اخبار وز :

«شهباز شریف» با رأی پارلمان پاکستان به عنوان نخست وزیر جدید انتخاب شد؛ اما روابط وی با ارتش، سیاست خارجی و ائتلاف او با «حزب مردم»، دولتش را با چشم انداز ویژهای مواجه خواهد ساخت.
خبرگزاری مهر – گروه بین الملل: «شهباز شریف» برادر «نواز شریف» نخست وزیر سابق پاکستان امروز دوشنبه از سوی پارلمان این کشور به عنوان جانشین «عمران خان» انتخاب شد.
پارلمان پاکستان نواز شریف رئیس حزب اپوزیسیون «مسلم لیگ-نواز» را به عنوان بیست و سومین نخست وزیر این کشور انتخاب کرد. وی اکنون میتواند به عنوان نخستوزیر تا اکتبر ۲۰۲۳ که قرار است انتخابات عمومی آتی در این کشور برگزار شود، در این پُست بماند.
نمایندگان «تحریک انصاف» حزب تحت رهبری عمران خان ساعاتی پیش از رأی گیری از سمت خود استعفا داده و بیش از ۱۰۰ نفر از آنها نشست مجلس ملی پاکستان را تَرک کرده بودند.
پس از استیضاح عمران خان و برکناری وی از قدرت، «شهباز شریف» رهبر مخالفان دیروز یکشنبه در پارلمان پاکستان مدارک خود را برای نامزدی در پست نخست وزیری ارائه کرد. پارلمان پاکستان نیز امروز دوشنبه انتخاب نخست وزیر جدید این کشور آسیای جنوبی را به انجام رساند.
شهباز شریف، برادر کوچک نواز شریف است که ۳ دوره نخستوزیر پاکستان بود. نواز شریف در سال ۲۰۱۷ به اتهام فساد از قدرت برکنار و زندانی شد؛ اما در ۲ سال اخیر به دلیل بیماری از زندان آزاد شد و اکنون در انگلیس به سر میبرد.
شهباز شریف کیست؟
«شهباز شریف» ۷۰ سال دارد و ۳ بار به عنوان وزیر ارشد پرجمعیتترین ایالت پاکستان یعنی ایالت پنجاب به ایفای نقش پرداخت؛ لذا این ایالت پایگاه قدرت خانوادگی او به شمار میآید. وی اکنون ریاست حزب مسلم لیگ- شاخه نواز را برعهده دارد. وی کارزار مخالفان در پارلمان پاکستان برای سرنگونی عمران خان را رهبری کرد.«شهباز شریف» ۷۰ ساله پیشتر ۳ بار به عنوان وزیر ارشد ایالت پنجاب به ایفای نقش پرداخت شهباز که بیشتر به عنوان یک مدیر در داخل پاکستان شناخته شده است تا یک سیاستمدار، از سال ۲۰۱۷ و در پی محکومیت و تبعید نواز شریف، رهبری و هدایت حزب مسلم لیگ نواز را بر عهده گرفت. شریف در خانوادهای ثروتمند در لاهور پاکستان به دنیا آمد و در دانشگاه دولتی همان شهر در رشته علوم انسانی تا مقطع کارشناسی تحصیل کرد. پس از آن وارد تجارت خانوادگی شد. او مالک املاکی در داخل و خارج از پاکستان است.
شهباز شریف در ایالت لاهور به سیاست وارد شد و در سال ۱۹۸۸ به عنوان نماینده وارد مجلس ایالتی کشورش شد. اولین بار در سال ۱۹۹۷ وزیر ارشد ایالت پنجاب شد، اما دوره ریاست او با کودتای نظامی پرویز مشرف در سال ۱۹۹۹ و سرنگونی برادرش به پایان رسید و به زندان افتاد، سال بعد به عربستان سعودی تبعید شد، ۷ سال بعد از تبعید به پاکستان بازگشت و فعالیت سیاسی خود را در پنجاب از سر گرفت و دوباره در سال ۲۰۰۸ به عنوان رئیس دولت محلی ایالت پنجاب انتخاب شد.
بار سوم در سال ۲۰۱۳ وزیر ارشد ایالت پنجاب شد و تا سال ۲۰۱۸ که در انتخابات عمومی این سال حزب مسلم لیگ شکست خورد، در این تصدی باقی ماند.
او پس از سال ۲۰۱۷ که برادرش نواز به اتهام پنهانکاری داراییهایی که در اسناد پاناما فاش شد به زندان افتاد، ریاست حزب مسلم لیگ – شاخه نواز را برعهده دارد.
شهباز شریف هم در دوره عمران خان متهم به فساد شد؛ اما در هیچ اتهامی از سوی دادگاههای این کشور مجرم شناخته نشده است. وی از سال ۲۰۱۸ تاکنون رهبری اپوزیسیون در برابر دولت عمران خان را برعهده داشت.
تمایلات سیاست خارجی نخستوزیر جدید پاکستان
«شهباز شریف» روابط دوستانهای با دولت کشور چین دارد و در عین حال حامی سرسخت حفظ و ارتقای روابط حسنه با آمریکاست. او هفته گذشته در مصاحبهای گفت که روابط خوب با ایالات متحده برای پاکستان بسیار مهم است و وی امیدوار است بتواند با حمایت دیگر حزب مطرح و قدرتمند پاکستان یعنی «حزب مردم» به نخست وزیری کشورش برسد.
سرکنسول چین در لاهور هم سال گذشته در زمان پایان وظیفه خود در نامهای به شهباز شریف از او به عنوان «دوست قدیمی چین» تقدیر و از اجرای سریع پروژههای کریدور اقتصادی چین- پاکستان تمجید کرد.
تنوع زیستی چیست و چگونه از آن محافظت کنیم؟
- ازمی استالارد
- بیبیسی
سران کشورها از سراسر جهان اواخر سال جاری میلادی دور هم جمع میشوند تا ببینند چطور از فعالیتهای انسانی که باعث انقراض گونههای حیوانی و گیاهی شده، جلوگیری کنند.
آنها امیدوارند در کنفرانس تنوع زیستی سازمان ملل متحد که در چین برگزار میشود، راه حلی بلندمدت پیدا کنند تا تهدیدهایی را که باعث به خطر افتادن حیات همه گونهها در روی کره زمین شده، بیاثر کنند.
تنوع زیستی چیست و چرا مهم است؟
تنوع زیستی به همه شکلهای زندگی در روی زمین گفته میشود از حیوانات، گیاهان و قارچها گرفته تا میکروارگانیسمها یا میکروبهایی مانند باکتری.
حیوانات و گیاهان برای بشر تمام چیزهایی را که برای ادامه حیات نیاز دارد فراهم میکنند؛ مانند آب تازه، غذا و دارو.
با این حال ما نمیتوانیم همه این مزایا را فقط از یک گونه تنها بگیریم. ما به انواع حیوانات و گیاهان که با هم رشد و نمو دارند، نیاز داریم. به عبارت دیگر ما به تنوع زیستی محتاج هستیم.
گیاهان همچنین برای بهبود محیط فیزیکی اطراف ما بسیار اهمیت دارند. آنها هوایی را که تنفس میکنیم، تمیز نگه میدارند، افزایش دما را محدود نگه میدارند و از تغییرات اقلیمی جلوگیری میکنند.
درختان باتلاقی مناطق گرمسیری (مانگرو یا کرنا) و صخرههای مرجانی میتوانند مانعی در برابر فرسایش ناشی از افزایش سطح دریا باشند. و درختان معمولی مانند چنار که در شهرهایی مانند لندن پیدا میشوند یا درختان لاله، در جذب دیاکسیدکربن و حذف آلایندهها عالی عمل میکنند.
چه تعداد گونه زیستی در خطر نابودی هستند؟
این طبیعی است که گونهها تکامل یابند و در طول زمان از بین بروند. ۹۸ درصد تمام گونههای زیستی که از ابتدا در زمین بودهاند، حالا از بین رفتهاند.
با این حال از بین رفتن گونههای زیستی اکنون بین هزار تا ۱۰هزار مرتبه سریعتر از آنچه دانشمندان انتظار دارند، اتفاق میافتد.
اتحادیه بینالمللی محافظت از طبیعت که نام اختصاری آن آییوسیان است، از سال ۱۹۶۴ “فهرست قرمز” گونههای در معرض تهدید را منتشر میکند. بیش از ۱۴۲ هزار گونه در این فهرست شناسایی شده که ۲۹ درصد آن در معرض خطر هستند به این معنا که خطر انقراض این گونهها بسیار بالاست.
کشورها در چین درباره چه قرار است توافق کنند؟
دوستداران محیط زیست امیدوار هستند که توافقی برای توقف آنچه دانشمندان “ششمین انقراض جمعی” میخوانند، به دست آید.
دولتها تلاش خواهند کرد تا بر سر یک برنامه اقدام بلندمدت که “چارچوب تنوع زیستی پسا ۲۰۲۰” خوانده میشود، به توافق برسند.
هدف اصلی این برنامه آن است که تا سال ۲۰۳۰ میلادی نرخ نابودی تنوع زیستی کند شود و این اطمینان به دست آید که تا سال ۲۰۵۰ تنوع زیستی “ارزشمند، محافظت شده، ترمیم شده … و در حال رساندن مواهب حیاتی به تمام مردم است.”
بزرگترین تهدیدها برای تنوع زیستی چه هستند؟
در گزارش ۲۰۱۹ سازمان ملل متحد آمده است که برداشت، قطع درختان، شکار و ماهیگیری همه تاثیر بدی داشتهاند.
بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ کره زمین نزدیک به ۴۱۱ میلیون هکتار از پوشش درختی خود را از دست داد که ۱۶ درصد آن جنگلهای بکر قدیمی بود. این جنگلهای بسیار کهن صدها- اگر نگوییم هزاران- سال رشد یافته بودند. تخریب این محیطهای غنی میتواند تاثیر بسیار جدی بر تنوع زیستی داشته باشد.
از بین رفتن تنوع زیستی در همه جای جهان اتفاق میافتد اما موزه تاریخ طبیعی در لندن دریافته است که مالت، بریتانیا، برزیل و استرالیا به دلیل آلودگی، صنعتی شدن سریع و استفاده بیش از حد از آب شاهد بیشترین تغییرات بودهاند.
همچنین سازمان ملل متحد هشدار داده که برای گیاهان و حیوانات تطبیق با تغییرات اقلیمی دشوار است.
به گفته سازمان ملل اگر گرمایش زمین محدود به ۱.۵ درجه سانتیگراد بماند میزان انقراض گونهها کمتر خواهد بود.
چه اقداماتی پیشنهاد شده است؟
چارچوب برنامه تنوع زیستی پسا ۲۰۲۰ چهار هدف دارد:
افزایش حفاظت
استفاده از منابع تا حد امکان پایدار
استفاده برابر از منابع طبیعی
افزایش حمایت مالی برای حفاظت از تنوع زیستی
این برنامه میخواهد از درختان و گیاهان در جذب دیاکسید کربن و کاهش گازهای گلخانهای استفاده بیشتری شود.
با این حال سازمان ملل متحد هشدار داده کاشت درختان در جاهایی که قبلا وجود نداشته، میتواند باعث ایجاد گونههای مهاجم شود که ممکن است “تاثیر بسیار منفی بر تنوع زیستی” بگذارد.
دولتها و نهادهای خصوصی برای رسیدن به این اهداف باید تا سال ۲۰۳۰ دستکم سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار کمک کنند که ۵ درصد آن به کشورهای در حال توسعه میرسد.
تا کنون میزان هزینه سالانه ۷۸ تا ۹۱ میلیارد دلار بوده است.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره از همکاریهای منطقهای و نشستهای کاری مشترک برای گسترش روابط بیشتر و به خصوص در حوزه دریای خزر استقبال میکند.
به گزارش خبرگزاری مهر، «رشید مردوف» وزیر امور خارجه ترکمنستان در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان، ضمن تبریک ماه مبارک رمضان، در مورد برخی مسائل دوجانبه و بینالمللی مورد اهتمام مشترک و به خصوص افزایش همکاریها میان کشورهای حوزه دریای خزر گفتگو و تبادل نظر کرد.
وزیر امور خارجه ترکمنستان به پیشرفتهای صورت گرفته در سطح کارشناسی در جهت آمادهسازی پیشنویسهای همکاری در حوزه دریای خزر، همکاری در عرصههای علمی، عملیات جستجو و نجات، همکاریها در چارچوب مبارزه با گسترش مواد مخدر در دریای خزر و همچنین تعمیق همکاریها میان کشورهای حوزه این دریا اشاره و نشست مشترکی میان وزرای امور خارجه پنج کشور حوزه دریای خزر برای گسترش همکاریهای چندجانبه و فراهم آوردن نشست مشترکی در سطح سران این کشورها را پیشنهاد کرد.
امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان نیز با اشاره به تداوم توسعه روابط دوستانه و رو به پیشرفت دو کشور، بر نگاه مثبت جمهوری اسلامی ایران نسبت به گسترش این روابط در تمامی زمینهها و به خصوص افزایش همکاریها میان کشورهای حوزه دریای خزر تأکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره از همکاریهای منطقهای و نشستهای کاری مشترک برای گسترش روابط بیشتر و به خصوص در حوزه دریای خزر استقبال میکند.
امیرعبداللهیان در پایان این گفتگوی تلفنی ضمن تبریک ماه مبارک رمضان به همتای ترکمنستانی خود، آرزوی نزول رحمات و برکات این ماه برای دولت و ملت ترکمنستان را مسئلت کرد.
شولتس: عاملان “جنایت ارتش روسیه” را باید پاسخگو کرد
صدراعظم آلمان کشتار غیرنظامیان و گورهای جمعی در شهر بوچا را “جنایت ارتش روسیه” خواند. کرملین هر گونه مسئولیت این کشتار را از خود سلب کرده است. مقامات آلمان و اتحادیه اروپا از تشدید تحریمها علیه روسیه خبر دادند.
به دنبال گزارشهای متعدد و انتشار تصاویری از کشته شدن افراد غیرنظامی در شهر بازپسگرفته شده بوچا، صدراعظم آلمان این رویداد را “جنایت ارتش روسیه” خواند و خواستار تحقیق همهجانبه در باره آن شد.
اولاف شولتس روز یکشنبه سوم آوریل (۱۴ فروردین) در برلین گفت، ابعاد این “جنایت” باید “با جدیت” پیگیری و روشن شود. او افزود که سازمانهای بینالمللی مانند کمیته بینالمللی صلیب سرخ باید به این مناطق دسترسی یابند و عاملان و آمران امر پاسخگو شوند.
شولتس شهرک بوچا در حومه کییف را “خیابانهایی پوشیده از اجساد” و گروههایی خواند که “نیمی از بدنشان زیر خاک بوده است”.
او تأکید کرد که “قتل غیرنظامیان جنایت جنگی است؛ جنایات نظامیان روسیه باید با قاطعیت مورد تحقیق و پیگرد قرار گیرند”.
سلب مسئولیت روسیه و جعلی خواندن تصاویر
به گزارش خبرگزاری آلمان، روسیه از خود در قبال قتلعام مردم غیرنظامی در شهر اوکراینی بوچا سلب مسئولیت کرده است. وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیهای گفته است: «تا زمانی که این شهرک تحت کنترل نظامیان روسیه بود، هیچ یک از ساکنان تحت هیچ شکلی از خشونت قرار نگرفت.» این بیانیه میافزاید که سربازان روسی این منطقه حومه کییف را چهارشنبه گذشته ترک کردهاند.
نظامیان اوکراینی به دنبال بیش از پنج هفته درگیری، کنترل بیش از ۳۰ شهر و روستا، از جمله بوچا را به دست گرفتند. تصاویر مربوط به اجساد غیرنظامیان در خیابانهای بوچا، پس از خروج نیروهای روسیه از این مناطق، از ظهر شنبه دوم آوریل منتشر شد.
به گزارش رویترز، یک گور دسته جمعی در محوطه یک کلیسای شهر هنوز با خاک پوشیده نشده است و دستها و پاهای اجساد از میان خاک دیده میشود.
آناتولی فدوروک، شهردار بوچا گفته است که بیش از ۳۰۰ نفر از سکنه کشته شدهاند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر، روسیه را به ارتکاب “جنایات جنگی” مانند اعدام و غارت اموال متهم کرد. در گزارش منتشره این سازمان در پراگ، آمده است که شواهدی از این “جنایات جنگی” در حومه شهرهای کییف، خارکیف و چرنیهیف به دست آمده است. این گزارش بر اظهارات ده شاهد عینی، قربانی و ساکنان این مناطق اتکاء دارد.
دیدهبان حقوق بشر همچنان در حال جمعآوری اسناد و شواهد برای اثبات “جنایات جنگی” توسط ارتش روسیه است. شاهدان عینی در بوچا گفتهاند که نظامیان روسی بدون دلیل به سوی افراد غیرنظامی شلیک میکردند.
همزمان، وزارت دفاع روسیه در شبکه تلگرام از “کارزار رسانهای از پیش برنامهریزیشده” سخن میگوید و بیآنکه سندی ارائه دهد میافزاید که این ارتش اوکراین بوده که غیرنظامیان را کشته است.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه اشاره شده که تصاویر میتوانند جعلی باشند، زیرا در یکی از ویدئوها فردی که روی زمین افتاده و گفته میشود کشته شده، دستش را تکان میدهد.
خبرگزار آلمان این ادعای مقامات روسیه را “کاملا بیاساس” خوانده و میگوید در ویدئوی یاد شده هیچ حرکت دستی دیده نمیشود. از آن گذشته، در عکسهای متعددی که عکاسان خبری بینالمللی منتشر کردهاند، این جسد از زوایای مختلف در یک نقطه ثابت قابل مشاهده است.
بربوک: خشونت بیرحمانه بوچا غیرقابل تحمل است
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان تحریمهای سختتر علیه روسیه و حمایت بیشتر نظامی و تسلیحاتی از اوکراین را اعلام کرد.
بربوک در توییتر نوشت، تصاویر “خشونت بیرحمانه” در بوچا در پی خروج نیروهای نظامی روسیه “غیرقابل تحمل” است: «مسئولان این جنایات جنگی باید به پاسخگویی کشانده شوند… ما تحریمها علیه روسیه را تشدید میکنیم و از اوکراین برای دفاع از خود، با توان بیشتر پشتیبانی خواهیم کرد.»
وزیر خارجه آلمان افزود: «خشونت بیرحمانه پوتین خانوادههای بیگناه را نابود کرده و مرز نمیشناسد.»
توره شرودر، گزارشگر اشپیگل مینویسد، جسدی را دیده است که دستهایش را از پشت بسته بودند؛ در شماری دیگر از جسدها مشخص بوده که مقتولان سوار دوچرخه بودهاند و به سویشان شلیک شده است. در مورد اغلب اجساد شلیک گلوله به سر را میشد تشخیص داد.
کریستینه لامبرشت، وزیر دفاع آلمان، با اشاره به جنایات نظامیان روس در بوچا گفت: «باید واکنش نشان داد. چنین جنایاتی نباید بدون پاسخ بمانند.»
لامبرشت خواستار آن شد که وزیران اتحادیه اروپا به طور جدی در مورد مسئله متوقف کردن واردات گاز از روسیه به گفتوگو بپردازند.
تشدید تحریمها علیه روسیه
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز گفت که تحریمهای بیشتری علیه روسیه مورد نظر است. شولتس روز یکشنبه بدون اینکه جزئیات آن را مطرح کند گفت: «ما طی روزهای آینده در جمع همپیمانان خود اقدامات بیشتری اتخاذ خواهیم کرد.»
او گفت که رئیسجمهور روسیه پوتین و حامیان او عواقب و پیامدها را حس خواهند کرد و افزود: «ما همچنان تسلیحات در اختیار اوکراین میگذاریم تا بتوانند در برابر تهاجم روسیه از خود دفاع کنند.»
۴۱۰ جسد در حومه کییف
در پی عقبنشینی نیروهای روس، ایرینا وندیکتووا، دادستان کل اوکراین اعلام کرده که۴۱۰ جسد در مناطق حومه کییف پیدا شده است. او گفت که این اجساد از “مناطق آزاد شده حومه کییف به مکانی امن منتقل شدهاند”.
دادستان کل اوکراین در تلویزیون این کشور گفت که جنایات بسیار زیادی صورت گرفته و هنوز صورت میگیرد. او گفت تاکنون ۱۴۰ جسد در چارچوب تحقیقات در مورد جنایات جنگی توسط سربازان روسی مورد بررسی دقیق قرار گرفتهاند.
زلنسکی ارتش روسیه را به ‘نسلکشی در بوچا و سایر شهرهای اوکراین’ متهم کرد
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، ارتش روسیه را به “نسل کشی” در بوچا و دیگر شهرهای اوکراین متهم کرد.
آقای زلنسکی این سخنان را در حالی بیان کرد که دادستان کل اوکراین اعلام کرده تاکنون ۴۱۰ جسد در این مناطق اطراف کییف پیدا شده است. دادستان کل اوکراین گفته دفتر او در حال بررسی احتمال وقوع “جنایت جنگی” است.
رئیس جمهور اوکراین هم در گفتگویی با شبکه خبری سیبیسی آمریکا گفت اقدامات روسیه با تعریف نسلکشی مطابقت دارد: یعنی حذف کل مردم.
آقای زلنسکی گفت اوکراین بیش از یکصد ملیت دارد و این جنگ با هدف نابودی همه آنهاست.
او همچنین از اینکه در اروپای قرن ۲۱ “شکنجه” یک ملت اتفاق میافتد، ابراز شگفتی کرد.
واکنش روسیه به محکومیت گسترده ‘کشتار’ بوچا
وزارت دفاع روسیه اتهامات مربوط به قتل غیرنظامیان در شهر بوچا در نزدیکی کییف، پایتخت را رد کرد.
همزمان با محکومیت گسترده رهبران غربی پس از کشف اجسادی در پی عقب نشینی نیروهای روسی از این مناطق، وزارت دفاع روسیه گفته این صحنهها “تازهترین فتنهانگیزی” از سوی اوکراین است.
به گفته وزارت دفاع روسیه هیچ یک از ساکنان محلی قربانی اقدامات خشونتآمیز در زمان اشغال این شهر نشدند و نیروهای روسیه در ۳۰ مارس (پنج روز پیش) از این مناطق عقب نشینی کردند.
وزارت دفاع روسیه همچنین عکسها و ویدیوهای منتشر شده از شهر بوچا را “جدیدترین جعلیات رژیم کییف” خوانده است.
بیبیسی از جمله سازمان های خبری است که شاهد صحنههای ناراحتکننده در بوچا بوده است از جمله اجساد ۲۰ نفر که لباسهای غیرنظامی به تن داشتند و در جادهها رها شده بودند. برخی از آنها دست هایشان از پشت بسته شده بود.
دبیر کل ناتو مرگ غیرنظامیان را ‘وحشیانه’ خواند
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو آنچه “قتل عام” غیرنظامیان در شهر بوچا عنوان شده را “غیرقابل قبول” خواند.
او به شبکه سیانان آمریکا گفت این “بیرحمی با غیرنظامیان دههها در اروپا دیده نشده بود و این بر اهمیت پایان دادن به جنگ صحه میگذارد.”
در پی عقب نشینی روسیه از بوچا گزارشهای متعددای از پیدا شدن اجساد با لباس غیرنظامی منتشر شده است.
واکنشهای گسترده به ‘قتل عام’ در بوچا
اوروزلا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا گفته از گزارشها در مورد وحشت غیرقابل توصیف در خیابان های اطراف کییف، پایتخت اوکراین، منزجر شده است.
او در توییتی برضرورت انجام فوری تحقیقاتی مستقل در این باره تاکید کرد و گفت که عاملان جنایات جنگی پاسخگو خواهند بود.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم تصاویراجساد پراکنده شده در خیابان های بوچا را “بسیار ناراحت کننده” توصیف کرد.
آقای بلینکن گفت: “تا زمانی که وحشیگری روسیه علیه اوکراین ادامه دارد، این واقعیت چیزی است که هر روز در جریان است.”
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان هم گفته که تصاویر اجساد در بوچا غیرقابل تحمل است.
او همچنین گفت که “خشونت افسار گسیخته پوتین خانواده های بی گناه را از بین می برد و هیچ حد و مرزی نمی شناسد.” خانم بائربوک وعده تحریم های بیشتر علیه روسیه و ارسال تسلیحات دفاعی بیشتر به اوکراین را داد.
پیشتر رئیس شورای اروپا هم آن چه را که جنایات روسیه در شهرهای اطراف کییف، پایتخت خواند محکوم کرد و متعهد شد که تحریم های بیشتر علیه مسکو اعمال کند.
شارل میشل گفت که اتحادیه اروپا به اوکراین و سازمان های غیردولتی در جمع آوری مدارک لازم برای پیگری در دادگاههای بین المللی کمک می کند.
بریتانیا هم گفته است که این حملات باید به عنوان جنایات جنگی بررسی شود.
تبریک نخست وزیر بریتانیا به زلنسکی به خاطر عقب نشینی نیروهای روسیه از اطراف کییف
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا عقب نشینی نیروهای روسیه از کییف، پایتخت را به ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تبریک گفت.
دفتر نخست وزیری بریتانیا گفت که آقای جانسون در گفتگویی تلفنی با رئیس جمهور اوکراین همچنین اذعان کرد که “رنجی عظیم بر غیرنظامیان تحمیل شده است”.
اوکراین می گوید که نیروهایش کل منطقه اطراف کییف را پس گرفته اند، زیرا روسیه از فرودگاه هاستومل وشهرهای ایرپین و بوچا عقب نشینی کرده است.
آقای زلنسکی در توییتی درباره این گفتگوی تلفنی با بوریس جانسون، بریتانیا را “متحد قدرتمند” خواند.
کارگردان و مستند ساز لیتوانیایی در ماریوپل کشته شد
منتیس کوداراویسیس، کارگردان و مستند ساز لیتوانیایی در شهر محاصره شده ماریوپل کشته شد.
او در سال ۲۰۱۶ مستندی درباره این شهر بنام “ماریوپولیس” ساخت که توجه جهانیان را به خود جلب کرد.
به گفته وزارت دفاع اوکراین او در حالی که قصد داشت این شهر را ترک کند، هدف گلوله نیروهای روسیه قرار گرفت.
رئیس جمهور لیتوانی گفته جهان خالقی را از دست داد که برغم خطر تا آخرین لحظه دست از کار نکشید.
روز گذشته هم جسد ماکسیم لوین، عکاس سرشناس اوکراینی در نزدیکی کییف پیدا شد.
انتقاد سفیر اوکراین در آلمان از روابط نزدیک رئیس جمهور این کشور با روسیه
آندری ملنیک، سفیر اوکراین در آلمان از فرانک والتراشتاین مایر، رئیس جمهور آلمان به دلیل نزدیکی بیش از حد او به روسیه و نکوهش نکردن ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه انتقاد کرد.
آقای ملنیک در گفتگویی با یک روزنامه آلمانی (Der Tagesspiegel) گفت رئیس جمهور آلمان رابطه با روسیه را تا بدان حد “اساسی و مقدس” می داند که حتی جنگ تجاوزکارانه این کشور نمی تواند آن را تغییر دهد.
سفیر اوکراین گفت که آلمان بیش ازحد به گاز و نفت روسیه وابسته است که این امر تا حدودی تقصیر آقای اشتاین مایر است که قبلا وزیر خارجه این کشور بود.
آقای ملنیک گفت که طی چندین دهه رئیس جمهور اشتاین مایر شبکهای از تماس ها با روسیه ایجاد کرده که بسیاری از اعضای دولت فعلی آلمان را هم شامل می شود.
مهم ترین تحولات در جنگ اوکراین
اگر تازه به این صفحه پیوسته اید، مهم ترین تحولات در جنگ اوکراین به این شرح است:
“قتل عام” بوچا
- با عقب نشینی نیروهای روسی و در حالی که اوکراین ادعا می کند کل منطقه اطراف کی یف، پایتخت پس گرفته شده، وحشت از آن چه در پشت سر به جا مانده، نمایان شده است.
- جرمی بوئن، خبرنگار بی بی سی گزارش می دهد که درپی پس گرفتن شهر بوچا، سربازان اوکراینی با صحنه هایی از ویرانی در این شهر مواجه شدند.
- به گفته خبرنگار بی بی سی “حداقل۲۰جسد در خیابان ها رها شده بود که دست برخی از آنها از پشت بسته شده بود.”
- بریتانیا متعهد شده که از تحقیقات جنایی بین المللی در مورد هر جنایت جنگی ادعایی حمایت کند.
حمله به اودسا
- در پی حملات هوایی روسیه، دود سیاه غلیظی آسمان شهر بندری استراتژیک اودسا را پوشانده است.
- روسیه مدعی است که تاسیسات نفتی این منطقه را هدف قرار داده که اوکراین از آن برای تامین نیروهایش استفاده می کند.
- یک مقام اوکراینی گفت موشک ها به “زیرساخت های حیاتی” اصابت کرده و تلفاتی دربرنداشته است.
دستاوردهای اوکراین، تمرکز جدید روسیه
- ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین گفته است که نیروهایش در حال تقویت توان دفاعی خود در شرق و جنوب هستند.
- این پس از آن صورت می گیرد که به نظر می رسد روسیه تمرکز نظامی خود را بر شرق و جنوب گذاشته و از کییف، پایتخت دور شده است.
درخواستها برای تحریم روسیه در واکنش به ‘قتلعام’ در بوچا
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین از جهان خواسته تا به گفته او به “قتل عام” که در شهر بوچا در نزدیکی کییف، پایتخت اتفاق افتاده، پاسخ دهند.
آقای کولبا در پیامی درتوییتر گفت: “هدف روسیه نابودی هر چه بیشتر اوکراینی هاست.” او همچنین از سران گروه هفت خواست تا در واکنش، تحریم های بیشتری را علیه روسیه اعمال کنند.
در خبری جداگانه، شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا هم از کلمه “قتل عام” برای توصیف صحنه های منتشرشده از بوچا پس از عقب نشینی نیروهای روسیه از این شهر استفاده کرده است.
آقای میشل گفت که اتحادیه اروپا در پاسخ به این اقدام، تحریم هایی را اعمال خواهد کرد و به تلاش ها برای جمع آوری شواهد برای استفاده در دادگاههای بین المللی کمک می کند.
مشاور زلنسکی همزمان با عقب نشینی نیروهای روسیه: این دقیقا شبیه جنایات جنگی است
سرگئی نیکیفوروف، مشاور رئیس جمهور اوکراین در گفتگویی با بی بی سی از احتمال به جا گذاشتن شواهدی از جنایات جنگی همزمان با عقب نشینی نیروهای روسی از مناطق اطراف کییف، پایتخت خبر داده است.
آقای نیکیفوروف تصاویری را که از شهرهای بوچا، هوستومل و ایرپین در نزدیکی کییف منتشر شده، “دلخراش” توصیف کرد.
مشاور رئیس جمهور اوکراین گفت که نیروهای اوکراینی گورهای دسته جمعی افرادی را با دست و پاهای بسته و اجساد غیرنظامیانی را که با گلوله در پشت سرشان کشته شده اند، پیدا کرده اند.
او گفت: “درک این که چرا این اتفاق می افتد بسیار سخت است. این وحشیگری محض است.”
جرمی بوئن، خبرنگار بی بی سی در سفرش به بوچا از خیابان های مملو از جسد و تانک های سوخته گزارش داد.
فرماندار منطقه پولتاوا: پالایشگاه نفت در مرکز اوکراین به طور کامل از بین رفت
به گزارش خبرگزاری رویترز، فرماندار استان پولتاوا گفته است یک پالایشگاه نفت در کرمنچوک واقع در این استان در حمله روسیه به طور کامل تخریب شده است.
لونین دیمترو لونین گفت: “آتش سوزی در پالایشگاه خاموش شد، اما تاسیسات به طور کامل از بین رفته و دیگر نمی تواند کار کند.”
روزنامه کییف ایندیپندنت در توییتی نوشت که یک حمله موشکی روسیه در اول آوریل (سه روز پیش) باعث نابودی بزرگترین پالایشگاه نفت اوکراین شد.
کرمنچوک یک محل صنعتی کلیدی در مرکز اوکراین است.
ویدیویی از هدف قرار گرفتن هلی کوپتر روسی با تسلیحات ضد هوایی بریتانیایی در اوکراین
یک ویدیو مخابره شده از اوکراین لحظه هدف قرار گرفتن یک هلیکوپتر نظامی روسیه را به تصویر میکشد که به نظر میرسد با استفاده از یکی از تسلیحات ضدهوایی ساخت بریتانیا ساقط میشود.در این ویدیو کوتاه که ممکن است تماشای آن برای برخی آزاردهنده و حاوی تصاویر دلخراش تلقی شود، یک فروند هلیکوپتر امآی ۲۸ ارتش روسیه از کمر با یک شی پرتابی شبیه راکت هدف قرار میگیرد و لحظاتی بعد سقوط میکند.اگر چه وزارت دفاع بریتانیا از اظهارنظر درباره این ویدیو امتناع کرده اما گزارش شده که نیروهای اوکراینی با استفاده از یک قبضه سلاح ضدهوایی استارزترک این هلی کوپتر را در منطقه لوهانسک در شرق اوکراین هدف قرار میدهند.وزارت دفاع بریتانیا چند هفته پیش تایید کرده بود که راکت اندازهای دستی
تصاویری از حمله امروز روسیه به تاسیسات نفتی بندر اودسا
تصاویری از حملات اوایل صبح امروز روسیه به بندراودسا در اوکراین منتشر شده است.
خبرگزاری روسی اینترفاکس به نقل از وزارت دفاع روسیه گفته که نیروهای این کشور یک پالایشگاه نفت وسه انبار سوخت را با موشک های دریایی و هوایی با دقت بالا در اودسا هدف قرار داده و منهدم کردند.
اوکراین هم گفته که این حملات تاکنون تلفاتی نداشته است.
زلنسکی: نیروهای اوکراین در حال تقویت توان دفاعی خود در شرق و جنوب هستند
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین گفته است که نیروهای نظامی این کشور در حال تقویت قابلیت های دفاعی خود در شرق و جنوب هستند، با توجه به این که پیش بینی می شود که برنامه روسیه این است که بر روی عملیاتی در آن منطقه تمرکز کند.
آقای زلنسکی در سخنرانی ویدیویی گفت که اوکراین اکنون کنترل شهرها و روستاهای اطراف کییف، پایتخت را به دست گرفته است.
گزارش ها از وقوع چندین انفجار در بندر جنوبی اودسا خبر می دهد که تاکنون آسیبی ندیده بود و دود سیاه غلیظی را می توان دید که از یک منطقه صنعتی به هوا خاسته است. مقامات شهر گفته اند شماری از موشک ها سرنگون شده اند اما بعضی از آنها به زیرساخت های حیاتی این بندر اصابت کردهاند.
رئیسجمهور پاکستان پارلمان را منحل کرد
منبع تصویر،GETTY IMAGES
توضیح تصویر،
عمران خان، نخستوزیر پاکستان، با رای عدم اعتماد پارلمان روبرو شده بود
عارف علوی، رئیس جمهور پاکستان، پارلمان این کشور را منحل کرده است.
دفتر رئیس جمهوری پاکستان در توییتی گفته است که “عارف علوی، رئیس جمهور پاکستان پیشنهاد نخستوزیر پاکستان را برای انحلال مجلس شورای ملی تایید کرده است. این روند بنا بر بند اول مواد ۵۸ و ۴۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی پاکستان است.”
خبرگزاری رویترز هم به نقل از وزیر اطلاع رسانی پاکستان گفته است که انتخابات پارلمانی ظرف ۹۰ روز آینده برگزار خواهد شد.
پیشتر عمران خان، نخستوزیر، پس از تلاش مخالفان برای برکناری وی از قدرت که با مخالفت پارلمان روبرو شد، از رئیس جمهور این کشور خواسته بود که پارلمان را منحل کرده و انتخابات جدیدی را برگزار کند.
این درخواست و انحلال پارلمان پس از آن صورت گرفت که قاسم خان سوری، نایب رئیس پارلمان، امروز طرح رای عدم اعتماد به دولت عمرانخان را رد کرد و آن را خلاف اصل ۵ قانون اساسی خواند.
این مقام ارشد پارلمان پاکستان اعلام کرد که دلیل این امر “دخالت خارجی” بوده است.
دلایل بحران چیست؟
علی حسینی — بیبیسی
سه دلیل عمده درباره بحرانی که گریبانگیر عمرانخان شده، را شاید بتوان بدین گونه خلاصه کرد: از دستدادن اکثریت در پارلمان، نارضایتی از سوءمدیریت در دولت (و به تبع آن برخی از نارضایتیها در بین مردم درخصوص عملکرد بویژه اقتصادی دولت) و از همه مهمتر کشمکش و اختلافنظر بین آقای خان با ارتش.
در تازهترین مورد از این اختلاف نظر میشود به صحبتهای دیروز قمر جاوید باجوه، فرمانده پرقدرت ارتش، اشاره کرد که گفته بود حمله روسیه به اوکراین باید هرچه سریعتر متوقف شود، برخلاف حکومت غیرنظامی پاکستان که نه تنها این حمله را محکوم نکرد، بلکه روز آغاز حمله روسیه به اوکراین، عمرانخان در مسکو بود و با پوتین دیدار داشت.
موضوع اصلی اختلاف شاید ریشه در تعیین رئیس تازه دستگاه استخبارات ارتش پاکستان، (آیاسآی) داشته باشد.
در همین رابطه و پس از مدتی کشمکش عمرانخان در نهایت در اکتوبر سال گذشته موافقت کرد که یکی از سه نام پیشنهادی ارتش (ندیم احمد انجم) را بهعنوان رئیس آیاسآی بپذیرد.
آنطور که مدیحه افضل، تحلیلگر مسائل پاکستان باور دارد، آقای خان طرفدار ادامه کار حمید فیض، رئیس پیشین آیاسآی بوده است. گویا آقای فیض در رسیدن به قدرت آقای خان در سال ۲۰۱۸ نقش داشته است. از طرف دیگر دوره ریاست قمر جاوید باجوه بر ارتش پس از یک تمدید سه ساله قرار است هشت ماه دیگر به پایان برسد و گفته می شود که عمرانخان تصمیم داشته است که حمید فیض جایگزین او شود.
ترکیب این فاکتورها اگر صحت داشته باشد، میتواند به معنای آن تفسیر و تعبیر شود که آقای خان دیگر تصمیم برای ادامه کار ژنرال اجوه بهعنوان رئیس ارتش نداشته است.
در همانزمان که جنجال بین دو طرف بر سر این موضوع جریان داشت، گمانهزنیهایی درباره سرنوشت زودهنگام حکومت خان به خاطر گلاویزشدن با ارتش مطرح میشد. حالا به نظر میرسد که آن گمانهها تا اندازهای دقیق بوده است.
بر اساس ماده ۵ قانون اساسی این کشور “وفاداری به دولت وظیفه اساسی هر شهروند است” و “اطاعت از قانون اساسی و قانون وظیفه [تخلف ناپذیر] هر شهروندی در هر کجا که باشد و هر فرد دیگری در حال حاضر در پاکستان”.
این اقدام باعث اعتراض گسترده و خشم ائتلاف اپوزیسیون شد که طرح رای عدم اعتماد به دولت را ارائه کرده بودند.
نخستوزیر پاکستان قرار بود امروز با رای عدم اعتماد در پارلمان مواجه شود، زیرا اپوزیسیون دولت اعلام کرده بود که تعداد لازم برای سرنگونی دولت آقای خان را در اختیار دارد.
خود آقای خان مدعی است که آمریکا توطئهای را برای برکناری او از قدرت ترتیب داده است.
سکندر کرمانی، خبرنگار بیبیسی در پاکستان میگوید تصور عمومی این است که نخستوزیر با کمک ارتش پاکستان به قدرت رسیده است، اما اکنون ناظران میگویند بین آنها اختلاف افتاده است.
آقای خان مدعی است که مقامات آمریکایی به دیپلماتهای پاکستانی هشدار دادهاند که نخستوزیر باید به دلیل تصمیمهای سیاست خارجیاش مانند سفر اخیر به مسکو برای دیدار با ولادیمیر پوتین و انتقادهای قبلی وی از “جنگ علیه تروریسم” آمریکا از قدرت برکنار شود.
منبع تصویر،EPA
توضیح تصویر،
در روزهای اخیر نیروهای امنیتی بیشتری برای محافظت در برابر پارلمان پاکستان دیده شده است
دو روز پیش وی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که توطئهای علیه دولت او طراحی شده است که “ریشه در خارج از کشور دارد.”
او به نامهای “تهدید آمیز” اشاره کرد که از یک کشور “قدرتمند” ارسال شده است.
او گفت: “ارسال پیامی به یک کشور مستقل که ظاهراً علیه نخست وزیر است، در واقع علیه ملت ما است.”
در همین حال، وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد که در این مورد، کمیته امنیت ملی پاکستان که شامل رهبران ارشد سیاسی و نظامی است، مداخله ادعاشده را “غیرقابل قبول” توصیف کرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه این اتهامات را رد کرد و گفت ابدا حقیقتی ندارد. او افزود: “ما از نزدیک تحولات پاکستان را دنبال میکنیم و به روند قانون اساسی و حاکمیت قانون پاکستان احترام میگذاریم و از آن حمایت میکنیم.”
دولت آقای خان در پی خارج شدن تعدادی از متحدان سیاسیاش از ائتلاف تحت رهبری وی، با رای عدم اعتماد در پارلمان مواجه شده بود.
خبرنگار بی بی سی در اسلام آباد میگوید که افزایش شدید هزینههای زندگی باعث نارضایتی گسترده در مردم پاکستان شده است.
اما برکناری احتمالی عمران خان، بیشتر نتیجه درگیری آقای خان با فرماندهان ارشد ارتش قدرتمند پاکستان است.
در صورت برکناری عمران خان احتمالا دور دیگری از بیثباتی در این کشور مجهز به سلاح هستهای به وقوع خواهد پیوست.
عمران خان ۶۹ ساله با انتقادهای فزاینده ای از عملکردش از جمله مدیریت اقتصادیاش مواجه است و اکثریت خود را در پارلمان روز چهارشنبه هفته گذشته و با خروج یکی از متحدان اصلی ائتلاف از دست داد.
بر اساس قانون اساسی پاکستان نخست وزیر باید اکثریت مجلس شورای ملی را، که ۳۴۲ نماینده دارد، در اختیار داشته باشد.
یک نامزد با اکثریت ۱۷۲ قانونگذار یا بیشتر نیاز دارد تا به عنوان نخست وزیر انتخاب شود.
همین تعداد رای هم برای رای عدم اعتماد به او و کابینه اش لازم بود.