حمله مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به آمریکا: از تهدید شرکتهای اروپایی دست بردارید

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از آمریکا به خاطر استفاده از تحریمهای اقتصادی شدیدا انتقاد کرده است.
حمله آقای بورل به سیاستهای دولت آمریکا پس از آن صورت گرفت که ایالات متحده در مورد اعمال تحریمهای تجاری به شرکت اروپایی درگیر در تکمیل خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا هشدار داد.
آقای بورل گفت این تحریمهای آمریکا به شرکتهای اروپایی که “معاملات مشروع” دارند، ضربه وارد میکند. او این تحریمها را ناقض قوانین بینالمللی دانسته است.
آقای بورل به تحریمها علیه ایران، کوبا، و دیوان کیفری بینالمللی هم اشاره کرد و گفت اتحادیه اروپا با این سیاست آمریکا مخالف است.
- نورد استریم ٢؛ اتحادیه اروپا، آلمان و روسیه تحریم آمریکا را محکوم کردند
- روزهای پر تلاطم بازار نفت؛ ‘شکلگیری ژئوپلتیک جدید’ در بازار انرژی
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه خود گفت: “من بسیار نگران افزایش استفاده از تحریمها یا تهدید استفاده از تحریمها توسط ایالات متحده علیه شرکتها و منافع اروپا هستم.”
آمریکا به شرکتهای حاضر در پروژه انتقال گاز روسیه به اروپا هشدار داده در صورتی که فعالیت خود را متوقف نکنند، تحریم خواهند شد.
چنین هشداری باعث شده به تنش موجود در روابط میان آمریکا و اتحادیه اروپا افزوده شود.
آقای بورل گفته است در باره اختلافات سیاسی دو طرف، اتحادیه اروپا “همیشه آماده گفتوگو است” اما چنین کاری نمیتواند با تهدید تحریم همراه باشد.

او گفته است “سیاستهای اروپا باید در اروپا تعیین شود نه در کشورهای ثالث.”
آلمان در پروژه خط لوله نورد استریم-۲ نقش کلیدی دارد. این خط لوله قرار است گاز را مستقیم از روسیه به آلمان برساند.
دولت دونالد ترامپ تلاش کرده کشورهای اروپایی به خصوص آلمان را قانع کند تا از این خط لوله کنار بگیرد. آمریکا میگوید این خط لوله به نفع امنیت اروپا نیست و روسیه از صادرات انرژی خود به عنوان اهرم سیاسی استفاده خواهد کرد.
در صورتی که آمریکا تهدید خود را عملی کند، شرکتهای آلمانی و اروپایی حاضر در این پروژه تحریم خواهند شد.
خط لوله ١٢٢٥ کیلومتری نورد استریم ٢، از زیر دریای بالتیک میگذرد و گاز روسیه را به طور مستقیم به آلمان میرساند و متعلق به شرکت عظیم دولتی گازپروم روسیه است.
سلطان برکات؛ تسهیلکننده ‘گفتگوهای آینده افغانستان’ ۴۵ فعال سیاسی و مدنی را به دوحه دعوت کرد

سلطان برکات، رئیس مرکز مطالعات منازعه و بشردوستانه انستیتوی دوحه نام ۴۵ نفر از فعالان مدنی و سیاسی افغانستان را نشر کرده و گفته که این افراد را برای یک نشست “غیررسمی” در آینده نزدیک به دوحه قطر دعوت کرده است.
آقای برکات در توییتر نوشته است که این افراد برای شرکت در یک “نشست فکری آینده افغانستان” به دوحه دعوت شدهاند.
نامهای چهرههای سیاسی، مقامهای پیشین دولت و شماری از فعالان زنان و نمایندگان مجلس در این فهرست دیده میشود.
به گفته آقای برکات این افراد شامل “افغانهای روشنفکر، بانفوذ و شخصیتها” هستند و برای بحث درباره موضوعات اساسی دعوت شدهاند که افغانستان پس از امضای توافقنامه دوحه میان آمریکا و طالبان با آنها مواجه است.
به گفته او موضوعاتی که در این نشست روی آن بحث صورت میگیرد از جمله حکومت آینده پس از توافق (با طالبان) در بررسی تطبیقی دیدگاهها درباره کشورهای اسلامی که مبتنی بر قانون اساسی با اصول اسلامی هستند، حقوق زنان در آینده افغانستان و موضوعات دیگر اجتماعی-اقتصادی را در بر میگیرد.
آقای برکات تاکید کرده که این نشست به هیچ وجه، “یک فضای مذاکره” نیست. تمرکز بر بخشهای فنی، جنبههای اساسی تشریح ایدهها، تحلیل و محتوایی است.
او افزوده که این نشست تعامل دیدگاههای جمعی در یک گفتگوی باز است، هدف اساسی مشارکت سازنده برای نقشه راه صلح پایدار در افغانستان است.
دولت افغانستان و شورای عالی مصالحه نیز در مورد این دعوت اظهار نظر نکرده اند.
احتمالا نمایندگان گروه طالبان در دفتر سیاسی این گروه در دوحه قطر مانند گفتگوهای غیررسمی بین الافغانی قطر در جولای سال گذشته نیز در این نشست شرکت میکنند.
ذبیح الله مجاهد، از سخنگویان طالبان به بی بی سی گفت “تا حال این موضوع به ما شریک نشده است، هر زمانی که شریک شد، بعد تصمیم خواهیم گرفت.”
- ‘طالبان از طریق رسانهها از فهرست ۲۵۰ نفره دولت افغانستان مطلع شدند’
- ‘پیشرفت درگفتوگوهای بینالافغانی’، نشست دوحه چه اهمیتی داشت؟
سلطان برکات کیست؟

سلطان برکات، استاد فلسطینیتبار سیاست در انستیتوی دوحه در قطر، استاد افتخاری دپارتمان سیاست دانشگاه یورک بریتانیا و نویسنده کتابهایی در زمینه منارعات و مطالعات بشردوستانه است.
آقای برکات در سال ۲۰۱۶ مرکز مطالعات منازعات و بشردوستانه را در دوحه بنیان گذاشت و در دانشگاه یورک نیز بخش بازسازی و توسعه پس از جنگ را ایجاد کرد. پیش از آن نیز او مدتی به عنوان محقق در نهاد بروکینگز کار میکرد.
نام آقای برکات به عنوان تسهیل کننده گفتگوهای بین الافغانی در دوره مذاکرات صلح افغانستان با طالبان بر سر زبانها افتاد.
سال گذشته، قرار بود نمایندگان طالبان با شماری از سیاستمداران افغان، بزرگان قومی و اعضای جامعه مدنی به تاریخ ۲۰ و ۲۱ آوریل در دوحه گفتوگو کنند، اما به دلیل اختلاف حکومت افغانستان و طالبان بر سر ترکیب و شمار شرکتکنندگان، این نشست برگزار نشد.
آقای برکات در همان روزها در گفتگویی با بیبیسی گفته بود “بیاعتمادی در سطح بالا وجود دارد. فاصله زیاد نه تنها میان طالبان و حکومت بلکه میان بسیاریها در کابل و بیرون از افغانستان نیز وجود دارد.” او افزوده که “مسئولیت ما این است که این فاصلهها را همچنان کم کنیم.”

آیشواریا رای، ستاره بالیوود در بیمارستان بستری شد

آیشواریا رای، ستاره بالیوود به دنبال ابتلا به بیماری کووید-۱۹ به بیمارستان منتقل شده است.
این هنرپیشه هندی و دختر شایستهٔ دنیا در سال ۱۹۹۴ یکی از شناختهترین چهرههای سینمای هند است. او در بیمارستان ناناواتی مومبای بستری شده است.
آرادیا، دختر ۸ ساله او هم طبق گزارشها به کووید-۱۹ مبتلا است و در بیمارستان بستری شده است.
این دو از هفته پیش در قرنطینه بودند.
آبیشک باچان، شوهر و آمیتاب باچان، پدر همسر خانم رای نیز از هفته پیش به دنبال ابتلا به این بیماری در بیمارستان بستری بودند.
آقای باچان، ۷۷ ساله در جهان شهرت فراوان دارد. او در بیش از ۲۰۰ فیلم بازی کرده است.
هفته پیش او در توییتی گفت “تست کووید من مثبت بود، به بیمارستان منتقل شدهام، خانواده و کارمندان آزمایش شدهاند و منتظر نتایج هستیم.”

خبر ابتلای این خانواده سرشناس بالیوود به بیماری کووید-۱۹ هندیها را شوکه کرده و این هفته هزاران هوادار آنها برای بهبودی خانواده دعا کردند.

هند به یکی از کانونهای اصلی شیوع کرونا در جهان تبدیل شده است. روز جمعه ۳۵ هزار مورد جدید ثبت شد و کل مبتلایان در این کشور از مرز یک میلیون نفر گذشت. بیش از ۲۵ هزار نفر در این کشور جان خود را از دست دادهاند.
پاپ فرانسیس به تصمیم ترکیه در مورد ایاصوفیه واکنش نشان داد: دردناک بود

پاپ فرانسیس برای اولین بار به تصمیم ترکیه برای تبدیل ایاصوفیه به مسجد واکنش علنی نشان داد و گفت تصورش هم برایش دردناک بوده است. پاپ در مراسم سنتی دعای یکشنبه در میدان سنپیتر در واتیکان، اشاره کوتاهی به این موضوع کرد.
ایاصوفیه یکی از تاریخیترین بناهای دنیا جزو میراث جهانی یونسکوست. این بنا تقریبا ۱۵۰۰ سال پیش بعنوان کلیسای جامع مسیحیان ارتدوکس ساخته شد. در اواسط قرن پانزدهم میلادی و درپی کشورگشاییهای امپراتوری عثمانی، این کلیسا به مسجد تبدیل شد ولی از سال ۱۹۳۵ به بعد، پس از اعلام جمهوری در ترکیه و با دستور کمال آتاتورک، یک موزه سکولار بوده است.
شورای جهانی کلیساها از رجب طیب اردوغان خواسته است تا از تغییر این بنای نامدار از موزه به مسجد خودداری کند. این شورا که ۳۵۰ کلیسا عضو دارد به آقای اردوغان نوشت که این اقدام باعث کاشتن بذر اختلاف بین اندیشهها میشود.
آقای اردوغان این تصمیم را جمعه اعلام کرد، پس از اینکه دادگاهی قانونی بودن موزه بودن این بنا را لغو کرد.

مقر شورای جهانی کلیساها در ژنو است و نماینده ۵۰۰ میلیون مسیحی است. در نامه ایوان ساوکا، منشی قائم موقت این شورا به آقای اردوغان، با ابراز “سوگ و نومیدی” آمده که:
“با تغییر مجدد ایاصوفیه به مسجد، شما نشانههای مثبت دال بر پذیرا بودن ترکیه را معکوس و آن را به نشانه محرومسازی و جداسازی بدل کردید.”
در این نامه آمده است که این تصمیم “ناگزیر باعث دودلی، شک، و سوءاعتماد خواهد شد و تمام تلاشهایی را که برای نزدیک کردن ادیان صورت گرفته است تضعیف میکند”.
“به خاطر ترویج درک متقابل، احترام، گفتگو و همکاری، و برای جلوگیری از پروراندن دشمنی و اختلافهای دیرین، مصرانه از شما تقاضا داریم در تصمیمتان تجدید نظر و از آن خودداری کنید”.
بیشتر بخوانید:
- آیا ترکیه ایاصوفیه استانبول را به مسجد تبدیل میکند؟
- اردوغان فرمان تبدیل ایاصوفیه به مسجد را امضا کرد
- آیا جوانان مذهبی ترکیه از دین خارج میشوند؟
رهبران مسیحی، اتحادیه اروپا، و یونسکو، این تصمیم را که شورای دولتی ترکیه گرفته است محکوم کردهاند.
استدلال شورای دولتی ترکیه این است که این بنا ملک خصوصی محمد شاه عثمانی بوده و او آن را از کلیسا به مسجد تبدیل کرده است. آقای اردوغان از این تصمیم دفاع کرده و گفته است که ترکیه، در تبدیل ایاصوفیه به مسجد، حق حاکمیت خود را اعمال کرده است.
ظریف واگذاری کیش به چین را ‘تکذیب کرد’

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گزارش ها درباره محتوای توافق با چین برای واگذاری جزیره کیش در خلیج فارس و فروش ارزان نفت را تکذیب کرده است.
به گفته ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، آقای ظریف با حضور در جلسه این کمیسیون به سوال های نمایندگان درباره توافق همکاری ۲۵ ساله با چین و قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پاسخ داد.
به گفته آقای عمویی، آقای ظریف در این جلسه روابط تهران و پکن را “راهبردی” خواند و گزارش های منتشر شده درباره محتوای این توافق را “ناشی از غرضورزی دشمنان توسعه روابط بین دو کشور دانست.”
بر این اساس، آقای ظریف از ادامه مذاکرات برای نهایی کردن این سند خبر داد.
پیش از این، محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهوری ایران از ادامه این مذاکرات خبر داده بود.
- دفاع شورای نگهبان از توافق ۲۵ ساله ایران و چین
- از توافق ۲۵ ساله ایران و چین چه درز کرده؟
- سند همکاری ایران و چین؛ ‘حکمتآمیز’ یا ‘قرارداد ترکمنچای’
- پیمان ‘شیر و اژدها’؛ چین و ایران در برابر آمریکا؟

با این که مفاد قرارداد به طور رسمی اعلام نشده است، رسانه های ایران می گویند در این توافق ایران متعهد به تامین نفت خام مورد نیاز چین به مدت ۲۵ سال شده است. در مقابل، چین در بخشهایی از صنایع نفت و گاز ایران، صنعت حمل و نقل دریایی، راه آهن، ساخت و خدمات فرودگاهی ایران سرمایهگذاری می کند.
عدم انتشار جزییات سند توافق نامه همکاری های ۲۵ ساله ایران و چین با انتقادهایی همراه بوده و با هشدار و اعلام نگرانی صاحب نظران و سیاستمداران منتقد حکومت ایران درباره تبعات آن همراه شده است.
شاهزاده رضا پهلوی این توافق را “ننگین” خوانده و نسبت به خطر حضور ارتش بیگانه در خاک ایران و تاراج منابع طبیعی کشور هشدار داده است.
آقای پهلوی در پیام خود گفت: “این قرارداد که از سوی دولت جمهوری اسلامی و با تأیید و پشتیبانی مستقیم دستگاه رهبری آن تنظیم شده، خیانتی انکارناپذیر به منافع ملی ایران است.”
محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری سابق ایران هم از این “قرارداد پنهانی” انتقاد کرده است.
لن خودورکوسکی، مشاور ارشد وزارت امور خارجه آمریکا هم یکشنبه با هشدار درباره تبعات توافق نامه راهبردی با چین، در توییتر نوشت: “مردم ایران باید بدانند که وقتی که ملاها ایران را به چین می فروشند، راه را برای نابودی مالی نسل بعدی هموار می کنند. بدهکار، تاخیر و قول های توخالی پیش روی شماست.”
آقای خودورکوسکی با اشاره به ابتکارعمل “یک کمربند یک جاده چین” (جاده ابریشم جدید) با عنوان طرح “یک کمربند، یک جاده و یک ویروس” از مردم ایران خواست به سرنوشت کشورهایی که به این طرح پیوسته اند، نگاه کنند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در بازدید از یک بیمارستان نظامی در مریلند، برای اولین بار با ماسک در یک برنامه عمومی حاضر شد. این در حالی است که آمریکا رکوردی تازه از مبتلایان به ویروس کرونا ثبت کرده؛ ۶۶ هزار نفر در یک شبانه روز. آقای ترامپ پیش از این، از قرار گرفتن در برابر دوربینها با ماسک خودداری کرده بود.
ناامنی غزنی افغانستان؛ وزارت دفاع میگوید حمله طالبان دفع شد

وزارت دفاع افغانستان میگوید که حمله طالبان را به شهر غزنی با حمایت نیروهای هوایی دفع کرده است.
براساس خبرنامه وزارت دفاع که امروز (یکشنبه ۲۲ سرطان/تیر) منتشر شده، این حمله توسط طالبان در منطقه “منگور بازار” مربوط به مرکز این ولایت انجام شده بود؛ در عملیات متقابل نیروهای افغان پنج تن از اعضای طالبان کشته و دو نفر از آنها زخمی شدند.
این وزارتخانه در حالی از سرکوب طالبان خبر داده که در هفتههای اخیر این ولایت شاهد جا به جایی نیروهای تازهنفس و همچنین اعزام نیروهای ویژه ارتش (کماندو) به این ولایت بود.
- در حمله نیروهای افغان به یک مدرسه دینی، گروهی بازداشت شدند
- رئیس جمهوری افغانستان به ولایت ناآرام خوست سفر کرد
قبل از این نمایندگان ولایت غزنی نیز نسبت به حملات طالبان هشدار داده بودند. آنان با ارسال نامهای به نهادهای امنیتی افغانستان گفته بودند که در آستانه گفتگوهای صلح شورشیان تلاش دارند این ولایت را تحت کنترل درآوردند.
نمایندگان غزنی مدعی شده بودند که تجمع قطعه سرخ طالبان از زابل، میدان وردک و پکتیکا و نیروهای القاعده و جیش محمد در برخی ولسوالیهای این ولایت نگرانیهای جدی امنیتی برای مردم غزنی ایجاد کرده است.
آنان خواستار اقدام جدی برای تامین امنیت این ولایت شده بودند.

نگرانی همچنان وجود دارد
حتی با استقرار نیروهای تازه نفس نیز آرامش ساکنان این شهر برنگشته است. به گفته مردم محل، تحرک و تجمع طالبان در حومه این شهر بیشتر شده است. آنان نگران هستند که شاهد درگیری خونین برای دفاع و تصرف این شهر باشند.
غزنی از ولایت نا امن تفغانستان است. یک بار در سال۱۳۹۷ طالبان با رخنه به این شهر کنترل بخشهایی از شهر را در دست گرفتند و حدود ۳۰۰ نفر از دو طرف و شمار زیادی افراد غیر نظامی کشته شدند.
هما صمیم، یکی از باشندگان منطقه نوآباد شهر غزنی امروز به بیبیسی گفت که وضعیت امنیتی نگران کننده است و شب و روز جنگ و درگیری ادامه دارد و به نظر می رسد که از داخل کوچهها شلیک میکنند.
- نگرانی از کشیده شدن درگیری به آثار تاریخی شهر غزنی
- ‘بمبگذاری طالبان’ در زیارتگاه مشهور برای ‘مداوای جنگرفتگی’ در غزنی
- چرا رنگ غزنی در نقشه انتخابات خاکستری است؟
غلامحسین رفیعی، یکی دیگر از ساکنان این شهر میگوید که وضعیت امنیتی در این ولایت به گونهای است که هرلحظه امکان سقوط آن وجود دارد. او از مسئولان میخواهد که توجه جدی در این زمینه بکنند.
در همین حال، صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان با اشاره به خشونتهای اخیر به ویژه کشته شدن شماری از غیر نظامیان در ولسوالی جغتو در غزنی در صفحه توییترش، از طالبان انتقاد کرده و گفته افزایش خشونتهای اخیر گروه طالبان در شهرها، حمله به نیروهای امنیتی و دفاعی، انفجار مینهای کنار جادهای که قربانی آن مردم و کارمندان دولت هستند، امید و انتظار مردم افغانستان و جامعه جهانی را برای آغاز گفتوگوها و برقراری صلح پایدار در این کشور خدشه دار میکند.

او افزوده حالا زمان آن فرارسیده است که طالبان از خشونت دست کشیده “به گونه واقعی” وارد روند صلح شوند.
مقامهای محلی ولایت غزنی در واکنش به نگرانی ساکنان محل از احتمال افزایش خشونت و جنگ، میگویند اعزام نیروهای جدید تاثیرگذار بوده است.
وحیدالله جمعه زاده، سخنگوی والی غزنی گفت که فرمانده نیروهای کماندو اکنون در ولایت غزنی است و حملات هوایی به شورشیان افزایش یافته است. او مدعی است که شورشیان اکنون از شهر فرار و به ولسوالیها رفتهاند.
در تازهترین خشونت در ولایت غزنی که عصر روز گذشته رخداد، یک خودرو حامل غیرنظامیان در ولسوالی جغتوی این ولایت هدف مین کنار جاده قرار گرفت که در نتیجه آن ۶ تن کشته ۷ تن دیگر زخمی شدند.