ستاد کل نیروهای مسلح ایران: هواپیمای مسافربری اوکراین به طور غیر عمد هدف قرار گرفت
ستاد کل نیروهای مسلح ایران اعلام کرده که هواپیمای مسافربری اوکراینی “بر اثر بروز خطای انسانی و به صورت غیر عمد” هدف پدافند ضدهوایی قرار گرفته و سرنگون شده است. مقامهای غربی پیشتر گفته بودند که این هواپیما هدف پدافند قرار گرفته است.
سلطان قابوس درگذشت

بنابر گزارش تلویزیون دولتی عمان سلطان قابوس بن سعید حاکم عمان درگذشته است.
این خبر را تلویزیون دولتی عمان با قطع برنامههای عادی خود اعلام کرد.
سلطان قابوس سالها بود که گزارش میشد از سرطان روده بزرگ رنج میبرد. او به هنگام مرگ ۷۹ سال داشت و بعد از پدرش حدود نیم قرن بر تخت حکمرانی عمان نشسته بود.
به گزارش تلویزیون عمان، او جمعه شب درگذشته است.
به همین مناسبت حکومت عمان سه روز عزای عمومی اعلام کرده است.
سلطان قابوس فرزندی نداشت و جانشینی هم برای اریکه خود معرفی نکرده بود.
بنابر قوانین عمان اکنون شورای خاندان سلطنتی عمان که متشکل از ۵۰ مرد از اقوام سطان قابوس است سه روز فرصت دارد که حاکم جدید را معرفی کند.
اگر این شورا نتواند ظرف مدت تعیین شده به توافق برسد آن گاه قاضیالقضات دیوان عالی کشور، شورای نظامی عمان، شورای مشورتی این کشور و هیات دولت به اتفاق نامه مهر و موم شدهای را خواهند گشود که در آن سلطان قابوس به طور محرمانه جانشین خود را پیشنهاد کرده و این گروه فورا او را حاکم جدید عمان معرفی خواهند کرد؛ کسی که احتمالا خودش هم از چنین انتخابی بیخبر بوده است.
آن طور که گفته میشود بخت اصلی جانشینی او سه برادرند که عموزادههای سلطان قابوس هستند؛ هیثم بن طارق آل سعید، وزیر فرهنگ و میراث فرهنگی؛ اسد بن طارق آل سعید، معاون نخست وزیر و شهاب الدین آل سعید، فرمانده سابق نیروی دریایی عمان که مشاور ارشد نظامی سلطان قابوس هم بود.
در ساختار حکومتی عمان سلطان همه کاره است و علاوه بر ایفای نقش شخص اول مملکت همزمان فرمانده کل قوا، نخست وزیر، وزیر دفاع، وزیر خارجه و وزیر دارایی هم هست.
بیشتر بخوانید
عمان؛ میانجیگر گوشهگیر اما موفق خاورمیانه

قدیمیترین حاکم منطقه
سلطان قابوس از سال ۱۳۴۹ (۱۹۷۰) که پدر خود را در کودتایی آرام و بدون خونریزی کنار گذاشت و به تبعید فرستاد، زمام امور عمان را در دست داشت. زمامداری فردی وی سبب شده بود که حکومت تمام و کمال به خود او وابسته باشد.
اندکی پس از به قدرت رسیدن قابوس، او با شورش گروهی چپگرا در ایالت ظفار عمان مواجه شد، ولی توانست با حمایت شاه وقت ایران و ارتش ایران بر آنها غلبه کند. از همین رو، او بقای تخت و تاج خود را تا حد زیادی مدیون ایران میدانست.
قابوس کشور عمان را که در آغاز زمامداریش سخت عقبافتاده و منزوی از دنیا بود، به سوی پیشرفت اقتصادی هدایت کرد. او با استفاده از منابع ارزی ناشی از درآمدهای نفتی و جهانگردی، زیرساختهایی را ایجاد کرد و مسکن و مدرسه و بندرگاه ساخت. خود نیز با استفاده از این منابع ثروت بیشتری اندوخت به طوری که در سالهای اخیر بنا به دادههای نشریات غربی، یکی از ده پادشاه ثروتمند جهان به شمار میرفت.
قابوس در میان حکام کشورهای عربی پرسابقهترین بود. او در عین حال یکی از محبوبترین آنها در میان مردمشان به حساب میآید. شکافهای طبقاتی و اجتماعی در عمان نسبت به بسیاری از کشورهای عربی در سطح محدودتری است و روند مدرنسازی با آسیبها و محرومیتهای اجتماعی شدید توام نبوده است.
مدرنسازی نظام آموزشی عمان دستاوردهای قابل اعتنایی داشته و دسترسی به آموزش در این کشور دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر (یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر بومی و ۷۰۰ هزار نفر خارجی) به امری قابل دسترس بدل شده است. دولت سالانه یک چهارم بودجه خود را به امور آموزشی اختصاص میدهد. در زمینه برابری قانونی زن و مرد نیز به گفته ناظران عمان از همه کشورهای عرب منطقه پیشروتر است.
بیشتر بخوانید
مذاکرات اتمی در عمان؛ قابوس مدیون ایران، ایران مدیون قابوس

تنگه هرمز
از سلطان قابوس به عنوان حکمرانی معتدل و بازیگر مهمی در میانجیگریها خاورمیانه یاد میشد.
عمان تحت حاکمیت سلطان قابوس تاکنون بارها در مناقشههایی جدی در خاورمیانه نقش مثبت بازی کرده است. از آزادی ملوانهای بریتانیایی و زندانیان آمریکایی در ایران گرفته تا حتی پیغامرسانی مخفیانه برای مذاکرات ایران و آمریکا٬ همه مواردی بودهاند که نقش مهم عمان در آنها٬ عموما بعد از اقدامات دیپلماتیک مخفی افشا شده است.
بنا به اسناد ویکیلیکس، در حالی که در مناقشه بر سر برنامه هستهای ایران، توصیه مخفیانه مقامهای عربستان به مقامهای آمریکایی این بوده که باید “سر مار را زد”، یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان در گفتوگوهای محرمانهاش با نمایندگان آمریکا تا آنجا پیش میرود که میگوید: “یک ایران مسلح به سلاح اتمی لزوما عامل بیثباتی در منطقه نیست”.
در گزارشهای ویکیلیکس همچنین خبرهایی از پیگیری دائمی عمانیها برای برقراری ارتباط بین ایران و آمریکا وجود دارد. بر اساس این گزارشها، سلطان قابوس به همراه وزیر امور خارجه و وزیر فرهنگ عمان به طور پیوسته دیدگاه و میزان تمایل ایران برای تعامل با آمریکا را به مقامات این کشور گزارش میکردند. این کنشها حتی از پیش از روی کار آمدن دولت اوباما نیز در جریان بوده است.
همین مناسبات خوب با تهران سبب شده بود که به ویژه در دهه گذشته عمان نقش میانجیگرانه بیبدیل در مناسبات ایران و غرب برای آزادی گروگانها و شهروندان زندانی دو طرف بازی کند.
گسترش عملیات شبانه پلیس همزمان با افزایش ناامنی و دزدیهای مسلحانه در کابل

وزارت داخله/کشور افغانستان اعلام کرده که تمام منسوبین پلیس حوزههای امنیتی شهر و ولسوالیهای کابل برکنار و در عوض افراد “توانا و کارا” در این بخشها استخدام خواهند شد.
نصرت رحیمی، سخنگوی این نهاد روز گذشته پنجشنبه (۱۹جدی/دی) در صفحه فیسبوکش نوشت این روند تاکنون در مربوطات حوزههای اول و پنجم امنیتی شهر کابل و ولسوالی “ده سبز” این ولایت تطبیق شده و تاچند ماه آینده در تمامی حوزههای امنیتی شهر و ولسوالیهای کابل عملی خواهد شد.
سخنگوی وزارت داخله افغانستان خاطرنشان کرده که با تطبیق این طرح، باشندگان کابل پایتخت شاهد تحولات مثبت در راستای امنیت خواهند بود.
آقای رحیمی نوشت: “از چندی به اینسو بالای این طرح بنیادی و اساسی به گونه جدی کار صورت گرفته که با تطبیق این طرح بنیادی باشندگان پایتخت شاهد تحولات مثبت در راستای حفظ امن و نظم عامه، مبارزه جدیتر علیه مجرمین و شبکههای جرمی، بهبود در برخورد پولیس با مردم و اصلاحات کدری در صفوف پلیس ملی شهر کابل خواهند بود.”
- کابل چگونه در سایه سنگین جرم و جنایت از پا میافتد؟
- جرایم جنایی زندگی را برای شهروندان کابل دشوار کرده است

این طرح وزارت داخله افغانستان پس از آن به اجرا گذاشته میشود که از حدود یک هفته به اینسو شماری از کاربران افغان در شبکههای اجتماعی با راهاندازی کارزار هشتگ “#کابل_امن_نیست” به افزایش ناامنی در شهر کابل اعتراض کردهاند.
افزایش ناامنی و دزدیهای مسلحانه شبانه در کابل تلفات و خساراتی را نیز به همراه داشته است.
این کاربران با انتقاد از دولت و نهادهای امنیتی آنان را به کم کاری و بی توجهی در تامین امنیت شهروندان کابل متهم کردهاند.
در پی آن وزارت داخله افغانستان از سه شب به اینسو عملیات گرفتاری مجرمین را آغاز و از بازداشت بیش از ۲۸ نفر از آنان خبر داد.
در تصاویری که این نهاد از بازداشت شدگان منتشر کرد افراد متهم با سلاح سبک دیده میشوند.
مروه امینی، معاون سخنگوی وزارت داخله افغانستان به بیبیسی گفت که بازداشت شدگان پس از ۷۲ ساعت و با اخذ اطلاعات بیومتریکی و تحقیقات جنایی به دادستانی سپرده میشوند.

افزایش ناامنی در کابل فراتر از شهروندان، انتقاد معاون دوم رییس جمهوری و مجلس نمایندگان افغانستان را هم از عملکرد پلیس و نیروهای کشفی در برابر مجرمین به همراه داشته است.
چند روز قبل دفتر مطبوعاتی سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهوری افغانستان با نشر یک اعلامیه از افزایش ناامنی و جرایم جنایی در کابل ابراز نگرانی کرده و نوشت که ارگان های امنیتی مکلفاند تا برنامههای پیشگیرانه خود را برای مبارزه با جرایم جنایی بازنگری کنند.
در این اعلامیه آمده است که آقای دانش به اداره امنیت ملی و فرماندهی امنیه کابل دستور داده تا “برای مقابله با این مشکل هر چه سریعتر در برنامههای کشفی و تدابیر پیشگیرانه خود برای تامین امنیت مردم و مبارزه با جرایم جنایی باز نگری کنند.”
ترامپ: عملیات علیه سلیمانی حراست از جان آمریکاییان و اجرای عدالت آمریکایی بود

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، بار دیگر عملیات هفته گذشته نیروهای آمریکای را که به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران و همراهان او در بغداد منجر شد ستوده است.
آقای ترامپ بخشی از سخنرانی در جمع هوادارانش در شهر تولدو، اوهایو را به بحران در روابط با ایران اختصاص داد و قاسم سلیمانی را متهم کرد که هنگامی کشته شد که برای حملات “قریب الوقوع” علیه هدفهای آمریکایی در خاورمیانه در حال برنامهریزی بود. رئیس جمهوری آمریکا گفت: “هفته گذشته ایالات متحده بار دیگر برای حراست از جان آمریکاییان و اجرای عدالت آمریکایی به اقدامی متهورانه و قاطعانه دست زد.”
وی فرمانده سابق نیروی قدس را متهم کرد که مسئول کشتن صدها آمریکایی و هزاران تن دیگر در خاورمیانه و نقاط جهان بود و از جمله بمبگذاریهای کنار جادهای در عراق را برعهده داشته که در اثر انها دهها نظامی آمریکایی کشته و شمار دیگری معلول شدند.
آقای ترامپ گفت که حمله به سفارت آمریکا در بغداد در هفته گذشته را هم قاسم سلیمانی برنامهریزی کرده بود اما برخلاف حمله گروه اسلامگرای انصار الشربعه به سفارت آمریکا در بنغازی، لیبی، در سال ۲۰۱۲، این بار آمریکا برای جلوگیری از تکرار چنین حملاتی به موقع اقدام کرد.

در حمله به سفارت آمریکا در بنغازی، سفیر و یکی دیگر از کارکنان سفارت کشته شدند. حمله به سفارت آمریکا در بغداد به رهبری شبهنظامیان حشد الشعبی و در واکنش به کشته شدن تعدادی از افراد این گروه در حمله هوایی ایالات متحده به برخی مراکز آنها در عراق صورت گرفت.
رئیس جمهوری آمریکا قاسم سلیمانی را به برنامهریزی حمله به پایگاه مشترک نیروهای آمریکایی و عراق نیز متهم کرد که در جریان آن یک مقاطعهکار آمریکایی جان خود را از دست داد و چند نفر دیگر زخمی شدند. این حمله عملیات نظامی آمریکا علیه مراکز حشد الشعبی را در پی آورد.
دونالد ترامپ افزود: “سلیمانی فعالان در حال برنامهریزی برای حملات جدیدی علیه آمریکا بود و به طور جدی سفارتخانههای ما و نه صرفا سفارتخانه ما در بغداد را مورد بررسی قرار داده بود اما ما او را متوقف کردیم، به سرعت متوقف کردیم و کاملا متوقف کردیم.”

به گفته دونالد ترامپ، پس از کسب اطلاع در مورد برنامه ورود آقای سلیمانی به بغداد و مسیرهای او، یکی از فرماندهان آمریکایی پیشنهاد کرد که عملیات حذف روز بعد انجام شود. رئیس جمهوری آمریکا گفت که با این پیشنهاد مخالفت کرد و دستور داد که عملیات فورا پس از ورود فرمانده نیروی قدس به بغداد به اجرا گذاشته شود.
روز جمعه گذشته، قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، از فرماندهان نیروهای حشد الشعبی در عراق، در جریان حمله به خودروهای حامل آنها و همراهانشان در نزدیکی فرودگاه بغداد کشته شدند. آقای سلیمانی پس از دیدار از سوریه به عراق بازگشته و مورد استقبال فرمانده عراقی قرار گرفته بود. نیروی قدس و ابومهدی المهندس در فهرست سازمانها و افرادی قرار داشتند که آمریکا آنها را “تروریست” توصیف میکند.
رئیس جمهوری آمریکا در این سخنرانی به اظهارات نانسی پلوسی، رئیس، و آدام شیف، از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا اشاره کرد که به خاطر اینکه کنگره پیشاپیش در جریان حمله به قاسم سلیمانی قرار نگرفته بود از وی انتقاد کرده بودند. دونالد ترامپ گفت: “به ما اطلاع داده شد. شنیدیم او [قاسم سلیمانی] کجاست. می دانستیم که چه طور به آنجا میرود و وقت هم نداشتیم که به نانسی [پلوسی[ که سیمهای مغزش هم خوب کار نمیکند اطلاع بدهیم.” او گفت که چنین اقداماتی حاصل “تصمیمات لحظهای” است و وقت آن نیست که جلسات مشورتی تشکیل شود.
آقای ترامپ افزو: “آنها می خواستند ما برنامه را جلوتر به آنها بگویم تا آن را به دوستانشان در رسانه های منتشر کننده خبر جعلی درز دهند.”
پیشتر، رئیس جمهوری آمریکا همچنین در توییتر خود تاکید کرده بود که ایالات متحده “به اقدامات خود علیه اسلامگرایان افراطی ادامه خواهد داد.”
گزارش و تحلیل

پرسش و پاسخ؛ درباره تحقیقات سوانح هوایی چه میدانیم؟

سقوط هواپیمای اوکراین؛ نقص فنی یا انفجار؟

حمله موشکی ایران؛ آیا ایران عامدانه از کشتن نیروهای آمریکایی خودداری کرد؟

بحران ایران و آمریکا؛ بریتانیا چقدر نفوذ دارد؟

چرا سفر معاون قاسم سلیمانی به بامیان حساسیتبرانگیز شد؟

تشییع جنازههای پرجمعیت ایران؛ از ناصرالدین شاه تا قاسم سلیمانی

ایران در رسانههای آمریکا: در مغز ترامپ هنگام دستور کشتن قاسم سلیمانی چه گذشت؟

گرفتاریهای چین در سال ۲۰۲۰ ادامه پیدا میکند؟
اصلاحات گسترده در وزارت خارجه افغانستان؛ ۱۷۸ پست لغو میشود

وزارت امور خارجه افغانستان از تکمیل شدن بسته اصلاحاتی در این نهاد خبر داد که از سوی مسئولان این وزارتخانه و با مشورت رئیس جمهوری افغانستان ترتیب شده است.
ادریس زمان، سرپرست وزارت خارجه افغانستان امروز (سهشنبه، ۱۷ جدی/دی) گفت به اساس اصلاحات جدید، آنها به عنوان یک نهاد امنیتی و تخصصی پس از این قانون کارمندان مخصوص به خود را خواهند داشت.
او از “تنقیص ۱۷۸ پست در این وزارت که شامل صد پست در تشکیلات خارجی این وزارت” است، برای رفع تورم تشکیلاتی خبر داد. به گفته او به دنبال این اقدام سالانه یک میلیارد افغانی از بودجه وزارت خارجه صرفهجویی میشود که قرار است دوباره در بخشهای دیگر این وزارتخانه سرمایهگذاری شود.
- وزارت خارجه افغانستان چقدر به اصلاحات نیاز دارد؟
- غنی خواستار اقدام فوری برای اصلاحات در وزارت خارجه شد

آقای زمان در حالی که استخدامهای سلیقهای و سیاسی را از مشکلات اصلی این وزارت خواند، گفت پس از این استخدام در این نهاد چند مرحلهای خواهد بود و دانستن زبان از معیارهای اصلی آن میباشد.
او گفت که در استخدامها و تعیین دیپلماتها نقش سیاسیون، وزیر خارجه و معاونان او “صفر” شده است.
او اظهار امیدواری کرد که با تطبیق اصلاحات، بسیاری از مشکلات دستگاه سیاست خارجی این کشور رفع شود.
تجدید و تکمیل سند سیاست خارجی که پس از این اقتصادمحور خواهد بود، بازتعریف روندهای کاری، اصلاحات در نظام مالی و اداری وزارت برای شفاف سازی بیشتر، ایجاد سیستم کنسولی معیاری آنلاین، ایجاد زیربنای تکنالوژی معلوماتی و کاهش سالهای خدمت از چهل سال به ۳۵ سال از دیگر اقدامات اصلاحی است که وزارت خارجه افغانستان روی دست گرفته است.
به گفته مسئولان وزارت خارجه افغانستان در سیاست خارجی اقتصاد محور جدید که با چشم انداز پنج ساله ترتیب شده، برای رسیدن به هدف دولت؛ تبدیل شدن افغانستان به نقطه وصل در منطقه تمرکز شده است.
آغاز روند اصلاحات در وزارت خارجه پس از آن صورت میگیرد که صلاح الدین ربانی، وزیر پیشین وزارت خارجه از این پست استعفا داد و سرپرست جدید برای وزارت از سوی ریاست جمهوری تعیین شد. در دوره وزارت آقای ربانی، اختلافات زیادی میان وزارت خارجه و ارگ ریاست جمهوری وجود داشت.
راهآهن ساخت ایران که افغانستان را به اروپا وصل میکند

مقامهای محلی ولایت هرات در غرب افغانستان اعلام کردهاند که ساخت بخشی از خط آهن هرات-خواف که کار آن به عهده ایران است “تا کمتر از دو ماه دیگر تکمیل میشود”.
با ساخته شدن این بخش از خط آهن، ولایت هرات افغانستان از طریق ایران به اروپا وصل میشود. هزینه ساخت این بخش از محل کمکهای بلاعوض ایران به افغانستان تامین شده است.
به گفته منابع محلی، ۶۱ کیلومتر از این راه آهن تا ولسوالی غوریان در داخل خاک افغانستان ساخته شده ولی بیش از یک دهه است که افتتاح رسمی آن به تاخیر افتاده است.
ساخت بخش سوم این خط آهن از ولسوالی غوریان تا نزدیک شهرک صنعتی هرات در جنوب این شهر به عهدهای دولت افغانستان است اما هنوز معلوم نیست چه زمانی اجرا خواهد شد.
مقامهای دولت افغانستان میگویند با ساخت این خط آهن این کشور از طریق ایران به اروپا وصل میشود.
براساس برنامه دولت افغانستان، راه آهن ترکمنستان نیز باید به شهرک صنعتی هرات برسد تا با راه آهن هرات خواف وصل شود و علاوه بر آن شهرهای مزار شریف- هرات نیز از طریق راه آهن وصل شوند.

وعده تکمیل ساخت راهآهن خواف- هرات تا دو ماه دیگر
اما در عمل خط آهن خواف-هرات که تنها پروژه خط آهن در حال ساخت است، کار ساخت آن در سال ۱۳۹۵ شروع شد و قرار بود در سه سال با هزینهای ۸۷ میلیون دلار ساخته شود، ولی هنوز بر خلاف انتظار تکمیل نشده و به تازگی در آستانه افتتاح قرار گرفته است.
احمد بلال تیموری، مسئول اداره راه آهن هرات میگوید: “خط آهن خواف- هرات از منطقه چاه سرخ ایران شروع میشود و داخل افغانستان تا روستای ‘روزنک ‘ ولسوالی غوریان امتداد دارد. این فاز ۶۱ کیلومتر است و از محل کمکهای بلاعوض ایران ساخته میشود. حالا شرکت ایرانی مشغول کار است. ۵۷ کیلومتر آن ریل گذاری شده است. طوری که به ما گفتهاند ممکن است تا دو ماه دیگر افتتاح شود.”
با افتتاح شدن این خط راه آهن در ولسوالی غوریان ولایت هرات هنوز پروژه ناقص است، زیرا بخش دیگر این راه آهن از ولسوالی غوریان تا شهرک صنعتی در جنوب شهر هرات به عهدهای دولت افغانستان و هنوز کار عملی در این بخش شروع نشده است.
شماری از سرمایهگذاران افغان میگویند اگر خط آهن خواف-هرات تنها در ولسوالی غوریان متوقف بماند سودی به حال آنان نخواهد داشت.
تاجران نگران از روند کند ساخت راهآهن
توریالی غوثی یکی از تاجران و صنعت کاران افغان در هرات میگوید:” تمام امکانات باید همینجا در مرکز هرات ساخته شود و همینجا به بهره برداری برسد. اگر در روزنک غوریان افتتاح شود آنجا در دل دشت چطور تاجران کالاهای خود را ببرند و باز دوباره بارگیری کنند؟ کسی نمیتواند بخاطر یک کانتینر کالا تا ولسوالی غوریان برود. امنیتاش هم یک مساله است. بنابراین خط آهن باید تا مقصد نهایی ساخته شود.”

مقامهای هرات میگویند که دولت افغانستان تلاش میکند تا منابع مالی را برای ساخت بخش نهایی این خط آهن هم فراهم کند. حبیب الله تیموری، رئیس فواید عامه ولایت هرات گفت: “بخش دیگر این خط آهن که به دوش دولت افغانستان است و ۸۷ کیلومتر طول دارد خود به دو فاز تقسیم شده است. ایتالیا وعده کرده که بیش از چهل میلیون دلار هزینهای یک بخش از این مسیر را کمک کند. دولت تلاش میکند تا منابع کمک کننده را متقاعد کند تا در تکمیل این پروژه سهم بگیرند.”
تاجران و مقامهای محلی افغانستان معتقدند که ساخت شبکه راه آهن در ولایت هرات به رشد اقتصاد غرب افغانستان کمک فوق العاده خواهد کرد.
خلیل یارمند، یکی از این افراد به این باور است که اگر این خط آهن به صورت کامل ساخته شود نقش یک جانبه نخواهد داشت و روند صادرات را از غرب افغانستان سرعت خواهد بخشید.
- راه توسعه چابهار از دهلی میگذرد؟
- پروژههای تاپی، انتقال برق، خط آهن و کابل نوری رسما در افغانستان آغاز شد
او گفت: “امیدواریم که بخش دیگر خط آهن خواف-هرات ساخته شود تا بخش خصوصی از ظرفیتهای اقتصادی که دارند به صورت خوب استفاده کنند. خوشبختانه هرات ۱۱۹ قلم مواد صادراتی دارد که میتواند به خارج بفرستد. میوههای خشک و تازه، سبزیجات، قالی و سنگ مرمر بخشی از این اقلام صادراتی اند.”
علاوه بر خط آهنی که از ایران به هرات میآید، در نظر است که خط آهن ترکمنستان که تنها سه کیلومتر داخل خاک افغانستان بازسازی شده در آینده به مرکز هرات برسد تا با خط آهن خواف- هرات وصل شود.
از سوی دیگر دولت افغانستان برنامهای برای تمدید خط آهن از ولایت شمالی بلخ تا هرات را هم ترسیم کرده اما این برنامهها هنوز روی کاغذ هستند.
کشته شدن قاسم سلیمانی؛ تشییع در شهر اهواز آغاز شد
واکنشها به کشتن قاسم سلیمانی در حمله آمریکا ادامه دارد. امروز قرار است تشییع جنازه قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس در چند شهر ایران برگزار شود و از این مراسم از اهواز آغاز گردیده. تصاویر خبرگزاریهای داخلی ایران حکایت از حضور گسترده مردم در شهر اهواز است. علی لاریجانی رئیس مجلس ایران نیز گفته است که “ترامپ مرتکب جنایتی همردیف کودتای ۲۸مرداد” شده است.
خلاصه
جو بایدن: ترامپ غیرمنطقیتر شده است
بزرگراهی در تهران به نام قاسم سلیمانی میشود
علی لاریجانی: ترامپ مرتکب جنایتی همردیف کودتای ۲۸مرداد شد
تعطیلی بازار سراسر ایران در روز دوشنبه
توییت جدید ترامپ: بدون درنگ پاسخ هر اقدامی را میدهیم
هشدار ترامپ: ۵۲ هدف را در داخل ایران در نظر گرفتهایم
تشییع جنازه قاسم سلیمانی در عراق؛ انفجارهایی در بغداد و موصل
آلبوم عکس؛ مراسم تشییع قاسم سلیمانی و دیگر کشتهشدگان در بغداد
هشدار ترامپ: ۵۲ هدف را در داخل ایران در نظر گرفتهایم
- 7 ساعت پیش
حق نشر عکسPA
در پی کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در عراق، و قول مقام های ایرانی برای انتقام از مرگ او، رئیس جمهور آمریکا گفته است که اگر ایران به شهروندان یا منافع آمریکا حمله کند، کشورش نقاطی را در داخل این کشور نشانه خواهد گرفت.
دونالد ترامپ عصر شنبه به وقت واشنگتن در سه توییت پیوسته نوشت: “ایران با جسارت زیادی درباره هدف گرفتن بعضی دارایی های آمریکا برای انتقامجویی از ما به خاطر خلاص کردن جهان از دست رهبر تروریستی شان که تازه یک آمریکایی را کشته و شمار زیاد دیگری را به شدت زخمی کرده بود صحبت می کند. تازه این صرفنظر از همه آدم هایی است که او در طول زندگی اش کشته بود….”
“از جمله صدها تظاهرکننده ایرانی. او درحال حمله به سفارت ما بود، و برای ضربات بیشتری در سایر نقاط آماده می شد. ایران سال هاست که چیزی جز دردسر نبوده. بگذارید این هشداری باشد که اگر ایران به آمریکایی ها یا دارایی های آمریکا حمله کند….”
“ما ۵۲ سایت ایران (معادل ۵۲ گروگان آمریکایی که ایران خیلی سال پیش گرفت)، که برخی دارای ارزش و اهمیت بالا برای ایران و فرهنگ ایرانی هستند را در تیررس داریم، و به این اهداف و خود ایران، به سرعت و به شدت حمله خواهد شد. آمریکا دیگر هیچ تهدیدی را تحمل نمی کند!”
رهبران ایران قول انتقامجویی از مرگ قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که آمریکا او را “تروریست” می دانست داده اند. او صبح جمعه در حمله یک پهپاد آمریکایی در بغداد کشته شد.
از سوی دیگر مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا به هشدار گروه کتائب حزب الله در عراق واکنش نشان داده است.
این گروه شبه نظامی نزدیک به ایران پیشتر به پلیس و نیروهای نظامی عراقی هشدار داده بود که تا عصر یکشنبه از مراکز و پایگاههای آمریکایی ها، “دستکم یک کیلومتر فاصله بگیرند.”
آقای پومپئو در توییتی نوشت: “اوباش کتائب حزب الله، که تحت مالکیت ایران است، به نیروهای امنیتی عراق می گویند که پست خود را برای حفاظت از سفارت آمریکا در بغداد و سایر نقاطی که آمریکایی ها در کنار مردم خوب عراق کار می کنند رها کنند.”
“اینکه رژیم ایران به دولت عراق می گوید چه باید بکند جان میهن پرستان عراقی را به خطر می اندازد. مردم عراق می خواهند از زیر یوغ ایران خارج شوند؛ در واقع آنها همین اواخر کنسولگری ایران را سوزاند و با خاک یکسان کردند.”
او به حمله معترضان عراقی به کنسولگری ایران در شهر نجف اشاره داشت. پیش از آن کنسولگری ایران در کربلا هم هدف یورش معترضان قرار گرفته بود.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز شنبه در گفت و گویی تلفنی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه گفت: “اگر برابر اقدام متجاوز سکوت کنیم ممکن است موجب جسارت بیشتر متجاوز شود.”
او حمله آمریکا و کشتن قاسم سلیمانی را “اشتباه بزرگی دانست” و تاکید کرد: “اگر همه در برابر تجاوز آمریکا یک صدا نباشیم خطر بزرگی همه منطقه را تهدید میکند.”
او پیشتر در در جریان بازدید از خانواده سلیمانی در تهران گفته بود: “انتقام خون او آن روزی گرفته خواهد شد که دستان کثیف آمریکا برای همیشه از منطقه قطع شود.”
قبل از او آیت الله خامنه ای رهبر ایرن از “انتقام سخت” صحبت کرده و سردار غلامعلی ابوحمزه از فرماندهان سپاه چشم انداز حمله به ناوهای آمریکایی در خلیج فارس را مطرح کرده بود.
حق نشر عکسREUTERSImage captionتابوت قاسم سلیمانی و مهدی مهندس در کربلا هم تشییع شد
تشییع کشته
روز شنبه مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی در چند شهر عراق برگزار شد و بعد از آن چند انفجار بغداد و ناحیه اطراف آن را لرزاند.
گلوله هایی انفجاری به منطقه سبز بغداد در نزدیکی سفارت آمریکا اصابت کرد و چندین گلوله دیگر به سوی پایگاه هوایی بلاد در شمال بغداد که محل استقرار نیروهای آمریکایی است شلیک شد.
منابع امنیتی عراق می گویند کسی در این حملات آسیب ندیده است. ارتش آمریکا این حملات را تایید کرده است.
منابع خبری همچنین از انفجار در نزدیک پایگاه نظامی الکندی در موصل خبر میدهند. این پایگاه از جمله محل حضور نیروهای آمریکایی بوده است.
راهپیمایی عزاداری برای کشته های حمله آمریکا در بغداد و سایر شهرهای مقدس شیعه عراق پیش از انتقال جنازه به ایران انجام شد.
ابومهدی المهندس فرمانده گروه کتائب حزب الله عراق و چند نفر دیگر در کنار آقای سلیمانی کشته شدند.
آمریکا در واکنش به تهدیدهای رهبران ایران حدود سه هزار سرباز دیگر را به خاور میانه اعزام کرده و به شهروندانش توصیه کرده عراق را ترک کنند.
حق نشر عکسAFP PHOTO / US ARMY PHOTOImage captionاعزام حدود سه هزار نیروی دیگر آمریکایی به خاورمیانه گزارش شد
حملات تازه
به گفته منابع آگاه امنیتی حداقل یک راکت یا خمپاره به میدان “جشنواره های بزرگ” در منطقه سبز بغداد اصابت کرد و انفجار دیگری در ناحیه جدریه شهر روی داد.
خبرگزاری فرانسه گزارش می دهد که بعد از برخورد دو راکت به پایگاه هوایی بلاد، پهپادهای تجسسی برای شناسایی منبع حمله به هوا برخاستند.
هیچ گروهی مسئولیت این حملات را به عهده نگرفته. شبه نظامیان تحت حمایت ایران در حملات راکتی اخیر به منافع آمریکا در عراق مقصر شناخته شده اند.
عزاداران در مراسم تشییع جنازه کشته های حمله صبح جمعه با تکان دادن پرچم عراق و پرچم گروه های شبه نظامی حشد شعبی شعار “مرگ بر آمریکا” می دادند. این راهپیمایی روز شنبه از فرودگاه المثنی تا ورودی منطقه سبز انجام شد.
بعضی از عزاداران تصاویر قاسم سلیمانی و برخی هم عکس های آیت الله خامنه ای رهبر ایران را در دست گرفته بودند.
بعد از آن عزاداری مشابهی در شهرهای کربلا و نجف انجام شد.
از سوی دیگر برخی از مردم عراق خبر کشته شدن قاسم سلیمانی را در بغداد جشن گرفتند. او به سازمان دادن سرکوب خشن معترضان در تظاهرات صلح آمیز ماه های اخیر بر علیه دولت عراق و نفوذ ایران متهم بود.
گزارش ها حاکیست که قرار بود اجساد قاسم سلیمانی و چهار ایرانی دیگر که در این حمله کشته شدند عصر شنبه به ایران منتقل شود. ایران سه روز عزای عمومی اعلام کرده و مراسم خاکسپاری او قرار است روز سه شنبه در این کشور انجام شود.
تحلیل لیز دوست، گزارشگر ارشد بین المللی بیبیسی
انتقامجویی ایران قطعی است، اما کجا، چه زمانی و چگونه معلوم نیست. فعلا اولویت ایران تحکیم جایگاه قاسم سلیمانی به عنوان یک قهرمان ملی برای اطمینان از حفظ قدرت او پس از مرگ است.
برنامه های دقیق برای خاکسپاری او چیده شده که ترکیبی از سخنرانی های از پیش آماده شده و ابراز احساسات خیابانی است. این برنامه ها در بغداد شروع شد، جایی که نفوذ گسترده او همچنان محسوس است.
بعد از آن بقایای جنازه او به شهر مشهد و بعد زادگاهش کرمان و سپس تهران منتقل خواهد شد تا ترحیم نهایی تحت هدایت آقای خامنه ای قرائت شود.
مهمتر از آن ارتقا “شهادت” او برای جذب رقبایی است که به موقعیت او حسادت می ورزیدند و ایرانی هایی که از ماجراجویی های خارجی پرهزینه او برای کشور نفرت داشتند. رهبران ایران امیدوارند کشته شدن قاسم سلیمانی کشور را درحالی که به آینده ای خیلی نامعلوم تر می نگرد متحد کند.
حق نشر عکسAFP/GETTY
رهبران ایران قول انتقامجویی از مرگ مردی را داده اند که فرماندهی نیروی قدس، واحد برون مرزی از نخبگان سپاه، را به عهده داشت.
آقای سلیمانی، ۶۲ ساله، از نگاه بسیاری دومین مرد قدرتمند ایران محسوب می شد. نیروی قدس مستقیما به آیت الله خامنه ای گزارش می دهد.
روابط متشنج آمریکا و ایران هفته پیش بعد از حملات هوایی آمریکا به پایگاه های کتائب حزب الله در عراق و سوریه که به مرگ ۲۵ نفر منجر شد درحال اوجگیری بود. آن بعد از حمله راکتی به یک پایگاه محل استقرار نیروهای عراقی در کرکوک بود که به مرگ یک پیمانکار آمریکایی منجر شد و آمریکا کتائب را در آن مقصر دانست. کتائب حزب الله زیر مجموعه حشد شعبی و دارای پیوندهای نزدیک با تهران است.
مجید تخت روانچی سفیر ایران در سازمان ملل در نامه ای به شورای امنیت این سازمان نوشت که ایران حق دفاع از خود را براساس قوانین بین المللی محفوظ می داند.
- قاسم سلیمانی چگونه کشته شد؟
- قاسم سلیمانی؛ فرماندهای که نماینده آیتالله خامنهای در منطقه بود
- فرمانده عراقی که ‘سرباز قاسم سلیمانی’ بود
حق نشر عکسREUTERSImage captionعزادان در کنار تابوت حامل
تلاش آلمان
همزمان وزیر خارجه آلمان، هایکو ماس، می گوید در روزهای آینده برای گفتگوی مسقتیم با تهران تلاش خواهد کرد تا برای کاهش تنش بکوشد.
او به روزنامه “بیلد ام سانتگ” گفت: “در روزهای آتی، هرچه در توان داریم – در سازمان ملل، اتحادیه اروپا و یا از طریق گفتگو با شرکای خود در منطقه از جمله با ایران – برای جلوگیری از اوج گیری بیشتر تنش تلاش خواهیم کرد.”
او گفت از نزدیک با وزرای خارجه بریتانیا و فرانسه، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا تماس دارد.
از سوی دیگر آقای بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر “نیاز به کاهش تنش” تاکید کرده است.
او بعد از دیداری با محمد جواد ظریف در بروکسل در توییتی نوشت: “درباره تحولات اخیر با وزیر خارجه محمد جواد ظریف صحبت کردم. بر نیاز به کاهش تنش، خویشتن داری و پرهیز از دامن زدن به اوضاع تاکید کردم.”
- نقش قاسم سلیمانی در منطقه چه بود؟
- قاسم سلیمانی در عراق کشته شد
- اسماعیل قاآنی، جانشین قاسم سلیمانی کیست؟