انفجارهای سریلانکا؛ بیش از ۱۵۰ نفر در حملات به چند کلیسا و هتل کشته شدند
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionدستکم سه انفجار در کلیسا رخ داده است
در پی وقوع چند انفجار در تعدادی از کلیساها و هتلهای سریلانکا در روز عید پاک، دستکم ۱۳۷ نفر کشته و صدها تن مجروح شدهاند. گزارشها حاکی است که دستکم شش انفجار در سریلانکا رخ داده است. سه مورد از این انفجارها در سه کلیسا و در جریان مراسم عید پاک مسیحیان رخ داده است. تعدادی اتباع خارجی نیز در بین کشتهشدگان هستند.
همچنین سه هتل نیز هدف حمله قرار گرفتهاند.
هنوز هیچ کس مسئولیت این حملات را بر عهده نگرفته است.
براساس تازهترین گزارشها تدابیر شدید امنیتی در کشور به اجرا گذاشته شده است و اعلام شده که همه مدارس دولتی در دو روز آینده تعطیل هستند.
رانیل ویکرامسینگه، نخست وزیر سریلانکا، در پیامی که در توییتر منتشر کرده است این حملات را بشدت محکوم کرده و از مردم سریلانکا خواسته است تا در این “ساعات غمبار متحد و قوی باشند.”وی تاکید کرده است که دولت اقدامات لازم برای کنترل اوضاع را انجام می دهد.
نارندرا مودی، نخست وزیر هند نیز در پیامی توییتری این حملات را محکوم کرده و گفته است که کشورش در کنار سریلانکا و مردم این کشور ایستادگی خواهد کرد. عمران خان، نخست وزیر، پاکستان، نیز این حملات را بشدت محکوم کرده است
حق نشر عکسREUTERS
به گفته اعظم امین، خبرنگار بخش سینهالی بیبیسی در محل یکی از این حملات، حملات بسیار منظم و با برنامه ریزی دقیقی صورت گرفته است. او میگوید: “هیچکس انتظار چنین حملاتی را نداشت. همه برای مراسم عید پاک به کلیسا میرفتند؛ و ناگهان این حملات.”
به گفته این خبرنگار بیبیسی پس از خشونتها و حوادث مربوط به شورشیان جدایی طلب “ببرهای تامیل” که در نهایت در سال ۲۰۰۹ خاتمه یافت حادثهای از این دست و با این ابعاد در سریلانکا اتفاق نیفتاده بود و به همین دلیل بسیاری در بهت این حملات که باعث کشته شدن بسیاری شده بسر میبرند.
مراسم عید پاک که روز یکشنبه برگزار میشود، یکی از اصلیترین اعیاد مذهبی مسیحیان جهان است.
تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، نشان میدهد که سقف کلیسای سنسباستین در شهر نگومبو ویران شده و خون و خرده شیشه در همه جا دیده میشود.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionهنوز روشن نیست که چه کسانی این حملات را انجام دادهاند
به گفته رسانههای سریلانکایی، احتمالا تعدادی از توریستهای خارجی نیز در این حملات کشته شدهاند.
همچنین برخی رسانههای محلی تعداد کشته شدگان را بیشتر نیز گزارش کردهاند. یک مقام بیمارستانی در شهر باتیکالوآ به بیبیسی گفت که تنها در این شهر ۲۷ نفر کشته شدهاند.
در عین حال خبرگزاری رویترز نیز به نقل از پلیس گزارش داده که فقط در شهر نگومبو، تعداد کشتهشدگان بالای ۵۰ نفر است.
مهمترین خبرها
رایگیری دور دوم انتخابات ریاستجمهوری اوکراین آغاز شد
ترزا می میگوید بریتانیا همواره از آزادی دین حمایت میکند
کشف دهها میلیون دلار پول نقد از خانه عمر البشیر
پاکستان، ایران را به بیعملی در قبال مهاجمان حمله اخیر متهم کرد
حق نشر عکسREUTERSImage captionاعتراض وزارت امور خارجه پاکستان هم زمان با سفر عمران خان، نخستوزیر پاکستان به ایران مطرح میشود.
وزارت امور خارجه پاکستان به ایران برای آنچه بیعملی این کشور علیه گروهی که آن را مسئول قتل اخیر ۱۴ نفر در این کشور خوانده، اعتراض کرده است.
دو روز پیش افراد مسلحی که لباس یک گروه شبهنظامی پاکستان را به تن داشتند، اتوبوسهایی را در مسیر جاده اوماره به گوادر متوقف کردند و ۱۴ نفر را که ظاهرا برای نیروهای مسلح فعالیت میکردند، کشتند.
رسانههای پاکستان میگویند وزارت امور خارجه پاکستان، در یادداشتی که به سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسلامآباد تسلیم کرده، اعتراض شدید خود را به عدم واکنش و اقدام ایران در قبال این گروه اعلام کرده است.
پس از این حمله و کشته شدن این افراد، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و سخنگوی این وزارتخانه به طور جداگانه این حمله را محکوم کردند.
تا کنون ایران بارها پاکستان را به میزبانی گروههایی چون جیش العدل متهم کرده و به این کشور هشدار داده است اما این بار، پاکستان جمهوری اسلامی ایران را به میزبانی گروههایی متهم کرده که مسئول عملیات خشونتآمیز هستند.
- وزارت خارجه ایران سفیر پاکستان را احضار کرد
- انتقاد فرمانده سپاه از پاکستان، تهدید به انتقام از عربستان و امارات
- ایران پاکستان را به ‘بیتوجهی در مقابله با ترویستها’ متهم کرد
- حمله انتحاری به اتوبوس سپاه پاسداران ‘دست کم ۲۷ کشته به جا گذاشت‘
- مرز پاکستان؛ جبهه جدید رویارویی ایران و عربستان؟
در یادداشت اعتراضآمیز به سفارت ایران آمده که مهاجمان مسلحی که لباس نیروهای شبهنظامی دولتی را پوشیده بودند، ۳ تا ۴ اتوبوس را روز ۱۸ آوریل در مسیر اوماره به گوادر در بزرگراه ساحلی در بزی تاپ متوقف کردند و پس از شناسایی مسافران، ۱۴ نفر از آنها را که عضو نیروهای مسلح بودند به ضرب گلوله کشتتند.
این نامه میگوید ائتلافی از سه سازمان بلوچ که پاکستان آنها را “تروریستی” میداند، مسئولیت این حمله را پذیرفته و مهاجمان به اتوبوسها پس از عملیات، به مناطق مرزی که از آن آمده بودند برگشتند.
وزارت امور خارجه پاکستان گفته است اطلاعات و محل حضور این گروه را با طرف ایرانی به اشتراک گذاشته است اما دولت ایران تا کنون در این باره دست به اقدامی نزده است.
ایران تا کنون واکنشی به این ادعاها نشان نداده است.
وزارت امور خارجه پاکستان گفته است منتظر پاسخ ایران در این باره است.
اعتراض وزارت امور خارجه پاکستان هم زمان با سفر عمران خان، نخستوزیر پاکستان به ایران مطرح میشود. این اولین سفر عمران خان پس از نخستوزیری است و قرار است او در ابتدا برای زیارت حرم امام رضا در مشهد به این شهر سفر کند و سپس برای دیدارهای رسمی عازم تهران شود.
گروه شبه نظامی آمریکایی، پناهجویان را در مرز با مکزیک بازداشت کرد
اقدام اعضای یک گروه شبه نظامی دست راستی آمریکا در بازداشت پناهجویان در مرز با مکزیک با واکنشهایی مواجه شده است.
این گروه United Constitutional Patriots نام دارد و در ویدیویی که در فیسبوک منتشر شده، اعضای آن بالای سر پناهجویانی که قصد ورود به آمریکا را داشتند و روز زمین نشستهاند دیده میشوند.
گروههای حقوق مدنی و مقامهای ایالت نیومکزیکو که پناهجویان خواهان ورود به آن بودند، اقدامات این گروه دست راستی را محکوم کردهاند.
این گروه شبه نظامی از دونالد ترامپ و سیاستش برای ساخت دیوار در مرز با مکزیک حمایت میکند.
حادثه جدید زمانی روی داده که میزان عبور پناهجویان به رغم تلاش کاخ سفید برای جلوگیری از آن افزایش یافته است.
- شکایت ۱۶ ایالت آمریکا از ترامپ به خاطر دیوار مرزی
- کاخسفید تهیه ماکت دیوار مکزیک را سفارش داد
- چه مقدار از دیوار ترامپ تا حالا ساخته شده؟
ویدیویی که روی فیسبوک یکی از اعضای این گروه منتشر شده گروه بزرگی از پناهجویان را نشان میداد که به تازگی از مرز عبور کرده ولی توسط این افراد مسلح که ارتباطی به نیروهای فدرال آمریکا ندارند بازداشت شدهاند.
این گروه پناهجویان شامل تعداد زیادی زن و کودک بود و این افراد در تاریکی روی زمین نشسته بودند.
بگذر از پست فیسبوک شماره از Debbie
پایان پست فیسبوک شماره از Debbie
پیش از رسیدن نیروهای گارد مرزی، زنی که در حال حرف زدن روی ویدیو است به مردی که ظاهرا عضو این گروه شبه نظامی است میگوید تفنگش را به سوی خانوادهها “نشان نگیرد.”
فردی که این ویدیو را منتشر کرده به نیویورک تایمز گفته است که این گروه در دو ماه گذشته در منطقه حضور داشته و میخواهد تا زمانی که دیوار مورد نظر آقای ترامپ ساخته نشده در این منطقه باقی بماند.
او گفته است ماموران گارد مرزی تا کنون “هرگز از آنها نخواستهاند تا به کارشان ادامه ندهند.”
اما میشل لوین گریشام، فرماندار نیومکزیکو گفته است این افراد هیچ حقی برای متوقف کردن ورود افراد به خاک آمریکا ندارند. او گفته است پناهجویان نباید تهدید شوند.
خانم گریشام تاکید کرده هیچ شهروند عادی حق بازداشت فرد دیگری را ندارد.
دادستان ایالت نیومکزیکو هم در بیانیهای هشدار مشابهی داده است.
اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا این گروه را یک “سازمان فاشیستی” خوانده که “قانون را نقض میکند.”
اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده آمریکا پیشتر مخالفت خود را با فعالیت گروههایی از این دست در مناطق مرزی اعلام کرده بود.
همهپرسی مصر: دعوت برای حمایت از تمدید ریاست جمهوری سیسی
سالی نبیل بیبیسی عربی, قاهره
حق نشر عکسREUTERSImage captionپلاکاردهایی در سطح شهر شهروندان مصر را به حمایت از تغییر قانون اساسی دعوت میکند.
در خیابانهای قاهره، پلاکاردهای بزرگی به چشم میخورند که مصریها را دعوت میکنند در همهپرسی اصلاحیه قانون اساسی شرکت کنند و به تمدید ریاست جمهوری عبدالفتاح سیسی تا سال ۲۰۳۰ رای دهند.
این اصلاحیه پیش از آنکه به رای مردم مصر گذاشته شود به تصویب اکثریت اعضای پارلمان رسیده است.
بر روی یکی از این پلاکاردها نوشته شده “به ثبات و امنیت بگویید آری”.
اصلاحیه قانون اساسی دوره ریاست جمهوری را در مصر از چهار سال به شش سال افزایش خواهد داد و رئیسجمهوری میتواند تنها یک دوره انتخاب شود.
اما در این اصلاحیه امتیاز ویژهای برای آقای سیسی در نظر گرفته شده است. بر این اساس نه تنها این دوره ریاست جمهوری او به مدت شش سال تمدید خواهد شد که اجازه خواهد یافت برای سومین دوره نیز از حق انحصاری نامزدی ریاست جمهوری بهرهمند شود.
رئیس جمهوری مصر که مورد حمایت نظامیان است در سال ۲۰۱۴ به قدرت رسیده و قاعدتا سال ۲۰۲۲ آخرین سال ریاست جمهوری او خواهد بود.
خالد داوود یکی از شخصیتهای مخالف آقای سیسی میگوید با تصویب آنچه که اصلاحیه خوانده میشود ما دوباره امکان حاکمیت مطلقه را فراهم میکنیم.”
او معتقد است در صورت تصویب این اصلاحیه “مصر به همان دوران استبدادی پیش از انقلاب سال ۲۰۱۱ باز خواهد گشت.”
این تغییر به آقای سیسی اجازه خواهد داد که کنترل دادگستری را هم در دست بگیرد و اختیار نصب دادستان عالی و قضات عالیرتبه را هم خواهد داشت.
آقای خالد میگوید “این پایان امید میلیونها نفر از مردم مصر خواهد بود که در ژانویه ۲۰۱۱ با امید به گردش قدرت و پاسخگو شدن آن به خیابانها آمدند.”
آقای سیسی تاکنون در مورد این اصلاحیه و همهپرسی مربوط به آن هیچ اظهارنظری نکرده و بیانیهای صادر نکرده است.
رئیس پارلمان اعلام کرده است که اکثریت اعضای پارلمان این پیشنهاد را مطرح کردهاند اما بسیاری از نمایندگان پارلمان مصر، وفاداران به آقای سیسی هستند و بارها به خاطر اینکه به “ماشین امضای” او تبدیل شدهاند، مورد انتقاد قرار گرفتهاند.
هواداران رئیس جمهوری مصر ادعا میکنند او به خاطر پیشبرد اصلاحات اقتصادی مورد نظرش باید در قدرت بماند.
محمد ابوحامد یکی از نمایندگان پارلمان مصر میگوید حرف آخر را مردم میزنند.
او میگوید که با اصلاحیه مورد نظر هیچ انتخاباتی در آینده باطل نخواهد شد. او میافزاید “اگر آقای سیسی تصمیم بگیرد تا دوباره نامزد ریاست جمهوری شود باید با نامزدهای دیگری که محبوبیت بیشتری میان رایدهندگان دارند، رقابت کند.”
حق نشر عکسEPAImage captionپارلمان مصر که اکثریت اعضای آن با حامیان عبدالفتاح سیسی است هفته گذشته اصلاحیه قانون اساسی را تصویب کرد.
پس از انقلاب سال ۲۰۱۱ بسیاری از مردم مصر از نظر سیاسی فعالتر شدهاند. یک سال پس از این انقلاب در مقابل حوزههای رایگیری در مصر صفهای طویل تشکیل شد. در این انتخابات محمد مرسی به قدرت رسید که نخستین رئیس جمهوری غیرنظامی این کشور بود.
یک سال بعد آقای سیسی که در آن زمان، وزارت دفاع را برعهده داشت پس از اعتراضهای گسترده مردمی، محمد مرسی را از قدرت کنار گذاشت. به نظر میرسد بسیاری از مصریها این روزها اشتیاقشان را از دست دادهاند.
یک مرد جوان که خواست ناشناس بماند میگوید “رای ما چه تغییری ایجاد میکند؟ چه ما در همهپرسی شرکت بکنیم و چه شرکت نکنیم باز هم این اصلاحیه رای خواهد آورد.”
اولویتهای دیگر
برخی از شهروندان مصری بیش از هر چیزی نگران زندگی شخصیشان هستند. یک زن میانسال که نخواست نامش فاش شود به من گفت که “من هیچ تغییری ندیدهام اما اگر تغییری هم صورت گرفته باشد به نفع قدرتمندهاست نه مردم معمولی.” او تصمیم گرفته است در انتخابات شرکت نکند میگوید “هیچ چیز سر جای خودش نیست. قیمتها هر روز بیشتر میشوند و شرایط زندگی سختتر میشود.”
حق نشر عکسREUTERSImage captionگروههای حامی حقوق بشر از سرعت سازماندهی این همهپرسی و منصفانه بودن آن ابراز نگرانی کردهاند.
برای تعداد قابل توجهی از رای دهندگان ثبات اولویت بسیار مهمی است. محمد که مرد ۵۰ سالهای است میگوید “وضعیت منطقه را ببینید. دستکم ما احساس امنیت میکنیم.” او معتقد است رئیس جمهوری با ساخت پلها و تونلها و راههای جدید، بر روی زیرساختها سرمایهگذاری میکند. محمد میگوید “اگر سیسی برود هیچ کس نمیتواند کاری را که او شروع کرده به پایان برساند.”
دولت سیسی مفتخر است ثبات را که برای مدت زیادی از دست رفته بود به کشور برگردانده است.
برای مثال صنعت توریسم که یکی از شاهرگهای حیاتی کشور است در سایه ثبات پیشرفت میکند. آمارهای رسمی نشان میدهد توریستها دوباره به مصر برمیگردند و این بخش حیاتی کشور وضعیت رو به رشدی دارد.
بر اساس اصلاحیه قانون اساسی ۲۵ درصد کرسیهای پارلمان به زنان اختصاص خواهد یافت.
نهادهای نظامی در طول چندین دهه نقش کلیدی در سیاست و اقتصاد مصر ایفا کردهاند و اکنون “حافظ قانون اساسی و حقوق مدنی به شمار میآیند.”
منتقدان میگویند این تغییرات درهای بیشتری را برای حضور نظامیان باز خواهد کرد. اما ابوحامد میگوید ارتش در کنار مردم بوده است چه در زمان انقلاب علیه حسنی مبارک در سال ۲۰۱۱ و چه زمان برکناری آقای مرسی در سال ۲۰۱۳ کنار مردم بوده است.
او معتقد است “تغییرات جدید واقعیتهای جدیدی ایجاد نخواهد کرد بلکه به واقعیتهای موجود مشروعیت خواهد بخشید چرا که ارتش هرگز مقابل مردم نبوده است.”
دولت سیسی از این که ثباتی از دست رفته را به کشور برگردانده به خود میبالد.
برای مثال صنعت توریسم که یکی از شاهرگهای حیاتی کشور است در سایه ثبات پیشرفت میکند. آمارهای رسمی نشان میدهد توریستها دوباره به مصر برمیگردند و این بخش حیاتی کشور وضعیت رو به رشدی دارد.
بر اساس اصلاحیه قانون اساسی ۲۵ درصد کرسیهای پارلمان به زنان اختصاص خواهد یافت.
نهادهای نظامی در طول چندین دهه نقش کلیدی در سیاست و اقتصاد مصر ایفا کردهاند و اکنون “حافظ قانون اساسی و حقوق مدنی به شمار میآیند.”
منتقدان میگویند این تغییرات درهای بیشتری را برای حضور نظامیان باز خواهد کرد.
اما ابوحامد میگوید ارتش در کنار مردم بوده است چه در زمان انقلاب علیه حسنی مبارک در سال ۲۰۱۱ و چه زمان برکناری آقای مرسی در سال ۲۰۱۳ کنار مردم بوده است.
او معتقد است “تغییرات جدید واقعیتهای جدیدی ایجاد نخواهد کرد بلکه به واقعیتهای موجود مشروعیت خواهد بخشید چرا که ارتش هرگز مقابل مردم نبوده است.”
دستگیری یک آمریکایی به اتهام حمله به سفارت کرهشمالی
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionاعضای یک گروه با حمله به سفارت کره شمالی در مادرید تعدادی کامپیوتر و سند را به سرقت بردند.
مقامهای آمریکایی یک تفنگدار دریایی سابق را به اتهام حمله به سفارت کره شمالی در مادرید دستگیر کردهاند.
کریستوفر اهن متهم است همراه با یک گروه به این سفارتخانه حمله کرده و تعدادی کامپیوتر و سند را به سرقت برده است.
آقای اهن قرار است در دادگاهی در لوسآنجلس حاضر شود.
این اولین دستگیری در ارتباط با حمله به سفارت کره شمالی است که در ماه فوریه، چند روز پیش از دیدار دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا و رهبر کره شمالی در ویتنام روی داد.
یک گروه سیاسی به نام “جوسان آزاد” در این حمله اعلام مسئولیت کرده است.
روزنامه واشنگتن پست گزارش داده است ماموران فدرال آمریکا در عین حال به خانه آدریان هانگ، یکی از رهبران این گروه یورش بردهاند.
وزارت دادگستری آمریکا به درخواست بیبیسی برای اظهارنظر در این زمینه پاسخی نداده است.
گروه جوسان آزاد در بیانیهای از دستگیری کریستوفر اهن ابراز سرخوردگی کرده است.
سخنگوی این گروه به نام لی ولوسکی گفته است آخرین شهروند آمریکایی که به دست دولت کره شمالی دستگیر شده بود، شکنجه و مثله شده به خانه بازگشت و زنده نماند. ما هیچ تضمینی از دولت آمریکا درباره امنیت شهروندانی که حالا دستگیر کرده نگرفتهایم.
روز دهم فوریه یک گروه دست کم ۲۲ نفره با حمله به سفارت کره شمالی در مادرید خود را اعضای یک گروه حامی حقوق بشر معرفی کردند که به دنبال آزادی کره شمالی هستند.
در این حمله چندین نفر از کارکنان سفارت کره شمالی از جمله یکی از کاردارهای این سفارتخانه به گروگان گرفته شدند.
براساس گزارشها گروه حمله کننده تلاش کردند این کاردار را به پشت کردن به دولت کره شمالی متقاعد کنند.
گفته میشود اطلاعات مربوط به اسناد و کامپیوترهای سرقت شده در این حمله در اختیار مقامهای آمریکایی قرار گرفته است.
کره شمالی این حمله را یک “حمله تروریستی” خواند.
گروه “جوسان آزاد” که پیشتر “دفاع مدنی شئولیما” نام داشت میگوید اعضای این گروه به سفارت کره شمالی دعوت شده بودند.
اسناد یک دادگاه اسپانیایی نام رهبران این گروه را منتشر کرده است. بعضی از آنها در آمریکا زندگی میکنند و دادگاه اسپانیا به دنبال استرداد آنهاست.
گفتگوی تلفنی دونالد ترامپ و فرمانده شورشیان لیبی
حق نشر عکسREUTERSImage captionروز جمعه شهروندان طرابلس در اعتراض به پیشروی نیروهای ژنرال حفتر به سوی پایتخت به خیابانها آمدند.
کاخ سفید خبر داده است رییس جمهوری آمریکا با ژنرال خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای شرقی لیبی تلفنی صحبت کرده است.
این نیروها به رهبری ژنرال حفتر در حال پیشروی به سوی پایتخت کشور هستند.
براساس این گزارش در تماس روز دوشنبه این دو نفر، آقای ترامپ تلاش ژنرال حفتر را برای مقابله با تروریسم و ایمن کردن منابع نفتی لیبی به رسمیت شناخته و گفتگوهایی نیز درباره آینده لیبی صورت گرفته است.
طرابلس، پایتخت لیبی، مقر دولت این کشور است که از حمایت سازمان ملل متحد و جامعه جهانی برخوردار است.
از گفتگوی تلفنی میان رییس جمهوری آمریکا و فرمانده شورشیان در لیبی به نظر میرسد آقای ترامپ بر خلاف برخی متحدان اروپاییاش به دولت مورد حمایت سازمان ملل متحد در طرابلس پشت کرده است.
بیش از ۲۰۰ نفر از آغاز درگیریهای تازه در لیبی از سه هفته پیش تا کنون کشته شدهاند.
براساس بیانیه کاخ سفید، در این گفتگوی تلفنی دو نفر درباره “چشمانداز مشترک برای گذار لیبی به یک نظام سیاسی باثبات و دموکراتیک” صحبت کردند.
الن جانستون، سردبیر منطقهای بیبیسی در خاورمیانه میگوید از این تماس تلفنی به نظر میرسد واشنگتن به پشتوانه ژنرال حفتر درآمده است و او را قادر به برقراری نظم و قانون در کشور میداند.
اما مخالفان ژنرال حفتر میگویند او کشور را به شیوهای استبدادی رهبری خواهد کرد.
حق نشر عکسAFPImage captionنیروهای حامی دولت در جنوب طرابلس با نیروهای ژنرال حفتر درگیر شدهاند.
آمریکا و روسیه حاضر به حمایت از قطعنامه پیشنهادی بریتانیا در شورای امنیت سازمان ملل نشدهاند. این قطعنامه خواستار آتش بس در لیبی شده است.
اعتراض روسیه در این قطعنامه پیشنهادی مربوط به بخشی از متن است که ژنرال حفتر را عامل خشونتها در لیبی دانسته است. اما ظاهرا آمریکا دلیلی برای مخالفت خود ارائه نکرده است.
ژنرال حفتر از حمایت امارات متحده عربی و مصر برخوردار است و کمی پیش از اعلام حمله به طرابلس به عربستان سعودی سفر کرده بود.
دولت مستقر در طرابلس فرانسه را نیز به حمایت از ژنرال حفتر متهم کرده اما فرانسه این اتهام را رد میکند.
خبرگزاری رویترز به نقل از جلال حرشاوی از موسسه کلینگندیل در لاهه نوشته است این تماس تلفنی همسنگ حمایت از کارزار ژنرال حفتر است و احتمال دخالت نظامی کشوری چون مصر را بسیار بیشتر خواهد کرد.
چه کسی از دولت لیبی حمایت میکند؟
ایتالیا که زمانی لیبی را مستعمره خود کرده بود از دولت مرکزی لیبی حمایت میکند.
جرمی هانت، وزیر امورخارجه بریتانیا نیز گفته است پیشروی ژنرال حفتر به طرابلس هیچ توجیهی ندارد.
روز جمعه جرمی هانت با مایک پومپئو، همتای آمریکایی خود گفتگو کرد و دو نفر با “ادامه تلاشهای دیپلماتیک برای رسیدن به آتش بس و بازگشت به روند سیاسی” موافقت کردند.
ژنرال حفتر کیست؟
ژنرال حفتر یک افسر سابق ارتش است که به قدرت گرفتن معمر قذافی، رهبر سابق لیبی کمک کرد.
او در سال ۱۹۶۹ بعد از اختلاف با سرهنگ قذافی به آمریکا مهاجرت کرد. بعد از سقوط رهبر لیبی به کشور بازگشت و در سال ۲۰۱۱ رهبری یک گروه شورشی را به دست گرفت.
ژنرال حفتر بعد از سقوط قذافی، توسط دولت به رسمیت شناخته شده وقت لیبی به فرماندهی ارتش ملی لیبی منصوب شد.
رئیس سیآیای: تمرکزمان بر ایران و روسیه افزایش یافته است

جینا هسپل، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا -سیآیای – میگوید این سازمان، منابع بیشتری را نسبت به گذشته به ایران و روسیه اختصاص داده است.
خانم هسپل که روز پنجشنبه در یک سخنرانی در دانشگاه آبرن سخن میگفت، تغییرات درباره میزان توجه به کشورهایی چون ایران و روسیه را بخشی از تلاشها برای “بهبود تواناییهای سیآیای در مقابل چالشهایی که با آن روبهروست” توصیف کرد.
رئیس سیآیای در تشریح این فعالیتها گفت: “اول از همه اینکه ما زمان، پول و خلاقیت بیشتری را صرف تعدادی از سختترین دشمنانمان کردهایم.”
وی سپس به نام کشورهای روسیه و ایران اشاره کرد و گفت که در استراتژیهای سیآیای، برای سالیان دراز به دلیل حملات یازده سپتامبر به این دو کشور کمتر توجه شده است.
- پومپئو: رهبری ایران به جای سیلزدگان به مادورو کمک میکند
- پاسخ ظریف به پومپئو: شاهان ایران یهودیان را نجات دادند
- رئیس جمهوری آمریکا و ولیعهد ابوظبی درباره ‘تحریم فلجکننده ایران’ گفتگو کردند
- سپاه پاسداران رسما در آمریکا به عنوان سازمان تروریستی ثبت شد
خانم هسپل تاکید کرد که از نظر او، تمرکز سیآیای در دو دهه اخیر بر گروههایی مانند القاعده و داعش، استراتژی درستی بوده، اما زمان آن رسیده که منابع این سازمان خرج “کشورهای رقیب” شود.
رئیس سیآیای، همکاری با کشورهای خارجی و همچنین بهره بردن از تکنولوژیهای جدید را نیز از جمله اقداماتی خواند که به گفته او به تواناییهای سازمان تحت امرش کمک میکنند.

خانم هسپل بیش از یکسال پیش جانشین مایک پومپئو، رئیس پیشین سیآیای شد. آقای پومپئو نیز در آن زمان به وزارت خارجه آمریکا رفت و جانشین رکس تیلرسون، وزیر خارجه پیشین آمریکا شد.
آقای پومپئو پیش از تصدی وزارت خارجه آمریکا علیه نظام سیاسی ایران سخنانی بیان کرده بود و دستکم یکبار ابراز امیدواری کرده بود که مردم ایران، علیه نظام سیاسی حاکم بر این کشور شورش کنند.
اندکی بعد از اینکه او به مقام وزارت خارجه آمریکا رسید، جان بولتون، یکی دیگر از منتقدان سرسخت حکومت ایران نیز به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا انتخاب شد.
این تغییرات در نهایت موجب شد تا سیاستهای دولت آمریکا در قبال ایران، با فشارهای شدیدی همراه شود و علاوه بر خروج واشنگتن از توافق برجام، تحریمهای شدیدی علیه ایران اعمال شود.

در این مدت دولت آمریکا فهرستی از خواستههای خود را از حکومت ایران منتشر کرده و به گفته مقامهای آمریکایی، این کشور در تلاش است تا با اتخاذ یک سیاست فشار حداکثری، به این خواستهها دست یابد.
توقف توسعه موشکهای بالستیک، محدودیتهای بیشتر برای برنامه هستهای، تغییر استراتژی ایران در منطقه و پایان دادن به حمایت از شیعیان در یمن و عراق، خروج نیروهای ایرانی از سوریه، پایان دادن به حمایت از گروههایی مانند حزبالله لبنان و حماس در مناطق فلسطینی و همچنین عدم تهدید اسرائیل، از جمله درخواستهای مهم واشنگتن از ایران هستند.
ایران این درخواستها را رد کرده است. تهران همچنین میگوید تا زمانی که آمریکا به برجام بازنگردد، با این کشور مذاکره نمیکند.
اظهارات تازه جینا هسپل درباره تمرکز منابع سازمان سیآیای بر ایران و روسیه در حالی مطرح شده که ایران بارها این سازمان را به مداخله در امور داخلی خود متهم کرده است.
رئیس سازمان سیآیای هیچ توضیحی درباره جزئیات چگونگی اختصاص منابع بیشتر و “سرمایهگذاری” بر ایران و همچنین اثرات احتمالی این تغییر استراتژی بر روابط دو کشور بیان نکرد.
ایران هنوز به این اظهارات واکنشی نشان نداده است.
ارگ: قطر نشست حکومت افغانستان با طالبان را لغو کرد

ریاست جمهوری افغانستان گفته که حکومت قطر به دنبال نپذیرفتن فهرست اشتراک کنندگان دولت در نشست بینالافغانی دوحه، این نشست را لغو کرده است.
این نشست قرار بود روزهای شنبه و یکشنبه با اشتراک نمایندگان طالبان و نمایندگانی از دولت افغانستان برگزار شود.
در خبرنامه ارگ ریاست جمهوری که دیرهنگام شب گذشته منتشر شد، آمده است: “پس از آن که تمام آمادگیهای رفتن هیات تکمیل گردید، با تعجب باید گفت که یک فهرست جدید از قطر که شمولیت متوازن مردم افغانستان در آن مراعات نشده و به معنای بی احترامی به اراده ملی مردم افغانستان بود، مواصلت کرد که این عملکرد مورد قبول مردم افغانستان نیست.”
در خبرنامه ریاست جمهوری آمده که محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در مشورت با بزرگان سیاسی، فهرست ترتیب شده از سوی حکومت قطر را قابل قبول ندانست.
ریاست جمهوری افغانستان گفته از حکومت قطر خواسته فهرست ترتیب شده دولت را بپذیرد و قطر این خواست را رد و در نتیجه “کنفرانس دوحه را لغو کرد.”
- مذاکرات بینالافغانی قطر در پی ‘مخالفت طالبان با فهرست هیأت افغانستان لغو شد’
- واکنش طالبان به انتشار فهرست اشتراککنندگان نشست دوحه: نشست قطر محفل عروسی نیست
- هیأت افغانستان در نشست دوحه با طالبان ‘تعیین شدند’

قرار بود روز گذشته هیات ۲۵۰ نفری دولت برای اشتراک در نشست دوحه، عازم قطر شود اما نخست خبرهایی از تاخیر در پرواز و بعدا لغو نشست منتشر شد. منابعی دیروز گفتند که مخالفت طالبان با فهرست اشتراک کنندگان دولت دلیل اصلی لغو نشست بوده است.
طالبان و شماری از شخصیتهای سیاسی و نهادهای مدنی افغانستان چند روز پیش مخالفتشان را با فهرست منتشر شده از سوی دولت اعلام کرده بودند. مخالفان این فهرست را “حکومتی” و تلاشی برای به چالش کشیدن روند صلح خوانده بودند.
اما ریاست جمهوری افغانستان تاکید دارد که فهرست اشتراک کنندگان این نشست را در مشورت با تمام جریانهای سیاسی و اجتماعی و از سوی کمیته گزینش غیرحکومتی تنظیم کرده بودند.
طالبان در واکنش به لغو شدن نشست دوحه گفته این گروه به دنبال نشست مسکو، به اشتراک در نشست دوحه متعهد بود و با اشتراک چندین برابر زنان و مردان از افغانستان در این نشست موافقت کرده بود.
این گروه در اعلامیهای گفته که گرچند قرار بود در این نشست همه نظریات شخصی خود را در مورد قضیه افغانستان مطرح کنند اما حکومت افغانستان سعی داشت این نشست را نشست گفت و گوی طالبان و حکومت بسازد که تلاشی برای مختل کردن نشست بود.
طالبان گفته حکومت امیدوار بود که افراد دلخواه خود را به نمایندگی از حکومت به این نشست بفرستد و این موضوع سبب لغو نشست شد.

مخالفت طالبان با فهرست اشتراک کنندگان دولت
طالبان با انتقاد از فهرست دولت، گفته بود که نشست دوحه، “محفل عروسی یا کدام مهمانی در تالارهای کابل نیست.”
این گروه در اعلامیهای که منتشر کرد، گفت که در این نشست از این فهرست تنها تعداد محدودی اشتراک خواهند کرد و قطر نیز این فهرست را قبول نخواهد کرد.
- طالبان: در نشست ‘بینالافغانی’ قطر، هیچ کسی از حکومت نمایندگی نمیکند
- ‘اسامی اعضای هیات مذاکره کننده طالبان از فهرست سیاه خارج شد’
روز گذشته فهرستی در شماری از رسانههای داخلی منتشر شد که گفته شد از سوی طالبان و حکومت قطر تایید شده است. این فهرست ۲۴۳ نفری شامل نمایندگانی از احزاب، شخصیتهای سیاسی، ولایات افغانستان، مهاجران افغان مقیم خارج و ۲۵ نماینده طالبان بود.
در فهرست دولت شمار زنان حدود پنجاه نفر بود اما در این فهرست شمارشان به بیش از ده نفر میرسید.

واکنشها به لغو نشست دوحه
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان که گفتوگوهای مستقیم آمریکا با طالبان را رهبری میکند، در توییتر خود نوشته که از تعویق نشست بینالافغانی دوحه ناامید شده و همه را به تعهد به گفتوگو و روند صلح تشویق میکند.
او به اهمیت گفتوگو برای رسیدن به صلح تاکید کرده و از طرفین خواسته بر سر فهرست گفتوگو کنندگانی که از تمام افغانها نمایندگی کنند، تفاهم کنند و اگر نیاز به کمکی در این مورد باشد، او حاضر به همکاری است.
- طالبان در نشست مسکو: قانون اساسی افغانستان اعتبار ندارد
- ‘نشست نمایندگان طالبان و سران احزاب افغانستان در مسکو برگزار میشود’
حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان نیز اعلامیهای منتشر کرده و گفته نشست بینالافغانی دوحه فعلا به تاخیر افتاده است.
او گفته است که رسیدن به صلح دایمی در افغانستان در اولویت تلاشهای مردم افغانستان است و به همین دلیل مطمئنا مردم افغانستان از راه اتحاد، اتفاق و تلاشهای پیهم برای صلح، به زودترین فرصت در یک نشست بینالافغانی دور هم جمع خواهند شد.
نام آقای کرزی در فهرست ترتیب شده دولت برای اشتراک در نشست دوحه نبود اما او از این فهرست حمایتش را اعلام کرده بود. در نشست نخست این گفتوگوها در مسکو، آقای کرزی نقش رهبری کننده نشست را برعهده داشت.

نشستهای بینالافغانی
نشست دوحه، قرار بود دومین نشست بینالافغانی باشد. طالبان گفته بود این نشست به هدف صلح برگزار خواهد شد اما بخشی از گفتوگوهای صلح نیست و تنها برای ابراز نظریات شخصی برگزار میشود.
گروه طالبان با وجود فهرست اشتراک کنندگان دولتی، تاکید کرده بود که در این نشست هیچ کسی از حکومت افغانستان نمایندگی نمیکند و حتی وابستگان به حکومت نیز، شخصا اشتراک خواهند کرد.
نشست نخست بینالافغانی حدود دو و نیم ماه پیش در مسکو برگزار شده بود؛ نشستی با اشتراک نمایندگان طالبان، احزاب و شخصیتهای سیاسی افغانستان. در این نشست حکومت غایب بود و برگزاری آن انتقادهای زیادی از مقامهای حکومتی را به دنبال داشت.
حتی شکایتی از سوی دولت برای سفر و اشتراک نمایندگان طالبان در این نشست که در فهرست سیاه سازمان ملل هستند، در این سازمان ثبت شد.
اما این بار که قرار بود نمایندگان دولت نیز در نشست دوحه اشتراک کنند، چند روز پیش طالبان اعلام کردند اسامی اعضای هیات مذاکره کننده این گروه برای ۹ ماه از فهرست سیاه خارج شده است.
ترامپ مصوبه کنگره برای قطع کمک به ائتلاف
به رهبری عربستان در یمن را وتو کرد
حق نشر عکسAFPImage captionترامپ اجرای مصوبه کنگره را باعث به خطر افتادن امنیت شهروندان آمریکایی و تشویق ایران به گسترش نفوذ خود در یمن دانسته است
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، مصوبه مجالس کنگره در مورد قطع ارتباط ایالات متحده با عملیات نظامی ائتلاف عربی در یمن را وتو کرده است.
دفتر رئیس جمهوری آمریکا نامه آقای ترامپ به مجلس سنا را منتشر کرده که در آن آمده است: “بدینوسیله مصوبه مشترک کنگره را عودت میدهم که در آن، رئیس جمهوری به قطع ارتباط نیروهای مسلح ایالات متحده با درگیری یمن یا در ارتباط با آن کشور مگر در موارد استثنایی ملزم شده است. این مصوبه به مثابه اقدامی غیرلازم و خطرناک برای تضعیف اختیارات قانونی من و به مخاطره انداختن جان شهروندان و نظامیان شجاع ما در حال حاضر و در آینده بوده است.”
آقای ترامپ همچنین گفته است که قطع ارتباط نظامی آمریکا با جنگ یمن “بر تلاش ما برای جلوگیری از بروز تلفات غیرنظامی و ممانعت از گسترش فعالیت تروریستی گروه القاعده شبه جزیره عرب و داعش تاثیر منفی خواهد گذاشت و باعث تشویق عملیات بدخواهانه ایران در یمن خواهد شد.”
مصوبه قطع ارتباط و کمک ایالات متحده به ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در ماه مارس در مجلس سنا، که حزب جمهوریخواه در آن اکثریت دارد، و در ماه آوریل در مجلس نمایندگان، که تحت تسلط حزب دموکرات مخالف رئیس جمهوری است، به تصویب رسید و برای اجرایی شدن مستلزم امضای رئیس جمهوری بود.
تصویب قطعنامه سنا برای پایان کمک نظامی به ائتلاف عربستان
کنگره آمریکا: قطع کمک آمریکا به عربستان در جنگ یمن رای آورد
دولت آمریکا بر حمایت از ائتلاف عربستان در یمن تاکید کرد
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionهر دو مجلس کنگره آمریکا به مصوبه قطع ارتباط نظامی آمریکا با جنگ یمن رای دادهاند اما اکثریت لازم را برای رد وتوی رئیس جمهوری ندارند
رئیس جمهوری آمریکا حق دارد از امضای مصوبههای کنگره در صورتیکه آنها را قابل قبول نداند خودداری ورزد و این مصوبات را به کنگره عودت دهد اما مجالس کنگره میتوانند با اکثریت دوسوم آرا، وتوی رئیس جمهوری را بلا اثر کنند.
مصوبه منع ارتباط نظامی آمریکا با ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در جنگ یمن با اکثریت ٢٤٧ رای موافق در برابر ١٧٥ رای مخالف در مجلس نمایندگان، و اکثریت ٥٤ رای موافق در برابر ٤٦ رای مخالف در سنای ایالات متحده تصویب شده بود. در صورتی که شمار اعضای موافق و مخالف این مصوبه تغییری نکرده باشد، به نظر نمیرسد که کنگره قادر به لغو وتوی رئیس جمهوری باشد.
حامیان این طرح گفته بودند که عملیات هوایی در بمباران آنچه که منابع نظامی ائتلاف مواضع شورشیان حوثی خواندهاند با تلفات غیرنظامی همراه بوده است. آنان عربستان سعودی را مسئول این تلفات دانسته و به شدت مورد انتقاد قرار داده بودند.
حق نشر عکسEPAImage captionعملیات پهپادهای آمریکایی علیه مواضع القاعده در یمن هم انتقاداتی را در پی داشته است
آنان همچنین گفته بودند که ارتباط نظامی ایالات متحده با جنگ یمن ناقض اصلی از قانون اساسی آمریکاست که حق ورود ایالات متحده به جنگ خارجی را به کنگره و نه رئیس جمهوری واگذار کرده است. به گفته آنان، ارتباط نظامی آمریکا با جنگ یمن به منزله ورود به جنگ بدون مصوبه کنگره و در نتیجه، غیرقانونی است.
در پائیز سال ٢٠١٤ میلادی، شورشیان حوثی یمن ظاهرا به منظور مشارکت در دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری، صنعا، پایتخت را به تصرف درآوردند، و طی ماههای بعد عملا او را برکنار کرده و قدرت را در دست گرفتند. چند ماه بعد رئیس جمهوری به جنوب یمن گریخت و شبهنظامیان حوثی عملیات تصرف تمامی نقاط یمن را آغاز کردند.
در بهار همان سال، عربستان سعودی و شماری دیگر از کشورهای عرب و مسلمان یک ائتلاف نظامی را برای حمایت از نیروهای حامی دولت عبد ربه منصور هادی، به عنوان دولت قانونی یمن، تشکیل دادند. درگیری در یمن از آن زمان ادامه داشته و باعث بروز تلفات غیرنظامی و خسارات گسترده به آن کشور شده است. سازمان ملل و اکثر کشورهای جهان دولت عبد ربه منصور هادی را دولت قانونی یمن میشناسند اما جمهوری اسلامی ایران از تشکیلات حوثیها به عنوان دولت انقلابی یمن نام میبرد.
علاوه بر حمایت از عملیات ائتلاف به رهبری عربستان، ایالات متحده مستقیما عملیاتی را هم عمدتا با استفاده از پهپاد علیه مواضع و نفرات گروه القاعده شبه جزیره عرب صورت داده است. در برخی موارد، گفته شده است که این عملیات نیز خسارات و تلفات غیرنظامی به بار آورده و با اعتراضاتی مواجه شده است.
در واکنش به تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای وتوی مصوبه کنگره، نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان از حزب دموکرات، گفت که جنگ یمن به بروز یک بحران انسانی منجر شده و افزود: “با اینهمه رئیس جمهوری با سوء نیت ترجیح داده است که یک مصوبه دو حزبی هر دو مجلس را نادیده بگیرد و ارتباط شرم آور آمریکا با این بحران دلخراش را تداوم بخشد.”
سناتور برنی سندرز، از تهیه کنندگان این طرح با انتقاد از تصمیم آقای ترامپ، گفته است که “البته سرخورده شدهام اما تعجبی هم نکردهام.”
هنوز مقامات سعودی به اقدام دونالد ترامپ واکنشی نشان ندادهاند اما انور قرقاش، وزیر امور خارجه امارات عربی متحده گفته است “حمایت رئیس جمهوری آمریکا از ائتلاف عربی در یمن نشانه مثبتی است.” وی افزوده است که تصمیم آقای ترامپ “هم به موقع و هم واجد اهمیت استراتژیک است.”
رایگیری در انتخابات اندونزی در خلال نقش پررنگ اسلام در مبارزات

مردم اندونزی در پی یک مبارزه تلخ انتخاباتی که مذهب در آن نقش پررنگی بازی کرده پای صندوق های رای رفته اند.
انتخابات ریاست جمهوری تکرار رقابت سال ۲۰۱۴ میان جوکو ویدودو، رئیس جمهور کنونی، و پرابو وو سوبیانتو، ژنرال سابق، است.
هر دو نفر دست به حرکاتی سیاسی زده اند که با نقش بیش از پیش پررنگ اسلام محافظه کارانه در این کشور همخوانی دارد.
آقای ویدودو که به پیروزی برای یک دوره پنج ساله دیگر چشم دوخته امید اصلی به حساب می آید.
بعد از بسته شدن صندوق های رای انتظار می رود یک رشته “شمارش های سریع” ظرف چند ساعت نتایج مقدماتی را روشن کند.
با این حال کمیسیون انتخابات نتایج نهایی را تا ماه مه اعلام نخواهد کرد.
تحلیلگران می گویند که دو رقیب اصلی، جدا از نقطه نظراتشان درباره سرمایه گذاری چین در این کشور، سیاست های خیلی متفاوتی را ارائه نکرده اند.
ماد سوپریاتما کارشناس امور اندونزی در موسسه یوسف ایشاک در سنگاپور می گوید “در نتیجه تنها وجه تمایزی که می توانند بر آن انگشت بگذارند اعتبارات مذهبی است.”

“این انتخابات مسابقه ای به سوی سیاست های راستگرایانه است… رقابتی برای نشان دادن اینکه چه کسی با معیارهای اسلامی محافظه کارتر است.”
اندونزی متشکل از هزاران جزیره است و بیش از ۲۶۰ میلیون نفر جمعیت دارد. این پرجمعیت ترین کشور مسلمان جهان است.
اولین بار است که انتخابات ریاست جمهوری، پارلمانی و منطقه ای این کشور همزمان انجام می شود. به این ترتیب درحالی که حدود ۱۹۲ میلیون نفر واجد شرایط برای رای دادن هستند، انتخابات جاری به یکی از بزرگترین و پیچیده ترین رای گیری های یک روزه در جهان بدل شده است.
در این انتخابات بیش از ۲۴۵ هزار نامزد برای حدود ۲۰ هزار کرسی پارلمان و مجالس محلی رقابت می کنند.
آنچه بر پیچیدگی این انتخابات می افزاید شرایط جغرافیایی اندونزی است؛ کشوری متشکل از هفده هزار و اندی جزیره.
رای گیری صبح سه شنبه شروع شد و با توجه به وجود سه ناحیه زمانی مختلف اهالی پایتخت، جاکارتا، رای گیری را در ساعت دوازده نیمه شب به وقت گرینویچ شروع کردند.
حتی پیش از شروع رای گیری ادعاهایی دایر بر تقلب مطرح شده بود.
هفته پیش ویدئوهایی منتشر شد که ظاهرا هزاران برگ رای سرگردان را در انباری در مالزی نشان می داد – ادعا می شود روی خیلی از این برگه ها نام آقای ویدودو رئیس جمهور کنونی نوشته شده بود.
تصور می شود که حدود یک میلیون رای دهنده اندونزیایی در مالزی زندگی می کنند.
اندونزی تحقیقاتی را درباره این ویدئوها شروع کرده است.
تلاش مجلس مصر برای طولانی کردن ریاست جمهوری سیسی

نمایندگان مجلس مصر با تصویب طرحی امکان طولانی کردن دوران ریاست جمهوری عبدالفتاح سیسی را فراهم کرده اند.
این طرح که قرار است تا یک ماه دیگر به همه پرسی گذاشته شود، با اصلاح قانون اساسی دوره ریاست جمهوری را از ۴ سال به ۶ سال افزایش می دهد.
این طرح همچنین به آقای سیسی امکان می دهد یک دوره دیگر هم به ریاست جمهوری انتخاب شود.
آقای سیسی در انتخابات سال گذشته در مصر با کسب ۹۷ درصد از آراء برای بار دوم به ریاست جمهوری انتخاب شد.
دوره ریاست جمهوری او در سال ۲۰۲۲ به پایان می رسد و بر اساس قانون اساسی فعلی دیگر نمی تواند برای این سمت انتخاب شود.
اما مصوبه مجلس مصر که در اختیار هواداران اوست، به عبدالفتاح سیسی امکان می دهد تا سال ۲۰۳۰ این سمت را در اختیار داشته باشد.
این مصوبه همچنین نظارت ریاست جمهوری بر قوه قضاییه را افزایش می دهد و نقش ارتش را در امور سیاسی تشدید می کند.
آقای سیسی در سال ۲۰۱۳ محمد مرسی، رییس جمهوری اسلام گرای مصر را در یک کودتا برکنار کرد و یک سال بعد در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی رسید.
قول امانوئل مکرون برای بازسازی کلیسای نوتردام
معاون وزارت کشورفرانسه می گوید که نجات ساختمان کلیسای جامع نحق نشر عکسGETTY IMAGES
او گفت: “ما این فاجعه را به فرصتی برای همکاری با یکدیگر بدل خواهیم کرد.”
آقای مکرون در نطقی سراسری همچنین به طور مفصل از عملکرد سازمان آتش نشانی تمجید کرد.
او گفت: “آتشنشانان با پذیرش بزرگترین خطر، آتش را مهار کردند. افرادی ۲۰ یا ۲۵ ساله از گوشه و کنار فرانسه بودند، از همه نقاط فرانسه.”
روزنامه لوموند گزارش می دهد که چندین شرکت و رهبران صنایع مجموعا قول پرداخت حدود ۷۰۰ میلیون یورو کمک (۹۱۳ میلیون دلار) را برای کار بازسازی کلیسا داده اند.
بیشتر بخوانید:
- آلبوم عکس؛ نوتردام در آتش
- عکسخبر؛ کلیسای نوتردام آتش گرفت
- از کلیسای نوتردام و گنجینه داخل آن چه میدانیم؟
- نبرد برای نجات کلیسای نوتردام از یک آتشسوزی مهیب
- آتشسوزی نوتردام؛ برجها و ساختمان اصلی بنا سالم ماند

پیشنهادهای کمک همچنین از اطراف جهان رسیده است و دونالد توسک رئیس شورای اروپایی از اعضای اتحادیه اروپا خواسته بسیج شوند.
اما اریک فیشر، رئیس بنیادی که مسئول بازسازی کلیسای هزار ساله استراسبورگ است به خبرگزاری فرانسه گفت که بازسازی نوتردام ممکن است “چند دهه” طول بکشد.
چه شد؟
آتش سوزی در ساعت ۱۸:۴۳ روز دوشنبه به وقت محلی به سازمان آتش نشانی گزارش شد. شعله ها به سرعت به بخش های بالایی کلیسا رسید و پیش از بلیعدن منار مخروطی آن، ساختمان چوبی داخل را نابود کرد.
در خلال آن حریق مهیب این نگرانی وجود داشت که برج های معروف کلیسا هم نابود شود.
چند آتش سوزی در برج ها شروع شد اما به گفته آقای نونیز ماموران فورا آنها را مهار کردند.
مهار آتش سوزی در ساعات نخست صبح سه شنبه اعلام شد و سازمان آتش نشانی اطفای کامل آن را در ساعت ۱۰:۰۰ صبح به وقت محلی (هشت صبح گرینویچ) تایید کرد.

میزان خسارات
با دمیدن سپیده در پاریس تیم های جستجو کار ارزیابی ابعاد خسارات را آغاز کرده بودند.
عکس های منتشر شده از داخل ساختمان دیوارهای سیاه سنگی را نشان می دهد اما به نظر می رسد که یکی از پنجره های معروف “گل سرخ” کلیسا سالم مانده باشد.
کریستوف کاستانر، وزیر کشور فرانسه، اخطار داد که هرچند اصل بنا نجات یافته اما ساختمان هنوز ناپایدار است.
آقای نونیز گفت که وضع “کلی” ساختمان خوب است اما “آسیب پذیری هایی” در طاق های سنگی و باقی سقف شناسایی شده.
کارشناسان هنوز اجازه حضور در محل برای ارزیابی خسارات را نیافته اند و در همین حال اداره آتش نشانی با یک پهپاد مشغول بررسی ابعاد خسارات است.
علاوه بر تاثیر حرارت آتش سوزی بر سازه، همچنین باید خسارات ناشی از پاشیدن آب بر ساختمان بررسی شود.

گنجینه کلیسا
تیم های ویژه موفق شدند آثار هنری و اقلام مذهبی ارزشمند از جمله آنچه گفته می شود تاجی از خار است که مسیح پیش از مصلوب شد بر سر داشت را نجات دهند.
همچنین قطعه لباسی (تونیک) که گفته می شود لوئی نهم هنگام انتقال این تاج به پاریس پوشیده بود نجات یافته است.
کمیل پاسکال مورخ فرانسوی به شبکه “بی اف ام تی وی” گفت کلیسای نوتردام “میراث فوق العاده ارزشمند” تاریخی این کشور است.
او گفت: “برای ۸۰۰ سال این کلیسای جامع ناظر و نگهبان پاریس بوده است. برای قرن ها ناقوس نوتردام صدای رویدادهای فرخنده یا نامیمون را به گوش می رساند. آنچه می بینیم چیزی جز یک حادثه هولناک نیست.”
نوتردام، بانوی پاریس در آتش سوخت
آتش بزرگی از کلیسای نوتردام در پاریس را سوزاند. نوتردام با قدمتی ۸۵۰ ساله یکی از مهم ترین بناهای فرانسه و جزو میراث جهانی است. دادستانی فرانسه گفته آتش سوزی اتفاقی بوده است. آتش نشان ها بعد از ۹ ساعت آتش را خاموش کردند. آنها می گویند اصل بنای کلیسا سالم مانده ولی بخش های مهمی از آن سوخته است. تا حالا، چند تاجر سرشناس فرانسه گفتهاند حدود ۳۰۰ میلیون دلار به بازسازی این کلیسا کمک خواهند کرد.
ژیار گل گزارش می دهد.
احضار سفیر فرانسه به وزارت خارجه ایران پس از توییت
خبرگزاریهای دولتی ایران از احضار “فیلیپ تیه بو” سفیر جدید فرانسه در تهران به وزارت خارجه جمهوری اسلامی خبر دادهاند.
این احضار در حالی است که سفیر جدید فرانسه در تهران همین امروز استوارنامه خود را به وزیر خارجه ایران تقدیم کرد و بلافاصله احضار شد.
علت این احضار توییتهای ژرار آرو سفیر فرانسه در واشنگتن درباره برجام بوده که ایران خواستار توضیح دولت فرانسه در این باره شده است.
ساعاتی پیش از احضار آقای تیه بو، عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و مذاکرهکننده ارشد هستهای، خواهان توضیح فرانسه درباره اظهارات سفیر این کشور در آمریکا درباره حق غنیسازی ایران شده بود.
آقای عراقچی روز یکشنبه ۲۵ فروردین (۱۴ آوریل) در توییتر خود نوشت که اگر توییتهای اخیر ژرار آرو، سفیر فرانسه در واشنگتن، موضع دولت این کشور باشد، “ما با نقض جدی هدف و مقصود برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ (شورای امنیت) روبرو هستیم. پاریس باید بلافاصله شفافسازی کند وگرنه ما واکنش متناسب نشان میدهیم.”
آقای آرو در چند توییت که بعد از مدتی آنها را پاک کرد نوشته بود که ایران پس از دوره ده ساله توافق هستهای (برجام) همچنان با محدودیتهایی برای غنیسازی اورانیوم روبرو خواهد بود.
او نوشته بود “نادرست است اگر بگوییم بعد از انقضای برجام ایران اجازه غنیسازی اورانیوم خواهد داشت. بر اساس انپیتی (پیمان منع گسترش جنگافزارهای هستهای) و پروتکل الحاقی، این کشور باید تحت نظارت شدید ثابت کند که فعالیتهای هستهایش غیر نظامی است.”
این اظهار نظر در حالی صورت گرفته بود که ژرار آرو از جمله سیاستمدارانی است که همواره به عنوان یکی از چهرههای طرفدار برجام و منتقد آمریکا در این زمینه شناخته میشود.

بند غروب
آقای آرو نوشته بود همان طور که در سال ۲۰۰۲ اروپاییها گفتند که غنیسازی اورانیوم در غیاب یک برنامه هستهای معتبر غیرنظامی، غیرقانونی است در سال ۲۰۲۵ (بعد از انقضای برجام) هم واکنش همین خواهد بود.
او گفته بود در آن زمان ایران تحریم شد و این تحریمها دوباره میتواند برگردد.
او با اشاره به “بند غروب” توافق هستهای نوشت که بعد از برجام “غروبی در کار نخواهد بود.”
بند غروب برجام به محدویتهایی در فعالیت هستهای ایران اشاره دارد که بعد از انقضای مدت پیشبینی شده در این سند به خودی خود لغو خواهند شد.
این بند یکی از موارد اصلی انتقاد مقامهای آمریکایی و اسرائیلی و دیگر مخالفان برجام به این توافق است. آمریکا حدود یک سال پیش به طور کامل از برجام خارج شد و تحریمهای خود علیه برنامه هستهی ایران را برگرداند.
- ترامپ: خروج آمریکا از برجام محاسبات ایران را بر هم زد
- آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر پایبندی ایران به برجام را تایید کرد
- برجام؛ هشدار عراقچی به اروپا: وضعیت نمیتواند به این شکل ادامه پیدا کند
- احمد جنتی: چرا برجام را آتش نزدید

ایران، شاکی از اروپا
از آن زمان ایران و امضاکنندگان اروپایی برجام در حال مذاکره برای رافتن راه حلهایی برای خارج کردن این توافق از بحرانی هستند که بعد از خروج واشنگتن با آن روبرو شد.
اما این مذاکرات همواره باموانع و اختلاف نظرهایی جدی روبرو شده است.
با وجود راهاندازی یک کانال مالی از سوی اروپا (اینستکس) برای کمتاثیر کردن تحریمهای آمریکا، مقامهای ارشد ایران از “تعلل” اروپا در عمل به تعهداتش بر اساس برجام انتقاد میکنند.
- آیتالله خامنهای: کانال مالی اروپاییها شبیه شوخی است
- وزارت خارجه ایران خواستههای مندرج در بیانیه اتحادیه اروپا را رد کرد
- اتحادیه اروپا: برنامه موشکی ایران مایه نگرانی جدی ماست
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه گفت: “اروپاییها (در عمل به تعهدات مالی خود) بسیار عقب هستند و نباید این طور تصور کنند که جمهوری اسلامی ایران منتظر آنها می ماند.”
آقای ظریف اعلام راهاندازی اینستکس از سوی اروپا را “یک اقدام مقدماتی” خواند و گفت اروپاییها دیگر “هیچ بهانهای برای عدم آغاز رسمی کار مالی خود با ایران ندارند.”