انتخابات افغانستان؛ آمار تخمینی: میزان مشارکت پایین بوده است

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان امروز (۶ میزان/مهر) علیرغم تهدیدات شدید امنیتی برگزار شد. کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان آمار تخمینی بیش از نیمی از مراکز را اعلام کرد.
این کمیسیون در یک نشست خبری که ناوقت شب به وقت محلی برگزار شد، آمار تخمینی ۲۵۹۷ مرکز از ۴۹۰۵ مرکز رایگیری را که به آن مواد انتخاباتی ارسال شده بود، اعلام کرد.
این کمیسیون گفت در ۲۵۹۷ مرکز، آماری که از طریق تلفن از مسئولان محلی دریافت کردهاند، یک میلیون و ۵۱ هزار و ۹۹۸ نفر شرکت کردند. نظر به این آمار تخمینی میزان مشارکت مردم در انتخابات نسبت به دوره قبلی پایین بوده است.
میزان مشارکت در ۲۳۰۸ مرکز باقیمانده فردا مشخص خواهد شد. مسئولان این کمیسیون دلیل مشخص نشدن میزان مشارکت در تمام مراکز را مشکلات اتصالی و مخابراتی خواندند.
مولانا محمد عبدالله، عضو کمیسیون انتخابات تاکید کرد این جمعبندی غیرمعیاری و تخمینی است.
بر اساس گزارشها شمارش آرا در محلهای رایگیری آغاز شده است. یک عضو کمیسیون انتخابات افغانستان به رسانهها گفت با رسیدن پنجاه درصد نتایج اولیه آرا به این کمیسیون، آماری از این نتایج را اعلام خواهد کرد.

نتیجه مقدماتی رسمی این انتخابات، براساس تقویم این کمیسیون قرار است تا سه هفته دیگر (۲۷ میزان/مهر) اعلام شود.
این انتخابات ساعت هفت صبح به وقت کابل شروع شد و قرار بود تا ساعت سه بعد از ظهر ادامه داشته باشد، اما کمیسیون انتخابات افغانستان رایگیری را دو ساعت تمدید کرد.
در این انتخابات سیزده نفر رقابت میکنند. در آغاز هجده نفر نامزد بودند اما پنج نفر از نامزدها قبل از برگزاری انتخابات انصراف دادند.
رقیبان اصلی در این انتخابات محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری کنونی و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی هستند.
آقای غنی در نخستین سخنرانیاش پس از پایان انتخابات گفت مردم با رای دادن “تصویری از استقامت و مردم سالاری” را به نمایش و “همه به صدای جمهوریت لبیک” گفتند.

رئیسجمهوری افغانستان همچنین از کمیسیونهای انتخاباتی و نهادهای ناظر تشکر کرد و گفت در صورت مشاهده تخلف مردم باید از راه قانونی این تخلفها را دنبال کنند. او از کمیسیون انتخابات خواست این شکایتها را جدی بگیرد و با “بیطرفی و امانتداری کامل” عمل کند.
آقای غنی یکبار دیگر از طالبان خواست به جنگ پایان دهند. او خطاب به طالبان گفت:”دروازه صلح باز است”.
آقای عبدالله هنگام رایدهی از سهمگیری مردم در انتخابات تشکر کرد و از مقامهای دولتی خواست در روند انتخابات دخالت نکنند.
حوا علم نورستان، رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان در پایان روز انتخابات در یک نشست خبری درباره شکایتها از روند این انتخابات گفت مشکلات به وجود آمده در جریان انتخابات “به صورت دقیق” بررسی و تصامیم لازم در مورد آن گرفته خواهد شد.

با وجود تهدید طالبان به مختل کردن این روند، بسیاری برای رای دادن به محلهای رایگیری رفتند.
حوا علم نورستانی در یک نشست خبری از “اشتراک وسیع” مردم در انتخابات سپاسگزاری کرد و افزود که به دلیل مشارکت گسترده این انتخابات را دو ساعت تمدید کرد. رقم دقیق مشارکت تاکنون اعلام نشده است.
مولانا محمد عبداالله، عضو کمیسیون انتخابات افغانستان امروز در پایان روز انتخابات در نشست خبری گفت: “پایین بودن سطح مشارکت بنا به قانون سبب بیاعتبار شدن یا کم اعتبار شدن انتخابات نمیشود”.
این عضو کمیسیون انتخابات همچنین تاکید کرد که روند صلح با طالبان بر تقویم کاری کمیسیون انتخاباتی تاثیر وارد نکرد.
آقای عبدالله گفت همه “مکلف به پذیرش نتایج انتخابات هستند” جدا از این که شکایاتی وجود داشته باشد که از مجرای کمیسیون شکایات انتخاباتی مورد رسیدگی قرار میگیرد.

وزارت زنان افغانستان هم گفته است مشارکت زنان در این انتخابات گسترده بوده است.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان که از نهادهای نظارتی است میگوید یافتههای اولیه این نهاد نشان میدهد که مشارکت زنان در روند رایدهی در ولایتهای دایکندی، بامیان و هرات بیشتر بوده است.
این کمیسیون گفته که حضور زنان در ولایتهای قندهار، قندوز و بلخ کمرنگ گزارش شده است.
رویدادهای امنیتی در سراسر افغانستان از جمله حمله به برخی مراکز رایگیری رخ داد و در نتیجه آن براساس گزارشها، دست کم ۴ نفر کشته و ۷۲ نفر زخمی شدهاند. اما حوادث امنیتی که باعث توقف روند انتخابات شود، رخ نداد.
جزئیات بیشتر رویدادهای امنیتی انتخابات افغانستان: انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بدون اخلال جدی امنیتی برگزار شد

برخی آمارها:
- نه میلیون و شش صد هزار نفر برای رایدهی ثبت نام کردهاند. از جمله شش میلیون ۳۰۰ هزار مرد و ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار زن.
- مراکز رایگیری: ۵۳۷۳
- تعداد مراکز بسته به دلیل تهدیدات امنیتی: ۴۳۱
- شمار کارمندان کمیسیون انتخابات: ۲۰۰ هزار نفر که ده در صد از آنها زنان هستند
- شمار نهادهای نظارتی: ۲۰۶ از جمله هشت نهاد بین المللی
- شمار نیروهای امنیتی برای تامین امنیت انتخابات: ۷۲ هزار

تا قبل از لغو شدن گفتگوهای صلح میان آمریکا و گروه طالبان در هشتم سپتامبر سال جاری که احتمال میرفت این انتخابات با به نتیجه رسیدن این گفتگوها به تاخیر بیفتد، کارزارها کمرنگ بود. اما با لغو شدن گفتگوهای صلح برگزاری انتخابات حتمی شد. طالبان هم تهدید کردند تمام تلاش شان را بری مختلل کردن این انتخابات به خرج خواهند داد.
در صورتی که هیچ یک از نامزدها نتواند در مرحله اول “پنجاه درصدر آرا به علاوه یک رای” را کسب کنند، انتخابات به مرحله دوم کشیده میشود.
رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در گفتگویی با بیبیسی فارسی تاکید کرد که در صورت رفتن به دور دوم، این کمیسیون آماده برگزاری انتخابات است.
در اوج ناآرامیها این انتخابات سرنوشتساز خوانده شده است.

یکی از نگرانیهای اصلی برخی ناظران و نامزان تقلب در انتخابات بود که برای جلوگیری از آن کمیسیون انتخابات برای تطابق بهتر رای و رایدهنده از دستگاهها بیومتریک برای رایگیری استفاده کرد.
رئیس این کمیسیون در پایان روز انتخابات گفت ۹۸.۹ درصد محلهای رایگیری مجهز به دستگاههای بیومتریک بوده است.
کمیسیون انتخابات تاکید دارد که تنها آرایی که توسط این دستگاهها ثبت شده است اعتبار خواهد داشت.
نگرانی از تقلب و گزارشها از تقلب گسترده در انتخابات ریاست جمهوری قبلی، مراحل رایدهی را در این دوره پیچیدهتر کرد.

ظریف: ترامپ گفته بود پس از دیدار با روحانی امکان برداشتن تحریمها هست

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران پیش از بازگشت از سفر نیویورک و در جمع خبرنگاران در خصوص امکان دیدار حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حاشیه نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل گفت که آقای ترامپ “مایل بود بیشتر دیدار انجام شود و میگفتند این امکان هم هست که بعد از دیدار تحریمها رفع شود”.
آقای ظریف همچنین میگوید که “ما شرطمان این بود که برای دیدار نه بین آقایان روحانی و ترامپ بلکه سران ۱+۵” باشد و ایران خواستار “رفع تحریمها” پیش از چنین دیداری بوده است.
وی دلیل اصرار مقامات کشورهای اروپایی بر دیدار بین روحانی و ترامپ را ناتوانی این کشورها در عمل “به تعهدات خود در برجام و همچنین به تعهداتی که بعد از خروج آمریکا از برجام ارائه کردند” دانسته و اذعان کرد: “آنها فکر می کنند راه حل مشکلاتشان این است که ما با ترامپ مذاکره کنیم.”
آقای ظریف گفت: “ما آمادگی نداریم اقتصاد مردم و آینده مردم مان را در گرو یک دیدار نمایشی با رئیس جمهوری قرار بدهیم که تاکنون به تعهدات خود پایبند نبوده است و از تعهدات خود خارج شده است.”
وزیر خارجه ایران همچنین از گفتوگوی تلفنی با “چند نفر از اعضای کنگره آمریکا” خبر داده و گفت در این تماسها تلاش کرده تا “یک تصویر واقعی از ایران” ارائه کند.
- روحانی: آمریکا برای رفع تحریم پیغام داد – ترامپ: درخواست ایران بود، البته که گفتم نه
- ‘ابتکار صلح هرمز’ چیست؟
- بنسلمان ‘برای روحانی پیام فرستاده’ است
- آیتالله خامنهای: باید به کلی از اروپاییها قطع امید کرد
- آیا احتمال مذاکره ایران و آمریکا ریسک ‘حملات ناگهانی’ را افزایش میدهد؟
ادعای روحانی و پاسخ ترامپ
دو روز پیش حسن روحانی، رئیس جمهور ایران گفت که دولت آمریکا برای مذاکره دوجانبه بین او و دونالد ترامپ، همتای آمریکاییاش پیغام داده و وعده برداشتن تحریمها را هم داده بود.
کمی پس از انتشار صحبتهای آقای روحانی، آقای ترامپ وعده رفع تحریمها را تکذیب کرد.
دونالد ترامپ در حساب توییتر خود نوشت: “ایران از من خواست که تحریمها علیهشان را بردارم تا ملاقات کنند. من هم البته که گفتم نه!”
آقای ترامپ کلمه “نه” را درشت نوشته است.

حسن روحانی روز دوشنبه هفته گذشته به نیویورک رفت و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با مقامهای عالی کشورهای مختلف، از جمله آنگلا مرکل، امانوئل مکرون و بوریس جانسون دیدار کرد.
تلاش کشورهای مختلف برای میانجیگری و انجام مذاکره مستقیم و دیدار یا تماس میان آقایان ترامپ و روحانی، طی اقامت او در نیویورک نتیجهای نداشت.
دولت آمریکا در مقاطعی از قصدش برای مذاکره بدون پیششرط با دولت ایران گفته، اما در عین حال اقدامات بیشتری را در چهارچوب سیاست “فشار حداکثری” علیه آن انجام داده است.
چندی پیش با ابتکار امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، طرحی برای گشایش خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری برای ایران ارائه شد که گزارشهایی حاکی از نظر مثبت دونالد ترامپ به آن بود.
کشته شدن محافظ پادشاه عربستان در ‘نزاع شخصی’

رسانههای عربستان گزارش کردهاند که محافظ شخصی ملک سلمان، پادشاه عربستان به ضرب گلوله کشته شده است.
گفته شده که سرتیپ عبدالعزیز الفغم در جریان تیراندازی در یک “درگیری شخصی” کشته شده است.
آقای الفغم پیش از ملک سلمان، محافظ ملک عبدالله پادشاه پیشین عربستان نیز بوده است.
گزارش شده که این حادثه در شهر جده اتفاق افتاده است.
بر اساس گزارشها سرتیپ الفغم به خانه دوستش در جده و در چند کیلومتری قصر سلطنتی رفته بود. پادشاه عرستان در چند ماه تابستان در قصری در جده زندگی میکند.
بر اساس گزارش پلیس ظاهرا دعوایی بین وی و دوستی که او که نام او “ممدوح بن مشعل آل علی” گزارش شده و در آن محل بوده، صورت میگیرد. به گفته همین گزارشها دوست سرتیپ الفغم سپس از اتاق بیرون میرود و بعد با اسلحهای برمیگردد و آن را شلیک میکند.
گزارش شده است که ۵ افسر امنیتی سعودی نیز در این حادثه مجروح شدهاند.
پلیس گفته است که محل سکونت ضارب را محاصره کرده بود، اما وی حاضر به تسلیم کردن خود به پلیس نشده بود، خبرگزاری رویترز گزارش کرده که ضارب حادثه کشته شده است.
گفته شده که الفغم به بیمارستان منتقل شده و در آنجا بر اثر جراحات وارده میمیرد.
دادستان کل ایران: فیفا چرا ما را ملزم به حضور زنان میکند

محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران، در مراسمی در شهر قم، مسئله حضور زنان در ورزشگاهها را “از دیگر حرکات حساب شده دشمنان” جمهوری اسلامی دانسته و گفته است: “فیفا به استناد چه قانونی یک کشور را ملزم می کند که برنامه ورزشگاه خود را چگونه تنظیم کند.”
صحبتهای این مقام عالیرتبه قضایی در حالی انجام میشود که فدراسیون فوتبال ایران عضو فدراسیون جهانی فوتبال، فیفا است و ایران موظف به رعایت قوانین این نهاد بینالمللی فوتبال است که تعداد اعضای آن از تعداد اعضای سازمان ملل متحد هم بیشتر است.
آقای منتظری که در مراسم معارفه دادستان جدید شهر قم سخنرانی میکرد، “حضور خانمهای بیحجاب در خیابان و فیلم گرفتن و ارسال آن به فضای مجازی” را نیز از دیگر “تحرکات حسابشده دشمن” دانست.
- فیفا برای حضور زنان در بازی ایران و کامبوج هیات میفرستد
- لیگ فوتبال ایران بدون زنان؛ فیفا چه میکند؟
- محدودیت ورود زنان ایرانی به ورزشگاه؛ فیفا میگوید ‘زمان تغییر’ رسیده
- رئیس فیفا: مقامات ایران اطمینان دادند که زنان به ورزشگاه آزادی راه داده می شوند
در ماه گذشته سحر خدایاری که به “دختر آبی” معروف شد، پس از حضور در دادگاه به اتهام تلاش برای حضور در مسابقات لیگ برتر ایران در نزدیکی دادسرا خودسوزی کرد و چند روز پس از آن درگذشت.
این حادثه بازتاب گستردهای در جهان یافت و فیفا هیاتی را پس از آن به ایران اعزام کرد.
هیات اعزامی فیفا در بیانیهای که ۲۱ سپتامبر و پس از بازدید هیاتی از ایران و ورزشگاه آزادی منتشر کرد، نوشت که زنان باید در ورزشگاه آزادی “بدون محدودیت” حاضر شوند.
در بیانیه هیات اعزامی فیفا آمده بود: “در جریان سفر ۱۹ سپتامبر که طی آن با کارشناسان فدراسیون فوتبال آسیا هم همراه شدیم با نمایندگان دولت ایران و فدراسیون این کشور گفتگوهای سازندهای داشتیم و تاکید کردیم که نیاز است که زنان ایران اجازه یابند آزادانه به استادیومهای فوتبال بروند و تعداد تماشاگران زن هم باید بر اساس میزان تقاضای آنها و فروش بلیت مشخص شود.”
تصمیم فیفا در مورد اجازه ورود زنان به ورزشگاههای سراسر ایران و تماشای مسابقات باشگاهی این کشور هنوز کاملا مشخص نیست اما در بیانیه هیات اعزامی به تهران آمده بود که: “ما درباره نیاز حضور زنان در مسابقات داخلی ایران هم گفتگو کردیم و بنا شد بر اساس ارزیابی مسابقه روز ۱۰ اکتبر (ایران-کامبوج) با همکاری فدراسیون فوتبال ایران در این باره رایزنی و مقدمات حضور زنان در تمامی مسابقات لیگ این کشور هم فراهم شود.”
همچنین قرار است فیفا، برای نظارت بر حضور زنان در بازی تیم ملی فوتبال ایران و کامبوج در چارچوب رقابتهای مقدماتی جام جهانی فوتبال روز ۱۰ اکتبر (۱۸ مهر)، هیاتی را به تهران اعزام میکند.
یوری ژورکائف، مدیر اجرایی فیفا و بازیکن اسبق تیم ملی فوتبال فرانسه یکی از اعضای این هیات خواهد بود.
آقای یورکائف درباره این سفر گفته است که “ایران موضوع داغی است و من خودم را آماده می کنم تا به تهران سفر کنم”.
ورود زنان به استادیومهای فوتبال در ایران تاکنون ممنوع بوده است و در سالهای اخیر تلاشهای برخی فعالان حقوق زنان برای رفع این ممنوعیت نیز با دستگیری و محاکمه روبهرو شده است.
- مرگ ‘دختر آبی’؛ فیفا به زودی هیاتی به ایران میفرستد
- بیانیه فیفا: زنان باید اجازه یابند به استادیومها بروند؛ برای همه مسابقات
- رئیس فیفا: زنان ایرانی از بازی بعدی ملی به ورزشگاه می روند
مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال، در جریان تماشای داربی ۹۰ پایتخت به خبرنگاران گفت: “برای بازی با کامبوج بانوان میآیند و امیدوارم رعایتهای لازم صورت بگیرد تا زمینه حضور بانوان خدشهدار نشود و نباید فضایی به وجود بیاید که نشود از حضور بانوان در استادیوم دفاع کرد.”
در حالی که رییس فدراسیون فوتبال ایران از انجام “رعایت های لازم” به منظور “خدشهدار نشدن زمینه حضور بانوان” سخن گفته گزارشگر تلویزیونی مسابقه پرسپولیس و استقلال هم به موضوع حضور بانوان در ورزشگاه اشاره کرد.
وی گفت که “باید هواداران فضای سالمی در ورزشگاه ایجاد کنند.” و در ادامه یادآوری کرد: “قرار است بانوان در بازیهای ملی و در ادامه بازیهای باشگاهی به ورزشگاهها بیایند.”
پوشش لحظه به لحظه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ۱۳۹۸
دبیرکل سازمان ملل: جایی برای خشونت و تقلب در انتخابات افغانستان وجود ندارد

ساعاتی پیش از آغاز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، آنتونیو گوترِش، دبیرکل سازمان ملل متحد از همه بازیگران کلیدی دخیل دراین روند خواسته تا “مسئولیت خود را برای حمایت از انتخابات صلحآمیز، معتبر، شفاف و همهشمول” ایفا کنند.
دبیرکل سازمان ملل با انتشار بیانیهای افزوده که “جایی برای خشونت، تهدید و تقلب” دراین انتخابات وجود ندارد.
در هفتههای اخیر و در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، افغانستان گرفتار موج گسترده خشونت شده و گروه طالبان همچنان تهدید کرده که انتخابات را مختل خواهد کرد.
آقای گوترِش تمام طرفهای دخیل در انتخابات افغانستان را ترغیب کرده تا اطمینان حاصل کنند که همه رایدهندگان افغان بتوانند از حق خود برای رای دادن استفاده کنند و گفته که “این مساله مهم است زیرا افغانستان در تلاش است تا نظام دموکراتیک و همهشمول سیاسی را تحکیم ببخشد.”
او گفته هر نوع حمله علیه روند انتخابات به شمول حمله به مراکز رایدهی، کارمندان انتخابات و رایدهندگان غیرقابل قبول است.

ساعاتی پیش از اعلامیه آقای گوترش، مسئولان برگزاری انتخابات در افغانستان گفته بودند که هنوز نزدیک به نیمی از صندوقهای رای به محلهای رای منتقل نشدهاند اما به گفته آنان تا نیمه شب به وقت محلی صندوقها منتقل خواهند شد تا مردم بتوانند همزمان با گشایش محلها که ساعت هفت صبح به افغانستان خواهد بود شروع به رایدهی کنند.
محل رای به معنای صندوق رای است و مرکز رای متشکل از چندین محل رای است.
انتخابات افغانستان امروز شنبه (ششم میزان/مهر) برگزار میشود. در حدود ۵ هزار مرکز رای در سراسر این کشور ایجاد شده و بیش از ۷۰ هزار نیروی امنیتی برای حفاظت از رایدهندگان و مراکز و محلهای رایدهی، مستقر شدهاند.
- گاهشمار انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
- شمارش معکوس؛ چند ساعت تا انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
- انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ۱۳۹۸
کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی افغانستان از رایدهندگان و نهادهای ناظر خواسته در صورت مشاهده تخطی و سوءرفتار مسئولان در جریان برگزاری انتخابات آن را گزارش کنند و به کمیسیون رسیدگی به شکایتها بسپارند تا به موقع به آنها رسیدگی شود.
براساس آمار کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان بیش از ۹ میلیون نفر برای شرکت دراین انتخابات ثبت نام کردهاند.
دراین انتخابات سیزده نامزد با هم رقابت خواهند کرد.
شماری از نامزدان انتخابات نگرانیشان را نسبت به بروز تقلب در انتخابات ابراز کردهاند.

در حالیکه حدود ۱۳۰ هزار ناظر داخلی از این روند نظارت خواهند کرد، نهادهای ناظر از نبود ناظران بینالمللی دراین انتخابات ابراز نگرانی کرده و گفته که این موضوع امکان تقلب در انتخابات را بیشتر ساخته است.
در همین حال حبیبالرحمن ننگ، رئیس دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان دیروز در نشست خبری مشترک با مقامات امنیتی افغانستان اعلام کرد که “آمادگی کامل” برای برگزاری انتخابات گرفته شده است.
دراین نشست خبری مقامهای ارشد وزارتهای داخله/کشور و دفاع افغانستان از تامین امنیت انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اطمینان دادند.
دیوان عالی بریتانیا: تصمیم نخست وزیر در تعلیق پارلمان
خلاف قانون بوده است
حق نشر عکسEPAImage captionرئیس دیوان عالی رای قضات دیوان با اعلام غیرقانونی بودن اقدام نخست وزیر به تعلیق پارلمان امکان فراخوانی پارلمان را اعلام کرد
دیوان عالی بریتانیا – عالیترین مرجع استیناف در این کشور – پس از رسیدگی به شکایت مخالفان تصمیم نخست وزیر به تعلیق پارلمان، رای داده است که این تصمیم خلاف قانون بوده است.
مارجوری هیل، رئیس دیوانعالی گفته است که با این رای، رئیسان مجلس عوام و مجلس اعیان (لردها) میتوانند اقدامات لازم برای فراخوانی پارلمان را فورا به جریان اندازند.
با رای دیوانعالی در غیرقانونی دانستن تعلیق پارلمان، انتظار میرود نمایندگان پارلمان از تعطیلی بازگردند و پارلمان کار خود را از سر بگیردو مذاکره در مورد نحوه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا – برگزیت – را آغاز کند. به این ترتیب، نخست وزیر با دشواری بیشتری برای خروج بدون توافق مواجه میشد.
واکنش بوریس جانسون
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، در واکنش به رای دیوان عالی مبنی بر غیر قانونی بودن تعلیق پارلمان، گفته است که به این رای و روند قضایی طیشده احترام میگذارد.
آقای جانسون که به نیویورک سفر کرده به خبرنگاران گفت: “فکر نمیکنم تصمیم درستی باشد اما ما با آن پیش میرویم و پارلمان دوباره تشکیل میشود.”
نخست وزیر بریتانیا خروج از اتحادیه اروپا در موعد تعیینشده (۳۱ اکتبر) را مسئله اصلی دولت خواند. او در پاسخ به این سوال که آیا به دلیل تصمیمی که برای تعلیق پارلمان گرفته عذرخواهی میکند یا نه، گفت که به نظر او رای دیوان عالی تصمیمی درست نبوده است.
تعدادی از سیاستمداران ارشد بریتانیا از جمله جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر، حزب اصلی مخالف دولت، خواهان استعفای آقای جانسون شدهاند.
کارت زرد برای بوریس جانسون
بهرنگ تاجدین، بیبیسی
برگزیت باز یک اتفاق بیسابقه دیگر رقم زد. بالاترین دادگاه بریتانیا در چند دقیقه به اتفاق آرا نخستوزیر را شرمنده کرد. بدون شک رقیبان بوریس جانسون با استناد به این رأی، خواهان استعفای او میشوند؛ و همحزبیهایش با تمام قدرت از او دفاع میکنند و تأکید میکنند که او نیتش خیر بوده است.
واقعیت این است که هدف آقای جانسون از تعلیق پارلمان، جلوگیری از دخالت مجلسیان در کار او برای خارج کردن بریتانیا از اتحادیه اروپا، با توافق یا بدون آن، در پایان ماه اکتبر بود.
نه تنها نمایندگان موفق شدند پیش از معلق شدن مجلس، قانونی برای جلوگیری از خروج بیتوافق تصویب کنند، بلکه حالا که برمیگردند، مهمات بیشتری برای حمله به او و دولتش دارند.مطمئن باشید چنین حکمی، ذرهای در اراده بوریس جانسون برای به سرانجام رساندن برگزیت خلل وارد نمیکند، ولی رأی دیوان عالی، پیامی جدی به او و مشاوران نزدیکش مانند دومینیک کامینگز است که ارکان حاکمیت بریتانیا، ممکن است نگذارند او از میانبر به مقصدش برسد.
آقای جانسون گفته است که با توافق یا بی توافق در تاریخ تعیین شده بریتانیا را از اتحادیه اروپا خارج میکند.
نخست وزیر بریتانیا اوایل ماه سپتامبر اعلام کرد که پارلمان کشور را به مدت پنج هفته تا ۱۴ اکتبر تعطیل میکند تا دوباره با نطق ملکه بریتانیا شامل برنامه دولت افتتاح شود. از آنجا که تعلیق پارلمان مستلزم دریافت فرمان سلطنتی بود، دولت با مراجعه به ملکه بریتانیا، فرمان تعلیق پارلمان را دریافت کرد.
حق نشر عکسPA MEDIAImage captionجانسون هنگام دریافت فرمان نخست وزیری از ملکه – دیوان عالی درخواست جانسون از ملکه برای تعلیق پارلمان را غیرقانونی دانسته است
در بریتانیا، ملکه رسما از اختیارات بسیار گستردهای برخوردار است اما در چارچوب نظام مشروطه سلطنتی، وی از مسئولیت مبراست و این اختیارات به طور کامل به نخست وزیر تفویض و در امور مملکتی، فرمانهای سلطنتی به توصیه نخست وزیر صادر میشود.
مخالفان این اقدام گفتهاند که هدف نخست وزیر جلوگیری از مذاکره پارلمان در مورد تصمیم او برای خروج از اتحادیه اروپا ولو بدون توافق با اتحادیه بوده است. آنان هدف او را “چوب لای چرخ پارلمان” گذاشتن توصیف کردند.
این اقدام تظاهرات اعتراضی چند صد هزار نفر را در پی داشت.
در هفتههای اخیر، مخالفان تصمیم بوریس جانسون به تعلیق پارلمان به دادگاهی در اسکاتلند و دادگاهی در لندن شکایت کرده و این اقدام را غیرقانونی توصیف کرده بودند.
مخالفان تعلیق پارلمان با شکایت به عالیترین مرجع رسیدگی قضایی در اسکاتلند، توانستند رای این دادگاه در مورد غیرقانونی بودن این تصمیم را بگیرند. دادگاه اسکاتلند تصمیم آقای جانسون را غیرقانونی توصیف کرد.
در مقابل، دادگاه در لندن شکایت شاکیان را قابل رسیدگی تشخیص نداد و گفت تصمیم نخست وزیر بنابر ملاحظات سیاسی اتخاذ شده و ماهیتا سیاسی است و جنبه حقوقی ندارد، بنابراین قوه قضاییه نمیتواند به آن ورود کند. هفته گذشته شاکیان پرونده طرح شده در دادگاه لندن با مراجعه به دیوان عالی بریتانیا خواستار رسیدگی به حکم دادگاه لندن شدند.
هفته گذشته دیوان عالی طی سه روز به اظهارات وکلای شاکیان و دولت گوش داد و قرار شد رای خود را این هفته اعلام کند.
دیوان عالی بریتانیا عالیترین نهاد قضایی و آخرین مرجع استیناف یا تجدید نظر خواهی در پرونده های قضایی در تمامی این کشور است اما نقش آن به عنوان دادگاه استیناف در پرونده های کیفری شامل منطقه اسکاتلند نمیشود.
نظام قضایی منطقه اسکاتلند با نظام قضایی دیگر مناطق بریتانیا – شامل انگلستان، ویلز و ایرلند شمالی – تفاوت دارد.
- دیوان عالی بریتانیا و تعلیق پارلمان
- دادگاهی در اسکاتلند تعلیق پارلمان بریتانیا را غیرقانونی دانست
- اعتراضات گسترده در سراسر بریتانیا در مخالفت با تعلیق پارلمان
- بوریس جانسون: به ملکه دروغ نگفتم
- برگزیت؛ ملکه بریتانیا تعلیق پارلمان را تایید کرد
حملات به تاسیسات عربستان؛ ایران بیانیه سه کشور اروپایی علیه ایران را ‘مخرب’ خواند
حق نشر عکسIRNA
وزارت امور خارجه ایران بیانیه سه کشور اروپایی را که بر اساس آن ایران را “مسئول” حملات ماه جاری به تاسیسات مهم نفتی در عربستان سعودی خواندند “تحریکآمیز و شدیدا مخرب” خوانده است.
وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که “متهمسازی سفارشی دولتها با اهداف سیاسی و به دور از واقعیات میدانی “یک روند خطرناک است و مسئولیت تبعات آن برعهده سه کشور صادرکننده این بیانیه خواهد بود.”
در بیانیه وزارت خارجه ایران همچنین آمده : “موارد مطرح شده درباره برجام و لزوم مذاکره مجدد پیرامون برنامه هستهای ایران که به شکلی صریحتر و خطرناکتر در اظهارات آقای بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا مطرح شده است، نقض صریح متن و روح برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.”
پیشتر نیز محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، نیز در توییتر خود دست داشتن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان را رد کرده بود و با متهم کردن سه کشور اروپایی به عدم اجرای تعهداتشان گفت که پیش از پایبندی به توافق کنونی هستهای، امکان گفتگو وجود ندارد.
رهبران فرانسه، آلمان و بریتانیا دیروز (دوشنبه اول مهر) گفتند که ایران مسئول حملات ماه جاری به تاسیسات مهم نفتی در عربستان سعودی بوده است و از ایران خواستند به جای “تحریک” راه گفتگو را در پیش گیرد. ایران این اتهام را رد کرد.
آنها در بیانیه ای که پس از نشستی در نیویورک منتشر شد همچنین از ایران خواستند برای رسیدن به آرایش تازه ای برای تقویت توافق اتمی، برجام، وارد گفتگو شود.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در بیانیه مشترکی که فرانسه منتشر کرد نوشتند: “برای ما روشن است که ایران مسئول این حمله است. هیچ توضیح دیگری وجود ندارد. ما از تحقیقات جاری برای حصول جزییات بیشتر حمایت می کنیم.”
حق نشر عکسREUTERSImage captionمجموعه پالایشگاهی بقیق
حمله به مجموعه پالایشگاهی بزرگ بقیق و میدان نفتی خریص متعلق به شرکت آرامکو عربستان روز ۱۴ سپتامبر روی داد و آمریکا یک روز بعد ایران را در آن مقصر شناخت، اتهامی که ایران رد کرده است.
آن حملات عرضه بیش از ۵ درصد نفت جهانی را مختل کرد و باعث افزایش قیمت جهانی نفت شد.
سازمان ملل با اعزام تیمی به عربستان، در حال انجام تحقیقاتی درباره این حملات است، حملاتی که موجب شد تا آمریکا، بانک مرکزی ایران را بار دیگر تحریم کند.
شیعیان حوثی مسئولیت آن حمله را برعهده گرفتهاند، اما عربستان و آمریکا معتقدند که ایران در این حملات دست داشته است و حتی گفته شد که این حملات از جایی در داخل خاک ایران انجام شده است. ادعایی که از سوی ایران بارها رد شده است.
- هشدار سپاه: تهاجم به ایران محدود نمیماند، ما اهل تعقیب هستیم
- عربستان: نقش ایران در حملات آرامکو غیرقابل انکار است
- مقامات آمریکایی: محل دقیق حملات به عربستان در ایران شناسایی شده
- بریتانیا تایید کرد که عربستان در یمن از بمب های خوشه ای بریتانیایی استفاده کرده
- نقش بریتانیا در جنگ یمن چیست؟
- دادگاه تجدید نظر بریتانیا خواستار بررسی فروش تسلیحات به عربستان شد
عمران خان: ارتش پاکستان القاعده را برای جنگ در افغانستان آموزش داد
- حق نشر عکسGETTY IMAGES
عمران خان، نخست وزیر پاکستان، روز گذشته در شورای روابط خارجی آمریکا در نیویورک گفت: “ارتش پاکستان و ایاسای [سازمان اطلاعات پاکستان]، القاعده را برای جنگ در افغانستان آموزش دادند، پس همیشه یک رابطه میان القاعده وایاسای بوده“.
این اولین بار است که نخست وزیر پاکستان با چنین صراحتی رابطه میان القاعده و سازمان اطلاعات و استخبارات پاکستان (ایاسای) را تایید میکند.
عمران خان، نخست وزیر پاکستان، در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر میبرد.
اسامه بن لادن، رهبر القاعده، در سال ٢٠١١ در ابیتآباد در نزدیکی اسلام آباد توسط کماندوهای آمریکایی کشته شد اما مقامهای پاکستانی همواره منکر اطلاع از پناه گرفتن رهبر القاعده در پاکستان شدهاند.
عمران خان در سخنرانی در شورای روابط خارجی آمریکا نیز اظهار داشت که توقف مذاکرات میان آمریکا و طالبان برای پاکستان “دردناک” بود، آنهم درست وقتی که توافق صلح قرار بود امضاء شود.
نخست وزیر پاکستان گفت: “به خاطر پاکستان نیست که آمریکا در افغانستان موفق نمیشود. ”
عمران خان تاکید کرد که افغانستان “راهحل نظامی ندارد. اگر شما (آمریکا) نوزده سال در آنجا موفق نشدید، نوزده سال دیگر هم موفق نمیشوید”. او گفت که این موضوع را در دیدارش به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز به وی خواهد گفت.
انتخابات افغانستان؛ نامزدهایی که انصراف دادهاند جریمه میشوند
حق نشر عکسZALMAY RASOOL/SHAIDA M. ABDALIImage captionشیدا محمد ابدالی و زلمی رسول اخیرا از انتخابات انصراف دادند
کمیسیون شکایات انتخابات افغانستان اعلام کرده که نامزدان انتخابات ریاست جمهوری که بعد از ضرب الاجل تعیینشده توسط کمیسیون انتخابات انصراف دادهاند، مرتکب تخطی شدهاند و جریمه خواهند شد.
براساس تقویم انتخابات ریاست جمهوری، نامزدان، پس از انتشار فهرست ابتدایی، تا دوم ثور/اردیبهشت سال جاری فرصت انصراف از انتخابات را داشتند.
شیدا محمد ابدالی و زلمی رسول دو نامزدی هستند که اخیرا انصراف شان را اعلام کردند و از تیم محمد اشرف غنی اعلام حمایت کردهاند.
براساس اعلام کمیسیون مستقل شکایات انتخابات تا کنون سقف جریمه برای این نامزدان مشخص نشده ولی “بر اساس راهکار” برای آنان جریمه تعیین میشود.
قاسم الیاسی، سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت نامزدان که از ادامه حضور در روند انتخابات دست کشیدهاند، مکلف هستند تا امکانات دولتی از جمله خودروهای ضدگلوله را به دولت برگرداند.
حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات گفت که دو نامزد منصرفشده، رسما به کمیسیون انتخابات اطلاع ندادهاند.
حق نشر عکسSOCIAL MEDIAImage captionاین افراد در انتخابات ریاست جمهوری با هم رقابت خواهند کرد
قبل از این محمد حنیف اتمر، نیز با انتشار خبرنامهای کمپین انتخاباتی خود را تعلیق کرده ولی خانم نورستانی امروز گفت که تاکنون حنیف اتمر نیز درباره ادامه حضورش در رقابتهای انتخاباتی به کمیسیون توضیح لازم را نداده است.
وزارت داخله/ کشور افغانستان گفته که به منظور تامین امنیت نامزدها، سه خودرو زرهی و سه خودرو تعقیبی در اختیار آنان قرار داده است.
یک مقام وزارت داخله به شرط افشا نشدن نامش به بیبیسی گفت که حدود ۹۰۰ نیروی امنیتی، برای تامین امنیت نامزدان، معاونان، دفاتر و خانههای آنان گماشته شدهاند.
- کمیسیون انتخابات افغانستان از روحانیان خواست زنان را به رایدهی تشویق کنند
- سایه سنگین ابهامات بر مبارزات انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
بر اساس قانون انتخابات افغانستان فردی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان میشود، باید در روز ثبت نام علاوه بر معرفی دو معاون صد هزار کپی شناسنامه و یک میلیون افغانی (بیش از ۱۳ هزار دلار) به عنوان ضمانت به کمیسیون تحویل دهند.
این پول در صورتی به نامزد باز گردانده میشود که در روند مبارزات انتخابات ده درصد کل آرا انتخابات را بدست آورد. اگر نامزد در تاریخ مشخص شده انصراف دهد پول به او برگردانده میشود.
اکنون اوراق رایدهی برای ۱۸ نامزد چاب و در سراسر افغانستان توزیع شده است، کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان اعلام کرده که آرای نامزدان منصرف شده، محاسبه نخواهد شد.
ظریف در گفتوگو با سیانان: روحانی به شرط لغو تحریمها با ترامپ دیدار میکند
حق نشر عکسCHRISTIANE AMANPOUR TWITTER
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر میبرد در گفتوگو با کریستین امانپور خبرنگار شبکه تلویزیونی سیانان، گفته است که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران حاضر است با همتای آمریکایی خود دیدار کند “به شرط آنکه ترامپ آنچه که لازم است را انجام دهد”.
آقای ظریف گفته است که و ایران حاضر است در ازای لغو تحریمها اجازه “بازرسی دائمی از تاسیسات اتمی” را بدهد.
همزمان حسن روحانی، پیش از سفر به نیویورک اقدام به تشریح طرح “صلح هرمز” نمود و آن را در جهت “صلح بلند مدت” برای منطقه خواند.
سخنان آقای ظریف را کریستین امانپور در توییتر خود منتشر کرده و از قول وزیر خارجه ایران نوشته: “شاخه زیتون(نماد صلح) همیشه از سوی ایران روی میز بوده و ما مجددا بر آن تاکید میکنیم”.
صحبتهای آقای ظریف در حالی صورت میگیرد که سه شنبه هفته گذشته(۲۶ شهریور)، آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران ضمن رد هرگونه مذاکرهای با آمریکا خواستار مقاومت در برابر سیاست “فشار حداکثری” آمریکا شد.
رهبر جمهوری اسلامی گفته بود: “اگر آمریکا حرف خود را پس گرفت و توبه کرد و به معاهده هستهای که آن را نقض کرده بازگشت، آن وقت در جمع کشورهای عضو معاهده که با ایران صحبت میکنند، آمریکا هم میتواند شرکت کند اما در غیر اینصورت هیچ مذاکرهای در هیچ سطحی بین مسئولان جمهوری اسلامی و آمریکاییها اتفاق نخواهد افتاد نه در نیویورک و نه غیر آن.”
- آیتالله خامنهای: باید ثابت کنیم فشار حداکثری ارزش ندارد
- روحانی: مذاکره با آمریکا در شرایط تحریم معنا و مفهوم ندارد
- نماینده ایران در سازمان ملل: علیرغم برکناری بولتون با آمریکا مذاکره نمیکنیم
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در تازهترین اظهار نظر احتمال دیدار با مقامات ایرانی در مجمع عمومی سازمان ملل را رد نکرد و گفت: “هیچ چیزی کنار گذاشته نشده، اما من قصدی برای دیدار با ایران ندارم”.
آقای ترامپ افزوده: “ما در حال انجام کارهای مخصوص خودمان در مورد ایران هستیم، البته پیشرفتهای زیادی صورت گرفته و در روزهای آتی نیز اتفاقات بزرگ دیگر نیز خواهد افتاد”.

پیشتر اعلام شد که نشست وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه با ایران که موسوم به ۴ + ۱ است، روز چهارشنبه در نیویورک انجام خواهد شد.
آقای ظریف شرط حضور آمریکا در این نشست را “پایان دادن به جنگ اقتصادی علیه ایران” عنوان کرد و گفت: “آمریکاییها نمیتوانند همزمان تروریسم اقتصادی یا به قول دونالد ترامپ جنگ اقتصادی علیه ایران را ادامه بدهند و فشار حداکثری را دنبال کنند و در عین حال بخواهند پشت میز مذاکره قرار بگیرند.”
- حسن روحانی: نسبت دادن حوادث منطقه به ایران تکرار دروغهای قبلی است
- دونالد ترامپ با اعزام نیروی نظامی به خلیج فارس موافقت کرد
- حمله به عربستان؛ ظریف: میخواهند ترامپ را به جنگ بکشانند
- حمله به تاسیسات نفتی عربستان؛ ایران دست داشتن در حملات را تکذیب کرد
طرح صلح ایران در نیویورک چیست؟
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران پیش از سفر به نیویورک برای شرکت در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد اقدام به تشریح “ابتکار صلح هرمز” که روز گذشته و در جریان رژه نیروهای مسلح ایران آن را مطرح کرده بود، نمود.
آقای روحانی هدف از این طرح را “صلح بلند مدت” در منطقه دانسته و گفت: “طرح ابتکار صلح هرمز درباره یک همکاری دسته جمعی درون منطقه خلیج فارس است و میخواهیم همه کشورهای منطقه در این طرح حضور داشته باشند.”

وی توضیح داد که طرح ایران “تنها امنیتی نیست، بلکه اقتصادی و سایر مسائل نیز هست، اما در راستای مسائل امنیتی است.”
رئیس جمهور ایران تاکید کرد که ایران بدنبال “صلح بلند مدت” در منطقه است و گفت: “ما معتقدیم راه حل منطقه از درون منطقه خواهد بود آنهایی که از بیرون منطقه می آیند هیچ وقت نمیتوانند صلح و امنیت را بیاورند”.
محمد جواد ظریف نیز در توضیح این طرح در نیویورک گفته است که این “ائتلافی برای صلح به جای ائتلافی برای جنگ” است.
اشاره آقای ظریف از ائتلافی برای جنگ به طرح ایالات متحده آمریکا برای حضور نیروهای نظامی برای تامین امنیت خلیج فارس برمیگردد که روز گذشته حسن روحانی آن را “امنیت زدا” خوانده بود.
وزیر خارجه ایران گفته است که در ائتلاف کشورهای منطقه تمامی آنان برای تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز میتوانند مشارکت کنند و ۵ کشور عضو دائم شورای امنیت نیز امکان حضور در این ائتلاف را دارند.
ایالات متحده آمریکا که طرح ائتلاف دریایی برای تامین امنیت خلیج فارس را داده جزو پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل در کنار روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه است.
- سیبیاس: حمله به تاسیسات نفتی عربستان با تایید مشروط رهبر ایران انجام شد
- عربستان به ائتلاف حفاظت از کشتیرانی در تنگه هرمز پیوست
حسن روحانی دیروز حضور نیروهای خارجی در منطقه خلیج فارس را “خطرناک” خوانده و گفته بود که این حضور “امنیت کشتی رانی و امنیت نفت و انرژی” را “مشکلزا” میکند.
ایالات متحده آمریکا، ایران را متهم میکند که حملات صورت گرفته به تاسیسات نفتی عربستان در ۱۴ سپتامبر را انجام داده، اتهامی که ایران نپذیرفته و حوثیهای یمن میگویند که مسئولیت این حملات برعهده آنان است.
آمریکا میگوید عربستان سعودی برای جلوگیری از افزایش تنش در منطقه خواستار کمک بینالمللی برای حمایت از زیرساختهای این کشور در برابر حملات ایران شده است و امارات متحده عربی هم در خواست مشابهی مطرح کرده است.
بوریس جانسون: به احتمال زیاد ایران مسئول حمله به تاسیسات نفتی عربستان است

بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا گفت که او باور دارد، ایران عامل حملات صورت گرفته به تاسیسات نفتی عربستان سعودی است و این کشور همراه با آمریکا و متحدان اروپایی برای پاسخ دادن به این اقدام عمل خواهد کرد.
آقای جانسون در جریان سفر به نیویورک به خبرنگاران همراهش در هواپیما گفته است: “بریتانیا با درجه بالایی از احتمال مسئولیت حمله به آرامکو را بر عهده ایران میداند و ما بر این عقیدهایم که در واقع به احتمال زیاد ایران مسئول بوده است”.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وی گفته است که بریتانیا همراه با آمریکا و کشورهای اروپایی تلاش میکنند تا راهی برای پاسخ به این حملات و کاهش تنشهای در خلیج فارس پیدا کنند.
آقای جانسون در خصوص همراهی بریتانیا در هرگونه اقدام نظامی در پاسخ به این حملات گفت که کشورش حال بررسی دقیق وضعیت و طرح آمریکا برای دفاع از عربستان است و افزود: “در صورتیکه عربستان یا آمریکا از ما درخواستی بکنند، در آن زمان ما در خصوص نحوه همکاریمان تصمیم میگیریم”.
نخست وزیر بریتانیا گفت که در خصوص رفتار ایران در منطقه در نیویورک با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران دیدار و گفتوگو میکند.
آقای جانسون گفت که در دیدارش با حسن روحانی از ایران خواهد خواست تا چندین بریتانیایی دو ملیتی که در ایران به صورت “غیرقانونی و ناعادلانه” زندانی هستند را آزاد کند.
بوریس جانسون قرار است فردا سه شنبه با حسن روحانی دیدار کند.
- هشدار سپاه: تهاجم به ایران محدود نمیماند، ما اهل تعقیب هستیم
- عربستان: نقش ایران در حملات آرامکو غیرقابل انکار است
- مقامات آمریکایی: محل دقیق حملات به عربستان در ایران شناسایی شده
روز گذشته دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، گفت که “نامحتمل” است که حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی توسط حوثیهای یمن انجام شده باشد.
وزیر خارجه بریتانیا همزمان تاکید کرد که معتقد است عربستان این حق را دارد که از خود دفاع کند.
برغم آن که شیعیان حوثی مسئولیت حملات به تاسیسات نفتی عربستان را برعهده گرفتهاند، عربستان و آمریکا گفتهاند که ایران در این حملات دست داشته است.
ادعایی که از سوی ایران رد شده است.
حمله روز شنبه ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو در بقیق و خریص تولید و صادرات نفت عربستان را به طور قابل ملاحظهای مختل کرده است.
سازمان ملل با اعزام تیمی به عربستان، در حال انجام تحقیقاتی درباره این حملات است.
حملات به آرامکو موجب شد تا آمریکا، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را بار دیگر تحریم کند.
این حملات عرضه بیش از ۵ درصد نفت جهانی را مختل کرد و باعث افزایش قیمت جهانی نفت گردید.
روز تلخ توماس کوک؛ غول خدمات مسافرتی در بریتانیا بعد از ۱۷۸ سال ورشکسته شد

با شکست مذاکرات برای نجات شرکت خدمات مسافرتی ‘توماس کوک ‘ بریتانیا، این شرکت بعد از ۱۷۸ سال فعالیت رسما ورشکسته شد.
سازمان هواپیمایی کشوری در بریتانیا با تائید این خبر اعلام کرده رسما فعالیت تجاری این شرکت پایان یافته است؛ این خبر در تابلوی اعلانات فرودگاههایی نظیر “گتویک” در جنوب شرقی انگلستان درج شده.
بحران مالی توماس کوک، باعث سرگردانی بسیاری از مسافران بریتانیایی شده است؛ حدود ۱۵۰ هزار مسافر باید به کشورشان بازگردانده شوند. بازگرداندن چنین جمعیتی با این تعداد، در زمان صلح بیسابقه بوده است.
در یک مورد گزارش شده بود تعدادی از مسافران در هتلی در تونس اقامت داشتند که از توماس کوک طلب دارد؛ به آنها گفته شده بود تا زمانی که این بدهی تسویه نشود آنها حق خروج از هتل ساحلی را ندارند.
بعضی مسافران این هتل گفته بودند به دلیل “آینده نامشخص” این شرکت مسافرتی، از خروج مسافران جلوگیری میشود و برای خروج، باید آنها پول بیشتری بپردازند.
وزارت خارجه بریتانیا دیروز اعلام کرد دولت این کشور آماده است به مسافران کمک کند تا به کشورشان برگردند.
بر اساس اطلاعاتی که بیبیسی به دست آورده حدود ۱۶۰۰۰ مسافر قرار است امروز (دوشنبه اول مهر) به بریتانیا برگردند؛ دولت این کشور برای بازگرداندن مسافران از ۴۵ جت چارتر استفاده کرده است و شرکتهای هواپیمایی بزرگی نظیر “ایزی جت” و “ویرجین” در این عملیات مشارکت دارند.
- نفسهایی که به شماره افتاد؛ روایت یکی از بزرگترین شرکتهای مسافرتی جهان با ۲۲ هزار کارمند
- موج گرما اروپا را فرا گرفت
- اعتصاب خلبانان شرکت هوایپمایی بریتانیا ۱۷۰۰ پرواز را لغو کرد

پیتر فنکهاوزر، مدیر عامل شرکت توماس کوک خاتمه فعالیت این شرکت مسافرتی را مایه “تاسف بسیار” خوانده است.
شرکت توماس کوک از دولت بریتانیا تقاضای کمک ۲۵۰ میلیون پوندی برای ادامه فعالیت کرده بود که این درخواست رد شد.
گرنت شپس، وزیر حمل و نقل این کشور گفته: “ترس من از این است که با این کار (کمک مالی) این شرکت برای مدت کوتاهی به فعالیت خود ادامه دهد؛ ولی ممکن است به جایی برسیم که دوباره نیازمند بازگرداندن مردم شویم.”
شرکت توماس کوک در شهرهای مختلف دفاتر فروش بسیاری داشت که از اواخر اسفند ماه سال پیش برای کاهش هزینهها اقدام به بستن بعضی از این دفاتر کرد؛ اما در زمان فعالیت حدود ۵۰۰ شعبه فعال داشت.
توماس کوک، که یکی از بزرگترین شرکتهای خدمات مسافرتی در دنیا بود که در سال ۱۸۴۱ میلادی با نام تجاری “توماس کوک و پسران” تاسیس شد؛ فروش سالانه این شرکت تا پیش از ورشکستگی به ۹ میلیارد پوند میرسید.
فعالیت این شرکت که ۹۴ هواپیما در اختیار داشت، با سفرهای یک روزه شروع شد و با گذر زمان خدمات آن گسترش یافت.

مشکلات مالی توماس کوک که به دلیل زیانهای انباشته از پارسال تشدید شد، ریشههای مختلفی داشته است.
تابستان سال پیش (۲۰۱۸ میلادی) بریتانیا گرمای کم سابقهای را تجربه کرد که این موج گرما به کاهش سفر شهروندان این کشور منجر شد و تعداد خریدها هم کاهش یافت.
از سوی دیگر، بیثباتی سیاسی در بعضی کشورهای مقصد، نظیر ترکیه در سال پیش هم عاملی شد تا از تعداد سفر مشتریانی که قصد سفر به چنین کشورهایی را داشتند کاسته شود.
به همه اینها باید احتیاط در خرج پولهای “غیر ضروری” توسط شهروندان بریتانیایی در شرایطی که خروج “بیتوافق” بریتانیا از اتحادیه اروپا یکی از احتمالهای قویست، را هم باید اضافه کرد.
سال پیش، این شرکت در توافقی با سهامدارانش (که بزرگترین آنها شرکت بینالمللی فوسون است) برای نجات از بحران، یک برنامه تعریف کرد.
در این برنامه گفته شده بود به ۹۰۰ میلیون پوند ( یک میلیارد و ۱۲۲ میلیون دلار) نیاز است؛ منبع تامین کننده این اعتبار شرکت بینالمللی “فوسون” اعلام شد که گروهی از سرمایهگذاران آن را تشکیل میدادند.
ارائه دهندگان وام و سرمایهگذاران، بعدا با انجام یک بررسی مستقل به این نتیجه رسیدند که به غیر از ۹۰۰ میلیون پوند گفته شده، توماس کوک به ۲۰۰ میلیون پوند دیگر نیاز دارد که مجموعا پول مورد نیاز را به یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون پوند (یک میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار) میرساند.
در نهایت پس از کش و قوس فراوان تهیه ۲۰۰ میلیون پوند میسر نشد و این شرکت اعلام ورشکستگی کرد.
در حمله هلمند ‘القاعده، طالبان و غیرنظامیان هدف قرار گرفتند’
منابع محلی ولایت هلمند در جنوب افغانستان تایید کرده که در حمله هوایی و زمینی در ولسوالی موسی قلعه این ولایت، افراد وابسته به طالبان و شبکه القاعده هدف قرار گرفته و ۱۴ نفر از آنان کشته شدهاند ولی به افراد غیر نظامی نیز آسیب رسیده است.
ریاست امنیت ملی افغانستان با ارسال یک خبرنامه گفته که در حمله هوایی و زمینی نیروهای افغان و بینالمللی در محل تخته پل در نزدیکی مرکز ولسوالی موسی قلعه “پنج فرد مهم القاعده کشته شدهاند.”
در این خبرنامه آمده که سه زن عضو شبکه القاعده که به زبان انگلیسی و اردو صحبت میکردند نیز بازداشت شدهاند.
منابع محلی در موسیقلعه مدعی هستند که در این حمله حدود ۴۰ نفر کشته شدهاند.
برخی منابع محلی به بیبیسی گفتند که افراد طالبان و القاعده در زمانی که محل تجمع آنان مورد حمله نیروهای دولتی قرار گرفت به یک جشن عروسی در نزدیکی محل پناه گرفتند که در حمله مجدد، شرکتکنندگان عروسی نیز آسیب دیدهاند.
ولسوالی موسی قلعه، ولایت هلمند پایگاه اصلی گروه طالبان در جنوب افغانستان به حساب میآید و این ولسوالی از چند سال تاکنون در کنترل گروه طالبان است.
- آمادگی تظاهرات ضد جنگ در مرکز قدرت طالبان افغانستان
- “۱۵ مخالف مسلح به شمول فرماندهان مهم طالبان در هلمند کشته شدند”
- قلمرو طالبان؛ زندگی تحت حاکمیت شورشیان در افغانستان
دفتر مطبوعاتی والی هلمند نیز با نشر خبرنامهای گفته که عملیات شب گذشته، یکشنبه (۳۱ شهریور/سنبله) انجام و ۱۴ شورشی مخالف دولت کشته شدهاند که ۶ نفر خارجی و سه فرمانده طالبان نیز در میان آنان بودند
در این خبرنامه آمده که به غیرنظامیان نیز در این حمله آسیب رسیده ولی تحقیق در زمینه ادامه دارد.
وزارت دفاع افغانستان نیز با نشر خبرنامهای شمار کشته شدگان این حمله را ۲۲ شورشی خارجی اعلام کرده و گفته که پنج نفر پاکستان نیز در میان آنان هستند.
ساکنان محلی نیز گفته که تاکنون ۱۲ زخمی که همه غیرنظامیان هستند به بیمارستان ایمرجنسی شهر لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند منتقل شدهاند.
طالبان نیز گفت که افراد غیرنظامی در این حمله هدف قرار گرفتهاند.
گزارش زنده
کمیسیون انتخابات از ‘اشتراک وسیع’ مردم سپاسگزاری کرد
حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات در کنفرانس خبری از “اشتراک وسیع” مردم در انتخابات سپاسگزاری کرد و افزود که به دلیل مشارکت گسترده مردم روند رای دهی را تا ساعت ۵ امروز برای دو ساعت دیگر تمدید کرده است.
در این نشست خبری اعلام شد که روند رای دهی در ۴۵۰۰ مرکز ادامه دارد.
اقلیتهای افغانستان نیز در انتخابات شرکت کردند
اقلیتهای مذهبی سیک و هندو که شمارشان در افغانستان اندک است در انتخابات امروز به پای صندوقهای رای رفتند هرچند که خودشان نمایندهای در فهرست نامزدهای ریاست جمهوری ندارند.
سیکها قرنها در افغانستان زندگی کرده اند و تا قبل از دهه هفتاد خورشیدی حدود ۲۵۰ هزار خانواده سیک و هندو در چند شهر افغانستان زندگی میکردند. وقتی جنگهای داخلی اوج گرفت و کابل به پایتختی با چند جبهه جنگی بدل شد خانوادههای سیک کم کم مهاجرت کردند و این مهاجرت تا همین اواخرادامه داشت. اکنون تعداد کل خانوادههای سیک و هندو در افغانستان به سختی به صد خانواده کلان (بزرگ) میرسد.
آنان بیشتر در ولایتهای هلمند، غزنی، کابل و ننگرهار زندگی میکنند.
ارتباط کمیسیون با ده ولایت به صورت مطلوبی برقرار نبوده است
محمد حنیف دانشیار عضو کمیسیون انتخابات افغانستان در گفتگو با بیبیسی گفت قطع ارتباط شبکههای موبایل در ده ولایت افغانستان باعث بروز مشکلاتی در برقراری ارتباط میان کابل و ولایتها و همچنین میان دفاتر کمیسیون در ولایتها و مناطق مختلف شده است. او گفت این مسئله تاثیری روی نتایج انتخابات نخواهد داشت.
چه تصویری از روند انتخابات افغانستان داریم؟
ضیا شهریار
بیبیسی
به نظر میرسد با وجود تهدیدهای طالبان و نگرانیهای گسترده امنیتی، روند انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بدون اخلال بسیار جدی امنیتی در جریان است. تا حالا گزارش شده که در انفجار بمبهای مغناطیسی و دیگر حوادث امنیتی دست کم سه نفر کشته و ۴۲ نفر زخمی شدهاند. این تلفات در مقایسه با هفتههای منتهی به انتخابات که خشونتها به اوج رسید، بسیار جدی نیست. ولی مشخص است که تهدیدهای امنیتی طالبان موجب کاهش حضور رایدهندگان در مراکز رایدهی شده است.
هنوز تصویر روشنی از سطح مشارکت دراین انتخابات در دست نیست. نهادهای ناظر سطح مشارکت را در نیمه اول روز پایین گزارش دادهاند و روی هم رفته به نظر میرسد که در مقایسه با انتخاباتهای دیگر سطح مشارکت پایین باشد. دو مشکل عمده که از بسیاری از مراکز رایدهی گزارش داده شد، عدم تطابق نام رایدهندگان با فهرستهای چاپی و دیجیتالی موجود در مراکز رایدهی و مشکلات فنی در استفاده دستگاههای بیومتریک بود.
بنیاد انتخابات شفاف، تیفا، از نهادهای معتبر ناظر برانتخابات افغانستان گزارش داده که مشکل فهرست رایدهندگان در نیمه اول روز در ۸۸ درصد مراکز رایدهی موجود بود و انتقادها در این مورد موجب شد، کمیسیون انتخابات در نیمه روز فیصله کند نام آنهاییکه در یکی از فهرستهای چاپی یا دیجیتالی وجود دارد، میتوانند رای دهند. موضوع دیگر قطع شبکههای مخابراتی در بخشهای از افغانستان به ویژه ولایتهای شمالشرقی قندوز، تخار، بدخشان و بغلان بوده است. کمیسیون انتخابات گفته به همین دلیل دقیقا نمیدانند در ۸۰۰ مرکز رایدهی دراین مناطق چه گذشته است. اکنون که کمیسیون انتخابات تصمیم به تمدید وقت رایدهی از ۳ به ۵ بعد از ظهر گرفته، میتواند در کنار دیگر دلایل بیانگر نگرانی کمیسیون از سطح پایین مشارکت باشد.
‘از حق انتخاب محروم شدم’
نیلوفر از کابل در صفحه فیس بوکش شکایت دارد که به خاطر مشکل در لیست ثبتنام کنندگان از حق انتخاب و رای دادن محروم شده است با وجودی که در پشت تذکرهاش استیکر نیز نصب شده بود.
شکایتReport this social embed, make a complaint
رایگیری تا دو ساعت دیگر تمدید شد
کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرده که رای گیری تا ساعت پنج عصر برای دو ساعت دیگر تمدید شده است. پایان مهلت رای گیری ساعت سه بعد از ظهر به وقت محلی اعلام شده بود.
خبر فوریعضو کمیسیون انتخابات: تا رای دهندگان در صف هستند، مراکز باز خواهند بود
مولانا عبدالله، عضو کمیسیون انتخابات افغانستان میگوید که روند رایدهی به صورت کلی تمدید نخواهد شد اما ممکن است در حدود ۲۰ درصد از مراکز پس از ساعت سه هم روند رایدهی ادامه داشته باشد.
آقای عبدالله به بیبیسی گفت که در مراکزی که هنوز افراد در صف هستند، رای گیری ادامه یافته و مراکز باز خواهند بود.
او افزود تنها مشکلی را که این مسئله ممکن است ایجاد کند که به تعویق افتادن شمارش آرا است.
حضور زنان در شهر مزارشریف ‘کمرنگ’ گزارش شده است
خبرنگار بیبیسی در ولایت بلخ در شمال افغانستان میگوید حضور زنان در پای صندوقهای رای در این ولایت به خصوص در مرکز آن شهر مزار شریف کمرنگ بوده است.
به گفته حمید فهیم خبرنگار، شماری از مراکز رایدهی قبل از پایان رسمی عملا مراجعه کنندهای ندارد.
خبر فوریکمیسیون انتخابات افغانستان: نتایج انتخابات ‘سه هفته’ دیگر اعلام خواهد شد
کمیسیون انتخابات گفته نتایج انتخابات امروزسه هفته دیگر اعلام خواهد شد. هنوز اطلاعات دقیقی از میزان مشارکت مردم در دست نیست. اما خبرنگاران گفتهاند حضور مردم در انتخابات امروز نسبتا کمرنگ بوده است.
‘امروز از رای دادن محروم شدم’
نیلوفر مرادی از کابل در با پست ویدیویی در صفحه فیسبوکش شکایت میکند که امروز از حق رای محروم شده است. او در یک ویدیویی در حساب کاربری خود تاکید می کند که نام او در فهرست رای دهندگان ثبت نشده است.
‘رای ندادم چون نامزدها در دوره های قبل به وعده های خود عمل نکردند’
یک شهروند افغان در کابل به خبرنگار بی بی سی فارسی گفت که در این انتخابات شرکت نکرده چون به گفته وی نامزدها به در انتخابات قبلی “به وعده های خود” عمل نکرده اند.
انتخابات افغانستان تاکنون سه کشته و ۴۲ زخمی داشت
براساس گزارشها از سراسر افغانستان در حوادث امنیتی که از صبح امروز تاکنون رخداده سه نفر غیر نظامی کشته و ۴۲ نفر دیگر زخمی شدهاند.
از سه نفر کشته شده، یک خانم در ولایت کنر در شرق افغانستان به دلیل حمله شورشیان به یک مرکز دهی کشته، یک زن و یک کودک دیگر نیز در ولایت ارزگان در جنوب افغانستان به دلیل فرود راکت در نزدیکی خانه شان کشته شدهاند.
علاوه برکشته شدگان یک سرباز ارتش در کابل، چهار غیر نظامی در ولایت کنر، یک دختر در ولایت پکتیکا، ۱۳ کودک و خانم در ولایت ارزگان، ۱۷ نفر در ولایت قندهار و شش نفر دیگر در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان زخمی شدهاند.
سفارت آلمان در افغانستان: حملات طالبان به مراکز رایدهی را محکوم میکنیم
سفارت آلمان در افغانستان در صفحه رسمی توییترش نوشته: “ما حملات طالبان به رایدهندگان، مراکز رایدهی و کارمندان مراکز رایدهی را به شدت محکوم میکنیم. ممانعت از روند دموکراتیک و آسیب رساندن به غیرنظامیان به هیچ وجه رفتار قابل قبولی نیست.
Social embed from twitter
شکایتReport this social embed, make a complaint
عکس برخی از نامزدها در محل رایدهی باعث انتقادهایی در شبکه های اجتماعی شده است
وجود عکسهای برخی از نامزدهای انتخاباتی به صورت مشهود در برخی از محلهای رایدهی در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود و مورد انتقاد بسیاری از کاربران این شبکه ها قرار گرفته است.
هنوز کمیسیون شکایات انتخاباتی به این موضوع واکنش رسمی نشان نداده است.
Post update
Social embed from instagram
شکایتReport this social embed, make a complaint
برخی از تهدیدهای امنیتی باعث شده تعدادی رای دهندگان افغان پیش از ترک محلهای رای دهی انگشتهای جوهری خود را بشویند.
هجدهسالههایی که با خوشحالی رای دادند
Social embed from twitter
شکایتReport this social embed, make a complaint
نمایندگی اتحادیه اروپا در کابل: نیروهای امنیتی هوشیار و بااعتماد به نفس هستند
نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان در صفحه رسمی توییترش نوشته: ” دیپلماتهای اتحادیه اروپا در کابل با دیدن شهروندان در صفهای رایدهی تحت تاثیر قرار گرفتند. کارمندان انتخابات حاضر، شایسته و موثر هستند. نیروهای امنیتی هوشیار و با اعتماد به نفس هستند. به همهشان احترام میگذاریم.”
Social embed from twitter
شکایتReport this social embed, make a complaint
سفیر بریتانیا در کابل از مراکز رایدهی دیدن کرد
جایلز لیفر، سفیر بریتانیا در کابل، از مراکز رایدهی در این شهر دیدن کرده است.
سفارت بریتانیا در کابل در صفحه توییترش به نقل از آقای لیفر نوشته است که: ” من کسانی را که امروز رای دادند تحسین میکنم. مردم افغانستان مستحق یک انتخابات معتبر و شفاف هستند.”
Social embed from twitter
شکایتReport this social embed, make a complaint
حدود یکساعت و نیم تا پایان قانونی وقت رای دهی
حدود یکساعت و نیم تا پایان وقت رسمی برگزاری انتخابات درافغانستان باقی است.
از سطح مشارکت انتخاباتی ‘تصویر روشنی در دست نیست’
ضیا شهریار، خبرنگار بی بی سی فارسی در کابل تاکید می کند که هنوز از سطح مشارکت در انتخابات افغانستان، “تصویر روشنی در دست نیست”.
Navigate to the next page
Navigate to the last page