ترامپ در تماس با مکرون: تحریم ایران در زمان حاضر لغو نمیشود

در حالیکه فرانسه در صدد اجرای طرحی برای کاهش فشار مالی بر ایران بوده، رئیس جمهوری آمریکا هرگونه اقدامی برای لغو تحریمهای ایران را مردود دانسته است.
روز جمعه، ۱۵ شهریور (۶ سپتامبر)، جود دییر، سخنگوی کاخ سفید، در توییتر خود از تماس تلفنی امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، با دونالد ترامپ خبر داد و گفت که در این مکالمه طرح فرانسه برای حفظ توافق هستهای با ایران – برجام – مطرح شد. به گفته سخنگوی کاخ سفید، رئیس جمهوری آمریکا “بار دیگر تاکید کرد که در این زمان، لغو تحریم ایران اتفاق نخواهد افتاد.”
در روزهای اخیر، گزارشهایی از طرح ابتکاری دولت فرانسه برای قانع کردن ایران به عمل به تمامی تعهدات خود در برجام در برابر دریافت یک خط اعتبار مالی منتشر شده بود. براساس این طرح، کشورهای اتحادیه اروپا مبلغ ۱۵ میلیادر دلار را به صورت اعتبار در برابر تحویل تدریجی نفت در آینده در اختیار ایران قرار میدهند و در مقابل، دولت ایران به تمامی تعهدات خود در برجام عمل میکند.
روز چهارشنبه، معاون وزارت خارجه ایران گفت که ایران آماده است در برابر دریافت این مبلغ برای سه ماهه آخر سال جاری میلادی از کاهش تعهدات خود در برجام صرفنظر کند. او افزود که کسب موافقت آمریکا با این طرح بر عهده اروپاییان است. ساعاتی بعد، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، گفت که احتمال عملی شدن این طرح تا ضربالاجل اعلام شده ایران برای مرحله سوم کاهش در تعهدات برجامی خود وجود ندارد و از روز جمعه – امروز – ایران بخشی از تعهدات خود را لغو میکند.
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
- ایران تمام تعهدات تحقیق و توسعه هستهای در برجام را متوقف میکند
- مقامات آمریکایی لغو یا معافیت از تحریمهای ایران در برابر حفظ برجام را رد کردند
- روحانی دستور داد کاهش بیشتر تعهدات برجامی ایران از جمعه اجرا شود
- روحانی: بعید میدانم با اروپاییان به توافق برسیم؛ گام سوم را اعلام میکنیم
- رایزنی هسته ای فرانسه؛ ‘پیشنهاد خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری برای پیش خرید نفت ایران‘

اعطای یک خط مالی به ایران در برابر پیش خرید نفت در جریان نشست خبری مشترک رئیسان جمهوری آمریکا و فرانسه در روز ۲۶ اوت نیز به صورت گذرا مورد اشاره قرار گرفت. این نشست خبری در پی اجلاس سران کشورهای گروه ۷ در بیاریتز، فرانسه برگزار شد.
در این نشست خبری، آقای مکرون اعلام کرد که حسن روحانی آماده دیدار و مذاکره رو در رو با رئیس جمهوری آمریکاست و آقای ترامپ از چنین ملاقاتی جهت حل اختلاف دو کشور استقبال کرد. آقای ترامپ در همین نشست خبری در پاسخ به سئوالی در مورد تسهیلات مالی برای ایران گفت که اگر دیگران بخواهند یک خط اعتباری در اختیار ایران قرار دهند، چنین اقدامی امکانپذیر است زیرا ایران دارای منابع نفتی به عنوان پشتوانه این اعتبار است. مشخص نیست که آیا موضع اعطای خط اعتباری در گفتگوهای رئیسان جمهوری آمریکا و فرانسه عنوان شده بود یا نه اما اظهارات رئیس جمهوری آمریکا احتمالا به این معنی بود که در برابر کسب امتیازاتی در جریان دیدار با حسن روحانی با کاهش تحریم ها جهت اجرایی شدن این طرح مخالفت نخواهد کرد.

ساعاتی پس از این نشست خبری، آقای روحانی موکدا هرگونه ارتباط و مذاکره با آمریکا را رد کرد و وزیر خارجه ایران نیز گفت که در صورت بازگشت ایالات متحده به برجام، امکان ارتباط دو دولت منحصرا در چارچوب موضوعات برجامی وجود دارد اما رئیس جمهوری ایران هرگز با رئیس جمهوری آمریکا ملاقات نخواهد کرد.
به نظر میرسد که آقای مکرون با وجود ناکامی در ترتیب دادن ملاقات رئیسان جمهوری ایالات متحده و ایران همراه با تاکید مقامات آمریکایی بر ادامه و تشدید تحریمها علیه ایران، همچنان این طرح را دنبال کرده است.
برخی ناظران معتقدند که با توجه به شرایط کنونی اتحادیه اروپا، رئیس جمهوری فرانسه در نظر دارد با کسب یک دستاورد مهم دیپلماتیک، موقعیت خود و کشورش را در افکار عمومی جهانیان ارتقاء دهد. در عین حال، ابتکار نافرجام آقای مکرون به اعلام آمادگی رهبران ایران و آمریکا برای مذاکره رو در رو در ماه گذشته و انتظار کنونی از ایالات متحده برای لغو یا کاهش نامحتمل تحریم علیه ایران برای موفقیت طرح اعطای خط اعتباری باعث نگرانی در مورد نوعی شتابزدگی در رویکر دولت فرانسه شده است.
تاکید قاطعانه رئیس جمهوری آمریکا بر ادامه تحریم ایران در حالی گزارش میشود که از امروز ایران دور دیگری از کاهش تعهدات برجامی خود را به اجرا گذاشته است. وزیر خارجه ایران در نامهای به فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اعلام این تصمیم، گفته است که ایران آمادگی دارد به گفتگو با طرفهای باقی مانده در برجام در تمامی سطوح ادامه دهد و در صورت عمل طرفهای مقابل به کلیه تعهدت خود در برجام، مجددا به اجرای کامل برجام باز گردد.
ایران گفته است انتظار دارد کشورهای باقیمانده در برجام، به ویژه دولتهای اروپایی، انتظارات ایران در مورد منافع مالی برجام را دستکم به همان میزانی که قبل از خروج ایالات متحده وجود داشت تضمین کنند و به خصوص، امکان صدور نفت خام ایران و دریافت عایدی ارزی حاصل از آن را فراهم آورند.
از آنجا که معاملات بازرگانی و نقل و انتقالات مالی در کشورهای اروپایی در دست بخش خصوصی بوده و اختیارات دولتها در تحمیل خواستههای خود بر سازوکارهای تجاری و مالی محدود است، برآورده شدن این انتظارات به قانع کردن نهادهای بخش خصوصی در این کشورها به قبول عواقب ناشی از نقض تحریمهای آمریکا بستگی دارد.
سفیران سابق آمریکا در افغانستان: خروج از افغانستان منجر به جنگ داخلی میشود

سفیران و فرستادگان پیشین آمریکا به افغانستان هشدار داده که خروج شتابزده نیروهای آمریکا از افغانستان، این کشور را به “جنگ داخلی تمام عیار” میکشاند.
۹ دیپلمات ارشد آمریکایی شامل پنج سفیر پیشین آمریکا در افغانستان، یک فرستاده ویژه این کشور برای افغانستان و یک معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا که در میان آنان نامهای افرادی چون جیمز دابینز، نماینده ویژه پیشین آمریکا در امور افغانستان و پاکستان، جان نیگروپونته،نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل و رایان کراکر، سفیر پیشین آمریکا در افغانستان دیده میشود، در بیانیه مشترک نسبت به خروج شتاب زده از افغانستان هشدار دادهاند.
این بیانیه درست زمانی نشر میشود که توافقنامه آمریکا و طالبان نهایی شده و قراراست که بزودی توسط دو طرف امضا شود.
در بیانیه مشترک این سفیران آمده که خروج کامل نیروهای آمریکایی پیش از آنکه دولت افغانستان با طالبان به توافق “صلح واقعی” دست یابند، این کشور را به “جنگ داخلی تمام عیار” میکشاند.
- متن توافقنامه آمریکا و گروه طالبان ‘نهایی شد’
- پایان دور نهم گفتوگوهای دوحه؛ ‘آمریکا در آستانه توافق با طالبان’
- پایان دور نهم گفتوگوهای دوحه؛ ‘آمریکا در آستانه توافق با طالبان’
آنان گفتهاند که در مرحله نخست کاهش نیروهای آمریکایی در افغانستان نباید به سرعت و اندازهای باشد که طالبان فکر کنند، میتوانند از طریق نظامی به پیروزی برسند.
در بیانیه آمده که “همه ما بر این باوریم که برای امنیت آمریکا و ارزشهایی از جمله حمایت از زنان، میطلبد که خروج کامل سربازان پس از یک صلح واقعی صورت بگیرد. مدیریت حضور سربازان ما تاثیر تعیینکننده بر شانس موفقیت مذاکرات صلح، آینده نبرد در برابر دولت اسلامی (داعش)، و دستیابی افغانها به حکومت منتخب دارد.”
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان اکنون برای رایزنی درباره موافقتنامه آمریکا و طالبان در کابل به سر میبرد. او دو روز پیش در کابل اعلام کرد که هیأت آمریکایی با طالبان در اصول به توافق نهایی رسیدهاند ولی این توافقنامه برای اجرایی شدن باید از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، تایید شود.
بیانیه این ۹ دیپلمات ارشد آمریکایی در وبسایت پژوهشکده شورای آتلانتیک منتشر و آنان گفتهاند که اگر دونالد ترامپ پیش از آنکه دولت افغانستان و طالبان به توافق صلح برسند، تمام نیروهای آمریکایی را از این کشور خارج کنند، در آن صورت افغانستان گرفتار جنگ داخلی تمام عیار خواهد شد.

آقای خلیلزاد در گفتگو با شبکه تلویزیونی طلوع نیوز چند روز قبل گفت که اگر “شرایط مطابق توافقنامه” پیش برود، در ۱۳۵ روز نیروهای آمریکا “پنج پایگاه” در افغانستان را در چند مرحله ترک خواهد کرد. او گفته که براساس توافق با طالبان، آمریکا در مرحله اول پنج هزار سربازش را از افغانستان خارج میکند. آقای خلیلزاد توضیح نداده است که باقیمانده حدود ۱۴۰۰۰ سرباز آمریکایی چه مدتی در افغانستان خواهند ماند. هرچند که مقامهای آمریکایی همواره تاکید کردهاند که خروج سربازان این کشور از افغانستان وابسته به شرایط این کشور است.
واکنشها به توافقنامه طالبان و آمریکا در افغانستان
توافق میان آمریکا و طالبان در روزهای گذشته بحثهای زیادی را در میان کاربران شبکههای اجتماعی افغانستان ایجاد کرد. براساس مصاحبهای که خلیلزاد با تلویزیون خصوصی طلوع نیوز داشت در این موافقت نامه کلمه “امارت اسلامی” استفاده شدهاست. درباره ارزشهای همانند دموکراسی، آزادی بیان، حقوق زنان و غیره سکوت شده و آقای خلیلزاد گفته که در نشست بینالافغانی در باره نظام آینده و این ارزشها بحث خواهد شد و از طرف دیگر او گفته که متن این موافقنامه به دست مقامهای ارشد افغانستان داده نشده و فقط به آنها اجازه داده که آنرا بخوانند.
- دولت افغانستان هیات مذاکرهکننده صلح تشکیل داد؛ خلیلزاد رهسپار دوحه شد
- اشرف غنی خواهان وضاحت در ارتباط پاکستان و طالبان شد
- نگاهی به مذاکرات طالبان و آمریکا از آغاز تاکنون

گروه کاری مشترک جامعه مدنی که به گفته این نهاد نمایندگی از ۱۲۰۰ نهاد مدنی ملی را در افغانستان میکند نیز با ارسال نامه سرگشاده به کنگره آمریکا نوشته که در توافقنامه صلح بین آمریکا و طالبان، که دو طرف در کلیات به توافق رسیده و در مرحله امضا توسط رئیس جمهور آمریکا قرار دارد، به مهمترین خواستههای گروه کاری مشترک جامعه مدنی توجه کنند که عبارت از موارد ذیل است:
۱- آتش بس و ختم خشونت در کل کشور؛
۲- حفظ ارزشهای به دست آمده دو دهه اخیر مانند حقوق بشر، حقوق زن، آزادی بیان، رسانههای آزاد و عدم تبعیض بین شهروندان و نظایر آن؛
۳- ادامه حمایت از نهادها و برنامههای ملی افغانستان؛
۴- پایبند ماندن دولت آینده افغانستان به توافقات جهانی که تاکنون به آنها پیوسته و یا تایید نموده است، مانند اعلامیه جهانی حقوق بشر و کنوانسیونهای ملل متحد؛
۵- عدم تغییر در سیستم حکومتی جمهوری؛

سرور دانش، معاون دوم محمد اشرف غنی درباه این موضوعات نوشته که “صلح؛ آری اما نه به قیمت نفی جمهوریت!” و اضافه کرده که “یاد کردن از طالبان به عنوان “امارت اسلامی” در موافقتنامه صلح بین آمریکا و طالبان، تحت هر عنوان و به هر مقصد و انگیزهای که صورت بگیرد، به طور غیر مستقیم به معنای حیثیت “دولت” بخشیدن به طالبان است و از این جهت غیر قابل قبول برای مردم افغانستان و یک نوع نقض قانون اساسی و حاکمیت ملی افغانستان است و هیچ کسی حق ندارد حاکمیت ملی ما را زیر سؤال ببرد.”
او در ادامه پرسیده که معنی این قضیه که گفته میشود: “نوع نظام سیاسی آینده و همچنین دستاوردهای ۱۸ سال اخیر و از آن جمله: قانون اساسی، انتخابات، آزادی بیان، حقوق بشر و حقوق زنان و مانند آن از مسایلی است که باید در گفتگوهای بینالافغانی مورد بحث قرار گیرد و درباره آنها تصمیم گرفته شود” دقیقا چیست؟ آیا بدین معنی نیست که گویا نظام فعلی و بنیادهای اساسی آن باید به کنار گذاشته شود و همه چیز به صفر برگردد و از نو درباره همه چیز بحث و توافق صورت گیرد؟
آقای دانش افزوده که “اگر دولت افغانستان برای آمریکا یک هم پیمان استراتژیک و یک متحد سیاسی بوده و است، باید بین دو دولت یک نوع اعتماد متقابل استراتژیک نیز وجود داشته باشد و باید تمام محتوای مذاکرات و متن موافقتنامه با تمام جزئیات در اختیار دولت افغانستان قرار داده شود تا به تفصیل مورد ارزیابی قرار گیرد.”
او در نهایت افزوده با توجه به این مسایل باید یکبار دیگر تاکید کرد که “حکومت و مردم افغانستان بدون هیچ پیش شرطی طرفدار پروسه(روند) صلح و آغاز مذاکره است، ولی هر نوع موافقتنامه صلح در این رابطه نمیتواند بدون پیش شرط باشد.”
روحانی: بعید میدانم با اروپاییان به توافق برسیم؛ گام سوم را اعلام میکنیم

حسن روحانی امکان دستیابی به توافقی نزدیک با اروپاییان در مورد برجام را محتمل ندانسته و از احتمال کاهش تعهدات اتمی ایران سخن گفته است.
روز چهارشنبه، ۱۳ شهریور (۴ سپتامبر)، آقای روحانی در جلسه هیئت دولت گفت “بعید میدانم امروز و فردا با اروپا به نتیجه برسیم؛ گام سوم ایران را که باطن فوقالعاده مهمی دارد و شتاب ویژهای به فعالیتهای سازمان انرژی اتمی خواهد داد، اعلام خواهیم کرد.”
رئیس جمهوری ایران گفت که “ظاهر این گام سوم، خیلی تکاندهنده نیست ولی باطن آن فوقالعاده مهم است” و افزود: “به نظر من این گام، مهمترین گامی است که برمیداریم و آثارش بسیار فوقالعاده خواهد بود و انشاء الله با این گام سوم، سازمان انرژی اتمی از این روند سرعت معمولی خارج و فعالیتش شتاب می گیرد یعنی با دستوری که امروز یا فردا صادر خواهد شد سازمان انرژی اتمی برای رسیدن به اهدافش شتاب فوقالعادهای میگیرد.”
وی از ضربالاجل بعدی برای اروپاییان خبر داده و گفته است: “فرصت ۲ماهه دیگری برای بازگشت به تعهدات، مذاکره و توافق پیش روی اروپاست.”
دولت ایران پیشتر گفته بود که تا روز جمعه، ۱۵ شهریور، به کشورهای اروپایی عضو برجام مهلت میدهد اقداماتی جهت تحقق خواستهای دولت ایران در زمینه برخورداری از منافع اقتصادی و مالی برجام و جبران مشکلات ناشی از بازگشت تحریمهای آمریکا بردارد. دولت ایران گفته بود که در غیر اینصورت، بخش دیگری از تعهدات خود در برجام را به حالت تعلیق در خواهد آورد.
پیشتر نیز دولت ایران در واکنش به آنچه که ناکامی کشورهای باقیمانده در برجام در تامین منافع خود خوانده بود، تعهدات ایران در توافق هستهای را کاهش داده است.
کوربین: اگر حزب کارگر دولت تشکیل دهد از طریق سازمان ملل برجام را احیا میکند
روحانی در گفتگوی تلفنی با مکرون؛ برجام تغییرناپذیر است
هیات ایرانی در پی ‘پیشرفت مذاکرات’ هفته آینده به فرانسه میرود

همزمان، جواد ظریف، وزیر خارجه گفته است که تضمین فروش نفت از سوی اروپاییها لازمه اجرای تعهدات ایران است. وی در مصاحبه با خبرگزاری مجلس – خانه ملت – افزوده است که “اگر اروپاییها تا روز پنجشنبه اقدامات لازم را انجام ندهند، براساس تصمیمی که در ۱۷ اردیبهشت ابلاغ شده، ایران نامهای به کشورهای اروپایی مینویسد و اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی خود را به آنان ابلاغ خواهد کرد.”
در روزهای اخیر، عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه ایران، مذاکراتی را با فرانسه در مورد تامین نظرات ایران و در مقابل، خودداری ایران از کاهش تعهدات خود در برجام انجام داده است.
آقای عراقچی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – گفته است که “از نظر جمهوری اسلامی هیچ مذاکره مجددی در خصوص برجام صورت نخواهد گرفت اما اجرای مطلوب برجام میتواند موضوع گفتگو باشد.”

وی گفته است که در مذاکره با مقامات فرانسوی تاکید کرده است که اروپا به جبران کاهش صادرات نفت ایران در نتیجه بازگشت تحریمهای آمریکا، یا باید از ایران نفت بخرد یا معادل فروش نفت را به صورت خط اعتباری، که با درآمدهای نفتی ایران تضمین میشود، در اختیار ایران قرار دهد. در این ترتیبات، اروپا عملا به پیش خرید نفت مبادرت میورزد و زمانی که موانع کنونی بر سر واردات نفت از ایران مرتفع شود، نفت پیش خرید شده را دریافت میکند.
در حال حاضر، ایالات متحده هشدار داده است که خریداران نفت ایران با تحریمهای ثانویه مواجه خواهند شد. در عین حال، صادرات نفتی ایران به اروپا حتی قبل از تحریمهای اخیر هم زیاد نبوده و تنها ایتالیا و تاحدودی یونان از مشتریان مهم نفتی ایران در اروپا محسوب میشدند.
روز گذشته، وزیر امور خارجه فرانسه گفت که امکان ایجاد خط اعتباری به مبلغ ۱۵ میلیارد دلار مورد بررسی قرار گرفته اما افزود که اجرای این برنامه موکول به جلب موافقت آمریکاست. وی همچنین گفته است که شرط اعطای این خط اعتباری، مذاکره پیرامون مسایل دیگری از جمله برنامه موشکی و سیاست منطقهای ایران است. دولت ایران تا کنون هرگونه مذاکرهای در مورد برنامه موشکی خود را رد کرده و بر ادامه فعالیت منطقهای به عنوان “حفظ عمق استراتژیک” خود تاکید داشته است. ایران همچنین بر ادامه حمایت از “جبهه مقاومت” شامل سوریه، حزبالله لبنان و گروههای فلسطینی مخالف صلح با اسرائیل پافشاری کرده است.
معاون وزارت خارجه ایران گفته است که ایران پس از دریافت ۱۵ میلیارد دلار اعتبار مورد مذاکره، آمادگی گفتگو با کشورهای باقی مانده در برجام را دارد اما افزوده است که “هنوز در خصوص دستور کار این گفتگوها اختلاف نظرهای جدی بین طرفین وجود دارد.”
وی صورت مساله را “از نظر جمهوری اسلامی کاملا مشخص” توصیف کرده و گفته است که: “اروپاییها نفت ایران را میخرند، یا پیش خرید میکنند، یا خط اعتباری میدهند، خودشان میدانند و آمریکا.” وی افزوده است: “از نظر ما بازگشت به اجرای کامل برجام منوط به دریافت ۱۵ میلیارد دلار برای یک دوره چهار ماهه است و در غیر این صورت روند کاهش تعهدات ایران ادامه خواهد یافت.”
آقای عراقچی گفته است که بعید میداند کشورهای اروپایی تا قبل از ۱۶ شهریور بتوانند گام موثری بردارند و مرحله سوم کاهش تعهدات از سوی ایران از تاریخ مزبور آغاز خواهد شد که شامل بخش مهمی از تعهدات خواهد بود.” ضربالاجل جدید ایران روز ۱۵ شهریور – جمعه – به سر خواهد آمد.
عباس عراقچی در این مصاحبه بار دیگر ملاقات حسن روحانی و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از جمله در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل را منتفی دانسته است.
“عملیات برزگ” طالبان برای تسخیر قندوز
گروه شبهنظامی طالبان چند ساختمان مهم را در شهر قندوز، واقع در شمال شرقی افغانستان تصرف کرد. این عملیات امید به رسیدن به توافق در مذاکرات صلح میان نمایندگان این گروه و آمریکا را کاهش داده است.
نیروهای گروه طالبان حمله بزرگی را برای تصرف شهر قندوز آغاز کردهاند. نفرات طالبان شامگاه شنبه هشتم شهریور (۳۰ اوت) از چندین محور به این شهر حملهور شده و با نیروهای ارتش افغانستان درگیر شدند.
غلام ربانی، والی ولایت قندوز میگوید، شبهنظامیان طالبان در مسیر خود در این شهر چندین ساختمان مهم، از جمله اداره مرکزی برق و قرارگاه سوم پلیس را تصرف کردهاند.
وزارت دفاع افغانستان نیز میگوید، طالبان به بیمارستانی در این شهر حمله کرده و بیماران را به گروگان گرفتهاند. آنها جاده قندوز ـ کابل را مسدود کردند تا راه کمک به ارتش را سد کنند.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
همزمان سخنگوی کاخ ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد، ارتش “حملات طالبان در برخی مناطق قندوز را دفع کرده است.” او اولویت نخست نیروهای امنیتی را حفاظت از جان شهروندان نامیده است. به گفته او، طالبان مثل همیشه در مناطق مسکونی سنگر گرفته است.
نیروهای امنیتی از کشته شدن دست کم هشت نیروی طالبان خبر دادهاند. سخنگوی وزارت دفاع از ۲۶ کشته از نفرات گروه خبر داده است. هنوز آمار کشتهها و زخمیها اعلام نشده است.
یکی از ساکنان میگوید: «شهر کاملا متروکه شده، مغازهها تعطیلاند، مردم از منزل بیرون نمیآیند و از چندین منطقه در شهر صدای شلیک سلاحهای سنگین و سبک شنیده میشود.»
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
ضدحملههای ارتش
این سومین حمله طالبان به قندوز از سال ۲۰۱۵ به این طرف محسوب میشود. در آن زمان این گروه قندوز را برای حدود دو سال زیر کنترل خود در آورد.
طالبان بار دیگر در سال ۲۰۱۶ به چنین حملهای دست زد. اما چند روز بعد ارتش افغانستان توانست کنترل شهر را بار دیگر به دست بگیرد.
در حال حاضر حدود ۲۰هزار سرباز آمریکایی در افغانستان مستقرند. ارتش آلمان نیز در قندوز سالها وظیفه حفاظتی بر عهده داشت. اینک تنها گروهی از سربازان آلمانی به منظور آموزش ارتش افغانستان در شهر قندوز حضور دارد.
به گزارش خبرگزاری آلمان از شمال افغانستان، در حمله روز شنبه از فاصله بسیار دور به سوی پایگاه سربازان آلمان در نیز تیراندازی شده است، اما کسی آسیب نیده است.
دولت افغانستان تلاش میکند با همکاری با نیروهای ناتو اوضاع امنیتی شهر را بهبود بخشیده و تروریستها را عقب براند.
گروه طالبان اکنون مذاکراتی را با نمایندگان آمریکا برای استقرار صلح در افغانستان در دست انجام دارد. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا جمعه گفته است، مذاکرات خوب پیش میرود. با این همه این مذاکرات تا حالا به هیچ نتیجهای برای خروج واحدهای آمریکایی از افغانستان نرسیده است.
ترامپ که سال گذشته از خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان خبر داده بود پنجشنبه اشاره کرد که حتی بعد از رسیدن به پیمان صلح نیز هشت هزار و ۶۰۰ سرباز آمریکایی در افغانستان باقی خواهند ماند.
اگر مذاکرات آمریکا و طالبان به نتیجه برسد راه برای مذاکرات مستقیم صلح میان طالبان و دولت افغانستان هموار میشود.
وزیر خارجه بریتانیا خواستار حمایت از برنامه حفاظت از کشتیرانی در تنگه هرمز شد

دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، خواستار حمایت بینالمللی بیشتر از کشتیرانی تجاری در تنگه هرمز شده است.
روز جمعه، ٨ شهریور (٣٠ اوت)، نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در هلسینکی، پایتخت فنلاند برگزار می شود و آقای راب پیش از حضور در این نشست گفت: “ما به وسیعترین حمایت بینالمللی ممکن نیاز داریم تا با تهدیداتی که متوجه کشتیرانی آزاد در تنگه هرمز است مقابله کنیم.”
انتظار میرود آقای راب در ملاقات با وزیران خارجه فرانسه و آلمان این موضوع را با آنان مطرح کند.
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
در پی تشدید تحریم نفتی ایران توسط آمریکا و افزایش تنش در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، دولت ایالات متحده خواستار تشکیل یک واحد دریایی متشکل از کشورهای مختلف شده است تا هنگام عبور کشتیهای تجاری از این منطقه، آنها را اسکورت کنند. تا کنون بریتانیا، استرالیا و بحرین از شرکت مستقیم در این ائتلاف استقبال کردهاند. اخباری از تمایل کره جنوبی به حمایت از این ائتلاف نیز منتشر شده و گفته می شود ژاپن به اعزام شناور برای حفاظت از کشتیرانی در دریای سرخ ابراز تمایل کرده است.
کره جنوبی و ژاپن به شدت به نفت صادراتی از منطقه خلیج فارس وابسته هستند.
- استرالیا به ائتلاف حفاظت از کشتیرانی در تنگه هرمز میپیوندد
- ژاپن ‘احتمالا ناوهای خود را به جای تنگه هرمز به سواحل یمن میفرستد’
- بریتانیا از اسکورت دریایی برای کشتیهای این کشور در تنگه هرمز خبر داد
- حسن روحانی ملاقات با ترامپ را رد کرد
- مکرون: شرایط برای دیدار روحانی و ترامپ آماده شده؛ ترامپ: احتمال دیدار واقعی است

ماه گذشته، نیروی دریایی سپاه پاسداران در منطقه خلیج فارس یک نفتکش بریتانیایی را توقیف کرد و پیش از آن، به گفته منابع نظامی بریتانیا، تلاش نیروی دریایی سپاه پاسداران برای کشاندن یک نفتکش دیگر به آبهای ایران و توقیف آن به خاطر حضور یک ناوشکن بریتانیایی در محل ناکام ماند. سپاه پاسداران چنین حادثهای را از اساس تکذیب کرد.
مقامات بریتانیایی گفتند که اقدام ایران به تلافی توقیف یک ابرنفتکش ایران توسط جبل الطارق صورت گرفت هرچند دولت ایران گفته است که این دو ماجرا ارتباطی با یکدیگر ندارد.
آلمان و فرانسه ضمن تایید اینکه با ادامه تنش در منطقه خلیج فارس، نیاز به حفاظت از کشتیرانی تجاری در تنگه هرمز وجود دارد، خواستار آن هستند که هرگونه ائتلاف دریایی با شرکت اروپاییان و تحت فرماندهی آنان باشد. روز جمعه، فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه گفت که از “حضور بازدارنده دریایی” به رهبری اتحادیه اروپا حمایت میکند.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان گفته است که طرح مجزایی برای “عملیات دفاع دریایی اروپایی” در منطقه تنگه هرمز در مذاکرات هلسینکی مطرح خواهد کرد هرچند هایکو ماس، وزیر خارجه آن کشور گفته است که این طرح نیاز به زمان دارد و به فوریت اجرا نمیشود.
هفته گذشته حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، گفت: “آمریکا بداند نفت خود را میفروشیم و خواهیم فروخت و قادر نیست جلوی صادرات نفت ایران را بگیرد و باید بداند اگر روزی بخواهد جلوی نفت ایران را بگیرد، نفتی از خلیج فارس صادر نخواهد شد.”
آقای روحانی مشخص نکرد که منظور او از اینکه “آمریکا جلوی نفت ایران را بگیرد” اقدام نظامی ایالات متحده در متوقف کردن نفتکشهای حامل نفت ایران یا قطع کامل صادرات نفتی این کشور است.

تیرماه سال گذشته نیز حسن روحانی در سفر به سوئیس هشدار داده بود که “اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید، این کار را بکنید تا نتیجهاش را ببینید.” اظهارات آقای روحانی به تهدید به بستن تنگه هرمز تعبیر شد.
در چند ماه گذشته، چند مورد انفجار و حمله به نفتکشها در منطقه خلیج فارس صورت گرفت که برخی منابع غربی ایران را صراحتا یا تلویحا عامل آنها قلمداد کردند هر چند مقامات ایرانی تاکید کردهاند که در این اقدامات دست نداشتهاند.
وزیر خارجه بریتانیا در سخنان امروز خود همچنین از توافق هستهای با ایران – برجام – نیز حمایت کرد و گفت که این تنها توافق موجود است که میتواند مانع از دسترسی ایران به تسلیحات اتمی شود. وی گفت که بریتانیا با دیگر کشورهای باقیمانده در برجام همکاری خواهد کرد تا ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام عمل کند.
مقامات ایران هشدار دادهاند که در صورتی که از تمامی منافع اقتصادی پیشبینی شده در برجام به خصوص صادرات نفت و دریافت عواید آن برخوردار نشوند سطح تعهدات خود را به تدریج کاهش خواهند داد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، برجام را “بدترین” توافق در تاریخ آمریکا توصیف کرده و گفته است که در بهترین وضعیت، این توافق فقط میتواند ساخت اسلحه اتمی توسط ایران را برای چند سال به تعویق اندازد. او گفته است که با لغو تحریمهای هستهای و آزاد کردن داراییهای مسدود شدن جمهوری اسلامی، به گفته او منابع مالی وسیعی در دسترس حکومت ایران قرار گرفت تا برنامههای خود را دنبال کند. او گفته است که توافق با دولتها نباید برای یک دوره کوتاه زمانی باشد و خواستار مذاکره برای دستیابی به توافقی جامع و طولانی مدت شده است.
آقای ترامپ به منظور وادار کردن ایران به مذاکره مجدد، تحریم های هسته ای علیه ایران را بار دیگر به اجرا گذاشته و تشدید کرده است.
نیروهای کمکی کماندو به ولایت تخار در شمال افغانستان اعزام شدند

منابع دولتی در ولایت تخار در شمال شرق افغانستان تایید کردند که در نتیجه حمله گروه طالبان به سه ولسوالی دراین ولایت ۱۸ پلیس کشته و بخشهایی از مرکز ولسوالی چاهآب این ولایت به تصرف این گروه درآمده است.
امروز در اعلامیه مشترک نیروهای امنیتی افغانستان آمده که حمله طالبان به مرکز ولسوالی چاه آب ولایت تخار عقب زده شده است. نیروهای کمکی کماندو به ساحه اعزام گردیده است و در حال حاضر نیروهای دفاعی و امنیتی مشغول عملیات تصفیهای هستند.
در این اعلامیه آمده که صبح امروز حمله گروهی را بر مقر ولسوالی چاه آب به دفاع نیروهای دفاعی و امنیتی مواجه گردیده و فرمانده “قطعه سرخ” طالبان و ۲۸ تن از آنها کشته شدند.
از سوی دیگر وفیالله رحمانی، رئیس شورای ولایتی تخار امروز جمعه (۸ سنبله/شهریور) به بیبیسی گفت که طالبان حوالی ساعت ۱۲ شب گذشته به ولسوالی چاهآب حمله کردند و صبح امروز ساختمان ولسوالی چاهآب و فرماندهی امنیت این ولسوالی به دست طالبان افتاده است.
او افزود طالبان قسمتهای زیادی از بازار ولسوالی چاهآب را به تصرف خود در آوردهاند و جنگ به شدت در منطقه جریان دارد. نیروهای کمکی به سوی این ولسوالی اعزام شدهاند.
باشندگان محل به بیبیسی گفتهاند که یک سرای چوب فروشی و شماری از دکانها در این ولسوالی به آتش کشیده شدهاند.
آقای رحمانی افزود که همچنین در نتیجه حمله گروه طالبان به یک پاسگاه امنیتی در ولسوالی درقد این ولایت ۱۱ پلیس کشته و ۸ پلیس دیگر زخمی شدهاند و در نتیجه حمله این گروه به منطقه “سپین جومات” ولسوالی بهار این ولایت ۷ پلیس کشته شدهاند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در صفحه توئیترش از سقوط ولسوالی چاهآب خبر میدهد.
در همین حال منابعی از اسیر شدن ولسوال چاهآب به دست طالبان خبر میدهند اما آقای رحمانی میگوید هنوز اطمینان کامل از اسارت ولسوال چاهآب وجود ندارد.
گروه طالبان گفته که ولسوالی چاهآب با چندین پاسگاه امنیتی در این ولسوالی از سوی این گروه تصرف شده است.
تخار در شمال افغانستان ولایت هم مرز با تاجکستان است.
خلیل اسیر، سخنگوی فرماندهی امنیه ولایت تخار میگوید به دلیل درگیری در این ولسوالی آبادیهای این ولسوالی به آتش کشیده شده است.
او افزوده که جنگ در شهر جریان دارد و نیروهای امنیتی به منطقه اعزام شدهاند.
او سقوط این ولسوالی را تایید نمیکند اما میگوید که جنگ به شدت جریان دارد.
- درگیری میان ‘گروههای مسلح غیر مسئول’ در تخار افغانستان چندین کشته برجای گذاشت
- مقامهای محلی: طالبان در ولایتهای تخار و بدخشان عقبنشینی کردند
- حمله طالبان در تخار برای تصرف گذرگاه مرزی با تاجیکستان
در ۱۵ تیر/سرطان نیز گروه طالبان از مناطقی در شهر تالقان و ولسوالی بهارک این ولایت عقبنشینی کردند. این مناطق حدود یک ماه در تصرف طالبان بودند و پس از اینکه نیروهای گروه طالبان مورد حمله هوایی قرار گرفتند، مجبور به ترک این مناطق شدند.
همچنین کمتر از یک ماه قبل در نتیجه درگیری میان “دو گروه مسلح غیر مسئول” در ولسوالی چاهآب این ولایت، هشت نفر از جمله پنج غیر نظامی کشته و ۱۲ نفر از افراد مسلح درگیر زخمی شده بودند.
حسن روحانی: حاضرم به خاطر مردم با هر شخصی دیدار کنم

یک روز بعد از سفر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، به محل برگزاری نشست گروه هفت، حسن روحانی، رئیس جمهوری گفته است که به خاطر مردم حاضر است با هر شخصی دیدار کند.
آقای روحانی در سخنرانی در مراسم افتتاح پروژههای روستایی در هفته دولت گفت: “گویی در گوش بعضیها پنبه است و هر چه ما میگوییم آنها میگویند مذاکره چه خاصیتی دارد”.
رئیس جمهوری ایران با اشاره به دومین سفر وزیرامور خارجه به فرانسه در کمتر از یک هفته، گفته “ظریف با ما مشورت کرد و دوباره به فرانسه برگشت”.
سفر ظریف به محل برگزاری نشست گروه هفت، در ایران با انتقادهایی مواجه شده است. منتقدان میگویند مذاکره در شرایط فعلی به نفع ایران نیست و “سازش” به شمار میآید.
با این حال حسن روحانی با دفاع از سفر آقای ظریف گفته “اگر بدانیم ملاقاتی منافعمان را تأمین میکند، دریغ نخواهیم کرد”.
آقای روحانی گفته “آنجایی که احتمال موفقیت نه ۹۰ درصد بلکه احتمال موفقیت ۱۰ یا ۲۰ درصد هم هست باید تلاشمان را انجام دهیم و برویم جلو و نباید فرصتها را از دست بدهیم”.
آقای روحانی همچنین گفت: “امروز درباره نتیجه سفر ظریف به فرانسه جلسه داریم”.
آقای ظریف روز یکشنبه سوم شهریور (۲۵ اوت) در سفری غیرمنتظره به محل برگزاری نشست گروه هفت در فرانسه رفت و با رئیس جمهور و وزیر امور خارجه این کشور در حاشیه اجلاس دیدار کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که در نشست گروه هفت حضور دارد امروز گفته “با مذاکره آقای مکرون و وزیر امور خارجه ایران موافق بوده است”.
مقامات فرانسه پیشتر تأیید کرده بودند که این دیدار در هماهنگی با آمریکا صورت گرفته است.
تنش در خلیجفارس و اختلافات میان تهران و واشنگتن از جمله موضوعات جلسه سران هفت کشور اقتصادی جهان در جنوب فرانسه بوده.
- ترامپ: برای دیدار با ظریف خیلی زود است
- پس از گفتگو با امانوئل مکرون، ظریف نشست گروه هفت را ترک کرد
- مکرون جزئیاتی از ‘طرح نجات برجام را به ترامپ گفته’ است
همزمان امروز در ایران، علی ربیعی، سخنگوی دولت، گفته است که سفر آقای ظریف که به درخواست فرانسه صورت گرفته “مخفیانه نبوده و آمریکاییها نیز مطلع بودهاند”.
سخنگوی دولت اضافه کرد که “ظریف تمایلی برای ملاقات با مقامات آمریکا نداشت”.
به گفته آقایی ربیعی، فرانسه به ابتکار خود گفتگوهایی را با آمریکا انجام داده است.
فرانسه در ماههای گذشته تلاش کرده تا در زمینه برجام و تنش میان ایران و آمریکا نقش میانجی را بازی کند. اخیرا امانوئل مکرون در حال رایزنی بر روی طرحی برای نجات برجام بوده است.
در هفتههای اخیر و با بالا گرفتن تنش میان ایران و آمریکا آقای ترامپ و وزیر خارجهاش بارها گفتهاند که حاضر به “مذاکره بدون پیششرط” با ایران برای رسیدن به توافقی دوجانبه به جای برجام هستند.
اما آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، به صراحت هر گونه مذاکره با آمریکا را رد کرده و گفته است که آمریکا به هیچ وجه قابل اعتماد نیست.
دیدار ظریف با وزیر خارجه فرانسه در محل نشست گروه ۷

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، که در سفری غیرمنتظره به محل برگزاری نشست گروه هفت (جی ۷) در شهر بیاریتز رفته، دقایقی پس از ورود به این شهر گفتگوهای خود را با ژان ایو لودریان، همتای فرانسوی خود آغاز کرد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران، اعلام کرده که آقای ظریف به منظور بررسی مجدد جزییات بسته پیشنهادی فرانسه به این کشور سفر کرده و قرار است امشب به تهران بازگردد.
پیشتر خبرگزاریهای ایران به نقل از سخنگوی وزارت خارجه ایران تایید کردند که : “به دعوت وزیر امور خارجه فرانسه، ظریف برای ادامه رایزنی ها درخصوص ابتکارات اخیر میان روسای جمهور ایران و فرانسه، وارد شهر بیاریتز محل برگزاری اجلاس سران گروه هفت شد. در این سفر با هیات آمریکایی ملاقات یا مذاکره ای صورت نخواهد گرفت.”
قبلا گفته شد که یک هواپیمای دولتی که از تهران به طرف شهر بیاریتز، محل نشست گروه هفت در جنوب فرانسه پرواز کرده، ساعتی پیش در فرودگاه این شهر فرود آمده است.
سران هفت کشور اقتصادی جهان در جنوب فرانسه برای نشستی دو روزه گردهم آمدهاند قرار است مسائلی مهم از جمله تنش در خلیجفارس و اختلافات میان تهران و واشنگتن و بحران آتشسوزی در جنگلهای آمازون برزیل در این نشست مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه گفته که رهبران شرکت کننده در نشست گروه هفت برغم اختلافات بر سرتوافق هستهای ایران، موضع مشترکی نسبت به این کشور دارند. آقای مکرون همچنین با تاکید بر این که هیچ یک از کشورهای گروه هفت خواستار دستیابی ایران به سلاح هستهای نیست، گفت که همه اعضای گروه هفت به برقراری صلح و ثبات در منطقه پایبند هستند.
بنابر گزارش رسانههای فرانسه امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در گفتگویی که هنگام ناهار دو نفره روز گذشته با دونالد ترامپ، رئیس جمهورآمریکا داشته جزئیاتی از طرح خود برای کاهش تنش میان واشنگتن و تهران را مطرح کرده است.
دستیاران آقای مکرون به خبرگزاری فرانسه گفتهاند لغو محدود تحریم نفتی ایران در برابر توقف غنیسازی اورانیوم از سوی ایران بخشی از طرح فرانسه است.
رئیسجمهور فرانسه میگوید برای حل تنش اخیر میان تهران و واشنگتن پیشنهادی دارد که آن را با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در میان گذاشته است. او در عین حال گفته باید دید آمریکا تا چه حد حاضر است با این پیشنهاد راه بیاید.
به گزارش خبرگزاریهای ایران، آقای ظریف گفتوگوها با رئیس جمهور فرانسه را «خوب و سازنده» خوانده و گفته تماسها بین روسای جمهور ایران و فرانسه ادامه خواهد داشت. امانوئل مکرون در روزهای گذشته تلاش کرده با ارائه پیشنهادهایی، ایران را متقاعد کند که در توافق هستهای باقی بماند.
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
مکرون جزئیاتی از ‘طرح نجات برجام را به ترامپ گفته’ است
ظریف: اگر اروپا به تعهداتش عمل کند بهطور کامل به برجام برمیگردیم، حتی بدون آمریکا
مکرون: سعی میکنم ترامپ را به برداشتن برخی تحریمهای ایران ترغیب کنم

همزمان دونالد ترامپ به شکل تلویحی توافق سران جیهفت برای ارسال پیام به تهران را زیر سئوال برد و گفت به رغم اینکه مشکلی با تلاشهای رئیسجمهور فرانسه با کاهش تنش با ایران ندارد، اما آمریکا مسیری مجزا برای مساله ایران میپیماید.
ساعتی پیشتر منابع فرانسوی گفتند که سران جیهفت پذیرفتهاند که از طریق امانوئل مکرون، رئیسجمهوری این کشور پیامی به سران جمهوری اسلامی ارسال کنند.
اما وقتی آقای ترامپ در مقابل این پرسش قرار گرفت که آیا با محتوای این پیام موافق است؟ گفت: “من درباره این موضوع صحبتی نکردم.”
او با این حال افزود که مشکلی با تلاشهای میانجیگرایانه امانوئل مکرون یا شینزو آبه نخستوزیر ژاپن ندارد.
فرانسه از حامیان برجام و از مخالفان تحریم ایران محسوب میشود. اما دونالد ترامپ اصرار دارد که بر شدت فشار بر ایران بیافزاید تا مقامهای ایرانی حاضر شوند با او مذاکره کنند. او معتقد است مذاکرهای که مقامهای ایرانی به آمریکا در دوران باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین این کشور انجام دادهاند، به یک “توافق بد” ختم شده است.
ظریف و مکرون پیشنهادهای ایران و فرانسه درباره اجرای برجام را به بحث گذاشتند

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، میگوید در دیدار با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، پیشنهادهای متقابل بین دو کشور به بحث گذاشته شده است.
آقای ظریف دیدارش با آقای مکرون را “سازنده و خوب” خوانده و گفته این دیدار ادامه مکالمههای تلفنی روسای جمهور ایران و فرانسه بوده است.
او گفت: “فرانسه در مورد نحوه اجرای برجام و گامهایی که نیاز است طرفین بردارند پیشنهادی را به ایران ارائه کرد و ما نیز در این زمینه پیشنهادی را ارائه کردیم برای این که اجرای برجام به صورت کامل انجام شود.”
با خروج آمریکا از توافق هستهای، ایران اجرای تعهداتش در این خصوص را کاهش داده است. قدرتهای اروپایی خواهان حفظ برجام هستند اما ایران میگوید اقدامهای عملی آنها کافی نیست.
- مکرون: تا پیش از اجلاس رهبران گروه ۷ با مقامهای ایران دیدار میکنم
- وزیر دارایی فرانسه: اجازه نمیدهیم آمریکا پلیس اقتصادی جهان شود
- ترامپ: با حماقت مکرون مقابله به مثل میکنیم
امانوئل مکرون در آستانه نشست رهبران گروه ٧ اعلام کرد پیشنهادهایی برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا دارد و آقای ظریف برای بررسی این پیشنهاد به پاریس سفر کرد.
آقای مکرون در مسائل مختلفی چون تعرفههای تجاری و سیاستهای محیط زیستی با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اختلاف نظر دارد. تصمیم آمریکا برای خروج از برجام و بازگرداندن تحریمها هم یکی از این موارد است.
به گزارش رسانههای ایرانی آقای ظریف پس از ملاقات با آقای مکرون گفت: “اکنون اجلاس جی هفت در حال برگزاری است، فرصتی برای آقای مکرون و سایر اعضای اروپایی ۴+۱ است تا با سایر اعضای جی هفت صحبت کنند.”
وزیر خارجه ایران میگوید نتیجه بستگی به اجرای تعهداتی دارد که قدرتهای اروپایی پس از خروج آمریکا از برجام به ایران دادهاند.
آقای ظریف در عین بررسی پیشنهادهای جدید بر این موضع مقامهای ایرانی تاکید کرده است که برجام توافقی نیست که ایران حاضر به مذاکره دوباره بر سر آن باشد.
بانک جهانی برنامه مشورتی حمایت پس از صلح در افغانستان را راهاندازی کرد

بانک جهانی با نشر بیانیهای از راهاندازی برنامه مشورتی در حمایت از تداوم صلح در افغانستان خبر داده است. این برنامه در حمایت از تداوم رشد اقتصادی این کشور و فرصتهای تازه پس از رسیدن به توافق با طالبان خوانده شده است.
بانک جهانی در بیانیه مطبوعاتی که روز گذشته (چهارشنبه ۳۰ اسد/مرداد) در این زمینه منتشر کرد میگوید بعد از مشورت با دستاندرکاران جامعه جهانی و افغانستان، درصدد برآمده تا دامنه مشورتهایش را گسترش دهد. کنفرانس وزیران کشورهای تمویل کننده افغانستان (۲۷-۲۸ نوامبر ۲۰۱۸) در ژنو، به بانک جهانی وظیفه سپرده بود که طرح حمایتی پروژههای توسعه اقتصادی پس از توافق صلح در افغانستان را روی دست بگیرد.
هنری کرلی، مدیر بخش افغانستان در بانک جهانی در باره اهداف این برنامه مشورتی میگوید: “اول، میخواهیم نشان دهیم که توافق صلح میتواند منافع اساسی به همه افغانها برساند و به نفع تمامی جوانب درگیر است. دوم، میخواهیم اصول و موضوعهایی را شناسایی کنیم که راهنمای تصمیمها در ارتباط با توافق باشد. و آخر، هدف ما فراهمآوری ایدههای واقعی در باره ارتقاء یا تدوین برنامههایی برای تداوم صلح و درک فرصتهای تازه اقتصادی در افغانستان است.”
- بانک جهانی: رشد اقتصادی افغانستان با چالش جدی مواجه است
- بانک جهانی: اقتصاد افغانستان علیرغم گسترش ناامنی رشد نسبی داشته
- کنفرانس ژنو به افغانستان پول میدهد یا حساب میگیرد؟
- توافق در بروکسل: ۱۵ میلیارد دلار طی چهار سال آینده به افغانستان کمک خواهد شد
کرلی خاطرنشان میسازد که این مشورتها به زمان مهم برای افغانستان رسیده و میگوید: “اگرچه بانک جهانی به ندرت تحلیلهای تکنیکی فراهم میکند و در روند صلح دخالت ندارد. اولویت ما، برنامهریزی برای آینده افغانستان است. دورنمای صلح در صورتی ارتقا مییابد که شرایط مساعد اقتصادی و فرصتهای شغلی برای آنهایی فراهم شود که در غیر آن سلاح به دست میگیرند.”
آقای کرلی میگوید: “درنظر گرفتن دیدگاههای مردم برای موثریت برنامهریزی حیاتی است. ”

بنا به ارزیابیهای بانک جهانی، افغانستان همزمان با رفتن به سمت خوداتکایی باید به صلح دست یابد. تداوم کمکهای بینالمللی پس از توافقات سیاسی صلح مهم است.
نمایندگان طالبان نیز خواستار تداوم کمکهای جامعه جهانی پس از توافق صلح در افغانستان شدهاند.
برخی ناظران روند صلح افغانستان نیز معتقدند که آمادگی بانک جهانی در نتیجه فضای خوشبینی به توافقات صلح در آینده نزدیک است.
بنا به ارزیابیهای بانک جهانی، تداوم کمکهای جامعه جهانی به بهبود شاخصهای اقتصادی و اجتماعی از جمله دسترسی به بهداشت و آموزش، کاهش مرگ و میر اطفال، افزایش طول عمر، افزایش درآمد سرانه، کارکرد نهادهای حکومت و دسترسی به خدمات زیربنایی انرژی و ارتباطات کمک کرده است. اما، افغانستان همچنان بهشدت به حمایت خارجی وابسته است، کمکهای بینالمللی هنوز حدود سه چهارم نیازهای خدماتی، زیرساختها و امنیت در این کشور را پرداخت میکند.

بانک جهانی توصیه میکند که “تداوم سرمایه گذاری در خدمات اولیه و زیرساختها برای توسعه اقتصادی و خوداتکایی افغانستان حیاتی است. ترکیب محیط کاری سالم و آموزشدیده با گسترش زیربناها میتواند شرایط آغاز و بهبود کسب و کار را ایجاد کند. رشد بخش خصوصی میتواند درآمد مالیاتی را فراهم کرده و اتکای زیاد فعلی افغانستان به کمکهای خارجی را کاهش دهد”.
در گزارش بانک جهانی درباره اصولی که برای بهبود شرایط پس از توافق صلح در نظر گرفته شود، آمده است که “دادن سیگنال تغییر” و بهبود زندگی پس از دستیابی به صلح و حمایت از تساوی و ادغام برای اطمینان از بهرهمندی براساس نیازها و نه ارتباطات سیاسی و بودن در گروههای مسلح باید در نظر گرفته شود، در غیر آن شواهد نشان میدهد که ممکن است سبب نارضایتی و فساد شود.
همچنین در نظر داشت ایجاد فرصتها برای جوانان و زنان و ارتقای ثبات اجتماعی، دقت برای پیشگیری از ایجاد منازعه و تشدید شکافهای اجتماعی مهم است.
امضاکنندگان نامه درخواست استعفای آیتالله خامنهای به ‘براندازی’ متهم شدند

اداره کل اطلاعات مشهد و استانداری خراسان رضوی در اظهاراتی مشابه ۱۲ نفر از امضا کنندگان نامه درخواست استعفای آیتالله خامنهای را مرتبط با سازمانهای امنیتی خارجی و “برانداز” دانستند.
بیانیه اداره اطلاعات و بیانیه استانداری خراسان رضوی تاکید کردهاند که بازداشت امضا کنندگان این نامه ارتباطی با نامه به آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران ندارد.
اداره اطلاعات مشهد در بیانیه خود نوشته که دستگیرشدگان اخیر در مشهد از “جریانات ضد انقلاب خارج نشین خط میگرفتند” و ماموریتشان “طراحی و اجرای توطئه و فتنه جدیدی بوده که این توطئه با حضور عوامل نفوذی کشف و خنثی شد”.
برخی امضاکنندگان نامه درخواست استعفای رهبر ایران پس از آن بازداشت شدند که در حمایت از کمال جعفری یزدی یکشنبه ۲۰ مرداد، مقابل ساختمان دادگستری مشهد تجمع کرده بودند. این تجمع با حمله نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد و شماری از تجمعکنندگان بازداشت شدند.
کمال جعفری یزدی از مجروحان جنگ ایران عراق و از امضا کنندگان بیانیه موسوم به ۱۴ نفر به اتهام “توهین به رهبری” به ۱۳ سال حبس محکوم شد. او اخیرا به علت سکته مغزی در بخش آیسییو بستری شده است.
- یکی دیگر از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای آیتالله خامنهای ‘بازداشت شد’
- جمعی از امضا کنندگان نامه درخواست استعفای آیتالله خامنهای بازداشت شدند
اداره کل اطلاعات مشهد نوشته بازداشتشدگان “با تحریک احساسات اقشار مختلف جامعه به ویژه ایثارگران و جانبازان انقلاب اسلامی و تحریک اقوام و مذاهب ضمن برپایی تجمعات اعتراضی قصد داشتند با همکاری رسانهها و شبکههای ماهوارهای معاند، به تدریج فضای جامعه را ملتهب کنند”.
این نهاد همچنین مدعی شده که بازداشتیها “در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی قصد داشتند با برقراری ارتباط برنامهریزی شده با نامزدهای منتقد فضا را برای ایجاد آشوب و درگیریهای داخلی” پیش ببرند.
معاون استانداری: هنوز اعتراف نکردهاند که قصدشان انتخابات بوده
همزمان با بیانیه اداره کل اطلاعات، حسن جعفری، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی در گفتگو با ایسنا گفت: “اقدام و طراحی آنها در مرحله بازجویی است و هنوز اعترافی نکردند که هدفشان کاندیداها و انتخابات بوده است. آنها قصد ایجاد ناامنی داشتند”.
این اخبار در حالی منتشر میشود که نزدیکان امضاکنندگان نامه میگویند آنها به خاطر نامه تحت فشارند.
در موارد قبلی نیز نویسندگان نامههای انتقادی به آیتالله خامنهای با زندان و فشار نهادهای امنیتی مواجه بودهاند.
امضاکنندگان این نامه که تعدادی از فعالان مدنی و سیاسی در داخل ایران هستند، خرداد امسال خواهان استعفای رهبری جمهوری اسلامی و تغییر قانون اساسی ایران شده بودند.
اما به عقیده معاون سیاسی و امنیتی استانداری خراسان رضوی “افرادی که هفته گذشته در مشهد دستگیر شدند با خارج کشور مرتبط بوده و قصد براندازی داشتند و دستگیری آنها هیچ ارتباطی با نامه آنان به رهبری ندارد”.
نویسندگان نامه پس از انتشار آن احضار شده بودند.
محمد نوریزاد، محمد ملکی، هاشم خواستار، گوهر عشقی ، عباس واحدیانشاهرودی، حوریه فرجزاده ، کمال جعفرییزدی، محمد مهدویفر، جواد لعلمحمدی، رضا مهرگان، محمدرضا بیات، محمد کریمبیگی، زرتشت احمدیراغب و محمدحسین سپهری، امضا کنندگان این نامه بودند.
پومپئو: توانستهایم جلوی فروش ۲.۷ میلیون بشکه نفت ایران را بگیریم

مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا مدعی شده که تحریمهای نفتی کاخسفید علیه صادرات نفت ایران توانسته جلوی فروش دو میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه از نفت این کشور را بگیرد. این در حالی است که ایران مدعی است همچنان قادر است نفت خود را بفروشد.
وزیرخارجه آمریکا که این سخنان را در گفتگو با شبکه تلویزیونی اماسانبیسی طرح کرده گفته به کارآیی بازگرداندن تحریمها علیه تهران یقین دارد و مطمئن است که کاخسفید میتواند به استراتژی خود در این زمینه ادامه دهد.
اشاره آقای پومپئو به راهبرد “به صفر رساندن صادرات نفت ایران” است که دولت دونالد ترامپ از ماه مه گذشته پیش گرفته است.
آقای ترامپ بعد از خروج یک جانبه دولت آمریکا از توافق هستهای میان شش قدرت جهانی و ایران که به برجام موسوم شده است، از نوامبر سال گذشته تحریمهای هستهای علیه ایران را از سر گرفته است.
با وجود این، بسیاری از کشورهای وارد کننده نفت از ایران از ماه نوامبر تا ماه مه گذشته فرجهای شش ماهه دریافت کرده بودند که همزمان با ادامه خرید نفت از ایران، به دنبال جایگزین کردن منابع خرید انرژی بروند.
بر همین اساس، واشنگتن با توقف صدور معافیتها در ماه مه امسال اعلام کرد که با توجه به مخالفت ایران برای مذاکره هستهای مجدد با آمریکا، بنا دارد با “به صفر رساندن” صادرات نفت این کشور، علاوه بر قطع منابع مالی تهران، فشار مضاعفی علیه مقامهای این کشور وارد کند تا آنها وادار به گفتگو با واشنگتن شوند.
راهکاری که با وجود تاثیر چشمگیر بر صادرات نفت ایران، هنوز نتوانسته این کشور را به گفتگوی مستقیم با کاخسفید متقاعد کند.

ترامپ: ایران میخواهد مذاکره کند اما نمیداند چه کند
پیش از اظهارات امروز آقای پومپئو، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا هم گفته بود فشار تحریمهای نفتی بر ایران بیشتر از انتظار آمریکا بوده است.
او همچنین بار دیگر تکرار کرد که ایران در پی مذاکره با آمریکاست ولی نمیداند چه بکند.
آقای ترامپ روز گذشته، دوشنبه ۱۹ اوت، در پاسخ به سوالی درباره رفع توقیف از نفتکش ایرانی در جبل الطارق، بدون اشاره به این کشتی گفت: “ایران میخواهد مذاکره کند. آنها فقط نمیدانند چه بکنند. آنها مردمان مغروری هستند… اقتصاد ایران در حال سقوط است. تورم به شدت بالاست. وضعشان بد است. آنها نفت نمیفروشند. ما تحریمشان کردیم و نفت کمتری میفروشند. یعنی کمتر از آن چه فکر میکردیم.”
بیشتر بخوانید
ترامپ: کاهش فروش نفت ایران بیشتر از انتظار ماست
همزمان گزارشهای متعددی طی چند ماه گذشته منتشر شده که از تلاش ایران برای دور زدن تحریمها و صادرات نفت خود تحت عناوین دیگر حکایت دارد.
دو هفته پیش اطلاعاتی که یک شرکت ردیابی نفتکش در اختیار روزنامه فایننشال تایمز آمریکا قرار داده بود نشان میداد که چین به خرید نفت از ایران ادامه میدهد.
بیشتر بخوانید
موسساتی که نفتکشها را ردیابی میکنند، میگویند ایران همچنان با استفاده از روشهای غیرمعمول در تلاش است نفت خود را به خریداران برساند. البته تا اینجا چین به عنوان خریدار اصلی نفت ایران در دوران تحریم معرفی شده و هنوز مشخص نیست که هند و ترکیه هم بعد از پایان صدور معافیتهای آمریکا از ایران نفت خریده باشند.
صادرات نفت ایران از آبان پارسال با بازگشت تحریمهای آمریکا رو به کاهش گذاشت. اردیبهشت امسال بعد از آنکه آمریکا اعلام کرد دیگر معافیت خرید نفت از ایران را تمدید نمیکند، حجم صادرات ماهانه ایران باز هم کمتر شد تا آنکه شرکت ردیابی نفتکشهای کپلر، اعلام کرد در ماه ژوئیه، ایران تنها حدود ۴۰۰ هزار بشکه را به قصد صادرات بار نفتکشهای خود کرده که بخش عمده آن بدون خریدار مانده است. این آمار نشان میدهد که فروش نفت ماهانه ایران نسبت به ماه مشابه پارسال نزدیک به ۹۰ درصد کاهش یافته است. نمودار زیر این کاهش را نشان میدهد.
صادرات* ماهانه نفت خام ایران
ستونهای قرمز حجم صادرات بعد از بازگشت تحریمهای آمریکا را نشان میدهد
بیشتر بخوانید
- نیویورک تایمز: علیرغم تحریمهای آمریکا، ایران به صادرات نفت خود ادامه میدهد
- تحریم ایران؛ ردیابی خریداران و محمولههای بینام و نشان نفت
مقامهای دولت ایران هم طی چند ماه گذشته بارها مدعی شدهاند که تلاش آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت این کشور “ناکام خواهد ماند”.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران دو ماه پیش گفته بود: “شرایط امروز از دوران جنگ سخت تر است، زیرا زمان جنگ مشکلی در صادرات نفت نداشتیم و تنها صدام واحدهای ما را هدف قرار میداد، ضمن آنکه پول نفت را میگرفتیم اما الان این فرایند به سختی انجام میشود”.
بیشتر بخوانید
وزیر نفت ایران: نمیتوانیم به اسم ایران نفت صادر کنیم
آقای زنگنه یک ماه بعد از این اظهارات و در اوایل ماه ژوییه گذشته اظهار امیدواری کرده بود که وضعیت صادرات نفت خام ایران بهبود یابد.
وزیر نفت ایران در گفتگو با تلویزیون این کشور گفته بود: “با همه توان تلاش میکنیم و قبلا هم به شوخی گفتهام که اگر دوستانمان در داخل بگذارند، از عهده دشمنانمان بر میآییم… در حال حاضر برای ما میزان بشکههای صادراتی مهمتر از قیمت نفت است.”
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید.
اشرف غنی در صدسالگی استقلال افغانستان: انتقام هر قطره خون مردم خود را میگیریم

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان امروز (۲۸ اسد/مرداد) در مراسم گرامیداشت از صدمین سالگرد استقلال افغانستان از بریتانیا، پای منار استقلال در محوطه وزارت دفاع افغانستان اکلیل/تاج گل گذاشت و گفت: “انتقام قتل عام شهروندان و هر قطره خون مردم خود را خواهیم گرفت”.
پس از این مراسم، رئیسجمهوری افغانستان در مراسم افتتاح قصر بازسازیشده دارالامان شرکت کرد و با یادآوری رویداد انتحاری روز شنبه (۲۶ اسد/مرداد) در مراسم عروسی گفت: “طالبان با انکار از دست داشتن در این حمله از بار ملامتی شانه خالی کرده نمیتوانند، تهداب این چنین کشتار و قتلهای بیرحمانه را آنان نهادهاند. طالبان بارها این چنین حملات ظالمانه، وحشیانه و بیرحمانه را در مساجد، مکاتب و اماکن عامه انجام دادهاند و مسئولیت آن را نیز به دوش گرفتهاند.”
آقای غنی در سخنرانیاش گفت برای احترام به قربانیان این رویداد جشنی که قرار بود به مناسبت صدمین سالروز استرداد استقلال کشور، برگزار شود به تعویق افتاده است. او گفت: “دشمن با ریختاندن خون افراد ملکی(غیرنظامی)، برگزاری مراسم شاندار(مجلل) ما را به تعویق انداختند.”
او افزود: “من امروز یکجا با ملت به گلیم غم نشستهام، با جدیت تعهد میکنم که داعش و تروریستان را ریشهکن کرده و حامیان آنان را همین گونه، به گلیم غم مینشانیم.”
جشنی که به تاخیر افتاد
دولت افغانستان برای تجلیل از صدمین سالگرد استقلال افغانستان ترتیبات ویژهای را در نظر گرفته بود. قرار بود عصر امروز آقای غنی با شماری از چهرههای سیاسی افغانستان در قصر دارالامان دیدار کند و صدمین سالگرد استقلال افغانستان با برپایی برنامههای ویژه ساز و سرود جشن گرفته شود.
اما روز گذشته دولت افغانستان اعلام کرد که به دلیل حادثه خونین روز شنبه مراسم رسمی جشن دارلامان را به زمان دیگری به تعویق انداخته است.

در انفجار انتحاری روز شنبه در یک سالن عروسی در کابل دستکم ۶۳ نفر کشته و ۱۸۲ نفر غیر نظامی زخمی شدند.
گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) با انتشار خبرنامهای مسئولیت این حمله را به عهده گرفته و گفته است که شیعیان را هدف قرار داده است.
رئیس جمهوری افزود: “جامعه جهانی نباید در مقابل این گونه اعمال وحشیانه و ضد بشریت خاموشی اختیار کند، بلکه آنان باید بخاطر ردیابی لانههای تروریستان و محکوم نمودن اعمال آنان، در کنار افغانها بایستند.”
آقای غنی در میان گفتههایش با اشاره به این رویداد خونین از مردم افغانستان خواست”عناصر داعشی” را در محل زندگی و کارشان افشا کنند تا ریشه این گروه از افغانستان برکنده شود.
- خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
یونان بعد از هشدار آمریکا: ایران درخواستی برای ورود نفتکش خود نداده

دولت یونان اعلام کرده است که ایران درخواستی برای پهلو گرفتن نفتکش آدریان دریا در بنادر یونان نداده است.
پیشتر آمریکا درباره هر گونه کمک به نفتکش ایرانی و پذیرش آن به یونان هشدار داده بود.
آدریان دریا ۱ که پیشتر با نام گریس ۱ شناخته میشد، شامگاه یکشنبه ۱۸ اوت (۲۷ مرداد) بعد از حدود یک ماه و نیم توقیف در آبهای جبلالطارق، این تنگه را ترک کرد.
اطلاعات مربوط به ردیابی کشتیها مقصد این نفتکش را بندر کالاماتا در سواحل جنوبی پلوپونز یونان و زمان رسیدن به مقصد را روز ۲۶ اوت ( ۴ شهریور) نشان میداد.
اما وزیر تجارت دریایی یونان امروز سهشنبه به خبرنگاران گفت “هیچ گونه درخواست رسمی برای ورود نفتکش ایرانی به بندری در یونان ارائه نشده است. ما مسیر این کشتی را دنبال میکنیم و با وزارت خارجه در تماس هستیم.”
مقامهای یونان میگویند بر اساس استانداردهای کشتیرانی، کشتیها ۴۸ ساعت قبل از ورود برای پهلو گرفتن درخواست میدهند.

آمریکا گفته بود که “موضع قاطع” خود را در قبال نفتکش ایرانی که حدود دو میلیون بشکه نفت خام حمل میکند، به دولت یونان اطلاع داده است.
خبرنگاران میگویند این موضوع آزمونی بزرگ برای دولت کیریاکوس میتسوتاکیس خواهد بود که ماه گذشته میلادی به نخست وزیری یونان رسید و از نظر سیاسی متمایل به غرب است.
- ناخدای نفتکش توقیفشده ایران: نیروی دریایی بریتانیا از قوه قهریه استفاده کرد
- اشاره غیرمستقیم روحانی به آمادگی برای مبادله نفتکش ها
- آمریکا به خدمه نفتکش گریس-١ و ‘کشتیهای مرتبط با سپاه پاسداران’ ویزا نمیدهد
- سپاه یک نفتکش بریتانیایی را توقیف کرده است
نفتکش آدریان دریا روز چهارم ژوییه با ورود نیروهای ویژه بریتانیایی در آبهای جبلالطارق توقیف شد.
جبلالطارق منطقهای خودگردان با دولتی محلی در جنوب اسپانیاست که تحت حاکمیت بریتانیا اداره میشود.
بریتانیا گفت که این نفتکش به این دلیل توقیف شده که در حال انتقال نفت به بندری در سوریه بوده، در حالی که سوریه مشمول تحریمهای اتحادیه اروپا است.
جبلالطارق هم اعلام کرد آزادی کشتی با این شرط صورت گرفته که نفتکش به سوریه نرود.
ایران از ابتدای توقیف نفتکش همواره تاکید کرده که مقصد این کشتی سوریه نبوده است.
بلافاصله بعد از صدور حکم رفع توقیف این کشتی دادگاهی فدرال در آمریکا حکم به توقیف آن با دلایلی متفاوت داد اما جبلالطارق این درخواست را رد کرد.
تهران درباره هر گونه اقدام آمریکا علیه نفتکش خود هشدار داده و گفته چنین اقدامی پیامدهای جدی به دنبال خواهد داشت.
بحران سیاسی در ایتالیا؛ نخستوزیر استعفا میکند

جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا، پس از حملهای شدید به ماتئو سالوینی، وزیر کشور، به سنای ایتالیا گفت که استعفا خواهد کرد.
آقای کونته گفت ماتئو سالوینی “با بیمسئولیتی” و برای “منافع شخصی و حزبی” یک بحران سیاسی تازه در ایتالیا ایجاد کرده است.
او گفت آقای سالوینی کارکرد دولت را مختل کرده و افزود “من از این فرصت استفاده میکنم تا استعفایم را تقدیم رئیس جمهوری کنم.”
آقای سالوینی، رهبر حزب دستراستی و ضد مهاجرت “لیگ شمال” از پارلمان ایتالیا در خواست رای عدم اعتماد به آقای کونته را ایتالیا را داده است.
ماتئو سالوینی رهبر حزب لیگ شمال (لیگ) است که در ائتلاف با حزب پنج ستاره دولت ائتلافی تشکیل داده و دو حزب توافق کردند که آقای کنته که یک حقوقدان مستقل بود را به نخستوزیری انتخاب کنند.
- مشاجره نخست وزیر و وزیر کشور ایتالیا بر سر کشتی حامل پناهجویان
- انتخابات پارلمان اروپا: کاهش قدرت احزاب عمده؛ موفقیت سبزها و ملیگراها
- دو حزب عوامگرای ایتالیا در آستانه تشکیل دولت ائتلافی
آقای سالوینی همچنین گفته که دیگر نمیتواند به ائتلاف با حزب پنج ستاره ادامه دهد.
آقای کونته امروز در سنای ایتالیا گفت حزب لیگ شمال پس از موفقیتش در انتخابات پارلمان اروپا به دنبال ایجاد بستری است برای برگزاری انتخابات در ایتالیا.
در انتخابات پارلمان اروپا در ایتالیا که ماه مه برگزار شد، لیگ شمال ٣٤ درصد و حزب پنج ستاره ١٧ درصد آرا را به دست آوردند.
پیش از اعلام استعفای آقای کونته، لوئیجی دی مایو، رهبر حزب پنج ستاره در فیسبوک نوشت امروز “روزی است که لیگ باید به اشتباهاتش برای زمین زدن همه چیز و ایجاد یک بحران دولتی در نیمه ماه اوت پاسخ دهد.”
او گفت که کار با آقای کونته برایش افتخاری بوده است.
اشاره ترامپ به امکان ملاقات با رهبر چین پیرامون اعتراضات هنگکنگ

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به امکان ملاقات با شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، برای بحث درباره بحران عمیق سیاسی که هنگ کنگ را فراگرفته اشاره کرده است.
آقای ترامپ در توییتی گفت مطمئن است که آقای شی می تواند “به سرعت و به صورتی انسان دوستانه” به اعتراضات هنگ کنگ رسیدگی کند.
او نوشت که آقای شی “یک رهبر بزرگ است که در میان مردم خود از احترام زیادی برخوردار است.”
او این توییت را با این عبارت به پایان برد: “ملاقات شخصی؟”.
اظهارات آقای ترامپ پس از آن مطرح می شود که هنگ کنگ برای چندین هفته شاهد تظاهرات دمکرسی خواهانه بوده است.
در همین حال جان بولتون، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا، به چین هشدار داد در هنگ کنگ “آهسته” گام بردارد “چون آمریکایی ها (حوادث) میدان تیانآنمن را فراموش نکرده اند.”
او به “صدای آمریکا” گفت که تکرار سرکوب نظامی اعتراضات دانشجویی در سال ۱۹۸۹ “اشتباه بزرگی” خواهد بود.
پیشتر چین درگیری های خشونتبار در اعتراضات عمومی هنگ کنگ را به عنوان “رفتاری نزدیک به تروریسم” محکوم کرد؛ اظهاراتی که نشانه سخت تر شدن موضع چین مقابل معترضان است.
سه شنبه بعد از چند روز اعتراضات مسالمت آمیز در فرودگاه بین المللی هنگ کنگ، درگیری هایی میان معترضان و پلیس روی داد.

در تصاویر ویدئویی ماموری دیده می شود که سلاح خود را به روی معترضانی نشانه می رود که او را با باتوم خودش می زنند.
این دومین بار در یک هفته اخیر است که مقام های چینی عملکرد تظاهرکنندگان در هنگ کنگ را به رفتار تروریستی تشبیه می کنند.
دولت آمریکا پیشتر گفت که “عمیقا نگران گزارش ها از حرکات نیروهای شبه نظامی در مرز هنگ کنگ است” و چین را ترغیب کرد به خودمختاری گسترده هنگ کنگ احترام بگذارد.
با این حال بیشتر تحلیلگران بر این نظرند که در این مقطع مداخله نظامی مستقیم چین هنوز نامحتمل است.
این مستعره سابق بریتانیا دارای موقعیت ویژه است به طوری که نظام حقوقی و قضایی مستقل خود را دارد و شهروندان آن از آزادی ها و حقوقی برخوردارند که در خاک اصلی چین وجود ندارد. با این حال بسیاری از فعالان بر این باورند که این موقعیت اکنون در خطر است.
در ده هفته اخیر میلیون ها هنگ کنگی در تظاهرات ضددولتی شرکت کرده اند، تا خواستار اصلاحات دمکراتیک و تحقیق درباره آنچه می گویند رفتار بی رحمانه پلیس است شوند.
درحالی که بخش بزرگی از اعتراضات در آرامش برگزار شده، شمار فزاینده ای به درگیری های خشن با پلیس منجر شده است.
- درگیری پلیس هنگ کنگ با تظاهرکنندگان
- معترضان برای روز دوم فرودگاه هنگکنگ را فلج کردند
- تمام پروازهای فرودگاه بینالمللی هنگ کنگ لغو شد
- ترامپ: چین نفرات ارتش را به مرز با هنگکنگ اعزام کرده است
- هنگکنگ طرح جنجالی استرداد مظنونان به چین را معلق کرد
- فعال دانشجویی سرشناس خواهان کنارهگیری رهبر هنگکنگ شد

امراسم نماز عید قربان در بیتالمقدس به خشونت کشید
حق نشر عکسAFP
اموران پلیس برای متفرق کردن جمعیت از نارنجک صوتی و شوکدهنده استفاده کرده است.
هزاران فلسطینی برای شرکت در نماز و جشن عید قربان در مسجدالاقصی گرد آمده بودند.
رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند که تعدادی از نمازگزاران مسلمان و همچنین یهودیانی که برای عبادت به محل رفته بودند، زخمی شدهاند.
گروهی از یهودیان هم تلاش کردهاند برای عبادت وارد “حرم شریف” یا کوه معبد” شوند که مسجدالاقصی هم در آن واقع شده است.
عید قربان امسال با مراسم “تیشا بئاو” یهودیان همزمان شده و یهودیان به همین دلیل تلاش کردهاند وارد محدوده حرم شریف شوند.
به نوشته روزنامه اسرائیلی هاآرتص پلیس اسرائیل ابتدا مانع حضور آنها شده اما بعد از “ارزیابی مجدد” اجازه داده آنها وارد مجموعه شوند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه سیاستمداران راست افراطی در اسرائیل از تصمیم پلیس برای ممانعت از حضور یهودیان به شدت انتقاد کرده بودند.
- درباره ‘معامله قرن’ بین اسرائیل و فلسطین چه میدانیم؟
- آخرین برگ محمود عباس؛ بازی مرگ و زندگی تشکیلات خودگردان فلسطینی
- پادشاه اردن بر تشکیل کشور مستقل فلسطینی تاکید کرد
حق نشر عکسAFP
تصمیم پلیس برای اجازه دادن به یهودیان حاضر در محل برای ورود به مجموعه، باعث بالا گرفتن تنشها و منجر به درگیریهای خشونتآمیز شده است. این درگیریها بعد از پایان مراسم نماز عید قربان آغاز شده است.
به گفته هلال احمر ۳۷ فلسطینی در این درگیریها زخمی و ۱۴ نفر از آنها به بیمارستان منتقل شدهاند.
پلیس اسرائیل هم گفته است که چهار مامور در این درگیریها مجروح شدهاند.
مجموعه قدس شریف که مسجدالاقصی و قبهالصخره در آن واقع شده، حساسترین مکان مقدس در مناقشه اسرائیل و فلسطینیان است.
این مجموعه سومین مکان مقدس مسلمانان و مقدسترین مکان برای یهودیان محسوب میشود که آن را جایگاه دو معبد باستانی میدانند.
تعطیلات تیشا بئاو که امسال با عید قربان همزمان شده در واقع یادبود ویران شدن این دو معبد باستانی به باور یهودیان است.
قدس شریف در شرق بیتالمقدس و در منطقهای واقع شده که اسرائیل بعد از جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ میلادی آن را اشغال و ضمیمه خاک خود کرد. این اقدام هرگز از سوی جامعه بینالمکلل به رسمیت شناخته نشد.
یهودیان اجازه دارند از از قدس شریف بازدید کنند اما بای جلوگیری از تنش اجازه عبادت در آن را ندارند.
عکس- خبر؛ برگزاری مراسم عید قربان در کشورهای اسلامی
امروز یکشنبه ۲۰ مرداد (۱۲ اوت)، در اکثرکشورهای مسلمان جهان از جمله افغانستان عراق، سوریه، مصر روز عید قربان جشن گرفته میشود. این روز در کشورهای اسلامی تعطیل است. از جمله مراسم این روز برگزاری نماز عید قربان و قربانی کردن است.
در ایران فردا (دوشنبه ۲۱ مرداد) عید قربان اعلام شده است.
حق نشر عکسREUTERSImage captionبرگزاری نماز عید قربان در موصل عراقحق نشر عکسEPAImage captionعید قربان در هرات در افغانستانحق نشر عکسAFPImage captionبشار اسد، رئیس جمهور سوریه در میان نمازگزاران در روز عید قربانحق نشر عکسREUTERSImage captionمسلمانان بوسنی در حال ذبح گوسفند در روز عید قربانحق نشر عکسEPAImage captionمسلمانان مصر در حال برگزاری نماز عید قربان در قاهرهحق نشر عکسEPAImage captionبرگزاری نماز عید قربان در صنعا، پایتخت یمنحق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionمحمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در صف نمازگزاران عید قربان در کرانه باختریحق نشر عکسEPAImage captionبرگزاری نماز عید قربان در مرکز بغداد، پایتخت عراق
پلیس نروژ: حمله به مسجدی در اسلو احتمالا به عنوان عملی تروریستی بررسی میشود
حق نشر عکسAFPImage captionفردی که توانست مهاجم را خلع سلاح کند دچار جراحات اندکی شده است
پلیس نروژ گفته است تیراندازی درمسجدی درحومه اسلو، پایتخت احتمالا به عنوان “عملی تروریستی” مورد بررسی قرار گرفته میشود.
روز گذشته (شنبه ۱۰ اوت/ ۱۹ مرداد)، مردی در مسجد “النور” در حومه اسلو اقدام به تیراندازی کرد.
گزارش شد که یکی از افراد حاضرکه توانست تیرانداز را خلع سلاح کند، دچار جراحات اندکی شده است.
به گفته پلیس نروژ پس از بازداشت مهاجم، پلیس اقدام به بازرسی محل سکونت این فرد کرده که در آنجا جسد یک زن نیز پیدا شده است.
حق نشر عکسREUTERS
عرفان مشتاق از خادمان مسجد النور در نزدیکی اسلو، پایتخت نروژ، به یک روزنامه محلی گفته: “یکی از اعضای ما در پی تیراندازی مرد سفیدپوست مسلحی که کلاه ایمنی بر سر گذاشته بود و لباس رزمی به تن داشت زخمی شده است.”
مهاجم با جلیقه ضدگلوله و دو تفنگ و یک سلاح کمری وارد این مسجد شده بود.
پلیس گفته به نظر میآید مظنون به تنهایی این عمل را انجام داده است.
- یک زخمی در حمله مسلحانه به مسجدی در نروژ
- مراسم یادبود ملی قربانیان حمله به مساجد در نیوزیلند برگزار شد
اشرف غنی : حکومت فعلی نمیتواند درمورد صلح تصمیم بگیرد
Image captionغنی: حکومت فعلی در مورد صلح تصمیم نمیگیرد
اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان میگوید که حکومتش در آخرین روزهای پایان قانونی دورهاش قرار دارد و نمیتواند در مورد صلح تصمیم بگیرد.
آقای غنی، امروز (۲۰ اسد/مرداد) در سخنرانیاش پس از نماز ویژه عید قربان در جمعی از مقامها و شخصیتهای افغان در ارگ ریاست جمهوری تاکید کرد که انتخابات باید برگزار شود و یک حکومت با صلاحیت و قوی در مورد صلح افغانستان تصمیم بگیرد.
او با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری پیشرو گفت: “آیا یک حکومت ضعیف صلح کرده میتواند؟ آیا یک حکومت که در آخرین مرحله مدت قانونیاش باشد تصامیم سخت را گرفته میتواند؟ صلح قاطعیت و صلاحیت میخواهد.”
آقای غنی افزود که “مذاکرات بی قید و شرط، اما صلح مشروط” است و مردم افغانستان “صلح ملی میخواهند نه سمتی و حزبی.”
او هشدار داد که صلح نباید باعث مهاجرت و فرار مغزها شود. او گفت: “زمان آن گذشته که دختران افغان شلاق میخوردند و کودکان از مکتب/مدرسه محروم میشدند.”
رئیس جمهوری غنی گفت: “صلح خواست هر افغان است اما صلحی که در آن عزت افغانها باشد . صلحی نمیخواهیم که در آن مردم بیوطن شوند. صلح آمدنی است، صلحی که اکثریت مطلق افغانان میخواهند. با مذاکراتی که دولت افغانستان در آن حضور داشته باشد.”
- افغانستان؛ به مناسبت عید فطر حدود ۹۰۰ زندانی طالب آزاد میشوند
- عکس خبر: طالبان و نیروهای امنیتی افغان عید فطر را با هم تجلیل کردند
- با کشته شدن مهاجمان درگیری در نزدیک ارگ ریاست جمهوری افغانستان پایان یافت
آقای غنی گفت که توطئههایی شنیده میشود که “خارجیها میخواهند چنین و چنان شود اما در مسائل ملی تنها افغانها تصمیم میگیرند.”
آمادهباش برای تامین امنیت در روزهای عید
در همین حال وزارت دفاع و داخله افغانستان اعلام کردهاند که نیروهای دفاعی و امنیتی برای تامین امنیت شهروندان در روزهای عید به حالت “احضارات (آمادهباش) درجه یک” قرار میگیرند.
نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت داخله افغانستان گفت که در روزهای عید، عیدگاهها، تفریحگاهها، پارکها و جاهایی که شهروندان کشور در روزهای عید به آنجا میروند بهطور جدی تامین امنیت میشود.
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionوزارت دفاع و داخله افغانستان دیروز اعلام کردند که نیروهای دفاعی و امنیتی برای تامین امنیت شهروندان در روزهای عید به حالت “احضارات درجه یک” قرار میگیرند.
چند روز قبل ملا هبتالله آخندزاده، رهبر گروه طالبان نیز برخلاف پیام حدود دوماه پیشش به مناسبت عید فطر، در پیام عیدی جدیدش به راه حل صلحآمیز افغانستان تاکید کرد.
رهبر طالبان در پیام جدیدش گفته: “در سطح کشور امارت اسلامی نقش محوری را در موضوع صلح و آشتی ایفا میکند.”
سال گذشته در اولین ساعات عید قربان ارگ ریاست جمهوری افغانستان هدف حمله چند گلوله خمپاره (هاوان) قرار گرفته بود.
نجیب دانش، سخنگوی پیشین وزارت کشور/داخله افغانستان در آن زمان گفته بود که دو تا سه نفر از “تروریستان” در حوزه اول در “سرای ماهی فروشان” جابجا و از آنجا با راکت و هاوان(خمپاره) قسمتهایی از شهر کابل را که شامل حوزه اول، دوم، نهم و دهم میشود هدف قرار دادند که فقط دو نظامی افغانستان مجروح شدند.
مراد علی مراد، فرمانده گارنیزیون کابل شمار حمله کنندگان را دو نفر اعلام کرد و گفته بود که در آن حمله شش نفر شامل نظامیان و افراد عادی زخمی شدند.
گروه موسوم به دولت اسلامی(داعش) مسئولیت آن حمله را به عهده گرفته بود.
- پیام عیدی رهبر طالبان؛ برای معضل افغانستان راه حل صلح آمیز انتخاب شود
- با کشته شدن مهاجمان درگیری در نزدیک ارگ ریاست جمهوری افغانستان پایان یافت