ترامپ میانجیگری بین ترکیه و کردها را پیشنهاد کرد

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا میانجیگری بین ترکیه و کردهای سوریه را یکی از گزینههای دولت خود عنوان کرده است.
در حالیکه رئیس جمهوری آمریکا به خاطر تصمیم به خارج کردن نظامیان آمریکایی از مناطق تحت اختیار نیروهای دموکراتیک سوریه در شمال شرق آن کشور با انتقاداتی در داخل و خارج آن کشور مواجه شده، وی در توییتر خود گفته است که میانجیگری بین کردها و دولت ترکیه یکی از سه گزینه در برابر آمریکاست.
آقای ترامپ نوشته است: “ما خلافت داعش را صد در صد شکست دادیم و هیچ نیرویی در منطقه مورد حمله ارتش ترکیه نداریم.” وی افزوده است: “ما ماموریت خودمان را به طور کامل به انجام رساندیم! حالا ترکیه به کردها حمله کرده، و اینها دویست سال است که با یکدیگر جنگ دارند.”
رئیس جمهوری آمریکا افزوده است: “ما سه گزینه داریم: هزاران نظامی را اعزام کنیم و به پیروزی نظامی برسیم، ترکیه را از لحاظ مالی و از طریق تحریم به شدت تحت فشار قرار دهیم، یا برای کسب توافق بین ترکیه و کردها بین آنها میانجیگری کنیم!”
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
- تلاش جمهوریخواهان کنگره آمریکا برای تحریم ترکیه
- آمریکا ‘بیتلهای’ داعش را از شمال سوریه بیرون برد
- پومپئو: آمریکا به ترکیه برای حمله به سوریه چراغ سبز’ نشان نداده است
- شروع عملیات زمینی ترکیه در شمال سوریه
- حمله ‘قریبالوقوع’ ترکیه به شمال سوریه؛ کردها خواهان بسیج مردم در مرزها شدند
پیشنهاد دونالد ترامپ در حالی منتشر میشود که نمایندگان جمهوریخواه کنگره آمریکا گفتهاند مشغول تدوین تحریمهایی علیه ترکیه هستند. آنان اقدام دولت ترکیه در حمله نظامی به مناطق کردنشین را محکوم دانستهاند. نیروهای دموکراتیک سوریه، که عمدتا شامل شبهنظامیان کرد است، در جنگ علیه نفرات داعش از حمایت آمریکا برخوردار بودند.
روز دوشنبه این هفته دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اعلام کرد که نظامیان آمریکایی را که ماموریت کمک به نیروهای دموکراتیک سوریه را برعهده داشتند از منطقه خارج کرده است. نیروهای دموکراتیک ترکیه یک تشکل نظامی است که عمدتا از شبهنظامیان کرد سوریه تشکیل یافته و در جنگ با داعش از حمایت آمریکا برخوردار بود. دولت ترکیه این تشکل را با حزب کارگران کرد – پکک – مرتبط میداند و نسبت به قدرت گرفتن آن در مجاورت مرز خود با سوریه ابراز نگرانی کرده بود.
نیروهای دموکراتیک سوریه توانستند بخشهای عمدهای از منطقه را از نیروهای داعش پاکسازی کنند و در حال حاضر، چند هزار تن از اعضای داعش در زندانهای این تشکل است. برخی از ناظران ابراز نگرانی کردهاند که عملیات نظامی ترکیه ممکن است باعث شود که این تشکل امکانات لازم برای حفاظت از اسیران داعش را نداشته باشد و این افراد بتوانند در زندان دست به شورش بزنند یا فرار کنند.
دولت ترکیه گفته است که هدف از حمله به مناطق مرزی با سوریه ایجاد یک نوار مرزی امن است که بتوان چند میلیون پناهجوی سوری را که از جنگ داخلی آن کشور به ترکیه گریختهاند در آن اسکان داد.
عملیات ترکیه علیه مناطق تحت اختیار نیروهای دموکراتیک سوریه با حملات هوایی و توپخانه در روز چهارشنبه آغاز شد و از روز گذشته، واحدهای زمینی همراه با شبهنظامیان ارتش ملی سوریه، از مخالفان رژیم آن کشور و برخوردار از حمایت ترکیه، عملیات خود را آغاز کردند.
ارتش ترکیه گفته است که این عملیات طبق برنامه با موفقیت پیش میرود.

دو حامی مالی ترامپ به اتهام تخلف انتخاباتی بازداشت شدند

دو حامی مالی ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ به اتهام تخلف انتخاباتی بازداشت شدهاند. این دو در جریان تحقیقات از جو بایدن و پسرش هانتر در اوکراین، دستیار رودی جولیانی، وکیل شخصی دونالد ترامپ بودهاند.
لو پارناس و ایگور فرومن که هر دو تاجرند از سوی دادستانی نیویورک متهم شدهاند که در “جور کردن انتقال پول از خارج از آمریکا به ستاد انتخاباتی کاندیداها در سطح ملی و ایالتی نقش” داشتهاند و برای این کار مرتکب پولشویی هم شدهاند.
مطابق قوانین انتخاباتی آمریکا سیاستمداران حق ندارند برای هزینه های انتخاباتی خود از منابع خارج از این کشور استفاده کنند.
ایگور فرومن متولد بلاروس و لو پارناس متولد اوکراین است اما هر دو نفر شهروند آمریکا هم هستند.
آن طور که گزارش شده این دو نفر در جریان تحقیقات رودی جولیانی برای یافتن سرنخی از فساد ادعایی هانتر بایدن در اوکراین بسیار فعال بودهاند.
هانتر باید پسر جو بایدن، معاون سابق ریاست جمهوری آمریکا است که هم اکنون نامزد پیشرو رقابتهای درون حزب دموکرات برای انتخابات ریاستجمهوری سال آینده است.
جمهوری خواهان در حالی هانتر بایدن را به علت عضویتش در هیات مدیره یک شرکت نفت و گاز در اوکراین متهم به فساد میکنند که دادستانی اوکراین پیشتر اعلام کرده بود که تحقیقات در این رابطه نشانی از قانونشکنی هانتر بایدن پیدا نکرده است.
اخبار مرتبط
- ترامپ مانع از شهادت سفیر خود در برابر کنگره شد
- در رسانههای آمریکا؛ آیا افسران اطلاعاتی علیه ترامپ قیام کردهاند؟
به همین دلیل، دموکراتها میگویند آقای ترامپ از طریق وکیل شخصی خود به دنبال فراهم کردن اطلاعات مخرب علیه رقیب دموکرات خود بوده است و با توجه به ادعای افشاگران اطلاعاتی، برای این کار دولت اوکراین را تحت فشار قرار داده است.
این دو نفر چهارشنبهشب در فرودگاه دالاس در نزدیکی واشنگتن دیسی و در حالی که مشغول سوار شدن به هواپیمایی به مقصد وین اتریش بودند بازداشت شدند.
هر دو نفر فردا امروز (پنجشنبه ۱۰ اکتبر) برابر قاضی در دادگاهی در ویرجینیا حاضر و تفهیم اتهام شدند.

جان داوئد، وکیل آنها که پیشتر وکیل دونالد ترامپ هم بوده به درخواست رسانهها برای توضیحات بیشتر هنوز پاسخ نداده است.
دو مرد دیگر به نامهای اندری کوکوشکین که اوکراینی است و دیوید کوریا، شهروند آمریکا هم نامشان در این پرونده آمده و امروز (پنجشنبه) رسما علیه آنها اعلام جرم شد. آقای کوریا هنوز بازداشت نشده است.
در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، که مکالمه روز ۲۵ ژوئیه او با دونالد ترامپ جرقه آغاز تحقیقات استیضاح در کنگره را زد گفته هیچگاه این دو نفر، یعنی لو پارناس و ایگور فرومن را ملاقات نکرده هر چند “درباره آنها شنیده” است.
اتهام آنها چیست؟
در مدارک دادگاه که روز پنجشنبه (دهم اکتبر) علنی شده آقایان پارناس و فرومن به دروغگویی، توطئه و دستکاری در مدارک متهم شدهاند.
آنها متهماند که از طریق پولشویی و مدرک جور کردند زمینه انتقال پول از خارج امریکا به ستادهای انتخاباتی داخل ایالات متحده را فراهم کردهاند و از این طریق قانون انتخابات آمریکا را نقض کردهاند.
در متن دادخواست علیه آنها آمده که این دو نفر پول یک منبع خارجی که نامش فاش نشده را تحت عنوان نام خود به یک ستاد انتخاباتی دادهاند و به کمیسیون انتخابات آمریکا هم دروغ گفتهاند.
آنها همچنین متهماند که یک شرکت انرژی صوری در فلوریدا تاسیس کردهاند که تحت لوای آن این مبالغ را جابجا کنند.
اخبار مرتبط
این دو متهم شدهاند که در سال ۲۰۱۸ مبلغ ۳۲۵ هزار دلار به یکی از ستادهای حامی نامزدی دونالد ترامپ کمک کردهاند ولی مدارک را طوری فراهم کردهاند که این پول به عنوان مخارج شرکت انرژی آنها هزینه شده است.
این پول دقیقا یکی از مبالغی است که یک نهاد نظارتی بر تخلفات انتخاباتی روی آن دست گذاشته بود.

روی هم رفته این دو نفر متهماند که تنها ظرف چند ماه مبلغ ۴۰۰ هزار دلار به ستادهای انتخاباتی جمهوریخواهان کمک مالی کردهاند.
آن طور که گزارش شده پرداخت این مبالغ به این دو نفر این فرصت را بخشیده که با رهبران حزب جمهوریخواه و همچنین دونالد ترامپ در کاخ سفید و مجموعه تفریحی آقای ترامپ در فلوریدا دیدار کنند.
آقای فرومن و پارناس همچنین متهماند که هزاران دلار برای ستاد انتخاباتی یک نماینده کنگره که نامش فاش نشده کمک مالی جمع کردهاند و در عوض از این نماینده کنگره خواستهاند که به اجابت درخواست آنها یعنی برکناری سفیر آمریکا در اوکراین کمک کند.
آن طور که ادعا شده این اقدام را آقایان فرومن و پارناس به نیابت مقامهای دولتی اوکراین انجام دادهاند.
رسانه های آمریکا گزارش کرده اند که احتمالا بنابر مدارک و اسناد ستادهای انتخاباتی، نماینده کنگره که در این پرونده پایش به میان کشیده شده پیت سشنز، جمهوریخواه اهل تگزاس است که در جریان انتخابات نوامبر سال گذشته شکست خورد و کرسی خود را در مجلس نمایندگان از دست داد.
سفیر آمریکا در اوکراین هم که گفته شده این پولها برای برکناری او پرداخت شده بود خانم ماری یوانکوویچ است که چند ماه پیش از کار برکنار شد و قرار است فردا (جمعه) برای ادای توضیحات به کنگره برود.
او یکی از شاهدان کلیدی تحقیقاتی است که مجلس نمایندگان آمریکا در ارتباط با تماس تلفنی آقای ترامپ با همتای اوکراینی خود به راه انداخته و هدفش یافتن حقیقت در ارتباط با این ادعا است که آیا رئیس جمهور آمریکا از قدرت خود برای دریافت کمک از یک دولت خارجی علیه رقیب انتخاباتیاش استفاده کرده یا خیر.
مانور ‘غیرمترقبه’ ارتش در شمال غرب ایران آغاز شد

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، رزمایش نیروی زمینی ارتش ایران در منطقه عمومی ارومیه با شعار “یک هدف یک گلوله” برگزار میشود.
این رزمایش “غیرمترقبه” از صبح امروز، چهارشنبه، ۱۷ مهر (۹ اکتبر) آغاز شده و براساس این گزارش، آمادگی رزمی، سرعت عمل و تحرک و جابجایی یگانها از اهداف آن است.
سرلشکر عبدالرحیم موسوی، فرمانده ارتش جمهوری اسلامی در این رزمایش حضور دارد.
به نوشته تسنیم، سرلشکر موسوی در سخنانی در آغاز این مانور “به تشریح توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران پرداخت و ابراز امیدواری کرد که این رزمایش به اهداف از پیش تعیین شده برسد.”
این گزارش میافزاید که این رزمایش با مشارکت “یگانهای واکنش سریع، متحرک هجومی و با پشتیبانی بالگردهای هوانیروز” برگزار میشود.
در مورد اهداف این رزمایش و دلیل برگزاری “غیرمترقبه” در زمان حاضر آن جزئیات بیشتری در دست نیست.
این مانور در حالی برگزار میشود که در پی اعلام تصمیم ترکیه به اجرای عملیات نظامی در مرز مشترک با سوریه، شرایط امنیتی منطقه با ابهام مواجه شده است. منابع خبری از جابجایی نیروها و تجهیزات ارتش ترکیه و آمادگی آن برای آغاز عملیات خبر دادهاند.
روز دوشنبه رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که به ماموریت نظامیان این کشور در منطقه شمال شرق سوریه پایان داده و آنان را از این منطقه خارج میکند. این تصمیم پس از گفتگوی تلفنی او با رئیس جمهوری ترکیه اعلام شد.
دولت ایران ضمن استقبال از خروج نظامی آمریکا از شمال شرق سوریه، مخالفت خود را با عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه ابراز داشته است. دولت ایران از حامیان دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه است و از تسلط کامل دولت او بر تمامی خاک سوریه حمایت میکند.
در مقابل، ترکیه حامی شماری از گروههای مسلح مخالف ادامه حکومت بشار اسد است. دولت ترکیه نسبت به تسلط “نیروهای دموکراتیک سوریه” در مناطق مجاور خاک خود ابراز نگرانی کرده است. نفرات این تشکل، که برای مبارزه با گروه دولت اسلامی – داعش – ایجاد شد و از حمایت آمریکا برخوردار بوده، عمدتا از کردهای سوریه هستند.
دولت ترکیه این تشکل را به ارتباط با حزب کارگران کردستان – پکک – متهم میکند. ترکیه این حزب را سازمان تروریستی میداند.
تیفا: جایی برای تقلب در انتخابات افغانستان وجود دارد

بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) میگوید یافتههای این نهاد نشان میدهد که زمینه تقلب در کمیسیون انتخابات افغانستان مساعد است اما کمیسیون انتخابات افغانستان میگوید با آزادی عمل و شفافیت کامل کار میکند.
نعیم ایوبزاده، مسئول نهاد تیفا با رد اظهارات سفارت آمریکا در افغانستان مبنی بر اینکه “جایی برای تقلب در انتخابات افغانستان وجود ندارد” میگوید زمینه تقلب در این کمیسیون وجود دارد.
آقای ایوبزاده امروز (۱۷ میزان/مهر) در یک نشست خبری گفت: “بیانیه بازیگر جامعه جهانی را کاملا رد میکنیم. با این نوع خوشبینی نمیتوانیم شفافسازی کنیم و به یک نتیجه مطلوب برسیم. خواهش ما از جامعه جهانی این است که موضعگیری واقعبینانه داشته باشند.”
سفارت آمریکا در افغانستان روز گذشته گفت که کارمندانش به تازگی از کمیسیون انتخابات افغانستان و روند کار کمیسیون دیدار کردهاند. این سفارت اعلام کرد که “جایی برای تقلب در انتخابات افغانستان وجود ندارد”.
اورنگ زیب، عضو کمیسیون انتخابات افغانستان امروز در یک نشست خبری در واکنش به تیفا گفت تمام مراحل کار در این کمیسیون از سوی نامزدان انتخابات به صورت جدی نظارت میشود و این نهاد با استقلایت (آزادی عمل) و شفافیت کامل کار خود را انجام میدهد.
- سفارت آمریکا در کابل: تقلب در انتخابات افغانستان جایی ندارد
- سفارت بریتانیا در کابل: میزان مشارکت در انتخابات، مشروعیت آن را زیر سوال نمیبرد
- کمیسیون انتخابات افغانستان: تعدادی از دستگاههای بیومتریک ناپدید شدهاند

آقای ایوب زاده اضافه کرد که یافتههای این کمیسیون نشان میدهد که روند کار در کمیسیون انتخابات به کندی پیش میرود و ممکن است نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با تاخیر اعلام شود.
او گفت: “زمانگیر شدن اعلام نتایج نهایی میتواند شک و تردید را نسبت به کارکرد کمیسیون و نتیجه اعلام شده ایجاد کند.”
مسئول این نهاد تاکید کرد که “کمیسیون انتخابات باید تعداد رای دهندگان را با تفکیک زن و مرد در سطح محلات در سراسر افغانستان گزارش دهد.”
آقای ایوب زاده افزود که فشارهای سیاسی به کمیسیون وارد شده است و این نهاد نگران است که اعضای کمیسیون تحت تاثیر فشارهای سیاسی تصمیم بگیرند.
اما آقای زیب میگوید که “کمیسیون انتخابات زیر فشار هیچ کسی نیست و کار و تصمیمهای خود را مستقلانه پیش میبرد.”
نهاد تیفا همچنین تصریح کرد که اختلاف کاری میان دارالانشا و کمیسیون انتخابات وجود دارد و روند کار را زمانگیر میسازد.
مسئول نهاد تیفا گفت: “نسبت به اوراق نتایج نگرانیهای خود را داریم. تعداد بیشتری که به دست ما رسیده از اعتبار بالایی برخوردار نیست. کمیسیون باید رقم اوراق نتایج را با کسانی که بیومتریک شدهاند، با فهرست رای دهندگان و با اوراقی که در صندوقها ریخته شدهاند مقایسه کند تا به یک رقم واقعی برسد.”
کمیسیون انتخابات افغانستان همچنان تاکید میکند که متعهد به اعلام نتایج ابتدایی انتخابات در زمان تعیین شده آن در (۲۷ مهر/میزان) است.
تقویت نیروهای ترکیه در کنار مرز سوریه پس از هشدار در مورد عملیات

ترکیه بعد از هشداری در مورد آمادگی برای انجام یک عملیات درازمدت که می تواند نیروهای کرد در سوریه را هدف بگیرد، نیروهای نظامی خود در مرز با این کشور را تقویت کرده است.
در پی خروج نیروهای آمریکایی از شمال شرقی سوریه، ده ها وسیله نقلیه نظامی ترکیه اکنون به ناحیه اعزام شده اند.
از سوی دیگر دونالد ترامپ روز سه شنبه در دفاع از اقدام خود برای خارج کردن نیروها از ناحیه گفت که کردها را تنها نگذاشته است.
تصمیم جنجالی او با انتقاد گسترده در داخل و خارج روبرو شده است چون خروج نیروهای آمریکایی راه برای عملیات ترکیه علیه نیروهای کرد، که در مبارزه با داعش هم پیمان آمریکا بوده اند، باز می کند.
گزارش می شود که سه شنبه شب کاروان هایی از کامیون های نظامی با نفربرهای زرهی و تانک ها درحال حرکت به سوی شهر مرزی آکچاکال دیده شده اند. خبرگزاری رسمی آناتولی تصاویری از اتوبوس های حامل کماندوهای ترک را منتشر کرد.
پنتاگون در بیانیه ای گفت که “متاسفانه ترکیه تصمیم به اقدام یکجانبه گرفته است” و نیروهای آمریکایی “برای اطمینان از امنیت شان” آنجا را ترک کرده اند اما افزود که این نیروها در حال خروج از سوریه نیستند.
ترکیه می گوید قصد ایجاد یک نوار حائل مرزی به طول ۴۸۰ کیلومتر و عمق ۳۰ کیلومتر در داخل سوریه را دارد تا بتواند حداکثر دو میلیون نفر از ۳.۶ میلیون پناهنده سوری که در ترکیه زندگی می کنند را در آنجا اسکان دهد.
‘آمادگی کامل‘ترکیه
وزیر دفاع ترکیه پیشتر گفت که “مقدمه چینی برای عملیات کامل شده است” و افزود که ایجاد “ناحیه امن” برای سوری ها و صلح در منطقه “ضروری” است.
فواد اکتای معاون رئیس جمهور ترکیه هم گفت که کشورش در مقابل تهدیدهای مربوط به برنامه اش برای سوریه تسلیم نخواهد شد و گفت: “وقتی امنیت ترکیه در میان باشد، ما خود مسیرمان را تعیین می کنیم. حد و مرزها را ما مشخص می کنیم.”
به نظر می آید این اظهارات واکنشی به سخنان روز دوشنبه آقای ترامپ باشد.
همزمان خبرگزاری رویترز گزارش می دهد که ارتش ترکیه حملات هوایی در مرز سوریه و عراق انجام داده تا راه عبور نیروهای کرد را قطع کند.

‘گزینه های‘ کردها
رهبران نیروهای کرد در منطقه میگویند در حال بررسی آغاز مذاکره با دولتهای سوریه و روسیه هستند.
یکی از فرماندهان کرد از “نیروهای دموکراتیک سوریه” به خبرگزاری رویترز گفته است که اگر آمریکا منطقه مرزی را تخلیه کند نیروهای کرد مجبور خواهند شد که تمام گزینههای ممکن از جمله مذاکره با دمشق و مسکو را در نظر بگیرند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، که دیروز با اشاره به وضعیت شمال شرق سوریه و درگیری ترکیه با کردها گفته بود آمریکا باید خود را از “جنگهای مضحک بیپایان” کنار بکشد، امروز در توییت دیگری نوشته است که ایالات متحده “به هیچ وجه کردها را رها نکرده است.”
او کردها را “مردمانی خاص و جنگجویانی فوقالعاده” توصیف کرده و گفته است که آمریکا از آنها حمایت مالی و تسلیحاتی میکند.
نیروهای کرد شمال شرق سوریه که مورد حمایت آمریکا بودند، بعد از اعلام خبر خروج نیروهای آمریکایی، این کشور را به “خنجر زدن از پشت” به متحدان خود متهم کردند و درباره ظهور دوباره گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) هشدار دادند.
- اعلام مخالفت ایران با حمله ‘احتمالی ترکیه’ به سوریه
- هشدار ترامپ به ترکیه در پی تصمیم برای خروج از شمال سوریه
- اردوغان برای مذاکره درباره شمال سوریه به کاخ سفید می رود
- ترامپ درباره خروج از سوریه: زمان کنار کشیدن آمریکا از جنگهای بیپایان مضحک فرا رسیده

آمریکا حدود هزار سرباز در سوریه دارد که به گفته یک مقام ارشد وزارت خارجه بیش از ۲۰ نفر آنها از ناحیه مرزی شمال سوریه خارج شدهاند. نیروهای تحت هدایت کردها در این ناحیه از متحدان آمریکا در نبرد با داعش بودهاند، اما ترکیه آنها را “تروریست” میداند.
آقای ترامپ که دیروز با لحنی تند به ترکیه درباره اقدام نظامی “خارج از اندازه” در شمال سوریه هشدار داده بود،امروز در توییت دیگری با لحنی متفاوت ترکیه را “شریک تجاری بزرگ” آمریکا خوانده است.
این در حالی است که آقای ترامپ دیروز گفته بود “اگر ترکیه قدمی بردارد که من، با خرد بیهمتا و بزرگم، آن را خارج از اندازه بدانم اقتصاد ترکیه رابه کل نابود و ویران خواهم کرد.”
همزمان با این تحولات کاخ سفید هم اعلام کرده است که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز ۱۳ نوامبر (حدود پنج هفته دیگر) در واشنگتن مهمان آقای ترامپ خواهد بود.
رئیس جمهوری عراق حمله به تظاهرکنندگان و رسانهها را محکوم کرد

برهم صالح، رئیس جمهوری عراق ضمن درخواست پایان تظاهرات اعتراضی اخیر، خشونت علیه تظاهرکنندگان و فشار بر رسانهها را محکوم کرده است.
رئیس جمهوری عراق در سخنانی در تلویزیون آن کشور گفته است که “دولت و نیروهای امنیتی تاکید دارند که هیچ دستوری برای تیراندازی به سوی معترضان ندادهاند و چنین دستوری هرگز توسط دولت و نهادهای دولتی صادر نشده است.”
آقای صالح گفته است که “کسانی که مرتکب این اقدامات شدهاند، جنایتکار و یاغی هستند و من در مقام رئیس جمهوری تایید میکنم که دستگاههای امنیتی، به عنوان حافظ حقوق مردم و قانون اساسی کشورمان، باید با کسانی که قانون را شکسته و قانون اساسی را زیر پا گذاشته و به مردم حمله کرده و باعث ارعاب رسانههای همگانی شدهاند به شدت برخورد کنند.”
رئیس جمهوری عراق در مورد برآورده نشدن خواستههای مردم این کشور گفته است که “درست است که اقتصاد عراق به خاطر تهدیدهای امنیتی گرفتار کمبود است و شکست دولت اسلامی (داعش) بدون بهایی سنگین از لحاظ امکانات و ذخایر کشور نبوده، اما فساد مالی و اداری باعث تشدید موانع شده و از به کار گیری ظرفیتهای ملت بزرگ ما که میتواند ما را به سطوح بالاتری برساند جلوگیری کرده است.”
برهم صالح در عین حال از معترضان خواسته است دست از تظاهرات بردارند. وی گفته است: “دیگر کافی است، خونریزی کافی است، بیوه و یتیم برجا گذاشتن کافی است، عراق طعم تلخ خشونت، تفرقه، گورهای جمعی، جنگها، انزوا، حصر و تحریم و تروریسم را به اندازه کافی چشیده است.”
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
- اعتراضهای عراق؛ دولت قول اصلاحات داد
- سازمان ملل متحد خواهان پایان درگیریهای خونین عراق شد
- آیتالله سیستانی خشونتها در عراق را محکوم کرد

در عراق، رئیس جمهوری به عنوان رئیس کشور یک مقام تشریفاتی است که وظیفه او “حراست از قانون اساسی، استقلال، حاکمیت، وحدت و امنیت سرزمینی” این کشور است.
تظاهرات عراق از روز سهشنبه گذشته آغاز شد و تظاهرکنندگان با متهم کردن تشکیلات حکومتی به ناکارآیی، خواستار بهبود شرایط اقتصادی مردم و مبارزه با فساد شدهاند. بغداد و چند شهر دیگر شاهد تجمعهای اعتراضی بودهاند و به گزارش منابع خبری، تا کنون دست کم یکصد و چهار تن در این تظاهرات کشته شدهاند. مقامات دولتی گفتهاند که چند تن از کشتهشدگان از نیروهای امنیتی بودهاند.

به گفته ناظران، به نظر میرسد که این تظاهرات به طور خودجوش آغاز شده و مشخص نیست که آیا حزب یا گروه خاصی در سازماندهی آنها دست داشته است یا نه.
برخی رسانههای خبری به نقل از تظاهرکنندگان گفتهاند که نیروهای دولتی علیه معترضان گلوله جنگی به کار بردهاند اما مقامات رسمی تاکید داشتهاند که افراد ناشناس به سوی تظاهرکنندگان و همچنین نیروهای امنیتی تیراندازی کردهاند.
در روزهای اخیر، شهرک صدر، از مناطق حومه بغداد، شاهد تظاهرات و درگیری بوده و تظاهرکنندگان خواستار کناره گیری دولت و مبارزه جدی با فساد در تشکیلات حکومتی بودهاند.

انتقاد رئیس جمهوری عراق از فشار بر رسانهها احتمالا به حمله به چند مرکز تلویزیونی در عراق اشاره دارد. از زمان آغاز تظاهرات، دفاتر شماری از رسانههای مستقر در عراق هدف حمله قرار گرفته است. از جمله شبکههای تلویزیونی العربیه، متعلق به عربستان سعودی، شبکه تلویزیونی دجله، که مرکز آن در اردن است و شبکه تلویزیونی الحدث گفتهاند که افراد مسلح به دفاتر آنها حمله کرده و به ارعاب کارکنان و تخریب تجهیزات مبادرت ورزیدهاند.
شبکه الحدث صراحتا شبهنظامیان حشد الشعبی وابسته به ایران را عامل این حملات معرفی کرده است. در مقابل، تلویزیون العالم، متعلق به دولت ایران، این شبکههای تلویزیونی را به تحریک مردم به تظاهرات متهم کرده و گفته است که گروهی از مردم عادی برای هشدار به دفاتر آنها مراجعه کردند.
به گزارش برخی رسانههای خبری، دربعضی از تظاهرات، معترضان با دادن شعارهای علیه ایران، این کشور و گروه های وابسته به آن عامل افزودن بر مشکلات مردم عراق معرفی کرده و خواستار خروج نیروهای هوادار دولت ایران از کشورشان شدهاند.
بعضی از مقامات و رسانهها در ایران کسانی را عامل تظاهرات معرفی کردهاند که به گفته آنان، خواستار برهم زدن روابط دو کشور هستند. از جمله روز گذشته ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه در ایران، تظاهرات اعتراضی عراق را واکنش نسبت به حضور زائران ایرانی در مراسم اربعین در آن کشور قلمداد کرد. آقای رئیسی گفت: “سال گذشته خواستند فتنهای در مشهد با محوریت دعوای ایرانی – عراقی راه بیندازند که هدفشان محقق نشد، امسال نیز در عراق، یک فتنه آمریکایی – سعودی شکل دادند تا جریان اربعین را تحتالشعاع قرار دهند.”
همچنین عبدالله صادقی، نماینده آیتالله خامنهای در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفته است که آمریکا به دنبال از بین بردن حشدالشعبی است. به گزارش ایرنا، وی افزوده است که “در عراق جنگ جدی با آمریکاست، هدف دشمن این است، نگذارند مردم عراق مانند ایرانیان انقلابی شوند و حشدالشعبی از کشورش دفاع کند.”
همچنین، آیتالله علی خامنهای در پیامی در توییتر خود، بدون اشاره صریح به تظاهرات اخیر، آنچه را که تلاش “دشمن” برای تفرقه افکنی بین دو ملت ایران و عراق دانسته محکوم کرده است.
سفارت آمریکا در کابل: تقلب در انتخابات افغانستان جایی ندارد

سفارت آمریکا که کارمندانش به تازگی از کمیسیون انتخابات افغانستان و روند کار کمیسیون دیدار کرده، اعلام نموده که “هیج جایی برای تقلب در انتخابات افغانستان وجود ندارد.”
سفارت آمریکا در کابل در صفحه رسمی توییتر خود نوشته که کارمندان این نهاد به مرکز اطلاعات کمیسیون انتخابات افغانستان دسترسی پیدا کرده و از سختکوشی کارمندان انتخابات افغانستان تقدیر میکند.
این سفارت افزوده که رای دهندگان افغان مطمئن باشند که “فقط رایهای قانونی، با شفافیت و بیطرفی شمرده میشود.”
این در حالی است که حدود یک هفته قبل جان بس سفیر آمریکا در کابل گفته بود، از گزارشهای گوناگون در مورد این که کمیسیون مستقل انتخابات چه زمان مرکز ملی دسته بندی آرا را باز خواهد کرد، نگران است.
- گاهشمار انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
- کمیسیون انتخابات افغانستان: تعدادی از دستگاههای بیومتریک ناپدید شدهاند
- انتخابات افغانستان؛ دوستان دیروز، رقیبان امروز
آقای بس در صفحه رسمی توییترش نوشته بود که این کار به “ابهام و سردر گمی درباره انتخابات افغانستان میافزاید.”
کمیسیون انتخابات افغانستان نیز اعلام کرده که کرین دیکر، معاون سفارت آمریکا روز گذشته با اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان در مورد روند برگزاری انتخابات و جمعبندی نتایج در مقر این کمیسیون دیدار کردهاست.
خانم دیکر افزوده که آمریکا حمایت از مردم افغانستان و این روند را مسئولیت خود میداند و در ۲۰ سال گذشته برای نهادینه سازی دموکراسی در این کشور سرمایه گذاری کرده است و حاضر است تا ۲۰ سال دیگر نیز در این زمینه با مردم افغانستان کار کند.
در روزهای گذشته شماری از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اعتراض داشتند که در انتخابات ریاست جمهوری امسال شماری از نامزدها تقلب کردهاند.

آنان با اشاره به آرای بلند ولایتهای قندهار، پکتیا، ننگرهار، هلمند، بغلان و خوست مدعی بودند که در این ولایتها تقلب شده و شماری آرای بدون بیومتریک به صندوقها انداخته شدهاست.
این نامزدها از کمیسیون انتخابات افغانستان خواسته بودند که آرای بدون بیومتریک را شمارش نکند، زیرا آنان معتقدند که میزان مشارکت توسط کمیسیون انتخابات” به گونه مبالغه آمیز” بلند اعلام شده است.
میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان توسط کمیسیون انتخابات در چهار هزار و۶۸۴ مرکز باز در سراسر افغانستان دو میلیون و ۶۹۵ هزار و ۸۹۰ نفر اعلام شده است.
کمیسیون انتخابات گفته که ممکن است میزان مشارکت در نهایت تغییر کند. این کمیسیون تاکید کرده که هیج رای بدون بیومتریک و تقلبی را شمارش نخواهد کرد.
- انتخابات افغانستان؛ دستگاه بیومتریک چطور به شفافیت کمک میکند؟
- انتخابات افغانستان؛ کدام ولایتها بیشترین و کدام ولایتها کمترین رای را داشتند؟
در عین حال کمیسیون انتخابات اعلام کرده که شماری نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری بر کمیسیون فشار وارد میکنند که نتایج انتخابات زود اعلام شود. دیروز ستاد یکی از نامزدها از جامعه جهانی خواسته بود که بر کمیسیون انتخابات فشار وارد کند تا نتایج انتخابات زودتر اعلام شود.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال ۲۰۱۴ به دلیل ادعاها و سر و صداهای زیاد از تقلبهای گسترده در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، سبب شد دو نامزد ریاست جمهوری افغانستان با پا درمیانی جان کری وزیر خارجه، پیشین آمریکا، با یکدیگر بر تشکیل حکومت وحدت ملی توافق کنند.
وقوع انفجار در کلاس درس در دانشگاه غزنی؛ بیش از بیست دانشجو زخمی شدند

در نتیجه وقوع انفجاری در یکی از کلاسهای درس در دانشگاه غزنی در جنوب افغانستان بیش از بیست دانشجو زخمی شدند.
این انفجار صبح امروز (۱۶ میزان/مهر) رخ داد و وزارت کشور داخله/کشور افغانستان گفته که در این انفجار ۲۳ دانشجو زخمی شدند.
نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت داخله افغانستان گفته که انفجار ناشی از مین جاسازی شده بوده و اکثر زخمیان این رویداد دانشجوان دختر هستند.
دفتر والی غزنی در صفحه رسمی فیسبوک خود نوشته که این انفجار حوالى ساعت ۹:۴۰ به وقت محلی در دانشکده تربیت معلم دانشگاه غزنى رخداده است. براساس این اعلامیه ۱۲ نفر از زخمیشدگان دانشجویان دختر هستند.
دفتر والی گفته که تمامى ﺯخمیان به بیمارستان منتقل شدهاند و تحت درمان هستند.
- انفجار در غزنی؛ دستکم ‘۱۲ کشته’، دهها زخمی از جمله تعداد زیادی دانشآموز
- انفجار خودروی بمب گذاری شده در غزنی؛ ۵ کشته و ۲۶ زخمی

یک دانشجو از دانشگاه به بیبیسی گفت او شاهد سه جسد بعد از رویداد بوده است.
باز محمد همت، رئس بیمارستان غزنی در یک نشست خبری گفت که ۱۸ زخمی شامل ۱۳ دختر و ۵ پسر به این مرکز درمانی منتقل شده اند.
وزارت داخله افغانستان گروه طالبان را عامل این انفجار خوانده است.
گروه طالبان اما این را رد کرده و گفته هدف قراردادن مراکز آموزشی را “خلاف اصول اسلامی و بشری” است.
استیضاح ترامپ؛ پای ‘افشاگر دوم’ هم در میان است

به گفته وکیل مدافعان فرد افشاگر اول، پای نفر دومی هم در افشای مکالمه تلفنی دونالد ترامپ با رئیس جمهوری اوکراین در میان است.
مارک زید، به تلویزیون “ایبیسی” گفته است افشاگر دوم هم مانند نفر اول یک مقام اطلاعاتی است که با بازرس پرونده صحبت کرده است هر چند هنوز چیزی درباره ادعای افشاگر دوم منتشر نشده است.
کاخ سفید در این زمینه اظهار نظر مستقیمی نکرده اما دونالد ترامپ همواره شکایت اصلی علیه خود را رد کرده است.
افشاگر اول گفته بود مقامات ارشد کاخ سفید تلاش کرده بودند تمام اطلاعات تماس تلفنی ترامپ و ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین را “مخفی” کنند.
- اخطار وکلا: ترامپ جان فرد افشاگر را به خطر انداخته
- مامور سیا افشاگر مکالمه ترامپ و رئیس جمهور اوکراین
- ترامپ صحبت با رئیس جمهور اوکراین درباره جو بایدن را تایید کرد

آقای زید میگوید این فرد اطلاعات دست اولی درباره گفتگوی تلفنی دونالد ترامپ با رئیس جمهوری اوکراین در بیست و پنجم ژوئیه دارد.
تحقیقات درباره این مکالمه برای نخستین بار در ماه اوت افشا شد.
هفته پیش رونامه نیویورک تایمز گزارش کرده بود فرد دومی که ” دارای اطلاعات دست اولی” درباره این مکالمه است، ممکن است به این پرونده اضافه شود.
هنوز معلوم نیست این فرد همانی باشد که وکالتش را آقای زید بر عهده دارد.
رودی جولیانی، وکیل شخصی آقای ترامپ در توئیتر نوشت از دیدن یک “منبع محرمانه” دیگر تعجب نمیکند؛ او تحقیقات در این باره را “با انگیزهای سیاسی” توصیف کرده و به رسانهها تاخته است.
کمیته تحقیقات کنگره که در کنترل دموکراتها است علاقمند است با کسانی صحبت کند که یا شاهد این مکالمه بودهاند یا اطلاعات بیشتری در این زمینه دارند؛ آنها امیدوارند فرد افشاگر دوم بتواند چنین اطلاعاتی را به آنها بدهد.
کاخ سفید میگوید شفاف عمل کرده و پس از بروز نگرانیها، متن مکالمه دونالد ترامپ و رئیس جمهور اوکراین را منتشر کرده است.
این در حالیست که تیم تحقیقات میگوید فقط بخشی از مکالمات منتشر شده و از وزارت خارجه درخواست مدارک بیشتری کرده است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا دیروز گفت به این خواسته تن میدهد ولی در عین حال از “آزار” کارمندانش گلایه کرد.

متن مکالمه تلفنی دونالد ترامپ با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین پس از انتشار شکایت افشاگر اول منتشر شد.
در این مکالمه آقای ترامپ از آقای زلنسکی میخواست احتمال فساد مالی پسر جو بایدن را پیگیری کند؛ پسر آقای بایدن برای یک شرکت انرژی در اوکراین کار میکرده است.
جو بایدن، معاون باراک اوباما، یکی از نامزدهای اصلی حزب دموکرات در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا است.
شکایت مقام اطلاعاتی این است که آقای ترامپ در ازای دریافت این اطلاعات علیه رقیب سیاسی خود، وعده افزایش کمک نظامی به اوکراین را داده است.
در متن این شکایت آمده که کاخ سفید متن مکالمه با رئیسجمهور اوکراین را در سروهای معمولی ضبط نکرده بلکه آن را در سیستمی جداگانه و مربوط به اسناد محرمانه ذخیره کرده است.
این افشاگری باعث شده که دموکراتهای کنگره آمریکا روند استیضاح رئیسجمهور را در مجلس نمایندگان آغاز کنند.
دونالد ترامپ اذعان کرده است که جلوی پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار کمک نظامی به اوکراین را در مقطع مکالمه با رئیس جمهور اوکراین گرفته اما در عین حال گفته این تصمیم به خاطر فشار به اوکراین برای تحقیق درباره پسر جو بایدن گرفته نشده است.
ظریف رابطه با همسایگان را ‘ابَر اولویت سیاست خارجی ایران’ خواند

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روابط با همسایگان و تسهیل امور اقتصادی را “ابَر اولویت سیاست خارجی” ایران در شرایط فعلی خوانده است.
آقای ظریف که برای پاسخ به سوالات نمایندگان به مجلس رفته بود گفت “کمتر زمانی در تاریخ جمهوری اسلامی داریم که روابط با پاکستان، افغانستان، روسیه، ترکیه، قطر و عراق اینگونه بوده باشد.”
او به سفرش به پاکستان برای تبریک به عمران خان بعد از رسیدن به نخست وزیری اشاره کرد و گفت اولین وزیر خارجهای بوده که این کار را کرده است. او با اشاره به گفتگوهای مرتب ایران و پاکستان درباره ناامنیهای مرزی از “روابط خوب” ایران با فرمانده ارتش پاکستان نیز سخن گفت.
آقای ظریف همچنین گفت مذاکره با رئیس جمهور افغانستان درباره پنج موضوع از جمله “کمیته آب” به نتیجه رسیده و ایران منتظر نتیجه انتخابات افغانستان است.

سکوت درباره عربستان
از زمان بازگشت تحریمهای آمریکا و اختلاف با اروپاییها بر سر برجام، آقای ظریف و مقامهای وزارت امور خارجه و دولت ایران بارها به اهمیت رابطه با همسایگان اشاره کردهاند.
پیش از این آقای ظریف طرح عدم تعرض بین کشورهای منطقه خلیج فارس را مطرح کرده بود و حسن روحانی، رئیس جمهور ایران هم در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل طرح “ابتکار صلح هرمز” را ارائه کرد.
آقای ظریف در حالی از روابط کمسابقه ایران با همسایگان سخن میگوید که تنش جاری میان ایران و عربستان همچنان به عنوان یکی از مهمترین تهدیدهای امنیتی منطقهای به شمار میآید.
وزیر امور خارجه ایران در سخنان امروز خود به روابط ایران و عربستان و متحدان منطقهایش از جمله امارت و بحرین اشاره صریحی نکرد.
جنگ یمن در سالهای اخیر مهمترین نقطه اختلاف و تنش ایران با این کشورها بوده و در هفتههای اخیر حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان تنش ریاض و تهران را به شکل کمسابقهای بالا برده است.
عربستان ایران را به دست داشتن در این حملات متهم میکند اما ایران این اتهام را رد میکند و میگوید شبه نظامیان حوثی در یمن این حملات را انجام دادهاند. شبهنظامیان حوثی مسئولیت این حملات را پذیرفتهاند.
- بنسلمان ‘برای روحانی پیام فرستاده’ است
- عربستان: نقش ایران در حملات آرامکو غیرقابل انکار است
- حمله به تاسیسات نفتی عربستان؛ ایران دست داشتن در حملات را تکذیب کرد
- ‘ابتکار صلح هرمز’ چیست؟

نشانههای مثبت؟
با گذشت چند هفته از این تنشها، در روزهای گذشته گزارشهایی از تلاشهای دیپلماتیک برای میانجیگری یا ارسال پیامهایی از سوی عربستان منتشر شده است.
آقای روحانی در سفر اخیر خود از تلاشهای نخست وزیر پاکستان برای میانجیگری میان ایران وعربستان گفت و سخنگوی دولت ایران هم چند روز پیش از “ارسال پیامهایی از سوی عربستان” خبر داد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران هم امروز یکشنبه ۱۴ مهر وزیر انرژی عربستان را دوست ۲۲ ساله خود خواند و گفت که اخیرا در مسکو “دیداری عبوری” با او داشته است.
آقای زنگنه گفت که ایران میخواهد در منطقه با همه دوست باشد و از دیگران هم خواسته که ایران را دشمن خود ندانند.
حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، هم امروز گفته است که ایران از پیشنهاد مذاکره با کشورهای منطقه از جمله عربستان برای حل مناقاشات “به شدت استقبال می کند” چون معتقد است بسیاری از مشکلات از این طریق حل میشود.
بعضی مقامهای سعودی تلاش این کشور برای ارسال پیام به ایران یا میانجی کردن کشورهای دیگر را رد کردهاند اما روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز هم روز شنبه در گزارشی از تلاشهای “غیرمستقیم” دو طرف برای کاهش تنشها در سکوت خبر داد.
این روزنامه به نقل از مقامهای عراق و پاکستان گزارش داده است که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، از سران این دو کشور خواسته با مقامهای ایرانی درباره رفع تنشها صحبت کنند.
به گزارش نیویورک تایمز ایرانیها هم از گفتوگو با عربستان استقبال کردهاند.