اخبار : طرح ادعای تازه در آغاز مرحله علنی تحقیقات استیضاح ترامپ

یک دیپلمات ارشد آمریکایی در آغاز جلسات علنی تحقیقات استیضاح گفته است که دونالد ترامپ مستقیما درباره تحقیقات اوکراین در مورد رقیب سیاسی اش، جو بایدن، سوال کرده بود.
این ادعا، اگر درست باشد، آقای ترامپ را بیش از پیش به تلاش ها برای فشار بر اوکراین برای تحقیق درباره جو بایدن معاون سابق رئیس جمهور آمریکا گره می زند.
بیل تیلور، سفیر موقت آمریکا در اوکراین، در جریان بیانیه آغازین خود گفت که یکی از دستیارانش مکالمه تلفنی ای را شنید که در آن رئیس جمهور آمریکا در مورد “تحقیقات” اوکراین درباره آقای بایدن سوال می کند.
آقای ترامپ در آن تماس مشغول صحبت با گوردون ساندلند، فرستاده آمریکا در اتحادیه اروپا، بود. آقای تیلور می گوید آقای ساندلند در پاسخ به سوال رئیس جمهور گفت که “اوکراین آماده است (تحقیقات) را پیش ببرد.”
به گفته آقای تیلور بعد از آن تماس دستیار او “از آقای ساندلند پرسید که پرزیدنت ترامپ در مورد اوکراین چه فکر می کند.”
آقای تیلور گفت: “آقای ساندلند پاسخ داد که پرزیدنت ترامپ بیشتر به تحقیقات درباره بایدن اهمیت می دهد.”
آقای ترامپ پیشتر در ماه جاری در پاسخ به سوالی درباره آقای ساندلند گفته بود: “من درست این آقا را نمی شناسم.”
بیشتر بخوانید: تحقیقات استیضاح ترامپ؛ از استراتژی جمهوری خواهان تا اعتبار شاهدان

چرا اطلاعات تازه اهمیت دارد
آنتونی زورکر خبرنگار بی بی سی در آمریکا
این به طور بالقوه چرخش مهمی در تحقیقات است. هرچند گزارش هایی از تماس مستقیم آقای ساندلند با رئیس جمهور در این زمینه وجود داشته، اما هنوز شواهد مستقیمی برای گره زدن آقای ترامپ به ادعای بده بستان ادعایی با اوکراین در دست نبوده است.
تماسی تلفنی که آقای تیلور به آن اشاره می کند می تواند همه چیز را عوض کند.
در خلال جلسه استماع چهارشنبه، کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان اعلام کرد یک شاهد عینی دیگر روز جمعه گواهی خود را پشت درهای بسته ارائه خواهد کرد. این شخص دیوید هولمز است، ظاهرا همان دستیاری که آقای تیلور به آن اشاره کرد.
آقای ساندلند خود قرار است هفته آینده به طور علنی شهادت دهد.
اگر هر یک از این دو نفر روایت آقای تیلور را تایید کند، استدلال مدافعان رئیس جمهور را تضعیف خواهد کرد که گفته اند آقای ترامپ از نزدیک در فعالیت های مجرای “غیررسمی” سیاست اوکراین نقش نداشته است. کانالی که به گفته آقای تیلور به اوکراین فشار می آورد تحقیقات درباره بایدن ها را شروع کند.
دمکرات ها دلیل تازه ای برای رضایت دارند، و تیم رئیس جمهور با مجموعه دردسرهای تازه ای روبروست.


همزمان با آغاز جلسات علنی کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان در روز چهارشنبه، آقای ترامپ با انتشار ویدئویی در توییتر رسمی کاخ سفید تحقیقات استیضاح را “بزرگترین کلاهبرداری در تاریخ سیاسی آمریکا” خواند.
او در حاشیه دیدار با رجب طیب اردوغان، همتای ترکیهای خود، گفت “وقت ندارد جلسات علنی را تماشا کند.”
علاوه بر بیل تیلور، سرپرست سفارت آمریکا در اوکراین، جورج کنت، یکی از مقامهای ارشد دیپلماتیک آمریکا در امور اروپا و اوراسیا، هم در جریان رسیدگی علنی به تخلف ادعایی دونالد ترامپ در گفتگو با همتای اوکراینیاش، در مجلس نمایندگان آمریکا شهادت داد.
آقای ترامپ متهم شده که مانع انتقال به موقع یک کمک امنیتی مصوب آمریکا به اوکراین شده تا با تحت فشار قرار دادن اوکراین، دولت این کشور را به تحقیق درباره جو بایدن و پسرش وادارد.
در صورتی که اکثریت مجلس نمایندگان رای به استیضاح دونالد ترامپ بدهد، برکناری او به رای دو سوم سناتورها نیاز خواهد داشت.
- در رسانههای آمریکا؛ پاداش مردم ویرجینیا به زنی که به ترامپ ناسزا گفت
- اظهارات جنجالی رئیس دفتر ترامپ درباره اوکراین و استیضاح
- آیا استیضاح ترامپ ممکن است؟
آدام شیف، رئیس دموکرات کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان در آغاز جلسه گفت آقای ترامپ در “مکالمه کذایی” با ولودیمیر زلنسکی خواستههایی را مطرح کرده که در خدمت منافع ملی آمریکا نبوده، بلکه در جهت تامین نفع شخصی او در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا بوده است.
آقای شیف گفت درباره صحت اطلاعات اصلی مربوط به محتوای مکالمه آقایان ترامپ و زلنسکی بحثی وجود ندارد.
در مقابل دوین نونز، نماینده ارشد جمهوریخواهان در کمیته اطلاعاتی دموکراتها را متهم کرد که از روند قانونی استیضاح سوءاستفاده کردهاند. او جلسات علنی تحقیقات را “تئاتر تلویزیونی ساخته دموکراتها” خواند.
سام فرزانه، خبرنگار بیبیسی فارسی که در کنگره حاضر است، میگوید آقای تیلور صحبتهای خود را با توضیحی درباره تاریخ اوکراین، روسیه و آمریکا آغاز کرد تا اهمیت کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین را شرح دهد.

شهادت بیل تیلور
بخش اعظم شهادت آقای تیلور تکرار شواهدی بود که او قبلا در جلسات غیرعلنی در این زمینه به کنگره ارائه کرده بود.
این دیپلمات کهنه کار که در دولت های جمهوری خواه و دمکرات خدمت کرده، تاکید کرد برداشت او این بوده که دولت ترامپ تهدید کرده بود اعطای کمک نظامی به اوکراین را معلق کند مگر آنکه کییف با درخواست رئیس جمهور برای اعلام رسمی تحقیقات درباره آقای بایدن موافقت کند.
جو بایدن در دولت قبلی آمریکا معاون رئیس جمهور بود و پسرش هانتر عضو هیات مدیره یک شرکت گاز به نام بوریسما در اوکراین.
او شهادت داد که به آقای ساندلند و کرت وولکر، فرستاده سابق ویژه آمریکا در اوکراین، گفته بود که وقفه در ارائه کمک امنیتی به اوکراین در ارتباط با مسائل سیاسی در داخل آمریکا “دیوانگی” است.
بیل تیلور همچنین گفت رابطه دیپلماتیک آمریکا و اوکراین از دو کانال انجام می شد، یک کانال رسمی و معمول، و یکی دیگر مسیر نامعمول و غیررسمی تصمیمسازی که از جمله توسط رودی جولیانی هدایت میشده است.
جورج کنت هم در این جلسه گفت رودی جولیانی، وکیل شخصی آقای ترامپ، “کارزار بدنامسازی” دیپلماتهای آمریکایی به راه انداخته بود.

آدام شیف، رئیس دمکرات کمیته اطلاعاتی که بر تحقیقات نظارت دارد، گفت که هدف تحقیق پی بردن به این موضوع است که آیا آقای ترامپ “از قدرت خود سوءاستفاده کرده و خواستار مداخله خارجی در انتخابات ما شده.”
او در واکنش به استدلال جمهوری خواهان که می گویند رفتار رئیس جمهور قابل اسیضاح نیست افزود: “اگر این عمل قابل استیضاح نیست، پس چه چیزی قابل استیضاح است؟”.
آقای ترامپ در جریان تماس تلفنی ماه ژوئیه با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از او خواسته بود درباره جو بایدن و پسرش تحقیق کند.
جو بایدن هم اکنون برای کسب نامزدی حزب دمکرات در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری می کوشد.
در جلسات غیرعلنی پیشین گفته شده بود که آقای ترامپ تقریبا ۴۰۰ میلیون دلار کمک نظامی و دعوت از آقای زلنسکی برای بازدید از کاخ سفید را معلق کرده بود تا به رهبر اوکراین فشار آورد علنا تحقیقات درباره بایدن ها را اعلام کند.
براساس قوانین آمریکا کمک گرفتن از نهادهای خارجی برای پیروزی در انتخابات جرم است.
نظرسنجی نشریه پولیتیکو نشان می دهد که هم اکنون ۵۰ درصد از رای دهندگان در آمریکا از تحقیقات استیضاح حمایت می کنند درحالی که ۴۱ درصد با آن مخالف هستند. به گزارش این نشریه در اوایل ماه اکتبر ۵۰ درصد از استیضاح حمایت می کردند و ۴۴ درصد مخالف آن بودند.
جدال سازمان ملل و عضو کمیسیون انتخابات افغانستان؛ یوناما: قضیه راعادلانه بررسی کنید

نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما اعلامیهای را منتشر کرده و در آن از کمیسیون مستقل انتخابات خواسته تا قضیه مولانا محمد عبدالله، عضو این کمیسیون را به صورت عادلانه و کامل بررسی کرده و یافتههایش را به موقع به نشر رساند.
چند روز پیش نامهای که آقای تادامیچی یاماموتو، نماینده خاص سرمنشی (دبیرکل) سازمان ملل متحد در افغانستان به حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات فرستاده بود، رسانهای شد.
وی در این نامه نوشته است که مولانا محمد عبدالله به بصیر علی، مسئول مرکز معلومات این کمیسیون “اهانت مذهبی و قومی” و او را “تهدید به مرگ” کرده است.
آقای عبدالله این نامه را از بنیاد رد کرده و ادعاهای مطرح شده در آن را دروغ محض خوانده بود.
او همچنین از سازمان ملل خواست که به “کانال هایی” گوش ندهد که “به نفع و یا ضرر یک یا چند نامزد” ایجاد شده است.
- انتخابات افغانستان؛ ‘احتمالا برای دومین بار اعلام نتایج به تاخیر بیفتد’
- سازمان ملل رفتار عضو کمیسیون انتخابات افغانستان را ‘اهانتآمیز’ خواند
در اعلامیه تازه یوناما، هدف از فرستادن این نامه حمایت از شفافیت امور کمیسیون انتخابات و احترام به قانون انتخابات خوانده شده است.
این سازمان از درز کردن نامه یاد شده ابراز نگرانی کرده و گفته اشت بعضی با پرداختن جنبه سیاسی به این نامه تلاش کردهاند تا هدف و محتوای این نامه را نادرست جلوه دهند.
یوناما در این اعلامیه تاکید کرده که این نهاد در بی طرفی مطلق و با احترام به قانون انتخابات افغانستان از ادارات انتخاباتی و تلاشها برای مبارزه با تقلب حمایت میکند.

قضیه از چه قرار بود؟
در نامه یوناما به رئیس کمیسیون مستقل انتخابات آمده بود که مشاوران فنی پروژه حمایت از انتخابات سازمان ملل در یک جلسه شاهد رفتار “اهانت آمیز” آقای عبدالله بودند.
یوناما رفتار آقای عبدالله را کاملا غیرقابل قبول و مغایر با ماده هفدهم قانون انتخابات افغانستان خوانده بود.
در ماده هفدهم قانون انتخابات افغانستان آمده: “اعضای کمسیون مکلفند حین اتخاذ تصمیم، منافع علیای کشور و احکام قانون اساسی افغانستان را رعایت نموده و از اعمال هر نوع تبعیض و تعصب نژادی، قومی، منطقوی، حزبی، لسانی، مذهبی و جنسیتی اجتناب ورزند.”
آقای عبدالله اما در واکنش به این نامه در یک نشست خبری گفت این مساله را پیگیری میکند و ازطریق قانون داخلی و بینالمللی علیه کسانی که این اطلاعات نادرست را به یوناما رسانده اقامه دعوا خواهد کرد.
این نامه واکنشهای گسترده در شبکههای اجتماعی به دنبال داشت. شماری به حمایت از آقای عبدالله و شماری در مخالفت با او نوشتند. شماری از معترضان نیز دو روز پیش در بیرون کمیسیون انتخابات گردهم آمده و خواهان برکناری آقای عبدالله شدند.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ ششم میزان/مهر برگزار گردید. اعلام نتایج ابتدایی این انتخابات قبلا یک بار به تعویق افتاد و قرار بود امروز اعلام شود اما برای بار دوم نیز به تعویق افتاد.
روند بازشماری بخشی از آرای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان چند روز پیش آغاز شد اما به دنبال اعتراضات شماری از تیمهای انتخاباتی روز گذشته دوباره متوقف شد. تکمیل این روند برای اعلام نتایج ابتدایی لازمی است.
- کمیسیون انتخابات روند بازشماری آرای انتخابات را در سراسر افغانستان متوقف کرد
- انتخابات افغانستان؛ ستاد عبدالله مانع بازشماری آرا در شماری از ولایتها شد
- اعتراض عبدالله به بازشماری آرای انتخابات افغانستان: نتیجه را نمیپذیریم
بخش از آرای این انتخابات جنجالی شده و شماری از تیمهای انتخاباتی پیش از انجام روند بازشماری خواهان باطل شدن این آرا هستند.
تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان از نامزدان پیشتاز این انتخابات، از مخالفان اصلی روند بازشماری است. اعضای این تیم ادعا دارند که حدود ۳۰۰ هزار رای نامعتبر از سوی کمیسیون در روند بازشماری شامل شده که باید باطل اعلام شود.
شمارش آرای نزدیک به ۲۵۰۰ محل رای دهی نیز از موارد اختلافی است. گفته شده دستگاههای بیومتریک یا حافظه این دستگاهها در این محلات ناپدید شده و یا اطلاعات آنها به سرور مرکزی کمیسیون نرسیده است.
کمیسیون خواهان بازشماری این آرا نیز شده تا در مورد سرنوشت آنها تصمیم بگیرد اما تیمهای انتخاباتی بازشماری این آرا را با توجه به فیصله کمیسیون مبنی بر معتبر بودن تنها آرای بیومتریک شده، خلاف قانون میدانند.
اما تیم انتخاباتی محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، دیگر نامزد پیشتاز این انتخابات با روند بازشماری آرا موافق بود و از ابتدا حمایتش را از آن اعلام کرده بود.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان روز گذشته اعلام کرد به اعتراضات و نگرانیهای برخی احزاب سیاسی، نامزدها و نهادهای جامعه مدنی رسیدگی خواهد کرد و بعدا روند بازشماری را از سر خواهد گرفت.
روحانی: در نیویورک میتوانستم تصمیم بگیرم تحریمهای آمریکا را بشکنیم

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران گفته است که در جریان سفر اخیرش به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد “پیشنهادهای خوبی برای شکستن تحریم آمریکا داده شد” اما ایران این پیشنهادات را نپذیرفت.
آقای روحانی که در کرمان سخرانی میکرد گفته است “میتوانستم تصمیم بگیرم که تحریم را بشکنیم و شرایط طوری بود که باید به رئیس جمهور آمریکا اعتماد میکردیم که کار بسیار سختی بود، شاید اگر رئیس جمهور دیگری در آمریکا بود این کار تا اول مهر ماه انجام و تمام می شد”.
این برای اولین بار است که یک مقام ارشد ایران از احتمال رفع تحریم های ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ خبر میدهد.
پیش از این گزارش هایی غیررسمی درباره ارائه طرح توقف تحریم های آمریکا در برابر بازگشت ایران به اجرای کامل تعهداتش در برجام و دائمی کردن برخی از تعهدات این توافق از سوی ایران منتشر شده بود.
گزارش های دیگری هم مبنی بر احتمال موافقت آمریکا با گشایش یک خط اعتباری برای خرید نفت ایران منتشر شده بود.
در زمان حضور آقای روحانی در نیویورک ویدئویی منتشر شد که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، را در کنار بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا نشان میداد که رو در روی رئیس جمهور ایران به او می گفت اگر نیویورک را بدون دیدار با ترامپ ترک کنید، “فرصتسوزی” خواهد شد.
آیت الله علی خامنهای، رهبر ایران، که مخالف مذاکره مقام های دولت با آمریکاست اخیرا گفته است که رئیس جمهور فرانسه “یا فردی ساده است یا همدست دونالد ترامپ”.
تابستان سال جاری و چند هفته پیش از برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه گفته بود شرایط برای دیدار دونالد ترامپ و حسن روحانی آماده شده و اظهار امیدواری کرد که در چند هفته آینده این دو با هم دیدار کنند.
ساعاتی پیش از این اظهارات، حسن روحانی گفته بود به خاطر “منافع” مردم حاضر است با هر کسی دیدار کند. آقای روحانی گفته بود: “گویی در گوش بعضیها پنبه است و هر چه ما میگوییم آنها میگویند مذاکره چه خاصیتی دارد”.
یک روز پس از این، آقای روحانی از موضع خود عقب نشست و اظهارات آیت الله علی خامنه ای را تکرار کرد که آیت الله خامنه ای میگوید اجازه دیدار مقام های دولتی با دونالد ترامپ و مذاکره با دولت آمریکا را نمی دهد
آیت الله علی خامنه ای ضمن تکرار این مواضع و “بدعهد” خواندن آمریکا به دلیل خروج از برجام، پیشتر در دیدار با شینزو آبه نخست وزیر ژاپن که برای انتقال پیام دونالد ترامپ به تهران آمده بود هم گفت که “ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیداند”.
رهبر ایران، اوایل ماه جاری میلادی نیز بار دیگر هر گونه مذاکره با آمریکا را قاطعانه رد کرد و گفت مسئولانی که چنین مذاکراتی را حلال مشکلات میدانند “صددرصد اشتباه میکنند.”
با گذشت یک سال از اجرای تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران، حسن روحانی گفته “وضعیت کشور عادی نیست” و به دلیل ناتوانی در فروش نفت تحریم شده، دولت برای اداره کشور با مشکل مواجه است.
آقای روحانی یک روز پیش از اظهارات خود درباره تاثیر تحریم های آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران گفته بود “پیامبر با کافران پیمان می بست و وقتی آنها پیمان اول را زیر پا می گذاشتند، پیمان دوم را می بست”.

آژانس بینالمللی انرژی اتمی: در یک سایت اعلام نشده در ایران ذرات اورانیوم پیدا کردی
Image captionگمان میرود منظور آژانس از محل اعلام نشدهای که ذرات اورانیوم در آن پیدا شده سایت تورقوز آباد است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در مجمع عمومی سازمان ملل متحد آن را افشا کرده بود
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرد که ذرات اورانیوم را در یک سایت اعلام نشده در ایران پیدا کرده است.
در این گزارش محرمانه که بیبیسی نسخهای از آن را مشاهده کرده آمده است که آژانس کشف کرده ذرات طبیعی اورنیوم از طریق عامل انسانی به محلی آورده شده که ایران آن را از قبل اعلام نکرده بود.
گمان میرود اشاره آژانس به سایت تورقوزآباد است که سال گذشته بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد آن را افشا کرد.
ایران تاکنون به این گزارش واکنشی نشان نداده است اما قبلا گفته بود که این محل یک مرکز شستشوی فرش است و هیچ عمل پنهانی ای در آن صورت نمی گیرد.
گزارش آژانس اتمی سازمان ملل می گوید که بازرسان این نهاد “اورانیوم طبیعی با منشا فعالیت انسانی را در نقطه ای که ایران به آژانس اعلام نکرده بود یافته اند.”
این گزارش می افزاید: “ضروری است که ایران به تعامل با آژانس برای حل این موضوع در اسرع وقت ادامه دهد.”
سه مقام ارشد اسرائیلی پنجشنبه هفته پیش در کنفرانسی خبری گفتند که بازرسان آژانس پیشتر در سال جاری از تورقوزآباد بازدید کرده و از آنجا نمونه برداری کرده بودند.
مقام های اسرائیلی ادعا کردند آزمایش ها نشان داد که در این مرکز اورانیوم ذخیره شده بود، اما نه در شکلی که هنوز برای ساخت تسلیحات قابل استفاده باشد. گزارش آژانس می گوید این اورانیوم غنی شده نبود.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionآقای نتانیاهو ابتدا سپتامبر ۲۰۱۸ درباره سایت تورقوزآباد اطلاعاتی ارائه کرد
نخستوزیر اسرائیل در ماه سپتامبر ۲۰۱۸ نقشهای از تهران و عکسی از ساختمانی در تورقوزآباد، در جنوب تهران از توابع بخشداری کهریزک شهرستان ری را نشان داد و گفت این تصاویر مکان تاسیسات سرّی جدیدی در ایران را نشان میدهد. آقای نتانیاهو در نطق خود مدعی شد ایران یک انبار مواد و تجهیزات اتمی در این روستا دارد که تا کنون مخفی بوده است.
وزارت امور خارجه ایران در آن زمان سخنان آقای نتانیاهو را “دروغ، نسنجیده و بی محتوا” خواند و عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران هم گفت که به باور او “عدهای نتانیاهو را سر کار گذاشتهاند.”
تورقوزآباد (طرقوزآباد یا دوقوزآباد) که هم اکنون شهرک فاطمیه نامیده میشود (و از آن به عنوان بهاران هم یاد میشود)، با وسعتی حدود ۱۴ هکتار، در ۲۰ کیلومتری تهران واقع شده است.
آقای نتانیاهو همچنین در ماه سپتامبر امسال گفت که مقام های ایرانی سایت تورقوزآباد را پاکسازی کرده اند.
او گفت: “روی آن سنگ ریختند تا رد آن را پنهان کنند. اما نتوانستند. آژانس بین المللی انرژی اتمی رد اورانیومی که ایران در این سایت ها مخفی کرده بود را پیدا کرد. این نقض مستقیم ان پی تی، پیمان منع اشاره (سلاح های هسته ای) است.”
اما محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران ادعاهای اسرائیل را رد کرد و در توییتی نوشت: “صاحب سلاح های واقعی اتمی در ارتباط با یک سایت به ادعای او ‘تخریب شده’ در ایران فریاد گرگ گرگ سر می دهد.”
حق نشر عکسREUTERSImage captionمقر آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین
تایید از سرگیری غنیسازی در فردو
آژانس همچنین تأیید کرده که ایران غنیسازی را در سایت فردو و در سطحی بیش از آنچه در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ اعلام شده بود، آغاز کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز در گزارش آژانس آمده است که “از روز ۹ نوامبر ۲۰۱۹، ایران مشغول غنی سازی اورانیوم در این مرکز (فردو) بوده است.”
براساس این گزارش ایران همچنین شمار کمی سانتریفیوژهای آی آر-۸، آی آر-۸بی، آی آر-۹ و آی آر-اس را نصب کرده است.
وزرای خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا عصر دوشنبه در بیانیه مشترکی گفتند که “شدیدا نگران” غنی سازی در فردو هستند.
آنها گفتند: “اکنون حیاتی است که ایران تعهدات خود براساس برجام را رعایت کند و در همکاری با سایر شرکای برجام برای کاهش تنش ها بکوشد.”
اخیرا حسن روحانی رئیس جمهور ایران اعلام کرده بود که در چهارمین گام کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران در توافق هسته ای برجام، گازدهی به سانتریفوژهای فردو از روز چهارشنبه پانزدهم آبان آغاز می شود.
این اقدام، با مخالفت و انتقاد طرفهای غربی باقیمانده در توافق هسته ای روبرو شده است.
بعد از آن که آمریکا از این توافق خارج شد و تحریمها را برگرداند، ایران گام به گام تعهدات هسته ای اش را کاهش داده است.
- روحانی: در چهارمین گام کاهش تعهدات، گازدهی به سانترفیوژهای فردو را آغاز میکنیم
- مواد اتمی در حضور بازرسان آژانس وارد تاسیسات هستهای فردو شد
- پومپئو: تسلیم باجگیری هستهای ایران نشوید
اشاره آلمان به بازگشت تحریم ها
در تحولی دیگر در روز دوشنبه وزیر خارجه آلمان گفته است که آلمان، بریتانیا و فرانسه باید برای بررسی گام هایی در جهت بازگشت تحریم های بین المللی علیه ایران در ارتباط با نقض برجام آماده باشند.
ایران هفته پیش غنی سازی اورانیوم با خلوص کم را در سایت هسته ای فردو شروع کرد که با واکنش منفی سایر اعضای باقی مانده برجام روبرو شد.
ایران می گوید در واکنش به خروج آمریکا از برجام و تامین نشدن منافعش براساس توافق این گام ها را برمی دارد. این کشور چند ماهی است شروع به کاهش تعهداتش در توافق کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز هایکو ماس دوشنبه در بروکسل گفت: “ایران در نهایت باید به تعهداتش برگردد. در غیر این صورت حق ما برای استفاده از کلیه سازوکارهای پیش بینی شده در توافق (برای بازگشت تحریم ها) محفوظ است.”
‘سخت تر و سخت تر‘
بنابه این گزارش فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم گفت با امضاکنندگان توافق در تماس است تا در مورد گام بعدی تصمیم گیری شود.
او گفت که وزرای خارجه اتحادیه اروپا در نشست روز دوشنبه در مورد تحریم صحبت نکردند اما نجات توافق “سخت تر و سخت تر می شود”.
به گفته او کمیسیون برجام، که امضاکنندگان در چارچوب آن درباره مشکلات توافق بحث می کنند، ممکن است در روزهای آینده جلسه ای داشته باشد.
هر یک از امضاکنندگان می تواند با کمک این سیستم فرآیند حل اختلاف را شروع کند که یکی از نتایج احتمالی آن بازگشت تحریم های سازمان ملل علیه ایران است.
روحانی: منافع ما ماندن در برجام و رفع تحریم تسلیحاتی در سال آینده است
حق نشر عکسPRESIDENT.IRImage captionروحانی در رفسنجان
حسن روحانی،رئیس جمهوری ایران در تازهترین اظهارات خود گفته منافع ما در ماندن در برجام است ما برجام را حفظ میکنیم و سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته میشود.
همزمان آلمان گفته است که قدرت های اروپایی باید آماده بررسی بازگرداندن تحریم های مربوط به برنامه هسته ای باشند.
آقای روحانی روز دوشنبه گفت “سالهاست خرید سلاح از طرف ایران طبق قطعنامه سازمان ملل ممنوع است و ما نمیتوانیم سلاح خود را بفروشیم، اما اگر برجام را نگه داریم سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته میشود و ما میتوانیم به راحتی هم سلاح بخریم و هم بفروشیم”.
مطابق قطعنامه ٢٢٣١ مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد، که در ژوئیه سال ٢٠١٥ براساس برجام صادر شد،، پنج سال پس از آغاز اجرای برجام، تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران لغو میشود.
آقای روحانی مرداد ماه امسال نیز با دفاع از عملکرد دولتش در رسیدن به توافق هستهای، گفته بود در صورت باقی ماندن برجام، ایران میتواند از سال آینده وارد بازار جهانی تجارت اسلحه شود.
در آن زمان پس از سخنان آقای روحانی، مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در مورد نزدیک شدن زمان انقضای مهلت تحریم تسلیحاتی ایران هشدار داد و گفت: “زمان باقی مانده تا انقضای مهلت تحریم تسلیحاتی علیه ایران و پایان ممنوعیت سفر قاسم سلیمانی به پایان میرسد. ما از تمامی متحدان و شرکای خود میخواهیم تا فشار بر رژیم ایران را افزایش دهند تا این رژیم رفتار بیثبات ساز خود را کنار بگذارد”.
با آغاز اجرای برجام بخشی از محدودیتهای تسلیحاتی تغییر کرد و ایران میتواند با تایید شورای امنیت سازمان ملل مورد به مورد برای خرید سلاح از کشورهای دیگر اقدام کند.
- آمریکا در مورد منقضی شدن تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران هشدار داد
- روحانی: با تداوم برجام میتوانیم سلاح بخریم و بفروشیم
اکنون آقای روحانی با اشاره به این موضوع در سخنرانی امروز خود در رفسنجان درباره اختلاف نظرهای داخلی درباره پایبندی یا خروج از برجام گفته “در یک جمعیت هشتاد و خردهای میلیونی اختلاف نظر وجود دارد. در این میان تندروها ما را با مشکل رو به رو میکنند”.
آقای روحانی میگوید این جناح پس از خروج آمریکا از توافق هستهای سال ۲۰۱۵، خواستار خروج ایران از این توافق بود.
اما رئیس جمهوری ایران با دفاع از ادامه پایبندی ایران به برجام گفت “ما میتوانیم از توافق هستهای خارج شویم اما قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران باز میگردد، منافع ما در ماندن در برجام است ما برجام را حفظ میکنیم، اما در عین حال پله پله تعهدات خود را کاهش میدهیم”.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionپومپئو خواستار تمدید تحریم بینالمللی تسلیحاتی ایران شده بود
اگر برجام حفظ شود و ایران بتواند سال آینده مطابق آن سلاحهای متعارف را از کشورهای دیگر بخرد، این امکان برایش فراهم خواهد بود که زرادخانه موشکی، پدافند هوایی و موشکی، ناوگان هوایی و دریایی خود را تقویت کند.
در قطعنامه ٢٢٣١ مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله از کشورهای جهان خواسته شده است تا از معامله، خرید و فروش و فراهم کردن هرگونه تسهیلات مالی، مبادلاتی و ترابری در مورد تجهیزات سنگین نظامی به ایران یا برای استفاده ایران به مدت پنج سال از زمان اجرای برجام یا تسلیم “گزارش جمعبندی مبسوط” اجرای برجام توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی – هر کدام که زودتر باشد – خودداری ورزند.
در این بخش از قطعنامه از جمله از انواع تانک رزمی، سامانههای توپخانه سنگین، هواپیماهای رزمی، هلیکوپترهای تهاجمی، ناو، سامانههای موشکی طبق فهرست تسلیحات متعارف سازمان ملل و همچنین مواد، قطعات یدکی و امکانات آموزشی و خدماتی برای اینگونه اقلام نام برده شده است.
در تحولی دیگر در روز دوشنبه وزیر خارجه آلمان گفته است که آلمان، بریتانیا و فرانسه باید برای بررسی گام هایی در جهت بازگشت تحریم های بین المللی علیه ایران در ارتباط با نقض برجام آماده باشند.
به گزارش خبرگزاری رویترز هایکو ماس دوشنبه در بروکسل گفت: “ایران در نهایت باید به تعهداتش برگردد. در غیر این صورت حق ما برای استفاده از کلیه سازوکارهای پیش بینی شده در توافق (برای بازگشت تحریم ها) محفوظ است.”
اعتراض عبدالله به بازشماری آرای انتخابات افغانستان: نتیجه را نمیپذیریم
Image captionآقای عبدالله وعده سپرد که از آرای پاک مردم دفاع خواهد کرد
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی و از نامزدهای پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان خواست روند بازشماری آرا را متوقف کند. آقای عبدالله گفته که اگر روند بازشماری متوقف نشود، نتیجه این بازشماری را نمیپذیرد.
او که امروز یکشنبه ۱۹ عقرب/آبان در گردهمایی حامیانش در تالار لویه جرگه در کابل سخن میگفت تاکید کرد که خواهان روشن شدن سرنوشت ۳۰۰ هزار رای مبهم و باطل شدن نزدیک به ۲۵۰۰ صندوق رای فاقد اطلاعات بیومتریک است.
اما ستاد انتخاباتی “دولت ساز” به رهبری محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان و نامزد پیشتاز دیگر، از آغاز روند بازشماری آرا استقبال کرده و گفته این روند قانونی است و باید زودتر از اینها آغاز میشد.
تیم “ثبات و همگرایی” به رهبری آقای عبدالله پیش از این نیز اعلام کرده بود آنها خواهان تصفیه کامل آرا و معلوم شدن سقف آرای معتبر قبل از آغاز روند بازشماری هستند.
- هشدار کمیسیون شکایات انتخابات افغانستان: اعلام نتایج نباید دوباره به تاخیر بیفتد
- کمیسیون انتخابات افغانستان: بازشماری آرا آغاز میشود؛ تیم عبدالله: خلاف قانون است
اما کمیسیون مستقل انتخابات پس از تاخیر چند روزه پیاپی این روند، دیروز اعلام کرد که روند بازشماری بیش از ۸ هزار محل رای دهی را آغاز کرده است.
تیم “ثبات و همگرایی” به رهبری آقای عبدالله، تیم انتخاباتی “صلح و عدالت اسلامی” به رهبری گلبدین حکمتیار و تیم انتخاباتی “عدالت و امنیت” به رهبری رحمت الله نبیل اعلام کردند که این روند را “تحریم” میکنند و ناظران شان در آن اشتراک نمیکنند.
حق نشر عکسIECImage captionروند بازشماری آرای بیش از هشت هزار محل رای دهی دیروز آغاز شده است
رئیس اجرایی افغانستان در نشست امروز گفت اگر کمیسیون مستقل انتخابات به خواست آنها پاسخ مثبت ندهد آنها اقدامهای بعدی را روی دست خواهند گرفت.
او گفت: “امیدواریم کمیسیون جدیت و قاطعیت مردم افغانستان را دستکم نگیرند… ما درصدد برهم زدن روند انتخابات نیستیم… ما طرفدار بحران نیستم… حرف ما مسالمت آمیز است اما قاطع، نرم میگوییم اما تا آخر سرش ایستاد میشویم.”
آقای عبدالله با اشاره به دور قبلی انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۴ گفت این بار مصلحت را مدنظر نمیگیرد که تاوان آن را مردم بپردازند. در انتخابات دور قبل که ادعای تقلبهای فراوان در آن وجود داشت، با پادرمیانی آمریکا، میان دو نامزد پیشتاز انتخابات؛ محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله حکومت وحدت ملی به میان آمد.
آقای عبدالله امروز تاکید کرد که آنها میپذیرند که مراجع تصمیم گیرنده در انتخابات، کمیسیونهای انتخاباتی است اما تصامیم این نهادها باید مطابق قوانین و طرزالعملها باشد.
او افزود که خواست تیم او از کمیسیون توقف روند بازشماری آرا و بحث روی آرای مبهم در حضور ناظران داخلی، بینالمللی و رسانهها است.
کمیسیون مستقل انتخابات آرای معتبر در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را یک میلیون و هشتصد و چهل و سه هزار رای اعلام کرده است. این نهاد همچنین از بازشماری آرای بیش از هشت هزار محل رای دهی در سراسر این کشور خبر داده است.
حق نشر عکسIECImage captionاز هفت عضو کمیسیون فقط مولانا محمد عبدالله مخالف این کار بوده است
اعتراض تیم ثبات و همگرایی بر کدام آرا است؟
تیم ثبات و همگرایی پیش از این اعلام کرده بود که آنها خواهان باطل شدن نزدیک به ۳۰۰ هزار رای هستند.
این آرا به اساس گفتههای اعضای این تیم، شامل ۱۳۷ هزار رای قرنطین شده است که بدون اطلاع تیمهای انتخاباتی وارد محاسبه نهایی آرای معتبر شده، بیش از صد هزار رای ثبت شده در خارج از زمان قانونی انتخابات (هفت صبح تا پنج بعد از ظهر ششم میزان/مهر) و بیش از پنجاه هزار رای ثبت شده با تصاویر تکراری و یا عکسهای گرفته شده از روی عکس میباشد.
همچنان این تیم به تازگی اعتراضش را به بازشماری نزدیک به ۲۵۰۰ محل رای دهی اعلام کرده که به گفته آنها دستگاههای بیومتریک آنها و یا حافظه دستگاههای آنها تاکنون ناپدید است و به اساس فیصله تازه کمیسیون شامل روند بازشماری آرا میگردد.
کمیسیون انتخابات به تازگی فیصله کرده که آرای این محلات که به دلیل مشکلات در دستگاه بیومتریک وارد سیستم نشده، بازشماری و سرنوشتشان مشخص شود.
- انتخابات افغانستان؛ اختلاف بر سر آغاز روند بازشماری بخشی از آرا
- بنیاد انتخابات شفاف افغانستان: زمینه تقلب در کمیسیون انتخابات مساعد است
تیم ثبات و همگرایی تاکید دارد که شمارش این آرا کاملا مخالف فیصله کمیسیون مبنی بر معتبر بودن آرای بیومتریک شده است.
کمیسیون انتخابات افغانستان پس از برگزاری انتخابات اعلام کرد که تنها آرایی در این روند معتبر شناخته میشود که بیومتریک شده باشد.
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان موسوم به تیفا نیز امروز در خبرنامهای، روند بازشماری آرا را “بحران زا” و خلاف قانون خوانده است.
این نهاد گفته هر گونه اعتباردهی به آرای بدون اطلاعات بیومتریک و آرای خارج از زمان تعیین شده روز انتخابات، زمینه را برای نپذیرفتن نتیجه انتخابات از سوی تیمهای انتخاباتی فراهم میکند.
همچنین تیفا از نقض دوباره تقویم انتخاباتی ابراز نگرانی کرده و گفته از این که روندهای تکنیکی انتخابات به سوی سیاسی شدن میرود نگران است.
تیفا از تیمهای انتخاباتی خواسته در کار کمیسیونهای انتخاباتی مداخله نکنند و از این نهادهای انتخاباتی خواسته مطابق قانون عمل کنند تا مردم از شفافیت انتخابات مطمئن شوند.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionآرای معتبر انتخابات پارلمانی افغانستان یک میلیون و ۸۰۰ هزار اعلام شده است
تاخیر در اعلام نتایج انتخابات
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ ششم میزان/مهر برگزار شد. قرار بود نتایج ابتدایی این انتخابات به تاریخ ۲۷ میزان/مهر اعلام شود اما به تاریخ ۲۳ عقرب/آبان به تعویق افتاد.
با تاخیر در آغاز روند بازشماری آرا و اختلافات به میان آمده، به نظر میرسد بار دیگر اعلام این نتایج به تاخیر بیفتد.
کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی افغانستان نیز چند روز پیش به کمیسیون انتخابات این کشور هشدار داد که دیگر تاخیر در اعلام نتایج را نمی پذیرند و در صورت تکرار این مورد، با اعضای کمیسیون انتخابات برخورد قانونی خواهند کرد.
کمیسیون شکایات انتخاباتی، تاخیر در اعلام نتایج و نقض تقویم انتخاباتی را نقض قانون خواند. برای کارمندان نهادهای انتخاباتی در صورت نقض قانون و طرزالعملهای انتخاباتی در قانون انتخابات، برکناری از وظیفه و جریمه نقدی پیش بینی شده است.
نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز قرار بود بر اساس تقویم اولی، در ۱۶ عقرب/آبان اعلام شود که اکنون به تاخیر افتاده اما تاریخ جدید آن اعلام نشده است.
گاف، دردسر و آبروریزی؛ هفته پرماجرای انتخابات بریتانیا

تنها مسأله قابل پیشبینی درباره رقابتهای انتخاباتی این است که هیچ چیز را نمیشود از قبل پیشبینی کرد؛ و بهترین شاهد این ادعا اتفاقات هفته اول مبارزات انتخابات پارلمانی بریتانیاست.
معمولاً احزاب بزرگ یک جدول زمانی دارند و از قبل میدانند که هر روز چه کسی صحبت میکند و قرار است چه سیاست یا برنامهای اعلام شود.
ولی یک هفته گذشته، مخصوصاً برای دو حزب محافظهکار و کارگر، چندان طبق برنامه پیش نرفت و این گافها، رسواییها و استعفاها بود که به تیتر اصلی اخبار تبدیل شد.
- مبارزات انتخاباتی بریتانیا رسما آغاز شد
- پارلمان بریتانیا انتخابات زودرس در ۱۲ دسامبر را تصویب کرد
- تاخیر برگزیت تصویب شد، اما جانسون میگوید همچنان به دنبال خروج بدون تاخیر است
جشنواره ‘گل به خودی’ حزب محافظهکار
حزب حاکم با این امید پا به این انتخابات گذاشته که با پیروزی در آن و به دست آوردن اکثر کرسیهای مجلس، بتواند بیدردسر توافقنامه خروج از اتحادیه اروپا را به تصویب برساند و به قول بوریس جانسون ‘کار برگزیت را تمام کند.’
اما اعضای این حزب یک هفته گذشته را به جای تمرکز روی شعار کلیدی آقای نخستوزیر به گاف دادن، عذرخواهی و استعفا گذراندند.
دوشنبه هفته پیش، جیکوب ریسماگ – که عملاً معاون پارلمانی دولت است – در یک برنامه رادیویی گفت که ‘عقل سلیم’ حکم میکرد که ساکنان برج گرنفل توصیه آتشنشانی برای ماندن در خانههایشان را نشنیده میگرفتند و ساختمان را ترک میکردند.
دو سال پیش آتشسوزی در این برج مسکونی در لندن باعث مرگ ۷۲ نفر شد و خشم عمومی از گفتههای آقای ریسماگ خیلی زود او را مجبور به عذرخواهی و پس گرفتن حرفش کرد.
هنوز جوهر این عذرخواهی خشک نشده بود که یک نماینده دیگر محافظهکار در یک برنامه رادیویی دیگر، عصر همان روز تلویحاً گفت جیکوب ریسماگ از قربانیان حادثه گرنفل باهوشتر است؛ و خیلی زود او هم مجبور به معذرتخواهی شد.
یک روز بعد حزب محافظهکار ویدیویی از یک مصاحبه تلویزیونی کییر استارمر، سخنگوی برگزیت حزب کارگر را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد؛ ویدیویی که ظاهراً نشان میداد او از پاسخ دادن به سؤالی درباره سیاست این حزب درباره برگزیت ناتوان است.
ولی خیلی زود معلوم شد که این ویدیو دستکاری شده و در مصاحبه اصلی، آقای استارمر به سرعت به سؤال مجری جواب داده است. بسیاری حزب محافظهکار را به پخش ‘اخبار دروغ’ متهم کردند؛ اما مقامهای این حزب گفتند که این ویدیو هجو بوده است.
چهارشنبه قرار بود بوریس جانسون اولین سخنرانی انتخاباتیاش را انجام دهد؛ ولی این سخنرانی تحتالشعاع خبر استعفای یک عضو کابینه قرار گرفت.
دلیل استعفای آلن کرنز از مقام وزیر امور ولز این بود که مشخص شد او میدانسته که یک دستیار سابقش، به گفته قاضی، عمداً در محاکمه یک نفر به اتهام تجاوز جنسی ‘خرابکاری’ کرده است؛ و با وجود این، از نامزدی این دستیار برای انتخابات پارلمان ولز حمایت کرده بود.
دو نفر از نامزدهای حزب محافظهکار هم مجبور به انصراف شدند؛ یکی بابت اینکه پنج سال پیش در یک برنامه رادیویی، زنان قربانی تجاوز جنسی را مقصر دانسته بود، و دیگری بابت اینکه یک دهه پیش در فیسبوک نوشته بود اگر معمر قذافی میخواست پیدایش نکنند، باید به شهر بردفورد بریتانیا (که بسیاری از ساکنانش مسلمانند) میآمد.
در کنار اینها، دولت انتشار گزارش کمیته امور امنیتی و اطلاعاتی مجلس درباره دخالت روسیه در سیاست بریتانیا را به بعد از انتخابات موکول کرد؛ چیزی که باعث شد احزاب مخالف، دولت را به پنهانکاری و سرپوش گذاشتن بر این گزارش به دلایل سیاسی متهم کنند.
شاید تنها خبر خوب برای بوریس جانسون این بود که پلیس تصمیمگیری درباره پیگیری قضایی پرونده او را به بعد از برگزاری انتخابات موکول کرد.
آقای جانسون متهم است که زمانی که شهردار لندن بود، از مقامش برای کمک به جنیفر آرکیوری، زن تاجر آمریکایی که با او رابطه دوستانهای داشته، استفاده کرده است؛ اتهامی که او رد میکند.

فرصتسوزی حزب کارگر
با وجود اینها، وضع حزب اصلی مخالف دولت هم دست کمی از محافظهکاران نداشت.
دو نماینده سابق این حزب در مجلس – که منتقد جدی جرمی کوربین هستند – به هواداران ‘میهنپرست’ حزب توصیه کردند که در این انتخابات به حزب محافظهکار رأی بدهند چرا که به گفته آنها، آقای کوربین صلاحیت نخستوزیری ندارد.
در پاسخ به این گفتهها، دایان ابوت یکی از نزدیکترین یاران آقای کوربین به غلط ادعا کرد که یکی از باسابقهترین نمایندگان حزب محافظهکار (که پس از ۴۹ سال نمایندگی تصمیم گرفته خودش را بازنشسته کند) هم گفته این بار به محافظهکاران رأی نمیدهد، ولی رسانهها خبرش را پوشش نمیدهند.
در کنار این، تام واتسون قائممقام رهبر حزب در اقدامی غیرمنتظره گفت ‘به دلایل شخصی’ تصمیم گرفته که این بار نامزد نمایندگی مجلس نشود و از مقامش در حزب هم کنارهگیری کند.
دو نامزد حزب کارگر هم در طول هفته بابت گفتهها و نوشتههای ‘یهودیستیزانه’ مجبور به انصراف شدند.

اختلاف داخلی حزب برگزیت
پس از آنکه حزب محافظهکار پیشنهاد نایجل فراژ (و دونالد ترامپ) برای ائتلاف با حزب برگزیت را رد کرد، این حزب اعلام کرد در انتخابات پیش رو در ششصد حوزه نامزد معرفی میکند.
ولی در همین مدت کوتاه، چند نفر از این نامزدها اعلام انصراف کردهاند و از هواداران خروج از اتحادیه اروپا خواستهاند که به نامزدهای حزب محافظهکار رأی بدهند.
آقای فراژ منتقد توافقنامه جدید خروج است و آن را برگزیت نمیداند؛ ولی ظاهراً بعضی از اعضای حزب او با این ارزیابی موافق نیستند.
آنها نگراناند که شرکت این حزب در انتخابات باعث شود آرای طرفداران خروج بشکند و به پیروزی نامزدهای حزب کارگر منجر شود؛ حزبی که وعده داده یک همهپرسی دیگر برگزار کند.

مخالفان برگزیت بر سر چندراهی
چیزی که پیشبینی نتیجه این انتخابات را پیچیده میکند، نظام انتخاباتی بریتانیاست؛ سیستمی که در آن در هر حوزه انتخابیه یک نماینده و آن هم با اکثریت نسبی انتخاب میشود.
فرض کنید در یک حوزه انتخابیه، ۴۰ درصد رأیدهندگان طرفدار برگزیت باشند و ۶۰ درصد مخالف آن. اگر همه طرفداران برگزیت به یک حزب رأی بدهند و رأی مخالفان برگزیت بین دو حزب مختلف تقسیم شود، نامزد حزب طرفدار برگزیت به مجلس راه پیدا میکند.
این سیستم کار را برای مخالفان خروج از اتحادیه اروپا پیچیده کرده است؛ مخالفانی که حمایتشان از حزب کارگر در انتخابات سال ۲۰۱۷ باعث شد حزب محافظهکار نتواند مجلس را قبضه کند.
ولی نظرسنجیها نشان میدهد بسیاری از آنها در این انتخابات میخواهند به احزاب دیگری از جمله حزب لیبرالدمکرات یا حزب سبز رأی بدهند. این شکستن آرای مخالفان برگزیت میتواند در نهایت به نفع حزب محافظهکار تمام شود.
ولی هنوز یک ماه تا روز رأیگیری باقی مانده و هیچ تضمینی نیست که تا آن موقع هنوز برگزیت اصلیترین عامل تعیینکننده رأی مردم باقی بماند.