گفتگوهای وین؛ هشدار وزیر خارجه بریتانیا به ایران: این آخرین فرصت برای دستیابی به توافق است
لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، به ایران هشدار داده که مذاکرات جاری بر سر برنامه هستهای این کشور آخرین فرصت برای دستیابی به توافق است. او از مقامات ایران خواست تا نشان دهند درباره مذاکرات در وین جدی هستند.
همزمان علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران در نشست وین به پرستیوی، شبکه انگلیسی زبان صدا وسیما گفته است که “طرف های ایرانی در جریان مذاکرات جاری هیچ ابتکار و یا پیشنهاد سازندهای از طرف مقابل دریافت نکردهاند.” او در گفتگویی اختصاصی با این شبکه گفت: “رفع تحریم های ظالمانه آمریکا و فعالیت های هسته ای ایران هر دو از موضوعات اصلی در مذاکرات جاری در وین است که هنوز عامل اختلافات بین دو طرف است.”
نماینده ایران همچنین افزوده به رغم چنین وضعیتی هیات ایرانی با پیشنهادات و اصلاحاتی که به طرف مقابل ارائه کرده، دیدگاههای خود را در باره نقاط مورد اختلاف به اطلاع طرف مقابل رسانده است اما تاکنون در مورد این نقاط اختلاف “پیشنهاد و یا ابتکارعملی” دریافت نکرده است.
آخرین فرصت
خانم تراس در جمع خبرنگاران و در جریان نشست سران گروه هفت (جی۷) که در لیورپول در جریان است، گفت: “این آخرین فرصت برای ایران است تا با یک راه حل جدی برپایه مفاد برجام به پای میز مذاکره بیاید. این آخرین فرصت است؛ و بسیار حیاتی است که آنها این کار را انجام دهند. ما اجازه نخواهیم داد که ایران به سلاح هستهای دست یابد. ضروری است که آنها پای میز مذاکره بیایند و در مذاکرات جدی باشند.”
هدف مذاکره کنندگان احیای توافقنامه ۲۰۱۵ برای لغو تحریمها علیه ایران در ازای محدود کردن برنامه هستهای این کشور است.
روز گذشته آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، هم با اشاره به این که پیشنهاد ایران در وین “شش ماه مذاکرات را به عقب برگردانده” گفت که در چند روز اخیر در این مذاکرات هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
اشاره خانم بربوک به متن جدیدی است که هیات ایرانی به عنوان مبنای جدید مذکرات در پایان ماه نوامبر ارائه کرده است.
طرفهای حاضر در مذاکرات میگویند که در این متن، توافقهایی که در جریان شش دور نخست مذاکرات احیای برجام به دست آمده بود، به کلی نادیده گرفته شده است.
وزیر خارجه آلمان همچنین تاکید کرد که هیچ چشماندازی برای پیشرفت در این مذاکرات دیده نمیشود و فرصت برای حل مشکل، به سرعت در حال از دست رفتن است.
- گفتگوهای وین؛ وزیر خارجه آلمان میگوید چشماندازی برای پیشرفت مذاکرات دیده نمیشود
- آلمان طرح پیشنهادی اتمی ایران در دور هفتم گفتگوهای وین را ‘غیرقابل پذیرش’ خواند
- باقری کنی: ایران خواستار رفع تمام تحریمهای کمپین فشار حداکثری آمریکاست
- علیرغم فتوای رهبر ایران درباره سلاح هستهای، محسن فخریزاده در ارتباط با آن ‘سیستم ایجاد کرده بود’
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم روز گذشته گفت آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور با همتایان اروپاییاش، مذاکراتی “سازنده” درباره برجام و شیوه برخورد با ایران داشته است.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، آقای بلینکن که برای شرکت در نشست گروه هفت در لیورپول است، درباره برجام و شیوه ادامه مذاکرات با وزرای خارجه کشورهای بریتانیا، آلمان و فرانسه گفتوگو کرده است.
در همین حال ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران روز گذشته گفت: “اگر طرف مقابل مصمم به لغو تحریمها باشد، توافق خوبی صورت خواهد گرفت.”
او همچنین در پاسخ به انتقادها از اینکه ایران در مذاکرات جدی نیست، ارائه متن جدید به مذاکرهکنندگان را نشانه جدی بودن ایران در مذاکرات توصیف کرد.
مذاکرات احیای برجام از پنجشنبه (۹ دسامبر/ ۱۸ آذر) در وین از سرگرفته شد.
آسوشیتدپرس: ایران آماده آزمایش فضایی میشود
خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید تصاویر ماهوارهای نشان میدهند ایران آماده یک آزمایش “فضایی” میشود.
بنا بر این گزارش، این آزمایش فضایی از “پایانه فضایی امام خمینی” در استان سمنان انجام میشود.
آزمایشهای غیرنظامی فضایی تاکنون در اغلب موارد ناموفق بوده اما سپاه پاسداران در برنامه “موازی” خود پارسال ماهوارهای را در مدار قرار داد.
آسوشیتدپرس میگوید تصاویر ماهوارهای شرکت پلنت لب یک “خودروی حمایت” پرتاب را در کنار یک جرثقیل دروازهای عظیم و سفید نشان میدهند که معمولا حامل سکوی پرتاب است و در آزمایشهای قبلی هم مشابه آن دیده شده است.
هفته پیش خبرگزاری ایرنا خبر داد شورای عالی فضایی “پس از ۱۰ سال” به ریاست ابراهیم رئیسی تشکیل جلسه داده و “شتاب هر چه بیشتر” در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا اکنون ماهوارههای ناهید ۱ و ۲ “آماده” هستند، ظفر ۲ “مراحل نهایی آمادهسازی” را میگذراند و پارس ۱ “تحویل” سازمان فضایی ایران شده است.
آزمایش قبلی ماهواره ظفر ۱ ناموفق بود.
ابراهیم رئیسی گفته دولتش به توسعه صنایع فضایی متعهد است.
یک مقام آموزش و پرورش ایران: شرایط درس خواندن دانش آموزان دختر متاهل کاملا هموار شده است
یک مقام آموزش و پرورش ایران از ایجاد تسهیلات برای ازدواج دختران دانشآموز خبر داد.
عباس سلطانیان، مدیر کل متوسطه نظری آموزش و پرورش در واکنش به ادامه تحصیل دانشآموزان دختر متاهل گفت: “ازدواج در حین تحصیل مانعی برای حضور در مدرسه روزانه نیست” و افزود: “شرایط درس خواندن دانش آموزان دختر متاهل کاملا هموار شده است.”
طبق آیین نامه ابلاغ شده از سوی شورای عالی آموزش و پرورش، “دانشآموزان دختری که حین تحصیل متاهل شدهاند، میتوانند در مدارس روزانه ادامه تحصیل دهند.”
او گفت که این مقررات جدیدی نیست و در آیین نامه قبلی دوره دوم متوسطه و در آیین نامه اجرایی جدید کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش به صراحت اشاره شده است.
او از آمار دانش آموزان دختری که به خاطر ازدواج ترک تحصیل میکنند، ابراز بیاطلاعی کرد.
ازدواج دختران و پسران زیر ۱۸ سال که بنابر تعاریف بینالمللی کودک محسوب میشوند، نقض آشکار معاهده جهانی حقوق کودک است.
بر اساس قانون مدنی ایران سن قانونی برای ازدواج دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال است و ازدواج برای افرادی زیر سن قانونی منوط به “اذن ولی به شرط مصلحت با تشخیص دادگاه صالح” است.
شواهد تازه در مورد عقبنشینی ناموفق بریتانیا از افغانستان، ‘روایت افشاگر وزارت خارجه را تایید میکند’
تحقیق نمایندگان مجلس عوام بریتانیا جزئیات بیشتری از “بیبرنامگی و کوتاهی” وزارت خارجه این کشور در عملیات نجات افغانستان را ارائه کرده است.
به نوشته هفتهنامه آبزرور، شواهد بیشتری درباره “سوءمدیریت جدی” دولت بریتانیا به یک تحقیق پارلمانی بررسی عملیات تخلیه از افغانستان ارایه شده است.
رافائل مارشال، که تا زمان کنارهگیری از وزارت خارجه در ماه سپتامبر از کارمندان ارشد این نهاد بود پیشتر و در یک سری افشاگری گفته بود که هرج و مرج بوروکراتیک، مداخله مقامها، و فقدان برنامهریزی و منابع باعث شد تا “مردم رها شوند تا به دست طالبان بمیرند”.
تام توگندات، رئیس کمیته منتخب روابط خارجی بریتانیا از حزب محافظهکار نیز در گفتگو به این هفتهنامه گفته است که در مورد تخلیه نزدیک به ۲۰۰ سگ و گربه از کابل هنوز سوال وجود دارد.
آبزرور در ماه اوت فاش کرد که هزاران ایمیل از پرونده های فوری افغانهای در معرض خطر، برای مدتها و در اوج بحران خوانده نشده و پیامهای نمایندگان ارشد در میان آنها نیز بررسی نشده است.
براساس این یافتهها حتی وزرای دولت ایمیلهایی داشتند که به آنها رسیدگی نشده بود.
تام توگندات، رئیس کمیته منتخب روابط خارجی بریتانیا که در حال بررسی این ادعاها است، در مصاحبهای با آبزرور گفت که برخی افراد دیگر نیز برای افشای نگرانیهای خود در این مورد در تماس شدهاند.
او شواهد سه مقام ارشد وزارت امور خارجه را که در آنها سر فیلیپ بارتون، دبیر دائمی وزارت امور خارجه، اعتراف کرده که پس از سقوط افغانستان به دست طالبان به مدت ۱۱ روز در تعطیلات بوده است را ” بسیار غیرعادی و نامعمول” توصیف کرد.
تام توگندات گفته که این کمیته با بن والاس، وزیر دفاع، درباره ابعاد نظامی خروج از افغانستان، صحبت خواهد کرد: “ما بسیار مشتاقیم که با وزیر دفاع که خود نیز موافقت کرده است، صحبت کنیم. میخواهیم دیدگاه نظامی در این مورد را بشنویم. ما بسیار علاقمند هستیم که با دیگرانی که ممکن است در زمینههای مختلف درگیر بودهاند صحبت کنیم، باید بنشینیم و شواهد زیادی را بررسی کنیم”.
رئیس کمیته منتخب روابط خارجی بریتانیا گفته است که میخواهد منتظر گزارش نهایی درباره این بحران باشد تا به این نتیجه برسد که مسئولیت هرگونه شکست در کجا قرار دارد.
با این حال، او گفته که این یک شکست برای “کل دولت” بریتانیا بوده چون وزارت خارجه، وزارت کشور/داخله و وزارت دفاع همگی در این عملیات مشارکت داشتند.
او گفت که این شکست متحدانمان را در افغانستان رها کرده است.
تام توگندات گفت: “امروز در افغانستان افراد زیادی هستند که گناهی جز امید و آرزوی آینده بهتر ندارند، پیروزی طالبان، یک تنزل بسیار جدی در شانس زندگی افراد است. از بسیاری جهات ما در حال حاضر آن را می بینیم، ما شاهد محرومیت دختران از تحصیل هستیم، شاهد محرومیت زنان از کار هستیم. اینها حملات بسیار جدی به آزادی های مدنی است.”
پیشتر یک نماینده ارشد پارلمان بریتانیا، دولت را به “پنهانکاری” در مورد انتقال دهها سگ و گربه و همچنین کارمندان یک موسسه خیریه حیوانات از کابل متهم کرده بود.
کریس برایانت، عضو حزب کارگر، نامهای از دستیار پارلمانی بوریس جانسون به پن فارتینگ، رئیس سازمان خیریه “نوزاد” در اختیار دارد که در آن اجازه پرواز به او، کارمندان و حیواناتش تایید شده بود.
آقای جانسون پیشتر ادعاهایی را که در تخلیه این موسسه خیریه به بریتانیا دخیل بوده، “بیهوده” خوانده بود.
آقای برایانت به کمیته روابط خارجی گفت که نامه ترودی هریسون با آنچه که نخست وزیر ادعا کرده مغایرت دارد.
تام توگندات، رئیس محافظه کار کمیته منتخب روابط خارجی بریتانیا گفته در مورد تخلیه نزدیک به ۲۰۰ سگ و گربه از کابل هنوز سوالاتی وجود دارد.
او گفت: “مقامات وزارت خارجه به صراحت اعلام کردند که مطلقاً هیچ انحرافی در منابع صورت نگرفته است. آنها همچنین به صراحت گفتند که ارتش دروازهها را باز کرد و برای وارد کردن آن حیوانات زمان زیادی صرف کردند. من نمیفهمم که چگونه این دو عبارت با هم سازگار هستند؟”
اخیراً رافائل مارشال، عضو سابق وزارت خارجه بریتانیا رویکرد این وزارت در روند تخلیه شهروندان افغان در معرض خطر پس از تصرف این کشور توسط طالبان را “ناکارآمد” و “پر از هرج و خرج” توصیف کرد.
او در کنار “افشاگری”های دیگر گفته که تصمیم برای انتقال سگها و گربهها از پناهگاه “نوزاد” پن فارتینگ هزینه و ظرفیت قابل توجهی را مصرف کرد، بنابراین فضای کمتری در فرودگاه و سربازان کمتری برای همراهی تخلیه شدگان وجود داشت.
او گفت که دولت بریتانیا در نهایت حیواناتی را انتقال داد که “در معرض خطر نبودند، مستقیم به جای تخلیه اتباع بریتانیایی و افرادی که در معرض خطر کشته شدن قریبالوقوع بودهاند، از جمله مترجمانی که در ارتش بریتانیا خدمت کردهاند”