اخبار : کمیسیون انتخابات افغانستان: تعدادی از دستگاههای بیومتریک ناپدید شدهاند
حق نشر عکسEPA
کمیسیون انتخابات افغانستان میگوید که در کابل و شمار دیگری از ولایتهای این کشور چند دستگاه بیومتریک ناپدید و حافظه چند دستگاه دیگر نابود شدهاند.
مولانا عبدالله، عضو کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان امروز شنبه (۱۳ میزان/مهر) در یک نشست خبری گفت که حدود ۷ دستگاه بیومتریک در کابل ناپدید شده و افراد زورمند کارتهای حافظه ۲۲ دستگاه دیگر را از دستگاهها بیرون کردهاند.
آقای عبدالله تصریح کرد که موارد اندکی از این دست اتفاقات در شماری از دیگر ولایتها نیز رخ داده که بر سر اعتبار آرای چنین محلاتی بعدا مطابق طرزالعمل تصمیم گرفته خواهد شد.
این عضو کمیسیون انتخابات افغانستان گفت که تاکنون اطلاعات ۲۱ هزار محل رایگیری به این کمیسیون رسیده و آرای شش هزار محل اسکن شده است.
او افزود که تاکنون مواد حساس انتخاباتی از ۲۲ ولایت به مرکز رسیده و مواد حساس باقی ولایتها نیز تا پایان امروز خواهند رسید.
آقای عبدالله تاکید کرد پس از اینکه تمامی دستگاههای بیومتریک به کمیسیون برسد آرا در دو مرحله پاکسازی خواهند شد.
به گفته او در مرحله اول آرای بیومتریک شده از آرای غیر بیومتریک تفکیک و در مرحله دوم، آرای بیومتریک شده نیز برای دریافتن مشکلات و تخلفات احتمالی بررسی و تصفیه خواهد شد.
او اضافه کرد که نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در زمان تعیین شده آن در (۲۷ میزان/مهر) اعلام خواهد شد.
- انتخابات افغانستان؛ نگرانی نامزدها از احتمال تقلب
- نتیجه انتخابات افغانستان؛ صدای پای بحران به گوش میرسد؟
- انتخابات افغانستان؛ کدام ولایتها بیشترین و کدام ولایتها کمترین رای را داشتند؟
کمیسیون همچنین دو روز قبل اعلام کرد که بر اساس آخرین آمارها حدود دو میلیون و هفتصد هزار نفر در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در (ششم میزان/مهر) شرکت کردهاند. این کمیسیون افزوده بود که شمار افراد شرکت کننده نهایی نیست و ممکن است تغییر کند.
آقای عبدالله در صفحه فیسبوکش نوشته بود که در مجموع حدود دو میلیون و ۶۹۵ هزار و ۸۹۰ نفر در سراسر افغانستان در انتخابات شرکت کردهاند.
براساس فهرستی که این کمیسیون منتشر کرده ولایت کابل با داشتن بیشتر از ۴۵۹ هزار رای دهنده در صدر فهرست رای دهندگان قرار دارد و ارزگان در جنوب افغانستان با حدود شش هزار رای دهنده در پایین جدول قرار دارد.
آقای عبدالله در ادامه نوشته که در روز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در مجموع ۴۶۸۴ مرکز رای دهی باز و ۶۸۹ مرکز دیگر بسته بوده است.
- انتخابات افغانستان؛ آمار تخمینی: میزان مشارکت پایین بوده است
- انتخابات افغانستان؛ سخنان تهدیدآمیز رئیس مجلس سنا علیه رئیس کمیسیون انتخابات
اختلاف ریاست جمهوری و وزارت خارجه افغانستان در واکنش به سفر هیأت طالبان به پاکستان
حق نشر عکسGMIC/MOFAImage captionاحمدی (راست): اظهاراتم نظر رسمی دولت است، صدیقی: نظر شخصی است
صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در واکنش به سفر هیأت طالبان به پاکستان گفته که نظر سخنگوی وزارت خارجه افغانستان درباره صلح یک “نظر شخصی” است.
او در صفحه رسمی توییتر خود نوشته که سخنان اخیر سخنگوی وزارت خارجه افغانستان درباره دیدار طالبان و روند صلح منعکس کننده نظر دولت افغانستان نیست و این یک ابراز نظر شخصی است.
صبغت احمدی، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان گفته که نظر او نظر رسمی وزارت خارجه افغانستان است و او فقط منعکسدهنده نظر رسمی وزارت است.
بگذر از پست توییتر شماره از @Sibghat_Ah
Sibghatullah Ahmadi@Sibghat_Ah
2/2 facilitate the peace talks. I also have at all times and solely expressed the official stance of the Ministry of Foreign Affairs of Afghanistan.
اطلاعات و حریم شخصی آگهیهای توییتر
توییتهای دیگر Sibghatullah Ahmadi را ببینید
پایان پست توییتر شماره از @Sibghat_Ah
او روز گذشته (جمعه، ۱۲میزان/مهر) به تلویزیون خصوصی طلوعنیوز گفته بود “صلح از اولویتها و نیاز مردم افغانستان، ما باید یک روز به صلح برسیم.”
او در ادامه تاکید کرده بود که کابل از تلاش هر کشوری استقبال میکند و امیدوار است که پاکستان برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکره با دولت افغانستان رو راست و عملی کار کند.
- افغانستان: دیدار طالبان و مقامهای پاکستان خلاف اصول است
- هیأت طالبان برای مذاکره با مقامهای پاکستان به اسلام آباد میرود
در روزهای گذشته یک هیأت طالبان به رهبری ملاعبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر به اسلام آباد سفر کرده و مقامهای پاکستانی هم ازاین هیات استقبال گرم کردند.
سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به این سفر قبلا گفته بود:” میزبانی از گروهی که هنوز دست به خشونت میزند، خلاف تمام اصول روابط میان کشورها است”.
آقای صدیقی گفته بود که این نشستها کمکی به روند صلح افغانستان نمیکند و او اضافه کرده بود:”پروسه (روند) صلح تنها وقتی میتواند نتیجه داشته باشد که مالکیت و رهبری آن به دست دولت افغانستان باشد. هنوز هم تعهدی در گروه طالبان نسبت به صلح نمیبینیم.”
حق نشر عکسMOFAImage captionاختلاف میان وزارت خارجه افغانستان و ارگ ریاست جمهوری تاکنون بارها خبر ساز شده است
اختلاف ارگ و وزارت خارجه
وزارت خارجه افغانستان توسط صلاح الدین ربانی، رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان اداره میشود. این حزب در انتخابات ریاست جمهوری امسال عبدالله عبدالله را در مقابل محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان نامزد کرد.
تنش میان ارگ ریاست جمهوری افغانستان و وزارت خارجه افغانستان در سالهای اخیر بارها خبرساز شده است. در روزهای اخیر این وزارت اعتراض کرد که وزارت خارجه از فرستادن هیأت افغانستان به مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطلع نبوده و به گفته این نهاد” افغانستان ضعیفترین” حضور را در سالهای اخیر در نشست مجمع عمومی سازمان ملل داشته است.
- فرستاده آمریکا برای صلح افغانستان: سخنان عمران خان سازنده نیست
- وزارت خارجه پاکستان: سخنان عمران خان در باره افغانستان بد تفسیر شده است
بگذر از پست توییتر شماره از @SediqSediqqi
Policies on peace is announced by Presidential Palace. MFA Spokesman’s latest comments on Taliban-Pakistan meeting or peace process doesn’t reflect the Afghan government views rather it’s his personal remarks. https://twitter.com/saadmohseni/status/1180313334639464449 …
اطلاعات و حریم شخصی آگهیهای توییتر
۱۲۴ نفر دارند درباره این صحبت میکنند
پایان پست توییتر شماره از @SediqSediqqi
در نشست اخیر سازمان ملل، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان هیأت افغانستان را رهبری میکرد که از افراد نزدیک به آقای غنی است.
آقای ربانی در سال ۱۳۹۵ توسط مجلس استیضاح و مجلس به دلیل آنچه که عدم مصرف بودجه توسط این وزارت خوانده شده بود، نمایندگان به او رای عدم اعتماد دادند ولی آقای غنی دوباره او را به عنوان سرپرست وزارت خارجه افغانستان معرفی و تاکنون دراین سمت باقی مانده است.
- یک نهاد نظارتی روند استخدام کارمندان وزارت خارجه افغانستان را ‘غیرشفاف’ خواند
- نشست کنگره آمریکا درباره سیاست دولت ترامپ در قبال افغانستان؛ گزارش محرمانه خلیلزاد
حق نشر عکسARGImage captionچند بار وزارت خارجه فرمان رئیس جمهوری افغانستان را نپذیرفته است
قبل از این نیز آقای غنی ناهید ایثار را به عنوان معاون اداری وزارت خارجه معرفی کرده بود که با مخالفت ریاست اجرایی افغانستان او حدود پنج ماه به دفتر راه نیافت و بعد از پنج ماه موفق شد که پستش را اشغال کند.
در اسد/مرداد ماه امسال نیز کمیته مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه علیه فساد اداری افغانستان (میک) با نشر گزارشی مدعی شد که روند استخدام و اعزام کارمندان وزارت امور خارجه این کشور به خارج به گونه شفاف صورت نمیگیرد.
اما وزارت خارجه افغانستان، اطلاعات گزارش میک را “ناقص، جانبدارانه، سیاسی و غرضآلود” خواند و گفته بود اصلاحاتی که در چند سال گذشته در این وزارتخانه ایجاد شده، در گزارش میک نادیده گرفته شده است.
آقای غنی بعد از نشر این گزارش میک فرمان بررسی وزارت خارجه را داد ولی عبدالله عبدالله مانع اجرای این فرمان شد.
در اسد امسال نیز تنش میان کمیسیون اصلاحات اداری و خدمات ملکی (غیر نظامی) که توسط افراد نزدیک به آقای غنی اداره میشود و وزارت خارجه افغانستان بالا گرفت.
کمیسیون اصلاحات اداری مدعی بود که وزارت خارجه افغانستان برای ایجاد اصلاحات همکاری نمیکند، اما وزارت خارجه اعلام کرد که از آغاز حکومت وحدت ملی این وزارت “گامهای تأثیرگذاری برای اصلاحات کادری” در این وزارت برداشته و از هر اقدام اصلاحی در چارچوب قانون استقبال کرده و آن را اجرا کرده است.
سرپرست آژانس انرژی اتمی از بهبود همکاری ایران خبر داد
حق نشر عکسREUTERSImage captionکورنل فروتا پس از درگذشت یوکیا آمانو سرپرست آژانس شده
سرپرست آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون ارائه جزئیات از بهبود همکاریهای ایران با این نهاد خبر داده و گفته “مسائل حلنشده باقیمانده” اما “قدمی در مسیر درست” برداشته شده است.
کورنل فروتا، که پس از درگذشت یوکیا آمانو سرپرست آژانس شده، روز جمعه گفت: “تعاملهایی در جریان است. این یک روند است… نمیتوانم پیشاپیش درباره نتیجه آن قضاوت کنم. تعامل به معنی حل کامل مسائل نیست، اما این قدمی در مسیر درست است.”
خبرگزاریهای فرانسه و رویترز میگویند اظهارات آقای فروتا به انبار تورقوزآباد ایران برمیگردد.
- تورقوزآباد کجاست و چرا سر زبانها افتاده است؟
- هشدار فرانسه: ایران و آمریکا یک ماه برای مذاکره فرصت دارند
- آیتالله خامنهای: کاهش تعهدات برجام را ادامه میدهیم
- رویترز: آژانس از انبار مخفی مورد ادعای نتانیاهو در ایران بازرسی کرده
آقای فروتا گفته پیشرفت مورد اشارهاش به درخواست ماه گذشتهاش برای اقدام از طرف ایران برمیگردد.
دبیر آژانس گفت اقدامی که از ایران خواسته، به کاهش اجرای تعهدات ایران در برجام مربوط نیست. سرپرست آژانس حاضر به توضیح بیشتر در این باره نشد.
حق نشر عکسREUTERSImage captionادعای فعالیتهای هستهای مخفیانه در تورقوزآباد با تمسخر در ایران تکذیب شد
خبرگزاریهای غربی رویترز و فرانسه به نقل از دیپلماتها در وین، مقر آژانس، نوشتهاند که موضوع مورد اشاره سرپرست آژانس به گزارشها از یافتن آثار اورانیوم در انباری در تورقوزآباد، در جنوب تهران است.
نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، مدعی فعالیت هستهای مخفیانه ایران در این محل شد. چندی پیش گزارشهای تاییدنشدهای از یافتن آثار اورانیوم در این محل منتشر شد.
کورنل فروتا در هفتههای اخیر با مقامهای ارشد ایرانی، از جمله محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار کرده است. او پیشتر با ذکر اینکه “زمان حیاتی است” خواهان “اقدام سریع” ایران شد.
آقای فروتا روز جمعه گفت: “فکر میکنم پیامی که در سپتامبر و همچنین در جریان سفرم به تهران دادم، از طرف مقامهای ایرانی فهمیده شده و در نتیجه درباره موضوعاتی به خصوص تعامل داریم.”
چین هفتادمین سالگرد حاکمیت حزب کمونیست را جشن می گیرد
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionپکن از جمله یک رژه بزرگ نظامی خواهد بود
چین برگزاری رویدادهایی چشمگیر به مناسبت هفتادمین سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین را آغاز کرده است.
مراسم این روز از جمله شامل یک رژه بزرگ نظامی و یک رژه غیرنظامی در پکن است و شی جینپینگ رئیس جمهور چین قرار است در جریان آن سخنرانی کند.
مائو تسهتونگ در روز اول اکتبر ۱۹۴۹ پس از پیروزی کمونیست ها در یک جنگ خونین داخلی تاسیس جمهوری خلق چین را اعلام کرد.
چین مدرن از آن زمان با گام های فوق العاده سریعی رشد کرده است، اما همزمان یکی از محدودکننده ترین حکومت های جهان باقی مانده است.
با این حال جشن های روز سه شنبه می تواند تحت الشعاع تظاهرات دامنه دار در هنگ کنگ قرار گیرد، جایی که انتظار می رود هزاران نفر برای اعتراض به نفوذ پکن در امور اجتماعی و سیاسی این منطقه به خیابان ها بیایند.
پلیس ادعا کرد اطلاعات موثقی دریافت کرده که فعالان برای اعتراضاتی خشن و به آتش کشیدن فروشگاه ها و ایستگاه های قطار برنامه ریزی می کنند.
حق نشر عکسAFP
هنگ کنگ در نخستین ساعات روز سه شنبه حدود شش هزار مامور پلیس را در میان تدابیر شدید امنیتی در خیابان ها مستقر کرد. بنابه گزارش ها یک برنامه آتش بازی لغو و مراکز خرید بسته شد.
رژه میدان تیانآنمن در مرکز پکن از جمله بزرگترین رژه ها در تاریخ این کشور خواهد بود و ۱۵ هزار سرباز در آن شرکت خواهند داشت. تازه ترین فناوری های نظامی چین هم به نمایش گذاشته می شود.
انتظار می رود آقای شی که قدرتمندترین رهبر چین از زمان مائو است رشته رویدادهای این روز را با یک سخنرانی و بازدید از نیروها آغاز کند.
- ترکیه از چین خواست اردوگاههای اجباری ایغورها را برچیند؛ چین از ترکیه انتقاد کرد
- کاهش رشد اقتصادی چین؛ وضع چقدر بد است؟
- آلبوم عکس: جشنواره شهر یخی چین افتتاح شد
هفتادمین سالگرد
هفتاد سال قبل مائو زدونگ پس از پیروزی حزب کمونیست مقابل حزب حاکم کومینتانگ یا “حزب ملی” تولد جمهوری خلق چین را اعلام کرد.
دو طرف از دهه ۱۹۲۰ بعد از فروپاشی نظام امپراتوری درگیر جنگی پرهزینه بودند.
مقام ها می گوید که رویدادهای روز سه شنبه نشان خواهد داد “ملت چین چطور طی این چند دهه قد بلند کرده، ثروتمند و قوی ترشده است.”
حق نشر عکسEPA
ژانگ جی یکی از مقام های مسئول مراسم جشن سالگرد گفت: “هدف این مراسم بازگو کردن سرگذشت چین و بیان اعتماد مردم به حزب و کشور است.”
چین می گوید درحال ایجاد یک سیستم کاملا تازه سیاسی- “سوسیالیسم با مشخصه های چینی” – است و میلیون ها نفر را از فقر نجات داده است.
با این حال برای منتقدان چین دارای یک حکومت به شدت سرکوبگر است که به پیشرفت در زمینه حقوق بشر پشت کرده است.
حکومت کمونیستی چین به خاطر فقدان دمکراسی، سرکوب حقوق و خفه کردن هرگونه صدای مخالف، و یک نظام غیرعادلانه قضایی به طور گسترده مورد انتقاد است.
منتقدان از جمله به بازداشت گسترده مسلمانان قوم اویغور در شین جیانگ و سایر گروه ها در سال های اخیر اشاره می کنند.
- جنگ تجاری آمریکا و چین به روایت کفش
- چین: رفتار معترضان هنگ کنگی ‘به تروریسم نزدیک است‘
- مسلمانان چین؛ جداسازی کودکان اویغور از خانواده هایشان
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionاعتراضات در هنگ کنگ می تواند این مراسم را تحت الشعاع قرار دهد
انتخابات افغانستان؛ امرالله صالح: به اراده ملت و قاعده بازی احترام بگذارید
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionامرالله صالح
امرالله صالح، معاون اول اشرف غنی، در انتخابات ریاست جمهوری، امروز دوشنبه (٨ میزان/مهر) در اولین کنفرانس مطبوعاتی پس از انتخابات از تیمهای رقیب خواست که “به اراده ملت و قاعده بازی” احترام بگذارند.
معاون اول دسته انتخاباتی “دولتساز” تاکید کرد که “تنها نهادی که حق داوری برد و باخت را دارند” کمیسیونهای انتخاباتی است.
آقای صالح به ادعاهای عبدالله عبدالله، نامزد رقیب اشاره داشت که امروز در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که “رای ما بلند است” و افزود که نتایج رسمی را کمیسیون انتخابات اعلام میکند ولی آنچه که مشخص است “ما با رای بلند آوردهایم.”
آقای صالح تاکید کرده که نه خود و نه به تیمهای رقیب اجازه نمیدهیم که داور انتخابات شوند و به جای کمیسیونهای انتخاباتی، در باره انتخابات “داوری و قضاوت خیابانی” کنند.
آقای صالح درباره اظهارنظر اخیرش با صدای آمریکا که مدعی “پیروزی” شده بود نیز گفت که آن مصاحبه صرفا “گمانه کمپاینی” بر اساس معلومات پراکنده درون تیمی بوده است.
آقای صالح تاکید می کند که مشارکت مردم در انتخابات مشروعیت آفرین است. تنها مرجع رسیدگی به شکایات، کمیسیون شکایات انتخاباتی است و دسته انتخاباتی “دولت ساز” نیز صدها شکایت ثبت کرده است.
آقای صالح اضافه میکند که این دسته انتخاباتی حدود ١٠٠ تن را در جریان کارزارهای انتخاباتی قربانی دادهاند.
فدریکو موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز امروز در بیانیهای تاکید کرد که اعلام نتایج انتخابات از وظایف کمیسیونهای انتخاباتی است که باید بیطرفانه، شفاف و بنا به قوانین انتخاباتی افغانستان به انجام برسانند.
روز گذشته، سفارت بریتانیا در کابل نیز از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری خواسته بود که از اعلام “پیروزی زودهنگام خودداری کنند”.
رسیدگی به شکایات انتخاباتی آغاز شده
حق نشر عکسECC
کمیسیون شکایات انتخاباتی میگوید امروز، دوشنبه مهلت دریافت شکایات انتخاباتی به پایان رسیده و از فردا، سهشنبه (٩ میزان/مهر) این کمیسیون رسیدگی به شکایات را آغاز میکند.
کمیسیون شکایات انتخاباتی در کنفرانس مطبوعاتی گفته که نامزدان و نهادهای مرتبط با انتخابات و کارمندان انتخاباتی ما و ناظران بین المللی تقلبهای مشهودی فرستادهاند.
۲۵۶۹ مورد شکایت تا قبل از ظهر روز دوشنبه (٨میزان/مهر) به کمیسیون شکابات انتخاباتی رسیده؛ ۹۵۴ مورد شکایت از کابل، ۴۰۲ هرات، ۱۳۲ مورد شکایت در جوزجان و باقی شکایتها از دیگر ولایتهاست.
این کمیسیون میگوید “مطمئن باشید که حتی اگر یک رای تقلبی باشد به آن رسیدگی میشود”.
شکایتهای عمده کار نکردن دستگاه بایومتریک، نبود اسم در فهرست رایدهندگان بوده که سبب شد برخی از رایدهندگان قادر به رایدهی نشوند.
ویدئوهای تقلب که در شبکههای اجتماعی نشر شده نشان میدهد که برخی به تمامی وسایل و مواد حساس انتخاباتی دسترسی داشتهاند.
کمیسیون شکایات انتخاباتی در مرحله اول شکایتها را به صورت شکلی و محتوایی دستهبندی و تجزیه و تحلیل کرده و جرایم، تخطی و تخلفات و بینظمیهای انتخاباتی را تفکیک میکند.
تمامی مراحل رسیدگی به شکایات در حضور ناظران داخلی و بینالمللی صورت میگیرد.
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی و از نامزدان پیشتاز امروز در کنفرانس مطبوعاتی نیز تاکید بر رسیدگی به شکایات انتخاباتی کرد.
آقای عبدالله گفت که مشکلاتی نیز در روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری وجود داشت که نباید وجود میداشت. او از جمله نبودن فهرست رایدهندگان را در بخشی از محلات از جمله مشکلات عنوان کرد و مدعی شد که شماری از کارمندان دولت در روند انتخابات دخالت کرده که باید برخورد قانونی با آنان صورت بگیرد.
اعتبار آراء چگونه ثابت میشود؟
از نظر کمیسیون شکایات انتخاباتی زمان انتخابات از ٧ صبح تا ٥ عصر غیرقابل تغییر است. به این معنا که حتی رای در زمان پنج و ده دقیقه قابل قبول نیست.
مولانا عبدالله عضو کمیسیون انتخابات افغانستان نیز به بیبیسی گفت که دستگاههای بیومتریک تنها زمان دقیق رای دادن را ثبت کرده است.
این عضو کمیسیون انتخابات برخی گزارشها را تایید نکرد که گویا این دستگاهها مکان را نیز ثبت میکند. آقای عبدالله گفت کمیسیون انتخابات مکان رایدهی را با توجه به گزارشهای کارمندان محل رایگیری مشخص میکند.
انتخابات افغانستان؛ عبدالله: آرای ما بلند است و انتخابات به دور دوم نمیرود
Image captionعبدالله عبدالله
عبدالله عبدالله، نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد که رای تیم او،”ثبات و همگرایی” بالا است و حکومت آینده افغانستان را این تیم تشکیل خواهد داد. او گفته انتخابات به مرحله دوم نخواهد رفت. قبل از این امرالله صالح، معاون اول آقای غنی نیز به رسانهها گفته بود که تیم او موسوم به “دولت ساز” برنده انتخابات افغانستان است.
او در یک نشست مطبوعاتی در کابل تاکید کرد که “رای ما بلند است” و افزود که نتایج رسمی را کمیسیون انتخابات اعلام میکند ولی آنچه که مشخص است “ما با رای بلند آمدهایم.”
آقای عبدالله تاکید کرد که او در دو روز گذشته مشغول بررسی نتایج انتخابات بوده و به این نتیجه رسیده که تیم او رای بالا را کسب کرده است.
او مدعی است که در انتخابات ریاست جمهوری به نفع رقیب او تقلب شده و آرای تقلبی باید باطل شود. او گفت که کمیسیونهای انتخاباتی آرای بدون بایومتریک و ثبتناشده را لغو خواهد کرد. اما آقای عبدالله ادعا کرد که حتی با این وجود آرای تیم او بالا است.
- انتخابات ریاست جمهوری افغانستان حدود ۲۰۰ میلیون دلار هزینه نیاز دارد
- انتخابات افغانستان؛ میزان مشارکت در کدام ولایتها بیشتر است؟
حق نشر عکسDR.ABDULLAHABDULLAHImage captionآقای عبدالله گفت که در دو روز گذشته بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که تیم او رای بلند را گرفته است
آقای عبدالله از کمیسیون انتخابات افغانستان خواست که فورا دخالت مرکز ملی آمار(احصائیه مرکزی) در روند درج جدول نتایج در مرکز ملی اطلاعات کمیسیون را متوقف و تنها شرکت آلمانی که دستگاه بیومتریک از آن خریداری شده در روند درج جدول نتایج نقش داشته باشد.
Image captionآقای غنی و عبدالله رقبای اصلی در این انتخابات هستند
ریاست اجرایی افغانستان انتخابات امسال را قدمی در راستای مردمسالاری و ثبت رای مردم دانست و افزود که مشکلاتی نیز در روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری وجود داشت که نباید وجود میداشت. او از جمله نبودن فهرست رایدهندگان را در بخشی از محلات از جمله مشکلات عنوان کرد.
او مدعی شد که شماری از کارمندان دولت در روند انتخابات دخالت کرده که برخورد قانونی با آنان صورت خواهد گرفت.
- کمیسیون انتخابات افغانستان: تنها آرای ثبت شده با دستگاه بیومتریک اعتبار دارند
- آخرین ساعات تبلیغات انتخاباتی در افغانستان؛ کمیسیون انتخابات از ‘آمادگی کامل’ خبر داد
او گفت رای “سالم، ثابت و پاک” مردم افغانستان سرنوشت را تعیین میکند. او گفت که حاضر به تشکیل حکومت ائتلافی همانند سال ۲۰۱۴ نیست که منجر به تشکیل حکومت وحدت ملی شد.
آقای عبدالله گفت که مردم افغانستان علیه “خودکامگی، استبداد و تبعیض قومی رای دادند.” او مدعی شد که در تیم رقیبش “دولتساز” اختلافات و جنجالهای بر سر مصارف مبارزات انتخاباتی بروز کرده است.
حبیب الرحمن ننگ، رئیس دبیر خانه کمیسیون انتخابات افغانستان در کنفرانس مطبوعاتی امروز گفت که هیج نامزدی حق ندارد که پیروزی خود را اعلام کند و کمیسیون انتخابات بعد از بررسیهای همه جانبه در همکاری با کمیسیون رسیدگی به شکایت در نهایت نتایج انتخابات را اعلام خواهد کرد.
حق نشر عکسIECImage captionمولانا محمد عبدالله، یکی از اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان
مولانا محمد عبدالله، یکی از اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان نیز در یک نشست گفت که هدایات کتبی به ولایتها ارسال شده تا تخلف، تقلب و تخطیهای انتخاباتی را مستندسازی کرده و با رهبری کمیسیون شریک سازند.
او گفت که مطابق به قانون و تقویم انتخابات، نتایج اولیه در مراکز اعلان شده و قرار است نتایج ابتدایی در ۲۷ میزان/مهر و نتایج نهایی در ۱۶ عقرب/آبان اعلام شود.
در همین حال کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخابات افغانستان نیز گفته که تاکنون دو هزار و ۵۶۹ شکایت به این کمیسیون رسیده است. بیشتر شکایتها شامل کار نکردن دستگاههای بیومتریک و نبود اسم رایدهندگان در فهرست بود.
این کمیسیون تاکید کرده که به تمام موارد تقلب و مشکوک اگر حتی یک مورد هم باشد رسیدگی خواهد کرد.
کمیسیون شکایتهای انتخابات افغانستان: ویدئوهای تقلب بررسی میشود
حق نشر عکسEPAImage captionبه گفته ناظران میزان مشارکت در انتخابات افغانستان پایین بود
کمیسیون شکایتهای انتخابات افغانستان از ثبت شدن صدها مورد شکایت در روز انتخابات ریاست جمهوری که دیروز (۶ میزان/مهر) برگزار شد، خبر داده است.
این کمیسیون در یک نشست خبری گفت آمار نهایی موارد شکایتها در روزهای آینده مشخص خواهد شد و آمار تخمینی تا کنون ۲۲۷۵ مورد بوده است.
به گفته این کمیسیون شکایتها نظر به نوع آنها به “تخطی، تخلف و جرم” انتخاباتی دستهبندی و بررسی خواهند شد.
یک روز پس از انتخابات، ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که نشان میدهد افرادی ظاهراً به نفع یک نامزد مشخص برگهها را نشانی میکنند و در صندوق میریزند. چهره این افراد اما در این ویدئوها مشخص نیست.
به نظر میرسد کسانی که این برگه ها را پر میکنند، تقریباً به تمام امکاناتی که باید در یک حوزه رایگیری وجود داشته باشد، از جمله بارکد بیومتریک دسترسی دارند.
در واکنش به پخش شدن این ویدئوها، قاسم الیاسی، عضو و سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی امروز در گفتگو با به بیبیسی گفت این موارد “تحلیل و ارزیابی” خواهد شد.
او اضافه کرد که حتی اگر ویدئوهای پخششده در شبکههای اجتماعی صحت داشته باشد به “به جدیت اطمینان میدهیم که این گونه آراء وارد روند شمارش نخواهد شد”.
- انتخابات افغانستان؛ آمار تخمینی: میزان مشارکت پایین بوده است
- انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بدون اخلال جدی امنیتی برگزار شد
حق نشر عکسSOCIAL MEDIAImage captionعکسی از ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که نشان میدهد افرادی ظاهراً به نفع یک نامزد مشخص برگهها را نشانی میکنند
سنخگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی تاکید میکند که فقط آرایی “معتبر و قابل پذیرش” خواهد شد که بارکد مخصوص دستگاه بیومتریک بر آن نصب شده باشد و این یک “اصل” در طرزالعمل کمیسیون شکایات انتخاباتی و کمیسیون انتخابات است.
آقای الیاسی میگوید: “کمیسیون شکایات انتخاباتی یک محکمه انتخاباتی است” و وظیفه رسیدگی به شکایات انتخاباتی را بنا به قانون انتخابات و طرزالعملها را برعهده دارد.
کمیسیون انتخابات افغانستان: تنها آرای ثبت شده با دستگاه بیومتریک اعتبار دارند
رای چه کسانی با اعتبار خوانده میشود؟
در روز انتخابات شماری از افراد رایدهنده از نبودن اسم شان در فهرست رایدهندگان شاکی بودند. کمیسیون انتخابات با برگزاری نشستی اعلام کرد افرادی که نامهایشان در فهرست رایدهندگان هست اما در دستگاه بیومتریک ثبت نیست میتوانند در همان محل رای بدهند.
همچنین این کمیسیون گفت در صورتی که فردی نامش در دستگاه بیوتریک ثبت باشد اما در فهرست رایدهندگان نباشد، باز هم میتواند در همان محلی که ثبت نام کرده رای دهد.
اما اگر نام و بارکد فردی در دستگاه بیومتریک پیدا نشود و در فهرست رایدهندگان هم وجود نداشته باشد، یا دستگاه بیومتریک استیکر (برچسب) را تقلبی تشیخص دهد، آن فرد نمیتواند رای بدهد. این رای اگر به دلایلی در صندوق هم ریخته شود، حساب نمیشود.
کمیسیون انتخابات تاکید دارد که تنها آرایی با اعتبار محسوب خواهد شد که توسط دستگاه بیومتریک ثبت شده باشد.
Image captionاین دستگاه قادر است که رای دهندگان ثبت شده را شناسایی کند و مانع از رای دادن افرای شود که ثبت نام نکردهاند
مراحل رایدهی
در این انتخابات ریاست جمهوری افغانستان یکی از نگرانیهای اصلی برخی ناظران و نامزان، تقلب در انتخابات بود که برای جلوگیری از آن کمیسیون انتخابات برای تطابق بهتر رای و رایدهنده روند چند مرحلهای برای رایدهندگان تعیین کرد که روند رایدهی را پیچیدهتر کرد.
مراحل رایدهی اینگونه بوده است: پس انگشتنگاری رایدهنده، عکسبرداری از او و شناسنامهاش و ذخیره این اطلاعات در دستگاه بیومتریک، این دستگاه تایید میکند که این فرد قبلاً رای نداده و اگر فردی قبلاً رای داده بود و قصد رایدهی دوباره داشت، دستگاه هشدار داده و به او اجازه رای مجدد را نمیدهد.
بعد از طی این مرحله و درست بودن اطلاعات رای دهنده، دستگاه فوراً کدی صادر میکند و توسط چاپگر چاپ شده و در پشت برگه رایدهی ضمیمه میشود. پس از آن رایدهنده به جایگاه مخصوص رفته و میتواند نامزد مورد نظرش را انتخاب و برگه رایدهی را به صندوق بیندازد.
همچنین انگشت فرد رایدهنده را با رنگ مخصوص که برای چند روز غیر قابل پاک شدن است، نیز رنگ میکند.
حق نشر عکسIEC AFGHANISTANImage captionکمیسیون انتخابات افغانستان مراحل رایدهی را در این عکس به تصویر کشیده
اطلاعات بیومتریک چگونه به مرکز منتقل میشود؟
اطلاعات رایدهندگان در تمام طول روز در دستگاه ذخیره شده و در پایان روز رایدهی این اطلاعات از تمام دستگاههای که به اینترنت وصل است، با انتخاب یک گزینه به نام ارسال اطلاعات به مرکز معلومات کمیسیون انتخابات خودکار منتقل میشود. بعد گزینه بستن محل رایگیری فعال و بعد از آن هیج کسی قادر به رایدهی نخواهد بود.
کار انتقال اطلاعات تنها در ۷۰ درصد مراکز رای دهی در سراسر افغانستان امکانپذیر است. در مراکزی که دستگاه بیومتریک به دلیل نبود اینترنت قادر به انتقال اطلاعات نیست، معلومات رایدهندگان با ختم رای گیری به مرکز منتقل نخواهد شد.
بیشتر نامزدها و فعالان انتخاباتی از روند انتقال معلومات از این ۳۰ درصد دستگاهها نگرانند. اینکه چطور جلو تقلب گرفته شفافیت انتخابات تامین خواهد شد.
مسئولان فنی در کمیسیون انتخابات افغانستان نیز میگویند اگر بعد از ختم رایدهی کسی کارت ذخیره اطلاعات دستگاه را بکشد، تمام اطلاعات از دستگاه حذف میشود. این به معنی آن است که سرنوشت انتخابات به جدول نتایج و رایهایی وابسته خواهد شد که در صندوقها وجود دارد. اطلاعات دیگر در دستگاههای بیومتریک بدون کارت حافظه وجود نخواهد داشت.
اطلاعات دستگاههایی که اینترنت ندارند تا زمانی که به کابل منتقل نشده، قابل استفاده نبوده و فقط کارمندان مرکز معلومات در کابل میتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionدر انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برای اولین بار در سراسر این کشور از دستگاه بیومتریک استفاده میشود
در پایان روز رایدهی مثل انتخابات دورههای گذشته آرای ریخته شده در صندوقها در هر مرکز رای گیری در حضور ناظران و کارمندان شمرده میشود، سپس نتایج در برگه نتایج یادداشت میشود. تعداد ثبتنام شدگان محل، تعداد رایدهندگان، تعداد آرا و تعداد آرای هر نامزد همه در برگه نتایج ثبت خواهد شد.
با ختم شماره و درج نتایج در جدول ویژه عکسی از برگه نتایج توسط دستگاه گرفته و در آن ذخیره میشود .
به گفته کارمندان کمیسیون انتخابات افغانستان این روند باعث میشود که اگر برگه جدول نتایج دستکاری شود، سند به گونه نرمافزار در دستگاه بیومتریک قابل دسترس باشد. این کار به کمیسیون اجازه میدهد تا برای شمارش دقیق آرا دو نسخه از نتایج را مقایسه کند.
‘بیش از ۱۷۰۰ لوح هخامنشی به ایران برگردانده شد‘
حق نشر عکسISNA
وزارت خارجه ایران می گوید بیش از ۱۷۰۰ لوح هخامنشی که برای چند دهه طولانی در اختیار دانشگاه شیکاگو بود به ایران بازگردانده شده است.
عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران در توئیتی نوشت: “به همت وزارتخانه های میراث فرهنگی، امور خارجه و معاونت حقوقی ریاست جمهوری بیش از ۱۷۰۰ لوح تخت جمشید به کشور باز گردانده شد.”
این همان الواحی است که به گفته او “از سال ۱۹۳۵ با اجازه دولت وقت ایران، برای مطالعه کتیبه ها و متون، نزد موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو به امانت قرار داشتند.”
بنابه گزارش ها علیاصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران هم گفته است که این “چهارمین مرحله گلنبشتههای باروی تخت جمشید شامل ۱۷۸۳ لوح هخامنشی” است که به ایران بازمی گردد.
اینها بخشی از حدود ۳۰ هزار لوح است که دانشگاه شیکاگو قصد بازگرداندن آنها به ایران را دارد.
موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو در گفتگو با بی بی سی فارسی تایید کرد روند بازگشت این کتیبه ها آغاز شده است.
دیوان عالی آمریکا در ماه فوریه ۲۰۱۸ درخواست گروهی از شهروندان آمریکایی برای ضبط این الواح را رد کرده بود.
شاکیان آن پرونده که در جریان یک بمبگذاری در سال ۱۹۹۷ در اسرائیل مجروح شده بودند، خواستار مصادره کتیبههای هخامنشی متعلق به ایران و فروش آنها به عنوان غرامت بودند. مسئولیت بمبگذاریهای سپتامبر سال ۱۹۹۷ در یک مرکز خرید در بیتالمقدس را جنبش فلسطینی حماس به عهده گرفته بود. در آن بمبگذاریها پنج نفر کشته و دویست نفر زخمی شدند.
بعد از حکم دیوان عالی کریستوفر وودز، مدیر موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو گفت با توجه به حکم دیوان عالی آمریکا، این دانشگاه به دنبال بازگرداندن هرچه سریعتر این الواح به ایران است.
کتیبه ها در جریان کاوش های باستانشناسی در دهه ۱۹۳۰ در ایران کشف شد.
در آن زمان، دولت ایران طرح کاوش و مرمت در مجموعه تخت جمشید را به موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو واگذار کرد که اجرای این طرح حدود نه سال طول کشید.
دولت ایران در برابر فعالیت دانشگاه شیکاگو در طرح کاوش تخت جمشید، موافقت کرد برخی از اشیاء کشف شده به طور امانت، در موزه دانشگاه به نمایش گذاشته شود.
ابراهیم شقاقی، مدیر اداره کل حقوقی سازمان میراث فرهنگی، زمستان گذشته گفته بود که دانشگاه شیکاگو در حال بستهبندی حدود ۳۰ هزار لوح برای استرداد به ایران است.
- دیوان عالی آمریکا امکان مصادره کتیبههای هخامنشی ایران را رد کرد
- بررسی پرونده مصادره کتیبههاى هخامنشى در دیوان عالی آمریکا
پرونده زندانی ‘متهم به کفرگویی’ به دادگاه عالی افغانستان فرستاده شد
حق نشر عکسETILAATROZ.COMImage captionآقای احمدی به ۲۰ سال زندان محکوم شده است
دادستانی کل افغانستان اعلام کرده که روند تجدیدنظر پرونده محمدزمان احمدی که به جرم نوشتن مقاله کفرآمیز به ۲۰ سال زندان محکوم شده بود، را تکمیل و امروز به دادگاه عالی افغانستان ارسال کرده است.
آقای احمدی در سال ۱۳۹۱ به اتهام “ارتداد، اهانت و توهین به مقدسات دین اسلام” از طرف دادگاه اولیه حوزه سوم شهر کابل به بیست سال زندان محکوم شده بود. از آن زمان تاکنون آقای احمدی حدود ٧ سال را در زندان پلچرخی کابل سپری کرده است.
پرونده محمد زمان احمدی در روزهای اخیر با اعتراض کاربران شبکههای اجتماعی خبرساز شده بود.
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز وعده داد که این کمیسیون پرونده آقای احمدی را دنبال میکند.
بگذر از پست توییتر شماره از @ShaharzadAkbar
Our colleagues have looked into the case and will be working with Mr. Ahmadi’s lawyer. Our mandate is to provide support and monitor the legal process. We will do what we can to ensure justice.
اطلاعات و حریم شخصی آگهیهای توییتر
توییتهای دیگر Shaharzad Akbar را ببینید
پایان پست توییتر شماره از @ShaharzadAkbar
وکیل مدافع آقای احمدی چندی قبل خواستار تجدید نظر درباره حکم دادگاه و بررسی مجدد پرونده او شد.
در خبرنامه دادستانی کل افغانستان آمده که امروز دوشنبه (هشتم میزان/مهر) بررسی مجدد پرونده آقای احمدی تکمیل و به دادگاه عالی افغانستان سپرده است.
دراین خبرنامه آمده که محمد زمان احمدی “بیش از شش سال و ده ماه از محکومیت ۲۰ ساله خود را در زندان سپری کرده و به مدت پنج سال و شش ماه دیگر را نیز بنا به فرمان عفو و تخفیف مجازات توسط رئیس جمهوری افغانستان مستفید شده است.”
- حکم ۳۰ سال زندان برای عاملان قتل مهسا از سوی دادگاه تایید شد
- عفو بینالملل: افغانستان در سال گذشته میلادی ۶۰۰ حکم اعدام صادر کرده است
اتهام آقای احمدی چه بوده؟