حوثیهای یمن گفتهاند که مراکز نظامی عربستان سعودی را هدف حملات جدیدی قرار دادهاند.
روز یکشنبه، ١٩ خرداد (٩ ژوئن)، تلویزیون المسیره، متعلق به حوثیهای یمن به نقل از منابع نظامی این گروه گفت که حمله پهپادهای این گروه به آشیانههای نگهداری پهپادها و تعدادی دیگراز مراکز نظامی عربستان سعودی در فرودگاه شهر جیزان (جازان)، در جنوب این کشور، خساراتی به بار آورده است.
هدف از این حمله جلوگیری از عملیات تهاجمی ائتلاف به رهبری عربستان به مواضع حوثیها عنوان شده است.
شبکه المسیره همچنین گفته است که شامگاه گذشته، “مجاهدین کمیتههای مردمی” به نیروهای ائتلاف در شرق جبلالنار در محور جیزان حمله کردند و تلفات و خسارات سنگینی به آنان وارد کردند. براساس این گزارش، در این حمله پنج تن از نیروهای ائتلاف کشته شدند و عملیات هوایی ائتلاف برای جلوگیری از پیشروی نیروهای خودی موثر نبود. تلویزیون المسیره همچنین گفتهاند که مواضع سعودی هدف حملات موشکی هم قرار گرفته است.
به گفته المسیره، نیروهای ائتلاف هم با استفاده از “پهپادهای بمبافکن” مناطق حوثیها را در داخل یمن بمباران کردند.
عربستان سعودی هنوز نسبت به این گزارشها واکنشی نشان نداده و امکان تایید مستقل آنها وجود نداشته است.
- حوثیها: حمله به خط لوله سعودی ربطی به ایران نداشت
- فدوی جانشین فرمانده کل سپاه: هر قدر بتوانیم به حوثیها کمک میکنیم
- اجلاس سران کشورهای عرب جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرد
- امارات: عملیات خرابکارانه در آبهای ساحلی تلفاتی نداشت
هفته گذشته، حوثیهای یمن، که از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردارند، با استفاده از پهپاد حامل مواد منفجره یک پایگاه نظامی واقع در نجران، در جنوب عربستان را هدف قرار دادند. از خسارات و تلفات احتمالی این حمله خبری منتشر نشده است.
یک هفته پیش از آن هم پهپادهای حوثیها به یک خط لوله نفتی عربستان حمله کرد و خساراتی به آن وارد آورد و باعث توقف موقت فعالیت این خط لوله شد. این حمله پس از وقوع انفجار در چهار نفتکش متعلق به نروژ، عربستان سعودی و امارات در آبهای امارات صورت گرفت. عربستان سعودی ایران را مسئول این انفجارها دانسته و برخی منابع دیگر نیز احتمال دست داشتن ایران را مطرح کردهاند اما ایران هرگونه ارتباطی با این انفجارها را تکذیب کرده است.
در پائیز سال ۲۰۱۴ شبهنظامیان حوثی، که یک گروه زیدی مذهب هستند، با ورود به صنعا، پایتخت یمن، خواستار مشارکت در دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری شدند. وی در سال ۲۰۱۲ و پس از کنارهگیری علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری یمن در جریان خیزش بهار عربی، به ریاست جمهوری انتخاب شده بود. برنامه وی شامل شامل ایجاد زیرساختهای سیاسی مناسب برای استقرار دموکراسی در این کشور بوده است.
در بهار سال ۲۰۱۵، رئیس جمهوری که عملا اختیارات خود را از دست داده بود از صنعا گریخت و حوثیها ایجاد یک دولت انقلابی برای اداره امور این کشور را اعلام کردند. با پیشروی شبهنظامیان حوثی به سوی جنوب، عربستان سعودی با تشکیل ائتلافی از تعدادی از کشورهای مسلمان و عرب، به حمایت از نیروهای دولتی پرداخت. بخش عمده حمایت ائتلاف شامل عملیات هوایی بوده که خسارات و تلفات غیرنظامی هم به همراه داشته است.
حوثیهای یمن از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردارند و به همین دلیل هم برخی از ناظران جنگ یمن را “جنگ نیابتی” بین حکومتهای ایران و عربستان سعودی توصیف کردهاند.
مقامات ائتلاف و همچنین ایالات متحده گفته اند که ایران به طور مستقیم یا به واسطه حزبالله لبنان موشک و پهپاد در اختیار حوثیها قرار می دهد اما جمهوری اسلامی تاکید داشته که حوثیها خود به فناوری پهپادی و موشکی دست یافتهاند.
آیت الله خامنه ای: معامله قرن هیچگاه به سرانجام نمی رسد

امروز نماز عید فطر تهران به امامت آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران، برگزار شد.
آیت الله خامنه ای در خطبه های نماز عید فطر ضمن ابراز قدردانی از حضور مردم در راهپیمایی آخرین جمعه ماه رمضان – روز قدس – گفت که “حضور قوی و مستحکم مردم در این حرکت بزرگ، در سیاست های جهانی و اراده های دشمنان ملت ایران بسیار تأثیرگذار است و محاسبات آنها را دچار اخلال می کند.”
وی گفت که در طول ماه رمضان هم، جوانان و نوجوانان ایرانی با وجود گرمای هوا و فصل امتحانات، روزه داری کردند و افزود که “این صحنه ها نشان میدهد ایمان و معنویت در نسل های جوان رو به رشد و افزایش است.”
رهبر ایران با تقدیر از همیاری مردم در ماه رمضان از جمله کمک رمضانی مردم به سیل زدگان، از مردم و مقامات خواست که به مسایل سیل زدگان به خصوص در مناطق گرمسیر مانند خوزستان توجه کامل کنند.
درباره ‘معامله قرن’ بین اسرائیل و فلسطین چه میدانیم؟
پومپئو تلویحا از احتمال ناکام ماندن ‘معامله قرن’ سخن گفت
حمایت کشورهای اسلامی از فلسطینیان در آستانه طرح “معامله قرن” آمریکا

آیت الله خامنه ای در بخش دیگری از خطبه های خود، “نقشه خائنانه آمریکا با عنوان معامله قرن” را “از مسایل درجه یک دنیای اسلام” معرفی کرد و گفت که “خیانت برخی کشورهای اسلامی همچون بحرین و عربستان زمینه ساز چنین نقشه خباثت آمیزی شده است.”
وی میزبانی اجلاس اقتصادی کمک به فلسطینیان توسط بحرین را در چارچوب “معامله قرن” و آن را محکوم دانست و گفت: “این اجلاس متعلق به آمریکایی هاست اما حکام بحرین با ضعف و ناتوانی و روحیه ضد مردمی و ضد اسلامی خود میزبان و زمینه ساز این اجلاس شده اند و حکام بحرین و سعودی باید بدانند در چه باتلاقی گام نهاده اند.”
رهبر ایران تاکید کرد که “طرح موسوم به معامله قرن هیچگام به سرانجام نمی رسد” و از کشورهای عربی و گروه های فلسطینی که با این طرح مخالفت کرده اند قدردانی کرد.
معامله قرن نامی است که به طرحی است که قرار است دولت آمریکا برای حل اختلاف بین فلسطینیان و اسرائیل مطرح کرده اما محتوای آن هنوز فاش نشده و اطلاعی از جزئیات آن در دست نیست.
همچنین به گزارش رسانه های خبری، به مناسب عید فطر در ایران گروهی از مقامات جمهوری اسلامی، سفیران کشورهای اسلامی و اقشار مختلف مردم در حسینیه امام خمینی با آیت الله خامنه ای دیدار کردند.
رهبر ایران در سخنانی در این گردهمایی به موضوع اختلاف فلسطینیان و اسرائیل پرداخت و گفت: “جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا بر دفاع از ملت فلسطین تأکید کرد و در مقابل دنیای استکبار ایستاد و به این ایستادگی ادامه خواهد داد.”
آیت الله خامنه ای گفت که: “دیدگاه جمهوری اسلامی بر خلاف برخی رهبران قدیمی عرب که معتقد بودند باید یهودیها را در دریا ریخت، اینگونه نیست بلکه ما معتقدیم مبارزه همه جانبه ملت فلسطین در ابعاد نظامی، سیاسی و فرهنگی باید ادامه پیدا کند، تا زمانی که غاصبان، تسلیم رأی این ملت شوند.” رهبر ایران گفت که طرح مورد نظر جمهوری اسلامی برای حل مساله فلسطین شامل نظرخواهی از ساکنان مسلمان، مسیحی و یهودی فلسطین و همچنین از آوارگان فلسطینی درباره چارچوب نظام حکومتی این کشور است.”
وی افزود: “مبارزه ملت فلسطین باید تا آن روز ادامه پیدا کند و به لطف الهی در این مبارزه مسالمت آمیز و انسانی و مورد قبول همه عُرف های عاقل عالم، ملت فلسطین پیروز نهایی خواهد بود و جوانان آن روز را خواهند دید که کشور فلسطین به مردم فلسطین بازخواهد گشت.”
ترامپ درباره ایران: ترجیحم مذاکره است اما احتمال جنگ هم هست

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، میگوید آماده است با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفتوگو کند اما همزمان هشدار داده که احتمال عملیات نظامی علیه ایران هم وجود دارد.
آقای ترامپ که به بریتانیا سفر کرده، در مصاحبه با شبکه آیتیوی گفت: “ایران جایی است که وقتی من رئیس جمهور شدم، بسیار خصمانه عمل میکرد. آنها یک کشور تروریست بودند که از این نظر در جهان اول بودند و احتمالا الان هم هستند.”
آقای ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا احتمال عملیات نظامی علیه ایران وجود دارد، گفت: “همیشه احتمالش هست. این خواست من است؟ نه. من ترجیحم این نیست. اما همیشه احتمالش هست.”
او در پاسخ به این سوال که آیا حاضر است با آقای روحانی مذاکره کند، گفت: “البته، من بسیار ترجیح میدهم گفتوگو کنم.”
همزمان با بالا گرفتن تنش میان ایران و آمریکا بعد از خروج ایالات متحده از توافق هستهای و بازگرداندن تحریمهای ایران به ویژه ممنوعیت فروش نفت، آقای ترامپ بارها برای مذاکره مستقیم با ایران برای رسیدن به “توافقی تازه” ابراز آمادگی کرده است.
پیشتر مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا گفته بود که آمریکا آماده است “بدون پیششرط” با ایران مذاکره کند، هر چند او همزمان گفت آمریکا موقعی آماده گفتگو است که ایران “مانند یک کشور عادی رفتار کند”.
اما مقامهای ارشد ایران میگویند آمریکا به دلیل خروج از برجام قابل اعتماد نیست و تضمینی وجود ندارد که به تعهدات خود پایبند باشد.
آیتالله علی خامنهای تقریبا در تمام سخنرانیهای اخیر خود امکان مذاکره با آمریکا را به شدت رد کرده و آن را “سم مهلک” خوانده است.
مذاکره احتمالی ایران و آمریکا، چهار دیدگاه
ایران و آمریکا بر شرایط خود برای مذاکره تاکید کردند
شروط روحانی برای مذاکره با آمریکا
ظریف: مراجع عالی باید برای مذاکره با آمریکا تصمیم بگیرند
ترامپ در لندن: بریتانیا و آمریکا مصمم هستند ایران به بمب هستهای دست نیابد

نگرانی چین
همزمان شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین، افزایش تنش در خاور میانه را نگرانکننده خوانده و از همه طرفها خواسته خویشتنداری کنند.
آقای شی در آستانه سفر به روسیه در مصاحبهای با رسانههای روسی گفت تنشهای خاورمیانه به دلیل “فشار بیش از حد آمریکا” به ایران و تحریمهای یکجانبه در حال افزایش است.
او تحولات جاری را نگرانکننده خواند و گفت: “دیدگاه و مواضع چین و روسیه در قبال مسئله هستهای ایران بسیار به هم نزدیک است. هر دو کشور امیدواریم که دو طرف منطقی عمل کنند، خویشتندار باشند، مذاکره و مشاوره را شدت دهند و تنش موجود را پایین بیاورند.”
چین که همواره از خریداران عمده نفت ایران بوده، بارها از خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریمهای ایران به شدت انتقاد کرده است.
آقای شی مستقیما به تحریمهای نفتی آمریکا اشارهای نکرده اما گفته: “چین قاطعانه به محافظت از حقوق و منافع مشروع و قانونی خود ادامه میدهد.”
بیشتر بخوانید: رئیس جمهوری چین نگران پیآمدهای ‘فشار شدید آمریکا بر ایران’ است
ترامپ در دومین روز سفر به بریتانیا؛ ‘رابطه تجاری بسیار قابل توجه با بریتانیا بعد از برگزیت’

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، میگوید بر این باور است که بریتانیا بعد از ترک اتحادیه اروپا میتواند با آمریکا یک معامله تجاری بسیار بسیار قابل توجه داشته باشد.
آقای ترامپ این سخنان را در دومین روز دیدار رسمی خود از بریتانیا در جلسهای با حضور مدیران شرکتهای بزرگ بریتانیایی و آمریکایی در کاخ سنت جیمز مطرح کرد. ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، که آخرین روزهای نخستوزیری خود را میگذراند، میزبان او در این نشست بود.
پرنس اندرو، فرزند ملکه بریتانیا، جرمی هانت، وزیر خارجه و فیلیپ هموند، وزیر دارایی بریتانیا از جمله حاضران در این جلسه بودند.

پس از پایان این جلسه خانم می و آقای ترامپ، به خانه شماره ۱۰ داونینگ استریت رفتند تا گفتوگوهای خود را در دفتر نخست وزیر ادامه دهند و در پی آن قرار است نشست خبری برگزار شود.
در همین حال تجمعات اعتراضی به سفر آقای ترامپ در سراسر بریتانیا از جمله در میدان ترافلگار لندن در حال برگزاری است.
جرمی کوربین، رهبر حزب مخالف دولت کارگر، قرار است در این تظاهرات سخنرانی کند.
قرار است خانم می درباره موضوعات مختلف از جمله تغییرات آب و هوایی با آقای ترامپ صحبت کند و بر انتقاد خود درباره خروج یکجانبه آمریکا از پیمان پاریس تاکید خواهد کرد.
موضوع شرکت هواوی، از محورهای دیگر بحث میان خانم می و آقای ترامپ است. درحالیکه آمریکا این شرکت بزرگ تولیدکننده گوشیهای تلفن هوشمند را در فهرست سیاه خود گذاشته است، بریتانیا هنوز تصمیمی برای توقف همکاری خود با هواوی برای راهاندازی شبکه G۵ نگرفته است.

در این نشست مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا و ایوانکا ترامپ، دختر و مشاور آقای ترامپ او را همراهی خواهند کرد.
این آخرین دیدار رسمی ترزا می در مقام نخست وزیر با یکی از رهبران جهان خواهد بود. قرار است. او جمعه، هفتم ژوئن و پس از پایان سفر آقای ترامپ از نخست وزیری بریتانیا کنار رود.
- سفر ترامپ به بریتانیا؛ او با خودش چه میآورد؟
- ترامپ در لندن؛ دیدار با ملکه و چای عصرانه با ولیعهد بریتانیا
- ترامپ در لندن به روایت تصویر

امروز سهشنبه “تظاهرات سراسری” در اعتراض به سفر آقای ترامپ از ساعت ۱۱ صبح در میدان ترافالگار در نزدیکی دفتر نخست وزیر بریتانیا آغاز میشود. قرار است جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر بریتانیا در این گردهمایی سخنرانی کند.
روز گذشته آقای ترامپ پس از حضور حضور در نهار خصوصی همراه با ملکه بریتانیا با پرنس چارلز، ولیعهد بریتانیا و همسرش کامیلا در کلارنس هاوس، محل اقامت این دو ملاقات کرد.
آقای ترامپ و همسرش، ملانیا سپس در ضیافت شام رسمی ملکه بریتانیا که در کاخ باگینگهام برگزار شد، حضور یافت.
آقای ترامپ و ملکه بریتانیا در سخنرانی خود از روابط دوستانه بین دو کشور تمجید کردند. آقای ترامپ از “دوستی ابدی” بین آمریکا و بریتانیا گفت و ملکه الیزابت دوم گفت که دو کشور سالگرد اتحادی را جشن میگیرند که “دهههاست برای هر دو ملت امنیت و رفاه به ارمغان داشته است.”

سفر آقای ترامپ به بریتانیا با حاشیههایی نیز همراه بوده است. روز گذشته و چند دقیقه قبل از فرود هواپیمایش در فرودگاهی در شمال لندن، در توییتی به شدت به صادق خان، شهردار لندن حمله کرد و او را “شهرداری افتضاح” و یک “بازنده” خواند و گفت که باید به [مبارزه با] جرم و جنایت در لندن تمرکز کند.”
این واکنشی به مقاله شهردار لندن در انتقاد از سفر سه روزه آقای ترامپ به بریتانیا بود. صادق خان، دونالد ترامپ را نمونه بزرگی از راستگرایی افراطی رو به رشد و تهدیدی برای همه جهان دانسته بود.
- ترامپ در لندن؛ حمله لفظی ترامپ به شهردار لندن
- هشدار ترامپ درباره نحوه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا
- ترامپ: شرایط برگزیت توافق تجاری بریتانیا با آمریکا را به خطر میاندازد
آقای ترامپ همچنین در آستانه سفرش به بریتانیا به روزنامه سان گفته بود که او از رهبری بوریس جانسون در حزب محافظهکار برای اینکه نخستوزیر بعدی بریتانیا شود حمایت میکند.
او آقای جانسون را فردی “بسیار با استعداد” خوانده که کارش را “به نحو احسن” انجام خواهد داد.

آقای ترامپ پیشتر گفته بود که بریتانیا باید بدون هیچ توافقی از اتحادیه اروپا خارج شود.
او همچنین به روزنامه تایمز گفته که نایجل فاراژ، رهبر حزب نوپای برگزیت باید در مذاکرات دولت بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا نقش داشته باشد.
حزب برگزیت اخیرا بیشترین کرسیهای بریتانیا در پارلمان اتحادیه اروپا را به دست آورد.

آقای ترامپ در ادامه سفر سه روزه خود، روز چهارشنبه به شهر پورتسموث در جنوب بریتانیا خواهد رفت و در هفتاد و پنجمین سالگرد اعزام نیروهایی بریتانیایی به جبهه نرماندی در شمال فرانسه برای مقابله با نیروهای آلمان نازی در جریان جنگ جهانی دوم شرکت خواهد کرد.
او سپس برای ملاقات با لیو واردکار، نخست وزیر ایرلند به شهر شانون، در جنوب غربی این کشور خواهد رفت. آقای ترامپ در ایرلند سری هم به زمینهای گلف خود خواهد زد.
حمله لفظی ترامپ به صادق خان: شهردار لندن یک ‘بازنده مطلق’ است

چند دقیقه قبل از فرود هواپیمای اختصاصی رئیس جمهوری آمریکا در لندن، دونالد ترامپ، در توییتی به شدت به صادق خان، شهردار لندن حمله کرد و او را “شهرداری افتضاح” و یک “بازنده” خواند و گفت که باید به [مبارزه با] جرم و جنایت در لندن تمرکز کند.”
این واکنشی به مقاله شهردار لندن در انتقاد از سفر سه روزه آقای ترامپ به بریتانیا بود. صادق خان، دونالد ترامپ را نمونه بزرگی از راستگرایی افراطی رو به رشد و تهدیدی برای همه جهان دانسته بود.
یک سخنگوی شهردار لندن این واکنش رئیس جمهوری آمریکا را “اقدامی کودکانه” توصیف کرد.
آقای ترامپ، در چند توییت شهردار لندن را با بیل د بلاسیو، شهردار نیویورک، که یک دموکرات لیبرال است مقایسه کرد و نوشت: خان من را خیلی به یاد شهردار “خیلی احمق و بیکفایت” نیویورک بیل د بلاسیو، میاندازد. “فقط قدش نصف اوست”
بیل د بلاسیو، شهردار نیویورک هم در توییتر به این اظهارات آقای ترامپ واکنش تندی نشان داد و گفت که از صادق خان حمایت میکند.
او در یک توییت تلافی جویانه نوشت که ترامپ هم مثل بردار دوقلوی پوتین است فقط “دوران ریاست جمهوری اش کوتاه تر است.”
جدال لفظی رئیس جمهور آمریکا با صادق خان سابقه طولانی دارد: او قبلا شهردار لندن را به تست هوش دعوت کرده بود و همچنین از واکنش او به حمله سال ۲۰۱۷ در پل لندن (لاندان بریج) انتقاد کرده بود.
- بازنشر توییت ضد اسلامی دونالد ترامپ الگوی خاصی را دنبال میکند
- استقبال شهرداران نیویورک و پاریس از انتخاب صادق خان
- سرگذشت صادق خان، شهردار جدید لندن
- پاسخ شهردار مسلمان لندن به سخنان دونالد ترامپ
ایر فورس وان، هواپیمای ویژه رئیس جمهور آمریکا در ساعت ۹ صبح به وقت محلی در فرودگاه استنستد در شمال لندن به زمین نشست.

او در اولین دیدار رسمی اش در کاخ باکینگهام با ملکه الیزابت دیدار کرده است.
دونالد ترامپ پس از ورودش به لندن از کلیسای وستمینستر در مرکز پایتخت دیدار خواهد کرد و سپس برای عصرانه پرنس چارلز، ولیعهد بریتانیا و کامیلا، همسرش را خواهد دید.
پیام ویدئویی صادق خان به دونالد ترامپ درباره احترام به حقوق زنان
همزمان ویدئویی از صادق خان منتشر شده است که در پیامی آقای ترامپ را مستقیما خطاب قرار داده و از او خواسته که به حقوق زنان احترام بگذارد.
او در این ویدئو میگوید که “آقای ترامپ ارزشهای تو کاملا بر خلاف ارزشهای شهر لندن و این کشور (بریتانیا) است.”
آقای خان همچنین با اشاره به قوانین محدودیت سقط جنین در آمریکا میگوید: “آنچه ما در آمریکا میبینیم مغایر حقوق زنان است.”
آمادگی موزه لندن برای نمایش بادکنک ترامپ و بادکنک صادق خان

در همین حال موزه لندن اعلام کرد که مایل است بالون طنز دونالد ترامپ و همچنین صادق خان، شهردار لندن را به نمایش بگذارد.
موزه لندن از سازنده بالن شهردار لندن خواسته که آن را در موزه لندن به نمایش بگذارد.

مذاکره احتمالی ایران و آمریکا، چهار دیدگاه
حق نشر عکسGETTY IMAGES
در حالیکه در هفتههای اخیر تنش بین ایران و آمریکا بالا گرفته بود، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفته است کشورش آماده مذاکره بدون قید و شرط با ایران است.
تنش ایران و آمریکا از زمانی شدت گرفت که آمریکا حکومت ایران را متهم کرده برای حمله به منافع آمریکا در خلیج فارس تدارک می بیند. ایران ادعای آمریکا را “کاملا جعلی” خواند.
با این حال آمریکا نیروهایش را در خاورمیانه افزایش داده است. این کشور ناوگروه رزمی آبراهام لینکلن را راهی خلیج فارس و ۱۵۰۰ نیروی نظامی را هم به این منطقه اعزام کرده است.
پاتریک شاناهان سرپرست وزارت دفاع، میگوید اعزام نظامیان آمریکایی برای تقویت نیروها “در مقابل تهدید مداوم نیروهای ایرانی، از جمله سپاه پاسداران و وابستگانش” است.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
دونالد ترامپ هم در توییتی هشدار داده بود: “اگر ایران جنگ می خواهد، این رسما پایان کارش خواهد بود. دیگر هرگز ایالات متحده را تهدید نکنید”.
در این مدت یک موشک کاتیوشا به نقطهای در نزدیکی سفارت آمریکا واقع در منطقه امنیتی سبز در بغداد، پایتخت عراق، اصابت کرد هر چند خسارات و تلفاتی به آمریکاییان وارد نساخت اما آمریکا حکومت ایران را مسئول آن میداند. ادعایی که ایران رد میکند.
از طرف دیگر حوثیهای یمن به فرودگاه نجران در عربستان حمله کردند. گفته میشود حوثیها از حمایت ایران بهرهمند است اما ایران این را تکذیب میکند.
در امارات متحده عربی چهار نفتکش که دو تای آن متعلق به عربستان سعودی بود، منفجر شد. آمریکا و عربستان ایران را به دست داشتن در این “عملیات خرابکارانه” متهم کردند. ادعایی که باز هم ایران تکذیب میکند.
تنش میان ایران و آمریکا به جایی رسید که جامعه جهانی از جمله سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا خواهان خویشتن داری دو طرف شدند و بعضی از کشورها از جمله عراق و عمان و ژاپن پیشنهاد پادرمیانی دادند.
حالا به نظر می رسد که لحن آمریکاناگهان تغییر کرده است و به جای تهدید کردن ایران به جنگ، مذاکره بدون قید و شرط را پیشنهاد می دهد. بیبیسی فارسی از چهار کارشناس امور بینالملل خواسته است درباره این تغییر لحن آمریکا نظر دهند.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
دامون گلریز، پژوهشگر صلح بینالمللو مدرس مدرسه عالی لاهه
با نظامی انقلابی در تهران و رئیسجمهوری پوپولیست در واشنگتن، توجه به لحن و تهدیدها اغلب حاشیههایِ رسانهای هستند؛ اصل، سیاستهای کلی حکومتها است. برعکس محدودیتهای ایدئولوژیک نظام (مثل شعار ‘مرگ برآمریکا’)،ترامپ به اصل مذاکره نگاه حیثیتی و به مفاد آن نگاه ناموسی ندارد.
پس پیشنهاد برای مذاکراه بیقیدوشرط خللی در سیاست راهبردی آمریکا به وجود نمیآورد، برعکس موافقان مذاکره (از ترامپ تا اروپا) و میانجیگران دیپلماسی (از عمان و عراق تا ژاپن و سوئیس) را برای دفاع از موضع آمریکا مصممتر میکند. واقعیت، لحنها و شعارها نیستند. واقعیت، توان مقاومت ایران در مقابل تاثیر تحریمها است و مواجهه با اختلاف نظری که در داخل نظام برای حل این مناقشه در حال گسترش است.
دوازده بندی که بعنوان “پیششرطهای” آمریکا برای مذاکره مطرح شدند، در واقعیت سیاست راهبردی آمریکا برای شروع مذاکرات نبودند بلکه موضوع مذاکرات غرب با نظام هستند.
جمهوری اسلامی در نهایت سه راه بیشتر ندارد: (۱) مذاکره با آمریکا؛ (۲) ادامه تلاشها برای تغییر رفتار دولت آمریکا – مثلا لابی کردن برای برکناری بولتون، پومپئو و شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ و یا (۳) ساختن بمب هستهای.
در عین حال، کاخسفید و جمهوری اسلامی دو مخرج مشترک هم دارند. یکی، خودداری از هر نوع جنگ است و دیگری به دست آوردن ضمانت راهبردی است. ضمانتی برای طرفین که هر نوع توافقی در آینده را پایدار کند. آنچه برجام فاقد آن بود. به عبارت دیگر، برای جمهوری اسلامی، ضمانتی برای جلوگیری از برگشت تحریمها و تضمین بقای نظام و برای کاخسفید ضمانت پایبندی نظام به تعهداتش و رفع نگرانیهای امنیتی غرب که اتفاقا گستردهتر از پرونده هستهای ایران است.
ملیحه محمد، تحلیلگر سیاسی
تا قبل از این “عقب نشینی” علیرغم همه فضاسازیها، برای آمریکا جنگ با ایران بخشی از یک درگیری خشن سیاسی بود. جنگ به معنای درگیری نظامی، نمیتوانست گزینه معتبری باشد، مگر با پذیرش آگاهانه زیانهای اقتصادی و سیاسی فراوان.
این آگاهی از آنجا بود که آمریکای آقای ترامپ هم میراثدار تجربه منفی حمله به عراق است هم شاهد تضعیف موقعیت محوری آمریکا در دنیا. در حمله به عراق حداقل بریتانیا با آمریکا همراه بود و روسیه و چین هم چشم بر واقعه بستند اما اینک هم متحدان آمریکا در ناتو با درگیری نظامی با ایران مخالفت میکنند هم روسیه و چین؛ بویژه روسیه که منافع ژئوپلتیک مشخصی در ایران دارد.
حملات محدود و موضعی به ایران نیز به دلیل وسعت غیرقابل مقایسه ایران با عراق و تعدد و پراکندگی زیرساختهای نظامی و صنعتیاش که در سراسر کشور، نمیتواند ضربه غیرقابل جبرانی به ایران بزند.
حق نشر عکسGETTY IMAGES
به نظر من دامن زدن به فضای جنگی و ایجاد نگرانیهای همه جانبه در باره جنگ، بخشی از فضاسازی روانی برای پیشبرد سیاست فشار برای ایران برای تغییر سیاستهایش است.
عدم موفقیت کاخ سفید در پیشبرد این برنامه، یعنی واداشتن جمهوری اسلامی به مسیر مورد نظر خود، پایان این بخش از برنامه گسترده آقای ترامپ برای تغییر جهت کلی در سیاست ایران بود.
پیشنهاد جدید آقای ترامپ ـ مذاکره بدون پیش شرط ـ در عین اینکه چهره آشتی جویانهتری را از سیاست کاخ سفید ارائه میدهد، به نظر من ناگهانی و تابع شرایط لحظه نیست. بلکه گام معین دیگری از سیاست اقای ترامپ است برای انداختن توپ در زمین ایران، به امید سرسختی و عدم پذیرش ایران، و در نهایت ایجاد تقابل میان دولتهای اروپایی با تهران.
این درست است که گفتار و رفتار آقای ترامپ در مجموع اعتمادبرانگیز نبوده است اما ایران میتواند با استفاده از همراهی کمسابقه جهانی با خود، با پذیرش مذاکره بدون آنکه جنبه حیثیتی و ناموسی به آن بدهد، دست آقای ترامپ را در ایجاد فشارهای تازه بر ایران بستهتر و دستهای جامعه بین الملل در مساعدت به خودش بازتر کند.
واقعیت این است که این مذاکره حتی اگر صورت بگیرد به معنای حل همه مناقشات بین ایران و آمریکا و برداشتن همه فشارها نیست ولی قدمی در آن جهت هست.
کامران متین، استاد روابط بین الملل در دانشگاه ساسکس
به لحاظ محتوایی موضع آمریکا تغییر نکرده است. آمریکا از آن ۱۲ شرطی که گذاشته بود و سیاست فشار حداکثری کوتاه نیامده است. در حقیقت آمریکا میخواهد درباره آنها مذاکره کند. پیشنهاد به ایران برای مذاکره بی قید و شرط یک حرکت دیپلماتیک است چون هنگامی که ایران را به جنگ تهدید کرد نتوانست حمایت اروپا را در مقابله با ایران جلب کند.
اروپا هنگامی که تنش آمریکا و ایران بالا گرفت، کنار آمریکا نایستاد. برای همین حالا آمریکا میخواهد با این تغییر شیوه جامعه جهانی را با خود همراه سازد. آمریکا با دادن پیشنهاد مذاکره توپ را به زمین ایران انداخته است و اگر ایران حاضر به مذاکره نشود، موضع جامعه جهانی در قبال ایران تغییر خواهد کرد.
در عرف دیپلماسی کشوری که حاضر به مذاکره نباشد، حتی اگر حق با او باشد، حمایت جهانی را از دست میدهد. آمریکا که قرار است این هفته شواهدی مبنی بر دست داشتن ایران را در انفجار چهار نفتکش در امارات متحده عربی به شورای امنیت سازمان ملل ارائه دهد، امیدوار است که حمایت اعضای دائم و غیر دائم شورای امینت را در صدور قطعنامهای علیه ایران به دست آورد.
فرشته پزشک، کارشناس امور بین الملل
تغییر لحن آمریکا یک دلیل عمده دارد. آقای ترامپ نمیخواهد وارد جنگ شود. او با شعار خروج از خاورمیانه بر سر کار آمد. حالا هم شرایط سیاسی در داخل آمریکا به نفعش است. در حال حاضر وضعیت اقتصادی آمریکا خوب است، پرونده مداخله روسیه در انتخابات آمریکا تقریبا بسته شده و ماجرای استیضاح او جدی نیست پس طبیعی است که آقای ترامپ نمی خواهد با ورود به جنگ افکار عمومی را در آمریکا علیه خود کند.
اطرافیان ترامپ از جان بولتون، مشاور امنیت ملی او گرفته تا مایک پمپئو از ابتدا سیاست تندی علیه ایران داشتند و آقای ترامپ هم که به دنبال پاک کردن تمام میراث اوباما بود از برجام خارج شد. اما حالا به این نتیجه رسیده است که تهدید کردن ایران به جنگ به ضرر خودش تمام خواهد شد پس به جای آن سیاستی را انتخاب کرده است که برنده باشد. او می خواهد تجربهای مشابه کره شمالی را با ایران تکرار کند.
با اینکه آقای ترامپ در ایجاد رابطه با کره شمالی دستاورد چندانی نداشت اما توجهها را جلب کرد. خودش گفته بود تعداد دوربینهای عکاسی هنگام دیدار من و رهبر کره شمالی بیشتر از اسکار بود. او میخواهد با فشردن دست دشمن دیرینه آمریکا در دنیای دیپلماسی ستاره شود حتی اگر مذاکره با ایران به جایی نرسد. آقای ترامپ میخواهد نشان دهد که این من بودم که مشکل ایران را حل کردم. اما هرگونه مذاکره میان ایران و آمریکا با توجه به نقش پر رنگ اسراییل، عربستان، امارات متحده عربی و تندروهای کابینه آقای ترامپ چالشی بسیار دشوارتر از کرهٔ شمالی خواهد بود.
پومپئو تلویحا از احتمال ناکام ماندن ‘معامله قرن’ سخن گفت
حق نشر عکسREUTERS
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، به طور غیرمستقیم احتمال ناکام ماندن طرح دولت ترامپ برای “معامله قرن” بین اسرائیل و فلسطینیها را مطرح کرده است.
آقای پومپئو اخیرا در یک دیدار خصوصی با گروهی از رهبران جامعه یهودیان آمریکا – که محتوای فایل صوتی آن را روزنامه واشنگتن پست منتشر کرده – گفته است که “یکی میتواند استدلال کند” که این طرح “غیرقابل اجرا نیست.”
- روحانی درباره ‘معامله قرن’ هشدار داد
- حمایت کشورهای اسلامی از فلسطینیان در آستانه طرح “معامله قرن” آمریکا
- رهبر حزبالله لبنان، ‘معامله قرن’ را رد کرد
- درباره ‘معامله قرن’ بین اسرائیل و فلسطین چه میدانیم؟
بنابر گزارش روزنامه واشنگتن پست، آقای پومپئو سهشنبه گذشته در “کنفرانس روسای سازمان های یهودیان آمریکا” در نیویورک گفت: “احتمال دارد که این طرح رد شود. شاید در نهایت طرفین بگویند که خیلی مبتکرانه نیست و به درد من نمیخورد، این که دو بخش آن خوب است اما ۹ بخش آن بد. (در آن صورت) من نیستم (از این طرح حمایت نمیکنم)”
او افزود: “سوال بزرگ این است که آیا ما میتوانیم فضای کافی به دست بیاوریم تا درباره نحوه توسعه (طرح) یک گفتگوی واقعی داشته باشیم.”
در پی انتشار گزارش واشنگتن پست، مایک پومپئوگفت که او درباره “استنباط” دیگران صحبت میکرده است، استنباط هایی که به گفته او “اشتباه” و “نادرست” هستند.
این صریح ترین اظهارات یک مقام ارشد آمریکایی درباره ابتکار دیپلماتیکی است که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، آن را “معامله قرن” توصیف میکند.
جرد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ و جیسون گریبالت، نماینده دولت ترامپ در امور صلح اسرائیل و فلسطینی ها ماه هاست که روی طرح مذکور کار کرده اند. اعلان جزئیات طرح بارها به تاخیر افتاده است.
طرحی “معامله قرن” در چند هفته گذشته با واکنشهای فراوانی روبرو شده است. در حالی که آقای ترامپ از آن تمجید فراوان کرده، فلسطینیان از هم اکنون آن را رد کردهاند و گفتهاند این طرح به طور فزایندهای به نفع اسرائیل است و از این کشور جانبداری میکند.
فلسطینان بخش شرقی بیتالمقدس را پایتخت کشور مستقل آینده خود میدانند و میگویند آمریکا با به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارتخانه خود از تل آویو به بیتالمقدس عملا طرح تشکیل دو کشور مستقل میان اسرائیل و فلسطینیان را ناممکن کرده است.
تله جنسی، پرستو یا افتادن در ظرف عسل؟
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionشون کانری (جیمز باند) و دانیلا بیانکی (تاتیانا رومانووا) در فیلم از روسیه با عشق
قدمت تله جنسی (Honey trapping) یا آنچنان که در ایران سر زبانها است “پرستو”، شاید به قدمت تاریخ بشر باشد، زنان و مردانی که با جذابیتهای جسمانی، اغواگری، کشش جنسی و درگیری عاطفی، خود را به فرد مورد نظر نزدیک کرده، به زندگی او راه پیدا میکنند و اطلاعات گرانبها را به کارفرمای خود میرسانند.
اطلاق لفظ “پرستو” در ایران به این نوع تلهها ممکن است که به غلط این تصور را ایجاد کند که این طعمهها فقط زن هستند که اینطور نیست.
استفاده از این نوع تله در تمام دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی رواج دارد و مختص یک کشور نیست. سرویس اطلاعات داخلی بریتانیا (ام آی فایو) در سال ٢٠٠٩ یک جزوه ١٤ صفحهای منتشر کرد که در آن از “تهدید جاسوسی چین” اظهار نگرانی شده بود از جمله استفاده از اغواگری و رابطه جنسی.
پس از جنگ جهانی دوم و روشن شدن اهمیت اطلاعاتی که این تلهها میتوانند فراهم کنند، به همراه کتابها و فیلمهای جاسوسی هم اغلب نمیتوانند از جذابیتهای داستانی این تلهها صرفنظر کنند، این پدیده بیشتر شناخته شده و پیش چشمها قرار گرفته، مثلا حداقل در سه فیلم جیمز باند بخشی از داستان درباره تله جنسی است.
تله جنسی فقط به رابطههای به اصطلاح نامشروع یا مخفی محدود نمیشود بلکه منجر به ازدواج و حتی بچهدار شدن هم میشود. این تلهها در مواردی به اخاذی منتهی میشوند و در مواردی فرد اغواگر در نهایت جاسوس دوجانبه شود. در مواردی هم این تله برای نابود کردن شخصیت سیاسی و اجتماعی قربانی به کار گرفته میشود.
نتایج کار کسانی که برای کسب اطلاعات خود را طعمه میکنند ممکن است به قدری درخشان باشد که آنها را قهرمانهای ملی قلمداد کنند هر چند که این قهرمانیها معمولا به دلایل روشن ناگفته و نانوشته میماند و خود این افراد هم در گمنامی کامل زندگی می کنند. شاید سالها بعد که دیگر آبها از آسیاب افتاده این افراد شناخته شوند، مثل “بتی پک” با اسم مستعار “سینتیا” که برای سرویس اطلاعاتی بریتانیا کار میکرد. او با دسترسی به رمز ناوهای ایتالیایی و فرانسوی و کمک به کشف رمز معروف انیگمای آلمان نازی، نقش بزرگی در پیروزی متفقین بر هیتلر بازی کرد.
زندگی به عنوان طعمه جنسی ممکن است جذاب و هیجان انگیز و پر زرق و برق باشد اما خیلی خطرناک است و ممکن است به قیمت جان فرد تمام شود. یکی از معروفترین این موارد، “ماتا هاری” بود، هنرپیشه و رقصنده و خواننده هلندی و احتمالا مبتکر استریپتیز. او در جنگ جهانی اول به اتهام جاسوسی برای آلمان دستگیر و در فرانسه اعدام شد. البته بعد روشن شد که او که جاسوس دوجانبه بوده است.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionماتا هاری
از مثالهای معاصرتر میتوان به ماجرای “مردخای وانانو” اشاره کرد، وانانو که در نیروگاه هستهای دیمونا کار میکرد به ساندی تایمز گفت اسرائیل سلاح هستهای دارد. ساندی تایمز او را در جای امنی گذاشت تا درباره صحت و سقم حرف او تحقیق کند. اما وانانو حوصلهاش سر رفت و گفت میخواهد به دیدن زن جوانی برود که در گشت و گذار در لندن با او آشنا شده. روزنامه دید که نمیتواند او را بزور نگهدارد در نتیجه مانع نشد. وقتی وانانو و دوستش به رم رسیدند، موساد آماده بود تا وانانو را ربوده و به اسرائیل ببرد.
از دیگر مواردی که بسیار معروف شد ماجرای “آنا چپمن “بود که به جاسوسی برای روسیه اعتراف کرد و در آمریکا زندانی شد. پس از مبادله جاسوس، خانم چپمن اکنون در شبکههای اجتماعی بسیار فعال است و در زمینه مد فعالیت میکند.
در ایران استفاده از تله جنسی پیش از انقلاب هم رواج داشت و پرویز ثابتی در خاطرات خود به استفاده از این روش بخصوص برای برخی روحانیون از جمله جعفر شجونی و محمدتقی فلسفی اشاره کرده بود که در آن زمان عکسهایی از این افراد منتشر شد.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionآنا چپمن در هفته مد مرسدس بنز در آلمان در سال ٢٠١٣
بعد از انقلاب هم نام شماری از زنان مطرح شده که چنین نقشی را بازی کردهاند و این روزها حتی چهرههای سیاسی شناخته شده نظام هم گفتهاند که این روش در نهادهای امنیتی استفاده می شود.
استفاده از این روش به نظر می رسد که از همان سالهای اول انقلاب آغاز شده و تاکنون ادامه دارد اما به نظر میرسد استفاده از این روش در سالهای اخیر بیشتر شده است.
روحانی در پیامی به رهبران اسلامی درباره ‘معامله قرن’ هشدار داد
حق نشر عکسPRESIDENT.IRImage captionآقای روحانی روز جمعه در راهپیمایی سالانه حکومتی به طرفداری از فلسطینیان شرکت کرد
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در پیامی به سران کشورهای اسلامی در مکه، درباره طرح دولت آمریکا برای حل مساله فلسطین، مشهور به “معامله قرن” هشدار داده و آن را یک “توطئه” با “ابعاد خطرناک منطقهای” توصیف کرده است.
آقای روحانی از عربستان سعودی برای رعایت نکردن “آداب معمول” در دعوت از سران همه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی انتقاد کرده و گفته از اینکه نتوانسته در اجلاس مکه حاضر شود متاسف است.
کنفرانس سازمان همکاری اسلامی، نشست اتحادیه عرب و همچنین جلسه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به طور همزمان در عربستان سعودی برگزار شدهاند و مقامهای سعودی در این نشستها به تندی از ایران انتقاد کردهاند.
مساله فلسطین هم یکی از موضوعات مطرح در این نشستها بوده است. ملک سلمان، شاه عربستان، پنجشنبه شب گفت فلسطین برای آنها اولویت دارد و پایتختش هم باید بیت المقدس شرقی باشد.
با توجه به شکست بنیامین نتانیاهو در تشکیل دولت ائتلافی و برگزاری دوباره انتخابات در اسرائیل، عملی شدن طرح دولت دونالد ترامپ برای صلح فلسطین و اسرائیل با تردیدهای بسیاری در فضای سیاسی و رسانهای اسرائیل مواجه است.
- درباره ‘معامله قرن’ بین اسرائیل و فلسطین چه میدانیم؟
- سران کشورهای عرب سیاست خارجی و منطقهای ایران را محکوم کردند
- سه نشست اسلامی و عربی با حمله لفظی عربستان به ایران آغاز شد
- نیم قرن اشغال بلندیهای جولان؛ دعوا بر سر چیست؟
آقای ترامپ در حمایت از دولت اسرائیل اقدامات بیسابقهای را انجام داده و از جمله سفارتش را از تلآویو به بیت المقدس منتقل کرده و حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت شناخته است.
حسن روحانی در پیامش به سران کشورهای اسلامی در مکه با اشاره به این تحولات گفته است: “جای تاسف است که این اقدامات با واکنش مناسب از سوی دولتهای اسلامی مواجه نشد، که اگر شده بود، آمریکا نمیتوانست به راحتی طرح نابودی فلسطین را با عنوان ظاهرفریب ‘معامله قرن ‘ مطرح کرده یا به جریان اندازد.”
رهبران فلسطینی میگویند با توجه به اینکه دونالد ترامپ و دولتش آشکارا از اسرائیل جانبداری میکنند، طرح صلحشان پیشاپیش مردود است.
حق نشر عکسAFPImage captionرئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از حاضران در نشست سران اتحادیه عرب بود
پنجشنبه جرد کوشنر، داماد دونالد ترامپ و مشاور ارشد او، با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل دیدار کرد.
سفر او به اسرائیل در حالی انجام شد که کاخ سفید میگوید جزئیات “معامله قرن” در هفتههای آینده اعلام خواهد شد.
آقای کوشنر پیش از آن به مراکش و اردن هم سفر کرد.
او را طراح اصلی طرح “معامله قرن” میخوانند.
آقای کوشنر در سفرش به اسرائیل نقشهای را به بنیامین نتانیاهو هدیه داد که از طرف دونالد ترامپ امضا شده بود. در این نقشه بلندیهای جولان جزو اسرائیل محسوب شده و در کنار آن هم نوشته شده “خوب”.
حق نشر عکسEPAImage captionنقشهای که ترامپ برای نتانیاهو فرستاده بلندیهای جولان را جزو اسرائیل حساب کرده و کنارش نوشته “خوب”
جزئیات “معامله قرن” تاکنون منتشر نشده و مشخص نیست که دولت آمریکا چه طور میخواهد یکی از بحرانهای پیچیده و دیرپای بینالمللی را چگونه حل کند.
این طرح، که اعلامش بارها به تعویق افتاده، ممکن است به دلیل انتخابات مجدد اسرائیل دوباره به تعویق بیفتد.