بیانیه مشترک رهبران دو کره: غیراتمی شدن شبه جزیره کره، آمادگی برای معاهده صلح
لحظه دیدار تاریخی رهبران کره شمالی و جنوبی در مرز دو کره
دیدار یک روزه کیم جونگ-اون، رهبر کره شمالی، از کره جنوبی و مذاکرات او با مون جائه-اون، رئیس جمهوری کره جنوبی پایان یافته و دو طرف بیانیهای در مورد نتیجه این مذاکرات منتشر کردهاند.
روز جمعه، ۷ اردیبهشت (۲۷ آوریل)، کیم جونگ-اون، رهبر کره شمالی با عبور از مرز دو کره، مورد استقبال مون جائه-این، رئیس جمهوری کره جنوبی قرار گرفت و مذاکرات دو طرف در ساختمان “خانه صلح” در روستای پانمونجوم در منطقه غیرنظامی بین دو کره آغاز شد. در بیانیه پایانی این دیدار، دو طرف اعلام کردند که به غیراتمی شدن شبهجزیره کره متعهد هستند و همچنین تمایل خود را با امضای معاهده صلح اعلام داشتند.
حق نشر عکسAFPImage captionگفتگوهای مون و کیم با اعلام غیراتمی شبهجزیره کره و آمادگی برای امضای معاهده صلح به نشست یک روزه خود پایان دادند
از آنجا که تنها کره شمالی دارای برنامههای تسلیحات اتمی است، غیراتمی شدن شبهجزیره کره میتواند به معنی کنار گذاشتن این برنامهها باشد. پیشتر نیز برخی از ناظران گفته بودند که احتمالا رئیس جمهوری کره جنوبی در برابر تعهد کره شمالی، آمادگی کشور خود را برای امضای معاهده رسمی صلح با کره شمالی اعلام خواهد داشت.
+ کیم جونگ-اون پیاده از مرز با کره جنوبی عبور خواهد کرد
+ خط مستقیم تلفن میان رهبران کره شمالی و کره جنوبی برقرار شد
+ ابراز اشتیاق ترامپ برای ملاقات با رهبر کره شمالی
+ کیم جونگ اون: کره شمالی به غیراتمی شدن شبه جزیره کره متعهد است
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionکیم یو-جونگ برادرش را در مذاکره با رئیس جمهوری کره جنوبی همراهی کرده است – احتمال دارد مون طرح امضای معاهده صلح را در برابر توقف برنامههای تسلیحاتی کیم پیشنهاد کند
جنگ کره در سال ۱۹۵۰ با حمله نیروهای کره شمالی به کره جنوبی آغاز شد و در حالیکه شوروی سابق و چین از کره شمالی حمایت میکردند، یک ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا برای کمک به کره جنوبی وارد جنگ شد. جنگ کره همراه با تلفات سنگین به هر دو طرف تا سال ۱۹۵۳ و توافق ترک مخاصمه ادامه داشت اما هنوز کره جنوبی و آمریکا با کره شمالی معاهده صلح امضا نکردهاند و حکومت کره شمالی را به رسمیت نمی شناسند. حکومت کره شمالی بر اساس این نظر که “به عنوان تنها نظام سیاسی مستقل جهان” با خطر تهاجم آمریکا و کره جنوبی مواجه است، در برخورداری از امکانات اقتصادی، برای ارتش و برنامههای نظامی و تسلیحاتی اولویت قایل شده است.
چند هفت پیش رهبر کره شمالی در سفر به چین گفت که سیاست کلی او غیر اتمی شدن شبهجزیره کره است و افزود که در صورتی که کره شمالی احساس امنیت کند، به تسلیحات اتمی نیازی نخواهد داشت.
حق نشر عکسAFPImage captionهیئتهای شرکت کننده در نشست رهبران دو کره – کیم و مون نفرات ششم و هفتم از سمت راست ردیف جلو-
امضای معاهده صلح امکان شناسایی کره شمالی از سوی کره شمالی و ایالات متحده را فراهم میکند در حالیکه رهبری کره شمالی میتواند اعلام کند که سیاست نظامی او سرانجام طرف مقابل را به قبول خواستههای آن کشور، یعنی امضای معاهده صلح و برطرف شدن خطر حمله نظامی خارجی منجر شده است.
در مذاکرات روز جمعه تعدادی از مقامات ارشد آن کشور از جمله کیم یو-جونگ، خواهر سی ساله رهبر کره شمالی نیز حضور دارند.
کیم یو-جونگ حدود سه ماه پیش همراه تیم اعزامی کره شمالی به کره جنوبی سفر کرده بود. و به نظر میرسد که نقشی مهم در نزدیکی دو کره بر عهده گرفته است.
کیم جونگ-اون، ۳۴ ساله، با دیدن رئیس جمهوری کره جنوبی خطاب به او گفت که “از اینکه ما در این محل تاریخی ملاقات میکنیم خوشوقتم و اینکه شما تمامی راه را برای استقبال از ما به اینجا آمده اید برایم ارزشمند است.” مون جائه-این، ۶۵ ساله، در پاسخ گفت که “تصمیم بزرگ شما بود که باعث این ملاقات شد.” آقای مون سپس از رهبر کره شمالی دعوت کرد که از خط مرزی – که با یک بلوک بتونی طولانی مشخص شده – عبور کند و به خاک کره جنوبی قدم بگذارد و دو رهبر، در حالیکه دست یکدیکر را گرفته بودند از خط مرزی عبور کردند و کیم وارد خاک کره جنوبی شد.
بخشی از برنامه این دیدار شامل کاشتن نهال توسط رهبران دو کره به نشانه صلح و دوستی بود.
حق نشر عکسAFPImage captionمون و کیم و درخت صلح و دوستی
این نخستین بار از زمان پایان جنگ دو کره در سال ۱۹۵۳ بوده که یکی از رهبران کره شمالی وارد خاک کره جنوبی میشود. در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۷ میلادی، رهبر وقت کره شمالی با رئیسان جمهوری وقت کره جنوبی ملاقات کرد اما این ملاقات در پیونگ یانگ، پایتخت کره شمالی انجام شد.
دور اول مذاکرات کیم و مون حدود ظهر به وقت محلی خاتمه یافت و هیئت کره شمالی برای صرف نهار به آن سوی مرز رفت و دور دوم پس از نهار برگزار شد.
این دیدار در پی چندین ماه تنش در شبهجزیره کره صورت گرفته که در جریان آن، برخی از ناظران وقوع درگیری نظامی بین دو طرف و حتی کاربرد تسلیحات کشتار جمعی را نیز بعید نمیدانستند. این تنش ناشی از یک رشته آزمایشهای هستهای و موشکی کره شمالی و در مقابل، برگزاری مانورهای نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی و استقرار تجهیزات دفاعی پیشرفتهتر در جنوب بود.
حق نشر عکسAFPImage captionملاقات رسمی رهبران دو کره – کیم با عبور از بلوک بتونی (خط مرزی) به خاک کره جنوبی قدم گذاشت
کره شمالی در این مدت گفت که توانسته است بمب هیدروژنی و موشکهای قاره پیمایی را تولید کند که قادر به هدفگیری بخشی از خاک ایالات متحده است. در مقابل، رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرد که اقدام نظامی کره شمالی با واکنش کوبنده و ویرانگر ایالات متحده مواجه خواهد شد. برخی ناظران پیش بینی میکردند که حتی در صورت انهدام فوری تاسیسات موشکی و هستهای کره شمالی در ساعات اول بروز درگیری با آمریکا، ارتش آن کشور همچنان قادر خواهد بود با استفاده از توپخانه زمینی شهرهای اصلی کره جنوبی را زیر آتش بگیرد و تلفات سنگینی به آن کشور وارد آورد هرچند، به گفته آنان، نتیجه نهایی جنگ نابودی نظام سیاسی و رهبری کره شمالی خواهد بود.
با وجود ادامه تنش، کیم جونگ-اون در پیام سال نو خود اعلام کرد که تصمیم گرفته است یک تیم ورزشی را به المپیک زمستانی در کره جنوبی اعزام کند و در هفتههای بعد، گزارشهایی از توافق دو کره برای برگزاری نشست رهبران دو کشور و پیشنهاد کیم برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا منتشر شد.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionمون از رهبر کره شمالی استقبال رسمی به عمل آورد
در واکنش به ادامه برنامههای هسته ای و موشکی کره شمالی، سازمان ملل متحد با پافشاری ایالات متحده و همپیمانان آن کشور تحریمهای جدید و سختگیرانهتر اقتصادی را علیه کره شمالی تصویب کرد و به خصوص ایالات متحده دولت چین، متحد و شریک تجاری اصلی کره شمالی، را تحت فشار قرار داد تا این تحریمها را به طور جدی مراعات کند.
مقامات آمریکایی گفتهاند که تحریمهای شدید با محروم کردن کره شمالی از امکانات مالی حتی برای ادامه برنامههای نظامی و تامین نیازهای ارتش آن کشور، عامل اصلی در نرمش کیم جونگ-اون و پیشنهاد سازش از سوی او بوده است. برخی از ناظران نیز معتقدند که با افزایش انزوای کره شمالی، حیات سیاسی حکومت آن کشور هر چه بیشتر به حمایت و کمک چین متکی شده بود و فشار آمریکا بر چین برای اعمال تحریمها و مهمتر از آن، نگرانی چین از درگیری در نزدیکی مرزهای آن کشور، استقرار موشکهای پیشرفته ضد موشک در کره جنوبی و حضور یک حکومت استبدادی مجهز به تسلیحات اتمی در کره شمالی باعث فشار چین بر کیم جونگ-اون، رهبر کره شمالی برای سازش با غرب شد.
قرار است تا چند هفته دیگر، کیم جونگ-اون با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز دیدار و گفتگو کند. هنوز تاریخ قطعی و محل ملاقات احتمالی دو طرف تعیین نشده اما آقای ترامپ از این دیدار به گرمی استقبال کرده هرچند مقامات آمریکایی تاکید دارند که دستاورد نهایی این مذاکرات باید غیراتمی شدن شبه جزیره کره، یعنی تصمیم کره شمالی به کنار گذاشتن برنامههای هسته ای آن کشور باشد. آقای ترامپ همچنین گفته است که تا برگزاری این دیدار و نتیجه آن، تحریمهای کوبنده اقتصادی “متاسفانه” برجا خواهد بود.
حق نشر عکسEPAImage captionاتومبیل حامل کیم که برای صرف نهار به کره شمالی باز میگرددحق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionمون و کیم در مرز دو کرهحق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionکیم، همراهان و محافظانحق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionاستقبال رسمی مون از کیمحق نشر عکسREUTERSImage captionکاشتن درخت به نشانه دوستی و صلححق نشر عکسREUTERSImage captionماموران امنیتی کره شمالی هنگام بازرسی محل حضور رهبر آن کشور در نشست مشترک با رئیس جمهوری کره جنوبیحق نشر عکسEPAImage captionرهبران دو کره در “خانه صلح” در روستای پانمونجوم، منطقه غیرنظامی
متیس: هنوز برای خروج از برجام تصمیم گرفته نشده است
متیس می گوید نگران تاثیر منفی خروج آمریکا از برجام بر گفت و گوهای پیش رو میان رهبران ایالات متحده و کره شمالی نیست
جیم متیس، وزیر دفاع آمریکا می گوید ایالات متحده هنوزبرای خروج از توافق هسته ای با ایران تصمیم نگرفته است.
به گفته آقای متیس مشاوران دونالد ترامپ همچنان در حال بررسی این موضوع هستند و مذاکرات ادامه دارد.
دونالد ترامپ به کنگره و متحدان اروپایی آمریکا تا ۱۲ مه، ۲۲ اردیبهشت برای برطرف کردن “نقص های توافق هسته ای با ایران” فرصت داده و هشدار داده است در صورت عدم اصلاح برجام، از تمدید تعلیق تحریم های ایران خودداری خواهد کرد.
آقای متیس پنجشنبه در سخنانی در کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا گفت: “به شما اطمینان می دهم که هنوز تصمیمی درباره خروج از برجام اتخاذ نشده است.”
به گفته آقای متیس آمریکا و متحدانش در حال بررسی راه های اصلاح برجام هستند تا مشخص شود آیا آمریکا می تواند به حضور در آن ادامه دهد یا خیر.
آقای متیس که پیش تر در کنگره گفته بود از ادامه حضور آمریکا در برجام حمایت می کند، در این باره سخن نگفت.
با این حال، به گفته آقای متیس به نظر او برجام توافقنامه ای قوی در جهت ابراز اطمینان از ماهیت فعالیت های هسته ای ایران است.
به گفته آقای متیس او سه بار متن توافقنامه هسته ای را خوانده و از شدت تمهیدات در نظر گرفته برای اطمینان از پایبندی ایران به این توافقنامه شگفت زده شده است.
جیم متیس گفت: “به نظرم متن توافقنامه با این پیش فرض نوشته شده است که ایران تلاش می کند تقلب کند … برای همین تمهیدات در نظر گرفته شده برای بررسی پایبندی ایران بسیار شدید است.”
وزیر دفاع آمریکا همچنین تاکید کرد که نگران تاثیر منفی خروج آمریکا از برجام بر گفت و گوهای پیش رو میان رهبران ایالات متحده و کره شمالی نیست.
به گفته آقای متیس رهبران کره شمالی بارها تعهدات بین المللی و دوجانبه خود با آمریکا و کره جنوبی را نقض کرده اند.
او ادامه داد: “در حال حاضر باید بر این تمرکز کنیم که چه کاری برای ایجاد ثبات در خاورمیانه و خنثی کردن تهدید ایران بهتر است.”
گمانه زنی درباره تصمیم قریب الوقوع دونالد ترامپ درباره برجام در حالی ادامه دارد که متحدان آمریکایی رایزنی های خود را برای حفظ توافقنامه هسته ای تشدید کرده اند.
امانوئل مکرون این هفته برای گفت و گو با دونالد ترامپ به واشنگتن سفر کرد و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم جمعه به واشنگتن می آید.
با این حال، به گفته آقای مکرون اطمینانی به حضور آمریکا در برجام وجود ندارد.
آقای مکرون گفت: “من نمیدانم تصمیم آمریکا در این مورد چه خواهد بود اما تجزیه و تحلیل عقلانی اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، باعث نمیشود که اعتقاد داشته باشم که او هرآنچه که را که لازم است انجام خواهد داد تا برجام را حفظ کند.”
سیاستهای قومی و مذهبی چپیها؛ چهلمین سالگرد کودتای ثور
محب مدثربیبیسی
حق نشر عکسESALAT SITEImage captionبه باور چپگراها، تهیدستان و کارگران همه نژاد و اقوام درد مشترک دارند
موضوع هویت گروههای قومی، زبانی و دینی و جایگاه و حقوق آنها در افغانستان از مسائلیاست که از زمان تشکیل دولت افغانستان در دهههای پایانی قرن نزدهم همواره مطرح بوده است.
در این شب و روزها با داغ شدن دوباره بازار انتخابات در افغانستان، موضوع شناسنامهها و بحث هویت ملی و حقوق اقوام و گروههای زبانی و مذهبی نیز بار دیگر گرم شده است. موضوعی که هنوز برایش راه حل مناسب و قناعت بخش فراهم نشده است. اما چهل سال پیش با روی کار آمدن حزب دموکراتیک خلق بر سر قدرت و ایجاد یک نظام چپگرا در افغانستان، مانند بخشهای مختلف زندگی اجتماعی و گفتمانهای حاکم در جامعه، موضوع هویت اقوام و گروه های دینی و زبانی نیز دچار دگرگونی بیپیشینهای شد.
هویتهای قومی در اندیشه چپ
چپگراها به گونه سنتی جامعه را به دو دسته بزرگ تقسیم میکنند: طبقه سرمایهدار یا بورژوازی، کسانی که ابزار تولید را در اختیار دارند و از آن سود میبرند و طبقه کارگران یا پرولتاریا ، کسانی که در چرخه تولید از انرژی و کار آنها استفاده میشود و مورد استثمار طبقه سرمایهدار قرارمیگیرند اما ملکیت و سرمایه ندارند و از تولید خود سودی نمیبرند.
حق نشر عکسPRDImage captionشناسنامه امانالله، پادشاه سابق افغانستان. هویت فردی، هویت قومی و تابعیت محورهای اصلی نخستین شناسنامه افغانستان بود و برای دهها سال بدون تغییر بنیادی باقی ماند
چپها در این تضاد اجتماعی، خود را مدافع طبقه کارگر و “زحمتکشان” میخواندند و بر علیه طبقه سرمایهداری بودند. در این میان دیگر ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی افراد، مانند نژاد، قوم، تبار، قبیله، مذهب و زبان جایگاهی کم اهمیتتری دارد.
به باور چپگراها، تهیدستان و کارگران همه نژاد و اقوام درد مشترک دارند و آرمان آنها نیز رسیدن به رفا و آسایش است که از طریق از بین بردن سرمایهداری و برداشتن اختلاف طبقاتی و ایجاد یک انقلاب پرولتاریای یا کارگری مقدور است.
از این رو اندیشه چپگراهای سنتی از زمان مارکس تقسیم افراد به گروههای نژادی، قومی، زبانی و غیره را کار طبقه سرمایه داری برای ایجاد اختلاف میان طبقه کارگر میپنداشتند و آنرا مانع سر راه ایجاد اتحاد کارگران همه جهان و رسیدن به آرزویشان که همانا انقلاب کارگری و براندازی سرمایه داری است میدانستند. از این رو مارکس و انگلس، حتی طرفدار ادغام اقوام کوچک در دل ملتهای بزرگ بودند تا موانع کوچک (هویت های قومی و تباری و غیره) از میان برداشته شوند و راه رشد انقلاب هموارتر شود.
اما اتحاد جماهیر شوروی که اقوام و ملتهای مختلفی را در دل خود جا داده بود مجبور شد تا موجودیت گروههای مختلف نژادی، قومی، تباری، زبانی و غیره را دراین امپراتوری چپگرا بپذیرد و برای آنها حقوق گروهی قائل شود.
چپگراهای افغانستان نیز با الهام گرفتن از سیاست اتحاد جماهیر شوروی نسبت به مسئله حساس هویت ملی، هویت های قومی، تباری و زبانی در کشور، رویکرد متفاوتی را اتخاذ کردند که این دیدگاه در قوانین اساسی آنها نیز بازتاب یافت و تا حدی توانست رضایت نسبی برخی از اقوام را جلب کند.
جایگاه گروههای قومی در قوانین
از نخستین قانون اساسی افغانستان در زمان سلطنت امان الله خان (نظام نامه اساسی افغانستان ۱۳۳۱ /۱۹۲۲) تا اصول اساسی جمهوری دموکراتيک افغانستان (۱۳۵۹ /۱۹۸۰) که پنجمین قانون اساسی افغانستان بود، رویکرد تمامی دولتها به مسئله هویت ملی و هویت اقوام بر مبنای ملیگرایی قوممحور استوار بود.
در تمامی قوانین اساسی افغانستان، نسبت به تمامی اعضای گروههای قومی و زبانی که در کشور سکونت دارند کلمه “افغان” اطلاق میشد. در قوانین اساسی برخی از این دولتها مانند قانون اساسی جمهوری افغانستان (۱۳۵۵/۱۹۷ ) حتی هیچ ذکری از موجودیت گروههای قومی مختلف در افغانستان صورت نگرفت.
صفحه ویژه بیبیسی به مناسبت چهلمین سالگرد کودتای هفت ثور
اوجگیری اسلام سیاسی در افغانستان؛ چهلمین سالگرد کودتای ثور
ایران داوود را تنها گذاشت؟ چهلمین سالگرد کودتای ثور
با آنکه چپها نیز مانند دولتهای قبلی تضاد قومی در افغانستان را به عنوان مشکل اساسی نمیدیدند، بلکه برای آنها اختلافات اساسی در کشور، اختلاف طبقاتی بود و مشکل اساسی مردم، مشکلات اقتصادی و فقر محسوب میشد که به باور آنها عوامل مختلف درونی و بیرونی داشت. با آن هم چپگراهای افغانستان نخست از همه به منظور جلب حمایت اقوام مختلف، موجودیت هویتهای مختلف قومی را به رسمیت شناختند و آن را در قوانین اساسی خود (هم در اصول اساسی جمهوری دموکراتيک افغانستان (ماده ۱، ۳ ، ۷، ۱۸ و هم در قانون اساسی۱۳۶۶/۱۹۸۷ ماده ۱۳و۱۴ ) به وضوح تذکر دادند.
در زمان ریاست جمهوری ببرک کارمل، دراصول اساسی جمهوری دموکراتیک افغانستان از اطلاق کلمه “افغان” به تمامی اتباع افغانستان پرهیز شد. با آنکه در قانون اساسی زمان نجیبالله احمدزی، جانشین ببرک کارمل (ماده ۳۳) دوباره همه اتباع کشور را “افغان” خواند.
اما حکومتهای چپگرا، بر خلاف حکومتهای پیشین، افغانستان را کشوری “کثیر الملیت” متشکل از “ملیتهای مختلف” خواندند و بر تساوی ملیتها و اقوام ساکن در کشور تأکید کردند. این نخستین بار بود که چپها با پیروی از سیاست اتحاد شوروی یک گام فراتر نهادند و به جای “اقوام” از کلمه “ملیت” و “خلق” استفاده کردند و افغانستان را به جای یک “دولت ملی” به عنوان یک دولت “کثیرالملیت” یا «”چند ملتی” تعریف کردند. این در تاریخ افغانستان تا آن زمان بی پیشینه بود.
حق نشر عکسALAMYImage captionچپگراها از جانبداری آشکار از مذهب حنفی در مقابل تشیع ابا ورزیدند و در قوانین اساسیشان در این باره به وضاحت چیزی نگفتند
چپگراها و حقوق مذهبی
در زمینه حقوق و هویتهای مذهبی نیز قبل از روی کار آمدن حزب دمکراتیک خلق، تمامی حکومتهای پیشین، در قوانین اساسی خود مذهب حنفی را مذهب رسمی کشور میخواندند و موجودیت پیروان دیگر مذاهب به ویژه شیعیان را نادیده میگرفتند. در قانون اساسی زمان داوود خان، با آنکه مذهب حنفی به صراحت به عنوان مذهب رسمی دولت ذکر نشد اما در ماده ۹۹، برای رسیدگی به قضایا در دادگاهها در صورت عدم موجودیت حکم صریح در قانون اساسی و دیگر احکام دولتی، محاکم را به “پيروی از اساسات کلی فقه حنفی شريعت اسلام ” ملزم دانست، که این خود بیانگر ترجیح دادن فقه حنفی بر فقه جعفری بود.
اما پس از کودتای ثور در این زمینه نیز رویکرد متفاوتی اتخاذ شد . چپگراها از جانبداری آشکار از مذهب حنفی در مقابل تشیع ابا ورزیدند و در قوانین اساسیشان در این باره به وضاحت چیزی نگفتند و بیشتر بر قوانین اسلامی تأکید کردند. در کنار آن اجرای مناسک دینی و مذهبی را برای تمام مسلمانان تضمین کردند (ماده ۴۰ اصول اساسی ج.د.ا و ماده ۴۰ قانون اساسی ۱۳۶۶) و برای پیروان دیگر ادیان نیز در اجرای مراسم مذهبیشان آزادی قائل شدند.
حقوق فرهنگی و زبانی اقوام پس از کودتای ثور
پس از کودتای ثور نگاه دولتهای چپگرا تنها با به رسمیت شناختن موجودیت اقوام و ملیتهای مختلف در افغانستان بسنده نکردند بلکه برای بار نخست حقوق زبانی و فرهنگی این ملیتها را نیز به رسمیت شناخت و دولت، خود را برای رشد زبان، فرهنگ و رسوم دیگر اقوام ملزم دانست (قانون اساسی ۱۳۶۶ ماده ۱۴ و اصول اساسی ج.د.ا ماده های ۷، ۲۹).
سیاست قومی حزب دمکراتیک خلق را میتوان به سه دسته کلی تقسیم کرد: مشارکت سیاسی اقوام، آموزش به زبانهای مادری، مشارکت در فعالیتهای فرهنگی و رسانهای. بر بنیاد همین سیاست بود که به جز از زبانهای فارسی و پشتو که زبان های رسمی افغانستان بودند، زبانهای دیگر مانند اوزبیکی، ترکمنی،پشهای، بلوچی و غیره نیز در رادیو و تلویزیون ملی راه یافتند و همچنین فعالیتهای مطبوعاتی در این زبانها نیز آغاز شد که تشکیل جریدههای مانند “یولدوز” و “گوراش” به زبانهای اوزبیک و ترکمنی نتیجه همین سیاست بود. علاوه بر آن برای نخستین بار به صورت رسمی و گسترده تدریس زبانهای محلی در مکاتب آغاز شد و آهسته آهسته به دانشگاهها نیز راه باز کرد و تشکیل دیپارتمنتهای زبانهای محلی بخشی از همین سیاست بود.
در کنار آن قوانین به زبان مادری به چاپ رسید و همچینین قانون اساسی در این دوره، صحبت در دادگاه به زبان مادری را برای گویشوران غیر از زبانهای فارسی و پشتو مجاز دانست و برای کسانیکه به زبان فارسی و پشتو بلد نبودند حق آشنايی با موادپرونده قضایی رااز طریق ترجمان داد، چیزی که در هیچ دولت قبلی تا آن زمان تجربه نشده بود.
حق نشر عکس.Image captionاز راست: سلطانعلی کشتمند، ببرک کارمل، اناهیتا راتبزاده و میراکبر خیبر
مشارکت سیاسی اقوام پس از کودتای ثور
پس از کودتای ثور و روی کار آمدن حزب دمکراتیک خلق مشارکت اقوام در فعالیتهای سیاسی، اجتماعی وفرهنگی بیشتر از هر زمان دیگر در تاریخ معاصر افغانستان افزایش یافت. به گونه مثال در این دوره بود که هزارهها تا مقام نخست وزیری رسیدند (سلطان علی کشتمند نخست وزیر در زمان ریاست جمهوری دکتر نجیب الله) و ازبیکهاو ترکمنها نیز چندین وزارت را در اختیار داشتند و در ارتش نیز حضور چشمگیری یافتند و تا سطح ژنرالی رسیدند. این درحالی است که در بخشهای از تاریخ افغانستان راه یافتن اقوامی مانند هزارهها، اوزبیکها و ترکمنها در دانشگاهها، سفارتخانههای دولت به عنوان دیپلومات و مدرسه نظامی ممنوع “نا نوشته” بود.
بحث هویت در افغانستان؛ ‘افغان’ هویت ملی میشود؟
ریشه های هویت طلبی قومی در افغانستان
یکی دیگر از ویژگیهای سیاست حکومت چپگرا در افغانستان تمایل به تغییر ساختار تقسیمات کشوری بود. آنگونه که در ماده ۱۳ قانون اساسی سال ۱۳۶۶ نیز بازتاب یافته است حزب دموکراتیک خلق متعهد شده بود تا “زمینه تشکیل واحدهای اداری را بر مبنای خصوصیات ملی (قومی) به تدریج مهیا سازد.” این از یک سو زمینه را برای غیر متمرکز شدن قدرت و دادن اختیارات بیشتر به ادارات محلی به ویژه به “زون” ها فراهم میکرد از سوی دیگر این واحدهای اداری در واقع بنیاد ملی (قومی) داشتند. این زمینه را برای قدرت گرفتن اقوام در داخل واحدهای اداری خودشان نیز فراهم ساخت که بحثهایی را در مورد ساختار فدرالیسم بهمیان آورد ولی هیچگاه زمینه عملی شدنش فراهم نشد.
با همه اینها در افغانستان همیشه قوانین خوب به معنای عملکرد خوب دولتها نبوده و در خیلی از موارد قوانین تنها در نوشته باقی مانده و عملکرد دولتهاو زمامداران متفاووت بوده است. این موضوع تا حدی برای چپگراهای افغانستان نیز صدق میکند. در مورد سیاست عملی حزب دمکراتیک خلق در مورد مشاکت اقوام در قدت کارشناسان تاریخ و سیاست افغانستان دیدگاههای متفاووتی دارند.
با انکه، هوا خواهان حزب دمکراتیک ادعا دارند که موضوع قومی در حزب مطرح نبود، ببرک کارمل تاجیک، توانست شش سال تمام، با اقتداری رهبری کند و اعضای حزب از بقیه اقوام از او پیروی میکردند، اما نویسندههای مانند اولئور روی، انتونیو جیستوزی، ایدن نبی و راگهاو شارما به این بار اند که قدرت اصلی در حزب دموکراتیک خلق در دست پشتونها بود و دیگر اقوام بیشتر حضور نمادین و اندکی داشتند. به ویژه، اقوام در تصمیمگیریهای کلان نقش چندانی نداشتند.
همینگونه در رهبری نیروهای نظامی و امنیتی نیز حضور اقوام غیر از پشتونهاو تاجیکها کمرنگ بود. علاوه بر این در «زونها» و ولایاتهای غیر پشتون نشین نیز بیشت فرمانداران، فرماندهان لشکری و پلیس بیشتر پشتونهابودند. همین مسئله در دوره پایانی حاکمیت حزب دموکراتیک خلق باعث ایجاد اختلافات عمیق بین دولت مرکزی و فرماندهان غیر پشتون در شمال شد که راه را برای سرنگونی رژیم چپگرا در افغانستان بازکرد
جوادی آملی: ملت قیام کند همه ما را به دریا میریزد
آیتالله عبدالله جوادی آملی، از مراجع تقلید شیعه، درباره وضعیت اقتصادی و “بیعدالتی” در ایران هشدار داده و گفته است که “اگر با وجود این مشکلات ملت قیام کند همه ما را به دریا خواهد ریخت“.
آقای جوادی آملی با اشاره به این مشکلات گفته است که “بسیاری از کشور فرار کردند یا جای فرار خود را فراهم آوردند اما ما جای فرار نداریم.”
این مرجع تقلید روز پنجشنبه ۶ اردیبهشت در دیدار با علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران از “بیعدالتیها و بیعرضگیهای برخی مسئولان” گلایه کرده و گفته است که این مسئله قابل تحمل نیست.
آیتالله جوادی آملی در ماههای گذشته چند بار درباره وضعیت معیشتی مردم و خطری که از این ناحیه حکومت اسلامی را تهدید میکند، هشدار داده است.
این هشدارها بعد از اعتراضهای دی ماه سال گذشته شدت گرفت که با شعار “نه به گرانی” شروع شد و شاهد شدیدترین شعارها علیه مسئولان نظام بود.
از آن زمان هم بارها کارگران در اعتراض به حقوقهای معوقه خود در نقاط مختلف کشور تجمع و اعتراض کردهاند.
- سفره ایرانیها در دهه اخیر کوچکتر شده است
- کارگران ایرانی: چرا باید گرسنه بمانیم؟
- رئیس کمیته امداد: فقر در ایران در حال افزایش است
- سپاه ایران میگوید کارنامه نظام بهشدت در معرض تهدید است
مراجع تقلید دیگر هم درباره فقر و بیعدالتی در جامعه هشدار دادهاند. مخاطب آنها عمدتا دولت حسن روحانی، رئیس جمهور ایران است.
آقای جوادی آملی هم در سخنان تازه خود از دولت ایران انتقاد کرده و پرسیده است: “کشوری که این همه منابع و آب و خاک دارد چرا باید این همه گرسنه داشته باشد؟” این روحانی بلندپایه گفته است که اگر مسئولان معنی فقر را میفهمیدند بیشتر تلاش میکردند.
آقای جوادی آملی در دیدار با وزیر کار، فقر را عامل “شکستن ستون فقرات ملت” خوانده و گفته است: “آیا از ملتی که ستون فقراتش شکسته انتظار مقاومت دارید؟ ملتی که ویلچری شد توان مقاومت ندارد.”
این مرجع تقلید چندی پیش هم با اشاره به اعتراضهای مربوط به مخالفت با حجاب اجباری، این اعتراضها را ناشی از شرایط اقتصادی کشور عنوان کرده و گفته بود: “آن که روسری خود را بر سر چوب میکند، با قرآن مخالف نیست بلکه با این شرایط کشور مخالف است”.
رئیس جمهوری فرانسه: اطمینان ندارم آمریکا در برجام بماند
ترامپ در مورد واکنش بیسابقه به اقدامات ایران “علیه منافع آمریکا” هشدار داده بود
امانوئل مکرون، نسبت به ادامه عضویت آمریکا در برجام ابراز تردید کرده است.
رئیس جمهوری فرانسه که برای دیداری رسمی به آمریکا سفر کرده، در پایان این دیدار در مورد ادامه عضویت آمریکا در مورد برجام به خبرنگاران گفت: “من نمیدانم تصمیم آمریکا در این مورد چه خواهد بود اما تجزیه و تحلیل عقلانی اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، باعث نمیشود که اعتقاد داشته باشم که او هرآنچه که را که لازم است انجام خواهد داد تا برجام را حفظ کند.”
آقای مکرون گفت که اگر دونالد ترامپ تصمیم بگیرد که از برجام خارج شود، انگیزه این تصمیم “ملاحظات داخلی” خواهد بود.
رئیس جمهوری فرانسه پیشتر در سخنانی در نشست مشترک سنا و مجلس نمایندگان ایالات متحده از آمریکا خواست تا از برجام خارج نشود. او گفت که این توافق ممکن است “کامل نباشد” اما باید تا زمانی که جایگزین بهتری برای آن یافت شود برجا بماند. وی گفت: “این توافق به تمامی نگرانیهای ما پاسخ نمیدهد اما نباید بدون یافتن چیزی اساسیتر و جامعتر آن را کنار بگذاریم؛ این موضع من در این مورد است.”
+ مکرون: ما برجام را ترک نمیکنیم چون آن را امضاء کردهایم
+ آمریکا: به دنبال توافق مکمل برجام هستیم نه بازنویسی آن
+ روحانی تهدید کرد: تغییر فعالیتهای هستهای ایران در صورت لغو برجام
+ مکرون ضمن تاکید بر برجام خواهان توافق تازه با ایران شد
+ دبیر شورایعالی امنیت ملی: خروج از انپیتی یکی از گزینههای ایران است
روحانی موضعگیری ترامپ در مورد برجام را مورد انتقاد شدید قرار داد
توافق هستهای بین ایران و پنج قدرت جهانی – آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه، فرانسه و آلمان – در تابستان سال ٢٠١٥ و پس از چند ماه مذاکره بین دو طرف به ریاست اتحادیه اروپا به دست آمد. این توافق برنامه هستهای ایران را محدود کرد و در مقابل، باعث لغو یا تعلیق تحریمهای هستهای بینالمللی و یکجانبه علیه این برنامه شد.
در ایالات متحده، به دلیل نگرانی برخی نمایندگان کنگره از این برنامه، قرار شد رئیس جمهوری آن کشور در فواصل ٩٠ روزه گزارشی از عملکرد جمهوری اسلامی به تعهداتش در چارچوب برجام به کنگره ارسال کرده و در مورد تمدید یا عدم تمدید لغو تحریمهای هستهای علیه جمهوری اسلامی تصمیم بگیرد.
آقای ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی، برجام را به شدت مورد انتقاد قرار داد و گفت که این توافق مانع از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای در بلندمدت نمیشود و نگرانی ایالات متحده از سایر جنبههای رفتار حکومت ایران، از جمله نقض حقوق بشر، محدودیت آزادی ارتباطات، برنامه موشکی، سیاست منطقهای و “حمایت ایران از تروریسم” را مرتفع نمیکند. او وعده داد که برای توافقی بهتر در این زمینه تلاش کند.
به استثنای آمریکا، سایر طرفهای برجام از حفظ این توافق ولو با اصلاحاتی در آن حمایت کردهاند
به گفته آقای ترامپ، لغو تحریمهای قبلی تنها باعث شد که حکومت ایران به منابع مالی بیشتری دست یابد که، به گفته او، به جای اینکه برای رفع مشکلات مردم ایران به کار رود، در اختیار دولت سوریه و “گروههای تروریستی” قرار گرفت و برای “مداخله در امور داخلی” کشورهای منطقه به کار رفت. آقای ترامپ گفته است که رفع تحریمها، نفعی برای مردم ایران نداشته و تنها فعالیتهای نامطلوب حکومت ایران را در داخل و خارج امکانپذیر کرده است.
رئیس جمهوری آمریکا در آخرین مورد تمدید این توافق خواستار اصلاحاتی در آن برای پاسخگویی به نگرانی ایالات متحده شد و گفت که در غیر اینصورت نمیتواند در موعد بعدی برجام را تمدید کند. قرار است او در روز ١٢ ماه مه نظر خود را در مورد تمدید یا عدم تمدید برجام اعلام دارد. اگرچه بین ایران و آمریکا روابط تجاری قابل توجهی وجود ندارد، اما در صورت تحریم تجاری و اقتصادی ایران از سوی آمریکا، بسیاری از موسسات مالی و تجاری کشورهای ثالث هم از بیم از دست دادن بازارهای تجاری و مالی ایالات متحده عملا از این تحریمها پیروی خواهند کرد.
آیتالله خامنهای نیز زمانی از منتقدان برجام بود هر چند به گفته مذاکرهکنندگان هستهای، بر روند مذاکرات و دستیابی به توافق نظارت مستقیم داشت
کشورهای اروپایی به خصوص فرانسه و آلمان خواستار حفظ برجام هستند و مذاکراتی بین نمایندگان آنان و آمریکا در این مورد در جریان بوده است. به گفته برخی منابع، یکی از راه حلهایی که مطرح شده حفظ برجام و تلاش برای اصلاح آن از جمله مذاکره با ایران جهت افزودن بندهایی در مورد برنامه موشکی در این سند است. پیشنهاد دیگر حفظ برجام به شکل فعلی و مذاکره جداگانه با ایران در باره سایر موارد نگرانی ایالات متحده، مانند مساله حقوق بشر، برنامه موشکی و سیاست منطقهای جمهوری اسلامی همراه با تحریمهای جداگانه جهت وادار کردن حکومت ایران به قبول این خواستههاست. در چنین صورتی، اگرچه ایران بازهم احتمالا با محدودیتهای بزرگ اقتصادی و تجاری مواجه میشود، اما این محدودیتها ناقض برجام نخواهد بود.
پس از دستیابی به برجام در سال ٢٠١٥، برخی از جناحهای حکومت جمهوری اسلامی و رسانههای وابسته به آنها این توافق را مورد انتقاد قرار داده و از حقوق از دست رفته ایران سخن گفتند. آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز بارها این توافق را مورد خردهگیری قرار داد و حتی گفت که از بخشیهایی از آن رضایت ندارد هر چند، به گفته ناظران، سیاست خارجی و برنامه هستهای جمهوری اسلامی مستقیما زیر نظر آیتالله خامنهای قرار داشته و مذاکرهکنندگان هستهای نیز گفتند که او مستقیما بر مذاکرات نظارت داشت.
پس از آغاز زمامداری دونالد ترامپ، اکثر مقامات جمهوری اسلامی بر حفظ برجام تاکید نهادهاند و آمریکا را به تلاش برای تضعیف این سند و نادیده گرفتن تعهدات خود متهم کردهاند.
با سختتر شدن مواضع دولت آمریکا، مقامات جمهوری اسلامی گزینههای مختلفی را در واکنش به خروج احتمالی آمریکا از برجام عنوان کردهاند. این گزینهها از یکسو شامل عمل به برجام حتی پس از خروج آمریکا و از سوی دیگر، تهدید به خروج از این توافق، از سرگیری و پیشبرد برنامههای هستهای به شکلی گستردهتر از قبل و حتی خروج از معاهدات بینالمللی ناظر بر برنامههای اتمی بوده است.
آقای ترامپ در نشست خبری مشترک با رئیس جمهوری فرانسه در واکنش به تهدید مقامات ایرانی در مورد از سرگیری برنامههای اتمی هشدار داد که در صورتی که جمهوری اسلامی منافع آمریکارا به مخاطره بیندازد چنان با آن برخورد خواهد کرد که، به گفته او، با هیچ کشور دیگری برخورد نشده است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز متقابلا دونالد ترامپ را به ناآگاهی از سیاست متهم کرد.
در حمله گروهی طالبان دستکم ۱۷ سرباز ارتش افغانستان کشته و زخمی شدند
ولایت فاریاب در دو سال گذشته شاهد ناامنیهای شدید بود
مقامهای وزارت دفاع افغانستان از دو حمله گروهی طالبان به پاسگاههای ارتش در شمال افغانستان خبر دادند.
محمد رادمنش، معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان میگوید شب گذشته در حمله طالبان به یک پاسگاه ارتش در ولسوالی دشت ارچی، هشت سرباز ارتش کشته و زخمی شدند و از طالبان نیز ۱۵ جنگجو کشته و ۶ جنگجو زخمی شدند.
سه روز پیش، ژنرال غلام فاروق قاطع، فرمانده خیزش مردمی در ولایت فاریاب به همراه یکی از محافظانش کشته شد.
غلام حضرت کریمی، سخنگوی یکی از فرقههای/لشکر ارتش در قندوز نیز میگوید درگیری در این منطقه یک ساعت ادامه داشته و سرانجام نیروهای مخالف مجبور شدند عقب نشینی کنند.
اما یک مقام محلی که نخواست نامش در گزارش درج شود، به بیبیسی گفت در این رویداد ۱۳ سرباز ارتش کشته و ۲ نفر دیگر زخمی شدند.
به گفته او، جنگجویان طالبان پاسگاه را آتش زده و هر آنچه از سلاح و مهمات که توانستند با خود بردند.
طالبان نیز مسئولیت این حمله را به عهده گرفته و ادعا کرده که در این رویداد ۱۹ سرباز ارتش را کشتند.
حمله طالبان در ولایت فاریاب
آقای رادمنش میگوید در رویدادی جداگانه در حمله شبانه طالبان به یک پاسگاه ارتش در ولسوالی المار ولایت فاریاب، دستکم ۴ سرباز ارتش کشته و ۵ سرباز دیگر زخمی شدند.
اما منشی صالح، ولسوال المار به بیبیسی گفت در این رویداد ۹ نفر از نیروهای امنیتی کشته و ۱۵ نفر دیگر زخمی شدند.
او این حمله را “بسیار گسترده” خوانده و میگوید محل این حمله که روستای “چغاتک” است، منطقه مهم و استراتژیکی در ولسوالی است که سقوط آن میتواند مستقیما بر وضع امنیتی ولسوالی اثرگذار باشد.
آقای صالح از مقامهای امنیتی مرکزی خواهان توجه خاص برای تامین امنیت این منطقه شد.
طالبان مسئولیت حمله به پاسگاه ارتش در ولسوالی المار را نیز به عهده گرفته و ادعا کرده که در این حمله ۹ سرباز پلیس و اربکی را کشته و ۱۵ نفرشان را زخمی ساخته است.
دفتر والی فاریاب از کشتهشدن ۵۰ عضو گروه طالبان خبر داد
شمار تلفات انفجار در مرکز توزیع شناسنامه کابل به ۶۹ نفر رسید
۹ سرباز ارتش در شمال غرب افغانستان کشته شدند
پایگاه آزمایشات هستهای کرهشمالی ‘فروریخته’ است
دانشمندان لرزهشناسی چین میگویند پایگاه آزمایشات هستهای کرهشمالی بر اثر لرزههای ناشی از انفجارهای آزمایشی سپتامبر گذشته فروریخته و احتمالا به همین دلیل بلااستفاده شده است. کرهشمالی چند روز پیش اعلام کرد این پایگاه را تعطیل میکند.
این پایگاه در منطقه پیونگی-ری از سال ۲۰۰۶ تا امسال میزبان ۶ انفجار هستهای آزمایشی بوده است.
بنابر ادعای دانشمندان چینی، پس از آخرین آزمایش در این پایگاه که ماه سپتامبر سال گذشته انجام شد بخشهایی از کوه و دیوارههای اطراف این پایگاه فروریخته است.
روز شنبه گذشته، کرهشمالی که رهبر آن، کیم جونگ اون، در آستانه دیدار با رئیس جمهور کرهجنوبی، مو جائه-این، است طی اطلاعیه ای اعلام کرده پیونگیانگ آزمایشهای هستهای و موشکی خود را متوقف میکند و این پایگاه را هم تعطیل خواهد کرد.
اکنون با توجه به ادعای دانشمندان چینی احتمالا اعلام این تصمیم از سوی کرهشمالی به تخریبهای صورت گرفته در این پایگاه مرتبط بوده است.
نتایج تحقیقات دانشگاه علوم و فناوری چین در مجله ژئوفیزیک که یکی از نشریات اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا است منتشر خواهد شد.
در این مقاله تحقیقی آمده که هشت و نیم دقیقه پس از آزمایش هستهای سپتامبر سال گذشته یک دیواره این تاسیسات بر سر بخش مرکزی آن آوار شده است.
پایگاه هستهای پیونگی-ری در دل رشته کوههای شمالشرق کرهشمالی واقع شده و آزمایش ها در تونل های زیرزمینی این پایگاه که در اعماق کوههای منتپ حفاری شده صورت میگیرد.
در خلاصه یک صفحهای این مقاله تحقیقی آمده: “این ریزش احتمالا به سازههای اصلی پایگاه در زیر کوههای منتپ آن چنان آسیب وارد کرده که دیگر انجام آزمایشهای بیشتر در این پایگاه را ناممکن میسازد.”
هر چند این بخش از خلاصه تک برگی گزارش دانشگاه علوم و فناوری چین در نسخه مفصل این مقاله گنجانده نشده است. در نسخه مفصل آمده “ریزش در این پایگاه همچنان تحت نظر و ارزشیابی برای اطمینان از نشت احتمالی مواد رادیواکتیو است.”
پروفسور ون لیانشینگ که رهبری این تحقیقات را بر عهده داشته به نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال گفته نتیجه گیری که در باره ادامه فعالیت این پایگاه در خلاصه تک برگی آن آمده در نسخه مفصل گنجانده نشده است؛ هر چند این استاد دانشگاه به علت چنین تصمیمی اشاره نکرده است.
در این تصویر که در بخش نتیجهگیری این مقاله آمده به بلااستفاده شدن پایگاه اشاره شده اما در متن مفصل آن چنین نتیجهگیری دیده نمیشود
یافتههایی که در این مقاله جدید به آنها اشاره شده مشابه نتایج مرکز زلزلهنگاری چین است که ماه گذشته در همین نشریه علمی منتشر شده بود.
در آن گزارش هم به ریزشی که بر اثر ایجاد یک حفره بزرگ در بخش تحتانی پایگاه پیونگی-ری روی داده بود اشاره شده بود اما درباره تاثیر این ریزش در کارآیی و یا غیرقابل استفاده شدن این پایگاه اشاره ای نشده بود.
ریزش در تونلهای زیرزمینی ایجاد شده در اعماق کوه منتپ از ماهها پیش مورد اشاره دانشمندان چینی قرار گرفته بود و آنها نسبت به وقوع چنین تخریب بزرگی بعد از آزمایش هسته ای سپتامبر گذشته هشدار داده بودند.
موسسه ژئوفیریک آمریکا هم از وقوع یک ریزش بزرگ هست دقیقه بعد از این آزامیش هستهای خبر داده بود و آن را “تخریب ناشی از حفره تحتانی” ارزیابی کرده بود.
دو پس لزره قوی هم در ماه دسامبر گذشته ثبت شده بودند که نگرانیها درباره میزان مقاومت صخرههای اطراف پایگاه را افزایش داده بودند.
استیضاح رئیس امنیت ملی افغانستان رای نیاورد
موضوع برکناری، یا سلب صلاحیت آقای استانکزی ماهها است مطرح است
مجلس نمایندگان افغانستان، معصوم استانکزی، رئیس امنیت ملی افغانستان را در پستش ابقا نمود. این مجلس امروز چهارشنبه پنجم ثور/اردیبهشت آقای استانکزی را استیضاح کرد.
افزایش ناامنی و کمکاری رئیس امنیت ملی دلیل این استیضاح خوانده شد.
پس از پایان روند پرسش و پاسخ، برای رای گیری در مورد اعتماد دوباره یا عدم اعتماد به آقای استانکزی صندوق گذاشته شد.
نمایندگان حاضر در مجلس در مورد این استیضاح توافق نظر نداشتند. شماری تنها عدم حضور رئیس امنیت ملی را در جلسه استجواب، دلیل استیضاح خوانده و آن را قانع کننده ندانستند و شماری از دادن رای نیز خودداری کردند.
همایون همایون، از اعضای مجلس همچنین ادعا کرد که آقای استانکزی شماری از نمایندگان را هشدار داده تا در رای گیری اشتراک نکنند.
در جلسه امروزی مجلس نمایندگان تنها ۶۶ نماینده رای دادند اما برای برکنار شدن این مقام ضرورت به رای عدم اعتماد؛ پنجاه جمع یک تمام اعضا بود که بیش از دوصد نفر هستند.
در نتیجه رای گیری، آقای استانکزی ۴۴ رای عدم اعتماد و ۱۹ رای اعتماد به دست آورد. این رای گیری ۱ رای سفید و ۲ رای باطل داشت.
رمضان بشردوست، یکی از اعضای مجلس در اعتراض در جریان صحبتهای آقای استانکزی، مجلس را ترک کرد.
آقای استانکزی از جمله افراد نزدیک به محمد اشرف غنی، رئیس جمهوی افغانستان است.
با افزایش ناامنیها و به ویژه حملات خونبار گروه طالبان در کابل، انتقاد از عملکرد اداره امنیت ملی بالا گرفته است. ولی آقای استانکزی، تاحال توانسته است سمتاش را حفظ کند.
معصوم استانکزی
محمد معصوم استانکزی در سال ۱۳۳۷ در ولسوالی محمد آغه ولایت لوگر در جنوب افغانستان به دنیا آمده است.
او تحصیلاتش را تا سطح دکترا در رشته مهندسی ساختمانی ادامه داده است. گفته میشود که او در انستیتوی مخابرات هم تحصیل کرده و آموزش های نظامی نیز دیده است.
آقای استانکزی پیش از این در پست های وزارت مخابرات و مشاور رئیس جمهوری در زمان حکومت حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان، رئیس دبیرخانه شورای عالی صلح و وزارت دفاع نیز کار کرده است.
رئیس امنیت ملی افغانستان: ایران و روسیه تاحدودی به طالبان کمک میکنند
مجلس نمایندگان افغانستان صلاحیت معصوم استانکزی را تایید نکرد
شمار تلفات انفجار در مرکز توزیع شناسنامه کابل به ۶۹ نفر رسید و ۱۲۰ تن دیگر زخمی
منابع پلیس کابل اعلام کردند که در حمله دیروز به یک مرکز توزیع شناسنامه(تذکره) در غرب کابل ۶۹ نفر کشته و ۱۲۰ تن دیگر زخمی شدهاند.
حشمت استانکزی، مشاور فرمانده پلیس کابل به بیبیسی گفت که در میان کشتهشدگان دو سرباز پلیس نیز هستند.
وزارت داخله/کشور افغانستان تاکنون هویت ۵۷ تن از کشته شدگان دیروز را اعلام کرده که شامل ۲۲ زن و ۱۷ کودک هستند.
هویت ۱۱۹ زخمی حادثه دیروز نیز شامل ۵۰ مرد، ۵۲ زن، ۱۷ کودک و هویت دو نفر دیگر نیز تاهنوز نامشخص است.
داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است.
حق نشر عکسAFP
روز گذشته حوالی ساعت ۱۰ یک فرد انتحاری در ورودی یک مرکز توزیع شناسنامه خود را منفجر کرد. در زمان انفجار شمار زیادی از مراجعه کنندگان برای گرفتن شناسنامه در بیرون از ساختمان، در صف ایستاده بودند.
قربانیان این حادثه افراد غیر نظامی، بخصوص کودکان و زنان بودند که برای گرفتن شناسنامه به آنجا مراجعه کرده بودند.
علاوه بر مراجعه کنندگان که در محل حضور داشتند، شمار زیادی از کودکان مدرسهای نیز در زمان انفجار از محل در حال عبور بودند.
حدود یک ماه پیش، انفجار انتحاری در غرب شهر کابل در نزدیکی زیارت سخی که جشن نوروز در آنجا برگزار میشود، رخ داد. در این انفجار ۲۶ نفر کشته و ۱۸ نفر دیگر زخمی شدند. داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
برای شرکت در انتخابات باید افراد واجد شرایط رای با شناسنامه ثبت نام کنند، روند ثبت نام رایدهندگان انتخابات افغانستان ۲۵ حمل/فروردین آغاز شد. انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالی قرار است که به تاریخ ۲۸ میزان/مهر امسال برگزار شود.
کمیته سنای آمریکا انتصاب مایکل پمپئو به وزارت خارجه را تایید کرد
حق نشر عکسEPAImage captionپمپئو مواضع تندی در مورد برجام داشته و حکومت جمهوری اسلامی ایران را رژِیم پلیسی و سرکوبگر توصیف کرده است
کمیته روابط خارجی سنای آمریکا با اکثریت اندک آراء، انتصاب مایکل پمپئو به سمت وزارت خارجه این کشور را تایید کرده است.
در رایگیری در مورد انتصاب آقای پمپئو، از تمامی ده عضو کمیته از حزب دموکرات به استثنای یک نفر به این انتصاب رای منفی دادند اما تمامی یازده عضو کمیته از حزب جمهوریخواه با آن موافقت کردند. به گزارش منابع خبری، رند پل، یکی از سناتورهای جمهوریخواه عضو کمیته که در ابتدا با این انتصاب موافق نبود، تحت فشار همحزبیهای خود در نهایت به این انتصاب رای مثبت داد.
به این ترتیب، پیشنهاد انتصاب مایکل پمپئو احتمالا اواخر هفته جاری در صحن سنای آمریکا مطرح و به رایگیری گذاشته خواهد شد و انتظار میرود مصوبه کمیته روابط خارجی با اکثریت آرا به تصویب سنا برسد. به این ترتیب، وزیر خارجه جدید آمریکا طی روزهای آینده کار خود را آغاز خواهد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا اوایل ماه گذشته میلادی رکس تیلرسون را از سمت وزارت خارجه برکنار و مایکل پمپئو را به عنوان فرد مورد نظر خود برای تصدی این سمت معرفی کرد. وظایف وزیر خارجه آمریکا را در حال حاضر یکی از معاونان آن وزارتخانه برعهده دارد.
+ ترامپ رکس تیلرسون را از وزارت خارجه آمریکا برکنار و رئیس سیا را جایگزین او کرد
+ نامزد پیشنهادی ریاست سیا: براطلاعرسانى دقیق درمورد برجام تمرکز میکنم
+ نامزد ترامپ برای ریاست سیا درباره ایران چه میگوید؟
حق نشر عکسREUTERSImage captionترامپ و پمپئو – نظرات پمپئو در زمینه سیاست خارجی و امنیتی به دیدگاه ترامپ نزدیک است
گفته میشد که بین دونالد ترامپ و رکس تیلرسون در مورد شماری از موضوعات مهم سیاست خارجی، از جمله آینده برجام و نحوه مدیریت روابط تجارت خارجی ایالات متحده اختلاف نظر وجود داشت.
مایکل پمپئو پیش از انتصاب به سمت وزیر خارجه، به مدت پانزده ماه ریاست سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا – سیا – را برعهده داشته و از او به عنوان یکی از مشاوران اصلی رئیس جمهوری در این مدت نام برده شده است. جدیدترین ماموریت او سفر به کره شمالی به منظور فراهم کردن زمینه ملاقات رئیس جمهوری آمریکا با کیم جونگاون، رهبر آن است که انتظار میرود طی چند هفته آینده برگزار شود.
حق نشر عکسREUTERSImage captionموضع خصمانه ترامپ و پمپئو در مورد کره شمالی مانع از واکنش مثبت آنان به پیشنهاد کیم برای مذاکره و اعزام پمپئو برای فراهم کردن زمینه ملاقات ترامپ و کیم نشده است
آقای پمپئو اخیرا بدون اعلام قبلی به کره شمالی سفر و با مقامات آن کشور در مورد این ملاقات گفتگو کرد.
سناتورهای دموکرات عضو کمیته روابط خارجی در توجیه مخالفت خود با انتصاب مایکل پمپئو گفته بودند که به نظر آنان، او شخصی نیست که “به دیپلماسی به جای درگیری اولویت بدهد.” آقای ترامپ در توییتر خود، نمایندگان دموکرات را مورد انتقاد شدید قرار داده و با اظهار اینکه “فکر میکنم مانع تراشان به این انتصاب رای منفی دهند” گفته بود که دموکراتها “صدها فرد شایسته” را از خدمت به کشورشان محروم کردهاند.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionتظاهرات مخالفان انتصاب پمپئو هنگام ورود او برای حضور در جلسه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا – مخالفان پمپئو نگران آن هستند که او به “دیپلماسی به جای درگیری” اولویت ندهد
مایکل پمپئو به داشتن نظرات تند در برخی زمینهها از جمله مخالفت با توافق هستهای با ایران – برجام – شهرت دارد. او از مخالفان تندرو حکومت جمهوری اسلامی ایران است و زمانی این حکومت را مشابه داعش دانسته و “یک رژیم پلیسی سرکوبگر و تبهکار” توصیف کرده بود. وی قبلا در مجلس نمایندگان آمریکا عضویت داشت و از مخالفان سرسخت مذاکرات هستهای دولت باراک اوباما با ایران بود.
او هنگام انتصاب به ریاست سیا، برجام را “توافقی فاجعهبار” توصیف کرد و گفت که این توافق مانع از دستیابی ایران به سلاح اتمی و تهدید امنیت منطقه نخواهد شد. او برخورد با “تهدید امنیتی” از سوی ایران و کره شمالی را مهمترین موضوع در روابط خارجی ایالات متحده دانسته بود.
با اینهمه مواضع تند دونالد ترامپ و اظهارات خصمانه پمپئو در مورد کره شمالی مانع از استقبال گرم رئیس جمهوری آمریکا از پیشهاد مذاکره رهبر کره شمالی و اعزام پمپئو برای دیدار با مقامات آن کشور نشد. انتظار میرود مایکل پمپئو نقشی مهم را در انجام این دیدار تاریخی ایفا کند.
خبر تایید پیشنهاد انتصاب آقای پمپئو در حالی گزارش میشود که قرار است رئیس جمهوری آمریکا کمتر از بیست روز دیگر نظر خود در مورد تمدید برجام را اعلام کند. آقای ترامپ خواستار اصلاح برجام شده و گفته است که در صورت برآورده نشدن این خواسته، از تمدید لغو تحریمهای هستهای علیه ایران خودداری خواهد ورزید. چنین اقدامی عملا به معنی خروج ایالات متحده از این توافق است.
دیگر کشورهای امضاکننده برجام در تلاش بودهاند تا نظر موافق رئیس جمهوری آمریکا در تمدید این توافق را به دست آورند.
فرمانده جمعیت اسلامی در شمال افغانستان کشته شد
حق نشر عکسCEO
مقامهای محلی ولایت فاریاب در شمال افغانستان از کشته شدن یکی از فرماندهان برجسته حزب جمعیت اسلامی خبر دادند.
محمد همایون فوزی، والی فاریاب به بیبیسی گفت شب گذشته در نتیجه انفجار مین، ژنرال غلام فاروق قاطع، فرمانده خیزش مردمی در این ولایت به همراه یکی از محافظانش کشته شد.
به گفته او، در نتیجه این رویداد در ولسوالی المار، چهار نفر دیگر نیز زخمی شدند.
پلیس فاریاب میگوید فرمانده قاطع در حال بازگشت از درگیری با طالبان در منطقه شیرینک در ولسوالی پشتونکوت بود که موترش با بمب برخورد کرد.
- جمعیت اسلامی افغانستان شورای رهبری ۶۴ نفری ایجاد کرد
- جمعیت اسلامی افغانستان: فشارهای ارگ برای استعفای نور افزایش یافته
- حکمتیار به دیدار رئیس جمعیت اسلامی افغانستان رفت
طالبان در بیانیهای که به خبرنگاران فرستادهاند، مسئولیت این رویداد را به عهده گرفتند.
عطامحمد نور، رئیس شورای اجرایی حزب جمعیت اسلامی از آقای قاطع به عنوان “سنگر شکست ناپذیر در مقابل طالبان” یاد کرده و گفته او یکی از موانع بزرگ رسیدن طالبان به فاریاب و شمال افغانستان محسوب میشد.
به گفته آقای نور، سه برادر آقای قاطع نیز در دو سال گذشته در جنگ با مخالفان مسلح کشته شدند.
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان نیز در اعلامیهای گفته که ژنرال قاطع از فرماندهان برجسته در ولایت فاریاب بود که در راستای تامین امنیت نقش موثری داشت.
صلاح الدین ربانی، رئیس حزب جمعیت و وزیر خارجه افغانستان نیز گفته کشته شدن آقای قاطع در عزم و اراده مردم افغانستان برای مبارزه و شکست دادن دشمنان تاثیر منفی نخواهد داشت.
پیش از نیز شماری از فرماندهان حزب جمعیت اسلامی در رویدادهای مختلف کشته شدند که شماری از آنها به طالبان نسبت داده شد.
در حمله هوایی ائتلاف عربستان به یک عروسی در یمن ‘دست کم ۲۰ نفر کشته شدند‘
حق نشر عکسEPAImage captionسازمان ملل میگوید ۶۰ درصد کشتههای غیرنظامی نتیجه بمباران به رهبری عربستان سعودی بوده است
بنا بر گزارشها از یمن در حمله هوایی ائتلاف به رهبری عربستان در شمال یمن، دست کم ۲۰ شرکتکننده یک مراسم عروسی، از جمله عروس، کشته شدهاند.
امدادگران و ساکنان محلی میگویند در این حمله که شامگاه یکشنبه در منطقه بنیقیس رخ داد بیش از ۳۰ نفر نیز زخمی شدهاند.
به گفته شبهنظامیان حوثی، ائتلاف نظامی به رهبری عربستان مسئول این حمله بوده است.
یک سخنگوی ائتلاف گفت که درباره این گزارشها “تحقیق کاملی” انجام خواهد شد.
این ائتلاف همواره تاکید کرده که هرگز عامدانه اهداف غیرنظامی را هدف نمیگیرد اما گروههای مدافع حقوق بشر آن را متهم کردهاند که بازارها، مدرسهها، بیمارستانها و مناطق مسکونی را بمباران میکند.
حق نشر عکسAFPImage captionائتلاف به رهبری عربستان سعودی بیش از سه سال پیش وارد جنگ یمن شد
شبکه تلویزیونی المسیره متعلق به حوثیها گزارش داده است که هواپیماهای نظامی دو بار به این عروسی در روستای رقه حمله کردند. این روستا در کنترل حوثیها است و در ۹۰ کیلومتری شمال غرب صنعا، پایتخت، واقع شده است.
المسیره تعداد کشتهها را ۳۳ نفر اعلام کرد و تصاویری را هم که به گفته این شبکه از محل بمباران بود نشان داد.
- ایران اعتراض عربستان سعودی در مورد حمله موشکی از یمن را رد کرد
- + هشدار عربستان به ایران در پی حملات موشکی حوثیها
- + عربستان از شورای امنیت خواست ایران را در حملات موشکی حوثیها مسئول بداند
- + یک کشته در حمله موشکی حوثیها به چند شهر عربستان
رئیس بیمارستان جمهوری در مرکز استان حجه روز دوشنبه به خبرگزاری رویترز گفت که این بیمارستان ۴۰ جنازه تحویل گرفته است. او همچنین گفت ۴۶ نفر از جمله ۳۰ کودک مجروح شدهاند.
یک مقام عالیرتبه استانی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت بیشتر کشتهشدگان زنان و کودکانی بودند که در یکی از چادرهای مهمانی جمع شده بودند و عروس هم در میان آنها بوده است.
به گفته سازمان ملل، از سه سال پیش که ائتلاف به رهبری عربستان وارد جنگ داخلی بین شورشیان حوثی و نیروهای وفادار به رئیس جمهور عبدالربه منصور هادی شد؛ حدود شش هزار غیرنظامی کشته شدهاند.
جنگ و محاصره ائتلاف همچنین ۲۲ میلیون نفر را نیازمند کمکهای انساندوستانه کرده، بزرگترین بحران غذایی جهان را پدید آورده و باعث شیوع وبا شده است که گمان میرود یک میلیون نفر به آن مبتلا شده باشند.
حق نشر عکسAFPImage captionیک امدادرسان صلیب سرخ شنبه در حومه تعز کشته شد
در تحولی دیگر آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، قتل یک امدادرسان صلیب سرخ را در شهر تعز در جنوب یمن محکوم کرد و خواستار محاکمه عاملان آن شد.
حنا لحود، شهروند لبنان، در حمله مردان مسلح ناشناس به یک اتومبیل صلیب سرخ در حومه تعز کشته شد.
بیش از ۱۹۰ سازمان امدادرسان در یمن مشغول کار هستند.
کره جنوبی فعالیت بلندگوهای تبلیغاتی علیه کره شمالی را تعلیق کرد
حق نشر عکسGETTY IMAGES
کره جنوبی گفته است که در آستانه دیدار رهبران دو کره، فعالیت بلندگوهای تبلیغاتی خود مستقر در مرز بین دو کشور را متوقف کرده است.
رئیس جمهور کره جنوبی مون جائه این، و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی قرار است جمعه هفته جاری با یکدیگر ملاقات کنند.
در بیش از دو سال گذشته فعالیت تبلیغاتی از طریق این بلندگوها متوقف نشده بود.
پخش موسیقی پاپ و اخبار از جمله برنامههای تبلیغاتی کره جنوبی بوده است که از طریق این بلندگوهای مستقر در مرز حائل و غیرنظامی بین دو کره پخش میشده است. سربازان و مردم کره شمالی که در این ناحیه مرزی زندگی میکنند قادر به شنیدن این تبلیغات هستند.
مقامات کره جنوبی گفتهاند که توقف فعالیت این بلندگوها در آستانه دیدار رهبران دو طرف مناسب است.
کره شمالی نیز تبلیغات مشابه های ر از طریق بلندگوهای مستقر در مرز پخش میکند. اما هنوز مشخص نیست که آیا کره شمالی نیز اقدام مشابهای خواهد کرد یا نه.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionآقایان کیم (چپ) و مون (راست) روز جمعه با یکدیگر دیدار خواهد کرد
- خط مستقیم تلفن میان رهبران کره شمالی و کره جنوبی برقرار شد
- دیدار نمایندگان دو کره برای بررسی خط مستقیم تلفنی میان رهبرانشان
- تاریخ دیدار رهبران کره جنوبی و کره شمالی مشخص شد
- ابراز اشتیاق ترامپ برای ملاقات با رهبر کره شمالی
این سومین نشست سران دو کره خواهد بود. پیش از این رهبران دو کشور در سال های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۷ ملاقات کردهاند.
از زمان جنگ میان کره شمالی و کره جنوبی از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳ هر دو کشور عملا در حال جنگ به سر می برند، زیرا پیمان صلحی میانشان امضا نشده است.
قرار است آقای کیم تا ماه ژوئن با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم ملاقات کند.
دفاع مرکل از برجام در مصاحبه با شبکه اسرائیلی
حق نشر عکسGETTY IMAGES
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در مصاحبه ای با یک کانال تلویزیونی اسرائیل در دفاع از توافق اتمی ایران و قدرت ها گفته است که هرچند برجام بی نقص نیست اما بهتر از عدم وجود یک توافق است.
خانم مرکل قرار است این هفته برای دیدار با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به واشنگن سفر کند.
آقای ترامپ قول داده است در صورت عدم اصلاح برجام از آن خارج شود.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه هم که قرار است دوشنبه برای گفتوگو با دونالد ترامپ درباره برجام و همچنین بحران سوریه، وارد آمریکا شود روز یکشنبه از برجام دفاع کرد.
انتظار می رود رهبران فرانسه و آلمان هر دو به رئیس جمهور آمریکا فشار آورند تعهد به برجام را که تحت هدایت دولت قبلی آمریکا شکل گرفته بود حفظ کند.
خانم مرکل در گفتگو با تلویزیون اسرائیلی گفت که “نگرانی های زیاد در اسرائیل، در مورد آنچه از ایران نشات می گیرد” را درک می کند.
او گفت: “مساله ای که در مورد آن اختلاف نظر داریم این است که بهترین راه مهار آن چیست. نخست وزیر نتانیاهو معتقد است که توافق اتمی با ایران امنیتی که اسرائیل می خواهد را برآورده نمی کند. ما معتقدیم که این توافق، هرچند بی نقص نیست، اما بهتر از این است که هیچ توافقی در کار نباشد. ما به بحث در این باره ادامه خواهیم داد، اما آلمان از نزدیک نظارت خواهد داشت تا از عمل به توافق اطمینان حاصل کند.”
خانم مرکل قبلا در تماس با آقای ترامپ خواستار حفظ برجام شده است. او همچنین استدلال کرده است برجام می تواند الگوی خوبی برای رسیدگی به برنامه اتمی کره شمالی باشد.
با این حال او در گذشته تاکید کرده است که جامعه جهانی باید اقدامات خود را برای مقابله با “فعالیتهای بیثبات کننده ایران در منطقه” ادامه دهد و راههایی را برای برطرف کردن نگرانی از برنامه موشکی بالستیک ایران در نظر بگیرد.
آلمان به عنوان بخشی از گروه پنج به علاوه یک، از جمله کشورهای حاضر در مذاکرات هستهای با ایران بود که در تابستان سال ۱۳۹۴ به امضای برجام منجر شد. آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین دیگر طرفهای مذاکره بودند.
این توافق در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما امضا شد، اما دونالد ترامپ رئیس جمهور فعلی آمریکا می گوید شاید به زودی از آن خارج شود.
انفجار در ورودی مرکز توزیع شناسنامه در کابل؛ دستکم ۵۷ کشته
و دهها زخمی
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionبیشتر قربانیان حمله امروز غیرنظامیان بودند
در نتیجه انفجار انتحاری که صبح امروز، یکشنبه دوم ثور/ اردیبهشت، در غرب کابل رخداد، دستکم ۵۷ نفر کشته و بیش از صد نفر دیگر مجروح شدهاند. گروه موسوم به دولت اسلامی(داعش) مسئولیت این حمله را بدوش گرفته است.
نجیب دانش، سخنگوی وزارت کشور/داخله افغانستان به بیبیسی گفت که این حمله توسط یک شخص در مرکز توزیع شناسنامه (تذکره) انجام شده است.
انفجارحوالی ساعت ۱۰ به وقت محلی در غرب کابل رخداد. این انفجار در عقب مکتب/مدرسه مایل هروی در قلعه ناظر در حوزه ششم پلیس کابل اتفاق افتاده است.
شاهدان عینی به بیبیسی گفته فرد انتحاری در ورودی یک مرکز توزیع شناسنامه خود را منفجر کرده است. در زمان انفجار شمار زیادی از مراجعه کنندگان برای گرفتن شناسنامه در بیرون از ساختمان، در صف ایستاده بودند.
به این گفته آنان، هیج پست بازرسی در این محل وجود نداشته و تنها پست بازرسی در در ورودی ساختمان توزیع شناسنامه وجود داشتهاست.
علاوه بر مراجعه کنندگان که در محل حضور داشتند، شمار زیادی از کودکان مدرسهای نیز در این زمان از محل در حال عبور بودند.
این شاهدان به بیبیسی گفتند که کشته شدگان افراد غیر نظامی و بخصوص کودکان و زنان بودند.
یک کاربر فیسبوک از افغانستان با باز نشر نوشته و عکسی دیروزش که از محل انفجار امروز گرفته بود، نوشته که “دیروز من این پیامد ناگوار را حس کرده بودم و در صفحه فیسبوکم هم نوشتم، اما چی کنیم که در این خرابکده کسی به حرف شهروندان بها نمیدهند”.
در پست دیروز او آمده، “با آن که زن و مرد با علاقمندی خاص میآیند تا تذکره بگیرند و در انتخابات اشتراک کنند، اما در این مرکز زیاد بینظمی است، پلیس تلاشی(بازرسی) نمیکند و راه رفت و آمد متقاضیان مشخص نیست. از نظر امنیتی نگران کننده است”.
حق نشر عکسALI RESALATIImage captionانفجار امروز در نزدیکی ساختمان دوم در سمت چپ رخداد، حضور مردم در این محل یک روز قبل از انفجار را نشان میدهدImage captionاین ساختمان بعد از انفجار
حدود یک ماه پیش، انفجار انتحاری در غرب شهر کابل در نزدیکی زیارت سخی که جشن نوروز در آنجا برگزار میشود، رخ داد. در این انفجار ۲۶ نفر کشته و ۱۸ نفر دیگر زخمی شدند. داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
روند ثبت نام رایدهندگان انتخابات افغانستان ۲۵ حمل/فروردین آغاز شد. انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالی قرار است که به تاریخ ۲۸ میزان/مهر امسال برگزار شود.
قربانیان حمله انتحاری امروز نیز بیشتر کسانی بودند که برای گرفتن تذکره در محل تجمع کرده بودند.
حق نشر عکسEPAImage captionقربانیان حمله انتحاری امروز نیز بیشتر کسانی بودند که برای گرفتن تذکره در محل تجمع کرده بودند
حملات انتحاری کابل در یک ماه گذشته:
- انفجار انتحاری در مراسم نوروز در کابل چندین کشته بر جا گذاشت
- حمله انتحاری در غرب کابل دستکم ۹ کشته بر جا گذاشت
- انفجار خودروی بمبگذاری شده در کابل دو کشته به جا گذاشت
برای نخستین بار یک زن رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان شد
حق نشر عکسREUTERSImage captionآندریا نالس پیش از این وزیر کار آلمان بود
حزب سوسیال دموکرات، حزب دوم در دولت ائتلافی آلمان یک زن را به رهبری خود برگزیده است.
آندریا نالس، وزیر کار سابق آلمان نخستین زنی است که در تاریخ ۱۵۴ ساله حزب سوسیال دموکرات به رهبری آن رسیده است.
خانم نالس وعده داده در جهت برقراری عدالت اجتماعی و رفاه عمومی تلاش کند.
او برای رهبری حزبش با یک پلیس زن و شهردار شهر فلنزبورگ در رقابت بود.
خانم نالس در انتخابات درون حزبی ۶۶ درصد از آرا را به دست آورد که نسبت به دیگر انتخابات این حزب رقم پایینی است.
به گفته تحلیلگران بعضی از اعضای حزب سوسیال دموکرات از حمایت خانم نالس از ائتلاف مجدد با دموکرات مسیحی ها برای تشکیل دولت ناراضی هستند.
خانم نالس ۴۷ سال سن دارد و در رشته ادبیات آلمانی تحصیل کرده است.
او یک مسیحی کاتولیک است و یک دختر دارد.
با انتخاب آندریا نالس به رهبری حزب سوسیال دموکرات، او و آنگلا مرکل، صدراعظم که رهبر حزب اتحاد دموکرات مسیحی است، دو زنی هستند که در راس دو حزب قدرتمند آلمان قرار گرفته اند.
برخلاف خانم مرکل که زاده آلمان شرقی است، خانم نالس در غرب آلمان و در منطقه ایفل به دنیا آمده است.
آنگلا مرکل برای چهارمین دوره متوالی صدراعظم آلمان شد
حزب سوسیال دموکرات آلمان با تشکیل دولت ائتلافی با آنگلا مرکل موافقت کرد