-
عبدالله: یوناما از شفافیت انتخابات افغانستان حمایت کند؛ محقق: یاماموتو ‘در استخدام حکومت است”
حق نشر عکسCEO
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی و از نامزدهای پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان امروز، چهارشنبه (۲۹ عقرب/آبان) با نشر اعلامیهای گفته که تادامیچی یاماموتو، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سالهای ماموریتش در افغانستان “خدمات و کارهای ارزندهای برای مردم و این کشور انجام دادهاست.”
اعلامیه آقای عبدالله در پی اظهارات محمد محقق، معاون دوم ریاست اجرایی و از حامیان اصلی آقای عبدالله در انتخابات ریاست جمهوری نشر شده است.
محمد محقق روز گذشته، سهشنبه (۲۸ عقرب/آبان) در نشستی در ولایت جوزجان در شمال افغانستان با انتقاد از فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل گفته بود نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان “در استخدام حکومت قرار گرفته است.”
آقای محقق در سخنانش به فرستاده دبیرکل سازمان ملل تاخته و او را “رشوه خوار” و “بیغیرت” خوانده بود.
این عضو ارشد دسته انتخاباتی عبدالله عبدالله مدعی است که آقای یاماموتو در”مقابل مردم افغانستان قرار گرفته” و این روند باعث خرابی اوضاع شده و انتخابات به “مرحله خرابی” رسیده است.
- جدال سازمان ملل و عضو کمیسیون انتخابات افغانستان؛ یوناما: قضیه راعادلانه بررسی کنید
- سازمان ملل رفتار عضو کمیسیون انتخابات افغانستان را ‘اهانتآمیز’ خواند
در این اعلامیه آقای عبدالله گفته “ریاست اجرایی از نقش مؤثر و فعالیتهای نماینده ویژه و دفتر یوناما در افغانستان حمایت و قدردانی میکند”.
آقای عبدالله افزوده که از تمام نهادهای بینالمللی توقع دارد تا از شفافیت انتخابات افغانستان حمایت و پشتیبانی کنند، او همچنین از کمکها و تلاشهای آنان در حمایت از برگزاری انتخابات تشکر کرده است.
آقای عبدالله با اشاره به اینکه “تشویشها و نگرانیهایی مشروعی نزد مردم افغانستان و جامعه بینالمللی در مورد روند انتخابات وجود دارد” افزوده که “در ابراز نظرها و صحبتها باید دقت و احتیاط لازم صورت گیرد تا روابط مردم افغانستان و همکاران بینالمللی متاثر نگردد.”
حق نشر عکسENAYATULLAH BABUR FARAHMAND
Image captionژنرال دوستم و محمد محقق دو حامی مهم عبدالله عبدالله در انتخابات ریاست جمهوری هستند قبل از این حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان در دیدار با فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل نگرانی جدی خود را درباره مداخلات خارجی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با آقای یاماموتو مطرح کرده و گفته بود نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان باید به عنوان یک مرجع جهانی بیطرف به اراده مردم احترام بگذارد.
در ۱۰ نوامبر (۱۹ عقرب/آبان) نامهای که آقای تادامیچی یاماموتو، نماینده خاص سرمنشی (دبیرکل) سازمان ملل متحد در افغانستان به حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات فرستاده بود، رسانهای و خبرساز شد.
آقای یاماموتو در این نامه نوشته است که مولانا محمد عبدالله به بصیر علی، مسئول مرکز معلومات این کمیسیون “اهانت مذهبی و قومی” و او را “تهدید به مرگ” کرده است.
مولانا عبدالله عضو کمیسیون انتخابات ادعاهای مطرح شده در آن را دروغ محض خوانده و از سازمان ملل خواسته بود به “کانال هایی” گوش ندهد که “به نفع و یا ضرر یک یا چند نامزد” ایجاد شده است.
تنش در میان اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان و “دخالت یوناما” واکنش های گسترده در میان کاربران شبکههای اجتماعی داشته و برخی از آنان مدعی شدند که صفحههای خبری توئیتر یوناما آنان را به خاطر انتقاد بلاک کرده است.
دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان هماهنگی میان کشورهای حامی مالی انتخابات افغانستان را هم برعهده دارد.
اغتشاشگر یا معترض؛ رویارویی حکومت با مخالفان شبکه ناظران اینترنت – نتبلاکز – صبح امروز، چهارشنبه، ۲۹ آبان (۲۰ نوامبر)، در گزارشی گفت که قطع تقریبا کامل ارتباط اینترنتی در ایران ادامه دارد.
در همین حال یک گروه حقوق بشری کشته شدن بیش از ۱۰۰ نفر در اعتراضات ایران را تایید کرد و رهبر ایران اعتراضات را “امنیتی” توصیف کرده است.
شبکه ناظران اینترنت – نتبلاکز – صبح امروز، چهارشنبه، ۲۹ آبان (۲۰ نوامبر)، در گزارشی گفت که قطع تقریبا کامل ارتباط اینترنتی در ایران ادامه دارد. ساعاتی پیشتر، این نهاد در توییتر خود نوشت که “هفتاد و پنج ساعت میگذرد که ایران قطع تقریبا کامل اینترنت را به جریان انداخت و به این ترتیب، ایران را در انزوا از بقیه جهان قرار داد.”
این شبکه گفته است که صبح امروز، ارتباط اینترنتی ایران با جهان خارج از ۵ درصد به ۴ درصد تنزل کرده است. نتبلاکز افزوده است که “حق برخورداری از آزادی بیان و آزادی اجتماعات خدشه ناپذیر است و باید حمایت شود.”
همچنین در حالی که قطعی تقریبا کامل اینترنت در ایران ادامه دارد، سایت وزارت خارجه آمریکا مسیری را برای برقراری اینترنت پیشنهاد کرده است.
اقدام دولت به قطع ارتباط اینترنتی در ایران علاوه بر جلوگیری از انتشار اخبار مربوط به ناآرامیهای داخلی، ارتباط تجاری و کسب و کارهای مرتبط با اینترنت را به شدت مختل کرده و به گفته کارشناسان، خسارات هنگفت اقتصادی به بار آورده و دشواریهایی را در پی داشته است. از جمله خبرگزاری ایسنا به نقل از مقامات سامان تامین گزارش کرد که قطع اینترنت باعث اختلال در ارائه خدمات درمانی به بیماران شده و کارکنان سازمان برای رفع مشکلات تلاش میکنند.
حق نشر عکسUSDADARFARS
Image captionوبسایت وزارت خارجه آمریکا شیوهای را برای دسترسی به اینترنت پیشنهاد کرده اما کاربران آن را امکانپذیر ندانستهاند منابع دولتی پیشتر فهرستی از خساراتی را هم که، به گفته آنان، از سوی تظاهرکنندگان به اموال عمومی وارد شده منتشر کرده بودند. از جمله خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، معترضان را متهم کرده است که به ماموران اورژانس پزشکی حمله کرده و به تجهیزات امدادرسانان خساراتی وارد کردهاند.
همزمان، توییتر وزارت خارجه آمریکا به زبان فارسی اطلاعیهای در مورد نحوه دسترسی به اینترنت در شرایط قطع ارتباط را منتشر کرده اما برخی کاربران گفتهاند که در شرایط کنونی، دانلود کردن آن امکانپذیر نیست.
توییتر وزارت خارجه آمریکا همچنین اظهارات برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران را در انتقاد از اظهارات آیتالله خامنهای در مورد تظاهرکنندگان منتشر کرده است. آقای هوک گفته است: “خامنهای مردم ایران را اوباش خوانده است؛ خامنهای در واقع رژیم خود را توصیف کرده است، نه آن ایرانیان شجاعی را که، صدایشان در اعتراض به عملکرد او بلند شده است.” این مقام آمریکایی با اشاره به اطلاعیه سپاه پاسداران در مورد برخورد با معترضان نیز گفته است: “سپاه پاسداران در بیانیهای تهدید کرد که با کسانی که امنیت و آرامش مردم را مختل کنند برخورد میکند، نکته طنز اینجاست که هیچ کس بیش از سپاه پاسداران امنیت و آرامش مردم را مختل نمیکند.”
سازمان ملل: تیراندازی نکنید
پیشتر، یک سخنگوی سازمان ملل از نیروهای امنیتی ایران خواست از اعمال شدید قوه قهریه از جمله مهمات جنگی علیه معترضان خودداری کنند و خواستار امکان دسترسی مجدد به اینترنت شد.
روپرت کلویل، سخنگوی حقوق بشر سازمان ملل، گفت که این سازمان گزارشهایی مبنی بر کشته شدن دهها نفر در اعتراضهای چند روز گذشته در ایران دریافت کرده و افزود که حجم تلفات “قطعا بسیار جدی” است. او همچنین معترضان را دعوت به آرامش و خودداری از تخریب کرد.
در بیانیهسازمان ملل آمده است که براساس گزارشها، اعتراضات سراسری دستکم چهل شهر ایران را فراگرفته اما افزوده است که به خاطر قطع ارتباطات، اطلاعات دقیقی از دامنه این اعتراضات و تعداد قربانیان آن در دست نیست. آقای کلویل گفته است که قطعا دهها نفر در این تظاهرات جان باختهاند و آمار کشته شدگان “دورقمی است هرچند ممکن است بیشتر باشد.”
سازمان عفو بین الملل می گوید مرگ ۱۰۶ نفر را در ۲۱ شهر ایران در برخورد نیروهای امنیتی تایید کرده است.
- نگرانی شدید سازمان ملل از برخورد خشن با معترضان در ایران
- اعتراض ها در ایران؛ عفو بینالملل: دستکم ۱۰۶ تن از معترضان کشته شدهاند
در ایران، خبرگزاریهای داخلی گزارشهایی از تشییع جنازه ماموران امنیتی که در درگیریهای اخیر کشته شدند منتشر کرده و آنان را “شهید مدافع امنیت” نام دادهاند. روز گذشته، آیتالله خامنهای تظاهرات مردم را که در اعتراض به گرانی بنزین آغاز شده بود “امنیتی” نامیده و گفته بود که این اعتراضات “مردمی” نبوده است.
او گفت: “هم دوستان و هم دشمنان بدانند، ما در عرصه جنگ نظامی و سیاسی و امنیتی دشمن را عقب زدیم، همین کارهای این چند روز کارهای امنیتی بود، مردمی که نبود. در عرصههای مختلف دشمن را عقب زدیم و به توفیق الهی در عرصهی جنگ اقتصادی هم بهطور قاطع دشمن را عقب خواهیم زد.”
او روز یکشنبه در اولین واکنش به اعتراضات گفته بود که از افزایش قمیت بنزین حمایت میکند و از مأموران امنیتی خواسته بود به وظایفشان عمل کنند، سخنانی که به عنوان چراغ سبزی برای برخورد شدید با معترضان تلقی شد.
درحال حاضر تصویر روشنی از وضعیت در ایران به علت قطع تقریبا کامل اینترنت که از روز شنبه شروع شد وجود ندارد.
با این حال شواهد نشان می دهد ناآرامیهایی که در اعتراض به گران شدن بنزین از روز جمعه شروع شد، همچنان در نقاطی از این کشور ادامه دارد.
دولت ایران معترضان را “آشوبگر” خوانده و قول برخورد با آنها را داده است.
حق نشر عکسAFP
Image captionتهران ۱۹ نوامبر تصاویری که به دست بی بی سی فارسی رسیده به روشنی شلیک نیروهای امنیتی در کرمانشاه به سوی معترضان را نشان می دهد.
اعتراضات زمانی شروع شد که دولت از ساعت نخست جمعه بهای بنزین آزاد را از هزار تومان در هر لیتر به سه هزار تومان و بهای بنزین سهمیه ای – ۶۰ لیتر اول – را به ۱۵۰۰ تومان افزایش یافت.
تا روز یکشنبه اعتراضات خیابانی به حدود یکصد شهر ایران کشیده بود. دولت ایران عملا در هیچ موردی به مخالفان اجازه تجمع رسمی نمی دهد و فورا با هرگونه تجمعی مقابله می کند – مگر آنکه در حمایت از حکومت باشد.
خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه پاسداران می گوید حداقل ۱۰۰ بانک و ۵۷ فروشگاه به آتش کشیده شده اند و حدود هزار نفر دستگیر شده اند.
یک سخنگوی دولت روز دوشنبه گفته بود که اوضاع “آرامتر” شده است. با این حال ویدئوهای منتشر شده در شبکه های اجتماعی از ادامه اعتراضات در ساعات پایانی دوشنبه شب در چندین نقطه حمایت داشت.
به گفته مقام ها سه مامور امنیتی در غرب تهران به ضرب چاقو کشته شدند. همچنین گفته شد که یک مامور پلیس راه در ماهشهر به قتل رسید.
تازه ترین تحولات
روز سه شنبه رسانهها و مقامات رسمی ایران از بازگشت “آرامش” به شهرهای ایران صحبت کردند اما چهار مسابقه فوتبال لغو شده است.
گزارشهای رسمی حاکی است که آرامش بر پایتخت حاکم است. اما برخی از شهروندان که به شکل محدود موفق شدهاند به اینترنت وصل شوند میگویند در این شهر نیز در پنج روز اخیر ناآرامیهایی رخ داده که به دلیل سانسور شدید اخبار، بازتاب چندانی پیدا نکرده است.
ویدئوهای دریافتی بیبیسی فارسی حاکی است که شب گذشته در شهر قدس (قلعه حسنخان) در جنوب تهران تیراندازیهایی رخ داده است. صحت این ویدئو توسط بیبیسی تایید شده است.
- خشونت عریان حکومت ایران؛ ‘شمشیری که از رو بسته شد’
- اعتراضها در ایران؛ عقبنشینی مجلس و هشدار پلیس و وزارت اطلاعات
- حمایت آیتالله خامنهای از افزایش قیمت بنزین
حق نشر عکسUGC
واکنش ها
ریچارد گرنل سفیر آمریکا در آلمان سه شنب شب در توییتی نوشت: “ما صدای مردم ایران را میشنویم. ما مشکل را میدانیم اگرچه فعلا نمیتوانیم جزئیات بیشتری از آنچه تا حالا انجام دادیم منتشر کنیم. اما بدانید که صدا و خواسته شما را واضح و شفاف میشنویم.”
او که ظاهرا به قطع اینترنت اشاره داشت، پیشتر هم گفته بود که آمریکا و اروپا باید در همکاری با هم برای فراهم کردن امکان دسترسی ایرانیان به شبکه جهانی اینترنت تلاش کنند.
سناتور دمکرات برنی سندرز که برای کسب نامزدی حزب دمکرات در انتخابات سال آینده آمریکا تلاش می کند نوشت: “همه مردم حق اعتراض برای آینده ای بهتر را دارند. من از دولت ایران می خواهم به خاموشی اینترنتی و خشونت علیه معترضان پایان دهد.”
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، هم نوشت: “مردم ایران زمانی از آینده بهتر برخوردار میشوند که دولت آنها شروع به احترام گذاشتن به حقوق اولیه بشر کند، طرز تفکر انقلابی و فعالیتهای مخربش را در منطقه کنار بگذارد و صرفا مانند یک حکومت عادی رفتار کند. انتخاب با رژیم است.”
ان لیند وزیر خارجه سوئد گفته است: “از آمار کشته ها وحشتزده ام. هیچ چیزی این خشونت را توجیه نمی کند. امروز سفیر ایران در سوئد را از موضع خود مطلع کردیم.”
رضا پهلوی ولیعهد پیشین ایران در توییتی نوشت: “هممیهنانم! در شرایطی که اشرار گوش به فرمان ضحاک زمانه، جان معترضان بیگناه را میگیرند، حمایت از یکدیگر و دفاع از خود نه تنها یک حق انسانی که یک وظیفه اخلاقیست. اتحاد رمز پیروزیست.”
از سوی دیگر حزب چپ ایران (فدائیان خلق) با صدور بیانیه، شخص آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را مسئول تلفات انسانی اعتراضهای اخیر دانست.
در این بیانیه آمده است: “سران جمھوری اسلامی و در راس آن ھا خامنه ای از مدت ھا قبل برای مقابله با اعتراضات مردم تدارک دیده بودند، اما انتظار چنین انفجاری از خشم و خیزش در بیش از صد شھر کشور را نداشتند” و افزود “حزب ما در جھت تقویت جنبش مردم دست یاری و ھمکاری را به سوی ھمه جریانات سیاسی دراز کرده، آمادگی خود را برای فعالیت مشترک در این زمینه اعلام می کند.”
سه حزب کردستان ایران هم در بیانیهای مشترک خواهان حمایت جامعه جهانی از معترضان در ایران شدهاند.
قرار بود کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران روز سه شنبه جلسه ای درباره اعتراضها داشته باشد که به تعویق افتاده است. علت تعویق “مشغله کاری بسیاری از مسئولان امنیتی و اطلاعاتی” عنوان شد.
همزمان جمعی در تبریز به حمایت از آیت الله علی خامنه ای تجمع کردند. خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران گزارش کرده که نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز در این تجمع سخنرانی کرده اند. روز گذشته هم تجمعی مشابه در شهر زنجان برپا شد.
از سوی دیگر ایرانیان در شهرهای مختلف از جمله برلین، آمستردام، میلان و رم در اعتراض به سرکوب معترضان تجمع کرده اند.
- اعتراضها در ایران؛ دستکم ‘دوازده کشته’ و بیش از ‘هزار بازداشتی’
- اعتراضها در ایران؛ ‘مقامهای امنیتی دستور قطع اینترنت را دادهاند’
- اعتراضهای سراسری در دهها شهر ایران؛ تعدادی کشته شدند
حق نشر عکسAFP
Image captionتخریب یک جایگاه بنزین در اسلام شهر در نزدیکی تهران – یکشنبه ۱۷ نوامبر دستگیری ها
فرماندار شهر جم در استان بوشهر سه شنبه گفت که تعدادی از “اغتشاشگران” دستگیر شدهاند. مقامهای ایران از واژه “اغتشاشگر” برای معترضانی استفاده میکنند که در پنج روز اخیر به خیابان آمدهاند.
محمد حسینی اشارهای به تعداد دستگیرشدگان یا کشتهشدگان نکرد اما گفت که “خسارات” در استان بوشهر نسبت به استانهای دیگر کمتر بوده است.
خبرگزاری فارس گزارش می دهد یکی از “نهادهای امنیتی” یک تیم “هفت نفره” را دستگیر کرده که روز یکشنبه در حوالی میدان شوش تهران “پنج بانک را تخریب کرده و آتش زده بودند” و همه آنها “اتباع یکی از کشورهای همسایه شرقی بودهاند.”
با این حال شاهدان عینی به بیبیسی گفته اند شاهد بوده اند که نیروهای دولتی موسوم به “لباس شخصی” بانک ها را آتش زده اند.
اسماعیل صادقی نیارکی، رئیس کل دادگستری استان زنجان گفته “۳۰ نفر از اغتشاشگران که سعی در برهم زدن نظم و امنیت و آسیب رساندن به اموال عمومی و شخصی مردم را داشتند شناسایی و دستگیر شدند”.
حسین رحیمی، فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ گفته “ما در دو روز گذشته جمع زیادی از این افراد را دستگیر کردیم و تعدادی دیگر را نیز به زودی به سراغشان خواهیم رفت”.
برآورد میشود بیش از هزار نفر در اعتراض به گرانی بنزین در استانها مختلف ایران بازداشت شده باشند.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه در چهاردهمین نشست خبری خود گفت “مردم فتنهگران، خشونتطلبان و افراد خرابکار را به مراجع امنیتی و انتظامی و دستگاه قضایی معرفی کنند”.
او گفته قوه قضائیه هنوز میزان خسارات را ارزیابی نکرده است چون وقت کافی برای این کار نداشته.
پیش از این، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه خواسته بود تا با کسانی که “در زندگی مردم اخلال و ناامنی و راه بندان ایجاد کردهاند” برخورد کند.
حق نشر عکسEPA
Image captionعکسی از اعتراضات در روز شنبه ۱۶ نوامبر در اصفهان - اعتراضهای ایران؛ از انقلاب مستضعفان تا شورش فرودستان
- تصمیم به گران شدن بنزین؛ نهادینه شدن حکومت فردی در ایران؟
ادامه خاموشی اینترنتی
با گذشته بیش از سه روز از قطع دسترسی به خدمات اینترنتی در ایران هنوز معلوم نیست که اینترنت چه زمانی دوباره وصل خواهد شد.
سخنگوی دولت شرط اتصال مجدد را “سوء استفاده نکردن” از اینترنت خوانده است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت میگوید “چنانچه اطمینان حاصل شود که سوء استفادهای صورت نمیگیرد اینترنت استانهای مختلف به تدریج وصل میشود” و افزود “نگرانی مردم را درک میکنیم اما نگرانی بزرگتر حفظ آرامش در کشور است”.
به گفته امیر رشیدی، از فعالان آزادی اینترنت در کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، حکومت ایران از روز سهشنبه، اخلال در سیستم ارتباطی اسکایپ را آغاز کرده است.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفته “اطلاعی درباره زمان رفع محدودیت اینترنت ندارم و در این زمینه باید از شورای امنیت کشور (شاک) سوال کنید”.
اعتراضها در مناطق کردنشین؛ فرماندار مریوان: مجوز نداریم اطلاعات بدهیم اما کشتهشدن ۱۵ نفر دروغ است
آرتیکاس اقبال، فرماندار مریوان گفته اینکه شنیده شده، ۱۵ نفر در جریان ناآرامیهای اخیر در مریوان کردستان کشته شدهاند کاملا دروغ است، اما ما مجوز نداریم اطلاعات بدهیم و قرار است شورای هماهنگی استانداری در این زمینه اطلاع رسانی کند.
پیشتر، عدنان حسنپور، روزنامهنگار از مریوان در گفتوگو با بی بی سی فارسی تایید کرده بود که در مریوان شش تن از معترضان بر اثر شلیک مستقیم پلیس کشته شدهاند.
در روزهای گذشته، در اعتراض به افزایش نرخ بنزین در ایران تظاهرات گستردهای در مناطق کردنشین ایران هم در جریان بوده است. بر همین اساس، شدیدترین برخوردها در شهرهای کرمانشاه، جوانرود، مریوان، سنندج و بوکان بود.
بی بی سی فارسی دریافته تنها در شهر کوچک جوانرود در استان کرمانشاه دستکم “۱۰” نفر کشته و تعداد بسیار بیشتری زخمی و دستگیر شدهاند.
“برخورد شدید” نیروهای امنیتی با تظاهرکنندگان در این مناطق حکایت میکند.
-
غلامحسین اسماعیلی: زم توضیحات مفیدی ارائه میدهد
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه درباره پرونده بازداشت روحالله زم گفته “تحقیقات در این پرونده در حال انجام است و مستندات بسیار خوبی به دست آمده و به لحاظ حجم انبوه مستندات، کار کارشناسی زمانبر است و خودش هم توضیحات مفیدی را ارائه میدهد و آثار مثبت دستگیری وی همین بود که خیلی از جعلیات و اخباری که در حوادث مشابه منتشر میشد، فروکش کرد”.
-
بازداشت ۳۰ نفر در زنجان تایید شد
اسماعیل صادقی نیارکی، رئیس کل دادگستری استان زنجان گفته “۳۰ نفر از اغتشاشگران که سعی در برهم زدن نظم و امنیت و آسیب رساندن به اموال عمومی و شخصی مردم را داشتند شناسایی و دستگیر شدند”.
او گفته “امنیت خط قرمز نظام جمهوری اسلامی ایران و مسئولان است”.
در ایران اینترنت قطع است و منابع مستقل برای اطلاعرسانی با محدودیت مواجهاند.
-
فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ: افراد زیادی را دستگیر کردیم و به زودی سراغ تعدادی دیگر میرویم
حسین رحیمی، فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ گفته “ما در دو روز گذشته جمع زیادی از این افراد را دستگیر کردیم و تعدادی دیگر را نیز به زودی به سراغشان خواهیم رفت”.
فرمانده انتظامی تهران بزرگ درباره علت این بازداشتها گفته “تعدادی به بهانههای واهی به خصوص در یکی دو روز اخیر دست به اقدامات اوباشگرانه و وحشیانه زده و ضررها و خسارات زیادی را به اموال مردم و اموال عمومی وارد کردند که قطعا این افراد جزو اشرار و جزو کسانی هستند که قانون برخورد قاطعی با آنان خواهد کرد”.
برآورد میشود بیش از هزار نفر در اعتراض به گرانی بنزین در استانها مختلف ایران بازداشت شدذهاند.
در این اعتراضات دهها نفر نیز کشته و صدها نفر هم زخمی شدهاند.
-
سخنگوی قوه قضائیه: مردم خشونتطلبان را به دستگاه قضا معرفی کنند
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه در چهاردهمین نشست خبری خود گفت “مردم فتنهگران، خشونتطلبان و افراد خرابکار را به مراجع امنیتی و انتظامی و دستگاه قضایی معرفی کنند”.
او اطلاعات مردمی را “بهترین اطلاعات برای شناسایی افراد سودجو و فرصتطلب” خوانده است.
سخنگوی قوه قضائیه گفته “سیاست قوه قضائیه در حوادث اخیر و رویکرد ما تلاش در جهت امنیت عمومی مردم و حفظ منافع شهروندان و مقابله با خشونت، مقابله با تخریب اموال عمومی و اموال مردم و غارت بیت المال و غارت اموال مردم است”.
غلامحسین اسماعیلی گفته “کسانی که امنیت مردم را به خطر میاندازند برخوردهای قاطع بازدارنده داریم”.
او گفته قوه قضائیه جمعبندی نه از میزان خسارت و نه تعداد خسارت دیدگان ندارد و هنوز برای جمعبندی در هر یک از حوزه های این حوادث زمان کمی است.
پیش از این، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه خواسته بود تا با کسانی که “در زندگی مردم اخلال و ناامنی و راه بندان ایجاد کردهاند” برخورد کند.
mehrnewsCopyright: mehrnewsغلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیهImage caption: غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه -
وزیر ارتباطات: اطلاعی درباره زمان رفع محدودیت اینترنت ندارم
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت “اطلاعی درباره زمان رفع محدودیت اینترنت ندارم و در این زمینه باید از شورای امنیت کشور (شاک) سوال کنید”.
-
سخنگوی دولت: اگر اطمینان یابیم که سوء استفاده نشود، اینترنت به تدریج وصل میشود
علی ربیعی، سخنگوی دولت میگوید “چنانچه اطمینان حاصل شود که سوء استفادهای صورت نمیگیرد اینترنت استانهای مختلف به تدریج وصل میشود”.
او گفته “البته برخی از کارهای دانشجویی و مشاغل دیگر که به نوعی با اینترنت در ارتباط هستند هنوز مشکل دارند و حل نشده و این موضوع برای ما نیز قابل درک است اما همه میپذیریم که در این شرایط از این فضا سوء استفاده میشود”.
علی ربیعی گفته “نگرانی مردم را درک میکنیم اما نگرانی بزرگتر حفظ آرامش در کشور است”.
او گفته اینترنت با تصمیم شورای عالی امنیت کشور قطع است.
IRNACopyright: IRNA -
سپاه استان تهران کشتهشدن دو بسیجی و یک پاسدار را تایید کرد
سپاه “سیدالشهدا” استان تهران تأیید کرده که دو تن از نیروهای بسیج و یک نیروی سپاه پاسداران در جریان برخورد با اعتراضات در ایران کشته شدند.
سپاه گفته این افراد به دست سازمان مجاهدین خلق و با سلاح سرد کشته شدند. در این بیانیه آمده: “نحوه شهادت هر سه شهید بزرگوار نیز همانند ترورهای دهه ۶۰ به دست منافقین است. به طوری که در کمین و ایجاد حلقه محاصره، به وسیله سلاح سرد به شهادت رسیدند”.
پیشتر آیتالله خامنهای رهبر ایران نیز گفته بود مجاهدین و طرفداران نظام پادشاهی در اعتراضات ایران نقش دارند.
-
فرماندار شهر نفتی ماهشهر: از دیشب تا امروز شرایط عادی شده
محسن بیرانوند، فرماندار ماهشهر درباره اعتراضها به گرانی بنزین در دهها شهر ایران گفته “هیچ تعرضی از شب گذشته تا به الان وجود نداشته و امروز شرایط کاملا عادی شده است”.
به گفته فرماندار ماهشهر، “هیچ مشکلی در شهر ماهشهر وجود ندارد و تغییر شیفت پتروشیمیها در حالت عادی است”.
بندر ماهشهر از مراکز اصلی صنعت پتروشیمی در استان خوزستان است.
پیش از این، غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان تأیید کرده بود که در ۱۵ شهر این استان تجمعهایی در اعتراض به گرانی بنزین برگزار شده بود.
روز گذشته منابع رسمی دستگیری ١٨٠ نفر را در خوزستان تأیید کرده بودند.
-
تعطیلات هفته آینده مجلس ایران لغو شد
هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که تعطیلات هفته آینده مجلس ایران لغو شده است.
قرار بود مجلس ایران هفته آینده به دلیل سرکشی نمایندگان به حوزه انتخابیه تعطیل باشد.
-
ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل از برخورد نیروهای امنیتی با معترضان در ایران
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل میگوید آنتونیو گوترش، دبیرکل این سازمان با نگرانی خبرها درباره اعتراضهایی که در ایران در جریان است را دنبال میکند.
دبیرکل سازمان ملل مشخصا از برخورد نیروهای امنیتی و معترضان ابراز نگرانی کرده است.
آقای گوترش همچنین به خاطر کشتهشدگان این اعتراضات نیز ابراز تاسف کرده است.
UNAMA/TWITTERCopyright: UNAMA/TWITTER -
رئیس کل بیمه مرکزی: خسارات اعتراضات را پرداخت میکنیم
غلامرضا سلیمانی، رئیس کل بیمه مرکزی گفته “به دنبال اعتراضات صورت گرفته برای اصلاح قیمت بنزین و آسیبهایی که به همراه داشت، دستور ارزیابی خسارات را صادر کردهایم که به زودی پرداخت میشود”.
به گفته رئیس کل بیمه مرکزی، “فقط خودروهایی که در بیمهنامه آنها ذکر شده باشد، در این رابطه دریافتی بیمه خواهند داشت. همچنین ساختمانها و اماکنی بیمه هستند، در صورت آسیب، خسارت دریافت خواهند کرد”.
او گفته روز گذشته(۲۷ آبان) دستور بررسی سریع و دریافت اطلاعات را صادر کردهایم که مشخص چه تعداد بانک و ساختمان دچار آسیب شدهاند.
-
هشدار ظریف به کشورهایی که از اعتراضات ایران حمایت کنند
محمدجواد ظریف در واکنش به اظهاراتمایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا درباره اعتراضات ایران گفته “اعتراض قانون مند حق مردم است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شده است و نیازی به یادآوری و حمایت مزورانه رژیم هایی که هدف رسمی خود را وادار کردن ایران به اجرای خواستههای غیرمشروع و ضد قانونی آنها از طریق تحمیل فشار اقتصادی – حتی در حوزه غذا و دارو – بر شهروندان ایرانی اعلام کردهاند، ندارد”.
وزیر خارجه ایران هشدار داده “کشورهایی که نتوانستهاند از خود هیچ توان و ارادهای در برابر تروریسم اقتصادی آمریکا نشان دهند و اکنون برای پنهان کردن ناتوانی خود از آشوب و برهم زدن نظم عمومی حمایت سیاسی و میدانی مینمایند، مسئولیت کلیه عواقب تحریکات خطرناک خود را بر عهده خواهند داشت”.
مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا در کنفرانسی خبری در واشنگتن گفته آمریکا خشونت مقامهای ایرانی علیه معترضان را محکوم میکند و نگران گزارشها درباره کشته شدگان این اعتراضهاست. او خواستار رفع قطع اینترنت در ایران شد.
روز دوشنبه آلمان هم از حکومت ایران خواست حق اعتراض را به رسمیت بشناسد.
فرانسه هم مانند آلمان خواهان “احترام به آزادی بیان و حق اعتراض مسالمتآمیز” برای مردم ایران شده است.
ISNACopyright: ISNA -
بازپخش سخنان روحانی از تلویزیون: لازم بود همه ارکان نظام درگیر باشند
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در تازهترین اظهار نظر خود بار دیگر از تصیم به افزایش ناگهانی قیمت بنزین دفاع کرد و گفته این مصوبه سران سه قوه در شورای هماهنگی اقتصادی به یک “طرح ملی” مربوط می شود و آیتالله خامنهای رهبر ایران از قبل از آن اطلاع داشت.
آقای روحانی گفته کاری که دولت انجام داده طبق قانون بوده و”قانون هدفمندی یارانهها و همچنین قانون برنامه پنج ساله، دولت را مکلف به اصلاح قیمت حاملهای انرژی میکند”.
او درآغاز سخنرانی خود در هیأت دولت که از تلویزیون ایران بازپخش شد گفته لازم میداند در مورد حوادث سه روز گذشته نکاتی را به مردم بگوید.
اعتراضات به افزایش قیمت بنزین در ایران دهها کشته و صدها زخمی بر جا گذشته است. منابع داخلی آمار بازداشت شدگان را بیش از هزار نفر عنوان کردهاند.
آقای روحانی درباره چگونگی اخذ این تصمیم گفت “برای این کار در دولت و کارشناسان اقتصادی بحث کردیم و به این نتیجه رسیدیم که موضوع بنزین در حدی است که یک قوه قادر به تصمیمگیری نیست و همه قوا باید همفکری کنند و با هم این تصمیم را بگیرند.
به همین دلیل در سال ۹۶ پیشنهاداتی داشتیم، چون مجلس قبول نکرد کنار گذاشتیم، در سال ۹۷ نیز پیشنهاداتی بود که من به دلیل فشار اقتصادی نپذیرفتم و در ۹۸ هم اقدامی که میخواستیم انجام دهیم لازم بود همه ارکان نظام، همفکر و سهیم باشند و به یک اتفاق نظری برسیم”.
او در ادامه اظهار داشت که “در جلسات متعددی با حضور سران سه قوه در شورای عالی هماهنگی اقتصادی بحث کردیم و در سه نوبت به مصوبه رسیدیم و تدوین کردیم و خدمت مقام معظم رهبری فرستادیم. البته آن مصوبات با این مصوبه اخیر یک کمی متفاوت بودند و در جلسات بعدی و بحثهای بعدی اصلاحاتی کردیم و به این جمعبندی رسیدیم که در روز جمعه اجرا و عملیاتی شد”.
حسن روحانی با اشاره به حمایت رهبر ایران از تصمیم شورای هماهنگی اقتصادی برای افزایش قیمتها گفت “آنچه ما تثبیت کردیم مورد نظر سران سه قوه بوده است. همان نکاتی که امروز مقام معظم رهبری بیان فرمودند و بیانات ایشان شجاعانه و روشنگرانه و بسیار مهم بود، ایشان همین نکات را چند بار به صورت خصوصی به من فرمودند.”
او گفته با وجود تصویب از علی لاریجانی رئیس مجلس و ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه خواسته تا به صورت دست خط روی مصوبه بنویسند و امضا کنند.
آقای روحانی همچنین در رابطه با اعتراضات اخیر از ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه خواسته تا با کسانی که “در زندگی مردم اخلال و ناامنی و راه بندان ایجاد کرده” برخورد کند. او گفته “دولت اجازه اغتشاش و ناامنی به هیچکس نخواهد داد”.
حسن روحانی از وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، بسیج و همه نیروهای مسلح و نیروی امنیتی برای شناسایی “عوامل تخریب اموال عمومی” تشکر کرده و گفته این نهادها “سردسته آدمهایی که دنبال تخریب اموال عمومی بودند را شناسایی کنند، برخی را دستگیر کردند و برخی دیگر را دستگیر خواهند کرد و طبق قانون باید با آنها رفتار شود”.
‘دو استاد دانشگاه آمریکایی افغانستان رها شدند’
منابع محلی و یک مقام ارشد طالبان به بیبیسی گفتهاند که دو استاد دانشگاه آمریکایی افغانستان که توسط طالبان ربوده شده بودند، رها شدهاند.
این استادان در ولسوالی نوبهار ولایت زابل به نیروهای بین المللی تحویل داده شدهاند.
مقام ارشد طالبان گفته که آنان حوالی ساعت ۱۰ صبح امروز دو استاد خارجی دانشگاه آمریکایی را به نیروهای بینالمللی تحویل داده است.
ولسوال نوبهار ولایت زابل در جنوب افغانستان نیز به بیبیسی گفته که به منظور تحویل گرفتن این استادان، نیروهای دولتی ۴۸ ساعت در ولسوالیهای شملزوی، نوبهار و ارغنداب این ولایت آتش بس اعلام کرده بودند.
به گفته او هلیکوپترهای نیروهای خارجی نیز بر فراز این ولسوالیها در پرواز بودند.
ولسوالی شمَلزی ولایت زابل با پاکستان هممرز است.
طالبان: انس حقانی و دو زندانی دیگر طالبان به قطر رسیدند
حق نشر عکسTALIBAN SOURCES
Image captionاز چب به راست انس حقانی، عبدالرشید و مالی خان منابعی در دفتر سیاسی طالبان در قطر به بیبیسی گفتهاند که انس حقانی و دو زندانی دیگر طالبان به قطر رسیدهاند.
این منبع به محفوظ ذبیدی، خبرنگار بیبیسی، گفته که این سه عضو گروه طالبان دیروز دوشنبه ( ۲۷ عقرب/آبان) به قطر منتقل شدهاند.
این منبع نگفت که این سه زندانی به آنان تحویل داده شده و یا خیر؟
- ریاست جمهوری افغانستان: انس حقانی هنوز در بند است، طالبان شرایط را رعایت نکردند
- انس حقانی کیست؟
- سخنگوی طالبان: انس حقانی هنوز آزاد نشده است
او که خواست نامش برده نشود، جزئیات بیشتری درباره محل نگهداری زندانیان و اینکه در قطر در کجا مستقر هستند، نداد.
قرار بود انس حقانی، مالی خان و عبدالرشید با دو استاد دانشگاه آمریکایی افغانستان، کوین کینگ استرالیایی و تیموتی ویکس آمریکایی، که طالبان آنان را چند سال قبل در کابل ربودند، مبادله شوند.
انس حقانی، فرد درجه دوم شبکه حقانی خوانده میشود و مالی خان و عبدالرشید نیز از افراد مهم طالبان معرفی شدهاند.
حق نشر عکسTLIBAN SORCE
Image captionگروه طالبان با انتشار ویدیویی از کوین کینگ استرالیایی (سمت چپ) و تیموتی ویکس آمریکایی (راست)، استادان دانشگاه آمریکایی افغانستان از اسارت آنها خبر داده بودند اما در حالی که رهایی این دو در روزهای گذشته خبرساز بوده، اثری از آنها نمایان نشده است روز سهشنبه (۲۱ عقرب/آبان) آقای غنی اعلام کرد که برای رهایی دو استاد دانشگاه آمریکایی افغانستان که از سوی طالبان ربوده شده بودند و برای زمینه سازی گفتوگوهای مستقیم صلح با طالبان، سه زندانی این گروه (انس حقانی، مالی خان و عبدالرشید) را به طور مشروط از زندان دولت افغانستان آزاد میکند.
قرار بود که زندانیان طالبان هفته گذشته به قطر منتقل شوند و حتی خبرهای درباره انتقال آنان نیز مخابره شد ولی بعدا ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد که انس حقانی و دو تن دیگر از رهبران شبکه حقانی هنوز درزنداند و آزاد نشدهاند. علت تاخیر در رهایی آنان “عدم رعایت شرایط از سوی طالبان” اعلام شد.
- انس حقانی، زندانی دولت افغانستان، عضو هیات مذاکرهکننده طالبان شد
- طالبان مرگ جلالالدین حقانی، پایهگذار شبکه حقانی را تایید کرد
انتقال این زندانیان به قطر درست زمانی اعلام میشود که ارگ ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرده که رئیس جمهور غنی با مایک پمپئو، وزیر خارجه و رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی آمریکا، شب گذشته تلفنی صحبت کرده است.
در خبرنامه ارگ ریاست جمهوری افغانستان آمده که هردوجانب گامهای آینده و لازم را برای اجرای تصمیم اخیر حکومت افغانستان در زمینه رهایی سه زندانی “عالیرتبهای طالبان/حقانی” مورد غور و بررسی قرار دادند.
در ادامه این خبرنامه آمده که مقامهای آمریکا با حمایت از تصمیم رئیس جمهورغنی “تعهد سپردند که با حکومت افغانستان یکجا کار کنند، تا در صورت عدول طالبان از تعهدات شان در برابر هرگونه اعمال خشونتهای احتمالی از سوی این گروه، پاسخ دهند.”
در این خبرنامه توضیح داده شده که دو طرف بر سر آتشبس و کاهش خشونتها به عنوان پیششرطهای لازم برای آغاز مذاکرات “بینالافغانی” به هدف دستیابی به یک توافق سیاسی با طالبان، موافقت کردند.
حق نشر عکسNDS
Image captionرئیس جمهوری افغانستان آزادی انس حقانی را زمینه ساز گفتگوی طالبان با دولت دانسته است انس حقانی کیست؟
انس حقانی، فرزند جلال الدین حقانی، بنیان گذار شبکه حقانی و برادر ناتنی سراج الدین حقانی، رهبر کنونی این شبکه است. سراج الدین حقانی در حالی که رهبر این شبکه است، معاون هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان نیز است.
انس حقانی در مهر/میزان سال ۱۳۹۳ زمانی که به گفته امنیت ملی افغانستان فرد شماره دوم شبکه حقانی بود، از سوی این نهاد بازداشت شد و تاکنون در زندان این نهاد به سر میبرده است.
منابع اطلاعاتی آمریکا و افغانستان میگویند شبکه حقانی مسئول اصلی مرگبارترین حملات در کابل بوده است.
کاخ سفید کاربرد ‘قوه قهریه’ علیه معترضان ایرانی را محکوم کرد
آمریکا حمایت خود را از “اعتراض های مسالمت آمیز در ایران” اعلام کرده است.
کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا با صدور بیانیه های جداگانه در روز یکشنبه، از برخورد حکومت ایران با معترضان به افزایش قیمت بنزین انتقاد کردند.
این بیانیه ها همزمان با ادامه تظاهرات گسترده در استان های مختلف ایران و کشته شدن چندین نفر از معترضان در اعتراض به افزایش بهای بنزین منتشر شد.
گزارش ها حاکیست که دست کم ۱۲ نفر در جریان اعتراض ها کشته شده اند.
برخی گزارش های تایید نشده تعداد کشته شدگان را بیشتر از سی نفر عنوان می کنند. بی بی سی فارسی قادر به تایید این تعداد نیست.
بیش از هزار نفر نیز بازداشت شده اند و رسانههای داخلی از پوشش خبری فراگیر ناآرامی ها منع شده اند و دسترسی به اینترنت تقریبا به طور کامل قطع است.
کاخ سفید در بیانیه خود “کاربرد قوه قهریه علیه معترضان و اعمال محدودیت شدید بر ارتباطات” را محکوم کرد.
در بیانیه کاخ سفید آمده است: تهران متعصبانه برنامههای هستهای و موشکی را دنبال و از تروریسم حمایت کرده و ملتی سرافراز را تبدیل به داستان هشداردهنده دیگری کرده که وقتی طبقه حاکم مردمش را رها میکند و به دنبال ثروت و قدرت شخصی میرود اتفاق میافتد.
مورگان اورتاگس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از اعتراض ها در ایران حمایت کرده است.
خانم اورتاگس در توییتر نوشت: در کنار مردم ایران هستیم در حالی که آنها خواهان پاسخگویی و شفافیت از حکومت خود هستند. ایران از میلیاردها دلاری که به خاطر لغو تحریم ها پس از برجام به دست آورد برای ساختن مدرسه و بیمارستان استفاده نکرد بلکه آن را برای تروریست های وابسته به خود در خاورمیانه هزینه کرد.
پیش از صدور این بیانیه ها، عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با رد سخنان وزیر امور خارجه آمریکا که پیش تر از حمایت آمریکا از معترضان ایرانی خبر داده بود، موضع گیری واشنگتن را “ریاکارانه و مزورانه” خواند و حمایت او از “اقدامات عدهای هرج و مرج طلب و تخریبگر” را محکوم کرد.
بیشتر بخوانید:اعتراضها در ایران؛ عقبنشینی مجلس و هشدار پلیس و وزارت اطلاعات
ادامه اعتراض ها در روز یکشنبه
روز گذشته شهرهای مختلف ایران شاهد اعتراض های مردم به افزایش بهای بنزین بود و چندین بانک و ساختمان اداری نیز به آتش کشیده شدند.
دو حوزه علمیه به نامهای “مدرسه علمیه صالحیه مکتب الصادق” در شهر کازرون و “مدرسه خاتم الانبیاء” در شیراز به آتش کشیده شدهاند.
در پی این اعتراض ها آموزش و پرورش از تعطیلی مدارس در بعضی از شهرها در روز دوشنبه ۲۷ آبان خبر داده است.
مدارس استان البرز، نجف آباد اصفهان، شیراز و کازرون از جمله مدارسی هستند که در همه مقاطع تعطیل اعلام شده اند.
موضع گیری آیت الله خامنه ای
آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران یکشنبه در سخنانی اعتراضات صورت گرفته در روزهای اخیر و “تخریب و آتش زدن” را “کار مردم” ندانسته و آن را به “اشرار” منتسب کرد.

به گزارش رسانههای ایران، آیت الله خامنه ای درباره افزایش بهای بنزین گفت: در این کار سررشته ندارم و نظرات کارشناسی نیز متفاوت است اما گفته بودم اگر سران سه قوه تصمیم بگیرند از آن حمایت میکنم.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در واکنش به اعتراضها به گران شدن بنزین گفت دولت به هیچ وجه “اجازه اغتشاش و ناامنی به هیچ کس نخواهد داد.”
آقای روحانی یکشنبه در جلسه کابینه تعداد معترضان را کم دانست.
حسن روحانی گفت: خودم فیلمهای بسیاری از این موارد را دیدم عدد اینها چند نفر و تعداد آنهایی که تخریب می کنند چند نفر هستند، عددی نیست و این به معنی هوشیاری و بیداری مردم است.
او از قوه قضاییه خواست در برخورد با اعتراضها طبق قانون عمل کند.
ده نکته درباره واکنش ها به گران شدن بنزین
۱. دولت ایران پنجشنبه گذشته به طور ناگهانی اعلام کرد که بنزین را سهمیهای و دو نرخی میکند، بنزین سهمیهای را پنجاه درصد و غیرسهمیهای را سه برابر گرانتر کرد. این افزایش از فردای آن روز آغاز شد.
۲. این تصمیم در “شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه” گرفته شده است و رهبر ایران هم حمایت خود را از آن اعلام کرده است.
۳. برخی نمایندگان مجلس ایران به این تصمیم اعتراض کرده و گفتهاند که این تصمیم مجلس نبوده و خواستار استعفای علی لاریجانی رئیس مجلس شدهاند. برخی نمایندگان هم از استیضاح حسن روحانی سخن گفتهاند.
۴. از روز شنبه درشبکههای مجازی و برخی رسانههای رسمی اخبار تجمعهای اعتراضی و درگیری با نیروهای انتظامی و امنیتی منتشر شد.
۵. قطع اینترنت و سکوت منابع رسمی سبب شده ابعاد اعتراضها مشخص نباشد.
۶. اینترنت کاملا قطع نیست اما محدودیتهای وسیعی اعمال شده است. گفته میشود ارسال محمولههای پستی هم تعلیق شده است.
۷. براساس گزارشها، حداقل دوازده نفر کشته و دهها نفر زخمی شدهاند. در بیش از”صد نقطه” اعتراض شده است، و “حدود هزار نفر” بازداشت شدهاند. برخی گزارشهای تایید نشده، تعداد کشتهشدگان را تا ۳۶ نفر ذکر کردهاند. بیبیسی فارسی قادر به تایید این تعداد از کشتهشدگان نیست.
۸. به حداقل صد بانک، دهها جایگاه سوخت و فروشگاه در شهرهای مختلف آسیب وارد شده اما آمار دقیقی وجود ندارد.
۹. گزارشها حاکی از ادامه اعتراضها در روز یکشنبه در برخی شهرها از جمله سنندج، شیراز، تبریز و کرمانشاه و برخی دانشگاهها بوده اما مشخص نیست آیا درگیریهایی رخ داده است یا نه.
۱۰. تمام مقامهای حکومتی اعتراضها را کار “اشرار”، “دشمنان”، “منافقین”، “فرصتطلبان” و غیره دانسته و گفتهاند که با آنها برخورد خواهند کرد.
سپاه پاسداران: با ادامه ناامنی قاطعانه برخورد میکنیم

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیهای در واکنش به اعتراضها و ناآرامیهای اخیر هشدار داده است که “با ادامه هرگونه ناامنی و اقدامات مخل آسایش و آرامش مردم قاطعانه” برخورد خواهد کرد.
در این بیانیه سپاه از “هوشمندی ملت شریف و فهیم ایران” به دلیل جدا شدن از “صف مزدوران اجیرشده توسط بیگانگان” تقدیر کرده و مجموعهای از عوامل خارجی را مسبب اعتراضها خوانده است.
اعتراضها به گران شدن بنزین و سوخت در سه روز گذشته در شهرهای مختلف ایران به خشونت کشیده و کشته و زخمی به جا گذاشته است. بعضی گزارشهای غیررسمی از کشته شدن دهها نفر در این ناآرامیها خبر میدهند.
سپاه در بیانیه خود مقامهای آمریکایی را “سرشبکه شرارت و کینهتوزی ضد ایران” معرفی کرده و همچنین مدعی شده است که “گروهک شیطانی و جنایتکار منافقین و خاندان منحوس خبیث پهلوی و عملیات روانی رسانههای سلطه و صهیونیسم” مردم را به اعتراض ترغیب کردهاند.
در این بیانیه از خانوادهها خواسته شده که به فرزندانشان توصیه کنند که “به پژواک دروغین و شیطانی شبکههای ماهوارهای و مجازی دشمن” اعتنا نکنند تا به دام “خناسان و کینهورزان” نیفتند.
لحظه به لحظه با اعتراضها در ایران
- خشونت عریان حکومت ایران؛ ‘شمشیری که از رو بسته شد’
- آیا افزایش قیمت بنزین قانونی است؟
- حمایت آیتالله خامنهای از افزایش قیمت بنزین
- اعتراضها به گران شدن بنزین؛ آنچه میدانیم در ده نکته
غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج مستضعفان هم امروز دوشنبه ۲۷ آبان در نشستی خبری گفته است که در جریان ناآرامیهای اخیر هر جا نیروی انتظامی نیاز به کمک داشته “بسیج در حد توان به ناجا کمک کرده است.”
به گفته آقای سلیمانی نیروهای بسیج، که زیرمجموعه سپاه محسوب میشوند، “با اقتدار وارد عمل شده و در آینده هم همین طور خواهد بود.”
سرتیپ پاسدار سلیمانی ایران را کشوری آزاد خوانده که در آن “مردم میتوانند نظرات خود را اعلام کنند.”
او با اشاره به اعتراضهای اخیر گفت که “نیروهای امنیتی با سعه صدر با این اتفاقات برخورد کردند.”
این در حالی است که در بسیاری از تصاویر و ویدیوهایی که از وقایع اخیر منتشر شده، نیروهای امنیتی با خشونت با معترضان برخورد میکنند و در مواردی به سوی آنها مستقیما تیراندازی میکنند.
خلاصه
- رئیس دادگستری خوزستان: سردسته اغتشاشات دستگیر کردیم
- زمان پایان محدودیت دسترسی به اینترنت مشخص نیست
- لاریجانی در مجلس: نمایندگان از رهبری تبعیت میکنند
- تعطیلی مدارس در شیراز، البرز، نجفآباد، خوزستان، اصفهان و شهرهای دیگر
- کاخ سفید کاربرد ‘قوه قهریه’ علیه معترضان ایرانی را محکوم کرد
- اعتراضها در ایران؛ عقبنشینی مجلس و هشدار پلیس و وزارت اطلاعات
- تلاش برای استیضاح روحانی و برکناری لاریجانی در مجلس ایران
جنجال انتخابات افغانستان؛ معترضان مانع بازشماری آرا در ‘پنج ولایت’ شدند

در دومین روز آغاز دوباره بازشماری بخشی از آرای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، کمیسیون مستقل انتخابات این کشور میگوید این روند در دوازده ولایت به پایان رسیده است.
اورنگ زیب، عضو این کمیسیون امروز (چهارشنبه، ۲۷ عقرب/آبان) به بیبیسی گفت طرفداران نامزدهای معترض به بازشماری در ولایات سرپل، جوزجان، فاریاب، تخار و پنجشیر مانع آغاز این روند شدند اما در متباقی ولایات بازشماری آرا ادامه دارد.
در حالی که گزارشهایی از اخلال روند بازشماری آرا در ولایات بدخشان و کاپیسا نیز منتشر شده اما آقای اورنگ زیب مشخصا در این مورد اظهار نظر نکرد.
کمیسیون مستقل انتخابات صبح امروز اعلام کرده بود که بازشماری آرا در ولایات بدخشان، بغلان، هلمند، دایکندی، قندهار، پکتیا، پکتیکا، غور، فراه، خوست، زابل، کابل، غزنی، پروان، کاپیسا، ننگرهار، کنر و سمنگان جریان دارد.
این روند که قرار است در آن آرای بیش از هشت هزار محل رای دهی بازشماری شود، حدود ده روز پیش آغاز شده بود اما به دنبال اعتراض شماری از ستادهای انتخاباتی و نمایندگان احزاب، چهارشنبه گذشته از سوی کمیسیون مستقل انتخابات متوقف شد.
لحظه به لحظه با تحولات گران شدن بنزین
139817 نوامبر 2019 – 26 آبان 1398
پوشش زنده تحولات مربوط به افزایش قیمت بنزین در روز یکشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۸
خلاصه
- در جریان اعتراضها به افزایش قیمت بنزین، دستکم ۱۲ تن کشته شدهاند
- عضو هیات رئیسه مجلس: یک نفر در شهریار کشته شده است
- ‘رسانههای داخلی از پوشش خبری جدی و فراگیر ناآرامی ها منع شدند’
- حمایت آیتالله خامنهای از افزایش قیمت بنزین
- ابراهیم رئیسی افزایش قیمت بنزین را ‘پیشنهاد دولت’ توصیف کرد
- وزارت اطلاعات: برخورد را وظیفه خود میدانیم
- فرماندار شهریار: بین ۶۰ تا ۷۰ نفر در روز شنبه مجروح شدند
- وزیر کشور ایران: نیروهای امنیتی خویشتنداری کردهاند
- دولت میگوید افزایش قیمت برای تولیدکنندگان ممنوع است
گزارش زنده
- به روزشده در 20:5120:51
واکنش وزارت امور خارجه ایران به موضع گیری مایک پومپئو
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به ابراز حمایت مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از معترضان ایرانی، سخنان او را مداخله جویانه خواند.
به گزارش ایسنا آقای موسوی در بیانیه خود نوشت: اقدامات عدهای هرج و مرج طلب و تخریبگرِ مورد حمایت امثال او به هیچ وجه سنخیتی با روش و منش قاطبه مردم فهیم و بصیر ایران ندارد.
مایک پومپئو دیروز در توییتر از حمایت آمریکا از مردم ایران خبر داده بود.
Article share tools
- به روزشده در 20:3220:32
سفیر آمریکا در آلمان: ما بر کمک به مردم ایران متمرکز هستیم
بیبیسی فارسی مطلع شده که مقامات ارشد کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا در روز یکشنبه چند جلسه اضطراری درباره اوضاع ایران داشتهاند و واکنش دولت آمریکا، امکان کمک به مردم و امکان برقراری ازتباط اینترنت را بررسی کردهاند.
ریچارد گرنل سفیر آمریکا در آلمان در توئیتر به فارسی نوشت: “امروز چندین و چند تماس با مقامات و همکارانم در کاخ سفید و وزارت خارجه داشتم. ما بر کمک به مردم ایران متمرکز هستیم. آنها از این رژیم رنج بسیار کشیدند.”
آقای گرنل امروز صبح هم مضمون مشابهی را به انگلیسی توئیت کرده و گفته بود که آمریکا و اروپا توان فنی برقراری اینترنت در ایران را دارند.
Social embed from twitter
امروز چندین و چند تماس با مقامات و همکارانم
در کاخ سفید و وزارت خارجه داشتم. ما بر کمک به
مردم ایران متمرکز هستیم. آنها از این رژیم رنج بسیار کشیدند.
اطلاعات و حریم شخصی آگهیهای توییتر
۶۲۳ نفر دارند درباره این صحبت میکنند
شکایتReport this social embed, make a complaint
Article share tools
- همرسانیگزینههای بیشتر برای همرسانی
این اعلان را به اشتراک گذارید
- این لینک را کپی کنید
- به روزشده در 19:5819:58
اعتراضها در ایران؛ بازتاب در خبرگزاریهای داخلی
خبرگزاری رسمی دولت ایران، ایرنا در یک گزارش تصویری با عنوان “تخریب اموال عمومی در تهران” نوشته “سوءاستفاده شماری از افراد از اعتراضهای مردمی به اصلاح قیمت بنزین و تخریب اموال عمومی در روز گذشته در شهرهای مختلف خسارتهایی به بارآورده است. در بخشهایی از تهران هم این موضوع وجود داشت.” در این گزارش تصاویری از بانکهای تخریب شده منتشر شده است.
این خبرگزاری همزمان در گزارش تصویری دیگری با نام “تردد شهروندان پایتخت با مترو” نوشت: “با افزایش قیمت بنزین بسیاری از مردم برای جابجایی در سطح شهر از وسایل نقلیه عمومی از جمله مترو استفاده کردند.”
خبرگزاری کار ایران، ایلنا هم یکی از دو تیتر اول وب سایت خود را به سخنرانی رهبر ایران اختصاص داد. عنوان این گزارش از بخشی که آیت الله علی خامنهای به “اشرار” اشاره کرده بود، انتخاب شده است. سه گزارش تصویری اول این خبرگزاری از دیدار آقای خامنهای با مهمانان کنفرانس وحدت اسلامی، گزارشی از شهر مکه و همچنین گزارشی از |بارش برف پاییزی در تهران” انتخاب شده است.
سایت حوزه نیوز تصاویری از ساختمان سوخته مدرسه علمیه خاتمالانبیاء در شیراز را منتشر کرد. عنوان این گزارش “اراذل و اوباش حوزه علمیه کازرون را آتش زدند” انتخاب شده است.
خبرگزاری مهر عنوان گزارش تصویری خود از اعتراضها را با اشاره به سخنرانی رهبر ایران تعیین کرد و نوشت: “مردم معترض یا اشرار، کدام یک به اموال عمومی خسارت می زنند؟”
مهر نوشت: “از عصر دیروز، عدهای از آشوب طلبان و اشرار با سوءاستفاده از محمل فراهم شده و با ایجاد بینظمی، اخلال در رفتوآمد خودروها و به آتش کشیدن اموال عمومی زمینه انحراف در اعتراضات آرام مردم را فراهم کردند.”
اعتراضهای سراسری به افزایش قیمت و سهمیهبندی بنزین جایی در میان گزارشهای تصویری خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران نداشت.
این خبرگزاری نوشت: “فرصتطلبی و بازی مبتذل برخی گروههای سیاسی که حالا به بخشی از واقعیّت فضای سیاسی در ایران تبدیل شده، در ماجرای بنزین نیز همچنان در حال تکرار است.” تسنیم همچنین در گزارشی به نقل از سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران از “کاهش ۲۰درصدی مصرف بنزین در نخستین روز اجرای طرح سهمیهبندی بنزین” خبر داد.
خبرگزاریهای ایران از شمار دقیق کشتهشدگان و مجروحان بر اثر شلیک گلوله گزارشی منتشر نکردهاند.
حسن روحانی در جلسه روز یکشنبه هیات دولت گفته “خودم فیلمهای بسیاری از این موارد را دیدم عدد اینها چند نفر و تعداد آنهایی که تخریب میکنند چند نفر هستند، عددی نیست و این به معنی هوشیاری و بیداری مردم است.”
گزارشها حاکی است که در جریان این اعتراضها در دهها شهر ایران دست کم ۱۲ نفر کشته و دهها نفر زخمی شدهاند. بر اساس بعضی گزارشهای تایید نشده آمار کشتهها تا کنون بیش از ۳۰ نفر بوده است.
دولت ایران پنجشنبه (۱۴ نوامبر) اعلام کرد که بنزین را سهمیهای و دو نرخی میکند، بنزین سهمیهای را ۵۰ درصد و غیرسهمیهای را ۳ برابر گرانتر کرد. این افزایش از فردای آن روز آغاز شد و همزمان اعتراضهای خیابانی را در پی داشت.
بیشتر بخوانید
- اعتراضها در ایران؛ ‘مقامهای امنیتی دستور قطع اینترنت را دادهاند’
- اعتراضها به گران شدن بنزین در ایران؛ اختلال در اطلاعرسانی، هشدار به معترضان
Article share tools
- همرسانیگزینههای بیشتر برای همرسانی
این اعلان را به اشتراک گذارید
- این لینک را کپی کنید
- به روزشده در 19:3719:37
وزارت امور خارجه آمریکا: در کنار مردم ایران هستیم
مورگان اورتاگس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از اعتراض ها در ایران حمایت کرده است. خانم اورتاگس در توییتر نوشت: در کنار مردم ایران هستیم در حالی که آنها خواهان پاسخگویی و شفافیت از حکومت خود هستند. ایران از میلیاردها دلاری که به خاطر لغو تحریم ها پس از برجام به دست آورد برای ساختن مدرسه و بیمارستان استفاده نکرد بلکه آن را برای تروریست های وابسته به خود در خاورمیانه هزینه کرد.
Social embed from twitter
We stand by the people of Iran as they demand accountability and transparency from their government. Iran did not use the billions of dollars in JCPOA sanctions relief to build schools or hospitals, but to fund terrorist proxies throughout the Middle East. #IranProtests
اطلاعات و حریم شخصی آگهیهای توییتر
۵۷۹ نفر دارند درباره این صحبت میکنند
شکایتReport this social embed, make a complaint
Article share tools
- همرسانیگزینههای بیشتر برای همرسانی
این اعلان را به اشتراک گذارید
- این لینک را کپی کنید
- به روزشده در 19:1619:16
مدارس شیراز روز دوشنبه تعطیل شد
روابط عمومی اداره آموزش و پرورش استان فارس اعلام کرده است که فردا دوشنبه ۲۷ آبان تمام مدارس در مقاطع مختلف شهرستان شیراز تعطیل است.
دلیلی برای تعطیلی مدارس شیراز عنوان نشده اما این شهر در روزهای گذشته شاهد اعتراض به گران شدن بنزین بوده است.
Article share tools
- همرسانیگزینههای بیشتر برای همرسانی
این اعلان را به اشتراک گذارید
- این لینک را کپی کنید
- به روزشده در 19:0719:07
آتشسوزی در دو حوزه علمیه
بر اساس گزارشهای رسمی، در جریان اعتراضهای اخیر دو حوزه علمیه به نامهای “مدرسه علمیه صالحیه مکتب الصادق” در شهر کازرون و “مدرسه خاتم الانبیاء” در شیراز به آتش کشیده شدهاند.
خبرگزاری “حوزه” گزارش داده که این حوزههای علمیه در ساعات پایانی شب شنبه با “حمله” گروهی روبهرو شدهاند.
تصاویری نیز از این مدارس دینی منتشر شده است:
hawzahnewsCopyright: hawzahnews
hawzahnewsCopyright: hawzahnews
Article share tools
- همرسانیگزینههای بیشتر برای همرسانی
این اعلان را به اشتراک گذارید
- این لینک را کپی کنید
- به روزشده در 18:5718:57
تصاویری از آتشگرفتن فروشگاهی در کرج در روز شنبه
Social embed from twitter
این تصاویر را یکی از مخاطبان بیبیسی فارسی از آتش گرفتن فروشگاه رفاه در کیانمهر کرج در شب گذشته ٢٥ آبان فرستاده است. او میگوید معترضان دیشب فروشگاه رفاه را آتش زدند و اجناس داخل آن به غارت رفت.
شکایتReport this social embed, make a complaint
روحانی درباره اعتراضها: فیلمها را دیدم، اغتشاشگران چند نفر هستند
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در واکنش به اعتراضها به گران شدن بنزین گفته که دولت به هیچ وجه “اجازه اغتشاش و ناامنی به هیچ کس نخواهد داد.” آقای روحانی امروز یکشنبه ۲۶ آبان در جلسه کابینه گفت که “خوشبختانه طبق آمار این سه روزه، آنهایی که اغتشاش کردند عددشان بسیار کم است.” حسن روحانی گفت: “خودم فیلمهای بسیاری از این موارد را دیدم عدد اینها چند نفر و تعداد آنهایی که تخریب می کنند چند نفر هستند، عددی نیست و این به معنی هوشیاری و بیداری مردم است.”
او با هشدار به معترضانی که راه خیابانها را سد میکنند، گفت: “خودرو در اختیار من است که استفاده کنم نه اینکه راه بندان درست کنم. اگر راه بندان درست کردم خوشبختانه آنقدر سیستم مانیتور و دوربین داریم که خودرو، پلاک آن و راننده مشخص می شود.” او از قوه قضاییه خواست در برخورد با اعتراضها طبق قانون عمل کند.
بنا بر گزارشها در جریان اعتراضها در دهها شهر ایران دست کم ۱۲ نفر کشته و دهها نفر زخمی شدهاند. بر اساس بعضی گزارشهای تایید نشده آمار کشتهها تا کنون بیش از سی نفر بوده است.
خبر فوریدر جریان اعتراضها به افزایش قیمت بنزین، دستکم ۱۲ تن کشته شدهاند
برخی گزارشهای تایید نشده، تعداد کشتهشدگان را بیش از ۳۰ نفر ذکر کردهاند
گزارشها حاکی است که دستکم ۱۲ نفر در جریان اعتراضها به افزایش قیمت بنزین کشته شدهاند.
برخی گزارشهای تایید نشده، تعداد کشتهشدگان را تا بیش از ۳۰ نفر ذکر کردهاند. بیبیسی فارسی قادر به تایید این تعداد از کشتهشدگان نیست.
ضمن اینکه گزارشهای تایید نشدهای نیز درباره آمار بالای تلفات انسانی در شهر جوانرود، در استان کرمانشاه منتشر شده است.
در عین حال هنوز مقامهای رسمی، آمار دقیقی از تعداد کشته شدگان منتشر نکردهاند.
این در حالی است که احمد مازنی، نماینده مجلس در سخنرانی خود، شیوه برخوردها را “قلع و قمع معترضان” توصیف کرد.
فضای امنیتی حاکم بر یکی از خیابانهای تهران
مشاهده یک مخاطب از وضعیت امروز میدان صادقیه تهران
براساس مشاهدات مخاطبان و گفتههای آنان اعتراضها به گران شدن #بنزبن در بعضی شهرها ادامه دارد و در بعضی شهرها هم جو امنیتی حاکم است
پیام رضا پهلوی: آشکار است که درد شما بیش از آنکه قیمت بنزین باشد، کرامتی است که از دست رفتهاش میبینید
شاهزاده رضا پهلوی، ولیعهد سابق ایران با انتشار یک پیام صوتی، ضمن حمایت از اعتراضهای اخیر، خطاب به “مردم ایران” گفت: “آشکار است که درد شما بیش از آنکه قیمت بنزین باشد، کرامتی است که از دست رفتهاش میبینید.”
آقای پهلوی که از مخالفان نظام حاکم بر ایران است در این پیام میگوید که اگر ابعاد اعتراضها گستردهتر شود، سرکوب آن دشوارتر خواهد شد.
رضا پهلوی آنچه را در ایران رخ میدهد، “جنبش حقطلبانه ملی” توصیف کرده است.
او میگوید: “یقین داشته باشید آن فرد فاسد و دروغگو که فرمان سرکوب شما را داده، روزی – نه دیر و نه دور – به علت جنایتها و تاراج سرمایه ملی کشور، در پیشگاه ملت ایران، پاسخگو خواهد شد.”
آقای پهلوی ساکن ایالات متحده آمریکاست و در جایی در نزدیکی واشنگتن دیسی (پایتخت این کشور) زندگی میکند.
اعتراضها به گران شدن بنزین؛ آنچه میدانیم در ده نکته
۱. دولت ایران پنجشنبه ناگهان اعلام کرد که بنزین را سهمیهای و دو نرخی میکند، بنزین سهمیهای را پنجاه درصد و غیرسهمیهای را سه برابر گرانتر کرد. این افزایش از فردای آن روز آغاز شد.
۲. این تصمیم در “شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه” گرفته شده است و رهبر ایران هم حمایت خود را از آن اعلام کرده است.
۳. برخی نمایندگان مجلس ایران به این تصمیم اعتراض کرده و گفتهاند که این تصمیم مجلس نبوده و خواستار استعفای علی لاریجانی رئیس مجلس شدهاند. برخی نمایندگان هم از استیضاح حسن روحانی سخن گفتهاند.
۴. از روز شنبه درشبکههای مجازی و برخی رسانههای رسمی اخبار تجمعهای اعتراضی و درگیری با نیروهای انتظامی و امنیتی منتشر شد.
۵. قطع اینترنت و سکوت منابع رسمی سبب شده ابعاد اعتراضها مشخص نباشد.
۶. اینترنت کاملا قطع نیست اما محدودیتهای وسیعی اعمال شده است. گفته میشود ارسال محمولههای پستی هم تعلیق شده است.
۷. بر اساس گزارشها حداقل ۱۲ نفر کشته و صدها نفر زخمی شدهاند. همچنین در بیش از”صد نقطه” اعتراض شده و “حدود هزار نفر” نیز بازداشت شدهاند.
۸. به حداقل صد بانک، دهها جایگاه سوخت و فروشگاه در شهرهای مختلف آسیب وارد شده اما آمار دقیقی وجود ندارد.
۹. گزارشها حاکی از ادامه اعتراضها در روز یکشنبه در برخی شهرها از جمله سنندج، شیراز، تبریز و کرمانشاه و برخی دانشگاهها بوده اما مشخص نیست آیا درگیریهایی رخ داده است یا نه.
۱۰. تمام مقامهای حکومتی اعتراضها را کار “اشرار”، “دشمنان”، “منافقین”، “فرصتطلبان” و غیره دانسته و گفتهاند که با آنها برخورد خواهند کرد.
دادستان اصفهان: با اغتشاش گران با قاطعیت برخورد میشود
دادستان استان اصفهان گفته “افرادی فرصت طلب با خط مشی گرفتن از ضد انقلاب باعث اخلال در نظم عمومی و اغتشاش و ایجاد راه بندان در اصفهان شدند که با قاطعیت برخورد می شود.”
به گفته علی اصفهانی “این آشوبگران تا بامداد امروز امکان و اموال عمومی را در بسیاری از نقاط تخریب کرده و به آتش کشیدند.”
‘مدارس نجف آباد فردا تعطیل است’
خبرگزاری مهر به نقل از شورای تامین استان اصفهان گفته است که مدارس شهرستان نجف آباد در تمامی مقاطع فردا (دوشنبه ۲۷ آبان) در دو نوبت صبح و بعدازظهر تعطیل است.
دلیل این تعطیلی “کندی و اختلال در تردد” در شهرستان نجف آباد عنوان شده است.
براساس این گزارش گفته شده که هنوز تکلیف تعطیلی مدارس اصفهان برای فردا مشخص نیست و شورای تامین در استانداری اصفهان در این مورد تشکیل جلسه داده و قرار است تا ساعاتی دیگر نتیجه اعلام شود.
تجمع تعدادی از ایرانیان در برابر سفارت ایران در یونان
بیانیه جمعی از فعالان سیاسی در دفاع از حق اعتراض و محکومیت خشونت
جمعی از فعالین سیاسی در نامه ای ضمن حمایت از مردم از دولت ایران خواسته اند تا “با احترام به حقوق مردم به ویژه حق اعتراض مسالمت آمیز و آزادی بیان از اعمال خشونت در هر سطحی پرهیز کنند و فورا نسبت به تعقیب کیفری آمران و عاملان تیراندازی به سوی مردم اقدام کرده و نتیجه آن را به اطلاع مردم برسانند.”
در این نامه که برای انتشار در اختیار سایت سحام نیوز، نزدیک به مهدی کروبی از چهره های سیاسی ایران که در حصر خانگی است، قرار گرفته از حکومت ایران درخواست شده تا به خواسته مردم احترام بگذارند.
این بیانیه به امضای ۷۷ تن از چهرههای سیاسی عمدتا اصلاحطلب رسیده است.
زهره آقاجری، سعید حجاریان، الهه کولایی، محسن آرمین، ابراهیم اصغرزاده، علی تاجرنیا، محمدرضا جلایی پور، عبدالله رمضانزاده، فیضالله عربسرخی، صدیقه وسمقی، حسین کروبی و علی مزروعی از امضاکنندگان این بیانیه هستند.
تذکر دو نماینده به وزیر کشور به دلیل ‘فراهم نبودن امکان اعتراض مدنی مردم’
دو نماینده مجلس به دلیل “فراهم نبودن امکان اعتراض مدنی مردم” به وزیر کشور تذکر دادند.
مصطفی کوابیان و احمد مازنی هر دو در تذکرهای شفاهی در مجلس این تذکر را بیان کردند.
احمد مازنی در سخنرانی خود گفت: “به جای تصویب اخلال در شبکه اینترنت در شاک (شورای امنیت کشور) و قلع و قمع معترضان، ای کاش قبل از ابلاغ اجرای طرح با مردم و نمایندگان مردم مشورت میکردید.”
وی از شورای امنیت کشور خواست که “اعتراض مدنی مردم” را به رسمیت بشناسد و “امکان اعتراض مدنی” را برای مردم فراهم کند.
مصطفی کواکبیان نیز از تریبون مجلس گفت: “ما هم متاسف هستیم که عدهای در این موضوع در برخی شهرها جان باختند، ولی به راستی اگر مردم عادی بخواهند یک اعتراض مدنی معمولی نسبت به این تصمیم غیر کارشناسی داشته باشند باید به کجا بروند؟”
اعتراض به گران شدن قیمت بنزین از نخستین ساعت با خشونت ماموران امنیتی روبهرو شد و بنا به گزارشها دستکم ۱۲ تن در جریان این اعتراضها کشته شدند.
‘اینترنت با سرعت پایین در برخی نقاط دوباره برقرار شده است’
برخی از مخاطبان بیبیسی فارسی میگویند که ارتباطات اینترنتی آنها، به شکل محدود و با سرعت پایین، برقرار شده است.
اما همچنان اینترنتی که از سوی شرکتهای خصوصی موبایل مانند “همراه اول” و “ایرانسل” ارائه میشود، قطع است.
اینترنت در سراسر کشور از روز شنبه و به دستور “شورای امنیت کشور” قطع شده است.
در عین حال منابع آگاه به خبرگزاری ایلنا گفته بودند که هنوز روشن نیست چه زمانی دوباره اینترنت به حالت عادی بازخواهدگشت.
تعطیلی بازار اصفهان
ویدئوهای دریافتی از اصفهان حاکی است که بازار این شهر در روز یکشنبه تعطیل شده است.
این شهر در روز شنبه با ناآرامیهایی در اعتراض به قیمت بنزین روبهرو بود.
انجمن جایگاهداران اصفهان اعلام کرد که در جریان اعتراضهای روز شنبه، ۱۵ پمپ بنزین در این شهر “دچار آسیب” شدند.
این انجمن گفته است که در مجموع ۱۰ درصد از پمپ بنزینهای این شهر به دلیل اعتراضها، “از مدار خارج شدهاند.”
حسن روحانی: کمک های معیشتی از فردا آغاز میشود
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به سازمان برنامه و بودجه دستور داد تا پرداخت کمک های معیشتی از فردا (دوشنبه ۲۷ آبان) آغاز شود.
آقای روحانی عصر امروز در جلسه هیات دولت با اشاره به حوادث سه روز گذشته گفت: “هدف دولت در طرح حمایت معیشتی، کمک به خانوارهای متوسط و کم درآمد است که در شرایط تحریم اقتصادی تحت فشار هستند.”
به گفته آقای روحانی “برای این کار سه راه بیشتر نداریم، یا باید مالیات مردم را افزایش بدهیم و از درآمد حاصل از آن پرداخت ها را انجام بدهیم، یا باید نفت بیشتری صادر کنیم و از این طریق هزینه ها را تامین کنیم و یا باید ازیارانه ها بکاهیم و از محل آن به مردم نیازمند کمک کنیم.”
وی همچنین افزود فروش نفت با محدودیت هایی مواجه است و “میزان اخذ مالیات را هم بخاطر شرایط اقتصادی نمی توانیم زیاد کنیم.”
آقای روحانی با اشاره به افزایش مصرف بنزین در کشور گفته که مصرف بنزین در سال گذشته و اوایل امسال افزایش یافت و مصرف روزانه امسال ۹۷ میلیون لیتر بود که اگر این روند ادامه داشته باشد در سال ۱۴۰۰ ما مجددا وارد کننده بنزین می شدیم.
تلاش برای استیضاح روحانی و برکناری لاریجانی در مجلس ایران
حق نشر عکسIRNAImage captionعلی لاریجانی و حسن روحانی، روسای مجلس و جمهور ایران
رسانههای ایران گزارش دادهاند که تعدادی از نمایندگان مجلس در حال جمع کردن امضا برای ارائه طرح استیضاح حسن روحانی، رئیس جمهور و همین طور برکناری علی لاریجانی، رئیس مجلس در پی گران شدن ناگهانی قیمت بنزین و سوخت در ایران هستند.
همزمان محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان، با انتقاد از نقش نداشتن مجلس در مصوبه افزایش قیمت بنزین استعفای خود را به هیات رئیسه مجلس ارائه کرده است.
خبرگزاری فارس از تهیه و تدوین طرح استیضاح آقای روحانی در جلسه عصر روز یکشنبه ۲۶ آبان با چند محور از جمله “سخنان تفرقهانگیز، اجرا نکردن سیاست اقتصاد مقاومتی و بیکفایتی در مدیریت اجرایی کشور” خبر داده است.
بنا بر این گزارش حدود ۶۰ نماینده تا کنون طرح استیضاح آقای روحانی را امضا کردهاند. خبرگزاری ایلنا تعداد امضاکنندگان این طرح را ۵۰ نفر گزارش کرده است.
جلال محمودزاده، نماینده مهاباد و عضو فراکسیون امید هم به سایت الف گفته است که طرح استیضاح روحانی شش محور عمدتا اقتصادی دارد و “در جلسه امروز یکشنبه به امضای ۲۸ نماینده رسیده و جمع آوری امضا برای آن ادامه دارد.”
بر اساس آییننامه داخلی مجلس طرح استیضاح رئیس جمهور برای ارائه به هیئت رئیسه به امضای حداقل یک سوم از نمایندگان مجلس نیاز دارد.
- اعتراضها درایران؛ عقبنشینی مجلس و هشدار پلیس و وزارت اطلاعات
- حمایت آیتالله خامنهای از افزایش قیمت بنزین
- اعتراضها در ایران؛ ‘مقامهای امنیتی دستور قطع اینترنت را دادهاند‘
حق نشر عکسANAImage captionبه گزارش رسانهها مجتبی ذوالنوری، نماینده قم، نقشی اصلی در جمعآوری امضاها داشته است
تلاش برای برکناری لاریجانی
تعدادی از نمایندگان مجلس امروز از شیوه تصمیمگیری درباره گران شدن بنزین ابراز نارضایتی و از علی لاریجانی به دلیل “در جریان نگذاشتن” نمایندگان انتقاد کردند.
به گزارش رسانهها علی ذوالنوری، نماینده اصولگرای قم و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که در جمع آوری امضا برای استیضاح آقای روحانی فعال بوده، برای برکناری یا آن طور که نمایندگان گفتهاند “استیضاح” آقای لاریجانی هم نامهای تهیه و تعدادی امضا جمع کرده است.
به گزارش خبرگزاریها در متن این نامه آمده است “به استناد ماده ۲۴ آییننامه ما نمایندگان به عملکرد رئیس مجلس معترض و خواستار استیضاح ایشان هستیم.”
صبح امروز و در پی اعلام حمایت آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران از گران شدن بنزین، دو طرح نمایندگان برای لغو بازبینی در تصمیم سران سه قوه درباره گران شدن ناگهانی سوخت از دستور کار خارج شد.
نمایندگان دیگر هم در جلسات صبح و عصر امروز مجلس از علی لاریجانی، به عنوان یکی از امضاکنندگان مصوبه گران شدن بنزین انتقاد کردهاند.
احمد سالک، عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس، در جلسه عصر امروز گفت که آقای لاریجانی “در موضوع مهم تصمیم گیری پیرامون قیمت بنزین، مجلس را در جریان قرار نداد.”
اعتراضها درایران؛ عقبنشینی مجلس و هشدار پلیس و وزارت اطلاعات
حق نشر عکسUGCImage captionاعتراضها در شیراز
در پی حمایت آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، از افزایش قمیت بنزین، دو طرح دو و سه فوریتی نمایندگان مجلس برای لغو و بازنگری در این تصمیم از دستور کار خارج شد. همزمان نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات درباره برخورد با “اشرار و اغتشاشگران” هشدار دادهاند.
سخنگوی فراکسیون امید در مجلس، متشکل از نمایندگان اصلاحطلب و میانهرو، گفت با نظر کارشناسان “طرحی سه فوریتی برای لغو افزایش قیمت بنزین و به دنبال آن افزایش تدریجی آن از طریق بودجه سنواتی” تهیه شده بود که “با توجه به تاکیدات صبح امروز مقام معظم رهبری این طرح از دستور کار خارج شد.”
طرحی دوفوریتی دیگر هم که با هدف تکنرخی کردن بنزین با قمیت ۱۵۰۰ تومان ارائه شده بود، به همین سرنوشت دچار شد.
بسیاری از نمایندگان مجلس به تصمیم سران قوا بدون اطلاع مجلس اعتراض داشتند. محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان با انتقاد از نقش نداشتن مجلس در مصوبه افزایش قیمت بنزین استعفای خود را به هیات رئیسه مجلس ارائه کرده است.
همچنین گزارشهایی درباره تلاش بعضی نمایندگان برای “استیضاح” علی لاریجانی، رئیس مجلس منتشر شده است.
تصمیم سران سه قوه برای افزایش ناگهانی قمیت بنزین آزاد از لیتری هزار تومان به سه هزار تومان و سهمیهبندی بنزین با قیمت لیتری ۱۵۰۰ تومان، باعث اعتراض مردم در دهها شهر ایران شده است.
این اعتراضها به خشونت کشیده شد و تا کنون دست کم هشت کشته و دهها زخمی به جا گذاشته است. به نوشته خبرگزاری فارس حدود هزار نفر هم در شهرهای مختلف بازداشت شدهاند.
- حمایت آیتالله خامنهای از افزایش قیمت بنزین
- اعتراضها در ایران؛ ‘مقامهای امنیتی دستور قطع اینترنت را دادهاند‘
- اعتراضها در ایران؛ دستکم ‘هشت کشته’ و بیش از ‘هزار بازداشتی‘
حق نشر عکسKHAMENEI.IRImage captionآیتالله خامنهای از افزایش قمیت بنزین حمایت کرده است
دستگیری “عوامل اصلی“
همزمان نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات هشدار دادهاند که با “اشرار” و “اغتشاشگران” برخورد میکنند.
وزارت اطلاعات در بیانیهای گفته است “عوامل اصلی اغتشاشات دو روز گذشته شناسایی و اقدام مناسب در حال انجام است”.
حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی هم گفته است که برخورد با معترضان ادامه خواهد داشت و “نهادهای امنیتی و انتظامی کشور، این افراد را شناسایی و انشاءالله در موعد مقرر به سزای اعمال خود خواهند رسید.”
آقای اشتری مدعی شده است که “سازمانهای ضد انقلاب و منافقین” در پشت پرده ناآرامیها هستند و وعده داده که “در موعد مقرر به سزای اعمال خود خواهند رسید.”
ساعاتی پیش آیتالله خامنهای رهبر ایران از نیروهای امنیتی خواست که به وظیفه خود در برخورد با “اشرار” عمل کنند.
- افزایش قیمت بنزین؛ ‘نورچشمیها و فراموش شدگان‘
- سهمیهبندی بنزین؛ بازگشت به گذشته از ساعت صفر
- افزایش قیمت بنزین، فرشته نجات بودجه یا بلای جان حاکمیت ایران؟
رئیسی: پیشنهاد دولت بود
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه ایران در بیانیهای گران شدن بنزین را “پیشنهاد دولت” خوانده که “با استناد به تکالیف قانونی، به منظور ایجاد هماهنگی در شورای اقتصادی سران قوا” تصویب شده است.
آقای رئیسی از دادستانها در سراسر ایران خواسته “در مورد اشرار، وابستگان به جریانهای ضد انقلاب و نفوذیهایی که با اقدامات خرابکارانه در راستای خواست دشمن، امنیت مردم و جامعه را هدف قرار داده اند؛ با همکاری نیروهای انتظامی و امنیتی با قاطعیت اقدام قانونی را معمول دارند.”
رئیس قوق قضاییه با انتقادی تلویحی از شیوه اجرای مصوبه گران شدن بنزین گفته است که “فارغ از نظرات مختلف کارشناسی موجود پیرامون این طرح و شیوه اجرای آن که میتوان در فضای دور از التهاب و غیر هیجانی به آن پرداخت، دستگاه قضایی خود را موظف میداند برای رفع مشکلات احتمالی در فرآیند اجرا، به وظایف قانونی خود عمل کند.”
به گزارش خبرگزاری فارس احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم گفته است که در روز نخست اجرای سهمیهبندی بنزین، آیتالله خامنهای به حسن روحانی، رئیس جمهور گفته “مناسب بود همزمان با اجرای سهمیه بندی بنزین اولین پرداخت نقدی یارانهها نیز صورت میگرفت؛ ولی حالا که انجام نشده، لازم است زودتر اقدام کنید.
انتخابات افغانستان: بازشماری آرا دوباره آغاز شد؛ عبدالله: این روند متوقف شود
- Image captionرئیس اجرایی افغانستان گفت که استقلال و احترام به تصمیم این کمیسیون بستگی دارد که چقدر به قوانین و طرزالعملها پایبند میماند
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرده که امروز یکشنبه ۲۶ عقرب/آبان روند بازشماری بخشی از آرای انتخابات ریاست جمهوری این کشور را از سر گرفته است. ولی عبدالله عبدالله، یکی از نامزدهای پیشتاز اعلام کرده که ناظران ستاد او در این روند شرکت نخواهند کرد.
آقای عبدالله در یک نشست خبری به کمیسیون انتخابات هشدار داد و گفت در صورتی که که کمیسیون انتخابات روند بازشماری را متوقف نکند “به دست خود مشروعیت انتخابات را زیر سوال میبرد”.
او تاکید کرد که ادامه روند بازشماری “در غیاب ناظرین ما و در غیاب ناظرین سایر نامزدها و بیطرفی کمیسیون را زیر سوال میبرد.”
او گفت امروز در ولایت قندوز یکی از ناظران ستاد انتخاباتیاش در تیراندازی کشته شده و ازنیروهای امنیتی افغانستان خواست که در روند انتخابات بیطرف باشند و از دولت نیز خواست که از این نیروها در روند انتخابات استفاده نکند.
از سویی هم حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان با انتشار اعلامیهای از آنچه او استفاده سیاسی از نیروهای امنیتی خوانده، ابراز نگرانی کرده است.
اما صدیق صدیقی، سخنگوی رئیسجممهوری افغانستان در واکنش گفته است:”شرکای ملی و جهانی، همواره به بیطرفی نیروهای امنیتی و دفاعی کشور در پروسه انتخابات مهر تایید گذاشتند و تاکنون هیچ شکایتی نیز از مداخله این نیروهای در کمیسیون شکایات ثبت نشده است.”
آقای صدیقی اضافه کرده است:”اتهامات بیمبنا و بیمورد در حق این نیروهای جنبه سیاسی داشته و قابل توجیه نیست.”
Image captionروند بازشماری بعد از چند روز توقف دوباره ازسر گرفته شد
در همین حال، امرالله صالح، معاون اول ستاد انتخاباتی “دولت ساز| به رهبری محمد اشرف غنی در واکنش به حرفهای آقای عبدالله نوشته “این تیم هر از گاهی بهخاطر پنهان کردن اضطراب و افسردهگی باخت و یا بیبرنامهگیهای خویش، باید یک جایی را نشانه بگیرد و بر آن تاخت و تاز نماید. ما نیز با مردم در تماس استیم و هر از گاهی از آنها خواهش میکنیم که بگذارند کمیسیون مستقل انتخابات کار خود را انجام دهد و از کوچهای شدن مسئله دوری جویند.”
این روند که قرار است در آن آرای بیش از هشت هزار محل رای دهی بازشماری شود، حدود ۹ روز پیش آغاز شده بود اما به دنبال اعتراض شماری از ستادهای انتخاباتی و نمایندگان احزاب چهارشنبه گذشته از سوی کمیسیون مستقل انتخابات متوقف شد.
کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرده که بازشماری آرا پیش از متوقف شدن در ولایات بادغیس، ارزگان، بامیان، لغمان، میدان وردک و نیمروز تکمیل شده بود.
این کمیسیون در زمان توقف روند گفته بود که معترضان مانع آغاز این روند در ده ولایت شدهاند اما جریان این روند در سایر ولایات نیز متوقف میشود.
حالا کمیسیون مستقل انتخابات میگوید پس از برگزاری دو نشست فنی با معترضان به پرسشهای آنها پاسخ داده و روند بازشماری آرا در ۲۸ ولایت امروز آغاز شده است.
Image captionکمیسیون انتخابات گفته که معیار شمارش رایهای دارای علامت بیومتریک است
- کمیسیون انتخابات روند بازشماری آرای انتخابات را در سراسر افغانستان متوقف کرد
- اعتراض عبدالله به بازشماری آرای انتخابات افغانستان: نتیجه را نمیپذیریم
- انتخابات افغانستان؛ ستاد عبدالله مانع بازشماری آرا در شماری از ولایتها شد
این نهاد همچنین گفته کارمندان متخلف در روند انتخابات به کمیسیون رسیدگی به شکایات معرفی خواهند شد و در روند بازشماری آرا سهمی ندارند.
اما به نظر میرسد نشستهای برگزار شده، مخالفان روند بازشماری آرا را قانع نساخته است.
تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان و از نامزدان پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری، از مخالفان اصلی روند بازشماری آرا بود.
نمایندگان این تیم پس از نشست با کمیسیون بار دیگر تاکید کردند که تا سرنوشت آرایی که به نظر آنها باطل است، معلوم نشود، با بازشماری آرا موافقت نمیکنند.
اسدالله سعادتی، نامزد معاونت دوم در تیم انتخاباتی آقای عبدالله در یک نشست خبری به کمیسیون مستقل انتخابات هشدار داد که اگر این روند بدون توافق با شرکای انتخاباتی آغاز شود، کمیسیون انتخابات آغازگر یک بحران در افغانستان خواهد بود.
شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز امروز با نشر اعلامیهای بار دیگر مخالفتشان را با روند بازشماری آرا اعلام کرده و آن را در تضاد با “منافع عمومی و ثبات ملی کشور” خوانده است.
تیم انتخاباتی محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان و دیگر نامزد پیشتاز انتخابات از موافقان روند بازشماری آرا بود اما تقریبا سایر تیمها همه مخالف این روند بودند.
حق نشر عکسIECImage captionکمیسیون انتخابات بازشماری آرای بیش از ۸ هزار محل رای دهی را حدود ۹ روز پیش آغاز شده بود
جنجال انتخابات بر سر کدام آرا است؟
تیم ثبات و همگرایی پیش از این اعلام کرده بود که آنها خواهان باطل شدن نزدیک به ۳۰۰ هزار رای هستند.
این آرا به اساس گفتههای اعضای این تیم، شامل ۱۳۷ هزار رای قرنطین شده است که بدون اطلاع تیمهای انتخاباتی وارد محاسبه نهایی آرای معتبر شده، بیش از صد هزار رای ثبت شده در خارج از زمان قانونی انتخابات (هفت صبح تا پنج بعد از ظهر ششم میزان/مهر) و بیش از پنجاه هزار رای ثبت شده با تصاویر تکراری و یا عکسهای گرفته شده از روی عکس میباشد.
کمیسیون انتخابات میگوید تفاوت آرا در محاسبه نهایی به دلیل تفاوت در آرای ثبت شده در کارت حافظه و آرای ثبت شده در دستگاههای بیومتریک است. همچنین این نهاد آرای ثبت شده در زمان خارج از جریان برگزاری انتخابات را یک مشکل فنی خوانده است. کمیسیون در مورد آرا با تصاویر مشابه توضیحی نداده است.
- هشدار کمیسیون شکایات انتخابات افغانستان: اعلام نتایج نباید دوباره به تاخیر بیفتد
- کمیسیون انتخابات افغانستان: بازشماری آرا آغاز میشود؛ تیم عبدالله: خلاف قانون است
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionآرای معتبر انتخابات پارلمانی افغانستان یک میلیون و ۸۰۰ هزار اعلام شده است
همچنان شماری از ستادهای انتخاباتی و نهادهای ناظر انتخاباتی اعتراض شان را به بازشماری نزدیک به ۲۵۰۰ محل رای دهی اعلام کرده بودند که به گفته آنها دستگاههای بیومتریک آنها و یا حافظه دستگاههای آنها تاکنون ناپدید است و به اساس یکی از فیصلههای اخیر کمیسیون شامل روند بازشماری آرا گردیده است.
کمیسیون انتخابات به تازگی فیصله کرده که آرای این محلات که به دلیل مشکلات در دستگاه بیومتریک وارد سیستم نشده، بازشماری و سرنوشتشان مشخص شود.
بسیاری از تیمهای انتخاباتی تاکید دارند که شمارش این آرا کاملا مخالف قانون و فیصله کمیسیون مبنی بر معتبر بودن آرای بیومتریک شده است.
اما کمیسیون تاکید دارد که آنها هنوز در مورد معتبر یا نامعتبر بودن این آرا تصمیم نگرفتند و تنها برای بررسی سرنوشت این آرا، آنها را شامل بازشماری کردند.
کمیسیون انتخابات افغانستان پس از برگزاری انتخابات اعلام کرد که تنها آرایی در این روند معتبر شناخته میشود که بیومتریک شده باشد. این کمیسیون آرای معتبر در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را یک میلیون و هشتصد و چهل و سه هزار رای اعلام کرده است.
Image captionاین کمیسیون در زمان توقف روند گفته بود که معترضان مانع آغاز این روند در ده ولایت شدهاند
تاخیر در اعلام نتایج انتخابات
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ ششم میزان/مهر برگزار شد. قرار بود نتایج ابتدایی این انتخابات به تاریخ ۲۷ میزان/مهر اعلام شود اما به تاریخ ۲۳ عقرب/آبان به تعویق افتاد.
اما به دنبال اختلافات و اعتراضها بر روند بازشماری آرا که برای اعلام نتایج ابتدایی لازمی است، بار دیگر اعلام این نتایج به تعویق افتاد.
- جدال سازمان ملل و عضو کمیسیون انتخابات افغانستان؛ یوناما: قضیه راعادلانه بررسی کنید
- انتخابات افغانستان؛ دستگاه بیومتریک چطور به شفافیت کمک میکند؟
- بنیاد انتخابات شفاف افغانستان: زمینه تقلب در کمیسیون انتخابات مساعد است
کمیسیون مستقل انتخابات هنوز تاریخ جدید برای اعلام این نتایج را اعلام نکرده است اما گفته مشکلات در روند بازشماری آرا دیر رسیدن اطلاعات از شرکت “درملوگ” دلیل اصلی تاخیر در اعلام نتایج ابتدایی انتخابات است.
اعضای کمیسیون پیش از این گفته بودند که برای تکمیل روند بازشماری به سه تا پنج روز زمان نیاز دارند.
نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز قرار بود بر اساس تقویم اولی، در ۱۶ عقرب/آبان اعلام شود که اکنون به تاخیر افتاده اما تاریخ جدید آن اعلام نشده است.