وزیر خارجه پاکستان با چهرههای سیاسی افغان دیدار کرد
شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان از دیدار با نمایندگان برخی رهبران سیاسی افغانستان به رهبری محمد یونس قانونی خبر داده است.
آقای قریشی در توییتر نوشته است که این نشست در “یک زمان بسیار حیاتی” برگزار شد. او گفته است که “هدف نهایی ما به وجود آمدن یک افغانستان آرام، متحد، دموکراتیک، باثبات و شفاف است”.
آقای قریشی همچنین افزوده: “مهم است که از نزدیک گامهای بعدی خود را به نفع افغانستان و منطقه هماهنگ کنیم. برای حمایت از روند صلح و آشتی یک همگرایی آشکار بینالمللی وجود دارد.”
وزیر خارجه پاکستان نوشته است که برای رهبران افغانستان بسیار مهم است که به خاطر یک راه حل سیاسی فراگیر و همهجانبه متحد شوند.
او در توییتی نوشته است: “موضع پاکستان بسیار روشن بوده است. ما بر این باوریم که یک راه حل توافقشده سیاسی یگانه راه پیشروست. ما نمیخواهیم حلقه ادامه دار جنگ داخلی را ببینیم. ما میخواهم افغانستان پیشرفت و رونق داشته باشند نه این که فقط زنده بمانند.”
در همین حال عمران خان، نخست وزیر پاکستان در یک سخنرانی به دانش آموزان به قدرت گرفتن طالبان در افغانستان گفته است “افغانها قید و بند بردگی را شکستند.” او توضیح بیشتری در این مورد نداده است.
روز گذشته (یکشنبه) سفارت پاکستان در کابل اعلام کرد که هیاتی از مقامهای دولتی و چهرههای سیاسی افغانستان به اسلام آباد رسیدهاند.
در عکسهایی که سفارت پاکستان نشر کرده، میررحمان رحمانی، رئیس مجلس نمایندگان، محمد یونس قانونی، معاون پیشین رئیس جمهور، احمد ضیا مسعود، معاون پیشین رئیس جمهور، معاون پیشین رئیس جمهور، محمد کریم خلیلی، رهبر حزب وحدت، محمد محقق، رهبر حزب وحدت مردم افغانستان، احمد ولی مسعود، رئیس بنیاد شهید مسعود دیده میشوند.
سفارت پاکستان گفته که آنها برای دیدار “سه روزه” در مورد صلح و ثبات افغانستان به پاکستان رفتهاند.
شاه محمود قریشی اضافه کرده است که پاکستان میخواهد تمام رهبران افغانستان باهم برای منافع ملی خود کار کنند و پاکستان به نقش سازنده و هماهنگکنندهاش ادامه خواهد داد و جامعه جهانی باید به همکاریاش به افغانستان ادامه بدهد.
وزیر خارجه پاکستان تاکید کرده که در این وضعیت بحرانی در افغانستان، به نقش مثبت خود در صلح منطقهای متعهد است.
او همچنین گفته پاکستان که برای اسکان موقتی کارمندان نهادهای بین المللی و رسانهها از افغانستان در این کشور همکاری میکند.
او گفته:”ماموریت (دیپلماتیک) ما به طور کامل در کابل فعال است و خدمات کنسولی ارایه میشود و یک واحد ویژه هماهنگی و تسهیل در وزارت کشور/داخله (پاکستان) نیز ایجاد شده است.”
آقای قریشی خبر داده است که با وزیر خارجه دانمارک نیز صحبت کرده است و پاکستان خارج کردن کارمندان دیپلماتیک بینالمللی از جمله ۴۳۱ شهروند افغانستان را که با دولت دانمارک کار کردهاند، تسهیل میکند.
بحران افغانستان؛ اشرف غنی گریخت، طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری شدند
ساعاتی بعد از گریختن محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان از این کشور، افراد طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری در کابل شدند.
تلویزیون الجزیره با نمایش تصاویر اعضای طالبان در نقاط مختلف ساختمان ارگ تایید کرد که آنها کنترل ارگ ریاست جمهوری را در دست گرفتهاند.
در این تصاویر دیده میشود که اعضای طالبان پرچم این کشور را در داخل ارگ برمیچینند و پرچم خود را به جای آن بالا میبرند.
یکی از سخنگوهای طالبان گفته است که این گروه کنترل ۱۱ منطقه پایتخت را در دست گرفته است.
محمد اشرف غنی، ساعاتی بعد از خروج از افغانستان در بیانیهای اعلام کرد که برای جلوگیری از خونریزی کشور را ترک کرده است.
آقای غنی گفت که امروز با انتخاب سختی برای “ایستادن مقابل طالبان مسلح” یا “ترک کشور عزیز” افغانستان روبرو بوده است.
او طالبان را برنده “داوری شمشیر و تفنگ” خواند و گفت که اکنون آنها مسئول حفاظت از “عزت نفس، ثروت و شرافت” مردم افغانستان هستم.
پیشتر حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان اعلام کرد که یک “شورای هماهنگی” با هدف صلح و انتقال مسالمتآمیز قدرت تشکیل شده است.
ساعاتی قبل عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی هم با نشر ویدیویی در فیسبوک خود از آقای غنی با عنوان “رئیس جمهور پیشین” یاد کرد و گفت از کشور خارج شده است.
او در این ویدیو گفته است که از نیروهای امنیتی کشور میخواهد که در “تامین امنیت همکاری” کنند. آقای عبدالله همچنین از طالبان خواست که “بدون وارد شدن” به شهر مجال بدهند که “خدای نخواسته” تغییر وضعیت باعث برهم خوردن اوضاع امنیتی و تلفات و خسارت به مردم نشود. وی در پایان سخنان خود افزوده است که (محمد اشرف غنی) “رئیس جمهور پیشین افغانستان، افغانستان را ترک کرد و کشور و ملت را در این حالت قرار داد.”
تشکیل شورای هماهنگی در کابل
از سوی دیگر براساس تازهترین گزارشها از افغانستان و در پی خروج آقای غنی و تعدادی دیگر از مقامات مسئول از این کشور گزارش شده است که عبدالله عبدالله رئیس شواری عالی مصالحه ملی، گلبدین حکمتیار رئیس حزب اسلامی افغانستان و حامد کرزی رئیس جمهور پیشین کشور، یک شورای هماهنگی با هدف صلح و انتقال مسالمت آمیز قدرت تشکیل دادهاند.
به گفته همین گزارشها این شورا از نیروهای امنیتی حکومت و نیروهای امنیتی تحریک اسلامی طالبان میخواهد با حفظ خویشتنداری جلو درگیریها، هرج و مرج و تحریکات افراد غیرمسئول و غیرمرتبط را قاطعانه بگیرند.
ایران نیز از تشکیل این شورا حمایت کرده است و آن را زمینهساز صلح و گفتگو و انتقال مسالمتآمیز قدرت خوانده است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در توییتی گفته است که “خشونت و جنگ، همانند اشغال، هیچگاه راه فیصله مشکلات افغانستان نبوده و نخواهد بود. ابتکار برادران در شورای هماهنگی و دیگر رهبران افغانستان میتواند زمینهساز گفتگو و انتقال مسالمتآمیز به صلح پایدار باشد. جمهوری اسلامی ایران به کوشش خود برای مصالحه در افغانستان ادامه میدهد.”
بیانیه طالبان در مورد “ضرورت ورود” جنگجویانش به کابل
در همین حال طالبان با نشر در اعلامیه تازهای گفته است که در حال حاضر گزارشهایی مبنی بر تخلیه حوزههای امنیتی در کابل، دریافت کرده و اینکه پلیس قادر به تأمین امنیت ، وزارتها نیست و نیروهای امنیتی دولتی “فرار کردهاند”.
در این اعلامیه آمده که “امارت اسلامی به نیروهای خود دستور داد تا وارد مناطق کابل شوند که دشمن از آنجا رفته و مناطقی خطر سرقت وجود دارد.”
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز گفته که “مردم نگران نباشند”.
ساعتی پیش نیز سهیل شاهین ، مذاکره کننده طالبان در تماسی با یلدا حکیم خبرنگار بیبیسی گفت که به مردم کابل “اطمینان” میدهد که جان آنها در “امان” است .
او گفت: “ما به مردم در افغانستان ، به ویژه در شهر کابل اطمینان میدهیم که اموال و جان آنها در امان است هیچ انتقامی از هیچ کسی در کار نخواهد بود.” ما خدمتگزار مردم و این کشور هستیم. “
همزمان عبدالستار میرزکوال، سرپرست وزارت کشور (داخله) افغانستان در ویدیوی کوتاهی به رسانهها گفت که وزارت داخله منع رفت و آمد از ساعت ۹ شب در کابل برقرار کرده است و هرکسی که پس از این ساعت در شهر دیده شود با او مانند “دزد و چپاولگر” برخورد میشود.
این تحولات در حالی رخ داده است که ساعتی پیش و همزمان با ادامه بحران افغانستان، سفارت پاکستان در کابل اعلام کرد که هیاتی از مقامهای دولتی و چهرههای سیاسی افغانستان به اسلام آباد رسیدهاند.
در عکسهایی که سفارت پاکستان نشر کرده، میررحمان رحمانی، رئیس مجلس نمایندگان، محمد یونس قانونی، معاون پیشین رئیس جمهور، احمد ضیا مسعود، معاون پیشین رئیس جمهور، معاون پیشین رئیس جمهور، محمد کریم خلیلی، رهبر حزب وحدت، محمد محقق، رهبر حزب وحدت مردم افغانستان، احمد ولی مسعود، رئیس بنیاد شهید مسعود دیده میشوند.
سفارت پاکستان گفته که آنها برای دیدار “سه روزه” در مورد صلح و ثبات افغانستان به پاکستان رفتهاند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر،
بسیاری از رسانهها اعلام کردند که به دنبال رسیدن گروه طالبان به ورودیهای شهر کابل، اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان تا ساعاتی دیگر استعفای خود را اعلام خواهد کرد.
وزیر امور داخلی افغانستان هم گفته است که انتقال قدرت به شکل آرام و صلح آمیز اتفاق خواهد افتاد.
رویترز به نقل از سه دیپلمات آگاه گزارش داد که احتمالا جلالی استاد دانشگاهی ساکن آمریکا، مامور تشکیل دولت موقت افغانستان بشود.
عبدالستار میرزاکوال سرپرست وزارت کشور افغانستان پیش از این بدون ذکر جزئیات گفته بود که انتقال قدرت به صورت مسالمت آمیز در کابل صورت خواهد گرفت.
این منابع دیپلماتیک افزودند: هنوز موافقت نهایی و پذیرش طالبان با انتصاب جلالی به عنوان رئیس دولت موقت، مشخص نشده، اما او شخصیت بالقوه پذیرفتنی برای انتقال قدرت به شمار میرود.
شبکه خبری طلوع افغانستان اعلام کرد که اشرف غنی رئیس جمهوری این کشور، افغانستان را ترک کرده است.گفته میشود که غنی همراه با حمدالله محب مشاور امنیت ملی و دکتر فضل محمود فضلی رئیس عمومی اداره امور ریاست جمهوری کشور را ترک کرده اند.
عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحه ملی درپیامی از مردم افغانستان خواست که آرامش خود را حفظ کنند.او ابراز امیدواری کرد: این”شب و روز سخت”به زودی سپری شود و مردم روزهای صلح و آرامش را ببیند.
** المیادین:شرایط طالبان از سوی دولت کابل پذیرفته شده است
به گزارش المیادین، شرایط طالبان از سوی دولت کابل پذیرفته شده و ملا برادر با وساطت حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین و عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه، وارد کابل شده است.
ویدئوی منتشر شده در فضای مجازی نشان میدهد که در زندان فرودگاه بگرام باز گذاشته شده و تمام زندانیان از زندان خارج شدند.به گزارش ایرنا، ذبیح الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان اعلام کرد که زندان بزرگ بگرام به دست گروه طالبان افتاد و این گروه تمام زندانیان را به منطقهای امن انتقال داده اند.مجاهد اعلام کرد که شهر محمودراقی مرکز استان کاپیسا نیز بدست گروه طالبان افتاده است و اکنون طالبان در تمام این استان حاکم شده اند. امروز استانهای ننگرهار، بامیان، دایکندی و میدان وردک بدست طالبان افتاده است.هرچند ویدئوی منتشر شده در فضای مجازی حاکی رهایی زندانیان پلچرخی نیز میباشد، اما تاکنون هیچ منبعی معتبر در باره زندان پلچرخی چیزی نگفته اند و درست و یا نادرست بودن ویدئو هم تائید نشده است.بگرام یکی بزرگترین زندانهای افغانستان است که طی ۲۰ سال گذشته توسط نظامیان آمریکایی در بگرام ایجاد شده بود و تمام زندانیان طالبان که توسط نظامیان آمریکایی گرفته میشد در این زندان نگهداری میشدند.
بدرفتاری و شکنجه بی رویه زندانیان با روشهای نادرست باعث شد که حامدکرزی رئیس جمهوری سابق افغانستان زندان بگرام را کارخانه طالب سازی عنوان کند.
**لغو برخی پروازهای هوایی به کابل
در پی تحولات امروز افغانستان و رسیدن طالبان به کابل، شرکت هواپیمایی اماراتی “فلای دوبی” اعلام کرد از فردا دوشنبه پروازهایش به مقصد کابل را به حالت تعلیق درخواهد آورد
**ورود طالبان به بخشهایی از شهر کابل
برخی رسانهها گزارش داده اند که طالبان وارد برخی مناطق شهر کابل شدهاند. طالبان به نیروهای خود دستور داده در دروازههای کابل منتظر بمانند. در بیانیهای از سوی طالبان آمده است که مسئولیت امنیت شهر در حال حاضر بر عهده دولت است و مذاکرات برای انتقال مسالمتآمیز قدرت ادامه دارد.
**همزمان گزارشها حاکی است که محمد اشرف غنی دیدار اضطراری با زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در صلح افغانستان و نمایندگان ناتو داشته است.
**در همین حال، گزارشهای تایید نشده از ورود هیاتی از طرف طالبان به ارگ ریاست جمهوری وجود دارد. مقامات رسمی دولت افغانستان و یا نمایندگان طالبان هنوز در این مورد واکنشی نشان ندادهاند.
سفارت آلمان در کابل بسته شد
به گزارش رویترز، آلمان روز یکشنبه در پی ورود نیروهای طالبان به پایتخت افغانستان، سفارت خود در کابل را تعطیل کرد.
وزارت امور خارجه آلمان در برلین اعلام کرد: شرایط امنیتی به شدت وخیم شده و سفارت آلمان در کابل از ۱۵ اوت (۲۴ مرداد) بسته شده است.
وزارت امور خارجه آلمان همچنین از شهروندان آلمانی مستقر در افغانستان خواست این کشور را ترک کنند.
**اظهار نگرانی پاپ از تحولات افغانستان
پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان روز یکشنبه با ابراز نگرانی از تحولات افغانستان، خواستار گفتگو میان طرفهای درگیر در این کشور شد.
**راشا تودی: روسیه خواستار نشست فوری شورای امنیت شد
در خبری دیگر، شبکه تلویزیونی راشا تودی گزارش داد که روسیه خواستار برگزاری نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل درباره وضعیت افغانستان شده است.
**آسوشیتدپرس: طالبان تمامی گذرگاههای مرزی زمینی افغانستان را در اختیار دارند
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داد که طالبان همه معابر مرزی زمینی افغانستان را تحت کنترل خود قرار داده است.
** رویترز: زنان به شرط حجاب اجازه کار و آموزش دارند
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام طالبان گزارش داد: فعالیت بیمارستانها و فوریتهای پزشکی در کابل متوقف نخواهد شد.
این خبرگزاری از قول یک مقام آمریکایی هم نوشت: کردار سفارت آمریکا در کابل در حال حاضر در فرودگاه کابل فعالیت میکند.
وی افزود: محاسبات نظامی آمریکا در افغانستان تغییر نخواهد کرد مگر اینکه طالبان مانع عملیات تخلیه شود.
خبرگزاری رویترز همچنین به نقل از سخنگوی طالبان نوشت: در صورتی که زنان حجاب را رعایت کنند اجازه آموزش و کار خواهند داشت.
وی گفت که تلاش خواهیم کرد دولتی تشکیل دهیم که همه افغانها در آن حضور داشته باشند.
**طلوع نیوز: اشرف غنی تا ساعاتی دیگر استعفا میدهد
خبرگزاری طلوع نیوز افغانستان اعلام کرد، تا ساعاتی دیگر “محمداشرف غنی” رییس جمهوری این کشور استعفا میدهد و سه هزار نیروی نظامی آمریکا برای انتقال وی و اطرافیانش به کابل خواهند آمد.
گفتنی است نیروهای دولتی افغانستان امروز -یکشنبه ۲۴ مرداد- تایید کردند که نیروهای طالبان شهر جلال آباد مرکز ولایت (استان) ننگرهار را هم تصرف کردند.
خبرگزاری آوا افغانستان: غنی در ارگ با هیاتی از طالبان در حال گفتگو است
برخی منابع خبری اعلام کردند که اشرف غنی رئیسجمهور افغانستان در حال حاضر در کاخ ریاست جمهوری مشغول مذاکره با هیاتی از طالبان است.
به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا)، بنابر برخی از گزارشهای رسانهها هیاتی از طرف طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری افغانستان برای انتقال قدرت شده است.
مقامات رسمی دولت، هنوز در مورد این گزارشها واکنشی نشان ندادهاند.
مقام روس: شکست آمریکا در افغانستان نشانگر پایان نظام تک قطبی است
«الکسی پوشکوف» سیاستمدار و سناتور مشهور روسیه گفت: شکست آمریکا در افغانستان نشانگر ناتوانی واشنگتن برای حفظ نظام تک قطبی جهانی ادعایی این کشور است.
به گزارش ایرنا، پوشکوف رئیس کمیسیون امور سیاستگذاری اطلاعاتی شورای فدراسیون (مجلس سنای روسیه) روز یکشنبه در کانال تلگرام خود در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا که جو بایدن رئیس جمهوری این کشور را متهم کرد که استراتژی نادرستی در افغانستان اتخاذ کرده است، گفت: فقط متهم کردن بایدن در مساله افغانستان درست نیست.
وی افزود: بایدن صرفا شکست آمریکا را ثبت کرد. اسلاف بایدن ازجمله ترامپ در بروز وضعیت کنونی در افغانستان سهم داشتند.
سفر رئیس مجلس و سیاستمداران افغان با یک پرواز ویژه به پاکستان
منابع خبری افغانستان اعلام کردند که رئیس مجلس و شماری از سیاستمداران افغان امروز با یک پرواز ویژه شرکت هوایی پاکستان (پی آی ای) به اسلام آباد انتقال داده شدند.
خبرگزاری پژواک افغانستان امروز یکشنبه نوشت که رحمان رحمانی، صلاح الدین ربانی، محمدکریم خلیلی، محمد محقق در یک پرواز ویژه از کابل به اسلام آباد انتقال داده شدند.
تاکنون در باره هدف این سفر به رسانهها چیزی گفته نشده است، اما این روزها بحث ایجاد دولت موقت یا انتقالی برای جایگزینی دولت محمد اشرف غنی مطرح است و گروه طالبان نیز گفته است که به کابل حمله نظامی نمیکنند و منتظر انتقال مسالمت آمیز قدرت هستند.
تصرف گذرگاه مرزی تورخم توسط طالبان
گذرگاه مرزی تورخم میان افغانستان و پاکستان به دست نیروی طالبان افتاد و بسته شد.
خروج کارکنان سفارت دانمارک
دانمارک کارکنان سفارتش در کابل پایتخت افغانستان را به فرودگاه این شهر منتقل کرد. در همین حال آمریکا به دیگر سفارتخانهها در کابل توصیه کرده است که از مکانی مناسب با شمار محدودی از کارکنان فعالیت کنند.
با پیشرویهای طالبان خانه ژنرال دوستم از فرماندهان معروف ارتش افغانستان به دست طالبان افتاد، عبدالرشید دوستم شب گذشته به ازبکستان پناهنده شد.
استراتژي هاي امريكا در حال تطبيق است
اسراتژي هاي روساي جمهور امريكا، مانند يك تاكتيك موج دار و شناور امريكا در درون پاليسي هاي صد ساله امريكا در آسياي ميانه و جنوب غرب آسيا در حال تطبيق است
در پاليسي هاي صد ساله جيوپوليتيك امريكا به باور مكندر جيوپولتيست بزرگ امريكايي آسياي ميانه را از بارز ترين منطقه يوريشيا مي داند و كمر بند فولادي روسيه ، كه بيش از دو صد سال است كه در جزيره جهاني (يوريشيا) سايه افگنده است، براي شكستن اين كمر بند فولادي سال ها است غرب با چنگ و دندان يورش مي برند ولي نمي شود كه نمي شود، تنها شانس غرب گرباچف و ايلسين زود آمدند و زود رفتن و فرصت تسليمي يوريشيا را بدست نياوردند و غرب براي رفتن آنان سال ها گريست.
گاه تزار هاي بزرگ روس چون پيتر كبير و كاترين بزرگ و گاهي هم سوسياليزم جهاني و امروز هم روسيه مدرن با سياست مدار و استخباراتي هوشيار پوتين، بر اين منطقه طلايي يا فرمان رانده اند و يا دست هاي دوستي محكمي با هم داده اند ، خط جنوبي اين كشور ها ساحه حياتي روسيه پنداشته شده و آسياي ميانه براي روسيه غير قابل تعويض و حياتي خط كشي شده است.
غرب و كشور هاي ديگر دير ها است كه هواي آمدن در اين خاك دارند ولي سد فولادي روس ها مانع مي شود، امپراطوري انگليس و روسيه بار ها روبروي هم شدند تا اينكه آمو را خط روس ها و ديورند را خط انگليس ها پذيرفتند.
سقوط شوروي و جدا سازي جمهوريت هاي شوروي گمان هاي را بوجود آورد كه شايد جزيره جهاني برود تجزيه شود و حاكميت منافع روس ها آخرين زمان را در يوريشيا ثبت كند.
ولي چنين نشد و كشور هاي مشترك المنافع بوجود آمد كه تنها تركمنستان بيطرفي اختيار كرد ولي اكثريت ديگر براي حفظ نظم و جلوگيري از انرشيزم با هم شدند و حتا رياست جمهوري هاي طولاني را اختيار كردند كه از جانب كشور هاي غربي يك نوع ديكتاتوري ولي از جانب اين كشور ها يك سياست ملي جلوگيري كننده از فروپاشي پنداشته شد.
تظاهرات خونين ازبيكستان و قرقيزستان و سركوب بي امان شد و در تاجكستان جنگ داخلي به كمك استاد رباني و فرمانده احمدشاه مسعود فرو كش كر د( بيانيه اخير رييس جمهور تاجيكستان)
يوريشيا چند دروازه ورودي دارد:
– اوكرايين كه مسدود شده است.
– قراقستان كه بسيار مستحكم است و پايگاه بايكال إمور فضايي روسيه إنجا قرار دارد و ٢٠ فيصد نفوس كه زياد با قدرت اند روس اند.
– قرقيزستان كه در شمال شرق تاجكستان قرار دارد، با وجود اختلاف با تاجكيستان خطر ساز بزرگ نيست بعد از آزاد شدن اين كشور پايگاه هوايي امريكا را در اين كشور گشود كه بزودي اين پايگاه را بست و قرار داد را با امريكا خط كشيد.
– تركمنستان بيطرف است كه از روابط بسيار نزديك با روسيه و تركيه دارد و سنتراليزم معقول در زمان فعلي توانسته أست دروازه بسته مطمن براي جلوگيري در اين ساحه حياتي باشد.
– تاجيكستان كه پايگاه نظامي روسيه را دارد، خطر ساز است نيروهاي جنبش اسلامي خراسان در سرحدات تاجيكستان در فعاليت است . رييس جمهور و دولت تاجكيستان از دولت هاي نزديكترين روسيه بشمار ميرود.
ازبيكستان با داشتن طالبان ترك تبار گروپ طاهر يولداش خطر ساز براي يوريشيا و دروازه ورود پنداشته مي شود، نيروهاي دروني مايه نگراني اين كشور است
به اين اساس دو كشور مانند دروازه ورودي غرب به يوريشيا پنداشته مي شود، روس ها متوجه زياد ايندو كشور است.
رييس جمهور ازبيكستان كه دير زمان شهروند تاجيكستان بود با سياست هاي خوب حركت مي كند تا بيلانس را در سياست خارجي خود نگهدارد.
روسيه حالا با قاعده بركس و شانگهاي چين را تنها در منافع در يوريشيا شريك ساخته است و چين حاكميت روس ها را بر يوريشيا حق مي داند.
تركيه با نزديكي با روسيه ، مشوق كشور هاي ترك تبار در نزديكي اين كشور ها با روسيه است.
ايران با ضديت به امريكا دروازه ورودي تركمنستان را با وجود شكوه ها و گلايه هاي از تركمنستان بروي غرب بسته نگهداشته است.
حالا راه ورود معلوم است يك دروازه آنهم افغانستان، تلاش نظامي اگر نتيجه ندهد، مي توان لباس بدل كرد و به شكل ديگري داخل شد.
رييس جمهور بايدن رفتن امريكا را به يوريشيا با قدرت نظامي محتمل نمي داند، شايد او فاز دوم و يا حتا فاز سوم را بعد از مرگ از آسياي ميانه آغاز كند، او علاقمندي خاص در مساله دارد.
ولي هوشياري در اين كشور ها به درجه رسيده أست كه تجربه افغانستان را فراموش نخواهند كرد.
زمان شايد بزودي بازي ديگر را ايجاد كند، چه مي دانيم كه ميدان بازي كجا خواهد بود؟ ولي بازيگران معلوم اند.
هوشياري هشدار گونه براي ما بقاي ما را رقم مي زند.
عشق آباد
سید مسعود