیه باز نشدهاست. او به من توصیه کرد، باید به اداره امنیت ملی افغانستان تماس بگیرم تا برایم معلومات بدهد. من با همکاری او این پرشسها را به صورت کتبی از ریاست امنیت ملی افغانستان پرسیدم.
۱-کار تحقیقات شما در پیوند به انفجار چهارراهی زنبق به کجا رسید؟
۲-مواد انفجاری که در تانکر جاسازی شده بود، از کدام نوع بود؟
۳-تانکر از کجا و چگونه به محل رویداد رسید؟
۴-آیا در پیوند به این قضیه کسی بازداشت شده است؟
این پرسشها را از ریاست جمهوری افغانستان، شورای امنیت ملی، وزارت داخله/کشور و ریاست عمومی امنیت ملی نیز پرسیدم، هیچ یک از این ادارهها به این سوالها پاسخ ندادند.
پخش زندهجنگ در شرق اروپا؛ ناتو: اوکراین میتواند در جنگ علیه روسیه پیروز شود
نگارش از یورونیوز فارسیسرباز اوکراینی –هشتاد و دو روز قبل ارتش روسیه با تهاجم نظامی به اوکراین جنگی را در شرق اروپا آغاز کرد که بعد از نزدیک به سه ماه همچنان ادامه دارد.ارتش روسیه همچنان به تلاشهای خود به تسلیم کردن نیروهای اوکراینی در کارخانه آزوفستال در ماریوپل ادامه میدهد تا بتواند این منطقه را به طور کامل فتح کند.
همزمان نیروهای اوکراینی همچنان به مقاومت خود ادامه میدهند. از سوی دیگر در حالی که روسیه تلاش میکند نیروهای اوکراینی را در دونباس محاصره کند با یک ضد حمله در اطراف شهر ایزیوم از سوی نیروهای اوکراینی مواجه شده است.
در صحنه سیاسی نیز سوئد و فنلاند رسما درخواست خود را برای پیوستن به ناتو ارائه دادهاند؛ تصمیمی که میتواند اثرات قابل توجهی در آینده معادلات امنیتی شمال اروپا و حوزه دریای بالتیک در آینده بر جا بگذارد. ترکیه با این تصمیم مخالفت کرده و روسیه هم به این دو کشور اسکاندیناوی هشدار داده پیوستن به ناتو برای استکهلم و هلسینکی عواقبی در پی خواهد داشت.
آخرین خبرها و رویدادهای مرتبط با تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در روز دوشنبه شانزدهم ماه مه ۲۰۲۲ (۱۶ اردیبهشت) را در این گزارش دنبال کنید.
09:59زلنسکی یک فرمانده ارشد ارتش اوکراین را برکنار کرد
ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین، یوری هالوشکین، فرمانده دفاع سرزمینی نیروهای مسلح این کشور را از سمت خود برکنار کرد. بر اساس اسناد منتشر شده در وبسایت رئيس جمهوری اوکراین، زلنسکی، ایهور تانسیورا را به عنوان جانشین هالوشکین منصوب کرده است.
هالوشکین پیشتر و در اوایل ژانویه سال جاری به عنوان فرمانده نیروهای دفاع سرزمینی اوکراین منصوب شده بود. تانسیورا هم قبلا به عنوان رئيس ستاد معاونت فرماندهی نیروهای زمینی اوکراین فعالیت کرده بود.
منابع دولتی اوکراین اعلام نکردهاند این برکناری و تغییر در سطح فرماندهی ارشد ارتش این کشور به چه دلیلی صورت گرفته است.
09:59زلنسکی به دنبال جلب حمایت آفریقا و آسیا
ولودیمیر زلنسکی، میگوید قصد دارد در پارلمانهای کشورهای مختلف در قاره آسیا و آفریقا سخنرانی و حمایت آنها را از اوکراین در مقابل تهاجم نظامی روسیه جلب کند.
آقای زلنسکی در سخنرانی شبانه خود در این رابطه گفت: «دولت ما هر کاری را انجام میدهد تا توجه جهان را به این درگیری حفظ کند. اتفاقاتی که در جنگ رخ میدهد باید هر روز و به صورت دائمی در اخبار همه کشورهایی که برای ما مهم هستند پوشش داده شوند.»
او همچنین با اشاره به اینکه به سخنرانیهای خود در پارلمان کشورهای دوست کییف در اروپا ادامه خواهد داد، افزود: «نه تنها در اروپا که ما در حال تلاش برای گسترش جغرافیای چنین سخنرانیهایی به ویژه در پارلمانهای کشورهای آفریقایی و آسیایی نیز هستیم.»
09:17«نیروهای اوکراینی به مرز خارکیف رسیدند»
اوله سینگوبوف، فرماندار منطقه خارکیف میگوید نیروهای اوکراینی مدافع شهر توانستهاند خود را به مرز منطقهای که نیروهای روسی در خارکیف حضور دارند، برسانند.
سینگوبوف با بیان این مطلب و انتشار ویدیویی در تلگرام نوشت: «ما به سربازان گردان ۲۲۷ تیپ ۱۲۷ نیروهای مسلح اوکراین افتخار میکنیم که توانستند تابلوی مرزی را مرمت کنند.»
در ویدیویی که فرماندار خارکیف به اشتراک گذاشته، ادعا میشود که نیروهای اوکراینی در حال نصب مجدد یک تابلو آبی و زرد در پاسگاه مرزی در شمال منطقه خارکیف هستند. این سربازان همچنین در این ویدیو خطاب به ولودومیر زلنسکی میگویند: «آقای رئيس جمهور، ما موفق شدیم.»
مقامهای اوکراینی هفته گذشته گفته بودند که در حال آزادسازی روستاها در حومه خارکیف هستند و تلاش میکنند متجاوزین را از مرزهای خود بیرون کنند.
08:10دیدار بلینکن و لودریان درباره وضعیت اوکراین
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا یکشنبه شب و پیش از ضیافت شام وزرای شورای تجارت و فناوری آمریکا و اتحادیه اروپا با ژان ایو لودریان، همتای فرانسوی خود ملاقات کرد.
دفتر آقای بلینکن در بیانیهای که در این رابطه منتشر کرده نوشته که وزرای خارجه آمریکا و فرانسه در این دیدار در خصوص مسائل مهم در روابط دوجانبه و همچنین حمله روسیه به اوکراین با یکدیگر گفتگو کردند.
فرانسه و ایالات متحده از ابتدای حملات روسیه به اوکراین مواضع نسبتا مشابهی اتخاذ کرده و خواهان اعمال فشار بر روسیه در جهت پایان دادن به تهاجم نظامی به اوکراین شدهاند. با این حال طرفین دیدگاههای متفاوتی در خصوص میزان فشارها بر مسکو دارند؛ پاریس همچنان به ادامه تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ پایبند است و امانوئل ماکرون، رئيس جمهوری این کشور، چندین بار به صورت تلفنی و حضوری با همتای روس خود گفتگو کرده است.
موضوع تحریم نفت و انرژی روسیه در حال حاضر اصلیترین چالش روی میز کشورهای اروپایی برای برخورد با مسکو به شمار میرود. موضوعی که از جمله مسائل قابل توجه مذاکره وزرای خارجه آمریکا و فرانسه بوده است.
08:20دبیر کل ناتو: اوکراین میتواند در جنگ علیه روسیه پیروز شود
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو میگوید حمله روسیه به دونباس متوقف شده و اوکراین میتواند در نهایت در این جنگ پیروز شود، نتیجهای که تعداد کمی از تحلیلگران نظامی در آغاز درگیری پیشبینی کرده بودند.
آقای استولتنبرگ در گفتگو با خبرنگاران همچنین تاکید کرد که جنگ آنطور که مسکو برنامهریزی کرده بود پیشنمیرود.
در جبهه سیاسی هم ابراز تمایل فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو، معادلات را تغییر داده است. آمریکا اطمینان داده است که روند پیوستن این دو کشور به این پیمان نظامی بدون مشکل انجام خواهد شد. هرچند روسیه به هلسینکی و استکهلم هشدار داده که چنین اقدامی میتواند عواقبی برای این دو کشور به همراه داشته باشد.
08:19زلنسکی: اروپا به وابستگی خود به انرژی روسیه پایان دهد
ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین در سخنرانی شبانه خود با اشاره به ضرورت تقویت تحریمها علیه مسکو از کشورهای اروپایی خواست واردات نفت و گاز از روسیه را تحریم کنند.
او همچنین در ادامه سخنرانی خود از کشورهای متحد اوکراین خواست که همچنان به اجرای سیاستهای «تقویت تحریمها علیه روسیه» ادامه دهند.
رئيس جمهوری اوکراین در ادامه گفت: «اکنون اولویت تحریم نفتی است. مهم نیست که مسکو چقدر تلاش میکند تا این تصمیم را مختل نماید، دوران وابستگی اروپا به منابع انرژی روسیه رو به پایان است.»
آقای زلنسکی همچنین در ادامه تاکید کرد: «اشغالگران باید هزینه فزاینده جنگ را حس کنند و دائما طعم تشدید فشار را بچشند.»
07:26تردید در خصوص استفاده روسیه از فسفر سفید در حمله به آزوفستال
تصاویری از حملات نیروهای روس به کارخانه فولاد آزوفستال منتشر شده که برخی از کارشناسان نظامی معتقدند شبیه تسلیحات آتشزا و حمله با گاز فسفر بوده است.
کارشناسان نظامی میگویند تصاویر نشان میدهد که مهماتی به رنگ سفید روی کارخانه فولاد آزوفستال فرود آمده که احتمالا بمب فسفر سفید بوده است. روسیه پیشتر هم از این سلاح برای حمله در شهرهایی از شرق اوکراین استفاده کرده بود.
اوکراین میگوید حدود ۶۰۰ جنگجو در کارخانه فولاد ماریوپل باقی مانده که ۴۰ نفر آنها به شدت مجروح شدهاند. غیرنظامیان اما از پناهگاههای این منطقه تخلیه شدهاند.
روسیه درباره اینکه از چه سلاحهایی برای حمله به این کارخانه استفاده کرده اظهار نظری نکرده است. نیروهای مسلح اوکراین هم فعلا اظهارنظری در این رابطه نداشتهاند. دفتر دادستانی کییف اما گفته که تحقیقاتی در خصوص استفاده احتمالی از سلاحهای آتشزا از سوی روسیه را آغاز کرده است.
بمب فسفر سفید را میتوان در میدانهای جنگ برای ساخت پردههای دود، ایجاد روشنایی و نشانهگذاری اهداف یا سوزاندن پناهگاهها و ساختمانها استفاده کرد. البته استفاده از فسفر سفید به عنوان یک سلاح شیمیایی طبق کنوانسیونهای بینالمللی ممنوع نیست.
گروههای حقوق بشر اما خواستار ممنوعیت استفاده از آن به دلیل سوختگی شدیدی که ایجاد میکد، شدهاند. ایالات متحده از بمب فسفر سفید در جنگ ویتنام و همچنین عراق در سال ۲۰۰۱ استفاده کرد. روسیه هم پیشتر در جنگهای چچن از این بمب استفاده کرده است.
پترو آندریوشچنکو، دستیار شهردار ماریوپل در این رابطه میگوید روسیه از بمبهای آتشزا یا فسفر سفید در حمله به آزوفستال استفاده کرده است.
در همین رابطه، هامیش استفان دی برتون گوردون، یکی از فرماندهان پیشین هنگ مشترک شیمیایی، بیولوژیک و هستهای ارتش بریتانیا به رویترز گفته تصاویری که از أزوفستال منتشر شده بسیار شبیه به گاز فسفر سفید است اما تا زمانی که نمونهای از آن بررسی نشود، نمیتوان با اطمینان در این خصوص نظر داد.
07:01ضد حمله نیروهای اوکراینی در ایزیوم در شرق این کشور
درگیریها در اطراف شهر ایزیوم در شرق اوکراین شدت گرفته است. گروه ویژه نیروهای مشترک اوکراین میگوید نیروهای این کشور توانستهاند ۱۷ حمله را در روز یکشنبه دفع کنند و همچنین یازده فقره از تجهیزات روسی را منهدم نمایند. فرماندهی نیروی هوایی اوکراین هم اعلام کرده که نیروهای اوکراینی توانستهاند دو هلیکوپتر و هفت پهپاد را سرنگون کنند و دو موشک کروز را نیز هدف بگیرند.
نیروهای روس پیشتر و در اواخر ماه مارس توانسته بود کنترل شهر ایزیوم در شرق اوکراین را به دست بگیرد.
گروه ضربت اوکراین همچنین میگوید که روسیه به هدف دادن مناطق غیرنظامی در امتداد کل خط مقدم در مناطق لوهانسک و دونتسک ادامه میدهد و ۲۳ روستا و شهرک را هدف قرار داده است.
اگر اوکراین بتواند بر خطوط تدارکاتی ایزیوم و روسیه فشار بیاورد، محاصره نیروهای اوکراینی در دونباس برای مسکو دشوارتر خواهد بود.
بخشنامه بانک مرکزی طالبان؛ صرافیها در افغانستان اعتصاب کردند
نگارش از یورونیوز فارسیاعتصاب صرافها در افغانستان – کپی رایت AFPهزاران صرافی در افغانستان روز یکشنبه ۱۵ مه در کابل و چندین شهر دیگر افغانستان در اعتراض به شرایط تازه گنجانده شده در بخشنامه جدید بانک مرکزی طالبان دست از کار کشیدند.
دلیل عمده این اعتصاب سراسری افزایش شدید هزینه کسب جواز حرفهای است که توسط مقامات طالبان به صرافیها تحمیل شده است.
به گزارش رسانههای محلی، صرافان به موجب این بخشنامه برای دریافت جواز کار باید پنج میلیون افغانی به عنوان ضمانت پرداخت کنند.
میزان این هزینه که به عنوان ضمانت به بانک مرکزی پرداخت میشود برای شرکتهای خدمات پولی پنجاه میلیون افغانی اعلام شده است.
عبدالرحمن زیرک، سخنگوی اتحادیه صرفان به خبرگزاری فرانسه گفت: «هزاران دفاتر مبادلات ارزی در سراسر کشور در اعتراض به شرایط تعیین شده از سوی بانک مرکزی افغانستان بسته شده اند.»
به گفته وی، بانک مرکزی آنها را ملزم کرده است که دو میلیون یورو بیشتر از قبل برای کسب جواز کاری به عنوان ضمانت پرداخت کنند.
آقای زیرک با تاکید بر اینکه بانک مرکزی توجیه و دلایل قانع کنندهای برای این افزایش میزان ضمنانت ارائه نکرده، گفت: «پول زیادی است» و «ما آنقدر قوی نیستیم» که بتوانیم این شرایط را برآورده کنیم.
به گفته وی بانک مرکزی طالبان در نظر دارد از همه صرافان بخواهد مجوز خود را تمدید کنند و تمام معاملات به صورت آنلاین انجام شود.
از سوی دیگر محمد صابر مومند، سخنگوی بانک مرکزی گفته است: «کارگزارانی که نتوانند معیارهای جدید را رعایت کنند، با اقدام قانونی مواجه خواهند شد.»
به ادعای آقای مومند، بانک مرکزی مصمم است «شفافیت و امنیت در این بخش» را تضمین کند و اطمینان حاصل کند که تمام فعالیت های ارزی «بر اساس قوانین جاری» انجام می شود.
خان افضل هداول، معاون پیشین بانک مرکزی افغانستان در گفتگو با خبرگزاری فرانسه یادآور شد که طالبان این اقدام را برای برآورده ساختن خواسته های جامعه جهانی در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم انجام داده است.
وی در این خصوص تاکید کرد: «ساده ترین راه برای تروریستها و افرادی که اقدام به پولشویی میکنند استفاده از خدمات صرافیها بوده است.»
این مسئول پیشین بانک مرکزی افغانستان همچنین افزود: «دولت با این کار شرایط لازم برای فعالیت صرافیها و شرکتهای خدمات پولی را سختتر کرده است، به طوری که اگر کسی نتواند آن را برآورده کند مجبور خواهد شد فعالیت خود را متوقف کند.»
پس از بازگشت ناگهانی طالبان به قدرت در ماه اوت، افغانستان به دلایل عمده از جمله بحران عظیم نقدینگی ناشی از مسدود شدن میلیاردها دلار دارایی در خارج از کشور، به ویژه در ایالات متحده، شاهد سقوط اقتصاد و افزایش بیکاری بوده است.
به گزارش فرانسپرس، از آنجایی که سیستم بانکی در افغانستان بسیار متزلزل و شکننده است، صرافیها همزمان درگیر فعالیتهای مالی خاصی چون انتقال پول یا اعطای وام به تاجران یا کشاورزان نیز هستند که معمولاً در حیطه وظایف بانکها تعریف شده است.
خبرگزاری افق در افغانستان به نقل از مسئولان اتحادیه صرافان اعلام کرده که قوانین تازه اخد مجوز برگرفته از قوانین کشورهای غربی است و اجرای آن در افغانستان شرایط سختی را برای صرافان به وجود آورده است.
-
-
-
نفیسه کوهنورد
خبرنگار ارشد امور خاورميانه بیبیسی، بیروت
-
ترکیه به اظهارات درباره نقش سدهای ترکیه در ایجاد توفان خاک در ایران واکنش نشان داد
Copyright: Farsتانژو بیلگیچ، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه به اخبار و اظهاراتی که طی چند هفته گذشته در ایران منتشر شده و طی آن انتشار گرد و خاک کم سابقه در ایران به سدسازیها در ترکیه مرتبط دانسته شده، واکنش نشان داده و گفته «هیچ مبنای علمی برای چنین ادعاهایی وجود ندارد».
آقای بلیچ گفته: «اتهاماتی مبنی بر این که سدهای ترکیه علت وقوع طوفانهای گرد و غبار در منطقه شده است، هیچ مبنای علمی ندارد. تفکر غالب و پذیرفته شده این است که طوفانهای شن و گرد و غبار پدیدههای طبیعیاند.»
«نقطه آغازین طوفانهایی که ترکیه و ایران را تحت تاثیر قرار میدهد صحراهای آفریقا و کویرهای خاور میانه است. این دو اصلیترین مبداء شکلگیری اکثر طوفانهای گرد و غبار در جهان هم هستند. مزید بر اینها، از بین بردن جنگلها، فرسایش زمین و عوامل مربوط به تغییرات اقلیمی هم تشدیدکننده این وضعیت است. طبیعی است که همه کشورها موظفند نقش خود در کنترل این پدیدهها را ایفا کنند و اقدامات لازم برای برداشت پایدار از منابع آب و خاک را انجام دهند.»
سخنگوی وزارت خارجه ترکیه در ادامه به طور مستقیم به اظهارات مقامهای دولت ایران واکنش نشان داده و گفته: «اتهامهایی که مقامها در تهران در این رابطه علیه ترکیه طرح میکنند، مبنا و رویکرد واقعگرایانهای برای مواجهه با این مشکلات ندارد. رویکرد ترکیه به «آب» تنها بر مبنای معیارهای انساندوستانه بنا شده است. ترکیه معتقد است که نگاه فرامرزی به آب زمینهساز فرصتهای همکاری است و نه منبعی برای اختلافات میان کشورهای ذینفع… همچنین ترکیه آماده همکاری علمی و منطقی با ایران در این زمینه است.»
طی هفتههای اخیر برخی رسانههای ایران «طرح گاپ» درترکیه و همچنین احداث سدهایی چون آتاتورک را منشاء اصلی شکلگیری گرد و غبار در ایران دانسته بودند و با اشاره به اظهارات رجب طیب اردوغان درباره این پروژهها، از آن تحت عنوان «سلاح زیست محیطی آنکارا» یاد کرده بودند.
بیشتر بخوانید
-
-
-
دیدار امیر قطر و رهبر ایران
Copyright: Khamenei.irشیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر با آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران دیدار کرده است.
هنوز جزئیاتی از رایزنی بین این دو رهبر عالی دو کشور منتشر نشده است.
-
پیتر هاسکینز
بیبیسی
-
-
-
‘وعده قطر’ برای تسهیل ویزای تماشاگران ایرانی جام جهانی
Copyright: President.irخبرگزاری ایسنا میگوید شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در جریان سفرش به تهران وعده داده که صدور ویزا برای تماشاگران ایرانی جام جهانی تسهیل شود.
به گزارش ایسنا امیر قطر در دیدار با محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، سفر هیاتی قطری به کیش، به همکاری ایران و قطر در برگزاری جام جهانی کمک خواهد کرد.
ایران یکی از کشورهای راه یافته به جام جهانی قطر است که از ۳۰ آبان تا ۲۷ آذر برگزار خواهد شد.
-
واکنش روسیه به عضویت فنلاند در ناتو: ناگزیر به اقدام متقابل هستیم
روسیه عضویت فنلاند در ناتو را محکوم کرده و گفته به آن واکنش نشان میدهد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به خبرنگاران گفت اقدامات “غیردوستانه” فنلاند و اتحادیه اروپا مایه تاسف است. او گفت سیاستهای کشورهای غربی “دلیل اقدامات متقابل روسیه” است.
وزارت خارجه روسیه هم عضویت فنلاند در ناتو را یک “تغییر بنیادی در سیاست خارجی” خوانده و گفته ناچار است به آن واکنش نشان دهد.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده که این کشور “ناچار است در واکنس به افزایش تهدید علیه امنیت ملی خود اقدامات متقابلی انجام دهد، چه از نظر نظامی و فنی و چه اقداماتی با ماهیت دیگر.”
فنلاند خواهان عضویت در پیمان امنیتی ناتو شده است. بیشتر بخوانید.
-
خبر فوریپاریس خواهان آزادی فوری دو فرانسوی بازداشتی در ایران شد
فرانسه خواهان آزادی فوری دو شهروند بازداشت شده خود در ایران شد.
وزارت خارجه فرانسه میگوید سفیر این کشور در تهران خواهان دسترسی کنسولی به این دو شده است.
همچنین جانشین سفیر ایران در پاریس به وزارت خارجه فرانسه احضار شده است.
وزارت اطلاعات ایران گفته دو شهروند “اروپایی” را با اتهامات امنیتی بازداشت کرده است.
-
-
-