ورود به مسئله :
امروزه اکوهیدرولوژی را بستر ساز توسعه پایدار در حوزه های آبخیز می دانند. نویسندگان مقالات در این رشته با آگاهی بیشتر و نگرش عمیق تر به شناخت تعامل بین چرخه های هیدرولوژی و رفتار اکوسیستم ها و بررسی مشکلات ناشی از فعالیت های انسان در بهم خوردن تعادل ظریف بین منابع آبی و پایداری محیط که در تامین غذای انسان، حفاظت خاک و زیبایی محیط دخیل هستند می پردازند.
فصلنامه اکوهیدرولوژی نشریه علمی – پژوهشی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و انجمن آبخیزداری ایران است. هدف از انتشار این فصلنامه آشنا کردن اساتید، متخصصان، کارشناسان و دانشجویان رشته های مرتبط با اکوهیدرولوژی، منابع طبیعی و محیط زیست و علوم مهندسی و مدیریت آب با تحقیقات جدید در زمینه های مختلف مرتبط با مهندسی، مدیریت و برنامه ریزی منابع آب در اکوسیستم های طبیعی و انسانساخت است.
این نشریه که با همکاری انجمن آبخیزداری ایران منتشر می شود در زمینه های علوم، مهندسی و مدیریت منابع آبی مقالات علمی – پژوهشی را منتشر می نماید. نویسندگان محترم می بایست مقالات خود را بصورت الکترونیکی در صفحه “ارسال مقاله” ثبت نموده و روند داوری را پیگیری نمایند. مقالات واصله پس از داوری کامل و اصلاحات لازم در صورت تائید به چاپ می رسد. سیاست نشریه، انتخاب برترین مقالات و سرعت بخشیدن به فرآیند داوری است تا در اسرع وقت نتایج داوری به نویسندگان اعلام گردد.
توجه: با توجه به تعداد بسیار زیاد مقالات دریافت شده و پذیرش شده برای چاپ در شماره های آتی نوبت چاپ مقالات پذیرفته شده جدید حدود دو سال بعد خواهد بود.
لطفا توجه داشته باشید نوآوری مقالات و مبانی نظری، پیشینه تحقیق قوی و بحث مناسب و همچنین فرمت نشریه و رفرنس ها در داوری مقالات و پذیرش آنها بسیار مهم است.
برآورد جریان زیست محیطی رودخانه با استفاده از روشهای هیدرولوژیکی تنانت، تسمن، انتقال منحنی تداوم جریان و مدل ذخیرۀ رومیزی |
||
نویسندگان
سامان کریمی ، میثم سالاری جزی ، خلیل قربانی |
||
رویکردهای متفاوتی برای برآورد جریان زیستمحیطی رودخانه معرفی شده است که به رویکرد هیدرولوژیکی بهدلیل نیاز دسترسی به دادههای محدود و زمان نسبتاً سریع ارزیابی توجه زیادی شده است. این رویکرد شامل روشهای متنوعی است، بنابراین مقایسۀ بین نتایج روشهای مختلف این رویکرد، ضروری است. هدف از تحقیق حاضر بررسی و مقایسۀ نتایج روشهای تنانت، انتقال منحنیهای تداوم جریان، روش مدل ذخیرۀ رومیزی و تسمن در برآورد جریان زیستمحیطی رودخانۀ زهره در جنوب غربی ایران (ایستگاه آبسنجی دهملا) است. براساس بررسی دادههای بلندمدت جریان متوسط سالانه برابر 18/80 مترمکعب بر ثانیه و دورۀ زمانی مردادـ مهر و بهمنـ فروردین با جریان متوسط 5/22 و 6/156 مترمکعب بر ثانیه بهترتیب دورههای کمآب و پرآب سال هستند. بررسی نتایج روشهای مختلف نشان میدهد روش انتقال منحنی تداوم جریان بهدلایل ارائۀ مقادیر منطقی جریان زیستمحیطی در ماههای مختلف در مقایسه با دبی جریان متوسط ماهانه و سالانه، تطابق مناسب الگوهای تغییرات درونسالی جریان متوسط زیستمحیطی ماهانه و جریان متوسط ماهانۀ رودخانه و تخصیصنیافتن همۀ جریان متوسط ماهانه به جریان مورد نیاز زیستمحیطی در طول سال قابل پذیرشترین روش برآورد جریان زیستمحیطی در این مطالعه است. با درنظرگرفتن نتایج روش انتقال منحنی تداوم جریان مقدار جریان زیستمحیطی ماهانه بین 2/53-8/6 با متوسط 79/27 مترمکعب بر ثانیه در سال برآورد میشود. همچنین مقدار جریان متوسط زیستمحیطی متوسط در دورههای کمآبی و پرآبی بهترتیب 7/7 و 3/49 مترمکعب بر ثانیه است.
|