اعلام آمادگي طالبان براي مذاکره با دولت افغانستان/ دولت موقت در افغانستان تشکيل مي شود؟
همزمان با طرح تشکيل دولت موقت در افغانستان، طالبان آمادگي خود را براي مذاکرات مذاکره با دولت افغانستان اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاري آريا، گروه طالبان براي مذاکره با دولت افغانستان به عنوان يکي از جناح هاي سياسي داخلي اين کشور اعلام آمادگي کرد.
« ذبيح الله مجاهد » يکي از سخنگويان گروه طالبان درمصاحبه با رسانه هاي جمعي گفت: گروه طالبان حاضر است با دولت افغانستان فقط به عنوان يک جناح سياسي مذاکره کند.
وي همچنين با تشکيل دولت موقت در افغانستان مخالفت کرد و گفت: گروه طالبان تشکيل دولت موقت درافغانستان را به نفع مردم اين کشور نمي داند.
سخنگوي گروه طالبان همچنين آمادگي اين گروه را براي شرکت در دومين نشست طالبان و شخصيت هاي سياسي افغانستان که قرار است چهاردهم « آوريل » در دوحه پايتخت قطر برگزار شود، اعلام کرد.
“مجاهد” همچنين شرکت نمايندگان طالبان در نشست مشورتي صلح را که قرار است تا يک ماه ديگر درکابل برگزار شود، رد کرد.
وي افزود: ازآنجا که طالبان، دولت افغانستان را به رسميت نمي شناسد اقدامات اين دولت را نيز قبول ندارد، بنابراين هراقدامي به نام جرگه مشورتي صلح که تحت اشغال آمريکا برگزار شود، نتايج آن نيز مطابق نظر آمريکايي ها خواهد بود.
اين درحالي است که چندي پيش شوراي عالي صلح افغانستان اعلام کرد که از گروه طالبان نيز براي شرکت درنشست بزرگ مشورتي صلح درکابل دعوت خواهد شد.
اين نشست قرار است نهم ارديبهشت ماه به مدت چهار روز و باحضور نمايندگان مردمي سراسر افغانستان برگزار شود.
شوراي عالي صلح افغانستان اعلام کرده است خط سرخ مذاکرات صلح با گروه طالبان و نيزچگونگي اين مذاکرات درنشست مشورتي صلح تعيين خواهد شد.
دولت موقت در افغانستان تشکيل مي شود؟
اعلام آمادگي طالبان براي مذاکره با دولت افغانستان در حالي صورت مي گيرد که ايده تشکيل دولت موقت در افغانستان از سوي آمريکا و پاکستان دنبال مي شود. گروه طالبان و دولت افغانستان به اين پيشنهاد واکنش نشان داده اند.
گروه طالبان اظهارات سفير آمريکا در کابل را مبني بر تبليغات اين گروه براي تشکيل دولت موقت در افغانستان تکذيب کرد.
ذبيح الله مجاهد سخنگوي گروه طالبان با رد ادعاي جان بس سفير آمريکا اعلام کرد: گروه طالبان هيچ زماني تشکيل دولت موقت را با آمريکايي ها مطرح نکرده و همواره تاکيد کرده است درباره مسائل داخلي افغانستان با آمريکايي ها هيچ گونه مذاکره اي ندارد.
جان بس سفير آمريکا در افغانستان ادعا کرد بحث تشکيل دولت موقت، تبليغات گروه طالبان است. مجاهد افزود: آمريکا نيز درباره تشکيل دولت موقت در افغانستان که به خود افغانها ارتباط دارد ،هيچ گونه مذاکره اي با طالبان نکرده است.
واکنش ها به پيشنهاد عمران خان براي تشکيل دولت موقت در افغانستان
نماينده آمريکا در امور صلح افغانستان، اظهارات نخست وزير پاکستان مبني بر تشکيل دولت موقت در افغانستان را غير سازنده توصيف کرد.
زلمي خليل زاد در واکنش به اظهارات عمران خان اعلام کرد: درحالي که پاکستان سهم سازنده اي در روند صلح افغانستان داشته است، اظهارات عمران خان سازنده نيست. وي افزود: آينده افغانستان از آن مردم اين کشوراست و فقط افغان ها مي توانند درباره آينده شان تصميم بگيرند. خليل زاد گفت: جامعه جهاني درروند صلح افغانستان نقش مشوق را ايفا مي کند.
در همين حال رئيس اجرايي دولت افغانستان در واکنش به اظهارات اخير نخست وزير پاکستان گفت: هيچ کشوري حق ندارد براي افغانستان سرنوشت تعيين کند.
«عبدالله عبدالله» امروز در يک نشست خبري در کابل در واکنش به اظهارات «عمران خان» مبني بر تشکيل دولت موقت در افغانستان گفت: اظهارات نخست وزير پاکستان براي هيچ فرد و گروهي قابل قبول نيست.
وي افزود: همه روزه مردم افغانستان براي استقلال، آزادي و تعيين سرنوشت خود قرباني مي دهند و پاکستان بايد به اين نتيجه رسيده باشد که تعيين سرنوشت افغانستان، حق شهروندان اين کشور است، شهرونداني که همواره خواستار صلح و رابطه نيک با همه کشورهاي همسايه هستند. پاکستان به جاي اظهار نظر درباره سرنوشت افغانستان، بايد به طالبان فشار واردکند .
رئيس اجرايي دولت افغانستان بار ديگر گروه طالبان را مانع برقراري صلح در اين کشور دانست و افزود: گروه طالبان تاکنون هيچ اقدامي براي به نتيجه رسيدن مذاکرات صلح با آمريکايي ها نکرده اند.
وي افزود: قطع رابطه طالبان با گروه هاي تروريستي، چگونگي حضور نظاميان خارجي در افغانستان، آتش بس و مذاکره مستقيم با کابل هنوز هم مورد بحث قرار دارد. صلح زماني محقق ميشود دولت و مردم افغانستان با طالبان به توافق برسند.
اين مقام افغان با تاکيد بر همگرايي و وحدت دولت و ملت افغانستان درباره روند صلح گفت: براي اينکه بهانه اي براي طالبان باقي نماند، دولت افغانستان هيئت مذاکره کننده کامل و همه شمول را معرفي خواهد کرد.
رئيس اجرايي دولت افغانستان درباره تشکيل دولت موقت گفت: تشکيل حکومت موقت و برگشت به گذشته راه حل مشکل اين کشور نيست. اگر مذاکرات صلح به نتيجه برسد و طرفهاي مذاکره کننده به توافق نهايي که مورد پذيرش مردم افغانستان باشد دست يابند، در آن صورت مي توان درباره يک بسته که مورد پذيرش همه طرف ها باشد، گفتگو کرد.
۲۰۱۹ سال سرنوشتساز برای صلح در “افغانستان” است
ضمیر کابلوف نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در صلح افغانستان گفت: سال ۲۰۱۹ سال سرنوشت ساز برای پایان بحران افغانستان خواهد بود.
وی در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی و پیش از دیدار برنامه ریزی با خلیلزاد اضافه کرد: صلح در افغانستان به سرعت در حال پیشرفت است.
کابلوف با بیان اینکه صلح در افغانستان آسان نیست، تصریح کرد: ما امیدواریم که در سال جاری در ایجاد و تامین صلح در افغانستان را شاهد باشیم، هر چند این موضوع ساده و آسان نخواهد بود.
وی در ادامه گفت: خلیلزاد تلاش دارد تا خروج سربازان آمریکا را با یک توافق ارزشمند وصل کند، این موضوع در حرف آسان است ولی در عمل بسیار دشوارخواهد بود. آمریکا و طالبان هر کدام برای خروج سربازان شرطهای دارند و این خطر وجود دارد که خروج نظامیان آمریکا منجر به یک ایجاد یک خلا شود.
نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در صلح افغانستان خاطر نشان کرد: ۱۴ هزار نظامی آمریکا در افغانستان در حال جنگ نیستند و با خروج نظامیان آمریکا شرایط افغانستان تغییر چندانی نخواهد کرد.
وی ادامه داد: مسکو از گفتگوهای مستقیم طالبان و آمریکا استقبال می کند و این موضوع می تواند به صلح در افغانستان کمک کند.
کابلوف به عدم تمایل طالبان به گفتگو با دولت اشاره کرد و گفت: این موضوعی زمانی حل خواهد شد که کسی که انتخاب می شود از سوی این گروه مورد احترام باشد.
وی تصریح کرد: مهمترین عاملی که مانعی برای حضور طالبان در انتخابات می شود این است که این گروه مشروعیت یک سوم اصول قانون اساسی افغانستان را قبول ندارد.
کابلوف در پایان گفت: روسیه طالبان را به عنوان بخشی از جامعه افغانستان که عقاید و اصول خاص خود را دارد، نگاه میکند.
غنی دیگر مهره محبوب واشنگتن نیست
جمهور : خبرگزاری رویترز از احتمال قطع روابط امریکا با اشرف غنی بر سر مذاکرات صلح افغانستان، خبر داده است.
این رسانه امریکایی با اشاره به تشدید تنش میان واشنگتن و کابل بر سر مذاکرات صلح افغانستان، گفته است که احتمال دارد این تنشها سبب خرابی دایمی روابط واشنگتن با اشرف غنی شود.
رویترز به نقل از مقامهای کنونی و سابق امریکایی گفته است راهبرد امریکا در چگونگی پیشبرد روند صلح افغانستان با طالبان، روابط واشنگتن و آقای غنی را که به شدت مایل به حفظ قدرتش است متضرر ساخته و این اختلافها فرصت رسیدن به توافق صلح با طالبان را تهدید میکند.
مقامهای امریکایی به رویترز گفته اند که آقای غنی احتمالا گفتگوهای شکننده صلح را به دلیل اینکه از این روند به دور گذاشته شده و نگران پیامدهای منفی آن برای حکومت خودش است، تخریب کند.
این در حالی است که اختلاف میان کابل و واشنگتن پس از اظهارات حمدالله محب درباره نقش زلمی خلیلزاد در روند صلح افغانستان تشدید شده است.
پس از روی کارآمدن دونالد ترامپ در امریکا نگاه سرد واشنگتن نسبت به حکومت غنی کاملا مشهود بود. آقای ترامپ تاکنون حتی یکبار به افغانستان سفر نکرده است. در دیدارهای انگشت شماری که میان او و اشرف غنی و عبدالله انجام شده نیز رییس جمهوری امریکا دست کم به اندازه دیگر اسلاف خود نسبت به دولتمردان کابل، روی خوش نشان نداده است.
اکنون که ترامپ عزم خود را جزم کرده تا بساط حکومت فاسد و پرخرج و بیرهاورد کابل را برچیند و در چارچوب صلح با طالبان، از مصرف بیشتر پول های مالیات دهندگان امریکایی در افغانستان، پیشگیری کند، بروز تنش میان واشنگتن و کابل، امری بدیهی و کاملا قابل انتظار خواهد بود.
اشرف غنی نمی تواند پذیرای صلحی باشد که آینده قدرت او را به خطر می اندازد و نقشه هایش برای استمرار استیلایش بر ارگ ریاست جمهوری را نقش بر آب می کند. واشنگتن اما تنها چیزی که در معامله صلح با طالبان، پروای آن را ندارد، بقای غنی در قدرت است.
دولت ترامپ فقط می خواهد در یک معامله برد – برد با طالبان، به مأموریت پرهزینه افغانستان پایان دهد؛ حتی اگر بخشی از هزینه این امر، پایان دادن به سلطه اشرف غنی بر ارگ کابل باشد.
به جز تنش های بی سابقه اخیر که در پی اظهارات بحث برانگیز حمدالله محب علیه زلمی خلیلزاد در روابط کابل – واشنگتن بروز کرد، نشانه های دیگر نیز حاکی از آن است که غنی دیگر مهره محبوب واشنگتن به حساب نمی آید، و عدم حضور او در روند صلح امریکا با طالبان هم به معنای آن است که اشرف غنی در شرایط پساصلح، در نقشه های مورد نظر واشنگتن، جایی ندارد.
بنابراین، خشم اشرف غنی نسبت به واشنگتن، تنها به دلیل دور نگه داشته شدن دولت او از جزئیات فرایند صلح با طالبان نیست؛ بلکه او بیش از همه، نگران آینده سیاسی خود است.
در شرایط کنونی، انتظارهای اشرف غنی از واشنگتن به حد اقل ممکن کاهش یافته است. به نظر می رسد او دیگر چشمداشت حمایت سیاسی واشنگتن در انتخابات آینده را ندارد؛ بلکه فقط می خواهد امریکا امکان برگزاری انتخابات را به او بدهد و روند صلح را تا زمانی معلق و معطل نگه دارد تا انتخابات مورد نظر اشرف غنی برگزار شود و او از رهگذر انتخابات، مجوز حضور در ارگ ریاست جمهوری را برای پنج سال دیگر به دست آورد.
تکاپوهای مذبوحانه اشرف غنی در داخل افغانستان هم نشان می دهد که او کاملا از حمایت خارجی در انتخابات آینده، ناامید گشته است، و واقعا در نظر دارد تا از رهگذر استفاده غیر مشروع از امکانات دولتی و بودجه ملی در کمپاین های زودهنگام با کسب جایگاه اجتماعی، محبوبیت مردمی و مقبولیت ملی از یکسو، و پیاده سازی نقشه هایش برای دستبرد به انتخابات و آرای مردم از جانب دیگر، زمینه را برای پیروزی اش در انتخابات فراهم سازد. این در حالی است که در نمونه های مشابه در روندهای انتخاباتی پیشین، حامد کرزی به عنوان نامزد قدرت به دلیل آنکه از حمایت امریکا و هم پیمانانش برخوردار بود و نسبت به پیروزی بی چون و چرایش در انتخابات، اطمینان داشت، هرگز به اندازه اشرف غنی، برای کسب رأی، تقلا و تکاپو نمی کرد.
غنی گلیم رقبا و امریکا گلیم غنی را جمع میکند!
پیام آفتاب : مذاکرات مستقیم امریکا با نمایندگان طالبان که تا کنون پنج دورهی آن به پایان رسیده و زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، اینک دور ششم سفرهای زنجیرهای خود به افغانستان و برخی کشورهای دیگر منطقهای و فرامنطقهای برای پیشبرد پروسه صلح افغانستان را آغاز کرده، به نظر میرسد عامل اختلاف تازه امریکا با رئیس جمهور غنی باشد.
در مذاکرات صلح امریکا با طالبان، حکومت غنی به حاشیه رانده شده و رابطه غنی با امریکا در حال تیرهتر شدن است: غنی سخت در تلاش است با مدیریت تلاشها برای صلح به نوعی برای خود اعتبار و مشروعیت کسب کند و خود را در قدرت نگهدارد، در حالیکه مخالفان سیاسی غنی و احتمالا امریکا در نوعی چرخش موضع به دنبال تشکیل دولت موقت برای شریک ساختن طالبان در قدرت میباشند.
خصومت میان واشنگتن و غنی شانس های کوچکی که برای رسیدن به صلح وجود دارد را به خطر می اندازد. ترامپ، رئیس جمهور امریکا، امیدوار است بتواند با موفقیت در گفتگوهای صلح افغانستان به طولانی ترین جنگ امریکا پایان دهد.
مقام های کنونی و پیشین امریکا به خبرگزاری رویترز گفتهاند غنی برای حفظ خود در قدرت در تلاش است مذاکرات صلح که در وضعیتی شکننده قرار دارد را برهم بزند؛ غنی از این که حکومت افغانستان امکان شرکت در این گفتگوها را نداشته خشمگین است و نگران پیامدهای آن برای موقعیتش به حیث رئیس جمهور افغانستان میباشد.
مقام های افغان می گویند، از نگاه غنی، مذاکراتی که زلمی خلیل زاد، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور صلح، رهبری اش را بر عهده دارد، خیانت به شخص او است و نشانه تسلیم شدن امریکا (در برابر طالبان) است. امری که می تواند به بازگشت طالبان منجر شود.
یک مقام حکومت افغان گفت: «خلیل زاد می خواهد خود را قهرمان صلح معرفی کند و رئیس جمهور غنی نمی خواهد به عنوان شخص بد معرفی شود. رئیس جمهور افغانستان فکر می کند که به او خیانت شده است.»
اختلافات میان کابل و واشنگتن بر سر مذاکرات صلح که پیوسته در حال تشدید است، در تاریخ ۱۴ مارچ به طور علنی فوران کرد. در آن زمان حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، به شدت به خلیل زاد تاخت و وی را به کسب قدرت در افغانستان متهم کرد.
یک مقام ایالات متحده امریکا به شرط فاش نشدن نامش گفت: «غنی نگران است که بر سر تشکیل حکومت موقت توافق هایی حاصل شود و او از بیرون نظاره گر باشد.»
این مقام رسمی افزود، واشنگتن انتظار دارد که غنی در سالی که قرار است انتخابات برگزار شود، مانند یک سیاستمدار عمل کند.
وی افزود: «ما نباید انتظار داشته باشیم که غنی به یک دولتمرد تبدیل شود و بگوید: بهترین کار برای من کناره گیری از قدرت است.»
حمله محب به خلیل زاد که اوج تنش میان امریکا و حکومت غنی را نمایان کرد، واکنش های جدی به دنبال داشت.
وزارت خارجه امریکا روز بعد از حمله محب به خلیلزاد اعلام کرد امریکا دیگر نمی خواهد با محب ارتباط داشته باشند و حضور او در دیداری که روز دوشنبه بین غنی و دیپلمات های ناتو برگزار شد، باعث گردید هیئت اعزامی ایالات متحده کاخ ریاست جمهوری افغانستان را ترک کنند.
اما این رنجش و آزردگی دوطرفه هنوز هم عمدتا پشت درهای بسته جریان دارد. غنی به حمایت ایالات متحده امریکا به حیث حامی اصلی در امور اقتصادی، دیپلماتیک و امنیتی وابسته است و نمی خواهد که روابط با امریکا پیش از این آسیب ببیند.
یک مقام دیگر افغان گفت نیز غنی به خاطر خشم واشنگتن نسبت به گفته های محب، به برکناری محب نیز فکر می کند.
ترامپ که در کارزار انتخاباتی سال ۲۰۱۶ هم وعده ختم جنگ در افغانستان را داده بود اینک خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را وابسته به موفقیت در گفتگوهای صلح دانسته است.
به هرصورت اینکه امریکا به چه قیمتی حاضر میشود صلح با طالبان را بپذیرد را گذشت زمان مشخص میکند اما آنچه مایه نگرانی شهروندان افغانستان است توافقات پنهانی امریکا با طالبان میباشد، نکتهای که میتواند تمام رشتهها را به یک باره پنبه کند.
رئیس جمهور غنی که خود با انحصارگرایی و خودخواهی مطلق در طول بیش از چهار سال عمر حکومت وحدت ملی عامل اصلی تفرقه و از همپاشی وحدت ملی در افغانستان میباشد، اینک همه چیز را در شرف از دست رفتن میبیند و سخت در تلاش است با برگزاری یک انتخابات پر تقلب که زمینههای آن بیش از پیش آماده شده خود را برای یک دوره دیگر در قدرت نگه دارد.
مخالفان سیاسی غنی که اینک تیمهای انتخاباتی خود را نیز شکل دادهاند برای خارج شدن از سایه شوم انحصار غنی حتی حاضر شدهاند دست دوستی به سوی طالبان دراز کنند.
غنی در طول چهار سال اخیر به بهانه تطبیق قانون و مبارزه با زورمندان تمام رهبران قومی و کتلههای بزرگ مردمی را با استفاده نامشروع از نیروهای دفاعی و امنیتی از هم پاشاند. این اقدامات غنی که در پوشش تمسک به قانون اساسی صورت گرفت سبب شد دیگر رهبران سیاسی و شخصیتهای بزرگ افغانستان که از ابتدا تاکنون در شکل گیری یک نظام مشروع و قانونی نقش ایفا کرده بودند به نیرنگهای غنی پی ببرند و در پی مبارزه با قدرت طلبی غنی بیفتند.
غنی که هنوز هم با استفاده از امکانات دولتی به طور شبانه روزی در پی تسویه حساب با رقبای خود میباشد اما هرگز فکر نمیکرد که از امریکا رو دست بخورد.
آمریکا بهحضور داعش و القاعده در افغانستان اذعان کرد
به گزارش خبرگزاری فارس، «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه پرسش و پاسخ که شب گذشته در کنگره برگزار شد، به حضور القاعده و داعش در افغانستان اشاره کرد و در خصوص خروج آمریکا از افغانستان و گفتوگوها با طالبان، گفت که حکومت افغانستان بهطور کامل در جریان روند صلح قرار دارد و هیچ دستاورد و شرایطی در این روند نادیده گرفته نشده است.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره نگرانیها در خصوص به حاشیه رفتن دولت افغانستان در مذاکرات طالبان و آمریکا، گفت: من مسئول اصلی همه گفتوگوها با طالبان هستم و در حال حاضر حکومت افغانستان بهطور کامل در جریان امور قرار دارد. سفیر آمریکا در کابل نیز در طول هفته چندین بار با اشرف غنی گفتوگو میکند.
وی همچنین درباره سیاست پیشین آمریکا برای گفتوگو با طالبان و شرایط پذیرش قانون اساسی از جمله حقوق زنان و اقلیتها، و نادیده گرفتن آنها گفت: این تنها یک گزارش رسانهای است و آمریکا هیچ شرایطی را کنار نگذاشته است.
وزیر خارجه آمریکا افزود: واشنگتن توجه دارد که دستاوردها از جمله دستاوردهای امنیتی و مبارزه با فساد نادیده گرفته نشود. افغانستان مکان پر از چالشی است و آمریکا میخواهد خشونتها را کاهش دهد.
پامپئو همچنین برخی اظهار نظرهای مقامات افغانستان مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی تحت هر شرایطی از افغانستان را رد کرد.
به گزارش فارس، این اظهارات پامپئو در حالی بیان میشود که پس از گذشت 18 سال از حضور آمریکا در افغانستان و بر اساس آمار و گزارش سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری این کشور تاکنون نتوانسته امنیت را مطابق با آنچه در معاهده امنیتی کابل-واشنگتن برقرار کند.
آمریکا پس از 5 دور مذاکره با نمایندگان طالبان اکنون اعلام کرده است که به پیشرفتهای خوبی برای آغاز گفتوگوهای صلح دولت افغانستان و طالبان رسیده است اما، پس از اهانت «زلمی خلیلزاد» نماینده وزارت خارجه آمریکا به «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان در سفر اخیر وی به واشنگتن، محب اعلام کرد که خلیزاد بهدنبال دستیابی به آرزوهای خود در افغانستان است و این مذاکرات بهطور در اختیار دولت افغانستان قرار نگرفته است.
این اظهارات محب که بهدنبال دفاع از آبرو و اعتبار دولت افغانستان بیان شد، خشم مقامات آمریکا را برانگیخت، بهطوریکه وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، دیگر حاضر نیست با حمدالله محب گفتگو کند.
وزیر حقوق بشر پاکستان سفیر آمریکا را کوتوله نامید
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما وزیر حقوق بشر پاکستان در مناقشه ای دیپلماتیک در سطح مقامات بلندپایه پاکستان و آمریکا بر سر گفتگوهای صلح آمریکا و طالبان در افغانستان، در پیامی توئیتری سفیر آمریکا در کابل را ”کوتوله“ نامید.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از اسلام آباد، این مناقشه مؤید توازن شکننده تنش های منطقه ای همزمان با تشدید تلاش آمریکا برای یافتن راهی برای خروج از افغانستان با گذشت بیش از 17 سال از تهاجم به این کشور است.
این مناقشه دیپلماتیک پس از آن بروز کرد که عمران خان، نخست وزیر پاکستان دوشنبه در نشستی خبری در جمع خبرنگاران داخلی پیشنهاد کرد یک دولت موقت در افغانستان به تسهیل روند گفتگوها کمک کند.
اظهارات عمران خان، در افغانستان غوغا به پا کرد. افغانستان همواره سرویس های اطلاعاتی مخفی پاکستان را مسئول حمایت از طالبان و آموزش آنها دانسته است. در پی این سخنان، افغانستان سه شنبه سفیر خود در پاکستان را فراخواند. وزارت خارجه پاکستان چهارشنبه با تلاش برای کم اهمیت جلوه دادن اظهارات عمران خان اعلام کرد: ”این اظهارات به درستی گزارش نشده و در نتیجه به واکنشی غیرضروری منجر شده است.“
اما اندکی بعد جان بیس، سفیر آمریکا در افغانستان در یک توئیت از عمران خان انتقاد کرد و به گذشته وی به عنوان کاپیتان تیم کریکت پاکستان و رسوایی های متعدد مربوط به فریبکاری در این رشته ورزشی اشاره کرد، رسوایی هایی که بازیکنان پاکستانی در آن نقش داشتند.
وی در توئیت خود نوشت: ”بعضی از جنبه های کریکت در دیپلماسی کاربرد خوبی دارد. بعضی از جنبه ها هم کاربرد ندارد. عمران خان باید از وسوسه شدن برای مداخله در روند صلح افغانستان و امور داخلی این کشور خودداری کند.“
پاکستانی ها از جمله شیرین مزاری، وزیر حقوق بشر پاکستان، از اینکه سفیری خارجی در یک کشور دیگر به رئیس جمهورشان توهین کرده است، خشمگین شدند و در توئیتر به وی پاسخ دادند.
مزاری نوشت: ”روشن است کوتوله ای مثل شما اطلاعاتش درباره کریکت به اندازه شناختش از افغانستان و منطقه، صفر است. روشن است این نادانی و جهل چیز خوبی برای شما نیست.“ وی با اشاره به زلمای خلیل زاد، فرستاده آمریکا که ریاست گفتگوهای صلح با طالبان را بر عهده دارد، گفت: ”این یکی دیگر از نشانه های بدجنسی مشابه بدجنسی ترامپ به شیوه خلیل زاد است.“ زمانی که کاربران توئیتر این وزیر پاکستانی را به نقض هنجارهای دیپلماتیک متهم کردند، وی در اظهاراتی شدیداللحن تر در پاسخ به یکی از منتقدان نوشت: ”همیشه افرادی هستند که از هر کسی و هر چیزی انتقاد می کنند. اما جداً کدام هنجار دیپلماتیک؟ دیپلمات های آمریکایی از زلمای گرفته تا این آدم احمق، تمام امروز این هنجارهای دیپلماتیک را نقض کرده اند.“
برگزاری کنفرانس بینالمللی «مسائل محیط زیستی در آسیای مرکزی» در «تاشکند»
به گزارش خبرگزاری فارس در بیشکک، کنفرانس بینالمللی «مسائل محیط زیستی در آسیای مرکزی» در شهر «تاشکند» ازبکستان برگزار میشود.
این نشست به ابتکار بانک جهانی و انجمن دفاع از دریاچه «آرال» در تاریخ 3 تا 4 آوریل سال جاری در شهر «تاشکند» ازبکستان برگزار میشود.
در این کنفرانس بیش از 200 کارشناس و مقامات دولتی کشورهای آسیای مرکزی گردهم میآیند.
تبادل اطلاعات درباره مسائل تغییر آب و هوا در منطقه، آلودگی محیط زیستی و تأثیر این پروسهها بر سلامت شهروندان آسیای مرکزی هدف اصلی کنفرانس میباشد.
همچنین شرکت کنندگان برنامه اقدامات برای کاهش آلودگی محیط زیستی در منطقه را آماده میکنند.
دولت ترکمنستان در کنفرانس بینالمللی با موضوع مسائل محیط زیستی در آسیای مرکزی شرکت میکند.
ترکمنستان کشور با آب و هوای خشک است و وابستگی بسیار به آب رودخانههای مرزی افغانستان، ایران، قزاقستان و ازبکستان دارد.
علاوه بر این در ترکمنستان مسئله خشکی دریاچه آرال بسیار مهم است زیرا با خشک شدن این دریاچه مناطق شمالی این کشور با کمبود آب، طوفانهای نمکی، کاهش زراعت و دیگر مسائل روبه رو میشوند.
فقر مالی و فرهنگی مهمترین ویژگی تروریست های خارجی خاورمیانه
مرکز بین المللی مبارزه با تروریسم فقر مالی و فرهنگی شامل درآمد کم، تحصیلات پایین، تجرد و اشتغال ناپایدار را مهمترین ویژگی های تروریست های خارجی فعال در خاورمیانه اعلام کرد.
به گزارش ایرنا به نقل از اندیشکده هلندی ‘مرکز بین المللی مبارزه با تروریسم’ بحران های سوریه، عراق و لیبی، دهها هزار جنگجوی خارجی را به خود جذب کرده بود.
گزارشی از وضعیت تروریسم خارجی در خاورمیانه نشان می دهد که تا ماه ژوئیه 2018 (تیر 1397) 135 نفر از ایتالیا (نه لزوما از میان شهروندان ایتالیایی) به گروه های تروریستی در غرب آسیا پیوسته بودند. در مقایسه با ایتالیا، حدود 1900 جنگنده خارجی از فرانسه و تقریبا هزار نفر از آلمان و انگلستان نیز به عضویت این گروه ها درآمده بودند.
اکثر تروریست های خارجی که به ایتالیا مرتبط بودند، به عضویت داعش و یا جبهه النصره درآمده و این افراد عمدتا شامل مردان نسبتا جوان و مهاجران نسل اولی هستند که در خارج از ایتالیا (به ویژه از کشورهای شمال آفریقا) متولد شده اند.
آنها همچنین از پیشینه اقتصادی ضعیفی برخوردار بوده و از نظر تحصیلات در سطح متوسط قرار داشتند. 90.4 درصد (113 نفر از 125) از آنها مرد و سن متوسط آنها 30 سال بوده است.
جوانترین فردی که از ایتالیا به گروه های تروریستی چون داعش و النصره پیوسته است، یک دختر 16 ساله و مسن ترین آنان یک زن 52 ساله مراکشی الاصل است. البته در فهرست ارائه شده توسط وزارت داخلی ایتالیا، افراد زیر 14 سال شامل نمی شود.
در مقایسه با سایر کشورهای اروپای غربی، افراد مرتبط با ایتالیا بیشتر شهروند خارجی محسوب می شوند و در زمان سفر به غرب آسیا در این کشور سکونت داشته اند.
از میان این تروریست ها، 40 نفر متولد تونس هستند، 26 نفر مراکش، 14 نفر سوریه، 6 نفر عراق، 11 نفر کشورهای غربی، 11 نفر کشورهای بالکان و در واقع تنها 11 نفر (8.8 درصد کل افراد مورد مطالعه) از آنها در ایتالیا متولد شده بودند. همچنین تنها 24 نفر از این افراد (19.2درصد از کل افراد مورد مطالعه) شهروندی ایتالیا را داشته و 10 نفر از آنان نیز تابعیت دوگانه دارند.
اکثر جنگجویان خارجی از کشورهای شمال آفریقا (4/50 درصد) بودند و 16 درصد از آنان هم شهروندی سوریه و یا عراق را داشتند. اغلب این افراد متعلق به شمال ایتالیا و مخصوصا منطقه لمباردی بوده و به میزان کمتری در نواحی مرکزی ایتالیا سکونت داشتند. این توزیع جغرافیایی یک تفاوت مهم ستیزه جویان مرتبط با ایتالیا با دیگر کشورهای اروپای غربی را نشان می دهد. برخلاف ایتالیا که محل سکونت تروریست ها نواحی حاشیه ای بوده در دیگر کشورهای اروپای غربی، تروریست ها عمدتا ساکن کلان شهرها هستند.
همچنبن تنها 35.2 درصد از این ستیزه جویان از افراد متاهل هستند و از نظر اشتغال، 44.8 درصد از آنان کارگران یقه آبی کارگری که به انجام کارهای یدی مشغول است، از جمله معدنکاری، تخلیه فاضلاب، کار در زندان، صنعت نساجی، ماهیگیری تجاری، فراوری مواد خوراکی، صنعت نفت، مدیریت پسماند و بازیافت، ساختوساز، مکانیکی، اورهال، انبارداری، آتشنشانی، نصب فنی و …، -این افراد معمولاً به صورت ساعتی دستمزد میگیرند) محسوب می شوند.
بر اساس این گزارش، 8 درصد از آنان کارگران یقه سفید کارکنان حقوق بگیری که کارهای حرفهای یا نیمه حرفهای دفتری انجام می دهند) بودند و 2/4 درصد از آنان از میان دانشجویان و در نهایت، 34.4 درصد از آنان هم بیکار بودند. 87.7 درصد از آنها سطح تحصیلات پایینی داشتند، در حالیکه فقط 12.3 درصد از آنان از تحصیلات متوسط برخوردار بودند.
44 درصد از 125 جنگجوی خارجی دارای سابقه کیفری بودند و 22.4 درصد از آنها قبل از خروج از ایتالیا سابقه بازداشت شدن را داشتند.
سوریه از اسفند ماه 1389 درگیر بحران ناشی از حمایت برخی کشورهای خارجی از تروریست هایی از 120کشور جهان در قالب 100 گروه بود. در هفته های اخیر نیروهای سوری به دنبال عملیات گسترده برای پاکسازی مناطق آزاد شده از دست تروریست ها موفق به کشف مقادیر زیادی سلاح و تجهیزات ساخت آمریکا و رژیم صهیونیستی شدند که در اختیار تروریست ها بوده و از آن علیه مردم و نیروهای سوری استفاده می کردند. در جریان بحران هشت ساله سوریه 440 میلیارد دلار از سوی حامیان عربی، غربی و رژیم صهیونیستی برای حمایت از تروریست ها هزینه شد و در پایان نیز آنان شکست خوردند.
اندیشکده هلندی مرکز بین المللی مبارزه با تروریسم در شهر لاهه قرار دارد و ریاست آن را رنسک ون در ویک متخصص مطالعات صلح و امنیت بین الملل بر عهده دارد.
خلیلزاد در گفتگو با بیبیسی فارسی: خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، حرف سالها بعد است

زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا در گفتگوهای صلح افغانستان میگوید که خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان سالها طول میکشد، اگرچه تاکنون توافق نهایی در این زمینه به دست نیامده است.
آقای خلیلزاد این موضوع را در اولین مصاحبه بعد از تازهترین دور گفتگوها با طالبان به بیبیسی فارسی گفت.
در پنجمین دور گفتگوها دو موضوع اصلی مطرح بوده است. یکی تدوین جدول زمانی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و دیگری گرفتن تضمینهایی از طالبان که از خاک افغانستان، امنیت کشوری ثالث مشخصا آمریکا تهدید نشود.
گفته میشد که خواسته طالبان خروج نیروهای آمریکایی ظرف شش ماه است. همینطور سندهایی به رسانهها درز کرد که گویا آمریکاییها با خروج نیروهای خود، ظرف ۱۸ ماه توافق کردهاند.
زلمی خلیلزاد به بیبیسی فارسی گفت وقتی موضوع زمانبندی خروج نیروهای آمریکایی مطرح است، “ما حرف از سالها میزنیم و هنوز به یک موافقه نرسیدیم.”
ایجاد دولت موقت
آغاز مذاکرات بینالافغانی و آتشبس نیز از محورهای مذاکرات آمریکا و طالبان است.
آقای خلیلزاد با بیان این که هنوز گفتگو درباره آغاز مذاکرات بینالافغانی و آتش بس صورت نگرفته، افزوده است: “مهم این است افغانها بین خود سر مسئله آینده کشورشان بحث و گفتگو کنند که چطور میشود با هم زندگی کنند و مشکلات را از راههای غیرنظامی حل کنند.”
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اخیرا برای بار دوم به تعویق افتاد. کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد که این انتخابات با دو ماه تاخیر به تاریخ ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۹ برگزار میشود.
نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان میگوید هرچند برگزاری و مدیریت انتخابات مربوط به کمیسیونهای انتخابات افغانستان میشود اما بهتر خواهد بود اگر این انتخابات پس از بحث با طالبان و توافق بر سر ختم جنگ صورت بگیرد.
او اما تاکید کرد چون تضمیمی برای رسیدن به توافق با طالبان وجود ندارد بهتر است که در عین حال آمادگی برای برگزاری انتخابات نیز گرفته شود.
با شدت گرفتن بحث ایجاد دولت موقت در افغانستان، آقای خلیلزاد میگوید آمریکا در این باره موضعگیری و پیشنهادی خاصی نکرده است.
او افزود: آمریکا میخواهد نقش خود را در افغانستان کاهش بدهد و برای اینکه یک روند موفق شود، نیاز است که افغانها با هم به توافق برسند. به همین دلیل گذاشتیم این موضوع را به آغاز گفگتوهای بینافغانها بشمول حکومت”.
- فرستاده آمریکا برای صلح افغانستان: سخنان عمران خان سازنده نیست
- افغانستان نماینده پاکستان را در پیوند به سخنان عمران خان احضار کرد

‘دنبال منافع شخصی خود نیستم’
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان اخیرا آقای خلیلزاد را متهم کرده بود که گفتگوها را در مسیری هدایت کرده که خود از آن نفع ببرد. آقای محب احتمال داده بود که آقای خلیلزاد قصد دارد زمینه را برای به قدرت رسیدن شخص خود در افغانستان فراهم کند. موضوعی که واکنش تند و اعتراضی وزارت خارجه آمریکا را در حمایت از آقای خلیلزاد به دنبال داشت.
آقای خلیلزاد این اتهام را رد کرد و گفت در این مذاکرات به دنبال منافع شخصی خود نیست.
او گفت: “من نمیخواهم در مورد این مسئله اصلا صحبت کنم. من میخواهم به مردم افغانستان اطمینان بدهم که من کدام پروگرام (برنامه) شخصی برای خودم در افغانستان ندارم.”
آقای خلیلزاد که حدود شش ماه پیش از سوی دونالد ترامپ به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان معرفی شده بود، افزود: “تنها هدف من این است که مسئول هستم از سوی حکومت آمریکا، به نمایندگی از آمریکا، که برای آوردن صلح در افغانستان کمک بکنم. صلحی که به نفع آمریکا باشد، از نگاه عدم موجودیت خطر در آینده از خاک افغانستان برای آمریکا.”
- آمریکا با مشاور امنیت ملی افغانستان ‘کار نمیکند’
- واکنش تند آمریکا به اظهارات مشاور امنیت ملی افغانستان در مورد خلیلزاد

دیدار با ملابرادر
ملا عبدالغنی برادر فرد شماره دوی طالبان شناخته میشود. او که حدود چهار ماه پیش از سوی دولت پاکستان، پس از هشت سال سپری کردن زندان رها شد، در دور قبلی این نشست به عنوان رئیس دفتر طالبان در قطر تعیین شد.
آقای خلیلزاد از دیدار با او ابراز رضایت کرد و گفت که او را فردی علاقمند به افغانستان یافته است.
آقای خلیلزاد درباره ملا برادر گفت: “فکر میکنم که یک شخص وطندوست است. میخواهد که مشکل افغانستان از راه مصالحه حل شود. طبعا با همه نظریاتش موافق نیستم. من میفهمم که کوششهایی داشت که در افغانستان صلح بیاید. قیمتی هم پرداخت که چند سال در آزادی زندگی نکرد. امیدوار هستم و میخواهم ببینیم که بلاخره چطور ایشان میتواند، نقشی بازی کند که در افغانستان صلح بیاید”.
بلندیهای جولان؛ انتقاد شدید اعضای شورای امنیت از تصمیم اخیر آمریکا

تصمیم دولت آمریکا برای به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان، با انتقاد اعضای شورای امنیت سازمان ملل روبهرو شد.
در جلسه شب گذشته این شورا (چهارشنبه ۲۷ مارس/۷ فروردین) ، تمامی اعضا از جمله متحدین اروپایی آمریکا، تصمیم دولت این کشور را نقض قوانین بینالمللی توصیف کردند.
بلندیهای جولان بخشی از خاک کشور سوریه است که از سال ۱۹۶۷ در اشغال اسرائیل است. اسرائیل در سال ۱۹۸۱ این بخش را به خاک خود ضمیمه کرد. این تصمیم از سوی جامعه جهانی رد شد.
اما دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا در یک تصمیم کمسابقه با امضای یک فرمان اعلام کرد که دولت آمریکا الحاق بلندیهای جولان به خاک اسرائیل را به رسمیت میشناسد.
- بلندیهای جولان؛ هدیه انتخاباتی دونالد ترامپ به رفیق خاورمیانهای
- نیم قرن اشغال بلندیهای جولان؛ دعوا بر سر چیست؟
- ترامپ: باید بلندیهای جولان را جزو قلمرو اسرائیل دانست
- تصمیم ترامپ به شناسایی حاکمیت اسرائیل بر جولان با انتقاد گسترده مواجه شد
بریتانیا که یکی از نزدیکترین متحدین واشنگتن در جهان است از جمله کشورهای منتقد آمریکا در شورای امنیت بود.
کارن پیرس، نماینده بریتانیا در این جلسه گفت که تصمیم آمریکا برخلاف قطعنامه ۴۹۷ شورای امنیت است و به همین دلیل، تصمیمی بیاعتبار و غیرقانونی است.
فرانسه، دیگر متحد اروپایی آمریکا در شورای امنیت نیز هرگونه اقدام علیه قوانین بینالمللی را “محکوم به شکست” خواند.
روسیه از دولتهای جهان خواست تا همچنان بلندیهای جولان را یک منطقه اشغالشده بدانند و تصمیم دولت آمریکا را رد کنند.
چین هم با یادآوری قطعنامه شورای امنیت تاکید کرد که این منطقه “اشغال شده است” و نماینده این کشور گفت که پکن “با هرگونه اقدام یکجانبه که به تغییر حقیقت منجر شود، مخالف است.”

این جلسه به درخواست دولت سوریه برگزار شده بود. دمشق در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل، تصمیم آمریکا را “نقض آشکار” قطعنامههای این شورا توصیف کرد.
شورای امنیت از اسرائیل خواسته است تا از بلندیهای جولان خارج شود و این بخش از خاک سوریه را به این کشور بازگرداند.
آمریکا اما از تصمیم خود دفاع کرد و این اقدام را تلاشی در جهت حفظ امنیت اسرائیل خواند.
رادنی هانتر دیپلمات آمریکایی که به نمایندگی از کشور در شورای امنیت سخن میگفت، بازگرداندن بلندیهای جولان به سوریه را “چشمپوشی بر تهدیدی که از طرف ایران و حزبالله” متوجه اسرائیل است، توصیف کرد.
اما با تصمیم شورای امنیت سازمان ملل، هماکنون نیروهای حافظ صلح این سازمان در بلندیهای جولان مستقر هستند تا بر روند آتشبس میان اسرائیل و سوریه نظارت کنند.

آمریکا اعلام کرد که به رغم تغییر موضعش درباره موقعیت جولان همچنان از حضور نیروهای حافظ صلح در این منطقه حمایت میکند.
این نیروها از سال ۱۹۷۴ (بعد از شکست سوریه در جنگ یومکیپور در سال ۱۹۷۳ و میانجیگری سازمان ملل) در جولان مستقر هستند و در حال حاضر تعدادشان بالغ بر هزار نفر است.
نمایندگان آلمان، بلژیک و هلند (باقی کشورهای اروپایی که هم هماکنون به شکل دورهای عضو شورای امنیت هستند ) همگی علیه تصمیم آمریکا صحبت کردند.
دولت ترامپ همچنین با انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس، با موجی از محکومیت بینالمللی روبهرو شد.
شهر بیتالمقدس نیز از جمله مناطقی است که بر اساس قطعنامههای شورای امنیت، نیمی از آن در اشغال اسرائیل است و باید به روزی به فلسطین بازگردانده شود.
بلندیهای جولان
خاک سوریه، در اشغال اسرائیل
- ۱۰درصداز شهرکهای یهودینشین اسرائیل در این منطقه قرار دارند.
- ۲۰ هزار نفراز یهودیان اسرائیلی در بلندیهای جولان سکنی گزیدهاند.
- ۱۴۵ هزار سوریدر جولان پیش از اشغال زندگی میکردند.
- ۲۰ هزار سوریدر حال حاضر هنوز در جولان ماندهاند.
منبع: CIA، ohchr، unispal
واکنش اتحادیه اروپا
روز چهارشنبه همچنین اتحادیه اروپا اعلام کرد که هیچ یک از اعضایش بلندیهای جولان را به عنوان بخشی از خاک اسرائیل به رسمیت نخواهد شناخت.
در بیانیهای که توسط فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صادر شد آمده است که موضع اعضای این اتحادیه در برابر جولان تغییری نکرده است.
خانم موگرینی در این بیانیه نوشته است: “همراستا با قطعنامههای ۲۴۲ و ۴۹۷ شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا حاکمیت اسرائیل را بر بلندیهای جولان به رسمیت نمیشناسد.”
اقدام اخیر ترامپ همچنین با واکنش منفی بسیاری از کشورهای منطقه از جمله ایران، ترکیه، عربستان، بحرین، قطر و امارات روبهرو شده است.
وزارت خارجه پاکستان: سخنان عمران خان در باره افغانستان بد تفسیر شده است

وزارت خارجه پاکستان با نشر اعلامیهای اعلام کرد که سخنان عمران خان، نخست وزیر این کشور درباره افغانستان “بد تفسیر” شده است.
روز گذشته رسانههای پاکستان گزارش دادند که عمران خان، برای تامین صلح در افغانستان بر ایجاد حکومت موقت تاکید کرده است.
براساس این گزارشها، نخست وزیر پاکستان همچنین گفته بود که دولت افغانستان بارها کوشیده است تا روند صلح با طالبان را به بنبست بکشاند اصرار داشته این گروه با آنها گفتوگو کند.
در اعلامیه وزارت خارجه پاکستان که امروز، چهارشنبه (هفتم حمل/فروردین) نشر شد، آمده که سخنان عمران خان “خارج از متن” توسط رسانهها گزارش و واکنشهای “توجیه ناپذیری” را در پیداشته است.
- واکنش تند آمریکا به اظهارات مشاور امنیت ملی افغانستان در مورد خلیلزاد
- پایان پنجمین دور مذاکرات آمریکا و طالبان؛ ‘روی پیشنویس دو مورد توافق شد’
- آمریکا با مشاور امنیت ملی افغانستان ‘کار نمیکند’
وزارت خارجه پاکستان افزوده است که آقای خان در سخنان خود “به مدل پاکستان اشاره کرده که انتخابات زیر نظر یک دولت موقت برگزار میشود. این نظر نباید تفسیر نادرست شود که به معنی دخالت در امور داخلی افغانستان باشد.”
در این اعلامیه گفته شده که پاکستان هیج نوع علاقهای به مسایل افغانستان ندارد مگر ترویج صلحی که مدیریت آن به دست افغانها و توسط افغانها باشد.
وزارت خارجه پاکستان افزوده است که نخست وزیر پاکستان از علاقه شخصی خود برای تسهیل روند صلح افغانستان استفاده کرده و نباید از این “تلاشهای صادقانه” پاکستان تفسیر غلط شود و در این مرحله حساس، سوء تفاهم ایجاد کند.
این نهاد پاکستانی تاکید کرده که آقای خان “گرفتاری” مردم شجاع افغانستان را درک میکند؛ مردمی که حق دارند بعد از چهار دهه جنگ و خشونت در صلح زندگی کنند.

واکنشها به سخنان عمران خان
بعد از نشر سخنان نخست وزیر پاکستان، زلمی خلیلزاد فرستاده آمریکا برای صلح افغانستان سخنان عمران خان را مناسب ندانست و گفت: “در حالیکه پاکستان سهم سازندهای در روند صلح افغانستان داشته، اظهارات آقای خان سازنده نیست.”
وزارت خارجه افغانستان معاون سفارت پاکستان در کابل را احضار و به این اظهارات شدیدا اعتراض کرد. افغانستان همچنین سفیر خود در اسلام آباد را برای “مشورت بیشتر” به کابل فرا خواند.
- افغانستان نماینده پاکستان را در پیوند به سخنان عمران خان احضار کرد
- طالبان: به دلیل تحریمهای آمریکا و سازمان ملل نتوانستیم به پاکستان سفر کنیم
- فرستاده آمریکا برای صلح افغانستان: سخنان عمران خان سازنده نیست
وزارت خارجه افغانستان سخنان اخیر عمران خان را “غیر مسئولانه” و نشانهای از سیاست “مداخله جویانه” پاکستان در قبال افغانستان ذکر کرد.
جان بس، سفیر آمریکا نیز شب گذشته در کابل به خبرنگاران گفت که در نشست دوحه درباره حکومت موقت صحبت نشده است. او گفت که اگر طالبان از جنگ دست نکشند تلفات سنگینی را متحمل خواهند شد.
آقای بس به خبرنگاران گفت که طالبان به جای صحبت با رسانهها باید فرصت مذاکرات با افغانها را از دست ندهند. او طالبان را متهم کرد از مذاکرات اخیر دوحه تبلیغات سو کرده تا اذهان مردم را مغشوش سازد.
گروه طالبان این اظهارات سفیر آمریکا را رد کرده که طالبان در مورد مذاکرات تبیلغات میکند و گفته است که این گروه هرگز صحبت از حکومت موقت نکرده بلکه به صراحت گفته که مسائل داخلی افغانستان به آمریکا ربط ندارد و طالبان در این باره با آمریکاییها هیچ گفتگویی نمیکند.

چرا بحث حکومت موقت در افغانستان داغ شد؟
بحث حکومت موقت بعد از آن در افغانستان داغ شده که چندی قبل حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان اخیرا در سفری به آمریکا از زلمی خلیلزاد شدیدا انتقاد و او را به دنبال کردن منافع خودش در جریان روند مذاکرات با طالبان متهم کرد.
او گفت که زلمی خلیلزاد در پی ایجاد حکومت موقت یاست که خود در راس آن قرار بگیرد. او روند صلح میان آمریکا و طالبان را غیرشفاف خواند.
بعد از این سخنان آقای محب، خواستهایی مبنی بر ایجاد حکومت موقت در داخل این کشور نیز شنیده شد. با وجود اینکه محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان بارها مخالفتش را با ایجاد حکومت موقت اعلام کرده است.
دو روز پیش محمد حنیف اتمر، یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در یک گردهمایی در شهر مزار شریف، روش موجود رهبری حکومت را مشکلی در مقابل صلح و انتخابات خواند و تاکید کرد که این شیوه باید متوقف و اصلاح شود.
- شکایت افغانستان به سازمان ملل از سفر هیأت طالبان به پاکستان
- طالبان: نمایندگان ما هفته آینده با عمران خان دیدار میکنند

او تاکید کرد که به اساس قانون اساسی افغانستان بعد از اول جوزا/خرداد عمر قانونی حکومت فعلی به پایان میرسد و به عقیده وی باید پس از آن حکومت سرپرست یا حکومت موقت ایجاد شود.
بعد از اظهارات اخیر عمران خان تیم انتخاباتی صلح و اعتدال به رهبری آقای اتمر نیز روز گذشته بار دیگر اعلامیهای منتشر و تاکید کرد که خواست آنها مبنی بر ایجاد حکومت سرپرست پس از پایان دوره کاری ریاست جمهوری فعلی افغانستان، یک موضوع داخلی بر اساس قانون اساسی و اجماع سیاسی افغانستان است.
این تیم انتخاباتی در عین حال اظهارات عمران خان را “دخالت آشکار در امور داخلی افغانستان” خواند.
بارش سنگین و سیلاب برای بعضی نقاط ایران پیشبینی شده است

منابع هواشناسی ادامه بارندگی و خطر جاری شدن سیل در بخشهایی از ایران را پیشبینی کرده و بارندگی و سیلاب از بعضی مناطق گزارش شده است.
با ادامه بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب در مناطقی از شمال و شمال شرق ایران، روز چهارشنبه، ۷ فروردین (۲۷ مارس)، فرماندار دامغان در استان سمنان گزارش کرد که بارندگی شدید و ریزش کوه جاده دامغان به معلمان را مسدود کرده و چند روستا در این شهرستان دچار آب گرفتگی شده و ساکنان بخشهایی از آنها تخلیه شدهاند. همچنین گرفتار شدن یک خودرو سواری در جنوب این استان تلفاتی به بار آورد.
به گفته منابع محلی، این خودرو در جنوب استان در میان سیل گرفتار شده بود. خبرگزاری مهر به نقل از یک مقام محلی گزارش کرده است که این خودرو یک سرنشین داشته که جان خود را از دست داد و جسد او توسط روستائیان پیدا شد.
مقامات شهرستان سمنان همچنین از بسته شدن مسیرهای منتهی به چند روستا در این شهرستان خبر دادند.
شامگاه گذشته نیز گزارشهایی از غرق شدن یک قایق در گمیشان در استان گلستان منتشر شد. این قایق متعلق به افراد خصوصی بود که برای کمک به سیلزدگان در منطقه فعالیت داشتند. در مورد تعداد سرنشینان و شمار کسانی که غرق یا مفقود شدهاندند اطلاعات متفاوتی منتشر شده است. گزارشهای خبری حاکی از جان باختن یا مفقود شدن یک یا دو نفر بود هرچند پایگاه اطلاعرسانی اورژانس کشور از کشته شدن سه مرد و مفقود شدن سه نفر دیگر خبر داده است.
در مورد پیشبینی وضعیت هوا، خبرگزاری ایسنان به نقل از مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی از ادامه بارندگی در ساعات و روزهای آینده در بخشهایی ای ایران خبر داده و گفته است که روز چهارشنبه، استانهای هرمزگان و جزایر خلیج فارس، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، خراسان رضوی و بخش هایی از جنوب استان کرمان شاهد بارش سنگین باران خواهند بود.
سیل در ایران؛ افزایش قربانیان با ادامه بارش و طغیان رودخانهها
سیل در ایران؛ استاندار تهران: آمادهباش در تهران ادامه دارد
سیل در ایران؛ در دروازه قرآن شیراز چه رخ داد؟

برای روز پنجشنبه، فردا نیز، بارندگی در بخشهایی از مناطق نیمه غربی، مرکز، شمال شرق و شرق ایران پیشبینی شده که در بعضی مناطق سنگین خواهد بود. برای تهران در روز چهارشنبه، وزش باد شدید و بارش خفیف باران پیشبینی شده است. نگرانی در مورد جاری شدن سیل در تهران در روز گذشته باعث اتخاذ تدابیری شد اما با وجود آبگرفتگی بعضی مناطق، حادثه عمدهای گزارش نشده است.
جاری شدن سیل در بسیاری از مناطق ایران در روزهای اخیر تلفاتی برجای گذاشته است. تعداد قربانیان این حوادث تا کنون تا ۳۲ نفر کشته و چند صد زخمی گزارش شده است.
بارندگی شدید و سیلاب همچنین خسارات سنگینی را به مراکز و فعالیتهای اقتصادی چندین روستا و شهر وارد کرده است. این خسارات شامل از میان رفتن مزارع، دام، آب گرفتگی و آسیب دیدن انبارهای کالا و محلهای کسب و خانه های مسکونی بوده است.

کمکهای مالی
روز چهارشنبه، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، گفت که شبکه بانکی موظف شده است از افراد آسیبدیده در اثر سیل در استانهای گلستان و مازندران حمایت به عمل آورد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای همتی به صاحبان مراکز دامداری، مرغداری، بافندگی، صنعت و تجارت و کشاورزی که آسیب دیده یا از میان رفتهاند اطمینان داد که “قطعا سیستم بانکی کشور با آنان همراه است.”
به گفته آقای همتی، کمکهای نظام بانکی به این افراد شامل وامهای قرضالحسنه، کمک بلاعوض دولت، تاخیر تادیه اقساط بدهیهای قبلی و دادن تنفس چند ساله بدون اخذ جریمه و اعطای وامهای جدید راهاندازی کسب و کار و تامین سرمایه در گردش این واحدها خواهد بود.
بارندگی و سیلابهای اخیر و حوادث ناشی از آن همچنین باعث آسیب دیدن به خودروها نیز شده است. غلامرضا سلیمانی، رئیس کل بیمه مرکزی ایران به خبرگزاری ایسنا گفته است که خودروهایی که بیمه بدنه داشتهاند، خسارت ناشی از حوادث اخیر را دریافت خواهند کرد اما برای آن دسته از خودروهایی که بیمه بدنه نداشتهاند هم “در حال بررسی راه حلهایی هستیم تا بتوانیم به نحوی از مشکلاتشان کم کنیم.”
در مورد تبعات سیلهای اخیر برای صنعت بیمه، آقای سلمیانی گفته است که شرکتهای بیمه به خصوص در استان گلستان و شرق مازندران بررسی ابعاد خسارات وارد شده را آغاز کرده اند ولی تا فروکش کردن آب نمیتوان میزان خسارات به واحدهای تجاری و مسکونی، اثاثیه منزل، واحدهای صنعتی و خودروها را به طور دقیق تعیین کرد.
در مورد خسارت به عشایر، رئیس سازمان امور عشایری در بازدید از مناطق عشایری استان گلستان گفته است که تا سقف ۵۰ میلیون تومان وام به عشایر آسیب دیده از سیل اخیر وام داده خواهد شد. کارمزد این وام ۴ درصد و موعد بازپرداخت آن پنج سال تعیین شده است.
به گفته او، تا کنون مقامات استانهای گلستان و خراسان شمالی در حد امکان در مورد تامین چادر، غذا و سایر اقلام مورد نیاز عشایر سیل زده اقدام کردهاند.
در خبری دیگر در همین زمینه، خبرگزاری ایرنا نوشته است که حسن روحانی، رئیس جمهوری، برای بازدید از مناطق سیل زده شمال ایران عازم این منطقه شده است.
یک گروه ‘برانداز’ مسئولیت حمله به سفارت کره شمالی در مادرید را پذیرفت

یک گروه مخالف حکومت کیم جونگ-اون، رهبر کره شمالی مسئولیت حمله ماه گذشته به سفارت کره شمالی را برعهده گرفته است.
روز چهارشنبه، ٧ فروردین (٢٧ مارس)، گروه موسوم به “دفاع غیرنظامی چئومیلا” که خود را تشکیلاتی برای براندازی رژیم کره شمالی می نامد، با انتشار اعلامیهای در وبسایت خود گفت که به منظور “خاتمه دادن به اقدامات غیرقانونی رایج در سفارتخانههای کره شمالی” حمله نفوذی به داخل سفارت این کشور در مادرید، پایتخت اسپانیا را برنامهریزی و اجرا کرد. این گروه گفته است که در این عملیات، “اطلاعاتی با ارزشی بالقوه قابل توجه” به دست آورد و پلیس فدرال آمریکا – افبیآی – را بخشی از این اطلاعات “سهیم کرد.”
ماه گذشته و در آستانه دیدار دوباره رهبر کره شمالی و رئیس جمهوری آمریکا، افراد ناشناس به سفارت کره شمالی در مادرید هجوم بردند و پس از ورود به آن، کارکنان سفارت را برای مدتی به گروگان گرفتند و به بازرسی اسناد مدارک موجود پرداختند. گفته شده که بعد از مدتی، آنان با مقادیری اسناد و دستگاههای لپ تاپ حاوی اطلاعات ساختمان سفارت را ترک کردند.
وزارت دادگستری اسپانیا پس از تحقیقاتی که در این مورد انجام داد گفت که رهبر گروه مهاجمان فردی به نام آدریان هونگ چانگ، دارای شهروندی مکزیک است. به گفته قاضی مسئول تحقیق در مورد این حادثه، دو تن از مهاجمان وابسته تجاری سفارت را به زیرزمین سفارتخانه بردند و از او خواستند به خارج پناهنده شود، که با امتناع او مواجه شدند.
در سفارت کره شمالی در اسپانیا چه اتفاقی افتاد؟

گروه دفاع غیرنظامی چئومیلا در اعلامیه خود ارتکاب هرگونه اقدام خشونتآمیز را تکذیب کرده و گفته است که “برخلاف گزارشهای خبری، از ما برای ورود به سفارتخانه دعوت به عمل آمد و در طول حضورمان در این محل، هیچگونه خشونتی از سوی ما صورت نگرفت و اسلحهای در کار نبود.” این اطلاعیه مشخص نمیکند که چه کسانی این دعوت را به عمل آوردند اما افزوده است که در طول حضور مهاجمان در سفارت، با تمام کارکنان “با نهایت احترام و البته احتیاط لازم رفتار شد.”
نام این گروه برای اولین بار در سال ٢٠١٧ و هنگامی مطرح شد که روی وبسایت خود یک فیلم ویدیویی از پسر کیم جونگ-نام، برادر رهبر کره شمالی منتشر کرد و گفت که امنیت او را تضمین کرده است. کیم جونگ-نام در مالزی به قتل رسید و ماموران امنیتی کره شمالی به ارتکاب این قتل مظنون بودهاند.
ماه گذشته این گروه خود را “دولت در تبعید کره شمالی یا جوسئون آزاد” اعلام کرد. جوسئون نام قدیمی کره است.

این گروه گفته است که حمله به سفارت کره شمالی در مادرید ارتباطی به نشست هانوی نداشته و هیچ دولت خارجی در این برنامه دخیل نبوده است اما بخشی از اطلاعاتی را که در جریان این عملیات به دست آورد، در اختیار پلیس فدرال آمریکا قرار داد با این تضمین که این اطلاعات محرمانه بماند تا افراد مرتبط با گروه شناخته نشوند و هدف آزار قرار نگیرند.
گروه چئومیلا گفته است که تعهد قول “محترم شمرده نشد” و دلیل آن “مصلحتهای سیاسی” بوده هر چند در این مورد توضیح بیشتری نداده است.
پس از عملیات حمله به سفارت کره شمالی، رسانههای خبری اسپانیا به گمانهزنی در مورد عاملان این حمله پرداختند. بعضی از رسانهها سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا – سیا – و بعضی دیگر مشترکا نهادهای اطلاعاتی آمریکا و کره جنوبی را عامل این عملیات معرفی کردند. مقامات کره جنوبی نسبت به این گزارشها واکنشی نشان ندادند.
در مورد گروه دفاع غیرنظامی چئومیلا اطلاعات چندانی در دست نیست هرچند بعضی از کارشناسان ارتباط آن با کره جنوبی را مردود نمیدانند. واژه چئومیلا نام یک اسب بالدار افسانهای است.
پیش از این، این گروه در چند مورد گفته که به “درخواست هموطنان” برای کمک فوری پاسخ داده و از کشورهای مختلف از جمله هلند، چین و ایالات متحده برای “کمک” به آنها سپاسگزاری کرده است. ظاهرا درخواست مورد نظر به فرار از کره شمالی و پناهندگی به خارج ارتباط داشته است.
گزارش مولر؛ دونالد ترامپ با روسیه ‘تبانی نکرده بود’

گزارش رابرت مولر بازرس ویژه مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به این نتیجه رسیده که رئیس جمهور آمریکا در زمان رقابتهای انتخاباتی با روسیه “تبانی نکرده بود.”
همچنین تحقیقات رابرت مولر “به این نتیجه نرسیده” که آقای ترامپ یا اعضای ستاد انتخاباتیاش مانع از اجرای عدالت شده باشند.
در نامهای که ویلیام بار دادستان کل آمریکا به کنگره فرستاده آمده: “با این که گزارش به این نتیجه نرسیده که رئیس جمهور آمریکا مرتکب جرم شده اما او را تبرئه هم نمیکند”، هر چند که به گفته دادستان کل، موضوع در حد تخلف هم نیست.
گزارش رابرت مولر که تحقیقات آن ۲۲ ماه طول کشید دو روز پیش به دادستان کل تحویل داده شد.
در نامه آقای بار به کنگره آمده: “این گزارش تلاشهای روسیه برای تاثیرگذاری بر انتخابات را نشان میدهد و جرائمی را رخ داده مستند کرده است.”
“بازرس ویژه شواهدی نیافت که هیچ فرد آمریکایی یا اعضای ستاد انتخاباتی آقای ترامپ تبانی یا آگاهانه با روسیه هماهنگی کرده باشند.”
آقای ترامپ در توییتی نوشت: “نه تبانی، نه کارشکنی.”
او همچنین در بیانیه ای گفت: “این نتیجه گیری یک تبرئه تمام عیار بود. کارشکنی هم صورت نگرفته، نه حتی یک ذره… شرم آور است که کشور ما باید متحمل چنین چیزی (تحقیقاتی) می شد، راستش شرم آور است که رئیس جمهور کشور باید متحمل چنین وضعی می شد، جریانی که حتی پیش از انتخاب من شروع شده بود. شروع این ماجرا غیرقانونی بود.”
- آمریکا در انتظار نتیجه گزارش نهایی دخالت روسیه در انتخابات
- تحقیقات مولر؛ رهبران کنگره آمریکا در انتظار نتایج اولیه
- بازرس مولر به تحقیقات درباره روسیه و انتخابات آمریکا پایان داد
- حمله ترامپ به بازرس مولر در توییتر

خلاصه گزارش چه می گوید؟
ویلیام بار دادستان کل آمریکا در نامه ای به کنگره نوشت: “این گزارش تلاش روسیه برای مداخله در انتخابات و اسناد جرایم ارتکابی را تشریح می کند.”
“بازرس ویژه به این نتیجه نرسید که شهروندان آمریکا یا مقام های کمپین ترامپ مرتکب توطئه شده اند یا آگاهانه با روسیه هماهنگی داشتند.”
بخش دوم گزارش به مساله کارشکنی در مسیر عدالت می پردازد. خلاصه ای که آقای بار تهیه کرده می گوید که گزارش بازرس ویژه “نهایتا تصمیم گرفت تا در مورد این موضوع که آیا مساله در دادگاه قابل پیگرد است نظری ندهد.”
در ادامه نامه او آمده است: “به این ترتیب بازرس ویژه نتیجه گیری نکرده است که آیا رفتار بررسی شده (رئیس جمهور) معادل کارشکنی بوده یا نه.”
این نامه سپس مستقیما از گزارش مولر نقل قول می کند: “هرچند این گزارش نتیجه گیری نمی کند که رئیس جمهور مرتکب جرم شده، اما او را تبرئه هم نمی کند.”
آقای بار می گوید که شواهد کافی “برای اعلام نظر قطعی در مورد اینکه رئیس جمهور مرتکب تخلفی در زمینه کارشکنی در مسیر عدالت شده” وجود نداشته است.
آقای بار در پایان نامه اش گفت که جزئیات بیشتری از این گزارش را منتشر خواهد کرد اما بخش هایی از آن در معرض محدودیت هایی خواهد بود.
او نوشت: “با توجه به این محدودیت ها، برنامه زمانی پردازش گزارش تا حدودی به سرعت شناسایی بعضی مواد (قابل طرح در دادگاه) که براساس قانون قابل افشا کردن نیست بستگی خواهد داشت.”
“من از بازرس ویژه خواسته ام در شناسایی کلیه اطلاعات موجود در این گزارش در اسرع وقت به من کمک کند.”
آقای بار از روز جمعه که این گزارش را دریافت کرد مشغول مطالعه آن بوده است.
اولین واکنش ها
جری نادلر رئیس دموکرات کمیسیون قضایی کنگره آمریکا بر این نکته تاکید کرد که دادستان کل این موضوع را کاملا رد نکرده که آقای ترامپ مانع از اجرای عدالت شده است:
“ویلیام بار میگوید رئیس جمهور ممکن است برای ممانعت از اجرای عدالت اقدام کرده باشد اما برای محکومیت به دلیل ممانعت از اجرای عدالت، دولت باید ورای هر تردید موجهی ثابت کند که شخصی با نیت فاسد در کار ممانعت از تحقق عدالت بوده است.”
دونالد ترامپ همواره تبانی با روسیه را تکذیب و این اتهام را جعلی و رد گم کردن خطاب کرده است.
روزی خوب برای ترامپ
آنتونی زورکر تحلیلگر بی بی سی در آمریکا
وزیر دادگستری ویلیام بار در نامه ای چهار صفحه ای به کنگره، عمدتا به زبان خودش، نتیجه گیری های تحقیقات دادستان ویژه را خلاصه می کند. با این حال در یک خط مهم او مستقیما از گزارش مولر نقل قول می کند.
“این تحقیقات نتیجه گیری نکرد که اعضای کمپین ترامپ درگیر توطئه یا همکاری با دولت روسیه در فعالیت های مداخله آمیز این کشور در انتخابات شدند.”
این، به زبان خود رابرت مولر، نتیجه نهایی تقریبا دو سال تلاش، ۲۸۰۰ احضاریه، صدها حکم جستجو و ساعات بی پایان مصاحبه است. این گزارش می گوید که کمپین ترامپ “پیشنهادهای متعددی” برای کمک در این مبارزات از “افراد مرتبط با روسیه” دریافت کرد اما هرگز به تله نیافتاد.
آنطور که دونالد ترامپ دوست دارد بگوید “تبانی در کار نبوده”. حداقل شواهدی از آن کشف نشده است.
با این حال موضوع کارشکنی در مسیر عدالت موضوعی مبهم تر است. این تصمیم که آیا باید آقای ترامپ را به مداخله در تحقیقات مختلف متهم کرد به عهده رابرت مولر نبود. آقای مولر فقط گفت که این موضوع حاوی “مسائل دشوار” است.
در عوض آقای بار – در مشورت با خدمه وزارت دادگستری – تصمیم گرفت پیگرد آقای ترامپ لازم نیست.
اشتباه نکنید، امروز روز خیلی خوبی برای آقای ترامپ بود.
هرچند مجموعه دیگری از تحقیقات درباره ریاست جمهوری او در جریان است – سایه ای که تحقیقات آقای مولر از مه ۲۰۱۷ بر کاخ سفید افکنده بود – کنار رفته است.
توافق استراتژیک آمریکا با عمان برای استفاده از دو بندر این کشور

آمریکا با عمان برای استفاده از بندرهای دُقم و صَلاله به توافق رسیده که به نیروهای نظامی این کشور امکان میدهد دسترسی بیشتری به منطقه خلیج فارس داشته باشند در عین حال که نیاز کشتیهایشان به تردد از تنگه هرمز کاهش مییابد.
این توافق را مارک سیورز سفیر آمریکا در عمان و محمد بن ناصر دبیرکل وزارت دفاع عمان امضا کردند.
سفارت آمریکا در عمان یکشنبه چهارم فروردین در بیانیهای اعلام کرد که این توافق به نیروهای آمریکا امکان استفاده از تاسیسات دو بندر دقم و صلاله -مرکز استان ظفار- را خواهد داد و “تاکیدی است بر تعهد دو کشور به پیشبرد اهداف امنیتی مشترک.”
به گزارش رویترز، عمان که در دیپلماسی و سیاست خاورمیانه نقشی بیطرف و میانجی دارد این توافق را بیشتر از منظر اقتصادی نگاه میکند و بخصوص آن را فرصتی برای توسعه بندر دقم میداند.
از دید آمریکا این واکنشی است به پیشرفت برنامه موشکی ایران با وجود تحریمها و فشارهای سیاسی.
رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی که نامش را فاش نکرده نوشت این توافق از این نظر مهم است که نیروهای آمریکایی با دسترسی به این بندرها، به شبکه جادههای منطقه متصل میشود و باعث استقامت بیشتر این نیروها در شرایط بحرانی می شود:
“ما عادت داریم فرض کنیم که میتوانیم براحتی به خلیج برسیم” … اما “کیفیت و کمیت سلاحهای ایران ما را نگران میکند.”
ایران پیشتر تهدید کرده که اگر اقدامات خصمانه آمریکا شدت یابد و تحریمها مانع از صدور نفت ایران شود ممکن است تنگه هرمز را مسدود کند، تنگهای که یکی از مهمترین شاهراههای دنیا برای عبور نفتکشها است.
یک مقام آمریکایی دیگر هم به رویترز گفت دقم بندری ایدهآل برای کشتی های بزرگ است و حتی ناو هواپیمابر هم میتواند در آن دور بزند:
“خود این بندر و موقعیت استراتژیک آن بسیار جذاب است و بیرون تنگه هرمز هم هست.”
به گفته این مقام که نامش ذکر نشده مذاکره برای دسترسی به بندر دقم از زمان دولت باراک اوباما آغاز شده بود.
- عمان؛ میانجیگر گوشهگیر اما موفق خاورمیانه
- وقتی مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا در عمان تکذیب شد
- ایران از عمان به خاطر سفر نتانیاهو به این کشور انتقاد کرد

برای عمان هم این فرصتی است که بندر دقم را به یکی از بنادر مهم و صنعتی خاورمیانه تبدیل و از وابستگی اقتصاد خود به نفت و گاز کم کند.
بندر دقم زمانی روستایی کوچک بود و مردمش با ماهیگیری زندگی میکردند و ۵۵۰ کیلومتر با مسقط پایتخت فاصله دارد. اکنون این بندر یک منطقه ویژه اقتصادی و توافق تجارت آزاد با آمریکا و سنگاپور دارد.
به گفته تحلیلگران این توافق آمریکا را در رقابت با چین برای نفوذ هر چه بیشتر در منطقه در موقعیت بهتری قرار میدهد.
چین زمانی قصد داشت بیش از ده میلیارد دلار در این بندر سرمایهگذاری کند که به نظر میرسید اقتصادی باشد تا نظامی.
رویترز از قول مقام آمریکایی نوشت: “به نظر من کار چین به اندازهای که یکی دو سال پیش به نظر میرسید بزرگ نبوده است.”
“بخشی از منطقه صنعتی دقم برای برای چین کنار گذاشته شده اما تا جایی که من میتوانم بگویم آنها مطلقا هیچ کاری در آن نکردهاند.”
با این حال چین نشان داده که از به رخ کشیدن نفوذ خود به آمریکا ابایی ندارد.
در سال ۲۰۱۷، چین در کشور آفریقایی جیبوتی نخستین پایگاه نظامی خود را در خارج از چین احداث کرد، چند کیلومتر دورتر از پایگاه نظامی آمریکا.
جیبوتی در کنار یکی از مهمترین و استراتژیکترین آبراهههای جهان یعنی تنگه باب المندب قرار دارد.
پایگاه نظامی آمریکا در جیبوتی برای مقابله با داعش، القاعده و دیگر گروههای شبه نظامی اهمیت حیاتی داشته است.