اخبار روز : فرانسه: طالبان از تصمیم وزارت خزانهداری آمریکا برای ‘داد وستد’ با طالبان و شبکه حقانی استقبال کرد
وزارت خارجه طالبان از تصمیم وزارت خزانهداری آمریکا برای دو مجوزی که بر اساس آن به دولت آمریکا و برخی سازمانهای بین المللی اجازه داد و ستد مالی با طالبان و شبکه حقانی میدهد، استقبال کرده است.
مجوزهای وزارت خزانهداری آمریکا راه را برای کمکهای بشردوستانه به افغانستان تحت کنترل طالبان باز میکند با وجود اینکه طالبان و شبکه حقانی در فهرست تحریمهای آمریکا و سازمان ملل متحد قرار دارند.
امروز وزارت خارجه طالبان از تصمیم تازه آمریکا برای رفع محدودیتهای مالی استقبال کرده و خواستار ادامه کمکهای بشردوستانه شده است.
محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در توییتر به نقل از عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان نوشته که “امیدواریم تمام کشورها و سازمانهای بینالمللی، از جمله ایالات متحده آمریکا مناسبات با حکومت افغانستان را تقویت کنند و کمکهای بشردوستانه را به مردم افغانستان ادامه بدهند.”
وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه برای تسهیل جریان کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان، دو مجوز عمومی صادر کرد که براساس آنها به دولت آمریکا، سازمانهای غیردولتی و برخی سازمانهای بین المللی از جمله سازمان ملل اجازه میدهد تا با طالبان یا شبکه حقانی برای ارائه کمکهای بشردوستانه ضروری تعامل کنند.
و براساس مجوز دیگر، اجازه نقل و انتقال مالی برای مواد غذایی، دارو و سایر اقلام به افغانستان داده شده است.
به گزارش رویترز، آندره آگاکی، مدیر دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری ایالات متحده، در بیانیهای گفته که “خزانهداری متعهد است که جریان کمکهای بشردوستانه را به مردم افغانستان و سایر فعالیتهایی که نیازهای اولیه انسانی آنها را تأمین میکند، تسهیل کند.”
این مقام وزارت خزانهداری آمریکا گفته که آمریکا تحریمها علیه طالبان، شبکه حقانی و دیگران را حفظ میکند.
پاکستان مالیات بر صادرات میوه افغانستان را کاهش داد
در خبر دیگری، وزارت خارجه دولت طالبان گفته که پاکستان ۱۷ درصد مالیاتی را که “از مدتی قبل به اینسو بالای میوه جات تازه افغانستان وضع کرده بود”، از تاریخ ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۱ “معاف” کرده است.
وزارت امور خارجه طالبان “خواهان افزایش تجارت و ترانزیت بین دو کشور و ایجاد تسهیلات بیشتر” شده است.
“ذخایر ارزی افغانستان را آزاد کنید”
در همین حال، روز جمعه شماری در شهر خوست در شرق افغانستان در یک گردهمایی از ایالات متحده آمریکا خواستند که ذخایر ارزی افغانستان را آزاد کند.
این ذخایر شامل داراییها، سرمایهها و ذخایر طلای این کشور در حدود ۱۰ میلیارد دلار در موسسات مالی آمریکا از جمله خزانه داری ایالات متحده مسدود شدهاند. صندوق بینالمللی پول نیز دسترسی طالبان را به حدود ۴۴۰ میلیون دلار ذخایر اضطراری مسدود کرده است.
دولت بایدن اعلام کرده است که برنامهای برای آزاد کردن این ذخایر ندارد. اما متعهد به ادامه کمکهای بشردوستانه به افغانستان است.
نرخ مواد غذایی و مواد سوخت در سراسر افغانستان در حال حاضر در حال افزایش است.
سازمان ملل نسبت به بروز یک فاجعه انسانی ناشی از سقوط به زیر خط فقر و گرسنگی عمومی در این کشور هشدار داده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داده است که افغانستان “در آستانه یک فاجعه انسانی بزرگ” قرار دارد و گفته که این نهاد با طالبان برای کمک به مردم این کشور همکاری میکند.
دو هفته پیش به دعوت سازمان ملل متحد در نشست اضطراری کمک به افغانستان در ژنو سوئیس متعهد به کمکهای بشردوستانهای معادل بیش از یک میلیارد دلار شدند.
وزیر خارجه ایران در پایان سفر نیویورک: براساس رفتار عملی آمریکاییها تصمیم میگیریم
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در پایان سفرش به نیویورک، برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به خبرنگاران گفته که ایران “بر مبنای رفتار عملی آمریکاییها قضاوت” خواهد کرد و “پیامهای متعارض آمریکاییها که از کانالهای رسانهای و دیپلماتیک به ما منتقل میشود، ملاک تصمیم گیری نهایی ما نخواهد بود”.
آقای عبداللهیان در پایان سفر ۵ روزهاش به مقر سازمان ملل متحد گفت در دیدارهایش با آقای گوترش دبیرکل سازمان ملل و با وزرای خارجه فرانسه، آلمان و انگلیس و نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره “بحث چگونگی بازگشت ایران به برجام و مذاکرات وین” گفتگو کرده است.
دو روز پیش و پس از درخواستهای متعدد کشورهای ۴+۱ از ایران برای بازگشت به میز مذاکرات و ادامه مذاکرات در وین، آقای عبداللهیان گفت که “فعلا” بین ایران و اعضای باقیمانده برجام مذاکرهای رخ نخواهد داد، اما همزمان افزود که تهران “در اولین فرصت” به پای میز مذاکره بازخواهد گشت.
مذاکرات احیای برجام که از زمان به قدرت رسیدن جو بایدن در آمریکا، به میزبانی اتحادیه اروپا آغاز شد، از زمان پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات متوقف شده است.
ایران از سوی آمریکا و باقی طرفهای مذاکرهکننده تحت فشار است که هرچه سریعتر این مذاکرات را از سربگیرد.
در پایان کار دولت حسن روحانی، مذاکره کنندگان دولت پیشین بر سر یک متن برای طراحی یک توافق جدید به توافق رسیدند. اما وقتی عباس عراقچی به عنوان مسئول مذاکرات با این متن به تهران بازگشت، نتوانست مقامهای عالیرتبه حکومت را راضی کند که آن را بپذیرند.
در آن زمان آقای روحانی گفت که اگر اراده جدی برای پایان تحریمها وجود داشته باشد، “به عراقچی اختیارات بدهید، تحریمها یک روزه لغو خواهد شد.”
اما این درخواست رئیسجمهور وقت ایران به نتیجه نرسید و روشن نشد که دقیقا آن متن چه ایرادهایی از طرف ایران داشته که امضا نشده است.
حالا آقای امیرعبداللهیان میگوید که دولت جدید از رفتار اروپا و آمریکا در جریان مذاکرات راضی نیست.
او گفت که اروپا به طور کلی به تعهداتش در برجام عمل نکرده است و آمریکا نیز رفتارهایی دوگانه در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته است.
جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات به برجام باز میگردد.
اما بعد از اینکه او به کاخ سفید راه یافت، روند بازگشت واشنگتن به برجام به یک مساله پیچیده تبدیل شد که علاوه بر جنبه مناقشات سیاسی و دیپلماتیک با پرسشهای جدی در ارتباط با مسایل فنی برنامه هستهای ایران نیز گره خورده بود.
بعد از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸، ایران گام به گام از اجرای تعهداتش در برجام خودداری کرد و این موضوع موجب شد که ابعاد فنی برنامه هستهای ایران به مرور تغییر کند. به عنوان مثال در حال حاضر، سانتریفیوژهای پیشرفتهای که در برجام ممنوع بودند در ایران مشغول به کار هستند و سطح غنیسازی اورانیوم در ایران نیز به ۶۰٪ افزایش یافته که فراتر از سطح تعیین شده در برجام است.
ضمن اینکه در دو سال پایانی حکومت دونالد ترامپ، تحریمهای بیشتری نیز علیه ایران وضع شدند که روشن نیست کدام بخش از این تحریمها درصورت احیای برجام لغو خواهد شد.
آمریکا و استرالیا درباره توافق دفاعی ‘دروغ’ میگویند
۲۸ شهریور ۱۴۰۰ – ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۱، ۰۳:۲۶ GMT
به روز شده در ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ – ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۱، ۰۷:۱۸ GMT
منبع تصویر،REUTERS
توضیح تصویر،
فرانسه می گوید که فقط ساعاتی پیش از امضای توافق از آن آگاه شد
وزیر خارجه فرانسه، آمریکا و استرالیا را در ارتباط با یک توافق تازه امنیتی که باعث شد پاریس سفیر خود را از این دو کشور فرابخواند، به دروغگویی متهم کرده است.
ژان ایو لودریان در مصاحبه با تلویزیون “فرانس ۲” همچنین آنها را به “دورویی، زیر پا گذاشتن اعتماد و تحقیر” متهم کرد.
براساس این توافق، موسوم به آکوس، قرار است استرالیا فناوری ساخت زیردریایی هایی با نیروی محرکه اتمی دریافت کند، در نتیجه این کشور قراردادی با فرانسه به ارزش ده ها میلیارد دلار برای ساخت زیردریایی را لغو می کند.
این توافق، که در طول هفته پیش امضا شد و همچنین شامل بریتانیا می شود، تلاشی برای مقابله با قدرت فزاینده چین در منطقه آسیا اقیانوسیه قلمداد می شود.
فرانسه می گوید که فقط ساعاتی پیش از امضای توافق از آن آگاه شد.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه این کشور، روز شنبه وضعیت کنونی را یک “بحران جدی” در روابط توصیف کرد.
او گفت: “این واقعیت که این برای اولین بار در تاریخ روابط آمریکا و فرانسه است که ما سفیر خود را برای مشاوره فرا میخوانیم یک اقدام جدی سیاسی است، که عمق بحران موجود میان کشورهای ما را نشان می دهد.”
او گفت که سفیر فرانسه برای “ارزیابی مجدد اوضاع” فراخوانده شده است.
با این حال او اضافه کرد که نیازی نبود فرانسه سفیر خود از بریتانیا را فرابخواند، و لندن را به “فرصت طلبی آنی” متهم کرد.
او گفت: “بریتانیا در این ماجرا کمی مثل چرخ سوم سهچرخه است.”
با این حال استرالیا از تصمیمش برای لغو خرید چند میلیارد دلاری زیردریایی از فرانسه به نفع پیوستن به پیمان امنیتی جدید با بریتانیا و آمریکا دفاع کرده است.
اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا گفت که ناامیدی فرانسه را درک میکند اما استرالیا براساس منافع استراتژیک خودش عمل خواهد کرد.
به گفته آقای موریسون، فرانسه از تمام نگرانیها عمیق و بزرگ استرالیا در خصوص قرارداد خرید زیردریاییها اطلاع داشته است.
چین هم پیمان تازه را محکوم کرده و مالزی هم ابراز نگرانی کرده است که این توافق به یک مسابقه تسلیحاتی در منطقه دامن بزند.
منبع تصویر،GETTY IMAGES
توضیح تصویر،
رهبران سه کشور طی کنفرانسی مجازی امضای این پیمان را اعلام کردند
از سوی دیگر لیز تراس، وزیر خارجه جدید بریتانیا، در مقاله ای در ساندی تلگراف از این موافقتنامه دفاع کرد و گفت آمادگی بریتانیا برای “سرسختی” در دفاع از منافعش را نشان می دهد.
آمریکا برای اولین بار بعد از ۵۰ سال فناوری خود در زمینه ساخت زیردریایی را در اختیار یک کشور دیگر می گذارد. این نوع فناوری قبلا با بریتانیا به اشتراک گذاشته شده بود.
این بدان معنی است که استرالیا اکنون می تواند زیردریایی هایی با نیروی محرکه اتمی بسازد که هم سرعت بیشتری از نمونه های متعارف دارند هم ردگیری آنها دشوارتر است.
این نوع زیردریایی ها می توانند ماه ها زیر آب بمانند و موشک هایشان را به نقاط دورتری شلیک کنند. استرالیا تاکید می کند که به هیچ وجه قصد تعبیه سلاح های اتمی در آنها را ندارد.
این شراکت تازه عصر چهارشنبه به وقت واشنگتن در یک کنفرانس خبری مجازی میان رهبران سه کشور اعلام شد و درحالی که مستقیما از چین نام برده نشد، اما سه رهبر مکررا به نگرانی های امنیتی در منطقه آسیا اقیانوسیه که به گفته آنها “به طور قابل توجهی بیشتر شده” اشاره کردند.
این پیمان همچنین شامل همکاری در زمینه هوش مصنوعی، فناوری کوانتومی و سایبری خواهد بود.
فرانسه در سال ۲۰۱۶ برنده یک قرارداد ۵۰ میلیارد دلاری (دلار استرالیا) برای ساخت ۱۲ زیردریایی برای نیروی دریایی استرالیا شده بود که بزرگترین قرارداد دفاعی استرالیا بود.
ژان پیر تبالت سفیر فرانسه در کانبرا روز شنبه هنگام ترک این کشور تصمیم استرالیا برای لغو یکجانبه آن قرارداد را یک “اشتباه عظیم” توصیف کرد.
در همین حال یک مقام کاخ سفید گفته است که دولت بایدن در روزهای آینده برای حل اختلافات با دولت فرانسه تماس خواهد گرفت.
مریس پین وزیر خارجه استرالیا هم گفت که “یاس” فرانسه را درک می کند و امیدوار است بتواند در همکاری با این کشور در مورد “ارزشی که ما برای روابط دو جانبه قائلیم” اطمینان دهد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران میگوید حملات به گروههای مخالف کرد ادامه خواهد یافت
۲۸ شهریور ۱۴۰۰ – ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۱، ۰۷:۱۰ GMT
محمد حسین باقریمنبع تصویر،FARS
محمد حسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در خصوص حمله به گروههای کرد مخالف حکومت ایران که در کردستان عراق هستند، گفت: “عملیاتهای ما در برخورد با گروهکهای ضد انقلاب ادامه خواهد داشت و هیچگونه شیطنتی را در این مرزها تحمل نمیکنیم”.
آقای باقری که در مراسم تودیع و معارفه جانشین جدید ستاد کل نیروهای مسلح ایران سخن میگفت به حملات اخیر سپاه پاسداران به این گروهها در شمال عراق و اقلیم کردستان اشاره کرد و از مسئولان اقلیم و دولت عراق خواست تا با این گروهها “برخورد” کنند.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران همچنین خواستار “جمع” شدن پایگاههای نظامی آمریکا در شمال عراق و کردستان عراق شد.
آقای باقری مدعی شد که برای حمله به این گروهها “منشور سازمان ملل متحد هم این حق را برای ما در نظر گرفته” و “برخورد با این گروهکها حق ماست”.