اخبار روز : یاسین ضیا رئیس ستاد ارتش افغانستان شد

وزارت دفاع افغانستان تایید کرد که ژنرال یاسین ضیا به عنوان رئیس ستاد ارتش ملی افغانستان گماشته شده است.
آقای ضیا در حمل/فروردین ۱۳۹۸به عنوان معاون اول وزارت دفاع افغانستان منصوب و تاکنون دراین سمت کار میکرد.
یاسین ضیا از چهرههای شناخته شده امنیتی افغانستان است، از اهالی شمال کابل و از قوم تاجیک است.
او دانش آموخته دانشگاه نظامی افغانستان است و به گفته وزارت دفاع افغانستان در بخش نظامی و اطلاعاتی آموزش عالی دیده است. او همچنین در رشته حقوق و علوم سیاسی تحصیل کرده و در بخش مدیریت و رهبری نیز آموزش دیده است.
یاسین ضیا از چهرههای شناخته شده امنیتی افغانستان است و سخنان او بارها در رسانهها خبر ساز شد. یک بار تصاویر او که مقابل یک کودک خیابانی نشست و گریه میکرد، نیز واکنش زیادی به همراه داشت.
بار دیگر نام او در زمان مدیریت عملیات بازداشت، نظامالدین قیصاری از فرماندهان نزدیک به مارشال عبدالرشید دوستم در ولایت فاریاب مطرح شد.
- والی تخار: فهرست حامیان مافیا را منتشر میکنم
- عملیات عقب راندن طالبان از جزیره درقد در مرز افغانستان آغاز شد
- ماجرای مرگ یکی از همراهان نماینده ژنرال دوستم در شمال افغانستان

او در ۱۸ سال گذشته در پستهای ریاست ضد تروریسم، معاون اطلاعاتی و ولایتی امنیت ملی کار کرده است.
آقای ضیا در پائیز سال ۱۳۹۴ توسط اشرف غنی به عنوان والی تخار منصوب شد. انتصاب او همزمان بود با افزایش ناامنی در شمال شرق افغانستان.
دولت هدف خود را از انتخاب او در ولایت تخار سرکوب شورشیان در ولایت تخار و در ولایت همسایگیاش قندوز خوانده بود. با این وجود در سالهای که او والی تخار بود، ناامنی در آن و در ولایت همجوار قندوز همچنان افزایش یافت.
آقای ضیا تا اواخر بهار ۱۳۹۶ والی تخار باقی ماند و بعد از این مقام استعفا داد و ریاست جمهوری افغانستان نیز استعفای او را منظور کرد، اما دلیل استعفای او از این سمت تاهنوز مشخص نیست.
او در سال ۱۳۹۵در مصاحبه به بیبیسی گفته بود که ریشه این ناامنی در ولایت تخار به مقامها در شهر تالقان مرکز ولایت تخار و کابل، پایتخت افغانستان بر میگردد.

- عملیات عقب راندن طالبان از جزیره درقد در مرز افغانستان آغاز شد
- جنگ در تخار افغانستان هزاران خانواده را آواره کرد
در زمان او ولسوالی درقد، هممرز با تاجیکستان به دست طالبان افتاد. او گفته بود که حامیان این ناامنی مشخص شده و مردم هم این افراد را میشناسند و به مسئولان دولت افغانستان هم اطلاع داده شدهاست.
آقای ضیا آن زمان به بیبیسی گفته بود که منتظر میماند که مسئولین در زمینه چه اقدامی را انجام میدهند، در صورتیکه آنان کاری انجام ندهند، خود فهرست عاملان این ناامنی را به رسانهها خواهد داد ولی این فهرست هیج زمان نشر نشد.

بازداشت نظام الدین قیصاری
بازداشت نظام الدین قیصاری، از افراد نزدیک به عبدالرشید دوستم در سال ۱۳۹۷ بار دیگر نام آقای ضیا را سر زبانها انداخت.
آقای قیصاری عصر یازدهم سرطان/تیر ۱۳۹۷ به اتهام تهدید مسئولان امنیتی ولایت شمالی فاریاب دستگیر و به کابل منتقل شد، قیصاری در زمان بازداشت فرمانده پلیس در ولسوالی قیصار و در عین حال فرمانده نیروهای خیزش مردمی علیه طالبان بود.
- ماجرای مرگ یکی از همراهان نماینده ژنرال دوستم در شمال افغانستان
- هیأت تحقیق مجلس نمایندگان افغانستان: دستور بازداشت قیصاری غیرقانونی بود
ادعاهای مطرح شد که در زمان بازداشت آقای قیصاری با او و محافظانش بدرفتاری شده بود. بعدا عنایتالله بابر فرهمند، رئیس پیشین دفتر آقای دوستم به رسانهها گفته بود که دستگیری آقای قیصاری “یک توطئه از قبل تعیین شده بود که برای دستگیری وی ۳۰۰ سرباز کماندو از جنوب کشور آورده شده بود”.
آقای فرهمند گفته بود که “یاسین ضیا، مشاور شورای امنیت ملی مطابق با یک برنامهای از قبل تعیین شده به ولایت فاریاب سفر کرده بود و درآن هنگام برای دستگیری قیصاری نشست دروغین امنیتی را ترتیب دادند”.
ایران بندر چابهار را با خط آهن به افغانستان وصل میکند

ایران ریل گذاری ۶۲۸ کیلومتر مسیر راه آهن زاهدان – چابهار را امروز (سه شنبه ۱۷ سرطان/تیر) آغازکرد. هدف از اجرای این طرح اتصال چابهار به شهر زاهدان ایران و در نتیجه به افغانستان و کشورهای آسیای اعلام شده است.
تهران این طرح را طولانیترین مسیر خط آهن این کشور اعلام کرده و به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) ریلگذاری این مسیر با حضور محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی و فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، به عنوان مجری این طرح آغاز شده است.
آقای اسلامی گفته که این پروژه معاهدات منطقهای تهران به ویژه معاهدات سه جانبهای ایران، افغانستان و هند را تقویت میکند و در نهایت بهره برداری از بندر چابهار را به دنبال دارد.
او گفته که از سال ۱۳۹۶ تاکنون روند توسعه و بهره برداری از بندرچاربهار، چهار برابر افزایش یافته و اکنون به حدود سه و نیم میلیون تن بار رسیده است.
- راه توسعه چابهار از دهلی میگذرد؟
- نگرانی اتاق تجارت افغانستان از کاهش بودجه توسعه چابهار از سوی هند
- دیدار روحانی و عبدالله: ‘ایران راه آهن چابهار تا مرز افغانستان را میسازد’
به گفته آقای اسلامی خط آهن زاهدان- چابهار در زمان بهرهبرداری میتواند حدود هفت میلیون تن بار را جا به جا کند که نقشی اساسی در ترانزیت، صادرات و واردات به این کشور خواهد داشت.
وزیر راه و شهرسازی ایران با بیان اینکه تهران از این شبکه ریلی اتصال به منطقه سیستان، زابل و مرز میلک را در برنامه دارد، گفته که کار یک بخشی از این مسیر به سمت زابل شروع کرده است.
خیرالله خادمی، مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل ایران نیز گفته که طول راهآهن زاهدان – چابهار ٦٢٨ کیلومتر است و طبق برنامهریزیها، ریلگذاری ۱۵۰ کیلومتر از این محور تا پایان امسال انجام خواهد شد.
این مقام ایرانی گفته که طول این خط آهن ۶۲۸ کیلومتر و عرض آن ۷ متر است که حدود ۶۰ درصد عملیات زیرسازی آن انجام شده و سرعت طراحی برای قطار مسافری در این خط ۱۶۰ کیلومتر و قطار باری ۱۲۰ کیلومتر در نظر گرفته شده است. همچنین ۳۴ ایستگاه در مسیر خواهد بود.
او توضیح داده که ساخت ۳۹ دستگاه تونل بهطول ۱۵هزار و ۶۰۰ متر، ۱۲۸ دستگاه پل بهطول ۱۵ هزار و ۴۰۰ متر و ۸۰ تقاطع با راههای اصلی و فرعی از دیگر ویژگیهای فنی این خط ریلی است. او هزینه کل این طرح را هشت هزار میلیارد تومان گفته است.

آقای خادمی گفته که ایجاد کریدور تمام ریلی شرق این کشور، اتصال چابهار بهعنوان تنها بندر اقیانوسی این کشور به شبکه ریلی سراسری، کمک به توسعه سواحل مکران از طریق ایجاد حمل و نقل ریلی، اتصال کشورهای آسیای میانه و افغانستان به آبهای آزاد اقیانوسی، ایجاد بستر مناسب برای توسعه و رشد اقتصادی، صرفهجویی در مصرف سوخت و کاهش تصادفات جادهایی، ایجاد توسعه و امنیت پایدار در منطقه و ایجاد همکاریهای دائمی با کشورهای منطقه و سایر کشورها با تبادلات تجاری و ترانزیتی از اهداف طرح راهآهن چابهار-زاهدان است.
او افزوده که این خط به زاهدان-زابل-بیرجند-مشهد وصل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل ایران گفته که بندر چابهار، شهر جدید تیس، بخشی از شهرستان کنارک، نیکشهر، ایرانشهر، خاش و زاهدان از جمله شهرهای واقع در مسیر این خط ریلی هستند.
او گفته که جابجایی ۹۲۷ هزار مسافر و دو میلیون و ۸۰۰ هزار تن بار برای سال ۱۴۰۱ از اهداف اقتصادی کوتاهمدت این طرح است.
- اولین محموله بزرگ گندم هند از طریق چابهار به افغانستان میرسد
- ایران خواستار بازشدن نمایندگی بانکهای افغانستان در چابهار شد
معاون وزیر راه و شهرسازی گفته که با اتصال این مسیر ریلی به چابهار یک تحول در شبکه ریلی داخل ایران ایجاد خواهد شد و تحولات بزرگی در مبادلات کالا در افغانستان در کشورهای آسیای میانه به وجود میآورد.
افغانستان در سالهای اخیر به صادارت از طریق بندرچابهار چشم دوخته است. این کشور محصور در خشکی به دلیل تنش سیاسی طولانی مدت با پاکستان در سالهای اخیر تلاش کرده که مسیرهای جدید برایش پیدا کند. اکنون بیشتر انتقالات ریلی میان افغانستان و کشورهای آسیای میانه انجام میشود.
سفارت عربستان در کابل به خبر اعمار ‘صد مدرسه مذهبی’ در افغانستان واکنش نشان داد

سفارت عربستان در کابل میگوید در دیدار جاسم الخالدی، سفیر عربستان سعودی، با رئیس سنای افغانستان، از کمک به نهادهای بهداشتی و دولتی صحبت شده، نه آنچه رسانهها گزارش دادهاند.
رسانههای داخلی و خارجی در افغانستان روز یکشنبه ۱۴ سرطان (تیر) به نقل از دفتر فضلهادی مسلمیار، رئیس مجلس سنا گزارش دادند که جاسم الخالدی، سفیر عربستان در کابل به آقای مسلمیار وعده داده که کشورش افزون بر دانشگاه علوم اسلامی در ننگرهار و بیمارستان در کابل، ۱۰۰ مدرسه دینی هم در افغانستان میسازد.
اعلام این خبر واکنشهای گستردهای در میان کاربران شبکههای اجتماعی و رسانهها در پی داشت. بعضی کاربران میگفتند منظور سفیر از مدرسه، همان مکاتب (تحت نظر وزارت معارف افغانستان) بوده و عدهای میگفتند منظور “مدرسه دینی” است.
کاربران افغان در شبکههای اجتماعی، به تجربه ایجاد مدارس مذهبی در پاکستان اشاره میکردند که تبدیل به محل آموزش و رشد اعضای گروه طالبان شد.
رسانههای ایرانی هم در نقل خبر دیدار سفیر عربستان در کابل با رئیس سنای افغانستان، قول ساخت ۱۰۰ “مدرسه دینی” را تلاش ریاض برای گسترش نفوذ مذهبی در افغانستان دانستند.
در میانه این سر و صداها و در حالی که شماری از کاربران شبکههای اجتماعی، از احتمال تاسیس مدرسههای دینی عربستان در افغانستان و تکرار تجربه پاکستان در کشورشان ابراز نگرانی میکردند، سفارت عربستان اطلاعیهای صادر کرد که در آن گفته شده آقای خالدی در دیدار با آقای مسلمیار، درباره “تقویت روابط دو کشور”، “مقررات حج امسال” و کمک عربستان سعودی به عرصه بهداشت و “نهادهای آموزشی دولتی” افغانستان مطرح شده است.
تاکید سفارت عربستان بر کمک به “نهادهای آموزش دولتی” میتواند پاسخ به نگرانیهایی شمرده شود که درباره احتمال ایجاد مدرسههای دینی از سوی عربستان در افغانستان مطرح شده بود.

پیشتر اعلام شده بود که سفیر عربستان سعودی در دیدار با فضل هادی مسلمیار، رئیس مجلس سنای افغانستان گفته که بیمارستانی با هزینه ۳۰ میلیون دلار در شهر کابل ساخته میشود و همچنین از ۳۵ برنامه توسعهای و طرح تاسیس “۱۰۰ مدرسه دینی” خبر داده شده بود.
در همان خبر از کمک ۲۰۰ میلیون ریالی سعودی به افغانستان در راستای مبارزه با کرونا نیز اشاره شده بود.
عربستان از گذشته رابطه سابقهدار و عمیقی با “مجاهدین افغان” داشته است که در دهه هشتاد میلادی علیه حکومت تحت حمایت اتحاد جماهیر شوروی میجنگیدند.
با روی کار آمدن گروه طالبان و کنترل کابل از سوی این گروه، عربستان در کنار پاکستان و امارات متحده عربی، تنها سه کشوری بودند که حاکمیت طالبان را در افغانستان به رسمیت شناختند و سفارت هایشانرا در کابل گشودند.
ترویج اندیشههای تندروانه اسلامی در مدرسه های بیرون از افغانستان در سال های پسین از نگرانی اصلی دولت افغانستان بوده است.
گفته می شود که بسیاری از اعضای گروه طالبان در مدرسه های مذهبی پاکستان درس خواندهاند و رهبران این گروه نیز از همین مدرسه ها فارغ شدهاند.
دولت حامی و منتقدان عصبانی؛ از قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین چه درز کرده؟
جنجالها درباره قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین همچنان ادامه دارد. دولت تاکید کرده که موضوعی مخفی در جریان نیست اما بعضی نمایندگان مجلس همچنان نگران ابعاد به گفته آنها “پنهان” قرارداد هستند. در این میان یک خبرگزاری داخلی هم متنی را منتشر کرده که گفته ویرایش نهایی برنامه ۲۵ ساله ایران و چین است.
رئیس دفتر حسن روحانی منتقدان داخلی را متهم کرده که از رسانههای خارجی “خط میگیرند.”
محمود واعظی با اشاره به موارد انتقادی مطرح شده درباره این قرارداد گفته “یک خطی را اول رسانههای خارجی به عنوان اینکه تخریب روابط ایران و چین را شروع کردند و متاسفانه در داخل کشور هم برخی از افرادی که دنبال فرصت میگردند تا نام خود را مطرح کنند.”
رئیس دفتر رئیسجمهوری ایران گفته است که سند امضا شده میان ایران و چین که به نام “قرارداد ۲۵ ساله” از آن یاد میشود، برای حکومت ایران تعهدآور نیست و به گفته او هر چیزی که لازم باشد در مجلس به تصویب خواهد رسید.
- سند همکاری ایران و چین؛ ‘حکمتآمیز’ یا ‘قرارداد ترکمنچای’
- هشدار احمدینژاد درباره ‘قرارداد ۲۵ ساله مخفیانه’ ایران با یک کشور خارجی
او اضافه کرد: “یک روز میگویند دولت میخواهد کیش را بدهد و یک بار هم میگویند قشم را میخواهد بدهد… این خطی است که از خارج دارد هدایت میشود.”
شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هم که مدیریت جزایری مانند کیش و قشم را به عهده دارد، “واگذاری بخشهایی از سواحل جنوبی کشور و جزیره کیش به چینیها” را شایعه خوانده و گفته این اخبار “هیچ منبع و منشا مستندی ندارد و این “کذبیات به صفحاتی متعلق به افراد وابسته به بیگانگان” تعلق دارد.

‘آشی که ظریف و دولت میپزند’
امروز، چهارشنبه ۱۸ تیرماه، محمدرضا صباغیان عضو هیات رئیسه مجلس ایران بیتوجه به توضیحات دولت، تاکید کرده که نمایندگان باید نظارت بیشتری بر مذاکرات دولت ایران و چین داشته باشند. او با انتقاد از دولت اضافه کرد: “نباید اجازه داد آشی را که آقای ظریف و دولت میپزند، ما در ۲۰ دقیقه همچون برجام سربکشیم.”
شماری دیگر از نمایندگان مجلس هم با این انتقاد همصدا شدند.
اما امیرحسین قاضیزاده هاشمی که امروز ریاست مجلس را به عهده داشت در دفاع از دولت گفت که نمایندگان در کمیسیونهای اقتصادی و امنیت در جریان این قرارداد قرار گرفتهاند و موضوع سرمایهگذاری مشترک “هنوز به جمعبندی و پیشنویس قرارداد نرسیده است که در اختیار رسانهها قرار بگیرد.”
- تحریم ایران؛ چین هم از پارس جنوبی رفت
- واکنش وزارت خارجه ایران به انتقاد احمدی نژاد: قرارداد ایران و چین ‘راهبردی’ است
در چند روز گذشته انتقادهای تندی از این توافق مطرح شده و حتی عدهای آن را با قراداد ترکمانچای مقایسه کردهاند که به خاطر دادن امتیازهای زیاد به کشور خارجی، در تاریخ ایران به عنوان قرارداد “ننگین” از آن یاد میشود.
محمود احمدینژاد، رئیسجمهور سابق ایران اولین انتقاد تند را علیه سند همکاری ۲۵ ساله ایران چین مطرح کرد و آن را قراردادی “پنهانی” خواند. رضا پهلوی، ولیعهد سابق ایران هم آن را “تاراج منابع کشور” لقب داد و گفت: “این قرارداد که از سوی دولت جمهوری اسلامی و با تأیید و پشتیبانی مستقیم دستگاه رهبری آن تنظیم شده، خیانتی انکارناپذیر به منافع ملی ایران است.”
آقای ظریف گفته در برنامه همکاری ایران و چین “هیچ موضوع مخفی وجود ندارد”. ولی با وجود همه این انتقادهای تند، دولت ایران هنوز به طور رسمی جزئیات و چارچوبهای این برنامه را منتشر نکرده است.
چرا متن سند به طور رسمی منتشر نشده است؟
خبرآنلاین به نقل از یک کارشناس وزارت خارجه ایران نوشته است که هیچ مورد محرمانهای وجود ندارد و “طبیعی است” که محتوای توافق ۲۵ ساله پیش از امضای نهایی منتشر نشود.
به گفته این کارشناس سند دو طرف دارد و هر کدام ملاحظات خود را برای این قرارداد دارند و انتشار آن در مراحل کنونی به گفته این کارشناس وزارت خارجه “قطعا زیانبار” است و میتواند “مورد سوءاستفاده دشمنان” قرار بگیرد و رقبا “کارشکنی” کنند.
محتوای سند همکاری چیست؟
پاسخ این سوال نزد وزارت خارجه و احتمالا مقامهای بالاتر ایران از جمله آیتالله علی خامنهای است که با کلیات این تفاهم موافقت کرده است.
در حال حاضر چهار روایت غالب از این سند همکاری وجود دارد.
- یک:متن انگلیسی که دولت ایران ژانویه ۲۰۱۶ از تفاهم منتشر کرد. در این متن کلیات همکاری از حوزه نفت، حمل و نقل، شیلات، کشاورزی گرفته تا همکاری نظامی در ۲۰ بند نوشته شده است
- دو: روایت نشریه اقتصادی پترولیوم اکونومیست در اوت ۲۰۱۹ که جزئیات بیشتری را با عدد و رقم قرارداد ارائه میداد
- سه: روایت منتقدان قرارداد که آن را واگذاری منابع طبیعی ایران میدانند؛ از واگذاری جزایر جنوبی ایران گرفته تا حق ماهیگیری نامحدود و بهرهبرداری از نفت و گاز و سایر منابع
- چهار: متنی که به تازگی در چند رسانه منتشر شده و گفته شده ژانویه ۲۰۱۶ تنظیم شده اما کلیات تفاهم را مفصلتر از متن انگلیسی دولت شرح میدهد؛ این متن که در آن عدد و رقم وجود ندارد، نشان دهنده وسعت دربرگیری قرارداد از تفاهم اقتصادی، زیرساختهای حمل و نقل، نفت و انرژی، شیلات، کشاورزی تا بانکداری و تفاهم امنیتی نظامی است

متن تازه منتشر شده چه میگوید؟
خبرگزاری انصافنیوز و چند رسانه دیگر متنی را منتشر کرده و میگویند پیشنویس “برنامه همکاریهای جامع جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران” در سال ۲۰۱۶ است. این متن تقریبا با متن انگلیسی که سایت دولت چهار سال پیش منتشر کرد، هماهنگی دارد اما مفصلتر از آن است:
- مشارکت در ایجاد و تجهیز مخازن ذخیره نفت، گاز و محصولات پتروشیمی دو طرف: عرضه پایدار نفت خام به چین، مشارکت در ساخت و تجهیز مخازن ذخیرهسازی نفت و افزایش صادرات پتروشیمی به چین
- تشویق مشارکت شرکتهای چینی در سرمایهگذاری وتامین مالی طرحهای برق، انرژی، آب و فاضلاب
- تکمیل راهآهن شرق غرب ایران، و ایجاد راهآهن زیارتی پاکستان، ایران، عراق و سوریه و همینطور راهآهن شمال به جنوب
- توسعه و ساخت فرودگاهها، خرید محصولات هوایی تولید مشترک ایران و چین
- توسعه سواحل مکران؛ توسعه بندر جاسک، تاسیس شهر صنعتی و ساخت پالایشگاه و صنایع پتروشیمی
- ساخت شهر هوشمند در مکران و تیس
- تشویق شرکتهای چینی به سرمایهگذاری در مناطق آزاد ایران از جمله قشم، اروند و ماکو
- توسعه بلندمدت جزایر منتخب با هدف گردشگری
- سرمایهگذاری بلندمدت چین در صنعت پالایشگاهی در بندر جاسک و ساخت بندر جاسک
- سرمایهگذاری بلند مدت در شهرک پتروشیمی چابهار
- ایجاد منطقه مشترکت فرامرزی در کشور ثالث
- طراحی شهرک صنعتی تولید خودرو
- تشویق سرمایهگذاری در بهرهبرداری از معادن مس، سنگ آهن، فولاد و صنایع آلیاژی
- توسعه مجتمعهای کشتیسازی و لوام خانگی
- سرمایهگذاری در خط متروی ۱۰ کلانشهر ایران
- مرمت و احیای بافتهای تاریخی
- همکاری در زمینه فناوری و ارتباطات راه دور، توسعه نسل پنجم ارتباطات از راه دور، پروژه مشترک توسعه و تقویت زیرساختهای اطلاعاتی و ارتباطاتی، موتور جستوجوگر، پست الکترونیک و پیامرسانهای اجتماعی
- همکاری نظامی امنیتی دوجانبه؛ تبادل تجربیات نظامی و رزمایش مشترک
- همکاری سیاسی در مجامع، سازمانها و نهادهای منطقهای و بینالمللی
- تشویق به سرمایهگذاری در کشاورزی، شیلات و آبخیزداری
- سرمایهگذاری در حوزه آموزش و تبادل دانشجو
- سرمایهگذاری و توسعه بخش بهداشت و درمان

پترولیوم اکونومیست چه میگفت؟
انتقادهای اصلی و ابهامها با مطلب نشریه پترولیوم اکونومیست چاپ لندن در شهریور پارسال شروع شد که رسانهای تحلیلی در حوزه انرژی است. این نشریه به نقل از منابع آگاه در ایران نوشت قرار است چین ۲۸۰ میلیارد دلار در صنایع نفت و گاز و ۱۲۰ میلیارد دلار در صنعت حمل و نقل ایران سرمایهگذاری کند.
به نوشته این نشریه، این سرمایهگذاری همراه با تخفیف در خرید نفت است، در اجرای طرحهای توسعه به چین اولویت میدهد و امکان حضور پنج هزار نیروی امنیتی چین در خاک ایران را فراهم میکند.
بر اساس این گزارش که با تکذیب محمد جواد ظریف همراه شد، چین در خرید نفت، گاز و محصولات پتروشیمی از تخفیفی تا ۳۲ درصد برخوردار میشود و دو سال حق دیرکرد در پرداخت را خواهد داشت.
در قبال این امتیازها، دولت ایران امیدوار است رابطهاش را با متحد سیاسی خود که از طرفهای امضای توافق هستهای محسوب میشود حفظ و تقویت کند، به توسعه میادین نفت و گاز خود سرعت بخشد و در نهایت در دوران تحریم، صادرات نفت را افزایش دهد.
افغانستان نگران از شکستن دریاچه طبیعی سریز در تاجیکستان

حکومت افغانستان میگوید برای پیشگیری از خطرات شکست احتمالی دریاچه سریز تاجیکستان، در حال نهایی سازی یک تفاهمنامه همکاری با تاجیکستان است.
دریاچه سرریز که به اژدههای خفته شهرت یافته در همسایگی افغانستان در کشور تاجیکستان، در اثر زمین لرزهای مخرب و سرازیر شدن آب کوه پارهها بوجود آمد. حالا این نگرانی وجود دارد که در صورت شکست آن بخشهایی از ولایات قندوز، تخار و بدخشان در شمال شرق افغانستان زیر آب شوند.
حدود دوماه پیش در جلسه شورای وزیران افغانستان بار دیگر موضوع احتمال شکست شدن “جهیل سریز” تاجیکستان مطرح شد. زنگ خطری که دولت افغانستان را واداشت تا برای گرفتن تدابیر پیشگیرانه از خطرات آن از تجارب تاجیکستان استفاده کند.
کمیته امور اضطرار تاجیکستان به بیبیسی گفت که بررسی های اخیر نشان میدهد که احتمال شکست این دریاچه وجود ندارد.
این دریاچه طبیعی در منطقهای ونج در بدخشانِ تاجیکستان به دلیل وقوع زمین لرزهای هفت ریشتر در سال ۱۹۱۱ ایجاد شد.

زمین لرزهای که سه روستا را زیر خاک و آب مدفون کرد. حالا این دریاچه طبعی مانع خارج شدن مقدار زیاد آب از این جهیل شده است.
سالهاست که خانوادههای ساحل نشین در شمال شرق افغانستان در کنار روخانه آمو با تشویش و نگرانی زندگی میکنند. نگرانی از خطر شکسته شدن دیوار دریاچه سریز. اگر این کار بوقوع بپیوندد میتواند دهها روستا را در افغانستان زیر آب کند.
پر شدن این دریاچه، نگرانی را در میان مقامهای افغان نیز ایجاد کرده است.
آلبوم عکس: دریاچه سریز، اژدهای خفته پامیر
کول سریز صدساله شد؛ و خطرات آن باقیست
سید عبدالله همایون دهقان، رئیس مبارزه با حوادث طبیعی ولایت بدخشان میگوید که بررسی این نهاد نشان میدهد که در صورت شکسته شدن دریاچه سریز تاجیکستان، بخشهایی از ولایتهای شمال شرق افغانستان در معرض خطر قرار میگیرند.
او میگوید که خطر شکسته شدن این دریاچه را مقامهای تاجیکستان با دولت افغانستان شریک ساخته است. سطح نگرانیهای آنها افزایش یافته و این دریاچه در آستانه شکسته شدن قرار گرفته است.
به گفته او اگر این دریاچه بشکند، ۶۴ روستا در ولایت بدخشان افغانستان آسیب میبیند. همچنان روستاها در ولایات همجوار تخار و قندوز نیز زیر آب خواهد شد.
مقامهای محلی در ولایت بدخشان در شمال شرق افغانستان نگرانی دارند که وقوع زمینلرزه شدید ماه دسامبر سال ۲۰۱۵ به استحکام و موانع طبیعی اطراف، دریاچه سریز آسیب وارد کرده باشد.
مقام های تاجیکستان میگویند که در سال ۲۰۱۴ میلادی سه نوع سیستم آگاهی دهی از خطر در دریاچه سرریز فعال شدهاست و با همکاری نهادی بین المللی از این دریاچه نظارت جدی صورت میگیرد.

امیده یوسفوا، سخنگوی کمیته امور اضطرار تاجیکستان به بیبیسی گفت که به تازگی مقامهای افغان برای بررسی وضعیت جهیل سریز به دوشنبه آمده بودند و نتایج آخرین یافتههای از وضعیت این دریاچه در اختیار دولت افغانستان قرار داده میشود.
میگوید که تاجیکستان خطر احتمالی جهیل سریز را تحت نظارت جدی دارد. سیستم نظارتی دریاچه در سال ۲۰۱۴ نوسازی شده است.
خانم یوسفوا گفت: این سیستم به ما این فرصت را میدهد که در صورت شکسته شدن این به مردم از قبل اطلاع داده شود.
او گفت که زلزله اخیر بار دیگر نشان داد که این دریاچه بسیار مستحکم است و شکست آن غیر ممکن است. برخی نگرانیها که از جانب افغانستان درباره شکست این دریاچه وجود دارد، واقعیت ندارد.
رئیس مبارزه با حوادث طبیعی بدخشان که در نشست تاجیکستان حضور داشته میگوید که مقامهای تاجیکستانی به هیات افغانی از استحکام موانع طبیعی چهار اطراف دریاچه سریز اطمینان داده و گفتهاند که تاجیکستان در نظر دارد با ایجاد یک مجرای تازه برای تخیلهای آب این بند، از بروز تهدیدهای احتمالی پیشگیری کنند.
در همین حال، آصف غفوری، رئیس دفتر وزیر انرژی و آب افغانستان میگوید که پس از بررسی این موضوع در جلسه شورای وزرا، برای پیشگیری از خطرهای احتمالی دریاچه سریز در حال نهایی سازی یک تفاهمنامه همکاری با تاجیکستان هستند.

او گفت که در مصوبه شورای وزیران افغانستان ذکر شده که وزارت های ذیربط در این مورد بتوانند یک تفاهمنامه را با کشور تاجیکستان به امضا برسانند. برای پیشگیری تهدیدها نیاز به زمان و کارهای مشترک بین ادارههای مختلف است.
به گفته آقای غفوری آنچه که در مورد هشدارها و دریاچه های کشورهای همسایه است، این مسایل از مجراهای دیپلوماتیک طی مراحل میشود. اما در حال حاضر دو تیم کاری از ریاست عمومی تنظیم امور آب و ریاست برنامه های آب بخاطر امضای تفاهمنامه با تاجیکستان کار میکند.
براساس بررسی های انجام شده در این جهیل به صورت تخمینی ۱۶ میلیارد متر مکعب آب ذخیره شده است. به دلیل وسعت و عمق کاسهای جهیل مقدار زیادی آب در آن ذخیره شده است.
رئیس مبارزه با حوادث طبیعی ولایت بدخشان افغانستان میگوید که این دریاچه با داشتن یک مجرای بزرگ در هر ثانیه پنجصد متر مکعب آب را از دهانهای این جهیل بیرون میدهد و آبی که ازین بند خارج میشود متناسب به مقدار آبی است که وارد کاسه این بند میشود .
به گفته او در صورتیکه مجرای تازه برای خارج شدن آب اضافی این دریاچه در نظر گرفته شود خطر شکسته شدن دریاچه سریز کاملا از بین میرود.
گزارشگر ویژه حقوق بشر: ترور قاسم سلیمانی نقض منشور سازمان ملل بود

یک گزارشگر ویژه حقوق بشر و قتلهای هدفمند و فراقضایی در گزارش جدید خود ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس ایران را که اوایل ژانویه گذشته در بغداد روی داد را خلاف قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد دانسته است.
اگنس کالمرد، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود روی استفاده از پهپادهای نظامی برای ترور و قتلهای هدفمند تمرکز کرده و نوشته ایالات متحده آمریکا نتوانسته مدارک و شواهدی نشان دهد که از خطر فوری قاسم سلیمانی برای شهروندان آمریکایی حکایت و در نتیجه ترور کاروان خودروهای حامل او در بغداد را توجیه کند.
خانم کالمرد در گزارش خود تصریح کرده که قتل هدفمند قاسم سلیمانی بر خلاف منشور سازمان ملل متحد روی داده است. او در کنار این ترور به موارد فزاینده استفاده از پهپادهای نظامی برای قتل هدفمند از سوی دولتها اشاره کرده و خواستار تدوین قوانین و مقررات بینالمللی جدید برای تعیین محدوده قانونی استفاده از پهپادهای نظامی شده است.
قاسم سلیمانی که از او به عنوان مهمترین مقام نظامی در ایران یاد میشد، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.
او روز سوم ژانویه در حالی که به همراه چند نفر دیگر از جمله دو فرمانده ارشد گروه حشد شعبی عراق، در حال ترک فردوگاه بغداد بود، هدف حمله موشکی پهپادهای ارتش آمریکا قرار گرفت و کشته شد.
اخبار مرتبط
- قاسم سلیمانی در عراق کشته شد
- حکم اعدام برای متهم به جاسوسی از قاسم سلیمانی و فرماندهان نظامی در ایران
خانم کالمرد در گزارش جدید خود که قرار است روز پنجشنبه، نهم ژانویه، قرائت و بررسی شود آورده: “ژنرال ارشد قاسم سلیمانی، مدیر استراتژی و عملیاتی ایران در عراق و سوریه بود، اما فقدان تهدید فوری از سوی او علیه جان کسی، موجب میشود که اقدام آمریکا (برای قتل هدفمند او) غیرقانونی محسوب شود.”
قتل هدفمند قاسم سلیمانی نخستین موردی خوانده شده که طی آن دولت یک کشور با استناد به حق دفاع از خود کشتن مقام دولتی یک کشور، در خاک کشوری ثالث را واجد وجاهت قانونی میخواند.
گزارش خانم کالمرد اگر چه به قتل هدفمند قاسم سلیمانی به طور مفصل پرداخته، اما هدفش از این کار را نشان دادن خطر فزاینده استفاده از پهپادها برای انجام عملیاتهای نظامی در خارج از قواعد جنگی و تسلیحاتی که در منشور سازمان ملل به آن اشاره شده عنوان کرده است.
اگنس کالمرد قرار است روز پنجشنبه، نهم ژوئیه، گزارش مفصل خود درباره ابعاد استفاده از پهپادها برای ترور و قتل هدفمند را به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارایه کند تا اعضای این شورا را به اقدامی جهت تعیین ضوابط علیه این سلاح فوق پیشرفته را ترغیب کند. اما امریکا عضو این شورا نیست و در جلسه روز پنجشنبه حضور نخواهد داشت. این کشور دو سال پیش با انتقاد شدید از شورای حقوق بشر سازمان ملل، این نهاد را ترک کرد.
کرونا در استرالیا؛ ملبورن مجددا برای شش هفته قرنطینه شد

ملبورن و یک ناحیه در منطقه ویکتوریا مجددا از روز پنجشنبه قرنطینه میشود.
دانیال اندروز، نخست وزیر ایالت ویکتوریا گفت این قرنطینه برای شش هفته ادامه خواهد یافت.
ملبورن دومین شهر بزرگ استرالیاست و در هفتههای گذشته شاهد افزایش موارد ابتلا به کرونا بود.
این محدودیتهای جدید دستکم زندگی پنج میلیون نفر را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
پیش از این در پی افزایش شیوع ویروس کرونا در ملبورن استرالیا، تردد میان ایالت های ویکتوریا و نیوساوث ولز ممنوع اعلام شده بود.
روز گذشته مقام های بهداشتی ایالت ویکتوریا که شهر ملبورن در آن قرار دارد، دوشنبه از شناسایی ۱۲۷ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ طی ۲۴ ساعت خبر دادند.
امروز نیز ۱۹۱ مورد جدید در این شهر شناسایی شد. این بالاترین میزان رشد روزانه شیوع ویروس کرونا در ایالت ویکتوریا از زمان آغاز همه گیری بود.
بنابر دستور مقامات، شهروندان فقط برای مراجعه به مراکز درمانی، وسایل ضروری و ورزش و کار میتوانند از خانه خارج شوند. مقامات ارشد محلی میگویند چاره دیگری ندارند والا با ابتلای هزاران هزار نفر مواجه خواهند شد.
دولت ظرف دو هفته گذشته به طور مداوم محدودیتهای را کاسته بود.
در دیگر ایالتهای استرالیا موارد کمی از ابتلا به کرونا شناسایی شده است. این ایالتها ورود مسافران از ایالت ویکتوریا را ممنوع اعلام کردند.
در دو هفته گذشته ۹۵ درصد موارد جدید ابتلا به این بیماری در استرالیا متعلق به این ایالت بوده است.
در استرالیا تا کنون ۸ هزار و ۵۰۰ نفر به کرونا مبتلا شدهاند و ۱۰۶ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.
ایران : کابوس آمریکا در خلیج فارس هستیم
حق نشر عکسSSWEEKLY.IRImage captionصفحه اول نشریه سپاه پاسداران روز دوشنبه شانزدهم تیر ماه
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران از وجود “شهرهای زیرزمینی شناوری و موشکی ساحل به دریا” در خلیج فارس خبر داده و گفته هر زمان که مقامها صلاح ببینند سپاه آنها را به نمایش خواهد گذاشت.
دریاردار علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه در مصاحبه با “صبح صادق”، نشریه رسمی سپاه پاسداران، گفته است: “دشمن ما می داند که در کل ساحل خلیجفارس و مکران شهرهای زیرزمینی در مجموعه ارتش و سپاه وجود دارد، اما اطلاعاتش [در باره این موضوع] دقیق نیست.”
او در این مصاحبه با نشریه سپاه که یکشنبه ۱۵ تیر به صورت آنلاین و یک روز زودتر از نسخه کاغذی منتشر شد، ادعا کرده که “تمام ساحل” جنوبی ایران مسلح است و “تمام شهرهای زیرزمینی ارتش و سپاه با کاربردهای مختلف دفاعی در تمام ساحل جنوب گسترده شدهاند”. دریادار تنگسیری تاکید کرد که “این را شعار نمیدهیم”.
فرمانده نیروی دریایی سپاه خطاب به آمریکا گفت ایران ورود و خروج ناوها را در همه خلیج فارس و دریای عمان زیر نظر دارند: “ما کابوس شما هستیم.”
حق نشر عکسTASNIMImage captionمانور نیروی زمینی سپاه در جزیره قشم
ایران حضور آمریکا در خلیج فارس را غیرقانونی میداند. قایقهای سپاه و ناوهای آمریکا بارها به مرز درگیری مستقیم نزدیک شدهاند.
۱۵ آوریل (۲۷ فروردین ۱۳۹۹) یازده قایق نیروی دریایی سپاه چند بار به ناو لوئیس بی پولر، ناوشکن پال همیلتون و چند ناوچه دیگر نزدیک شدند. نیروی دریایی آمریکا گفته بود که قایقها با انجام مانورهای “خطرناک” بعد از یک ساعت به درخواست ناو آمریکایی پاسخ دادند و از محل دور شدند. ارتش آمریکا اقدام قایقهای سپاه را “تحریکآمیز” خوانده بود.
اما جدیترین رویارویی در خلیج فارس ساقط کردن پهپاد آمریکایی توسط نیروهای نظامی ایران در سال گذشته بود.
شلیک سپاه پاسداران به پهپاد آمریکایی در ۲۰ ژوئن ۲۰۱۹ سطح تنش میان دو کشور را به سرعت افزایش داد تا جایی که تصور میشد آمریکا به جبران این اتفاق واکنش نظامی نشان خواهد داد اما دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا این احتمال را مطرح کرد که شاید ایران در ساقط کردن این پهپاد اشتباه کرده باشد. و تنش از این حد فراتر نرفت.
- اعتراض ارتش آمریکا به مانورهای ‘خطرناک’ قایقهای سپاه
- ترامپ: ‘احساسی قوی دارم’ که پهپاد به اشتباه سرنگون شده
یک هفته قبل از سقوط پهپاد، در ۱۳ ژوئن ۲۰۱۹ به دو نفتکش در آبهای دریای عمان در نزدیک تنگه هرمز حمله شده بود که آمریکا ایران را مقصر دانست و سپاه را به حمله متهم کرد.
سرنگونی پهپاد آمریکا بر فراز تنگه هرمز
دریادار تنگسیری در مصاحبه با نشریه سپاه تاکید کرده که آمریکا باید از خلیج فارس برود و امنیت منطقه را به کشورهای اطراف آن بسپارد. آقای تنگسیری میگوید بارها به کشورهای خلیج فارس پیام داده شده که امنیت این منطقه را با همکاری هم خودشان به دست بگیرند.
فرمانده نیروی دریایی سپاه در مصاحبه هفتهنامه صبح صادق همچنین خطاب به “دشمنان” گفته که در آینده “منتظر خبرهای جدید از موشکهای برد بلند و شناورهایی باشند که حتی تصور آن را هم نمیکنند.”