اخبار روز : آمریکا هم ایران را در حمله به نفتکش اسرائیلی مسئول دانست: تهدید به انتقام
آنتونی بلینکن، گفت که از شواهد این طور بر می آید که ایران با پهپاد به نفتکش اسرائیلی حمله کرده استمنبع تصویر،REUTERS
توضیح تصویر،
آنتونی بلینکن، گفت که از شواهد این طور بر می آید که ایران با پهپاد به نفتکش اسرائیلی حمله کرده است
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با انتشار بیانیهای ایران را مسئول حمله به نفتکش اسرائیلی خواند. پیشتر وزیر خارجه بریتانیا و نخست وزیر اسرائیل هم انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه گرفته بودند.
آقای بلینکن در بیانیه خود نوشته است: «بعد از مرور اطلاعات موجود، ما اطمینان داریم که ایران این حمله را انجام داده است.»
در جریان حمله به نفتکش «مرسر استریت» دو نفر کشته شدند. یکی از آنها تبعه بریتانیا و دیگری شهروند رومانی بود.
ایران دست داشتن در این حمله را انکار کرده و میگوید که دشمنان این کشور به ایران «اتهام واهی» میزنند.
کشتی در حال گذر از جنوب دریای عمان بود. وزیر خارجه آمریکا در بیانیه خود، نوشته است که این رفتارهای «خصمانه» ایران «تهدیدی علیه کشتیرانی در این منطقه حساس در حمل و نقل و تجارت جهانی است.»
آقای بلینکن هم مانند وزیر خارجه بریتانیا تاکید کرده که این کشورها و متحدان منطقهایشان تلاش میکنند تا پاسخی «متناسب» به ایران بدهند.
واکنش بریتانیا
دامنیک راب
منبع تصویر،EPA
توضیح تصویر،
دامینیک راب حمله به نفتکش در جنوب دریای عمان را “عمدی، هدفمند و در تناقض آشکار با قوانین بینالمللی” توصیف کرد
دامینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، پیشتر در روز یکشنبه به ایران هشدار داده بود که باید چنین حملاتی را متوقف کند و اعلام کرد که بریتانیا در حال همکاری با شرکای بینالمللی خود برای نشان دادن «واکنشی هماهنگ به این حمله غیر قابل قبول» است.
آقای راب این حمله را «عمدی، هدفمند و در تناقض آشکار با قوانین بینالمللی» توصیف کرد.
وزیر خارجه بریتانیا در بیانیهای اعلام کرد که بررسیهای این کشور نشان میدهد که ایران در روز ۲۹ ژوئیه «به احتمال زیاد با یک یا چند پهپاد به نفتکش مرسر استریت در آبهای بینالمللی در نزدیکی عمان» حمله کرده است. این نفتکش تحت مدیریت یک میلیارد اسرائیلی، است.
“اشتباه بزرگ”
نفتالی بنت
منبع تصویر،REUTERS
توضیح تصویر،
نفتالی بنت: بگذارید به صراحت اعلام کنم، ایران مسئول حمله به کشتی است
صبح امروز وزارت امور خارجه ایران دست داشتن جمهوری اسلامی در حمله به نفتکش اسرائیلی در جنوب دریای عمان را رد کرد و آن را “اتهامزنی واهی علیه ایران” خواند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این اتهامات را “بچهگانه و در چارچوب لابی اجارهای و شناخته شده رژیم اشغالگر قدس در آمریکا” توصیف کرد.
اما نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، در جلسه کابینه اسرائیل با اشاره به تکذیب ایران گفت: “الان شنیدم که ایران، در اقدامی بزدلانه، تلاش میکند از مسئولیت حمله شانه خالی کند. بگذارید به صراحت اعلام کنم، ایران مسئول حمله به کشتی است.”
آقای بنت حمله به کشتی اسرائیلی را “اشتباهی بزرگ” خواند و تهدید کرد که “ما در هر صورت میدانیم که به شیوه خودمان چه درسی به ایران بدهیم.”
کشتی مرسر استریت، تحت مدیریت شرکت زودیاک متعلق به ایال اوفر، میلیاردر اسرائیلی، روز پنجشنبه گذشته در جنوب دریای عمان هدف قرار گرفت.
پیش از این هم کشتیهای اسرائیلی در آبهای جنوب ایران هدف قرار گرفته بودند اما این اولین حملهای است که کشته به جا گذاشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران مقامهای اسرائیلی را به “فرافکنی” متهم کرده و گفته است که جمهوری اسلامی نباید در “این دام” بیفتد.
دریای عمان
توضیح تصویر،
محل حمله به نفتکش مرسر استریت
اما نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل امروز اعلام کرد که “شواهد اطلاعاتی” درباره درباره دست داشتن ایران در این حمله موجود است و گفت که از جامعه بینالملل انتظار دارد “به روشنی اعلام کنند که ایران مرتکب اشتباه بزرگی شده است.”
پیشتر یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل هم پیشتر ایران را مسئول حمله به نفتکش مرسر استریت خوانده بود و گفته بود “ایران فقط مشکل اسرائیل نیست، یک مشکل جهانی است و رفتار آن به آزادی کشتیرانی و تجارت نیز لطمه میزند.”
رایزنی لاپید با بلینکن درباره حمله به نفتکش مرسر استریت
اسرائیل ایران را به حمله مرگبار به یک نفتکش متهم کرد
شبکه العالم ایران میگوید گروههای ‘مقاومت’ مسئول حمله به نفتکش تحت مدیریت اسرائیل هستند
آقای لیپید روز شنبه ۳۱ ژوئیه اعلام کرد که با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا درباره این رخداد صحبت کرده و در توییتی نوشت: “با یکدیگر علیه تروریسم ایران که تهدیدی برای همه ماست، همکاری می کنیم.”
او از گفتوگو با همتایانش در بریتانیا و رومانی هم خبر داد که شهروندانش در این حمله کشته شدهاند.
ایران و اسرائیل در ماه های اخیر چند بار یکدیگر را به حمله به کشتیهای تجاری متهم کردهاند.
سه شهر عمده در محاصره؛ والی هرات: طالبان نمیتوانند وارد شهر هرات شوند
۹ مرداد ۱۴۰۰ – ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۱
منبع تصویر،SOCIAL MEDIA
مقامهای محلی در ولایت هرات میگویند افراد طالبان از حومه شهر هرات به عقب رانده شدهاند.
عبدالصبو قانع، والی هرات به رسانهها گفته است که “اطمینان میدهیم که شهر هرات مصون است و طالبان نمیتوانند وارد شهر هرات شود.”
در حالی که طالبان وارد فاز تصرف شهرهای عمده شده اند، جنگ در اطراف سه شهر بزرگ در جنوب و غرب افغانستان ادامه دارد.
جنگجویان طالبان وارد بخشهایی از حومه هرات، لشکرگاه مرکز ولایت هلمند و شهر قندهار شده اند.
سرنوشت این شهرهای عمده همراه با نگرانی از بحران انسانی و مدت زمانی که نیروهای دولتی قادر به حفظ شهرها در برابر حملات طالبان باشند، تعیین کننده شده است.
روز گذشته، طالبان حلقه محاصره شهر هرات را تنگتر کرده و خود را به نزدیکی شهر رساندند. اکنون از ۱۷ ولسوالی ولایت هرات تنها دو ولسوالی از جمله شهر هرات در کنترل دولت است.
سرهنگ (دگروال) عبدالحمید خان از فرماندهان سپاه (قول اردوی) ظفر ارتش در هرات روز گذشته در درگیریهای حومه شهر کشته شد.
اسماعیل خان، از فرماندهان پیشین جهادی که رهبری مقاومت مردمی را برعهده دارد، گفت دیروز با رییس جمهور تماس تلفنی داشته و او در این تماس گفته که به وزارت دفاع دستور اعزام نیروهای ارتش به هرات را داده.
اسماعیل خان در ادامه گفت: “متاسفانه وزارت دفاع غفلت کرده.”
امروز جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات به بیبیسی گفت: اکنون نیروهای امنیتی و نیروهای مردمی سرگرم پاکسازی مناطق اطراف پل مالان در نزدیکی شهر هرات از وجود افراد طالبان هستند.
به گفته آقای جیلانی کماندوهای ارتش و نیروهای ویژه پلیس در ده کیلومتری شهر هرات، در حال پاکسازی اطراف پل مالان هستند.
آقای جیلانی گفت: “طالبان در میان خانههای مردم جا گرفتهاند”، عملیات پاکسازی به کُندی پیش میرود.
دفتر والی هرات گفته است طالبان سرهنگ (دگروال) عبدالحمید خان از فرماندهان سپاه (قول اردوی) ظفر ارتش در هرات را در “اسارت” کشتهاند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز با نشر عکسی، کشته شدن او را تایید کرده است.
منبع تصویر،SOCIAL MEDIA
توضیح تصویر،
سرهنگ (دگروال) عبدالحمید خان
به گفته آقای جیلانی به طالبان تلفات وارد شده و یک نفر از نیروهای مردمی نیز زخمی شدهاند.
او گفت که ولسوالی گذره ولایت هرات دیروز از تصرف طالبان خارج شده و همچنین اطراف دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) پاکسازی شده و کارمندان این دفتر به مناطق امن منتقل شدند.
- جنگ افغانستان؛ درگیریها به حومه شهر هرات و چند شهر دیگر رسید
- طالبان پنج برادر را در هرات کشتند
- مقامهای افغان از عقب راندن طالبان از مرکز استان هلمند خبر دادند
معاون وزیر بهداشت ایران: به ۶۰۰ کشته در روز خواهیم رسید
یک ساعت پیش
کرونا در ایرانمنبع تصویر،GETTY IMAGES
ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت ایران در یک گفتوگو با تلویزیون دولتی ایران گفته است که “۹۰ درصد شهرستانهای کشور از نظر شیوع کرونا در وضعیت قرمز به سر میبرند” و “طبق پیشبینی انجام شده تا یک ماه و نیم آینده آمار رسمی تعداد مرگ روزانه به ۶۰۰ نفر خواهد رسید و اگر دستورالعملهای بهداشتی را رعایت نکنیم مرگ روزانه به ۸۰۰ نفر در روز نیز خواهد رسید“.
به گفته وی واکسیناسیون در ایران دیر شروع شد و در حال حاضر هر ۴ دقیقه یک ایرانی فوت میکند.
آقای حریرچی گفت که آمار مرگ و میر در اثر ابتلا به کووید ۱۹ در ایران ۳۸ درصد رشد داشته و در ۱۰ روز آینده روند افزایشی جانباختگان ادامه خواهد داشت.
این مقام وزارت بهداشت ایران میگوید که “در حال حاضر فقط ۳۹ درصد پروتکلهای بهداشتی رعایت میشود“.
مقام بیمارستانی تهران: آینده روشنی نداریم؛ مردم فراموش کردهاند که کرونا وجود دارد
۲۸۶ فوتی در شبانه روز اخیر در ایران؛ روحانی در آخرین حضورش در ستاد مقابله با کرونا از تصمیمات آن دفاع کرد
هشدار نظام پزشکی مشهد درباره کرونا؛ سفرها را لغو کنید
روز گذشته سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران در نامهای به آیتالله خامنهای رهبر ایران خواستار تعطیلی دو هفتهای کل کشور برای مقابله با موج پنجم کرونا شد.
نامه آقای نمکی در همان روزی منتشر کرد که حسن روحانی آخرین جلسه کابینه دوازدهم را برگزار کرد و با صندلی ریاست جمهوری فردا سهشنبه ۱۲ تیرماه خداحافظی میکند.
آقای نمکی در نامه خود خواستار “مداخله جدی” رهبر جمهوری اسلامی و شورای عالی امنیت ملی برای کنترل شیوع ویروس کرونا شده است.
وی خواستار بهکارگیری “نیروهای نظامی و انتظامی” بهمنظور برخورد “محکم” با ناقضان پروتکلهای بهداشتی شده است.
براساس آمار رسمی وزارت بهداشت روز گذشته ۳۶۶ نفر در اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و بیش از ۳۲ هزار مبتلا جدید در ایران شناسایی شده بود و این در حالیست که کارشناسان آمار واقعی مرگومیر در اثر کرونا را چندین برابر آمار دولتی میدانند.
واکنش وزارت بهداشت به کمبود سرم
سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت ایران هم در واکنش به خبرهای مربوط به کمبود برخی داروهای اساسی و سرم و آبمقطر در بیمارستانها گفت که “سرم سازان قول دادهاند کمبود را جبران کنند“.
رد شدن از پست Instagram, 1
پایان پست Instagram, 1
حیدر محمدی، مدیرکل امور دارو، سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت ایران گفته است: “یکی از سرمسازان ما داشت خطوط تولیدش را اصلاح میکرد که انشاءالله قول دادهاند که تا پایان ماه خطوطش را برگرداند و سایر سرمسازان هم قول دادهاند که کمبود سرم این تولیدکننده را جبران کنند و انشاءالله مشکلی نداریم.”
به گفته وی یکی از دلایل کمبود سرم گرمای بیش از حد هوا بوده و “در حال حاضر از آنجایی که هوا گرم است، مردم دچار دهیدراتاسیون(کم آبی بدن) میشوند و این موضوع منجر به کم آبی بدنشان میشود و سرم برایشان تجویز می شود. اکنون بیماران کرونا هم اضافه شدهاند و این موارد باعث شده که مصرف سرم به صورت ناگهانی چند برابر شود“.
کمبود داروهای اساسی مانند سرم و آبمقطر در بیمارستانها از روز گذشته در شبکههای اجتماعی ایران بسیار مطرح شد و بسیاری از کاربران فضای مجازی از کمبود و گرانی دارو گفتهاند.
در همین زمینه شقایق دهقان، بازیگر ایرانی، در ویدیویی خبر داده که برای سومین بار به کرونا مبتلا شده و از کمبود دارو خبر داده و گفته است که دارویی مثل سرم که باید به بیماران مبتلا به کرونا تزریق شود در بازار نیست و تعداد خیلی کمی از آن وجود دارد.
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بی بی سی فارسی بخوانید
روایتی از اوضاع افغانستان و مهاجرت افغانها
یک روزنامه آمریکایی در تشریح شرایط افغانستان نوشت، با توجه به نگرانیها در مورد اوضاع نامساعد این روزهای افغانستان، صدها نفر از مردم این کشور در حال ترک خانههای خود هستند.
به گزارش ایرنا، روزنامه نیویورک تایمز در این مطلب عنوان کرد: همزمان با پیشروی عوامل گروه طالبان در بیشتر مناطق افغانستان، دست کم ۳۰ هزار افغان هر هفته در حال ترک این مناطق هستند. شمار زیادتری نیز در داخل مرزهای این کشور آواره شدهاند.
همزمان با حضور گروه طالبان در برخی مناطق افغانستان و استقرار عواملش، در سراسر این کشور مهاجرت دستهجمعی شهروندان در حال روی دادن است.
براساس اعلام سازمان ملل، تاکنون در حالی حدود ۳۳۰ هزار افغان آواره شدهاند که بیش از نیمی از آنها از زمان آغار فرآیند خروج نیروهای بین المللی از افغانستان ، خانه های خود را ترک کرده اند. بیشتر این افراد در اردوگاهها و در چادر اسکان یافته اند و یا به منازل وابستگانشان در شهرهای آرام عزیمت کردهاند.
هزاران نفر نیز تلاش می کنند تا با پاسپورت و ویزا خاک افغانستان را ترک کنند. شماری نیز در کامیون های قاچاقچیان انسان به امید خروج از افغانستان به صورت غیرقانونی قرار گرفتند.
در هفته های اخیر شمار شهروندان افغانی که از مرز این کشور به طور غیرقانونی عبور کرده اند، بین ۳۰ تا۴۰ درصد در مقایسه با دوره قبل از خروج نیروهای بین المللی از این کشور رشد داشته است.
آژانس های امدادرسان هشدار داده اند که این مهاجرت و فرار ناگهانی شهروندان افغان نشانه زودهنگامی از یک بحران بالقوه پناهندگان در میان افغانها است.
“بابار بلوچ” یک سخنگوی کمیسیونر ارشد سازمان ملل در امور پناهندگان در این زمینه گفت: افغانستان در آستانه یک بحران انسانی دیگر قرار دارد. ناکامی در دستیابی به یک توافقنانه صلح در افغانستان و جلوگیری از خشونت های جاری منجر به آوارگی های افراد بیشتر خواهد شد.
افغانها در حال حاضر یکی از بالاترین جمعیت پناهندگان و پناهجویان ( حدود ۳ میلیون نفر) در سراسر جهان را دارا می باشند.
در ادامه گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است: اکنون افغانستان با معضل یک دوره سخت و پرچالش دیگر روبرو است. مسئله مهاجرت افغان ها در این دوره با محدودیت های کرونایی در سراسر جهان همزمان شده است که میتواند شرایط را برای مهاجران افغان سختتر و پیچیدهتر کند.
همزمان با اینکه درگیریها میان نیروهای طالبان و نیروهای دولتی تشدید شده و تلفات غیرنظامی نیز رکورد زده، بیشتر افغان ها همچنان مصمم به ترک خانه های خود بوده اند.
قانونگذاران آمریکایی تاخیر در خارج سازی مترجمان افغان را “فاجعه کامل” میبینند
به گفته چند قانونگذار آمریکایی و مقام ناشناس، دولت جو بایدن به هنگام تدارک برای فرآیند خارج سازی نظامیان این کشور از افغانستان به خودش زحمت برنامه ریزی برای خارج ساختن افغانهای کمک کننده به ناتو و متقاضی روادید آمریکا به منظور فرار از تلافی جویی طالبان را نداده است.
به گزارش ایسنا، جیسون کرو، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا بر اساس گزارش اسپوتنیک اظهار کرد: دیدگاه من این است که خارج سازی این افغانها باید درست بعد از اعلام فرآیند خروج ما شروع میشد. آن خارج سازی خیلی دیر شروع شد.
روایتهای چند مقام ناشناس پنتاگون نشان میدهند که لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا حاضر به پاسخ گفتن به پرسشهای قانون گذاران درخصوص خارج ساختن این افغانهای عمدتا مترجم به هنگام بحث درباره برنامههای خروج از افغانستان طی یک نشست محرمانه در ماه آوریل نشده است.
چند ماه بعد از آن فرآیند خروج سربازان آمریکایی به جریان افتاد اما فرآیند خارج سازی آن افغانها شروع نشد.
روند خارج سازی افغانهای همکار با آمریکا و ناتو اواخر ماه ژوئیه در حالی آغاز شد که اولین هواپیمای حامل ۲۰۰ تن از این افغانهای متقاضی روادید مهاجرتی ویژه به پرواز درآمد و تعداد ۷۰۰ تن دیگر از این متقاضیان در انتظار خارج شدن به سر میبرند و حدود ۲۵۰۰ تن از اعضای خانوادههای آنها هم در تاریخ ۳۰ ژوئیه وارد فرودگاه دالز شدند. بر اساس این گزارش تعداد ۲۰ هزار متقاضی دیگر و اعضای خانوادههای آنها همچنان در انتظار تکمیل فرآیند بررسی سوابقشان هستند. بسیاری از آنها مجبور به رفتن مکرر به شهر کابل برای ثبت اسنادشان شدهاند و در حالی که طالبان در تلاش برای تقویت تسلطش پیرامون پایتخت افغانستان است، آنها جانشان با خطر روبرو بوده است.
جیسون کرو گفت: زمان ما دارد تمام میشود. مردم دارند میمیرند. وضعیت دارد بدتر میشود. با گذشت هر روز رفتن به کابل سختتر و سختتر میشود.
یک مقام آمریکایی ناشناس به پولتیکو گفت، دولت بایدن نسبت به لزوم خارج سازی فوری تعداد زیادی غیرنظامی افغان که تا کنون به خاطر کمکشان به نیروهای آمریکا و ناتو از سوی طالبان تهدید شدهاند، غافلگیر شده است.
این منبع بیان داشت، وزارت امور خارجه آمریکا زیر فشار فرآیند مربوط به این متقاضیان رفته و از بابت این فشار و فوریت کار شکایت کرده است. بر اساس این گزارش واشنگتن آمادگی مدیریت وضعیت در افغانستان که از بابت پیشرویهای طالبان “در مدتی خیلی سریع خیلی بد شد” را نداشته است.
برخی قانونگذاران دیگر که حق به جانب بودند، به توصیف شکست دولت آمریکا در تهیه یک برنامه برای خارج سازی متقاضیان روادید مهاجرتی ویژه به همراه سربازان آمریکایی به جای به جریان انداختن یک فرآیند در فاصله حدود یک ماه قبل از تکمیل فرآیند خروج پرداختند.
تا ۱۱ سپتامبر قابلیت آمریکا برای اعمال نفوذ بر وضعیت افغانستان به صورت نظامی به عنوان مثال در زمینه دفع پیشروی طالبان به سمت پایتخت افغانستان و زمان دادن به متقاضیان برای تکمیل فرآیند کسب ویزا محدود خواهد شد.
مایک گلگر، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا گفت: آنها زمان زیادی صرف بحث صریح درباره اینکه در قبال افغانستان میخواهند وارد چه مسیری شوند کردند، وقتی آنها نهایتا تصمیم گرفتند، پیش بینی برخی تبعات ناخواسته را نکردند یا به جزئیات زیادی که مساله روادید هم جزو آنها بود پرداختند. کلیت این وضعیت یک فاجعه کامل است و قرار نیست به صورت زودهنگام بهتر شود.
یک قانونگذار دیگر که نامش از سوی پولتیکو فاش نشد بر اساس گزارشها در جریان نشست محرمانه آوریل ۲۰۲۱ اظهار کرد: آیا این محتاطانه نبود اگر که قبل از اعلام فرآیند خروج سربازان برنامههای مربوط به این خارج سازیها را میداشتیم؟
حالا کاخ سفید و به ویژه وزارت خارجه آمریکا شتاب کرده و تلاش دارند قبل از آنکه طالبان پایتخت افغانستان را تصرف کند متقاضیان روادید مهاجرتی ویژه را خارج سازند؛ تصرفی که بر اساس برخی برآوردها ممکن است تا شش ماه دیگر رخ دهد. بر اساس این گزارش و به گفته باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، مقامها دارند با اضافه کاری تلاش میکنند اسناد را بررسی کنند و دولت بایدن “تمام عیار” دارد امور را شتاب میبخشد.
تروریسم در افغانستان و تاثیرات آن در آسیای مرکزی
روزنامه هندی هندوستان تایمز در گزارشی با اشاره به سرایت ناامنی از افغانستان به منطقه آسیای میانه تاکید کرد که حصول راه حلی جامع برای مناقشه افغانستان و نیز پیشرفت سیاسی و اقتصادی در آسیای میانه برای مهار افراط گرایی در این منطقه ضروری است.
به گزارش ایرنا به نقل از تایمز هندوستان ، آسیای مرکزی منطقهای در قاره آسیا است که از دریای خزر تا چین و مغولستان در شرق و از افغانستان و ایران در جنوب تا روسیه در شمال شامل جمهوریهای سابق شوروی – قزاقستان ، قرقیزستان، تاجیکستان ، ترکمنستان و ازبکستان امتداد دارد.
وخامت اوضاع در افغانستان به علت افزایش حملات طالبان تاثیرات سرایتی در منطقه آسیای مرکزی داشته و موجب شده که قدرتهای مهم رابطه خود را تنظیم مجدد نموده و در کنار هم برای ایجاد ثبات در منطقه تلاش کنند. کشورهای آسیای مرکزی و سایر کشورهای جنوب آسیا شاهد اوضاع اسفباری هستند.
شایان ذکر است که شوروی (روسیه امروز) در سال ۱۹۷۹ در افغانستان مداخله کرد تا دولت کمونیستی را نجات بدهد . در مقابل نیز آمریکا به ایجاد مجاهدین برای مبارزه با نیروهای مسلح روسیه کمک کرد. این مجاهدین از مسلمانان بنیادگرای جهان برای نبرد با اشغالگری روسیه درخواست کمک کردند. اعتقاد بر این است که پاکستان این تروریستها را آموزش داد و تجهیز کرد. در نهایت در سال ۱۹۸۹ ، این مجاهدین موفق به شکست دادن نیروهای روسیه شدند. بعد از خروج نیروهای شوروی در فوریه ۱۹۸۹ ، مجاهدین به نبرد خود با دولت نجیبالله ادامه دادند و آن را دست نشانده شوروی می دانستند.
تروریستها بعد از خروج شوروی در سه گروه سازمان یافتند. یک گروه تحت رهبری اسامه بن لادن تشکیل شد و به جنگ با بهانههای مختلف ادامه داد. دومین گروه تروریستها به کشورهای خود برگشتند و سازمانهای تروریستی خود را شروع کردند و سومین گروه نیز تحت پوشش آوارگان وارد آمریکا و کشورهای غربی شدند و تروریسم اینگونه در جهان گسترش یافت.
بعد از پایان کنترل کمونیستی ، وضعیت ناآرام ،این منطقه را محل مناسبی برای پرورش گروههای افراط گرا تبدیل کرد. کشورهایی مانند عربستان سعودی و پاکستان اعتباراتی برای ساخت مساجد و مدارس دینی تامین کردند. همزمان وضعیت اجتماعی – اقتصادی و خلاء ایجاد شده در پی فروپاشی شوروی مورد استفاده بنیادگراهای اسلامی با حمایت طالبان قرار گرفت. جنبش اسلامی ازبکستان از طالبان در افغانستان سلاح و آموزش دریافت کرد. این ارتباطات موجب شده که افراط گرایی دینی به یک منبع نیرومند برای بی ثباتی در این منطقه تبدیل شود. شدیدترین تهدید امنیتی خارجی شامل رشد افراط گرایی اسلامی در منطقه است و نگرانیهای فزایندهای در ازبکستان و تاجیکستان وجود دارد .
اعتقاد بر این است که طالبان تا حدی مسئولیت مرزهای شمالی افغانستان را بر عهده تروریستهای تاجیک قرار داده است. طالبان برخی از پستهای مرزی را در مرز تاجیکستان تصرف کرده است. تروریستهای تاجیکستان در افغانستان با نام طالبان تاجیک شناخته میشوند اما ادر واقع بخشی از سازمان تروریستی ممنوعه “جماعت انصارالله” هستند.
تدابیر برخورد با تهدید تروریسم در آسیای میانه – سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ تشکیل شد تا تهدیدات ناشی از افغانستان برای آسیای میانه را کاهش بدهد. حتی پیش از ۱۱ سپتامبر نیز گروههای تروریستی مستقر در مناطق مرزی افغانستان – پاکستان درصدد سرنگونی رژیم های آسیای میانه و ایجاد خلافتهای اسلامی در منطقه بودند. تمرکز سازمان همکاری شانگهای موجب حفظ ثبات منطقهای شده و در سال ۲۰۰۲ یک ساختار ضد تروریستی در تاشکند ایجاد کرده و در سال ۲۰۰۵ نیز گروه تماس سازمان شانگهای – افغانستان تشکیل شد.
وخامت اوضاع اقتصادی در جبهه داخلی ، مناقشه و دشمنی در بین کشورهای آسیای میانه ، فقدان دموکراسی و ظهور رژیمهای اقتدارگرا همگی از عواملی هستند که به بیثباتی و تنش در آسیای میانه کمک کرده اند . افراط گراهای دینی فرامرزی از طریق نیروهای محلی خود بطور کامل از این شرایط بهره برداری می کنند. از این رو راه حل جامع برای مناقشه افغانستان و نیز پیشرفت سیاسی و اقتصادی ، برای مهار افراط گرایی دینی در آسیای مرکزی ضروری است.
بند رخت باعث افشای محل اختفای بنلادن بود!
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا از نیویورک پست، اسامه بنلادن، رهبر پیشین القاعده که به چندهمسری اعتقاد داشت، در سن ۴۴ سالگی و در زمان اجرای حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به همراه سه همسرش در افغانستان ساکن بود. خیریه صابر ۵۲ ساله، یک روانشناس کودک بود که کارش را برای ازدواج با او رها کرد و سهام الشریف ۴۴ ساله، شاعری بود که دکتری دستور زبان قرآنی داشت و سخنرانیهای همسرش را ویرایش کرده و برنامههای جهادی جهانی او را تشویق میکرد. سومین همسر بنلادن هم دختری ۱۷ ساله از یمن به نام امل الساده بود.
به دنبال حمله ۱۱ سپتامبر که جان ۲۹۷۷ تن را گرفت، خانواده بزرگ اسامه در معرض خطر قرار داشت. این مؤسس القاعده که جنگی علیه غرب به راه انداخت، خودش را در مناطق کوهستانی افغانستان و شمال پاکستان پنهان کرد تا به چنگ قانون نیفتد. اما در سال ۲۰۰۴ که ایالاتمتحده درگیر تحولات افغانستان و عراق شد، بنلادن احساس کرد که جوشوخروش تعقیب او کاهشیافته است.
در همین زمان بود که بنلادن به محافظش ابراهیم سعید احمد عبدالحمید دستور داد تا زمینی خریداری کرده، معماری استخدام کند و عمارتی با جای کافی برای خانوادهاش در ابیتآباد پاکستان مهیا کند. ابراهیم زمینی به ارزش ۵۰ هزار دلار به نام خود خرید و آن را برای رئیسش آماده کرد. این عمارت سهطبقه، مجموعاً هشت اتاقخواب در طبقه اول و دوم داشت. طبقه سوم هم یک اتاقخواب با حمام، اتاق مطالعه و یک بالکن برای استفاده بنلادن داشت. در سال ۲۰۰۵ اعضای خانواده او کمکم ساکن آنجا شدند.
ابراهیم که در ظاهر مالک آنجا بود، برادرش ابرار و زنان و کودکانشان به آنجا آمد و رفت داشتند. اما آنها در خانه کوچک حیاط زندگی میکردند نه در ساختمان اصلی.
این دو برادر تدابیر امنیتی خاصی به کار میبردند. آنها برای تماسهای مهم از تلفنهای عمومی در شهرهای بزرگ استفاده میکردند و باتری تلفنهای همراه خودشان را خارج میکردند تا رد آنها به سمت خانه گرفته نشود. خانواده بنلادن بهندرت از عمارت خارج میشدند، بهجز امل الساده که دو بار با نام جعلی به بیمارستان محلی برای وضع حمل مراجعه کرد و خودش را به کری زده بود تا با سؤالات احتمالی مواجه نشود.
اما در سال ۲۰۱۰ سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) ردی به دست آورد. یک خبرچین پاکستانی در شهر پرجمعیت پیشاور مردی را دیده بود که گمان میکرد ابراهیم، محافظ مورد اعتماد بنلادن باشد.
در اوت سال ۲۰۱۰، جیپ سفید ابراهیم مأموران سیا را به عمارتی با دیوارهای بلند که سیمخاردار در بالای دیوارهایش داشت، رساند. در این خانه، سه زن بنلادن به همراه هشت فرزند کوچکشان و چهار نوه شامل کودکان دو و سهساله زندگی میکردند.
این عمارت نشانههای عجیبی داشت که تحلیلگران سیا را به فکر فرو میبرد. عمارت بنلادن خط تلفن یا سرویس اینترنت نداشت، آنهم باوجوداینکه مشخص بود عمارت برای فرد ثروتمندی است که آنقدر پول دارد که چنین امکاناتی فراهم کند. عمارت اصلی پنجرههای زیادی نداشت و بالکن طبقه سوم از همه طرف با دیواری بلند پوشیده شده بود.
لئون پانهتا، مدیر وقت سیا از عواملش پرسید که چه کسی اطراف یک بالکن خصوصی دیوار میکشد؟ یکی از تحلیگران هم گفت: دقیقاً حرف شما درست است.
سیا یک خانه امن در نزدیکی این عمارت مرموز فراهم کرد تا روی الگوی زندگی ساکنان آن نظارت کند. درحالیکه ساکنان آن محله زبالههای خودشان را بیرون میگذاشتند، ساکنان این عمارت زبالههای خودشان را در داخل میسوزاندند. درون این عمارت درخت سیب و انگور بود، سبزیجات کاشته میشد، عسل برداشت میشد و مرغ و حتی گاو بود و ساکنانی که دیده نمیشدند، آنها را مصرف میکردند.
اما سرنخ آخر، بند رختهای درون عمارت بود که هر روز از لباس زنانه، شلوار کمیز مورد استفاده مردان پاکستانی، لباس و کهنه بچه پر میشد و این لباسها بیشتر از لباس موردنیاز اعضای خانواده آن محافظ بود که بخواهند بپوشند.
طبق محاسبه عوامل سیا، در میان ساکنان نامرئی این خانه یک مرد بالغ، چندین زن بزرگسال و دستکم ۹ کودک وجود داشت و این نشانهها با مشخصات مردی که آنها در جستجوی او بودند، تطابق داشت.
اسامه بنلادن بعدازآنکه ۹ سال در خفا زندگی کرد، درنهایت با بند رخت خانواده خودش لو رفت. همین برای رئیس وقت سیا کافی بود تا در ۱۴ دسامبر ۲۰۱۰ به سراغ باراک اوباما، رئیسجمهور وقت آمریکا برود.
عوامل سیا هرگز نتوانستند تصویری از بنلادن به دست آورند تا ثابت کنند آنها درنهایت محل اختفای رهبر القاعده را یافتهاند. پیتر برگن، تحلیلگر امنیت ملی و عضو سابق سی.ان.ان میگوید: اما آنها هرگز هم به مدرکی نرسیدند که فرضیه زندگی بنلادن در آنجا را رد کند.
اوباما قانع شد و دستور اجرای عملیاتی را صادر کرد که درنهایت در اول مه ۲۰۱۱ بنلادن در سن ۵۴ سالگی پیدا شد. اگر اسامه بنلادن به فکر تهیه یک خشککن لباس برای زنانش میافتاد، هرگز تصمیم اجرای این عملیات گرفته نمیشد!