ادعا یک عضو مجلس: چهار مرکز داعش در کابل وجود دارد
یک عضو مجلس نمایندگان ادعا دارد که چهار مرکز داعش در کابل وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ حضرت علی نماینده مردم ننگرهار در مجلس نمایندگان میگوید که اسنادی در دست دارد که نشان دهنده آن است که چهار مرکز داعش در کابل وجود دارد و افراد داعش از این مراکز به ننگرهار فرستاده میشوند.
او تاکید کرد که اسناد و شواهد دست داشته او نشان میدهد که برخی حلقات در حکومت وحدت ملی میخواهند که تجربه فاجعه سقوط ولایت قندوز را در ننگرهار تکرار کنند.
این عضو مجلس گفت: “مقامهای حکومتی، وزیر دفاع و وزیر داخله کور اند که نمیبینند در ننگرهار چه میگذرد و اگر رییس جمهور غنی و رییس اجرایی به مردم ارزش قایل اند باید به وضعیت ننگرهار توجه کنند.”
به گفته او، یا حکومت در مورد وضعیت ننگرهار بی توجهی میکنند و یا اینکه مسوولان محلی از وضعیت جاری در آن ولایت، اشتباه گزارش میدهند.
نمایندگان ننگرهار ادعا دارند که وضعیت امنیتی این ولایت اخیراً بدتر شده است و داعش در حال گسترش فعالیتهایش در این ولایت است.
ننگرهار از دو سال به این طرف میدان جنگ گروه داعش محسوب میشود که تمامی مردم افغانستان را نگران کرده است.
اما؛ برخی نمایندگان دیگر چگونگی فعالیت داعش را در کشور سوال بر انگیز خوانده و میگویند که فعالیتهای این گروه در هالهی از ابهام قرار دارد.
شاهگل رضایی یک عضو دیگر مجلس میگوید که حملات و کشتارهای که زیر نام داعش در کشور صورت میگیرد، مسوولیت آن از آدرسهای نامعلوم بر عهده گرفته میشود.
خانم رضایی افزود، تا کنون اعلامیههایی که از سوی این گروه به نشر رسیده هیچ ارگان امنیتی محل نشر آن را بررسی نکرده است.
این عضو مجلس گفت: “جنگ افغانستان در یک مرحله حساس رسیده است، در رابطه به چگونگی حضور داعش در کشتارهای جمعی که اخیرا در کابل رخ داد، ابهامات جدی و زیادی وجود دارد که حکومت باید لایههای این ابهامها را برای مردم روشن کند.”
این در حالی است که گروه داعش مسوولیت حمله بر مرکز توزیع شناسنامه در غرب کابل و حمله انتحاری دههم ثور بر خبرنگاران را بر عهده گرفته است.
جنگ در افغانستان برای ایالات متحده – به مثابه گیرماندن در “باتلاق” است
سپوتنیک : در روزهای اخیر اپریل گزارش نوبتی بازرسان خاص عمومی امریکا در باره بازسازی افغانستان (SIGAR) منتشر گردید. ارقام چندان خوشبینانه نیستند، اگرچه در پنتاگون مانند گذشته اظمینان میدهند که مسیر جنگ تغییر کرده و طالبان به زودی اراضی و نفوذ از دست خواهند داد.
فعلاً نیروهای مسلح و امنیتی افغانستان به مقایسه سال گذشته به اندازه 11% کاهش یافته اند. تعداد آنها از 334 هزار نفر تا 296 هزار نفر کاهش یافته است. جیمس میتیس (James Mattis) وزیر دفاع امریکا اظهار داشته که تعداد نیروها مهم نیست، بلکه قابلیت محاربوی و توانایی آنها مهم است. در حال حاضر در افغانستان بیش از 15 هزار نظامی امریکا قرار دارند که قطعات نووارد آنها در چهره کندک مستشاران نظامی کار راهنمایی اردوی افغان را با شدت تمام پیش می برند.
نماینده نیروهای مسلح افغانستان اصلاً موثقیت معلومات گزارش را تائید نکرده و اعلام داشت که حکومت عساکر کافی برای جنگ با طالبان و گروه های دیگر دارد و اینکه روحیه رزمی عساکر افغان عالی است.
ولی، تعداد جمیعت که طالبان (سازمان، ممنوع در روسیه — تبصره مدیریت مسوول)، کنترول میکنند یا بر آنها نفوذ دارند، تا 64% افزایش یافته است. وقتیکه امریکا نو جنگ با طالبان آغاز کرده بود، این رقم را 64% تشکیل میداد. یعنی، این همه سال های خونین، جنگ عملاً به هیچ وجه این احصائیه را تغییر نه داده است.
ساحه زمین های که برای کشت خشخاش استفاده میشوند، به اندازه 63% به مقایسه سال گذشته افزایش یافته و در تولید تریاک خام — به اندازه 88% تزئید بعمل آمده است. خود تولیدکنندگان تریاک مفاد به اندازه یک و نیم میلیارد دالر به دست می آورند و تحت کنترول قراردادن تولید با چنین مقیاس آرزوی دیرینه امریکایان می باشد.
در عین حال مقدار مهمات که ایتلاف به افغانستان توسط نیروهای هوایی منتقل می سازد، در حال حاضر تا شاخص های اعظمی افزایش یافته است. آنها سه بار بیشتر، نسبت به سال 2017، بمبارد میکنند. آخرین بار فقط در سال 2013 با چنین شدت بمبارد میکردند. در مارچ سال روان امریکایان برای اولین بار طی یک ماه در افغانستان بمب های بیشتر، نسبت به عراق و سوریه، پرتاب کرده اند.
جنگ زمینی نیز در افغانستان علیه مردم ملکی تشدید گردیده است. در سال 2017 به اندازه 61% موارد کشته شدن باشندگان ملکی با حملات طالبان و دیگر نیروهای ضدحکومتی مربوط بودند. در سال جاری این شاخص را 67% تشکیل داده است. در عین حال 39% موارد کشته شدن باشندگان ملکی با حملات عمدی بر آنها، نه با حملات بر اهداف نظامی مربوط میگردند که دو بار نسبت به سال گذشته بیشتر اند.
به اساس معلومات سازمان ملل متحد، تمایل استفاده همزمان از تروریستان انتحاری و تیراندازان اثنای حملات طالبان و دیگر گروه ها، باعث نگرانی خاص میگردد. تعداد چنین حملات پلان شده دو برابر از شاخص های ربع اول سال گذشته تجاوز نموده است.
تمایل دوم — افزایش حملات بر جوامع شیعه یان در شهرهای افغانستان می باشد که با افزایش نفوذ گروه تروریستی «دولت اسلامی» (داعش — سازمان ممنوع در روسیه — تبصره مدیریت مسوول) در کشور مربوط می باشد. تحلیگران اشاره میکنند که بین طالبان و داعش یک نوع رقابت وحشیانه در این مورد وجود دارد که کدام یک از این گروه ها وحشت بیشتر در بین مردم ملکی ایجاد کرده میتواند.
تمایل سومی — افزایش حملات هدفمند بر مامورین، موسسات حکومتی، سازماندهندگان انتخابات و ژورنالیستان می باشد. نمی توان گفت که این کار قبلاً صورت نمی گرفت، اما حالا به ارتباط انتخاب چنین اهداف از طرف طالبان به مثابه «تهدید برای دموکراسی آسیب پذیر در افغانستان» ذکر میگردد.
آنچه که به تلفات مردم ملکی به اثر حملات نیروهای حکومتی مربوط میگردد، پس در سازمان ملل متحد میخواستند اعلام نمایند که در سال روان تعداد کشته شدگان در بین مردم ملکی به اثر ضربات خطایی کاهش می یابد، اما در تاریخ 2 اپریل نیروی هوایی افغانستان بر مدرسه در قندوز ضربه وارد ساختند و از 30 تا 50 باشنده ملکی را به قتل رساندند. از سال 2009 در افغانستان در حدود 30 هزار باشنده ملکی کشته شده و در حدود 50 هزار نفر زخمی گردیده اند. این فقط ارقام تائید شده اند. تعداد واقعی تلفات به مراتب بیشتر از این می باشد. در حدود 70% به اثر فعالیت های نیروهای ضد حکومتی کشته شده اند. 30% باقیمانده — در نتیجه عملیات نیروهای امنیتی و ایتلاف بین المللی به قتل رسیده اند.
در گزارش همچنان گفته شده که ثبات اقتصادی — این عامل کلیدی برای برقراری امنیت محسوب میشود، ولی باوجود آنکه برخی شاخص های اقتصادی در افغانستان افزایش یافته، موفقیت های بیشتر با تخصیص کمک های خارجی مربوط می باشند و این اوضاع را در دراز مدت تغییر نمی دهد. برعلاوه این، محصول ناخالص ملی در افغانستان یا افزایش نمی یابد، یا بعد از سال 2014 پیوسته کاهش می یابد.
در گزارش نیز گفته شده که طی ربع اول به ظن غیرهدفمند یا نامناسب مبلغ 417 میلیون دالر استفاده شده و در مورد این مساله 12 دوسیه ترتیب شده است. تورن جنرال اردوی افغانستان به اتهام دزدی پول بازداشت شده و همچنان علیه نظامیان سابق و برحال و کمپنی های اجاره دار امریکایی که در جعل کاری ها و دزدی پول دخیل بودند، اتهامات وارد شده و حکم محکمه در باره شان صادر شده است. بازرسان همچنان در مورد ضایع شدن مبلغ 5،1 میلیون دالر در مورد کمک های اضطراری طی سال های 2009-2013 اظهار شک و تردید نموده است.
میخواهیم یاداوری نمائیم که بر اساس معلومات پنتاگون، در سال جاری در افغانستان مبلغ 45 میلیارد دالر مصرف خواهد شد. از این جمله مبلغ 13 میلیارد دالر برای نیروهای امریکا، 5 میلیارد برای نیروهای امنیتی افغان، 780 میلیون — برای کمک اقتصادی و حمایت لوژیستیکی — تخصیص داده خواهند شد.
امریکا در افغانستان تلفات متحمل میشود، اما این تلفات امسال به حد اصغری کاهش یافته اند. در تاریخ 30 اپریل در جریان حمله طالبان یک سرباز امریکایی کشته و یک نفر دیگر زخمی شد. طی سال روان در افغانستان مجموعاً دو سرباز امریکایی کشته شده اند.
قابل یاداوری است که طی عملیات جنگی امریکا در افغانستان بیش از 2300 سرباز امریکایی کشته شده و در حدود 18 هزار نفر زخمی شده اند. در عین حال ایالات متحده امریکا بر هدف نهایی خود — نابودی جنبش طالبان — دست نیافته اند.
جیمس میتیس وزیر دفاع امریکا همچنان اظهار داشت که اگر رئیس جمهور ترامپ در این مورد متزلزل است که سربازان امریکایی در سوریه بمانند یا نه، ولی در باره افغانستان از او چنین سیگنال نه رسیده است. به عقیده میتیش، طالبان امسال ناوقت تر در اواخر اپریل راجع به آغاز «موسوم جنگ» اعلام داشتند، به خاطریکه آنها را اعلامیه امریکا راجع به خارج نه شدن از افغانستان بی توازن ساخته است.
در عین حال تبلیغات وجود دارند که ترامپ میخواهد نیروها را از افغانستان خارج سازد. بطور مثال، سناتور ریند پول (Rand Paul) اعلام داشته که ترامپ در صحبت خصوصی چندی قبل به او گفته که «ما اصلاً و بطور کل پای خود را از انجا میکشیم». این سناتور طرفدار خروج نیروها می باشد و به ترامپ بطور خستگی ناپذیر وعده های ماقبل انتخاباتی اش راجع به بازگرداندن سربازان به خانه های شان یادواری میکند.
در عین حال در مطبوعات انگلیسی نتیجه گیری نوبتی جنگ 17 ساله در افغانستان صورت گرفته است. اگر قبلاً صحبت ها راجع به یک نوع دولت دارای قابلیت کاری و «اعمار ملت» و راجع به این مطرح بحث بودند که حضور امریکا در افغانستان هدف نه دادن مجال تصاحب تمام قدرت به اسلامگرایان در کشور و نه دادن امکان به روسیه و ایران جهت پرنمودن خلای جیواستراتیژیکی در صورت خروج نیروهای امریکایی می باشد و صحبت ها راجع به نگهداشتن پاکستان در جمله متحدان امریکا در مبارزه با تروریزم بین المللی، پس حالا صحبت ها راجع به این مطرح بحث می باشند که ایالات متحده اصلاً «خط دفاعی» در افغانستان حفظ میکنند و کشور را به مثابه پولیگون نظامی استفاده مینماید.
تجمع 7 هزار شبه نظامی «طالبان» در مرز تاجیکستان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، «رجبعلی رحمانعلی» فرمانده نیروهای مرزبانی کمیته دولتی امنیت ملی تاجیکستان از تجمع 7 هزار شبه نظامی طالبان در مناطق شمالی افغانستان و هممرز با این کشور خبر داد.
وی در مراسم پانزدهمین سالگرد اجرای برنامه مدیریت مرزهای کشورهای آسیای مرکزی گفت: این گروه افراطی تصمیم گرفته اکثر اردوگاههای آموزشی خود را از جنوب افغانستان به شمال این کشور منتقل کند.
این مقام نیروهای مرزبانی تاجیک ادامه داد: تا به حال 29 اردوگاه آموزش نظامی این سازمان به مناطق هم مرز با تاجیکستان منتقل شدند که این مهم باعث نگرانی کشورهای منطقه آسیای مرکزی از جمله دولت «دوشنبه» شده است.
رحمانعلی تصریح کرد: طبق اطلاعات موجود 6 هزار و 825 شبه نظامی حرفهای این سازمان در یک یا 2 کیلومتری مرز تاجیکستان در استانهای «قندوز»، «تخار» و «بدخشان» مستقر و عمدتا شامل نمایندگان ملل کشورهای منطقه آسیای مرکزی میباشند.
این مقام تاجیک گفت: همکاری گسترده ساختارهای نظامی کشورهای منطقه برای جلوگیری از این خطر ضروری است.
وی با بیان اینکه حفاظت از هزار و 344 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان نمیتواند تنها مشکل دولت تاجیکستان باشد از سازمانها و کشورهای خارجی برای کمک در حفاظت از مرز سپاسگزاری کرده و گفت: «دوشنبه» در آینده نیز به همکاری در این زمینه با کشورهای منطقه نیاز دارد.
رحمانعلی ادامه داد: ظرف 15 سال اجرای برنامه مدیریت مرزهای آسیای مرکزی (BOMCA) تاجیکستان برای تقویت مرزهای خود با افغانستان حدود 43 میلیون یورو دریافت کرده است.
وی افزود: در جریان اجرای 9 مرحلهای این طرح برجهای دیدبانی و بخشهای نظارت مرزی احداث یا بازسازی و با تجهیزات مدرن مجهز شدند.
همچنین در چارچوب این برنامه مرزبانان تاجیک مقداری از لوازمهای فنی مانند خودرو را خریداری کردند.
طبق سخنان مسئولین این طرح تا 2 ماه آینده کارشناسان بین المللی نتایج اجرای این طرح را بررسی کرده سپس اتحادیه اروپا در خصوص ادامه سرمایه گذاری در این پروژه تا سال 2027 میلادی تصمیم خواهد گرفت.
اغتشاش پلان شدۀ انتخاباتی غنی- عبدالله
افغانستان، کانون شورش آفرینی های نوبتی تحت نام قوم و دین است. این شورشگری هرگز نمی میرد.
گزارشنامه افغانستان : ایجاد اغتشاش منفی درافکار عامه به وسیله غنی- اتمر تحت نام شناسنامه برقی با برچسب «افغانیت و اسلامیت»، در یک چنین حالتی که بود و نبود حکومت با صفر ضرب خورده است؛ واضحاً فصل اول کمپاین انتخاباتی با سوء استفاده از امکانات دولتی است. دکترغنی ثابت کرده است که بویی از «اسلامیت» نمی برد و تابعیت خود به افغانستان را نیز پنجاه سال پیش از دست داده است.
خیز برداری علی الحساب دکترعبدالله به عنوان یکی از گزینه های وزارت خارجه امریکا برای مشارکت در قدرت آینده، در مخالفت ظاهری با تیم ارگ ( درهمین زمینه) نیز مشمول همان اجندای ارگ است کهدریک اتاق مشورتی تهیه و تدوین شده است. شکی نیست که این جعل کاری شکست می خورد؛ اما درعوض، قرار است یک پلان دیگری پیروز شود.
غنی- عبدالله اهمیت تعیین کننده بازی با این قطعه سیاه ( ایجاد قطب بندی قومی) را در مهندسی انتخابات آینده پوره ارزیابی کرده اند. هردوی آن ها، مشروعیت و مجوز برای راه اندازی این فصل و باب خائنانه را از حضور سفرای ارشد خارجی وابسته به امریکا و اعضای ناتو دریافت داشته اند. امریکا از ظهور ناگهانی یک ائتلاف به رهبری حامد کرزی یا یکی از اعضای ارشد تیم وی ( به حمایت ایران و روسیه) در برابر غنی- عبدالله سخت نگران است.
پس، جامعه جهانی درین کش و گیر، هیچ چیزی را از دست نمی دهد و برندۀ اصلی است. آن ها نمی خواهند نماینده گان شان از صحنه قدرت در افغانستان به زیر کشیده شوند و یا طوری تیت و پرک شوند که کنترول وضعیت مشکل شود. اگر مانند انتخابات به انحراف کشیده شدأ سال ۲۰۱۴ بحرانی حادث شود، با میانجیگری وزارت خارجه امریکا حل خواهد شد.
بنا برین، غنی و عبدالله مؤظف اند که برای گرفتن بانک های رأی، پیشاپیش هریک درصحنه جداگانه ظاهر شوند. مطابق سنجش غنی- عبداللهُ نتیجه ای که حاصل می آید بازهم موازی و چیزی شبیه پنجاه پنجاه خواهد بود. عبداللهُ خود به استمرار ریاست اجرائیه اعتراف کرد. این قطب بندی، به خاطر آن طرح شده که اکثریت مردم تمایلی به شرکت در انتخابات ندارند. صف بندی قومی یگاه راهی برای بازیافت جهالت مردم به نفع غنی یا عبدالله است و ماهرانه طراحی شده تا جلو هر نیروی تازه دم یا جریان سومی را سد شود. اما شکست این پلان اظهر من الشمس است. دور دسترخوان انتخابات یا عدم انتخابات پیش رو، فرستاده های روسیه و ایران حضور خواهند داشت.
توزیع تذکرههای الکترونیک شکافهای عمیق اجتماعی را به همراه دارد
به دنبال واکنش عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت به آغاز روند توزیع تذکرههای الکترونیک توسط رییسجمهور و غیرمشروع خواندن آن، عطامحمد نور، والی پیشین ولایت بلخ نیز به آغاز این روند واکنش نشان داده است. آقای نور هشدار داده که توزیع این روند در شرایط کنونی شکافهای عمیق اجتماعی را به همراه دارد.
به گزارش آوا، در یک خبرنامه رییس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان آمده است که بحث توزیع تذکرههای الکترونیک یکی از جنجالیترین مباحث ملی در افغانستان است که او بارها روی حل آن با درنظرداشت خواستهای تمامی مردم و طبقات اجتماعی، تأکید نموده است.
وی خاطرنشان کرده است، در شرایطی که نیاز مردم و کشور، وحدت، امنیت، آرامش، برون رفت از فقر و بیکاری و رسیدگی به وضع رقتبار اقتصادی است، توزیع تذکرههای الکترونیک که یک مسأله ملی و تنشزا است، نه تنها به این نیازها کمک نمیکند که شکافهای عمیق اجتماعی را به همراه دارد.
عطامحمد نور افزوده که با توجه به دیدگاه نخبهها، جریانها و شخصیتهای سیاسی و اعضای شورای ملی، و طرح “نشست مشورتی نخبهها در بلخ به تاریخ ۶ حوت ۱۳۹۶”، بهترین اقدام و راهکار مناسب در راستای توزیع تذکرههای الکترونیک، متوسل شدن به قانون مصوب ماه قوس سال 1393 شورای ملی که به توشیح رییسجمهور رسیده، بود، و یا هم تذکرههای زمان حکمرانی محمدظاهر شاه و سردارمحمد داوود است که با توزیع آن، هیچ یک از اقوام کشور مخالفت نخواهند کرد، بلکه سبب تقویت روحیه ملی نیز میشود.
وی تأکید کرده که ریاست اجراییه افغانستان به عنوان مرجع بخشی از رأی مردم این کشور، مکلف است تا در این راستا صادقانه از خواستهای مردم پاسداری کند.
والی پیشین بلخ در مورد موضع رسمی او درباره روند توزیع تذکرههای الکترونیک تصریح کرد: “موقف رسمی ما در این مورد، تصمیم جمعی رهبری جمعیت اسلامی است و با توجه به موقف حزب خویش، در این راستا به پیش میرویم”.
این در حالی است که داکتر عبدالله، رییس اجراییه حکومت صبح امروز گفت که تصمیم توزیع تذکرههای الکترونیک از طرف این ریاست مشروعیت ندارد.
وی در مورد واژه “افغان” در تذکرههای برقی تصریح کرد: “من همیشه افتخار کردهام که در کشوری مثل افغانستان تولد شدهام و هویت من نیز از کشوری به نام افغانستان است. با این وجود غلط فهمی نشود که من با واژه افغانستان و افغان مشکل ندارم”.
رییس اجراییه تأکید کرد که توزیع تذکرههای الکترونیک برای آنها با اهمیت بوده و با اهمیت است، اما در همه چیز باید منافع مردم افغانستان و اجماع ملی مدنظر گرفته شود.
وی خاطرنشان کرد که اگر یک همه پرسی در حال حاضر از مردم افغانستان شود که اولویتهای آنان چیست، چند نفر میگویند که تذکرههای برقی؟!
آپریل، خونینترین ماه برای غیرنظامیان در افغانستان
به گزارش خبرگزاری تسنیم، «گروه دادخواهی برای حفاظت از غیرنظامیان» با انتشار گزارشی اعلام کرد که 188 نفر در ماه گذشته میلادی در نتیجه درگیریها در افغانستان جان خود را از دست دادند.
بر اساس این گزارش، از اول تا سی ماه آوریل سال جاری میلادی دستکم 188 غیرنظامی در افغانستان جان خود را از دست دادهاند و 306 نفر دیگر نیز زخمی شدهاند.
به گزارش صدای آمریکا، بیشترین میزان تلفات در این کشور بر اثر جنگهای مسلحانه، حملات انتحاری، انفجار و بمبگذاری بوده است.
این در حالی است که در بزرگترین حمله ماه آوریل که در مرکز ثبت احوال محله «مهتاب قلعه» در منطقه «دشت برچی» در غرب کابل به وقوع پیوست، 70 نفر کشته و 129 نفر دیگر زخمی شدند.
همچنین در حمله دیگری در منطقه «شش درک» کابل که سه روز پیش به وقوع پیوست، 28 نفر کشته و 50 نفر زخمی شدند که 9 خبرنگار نیز در بین کشتهشدگان بود.
گروه دادخواهی برای حفاظت از غیرنظامیان، با توجه به سیر صعودی آمار تلفات غیر نظامیان در افغانستان، از طرفهای درگیر جنگ در این کشور خواست که از هدف قرار دادن غیرنظامیان خودداری کنند.
به گزارش سپوتنیک : گروه دادخواهی حفاظت از غیرنظامیان، در یک گزارش تازه از ماه آپریل، ماه گذشته میلادی، به عنوان خونینترین ماه برای غیرنظامیان در افغانستان یاد کرده است.
این گروه در گزارش خود گفته است که در جریان ماه گذشتهی میلادی، نزدیک به پنجصد تن از غیرنظامیان در افغانستان کشته و زخمی شدهاند. گروه دادخواهی حفاظت از غیرنظامیان تاکید کرد که از اول ماه آپریل سال جاری تا سیام این ماه، در ۲۳ ولایت افغانستان حدود پنجصد غیرنظامی کشته و زخمی شدهاند. به گفتهی این نهاد ناظر بر روند تلفات غیرنظامیان، در جریان ماه آپریل ۱۸۸ غیرنظامی کشته و ۳۰۶ تن دیگر زخمی شدهاند.
گروه دادخواهی حفاظت از غیرنظامیان در گزارش خود میگوید که یافتهها و معلومات این نهاد نشان میدهد که در جریان ماه گدشتهی میلادی بیشترین تلفات به غیرنظامیان در کابل وارد شده است. این نهاد هرچند مسوولیت این تلفات را به طرفهای مشخص درگیری نسبت نداده اما میگوید که حملهی یک مهاجم انتحاری در یک مرکز توزیع تذکره در غرب شهر کابل، خونینترین حادثه در ماه آپریل گذشته بوده است. در این حمله که ۶۹ غیرنظامی کشته و ۱۲۰ نفر دیگر زخمی شدند، مسوولیت آن را گروه تروریستی داعش به عهده گرفت. اکثریت قربانیان این حادثه خونین تروریستی زنان و کودکان بودند.
گروه دادخواهی حفاظت از غیرنظامیان همچنین از حمله هوایی نیروهای ارتش ملی افغانستان بالای یک محل گردهمایی تروریستان طالب در ولسوالی دشتارچی ولایت کندز، به عنوان دومین خونین بالای غیرنظامیان یاد کرده است. این حمله که در اوایل ماه آپریل صورت گرفت، به مقامهای ارشد امنیتی یک گردهمایی جنگجویان گروه طالبان مورد هدف قرار گرفته و در آن شماری از جنگجویان ارشد این گروه به قتل رسیدند. اما گروه طالبان و شماری از باشندگان محل مدعی اند که جمعی از باشندگان محل برای شرکت در یک مراسم دستاربندی گردهم آمده بودند و در میان شان افرادی از طالبان حضور نداشتند. اما، وزارت دفاع تاکید دارد که در آن جمعی از جنگجویان طالبان گردهم آمده و براساس گزارشهای دقیق استخباراتی هدف حمله هوایی نیروهای ارتش ملی قرار گرفتند.
گروه دادخواهی حفاظت از غیرنظامیان در گزارش خود، مسوولیت این حمله را به دولت افغانستان نسبت داده مدعی است که در این حمله پنجاه غیرنظامی به شمول بیست کودک کشته و هفتاد تن دیگر زخمی شدند.
با اینحال، این نهاد ناظر بر روند تلفات غیرنظامیان در افغانستان، در گزارش خود میافزاید از آغاز سال جاری میلادی تاکنون روند تلفات غیرنظامیان در این کشور روبه افزایش بوده است. گروه دادخواهی حفاظت از غیرنظامیان گفته است که در ماه مارچ، رقم تلفات غیرنظامیان در افغانستان به ۴۴۳ کشته و زخمی رسیده بود.
این گزارش در حالی منتشر میشود که طی روز دوشنبه این هفته نیز در دو حمله تروریستی پیهم در یکی از مناطق سبز کابل، بیست و شش نفر به شمول نه خبرنگار کشته و نزدیک به پنجاه تن دیگر زخمی شدند. اکثریت قربانیان این حملات تروریستی غیرنظامیان بودند.
دو روز قبل کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز، در گزارش سالانه خود از کشته و زخمی شدن نزدیک به نههزار و چهارصد غیرنظامی در نتیجهی منازعات مسلحانه در جریان سال گذشتهی خورشیدی خبر داده بود. این کمیسیون در گزارش خود گفت که در جریان سال نود و شش خورشیدی سههزار و ۲۳۹ غیرنظامی کشته و ششهزار و ۱۷۶ غیرنظامی دیگر زخمی شدهاند.
همزمان با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها در افغانستان، میزان خشونتهای مسلحانه و فعالیتهای تروریستی نیز در این کشور افزایش یافته است. قرار است این انتخابات در اواخر ماه میزان امسال برگزار شود.
مصونیت خبرنگاران و امنیت ناپایدار افغانستان
حملهٔ گروه داعش به خبرنگارانی که برای تهیهٔ گزارش از حملهٔ انتحاری این گروه در منطقهٔ ششدرک در حوزهٔ نهم امنیتی شهر کابل، نخستین حملهٔ این گروه بر رسانههای افغانستان به شمار میرود.
اولین حمله ساعت ۸ بامداد دهم ثور در در مقابل دروازه یکی از ریاستهای امنیت ملی رخ داد و مهاجم انتحاری به وسیله موترسایکل کارمندان این ریاست را هدف قرار داد. پس از گردآمدن خبرنگاران برای پوشش این رویداد، مهاجم بعدی در پوشش یک خبرنگار، خود را در میان خبرنگاران و عکاسان رسانهها رسانیده و خود را انفجار داد.
در این حمله در کنار غیرنظامیان، ۹ خبرنگار و عکاس شبکههای بینالمللی و داخلی افغانستان کشته شدند.
محرم درانی، عبادالله حنانزی، سباوون کاکر، خبرنگاران رادیو آزادی، یار محمد توخی، تصویربردار طلوع نیوز، غازی رسولی، خبرنگار تلویزیون یک، نوروز علی، تصویربردار تلویزیون یک، شاه مری، عکاس آژانس خبری فرانسه، سلیم تلاش، خبرنگار تلویزیون مشعل و علی سلیمی، تصویربردار تلویزیون مشعل از جملۀ خبرنگاران و تصویربردارانی بودند که در این حملۀ انتحاری جان باختند.
فدراسیون خبرنگاران أفغانستان در یک اعلامیه گفته است:
«این حملۀ تروریستی یک جنایت جنگی و حمله سازمان دهی شده بر رسانه های افغانستان است. با وجود حملۀ امروز و تهدیدهای دیگر فرا راه خبرنگاران، رسانه های افغانستان به شکل جدی در راستای اطلاع رسانی متعهد است».
این نهاد حکومت أفغانستان را به کوتاهی در تأمین امنیت شهروندان متهم کرده و گفته است که «این حمله در قلب کابل و در حوزۀ سبز نشان دهندۀ کوتاهی جدی در تأمین امنیت از سوی حکومت است».
شکیبا هاشمی عضو کمیسیون روابط داخلی (امنیت داخلی، کنترل سرحدات، امنیت ملی و ادارههای محلی) مجلس نمایندگان أفغانستان به خبرگزاری اسپوتنیک میگوید که هدف تروریستان به طور مشخص خبرنگاران نیست، اما از هر طریقی برای ایجاد ترس و وحشت در میان مردم استفاده میکنند تا در این شرایط حساس مردم را از ثبتنام برای انتخابات منصرف بسازند.
او با انتقاد از نهادهای امنیتی افغانستان و نیروهای ناتو در کشور میگوید:
«چطور ممکن است که در چند متری مقر فرماندهی ناتو در قلب کابل چنین حملهیی صورت بگیرد. تمام این ساحه زیر پوشش کمرههای امنیتی قرار دارد، چرا نیروهای ناتو نمیتوانند در زمینهٔ کشف اطلاعات و جلوگیری از حملات موفقانه عمل کنند؟»
این نمایندهٔ مجلس أفغانستان میگوید که مردم این کشور به نیروهای خارجی، به ویژه به امریکا بیباور شده اند:
«امریکا برای از بین بردن تروریزم به افغانستان آمد. آنها در سال ۲۰۰۱ که تسلطی بر افغانستان نداشتند موتر تروریستان را طوری مورد حمله قرار میدادند که به موترهای پهلو، آسیبی نمیرسید. چه شده که حالا آنها با وجود تسلط بر تمام نقاط افغانستان نمیتوانند در عملیات کشفی و جلوگیری از حملات موفق باشند. چه شده که حالا ۲۱ گروه تروریستی در أفغانستان آزادانه فعالیت میکنند؟ این یک ابهام کلان است که مردم را به همکاران بینالمللی افغانستان به ویژه امریکا بیباور ساخته است».
قدیم ویار سخنگوی کمیتهٔ مصونیت خبرنگاران افغانستان در گفتگو با اسپوتنیک میگوید که خبرنگاران به دلیل تأثیر شان در روشنساختن ذهنیت اجتماع، به عنوان یک هدف برای تروریستان شناخته میشوند:
«تروریستان میدانند که کدام گروه بر ذهنیت مردم تأثیر دارد. آنها میدانند که رسانهها در روشنسازی ذهنیت مردم نقش اساسی دارند و برای همین این گروهها، به خبرنگاران و گروههای خاص دیگری که در جامعه تأثیرگذار استند، حمله میکنند، آنها فکر میکنند که با هدف قرار دادن خبرنگاران فضای خبری را در اختیار خود میگیرند و گزارشهای به میل دل آنها نشر خواهد شد، اما اینکار موفق نیست و نتیجهٔ برعکس خواهد داشت».
او میگوید که خبرنگاران و دیگر کارمندان نهادهای ملکی اهدافی استند که تروریستان میتوانند به سادگی آنان را مورد هدف قرار بدهند. او در مورد تهدیدات دیگر در این زمینه میگوید:
«مشخص است که با وضعیت بغرنج امنیتی در کشور این تهدید نه تنها برای خبرنگاران که برای تمام اتباع افغانستان وجود دارد و اهداف تروریستها هم مشخص است و آنها به کسانی بیشتر حمله میکنند که در جامعه موثر استند و در تنویر ذهنیت مردم تلاش میکنند. وقتی در این شرایط و در برابر این دشمن قرار داریم طبعاً تهدید وجود دارد. ما بیشتر از خبرنگاران، نگران وضعیت عمومی امنیت کشور استیم و هر قدر که وضعیت امنیتی کشور بدتر شود بر رسانهها و موضوع امنیت و مصونیت خبرنگاران تأثیر خواهد داشت».
سخنگوی کمیتهٔ مصونیت خبرنگاران میگوید:
«کمیته برای خبرنگاران و نهادهای رسانهیی در زمینهٔ حفظ مصونیت خبرنگاران و کارمندان رسانهها آموزشهایی را در نظر گرفته است. این نهاد با مسوولان رسانهها دیدار دارد تا در مورد مصونیت خبرنگاران و کارمندان خود و مقر رسانههای شان آموزش بدهد و از کارشناسان ورزیده برای این آموزشها استفاده میکند.»
به گفتهٔ وی آنان با نهادهای رسانهیی و حکومت افغانستان به طور متواتر در گفتگو استند تا راهحل مناسبی برای حفظ مصونیت خبرنگاران روی دست گرفته شود.
سازمان «نی» حمایتکنندهٔ رسانههای آزاد افغانستان، در یک اعلامیه خواسته است تا دهم ثور به نام روز «قربانیان آزادی بیان» در تقویم افغانستان درج شود. در این اعلامیه موارد دیگری نیز حکومت افغانستان خواسته شده است:
«با توجه به انبوه سوالاتی که در زمینۀ عاملان فاجعۀ «دهم ثور» در میان جامعۀ خبرنگاری و مردم افغانستان خلق شده است، حکومت وحدت ملی باید این فاجعه را به صورت شفاف بررسی نموده و عاملان آن را از طریق جامعۀ خبرنگاری به مردم افغانستان معرفی نماید. حکومت افغانستان باید در مورد خط مش تامین امنیت خبرنگاران و رسانهها تجدید نظر نموده و بداند که به هر دلیلی و در هر شرایطی وقتی خبرنگاران کشته شود، قسمت از مسوولیت آن به دوش حکومت افغانستان است.»
آنها همچنان از رسانهها خواسته اند تا برای مصونیت جان خبرنگاران شان اقداماتی را روی دست بگیرند:
«از رسانههای کشور خواسته میشود که در زمینۀ امنیت کارمندانشان از هیچگونه مساعی دریغ نورزیده و مسوولیت حرفهی ایشان را انجام دهند. خبرنگاران نیز بدانند که گزارش هیچ خبر به اندازه ارزش جانشان معتبر نیست.»
شکیبا هاشمی نمایندهٔ کندهار در مجلس نمایندگان افغانستان اما باور دارد که برای حفظ جان شهروندان نیاز به بیداری جمعی و مبارزه با «ستون پنجم» و همدستان تروریستان در داخل نظام است:
«حمله به قولاردوی شاهین در شمال را ببینید که دشمن در درون نیروهای امنیتی افرادی را داشت که آنان را به قولاردو رساند، یا حمله به هوتل اینترکانتیننتال که دشمن با انتقال سلاح سنگین مثل پیکا و راکت ساعتها در برابر نیروهای امنیتی جنگید. اگر همدستان داخلی تروریستان در درون نظام نباشند، چگونه ممکن است که دشمن به این راحتی به اماکن حفاظتشده در پایتخت حمله کند؟ هیچچیز پنهانی وجود ندارد. دشمن در درون نظام افراد خود را دارد. وقتی مقامات امنیتی به پارلمان میآیند میخواهند که جلسه سری اعلام شود، اما آنان در جلسهٔ سری هم هیچچیز خاصی به ما نمیگویند. فقط میخواهند از رسانهها فرار کنند و مردم را فریب بدهند».
او با اشاره به رأیاعتماد دوبارهٔ مجلس نمایندگان به رییس امنیت ملی در هفتهٔ پیش گفت:
«وقتی یک روز پس از این تصمیم پارلمان حمله میشود، نمایندگانی که رأی اعتماد دادند باید خجالت بکشند و در مورد مردم و تلفات حرف نزنند. شما دیدید که در شبکههای مجازی مردم چهحرفهایی به آدرس پارلمان حواله کردند. هر کس روزی جواب کارهای خود را خواهد داد».
او مردم را نیز مورد انتقاد قرار میدهد:
«مردم هم مقصر استند. امروز کارتهای رأیدهی شان را میفروشند تا کسانی به پارلمان بیایند که نمایندگی شایسته از آنان نمیتوانند. ناامیدی همینجاست که باید همهچیز بنیادین تغییر بخورد اما نه نظام ما به منافع ملی فکر میکند و نه مردم قصد تغییر خود را دارند».
هرچند شماری از رسانههای بینالمللی از جمله سرویس جهانی بیبیسی از خبرنگاران شان خواستند تا افغانستان را ترک کنند یا تا اطلاع بعدی در خانههای خود بمانند، اما شمار زیادی از کارمندان رسانههای داخلی افغانستان در پیامهای مختلف از دوام کار شان بدون هراس از تروریستان خبر دادند. کارمندان روزنامهٔ هشت صبح که میتوان آن را معروفترین روزنامهٔ افغانستان خواند، این ویدیو را به عنوان پیام شان «پاسخ به دشمنان رسانههای آزاد» منتشر کردند.
امکان احتمالی زندانی شدن نواز شریف کجاست؟
بهگزارش خبرگزاری تسنیم ، همزمان با اوجگیری بررسی پرونده فساد اقتصادی نواز شریف توسط دادگاه عالی پاکستان به نظر میرسد زندانی شدن نخست وزیر سابق پاکستان دور از ذهن نباشد.
وی که تاکنون حاضر به پذیرش جرایم خود نشده و بارها خود را بیگناه قلمداد کرده است طی سخنرانیهای خود در روزهای اخیر احتمال زندانی شدن خود را رد نکرده و گفته است: من از زندانی شدن واهمهای ندارم.
در صورتیکه دادگاه عالی پاکستان حکم زندانی شدن نواز شریف را صادر کند نخست وزیر سابق پاکستان باید از پشت میلههای زندان نظارهگر انتخابات آتی این کشور باشد.
در خصوص اینکه زندان احتمالی نواز شریف کجاست نیز گمانه زنیهای مختلفی صورت گرفته است ولی بسیاری معتقدند که نواز شریف نیز مانند «ذوالفقار علی بوتو» سیاستمدار فقید حزب مردم، در خانهای که در شهر مری واقع است زندانی خواهد شد.
برخی رسانههای پاکستانی از جمله اکسپرس نیوز مشخصات جغرافیایی و حتی معماری این خانه را تشریح کرده و آن را دارای چهار اتاق دانستهاند.
با توجه به اینکه این خانه در حال بازسازی است به نظر میرسد به زودی پذیرای یک فرد مهم است و این فرد میتواند نواز شریف باشد.
از طرفی دیگر زندان ادیاله نیز یک مکان محتمل برای زندانی شدن نواز شریف است و بازسازیهایی که در این زندان در حال انجام است از چشم رسانهها و حتی خود شخص نواز شریف دور نمانده است.
قرار است به زودی تکلیف نهایی پرونده فساد اقتصادی نواز شریف مشخص شده و رهبر سابق حزب نواز، در جریان آینده سیاسی خود قرار بگیرد.
نواز شریف 67 سال سن دارد و تاکنون سه بار به عنوان نخست وزیر پاکستان انتخاب شده که هیچ وقت موفق به اتمام دوره 5 ساله خود نشده است.
اعتراض مردم شهرهای مختلف پاکستان به کشتار قوم هزاره در شهر کویته
به گزارش خبرنگار تسنیم در پاکستان، فعالان اجتماعی قوم هزار به کشتار مردم مظلوم کویته اعتراض کرده و خواستار رسیدگی فوری دولت پاکستان شدند.
آنان با در دست گرفتن پلاکاردهایی اعلام کردند: کشتار مردم هزاره در شهر کویته نوعی نسلکشی است و اگر به صورت فوری متوقف نشود عواقب خطرناکی در پی خواهد داشت.
یکی از شرکت کنندگان در این اعتراضات به خبرگزاری تسنیم گفت: سوال ما از دولت پاکستان این است که چرا تمام عملیاتهای تروریستی اخیر فقط در شهر کویته و علیه قوم هزاره انجام میشود؟
این افراد از نهادهای امنیتی پاکستان درخواست کردند با شناسایی عاملان این حملات تروریستی آنان را به سزای اعمال خود برسانند.
یکی دیگر از شرکت کنندگان در این اعتراضات گفت: سوال ما از ارتش و دادگاه عالی پاکستان این است که آیا شیعیان و به ویژه قوم هزاره پاکستانی نیستند؟ آنان نیز باید مانند دیگر شهروندان از حقوق مشخص و به خصوص امنیت برخوردار باشند.
این افراد بیش از دیگران به پاکستان علاقه دارند و برای آزادی کشور خود حاضر شدهاند بارها جانفشانی کنند حال نوبت دولت است که برای آنان اقدام کرده و امنیت آنان را تامین کند.
این درحالی است که دیگر شهرهای پاکستان از جمله لاهور و کراچی نیز محل برگزاری تجمعات اعتراضی مردم علیه کشتار مردم هزاره بود.
طی سالهای اخیر با وجود بهبود کلی وضعیت امنیتی در پاکستان کشتار مردم هزاره در شهر کویته مرکز ایالت بلوچستان ادامه داشته است و این شهر طی روزهای اخیر شاهد موج جدیدی از کشتار مردم بوده که اعتراض ساکنین این شهر را در پی داشته است.
ترامپ احتمال آزادی شهروندان آمریکایی در کره شمالی
ترامپ با طعنه به دولتهای قبلی انتشار خبرهای جدیدی در مورد بازداشتیان را وعده داده است
رئیس جمهوری آمریکا تلویحا از احتمال آزادی شهروندان زندانی آمریکایی در کره شمالی خبر داده است.
پس از آنکه برخی منابع گفتند که این سه آمریکایی از زندان به محل جدیدی انتقال یافته اند، دونالد ترامپ در سخنانی گفت که به زودی از آمریکائیان زندانی در کره شمالی “اخباری خواهد رسید” او در توییتر خود نوشت: “دولت های قبلی [آمریکا] درخواست داشتند که سه گروگان آمریکایی از اردوگاه های کار کره شمالی آزاد شوند، اما نتیجه ای نداشت. منتظر خبرهایی باشید!”
اظهارات آقای ترامپ در حالی گزارش می شود که پس از ماهها تنش کم سابقه در روابط ایالات متحده و کره شمالی، قرار است رئیس جمهوری آمریکا و رهبر کره شمالی ظرف هفته های آینده با یکدیگر ملاقات کنند.
دولت آمریکا بارها از کره شمالی خواسته است تا کیم هک-سونگ، سانگ-دوک و کیم دونگ-چول، شهروندان آمریکایی مهاجر از کره جنوبی را که در بازداشت دارد آزاد کند. دو تن از این سه شهروند آمریکایی در سال 2017 و پس از آغاز دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، هنگام سفر به کره شمالی بازداشت شدند.
+ کره شمالی یک آمریکایی دیگر را بازداشت کرد
+ ترامپ: فشار بر کره شمالی ادامه خواهد داشت
+ ابراز اشتیاق ترامپ برای ملاقات با رهبر کره شمالی
+ کیم جونگ اون: کره شمالی به غیراتمی شدن شبه جزیره کره متعهد است
+ سفر غیرمنتظره وزیر خارجه کره شمالی به سوئد
+ ترامپ دعوت رهبر کره شمالی برای ملاقات را پذیرفت
حق نشر عکسREUTERSImage captionتصویری که کره شمالی از محاکمه کیم دونگ-چول در سال ۲۰۱۷ منتشر کرد
کیم دونگ-چول، کشیش و مبلغ آمریکایی متولد کره جنوبی، هنگام سفر به کره شمالی در سال 2015 بازداشت و به جاسوسی متهم شد. سال بعد، یک دادگاه کره شمالی او را مجرم شناخت و به ده سال بازداشت در اردوگاه کار محکوم کرد.
دو نفر دیگر نیز متولد کره جنوبی هستند و در دانشگاه علوم و تکنولوژی پیونگیانگ، که یک موسسه مسیحی آن را پایه گذاری کرده، تدریس می کردند اما سال گذشته به اتهام “اقدامات خصمانه علیه نظام” متهم و بازداشت شدند.
در روزهای اخیر، گزارش هایی از توافق بین دولت های آمریکا و کره شمالی د رمورد آزادی هر سه نفر منتشر شده بود.
حق نشر عکسREUTERSImage captionرهبر کره شمالی و وزیر خارجه آمریکا – گفته شده است که موضوع آزادی سه شهروند آمریکایی در دیدار پومپئو با مقامات کره شمالی مطرح شد
روز گذشته، چویی سونگ-ریونگ، فعال حقوق بشر کره جنوبی که با منابعی در کره شمالی ارتباط دارد گفت که این سه شهروند آمریکایی به یک هتل در حومه پیونگیانگ، پایتخت کره شمالی انتقال یافته اند. به گفته او، اگرچه این سه نفر به طور جداگانه نگهداری می شوند اما در روزهای اخیر برای آنها تورهای تفریحی ترتیب داده شده و غذای بهتر و امکانات پزشکی در اختیارشان قرار گرفته است.
منابع دیپلماتیک در کره شمالی نیز انتقال این سه نفر از بازداشتگاه را تایید کرده اما گفته اند از محل کنونی آنان اطلاعی ندارند. منابع وزارت خارجه آمریکا هنوز در مورد این گزارش ها و توییتر رئیس جمهوری اظهار نظر نکرده اند اما سخنگوی این وزارتخانه گفته استکه “ما تلاش داشته ایم تا شهروندان آمریکایی بازداشتی در کره شمالی هر چه زودتر آزاد شوند.”
به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، چاپ آمریکا، در جریان دیدار اخیر مایک پومپئو، وزیر خارجه این ار کزه شمالی، موضوع آزادی این افراد مطرح شد و روز یکشنبه این هفته هم جان بولتون، مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا، در مصاحبه ای گفت که آزادی این افراد “فرصتی برای کره شمالی است تا صداقت خود را نشان دهد.”
شبکه تلویزیونی سی ان ان گفته است که آزادی این سه نفر در جریان سفر سه روزه وزیر خارجه کره شمالی به سوئد و دیدار با وزیر خارجه این کشور مطرح شد. این سفر در ماه مارس صورت گرفت و برخی از منابع گفتند که موضوع مذاکرات دوطرف ملاقات رهبران آمریکا و کره شمالی بود. سوئد در گذشته نیز در مواردی به عنوان رابط بین دو کشور عمل کرده بود.
+ ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و کلینتون را به ‘باج دادن به ایران’ متهم کرد
+ کاخ سفید: ارسال ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد به ایران باج نبود
+ هشدار تازه دولت آمریکا درباره سفر شهروندانش به ایران
دبیرکل سازمان ملل از ترامپ خواست از برجام خارج نشود
حق نشر عکسEPAImage captionگوترش گفته است بدون یافتن جایگزین خوبی برای برجام نباید آن را از میان برد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از رئیس جمهوری آمریکا درخواست کرده است از برجام خارج نشود.
آقای گوترش در مصاحبه با بیبیسی توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران را “یک دستاورد دیپلماتیک مهم” توصیف کرده و گفته است که “ما نباید این توافق را لغو کنیم مگر اینکه پیش از آن جایگزین خوبی برای آن در اختیار داشته باشیم.”
این نخستین باری نیست که دبیرکل سازمان ملل از برجام حمایت میکند. در ماه ژانویه، سخنگوی دبیرکل به نقل از او گفت که “برجام بهترین راه برای تضمین صلح آمیز بودن برنامههای اتمی ایران و برخورداری مردم ایران از منافع اقتصادی ناشی از لغو تحریمهاست.”
اظهارات دبیرکل سازمان ملل در حالی منتشر میشود که انتظار می رود دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در کمتر از ده روز دیگر تصمیم بگیرد که آیا توافق ایالات متحده با لغو تحریمهای هستهای علیه جمهوری اسلامی را تمدید میکند یا نه. در زمان دستیابی به برجام در سال ۲۰۱۵، کنگره آمریکا رئیس جمهوری را ملزم کرد که در فواصل ۹۰ روزه گزارشی از نحوه اجرای این توافق توسط جمهوری اسلامی ایران به کنگره ارائه دهد و بر این اساس، در مورد تمدید یا لغو توافق تصمیم بگیرد.
+ پومپئو: مدارک اسرائیل نشان میدهد رهبران ایران به مردمشان دروغ میگویند
+ مکرون ‘نمی داند’ تصمیم ترامپ در مورد برجام چه خواهد بود
+ نتانیاهو: هزاران صفحه اطلاعات سری از برنامه هستهای ایران به دست آوردهایم
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionترامی، گوترش و نماینده آمریکا در سازمان ملل – گوترش از ترامپ درخواست کرده از خروج از برجام خودداری کند
آقای ترامپ در مقام ریاست جمهوری آمریکا این توافق را تا کنون تمدید کرده اما هشدار داده است که اگر متن آن به نحوی اصلاح نشود که نگرانیهای ایالات متحده را مرتفع کند، این بار قادر به تمدید آن نخواهد بود.
دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی برجام را بدترین توافق در تاریخ ایالات متحده توصیف کرد و وعده داد که در صورت انتخاب به ریاست جمهوری، آن را اصلاح یا لغو کند. آقای ترامپ گفته است که با لغو تحریمهای خارجی علیه جمهوری اسلامی، میلیاردها دلار پولهای مسدود شده ایران و عواید بعدی حاصل از فروش نفت برای بهبود شرایط اقتصادی و رفع مشکلات مردم ایران به کار نرفته است.
او رهبران ایران را دیکتاتور خوانده و آنان را متهم کرده است که عواید اقتصادی این کشور را برای برنامههایی مانند تامین نیازهای مالی حکومت بشار اسد در سوریه، حمایت از “گروههای تروریستی” ، دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه، تامین بودجه برنامههای مورد نظر نظامیان مانند ساخت موشک و نقض حقوق بشر و سرکوب مردم ایران به کار بردهاند. او همچنین گفته است که برجام به نحوی تهیه شده که در پایان مهلت منظور شده در آن، هیچ تضمیمی وجود ندارد که ایران به تولید تسلیحات اتمی مبادرت نکند.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionشماری از مقامات حکومت ایران همواره برجام را دستاورد مهمی دانستهاند
رئیس جمهوری آمریکا خواسته است که برجام به نحوی اصلاح شود که بتواند این نگرانیهای ایالات متحده را برطرف کند. او اخیرا، ضمن انتقاد مجدد از برجام و متهم کردن جمهوری به پنهانکاری، گفت که مخالفت با برجام به معنی مخالفت با مذاکره با ایران نیست. آقای ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی هم با تاکید بر توانایی خود در مذاکره، گفته بود که مذاکرهکنندگان آمریکایی میتوانستند به جای برجام، به توافق بهتری دست یابند.
همچنین، این هفته بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از دستیابی تشکیلات اطلاعاتی آن کشور به هزاران سند محرمانه مرتبط با فعالیتهای اتمی ایران خبر داد و گفت که این مدارک نشان میدهد که مقامات جمهوری اسلامی بر خلاف تاکیدی که همواره بر غیرنظامی بوده برنامه هستهای و مغایرت تولید تسلیحات با اعتقادات دینی خود داشتهاند، مخفیانه در صدد تولید این تسلیحات بودند. مشخص نیست که اسناد مورد اشاره نخست وزیر اسرائیل مربوط به چه زمانی است اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ضمن درخواست تلویحی برای ارسال هرنوع مدرک مربوط به فعالیتهای اتمی به این نهاد، گفته است که نشانهای از فعالیت هستهای نظامی ایران از سال ۲۰۰۹ به بعد نیافته است. ایران همواره بر غیرنظامی بودن برنامه تسلیحاتی خود تاکید داشته است.
پس از اعلام توافق هستهای در سال ۲۰۱۵، در حالیکه مقامات دولتی این توافق را دستاوردی بزرگ میدانستند، برخی مقامات و نهادهای حکومتیدیگر آن را مورد انتقاد قرار داده و عامل از دست رفتن “دستاوردهای هستهای” جمهوری اسلامی توصیف میکردند.
با اینهمه، پس از اینکه دولت جدید آمریکا موضع سختگیرانهای را در برابر این توافق اتخاذ کرد، اکثر ایران پایبندی خود را به آن ابراز داشته و دولت آمریکا را به تلاش برای نقض تعهدات بینالمللی آن کشور متهم کردهاند.
طی هفتههای، مقامات جمهوری اسلامی نظرات متفاوتی را در مورد خروج احتمالی آمریکا از برجام ابراز داشتهاند. برخی از ادامه تعهد به برجام با طرفیت سایر امضاکنندگان این سند سخن گفته و برخی دیگر خروج از این توافق و حتی تعهدات مرتبط با پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای را عنوان کردهاند.
روز گذشته سخنگوی دولت با اظهار اینکه خروج آمریکا از برجام محتمل است، گفت که دولت برای اداره امور در شرایط جدید برنامههایی دارد اما در این مورد توضیح بیشتری نداد.
عبدالله: آغاز توزیع شناسنامههای الکترونیک دعوت به بحران است
حق نشر عکسCE/FBImage captionعبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان میگوید آغاز روند توزیع شناسنامههای الکترونیکی به دلیل اختلاف در سطح رهبری در مورد آن، مشروعیت ندارد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان امروز پنجشنبه ۱۳ ثور/اردیبهشت با دریافت شناسنامه الکترونیکی، رسما روند توزیع این شناسنامهها را آغاز کرد.
آقای عبدالله ساعتی بعد از این مراسم نشست خبری را برگزار کرد و مخالفتش را با آغاز این روند بار دیگر اعلام کرد. حدود سه ماه پیش نیز زمانی که انگشتنگاری و ثبت نام مقامها برای اخذ شناسنامههای الکترونیکی آغاز شده بود، او اعلام کرد مخالف این روند است.
آقای عبدالله بار دیگر امروز گفت هر پروسه ملی از جمله توزیع شناسنامههای الکترونیکی “نیازمند تدبیر و روشی است که سبب وحدت و اجماع نظر میان مردم شود”.
اما به باور او، آغاز روند توزیع شناسنامههای الکترونیک سبب به میان آمدن اختلافها شده و “دعوت به بحران است”.
- اشرف غنی نخستین شناسنامه الکترونیک افغانستان را دریافت کرد
- عبدالله: مردم راضی نباشند، شناسنامهها توزیع نمیشود
- رويارویی ارگ و سپیدار بر سر آغاز روند توزيع شناسنامههای الكترونيكی
حق نشر عکسARGImage captionاشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان
در شناسنامههای الکترونیکی که توزیع آن امروز آغاز شد افزون بر مشخصات فردی، معلوماتی در مورد قومیت، ملیت و دین نیز درج میشود. اعتراضها و اختلافات در مورد این روند بر سر درج کلمه “افغان” برای ملیت شهروندان افغانستان است.
آقای عبدالله میگوید با توجه به وضعیت امنیتی و اقتصادی در افغانستان، توزیع شناسنامههای الکترونیک جزو اولویتهای مردم نیست.
رئیس جمهوری افغانستان، در مراسم آغاز روند توزیع شناسنامههای الکترونیکی، مسایل امنیتی به خصوص در بخش شناسایی مهاجمان مسلح و حمله کنندگان انتحاری را دلیل اصلی آغاز کنونی این روند خواند.
اما رئیس اجرایی این دلیل را قناعت بخش نمیداند، آن را “سطحی نگری” میخواند و میگوید تنها روند بیومتریک/انگشت نگاری که اکنون در بسیاری از ساحهها آغاز شده و جریان دارد، میتواند این هدف را تامین کند.
آقای عبدالله پروسه توزیع شناسنامههای الکترونیکی را کاملا ناکام خواند و تاکید کرد این روند نتیجهای نخواهد داشت.
او گفت: “مگر اکنون در این وضعیت چند درصد مردم میتوانند تذکره/شناسنامه بگیرند؟ حکمت و تدبیر همین را میگوید که در حالی که درصدی بزرگ از مردم به گرفتن این تذکرهها دسترسی ندارند و امکانات وجود ندارد، مردم را به خاطر این موضوع به اختلاف نظر دعوت کنیم و قبل از کوششها برای اجماع ملی، آن را دستاورد ملی نام بدهیم؟”
رئیس اجرایی افغانستان افزود که او با اصل توزیع شناسنامههای الکترونیک مخالف نیست اما برای موفقیت این روند باید اختلافها و بحثهای به میان آمده بر سر این موضوع حل شود.
بر اساس مصوبه نخستین مجلس نمایندگان و سنای افغانستان، شناسنامههای الکترونیکی باید بدون درج نام قومیت و ملیت توزیع میشد که در روزهای نخستین کار آقای غنی توشیح نیز شد اما مخالفتهای به میان آمده سبب شد ماده مربوط به این موضوع تعدیل شده و ملیت و قومیت در شناسنامهها درج شود. هنوز هم اختلافها بر سر این موضوع جریان دارد و گروهی خواهان توزیع شناسنامهها بر اساس مصوبه اولی هستند.
آقای عبدالله با توجه به این وضعیت، توزیع شناسنامههای کاغذی برای انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی افغانستان، تامین شفافیت انتخابات و امنیت آن را مهمترین اولویت فعلی دولت خواند.
روند توزیع شناسنامههای کاغذی که لازمه ثبت نام برای اشتراک در انتخابات پیشرو است، در اواخر ماه حمل/فروردین آغاز شده است.
Image captionنمونه شناسنامه الکترونیکی – این شناسنامه پس از مدتهای بحث و بررسی و با تاخیر فراوان سرانجام رسما صادر شد
مشکل در کجاست؟
قبل از سال ۱۳۹۲ نمایندگان پارلمان درباره اینکه در شناسنامه الکترونیک چه چیزهایی باید درج شود، دو سال در کشمکش بودند.
جدال اصلی بر سر درج نام قوم در شناسنامههای الکترونیک بود. شماری تاکید داشتند که نام اقوام شهروندان در این شناسنامهها ذکر شود و شماری هم تاکید میکردند که برای همه شهروندان تنها کلمه “افغان” استفاده شود.
بعد از دو سال جدال، اعضای مجلس نمایندگان توافق کردند که نام و نام خانوادگی، نام پدر، نام پدربزرگ، محل سکونت فعلی، سکونت اصلی، تاریخ و محل تولد در شناسنامه درج شود و این قانون تصویب شد. قرار شد اطلاعات بیشتر همراه با عکس چشم و انگشتنگاری، در مرکز اطلاعات وزارت داخله (کشور) ثبت شود.
قرار بر این شد این شناسنامهها به دو زبان فارسی و پشتو چاپ و در پشت آن تمام مشخصات به زبان انگلیسی نوشته شود. شناسنامه قبلی افغانستان فقط به زبان پشتو بود.
اشرف غنی این قانون را در سال ۲۰۱۴ در اولین روزهای آغاز کارش امضا کرد تا توزیع شناسنامهها آغاز شود اما در پی اعتراض برخی گروههای اجتماعی و سیاسی، این برنامه به تاخیر افتاد.
این اعتراضات سبب شد کمیته قوانین کابینه درصدد تعدیل ماده ششم برآید. بر اساس این تعدیل علاوه بر مشخصات فردی، ملیت (افغان)، قومیت و دین افراد نیز در صفحه نخست شناسنامههای الکترونیک ذکر خواهد شد. این تعدیل از سوی آقای غنی تایید و توشیح شد.
این قانون بعد از تعدیل برای تصویب به مجلس فرستاده شد که رد شد، ولی کمیته مشترک بعدا آن را تصویب و اعلام کرد که مشخصات فوق در شناسنامه جدید ضروری است.
تخمین صندوق بینالمللی پول از رشد ۴ درصدی اقتصاد جهان در دو سال آینده
صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود که امروز سهشنبه (۲۸ فروردین/ ۱۷ آوریل) منتشر کرده، رشد اقتصادی جهان در سال مالی جاری و سال آینده (۲۰۱۸-۲۰۱۹ میلادی) را ۳.۹ درصد پیش بینی کرده است.
پیشبینی تازه نسبت به رقم مشابه سال پیش (۳.۸ درصد) اندکی افزایش داشته است.
- صندوق بینالمللی پول: سرعت رشد اقتصادی جهان بیشتر شده است
- توافق جمهوریخواهان برای تصویب لایحه مالیات
- گزارش صندوق بین المللی پول از بهبود شد اقتصاد جهانی
صندوق بینالمللی پول در گزارش اخیر خود همچنین درباره پیامدهای “جنگ تجاری” قدرت بزرگ اقتصادی جهان؛ چین و آمریکا هم هشدار داده است.
دولت چین اخیرا اعلام کرده بر روی بیش از ۱۰۰ قلم از کالاهای صادراتی آمریکا به این کشور ۲۵ درصد تعرفه وضع میکند؛ این تصمیم پکن پس از آن اعلام شد که کاخ سفید اعلام کرد برای ۱۳۰۰ محصول تولید شده در چین که به بازارهای آمریکا راه می یابند تعرفهها را ۲۵ درصد افزایش خواهد داد.
آمریکا و چین بخش عمدهای از اقتصاد جهانی را در اختیار دارند و وضع متقابل تعرفهها باعث نگرانی در مورد وقوع جنگ تجاری شده است.
- چین: آماده پرداخت هر هزینهای در جنگ تجاری هستیم
- رکود در بازارهای سهام در پی هراس از جنگ تجاری آمریکا و چین
- هشدار مرکل به ترامپ: جنگ تجاری برنده نخواهد داشت
بر اساس تخمین صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی آمریکا در سال ۲۰۱۹ میلادی کاهش خواهد یافت
صندوق بینالمللی پول در گزارش تازه خود درباره چشمانداز اقتصاد جهان به تصویب لایحه کاهش مالیات در آمریکا (در ماه دسامبر) هم اشاره کرده است.
براساس دادههای این سازمان، کاهش مالیات در آمریکا بهبود رشد اقتصادی در این کشور را فقط به سال اول (۲۰۱۸) محدود کرده است.
طرح تخفیف در نرخ مالیات شرکتهای خصوصی که توسط دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پیشنهاد شده بود در ماه دسامبر به تصویب رسید که هدف آن کمک به رشد اقتصادی این کشور اعلام شده است.
بعضی از تحلیلگران اقتصادی گفتهاند این سیاست چندین تریلیون دلار به کسر بودجه این کشور در دهههای آینده اضافه خواهد کرد.
افزایش بدهیهای دولتها و شرکتهای خصوصی و همچنین پیرشدن جمعیت کشورهای توسعه یافته هم از جمله نگرانیهای صندوق بینالمللی پول درباره چشم انداز رشد اقتصادی جهان در دو سال آینده عنوان شده است.
صندوق بینالمللی پول در گزارش قبلی خود که که بهمن ماه سال پیش (۱۳۹۶) منتشر کرد،چشمانداز اقتصادی جهان در سال جاری میلادی (۲۰۱۸) را روشن خوانده بود.
در این گزارش به ویژه به بهبود چشمگیر وضعیت اقتصادی در کشورهای اروپایی و آسیایی اشاره شده بود.
‘فرصتی واقعی’ برای توافق با کره شمالی وجود دارد
پمپئو وزیر خارجه آمریکا می گوید در جریان دیدار آتی دونالد ترامپ با رهبر کره شمالی “فرصتی واقعی” برای رسیدن به توافق وجود دارد.
او در مصاحبه با شبکه ای بی سی آمریکا گفت که کره شمالی باید گام های “غیرقابل بازگشت” برای برچیدن برنامه سلاح های اتمی خود بردارد.
آقای پمپئو پیشتر در ماه جاری به عنوان مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا دیداری محرمانه با کیم جونگ اون در پیونگ یانگ داشت. جزییات آن دیدار بعدا منتشر شد.
انتظار می رود آقای ترامپ ماه آینده با رهبر کره شمالی دیدار کند که موضوع بحث آنها “غیراتمی کردن” شبه جزیره کره است.
آقای پمپئو گفت که آقای ترامپ صریحا به او گفته بود نیاز به وجود سازوکاری قابل تصدیق (در مورد برچیدن برنامه اتمی) را با کره شمالی مطرح کند. او همچنین مساله شهروندان تحت بازداشت آمریکا در آن کشور را مطرح کرد.
همزمان جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا به شبکه فاکس نیوز گفت که توافق با لیبی در مورد حذف تسلیحات کشتار جمعی می تواند الگویی برای توافق با کره شمالی باشد.
معمر قذافی رهبر سابق لیبی در سال ۲۰۰۳ برای برچیدن برنامه اش در ازای رفع تحریم ها با قدرت های غربی به توافق رسید.
کره جنوبی می گوید که تاسیسات اصلی آزمایش های اتمی کره شمالی به نام پیونگی-ری قرار است بسته شود.
یون یوگ-چان سخنگوی دولت کره جنوبی گفت که آقای کیم گفته است “این محل آزمایش های اتمی را در ماه مه خواهد بست.”
به گفته او قرار است کارشناسانی از کره جنوبی و آمریکا به عنوان ناظر بر این فرآیند به محل دعوت شوند. کره شمالی تاکنون رسما در این مورد اظهار نظر نکرده است.
دانشمندان چینی گفته اند که ممکن است بخشی از این تاسیسات سپتامبر گذشته فروریخته باشد.
آقای کیم و مون جائه-این رهبر کره جنوبی روز جمعه در اجلاسی تاریخی در مورد همکاری برای خلع سلاح اتمی موافقت کردند. آن ملاقات در پی چندین ماه شعارهای جنگ طلبانه پیونگ یانگ انجام شد.
در مورد تاسیسات اتمی کره شمالی چه می دانیم؟
این محوطه در ناحیه ای کوهستانی در شمال شرقی این کشور واقع شده و تصور می شود تاسیسات اصلی اتمی کره شمالی باشد.
حق نشر عکسDIGITALGLOBEImage captionتصویری ماهواره از مرکز اتمی پیونگی- ری
آزمایش های اتمی این کشور در مجموعه ای از تونل ها در زیر کوه “مانتاپ” در نزدیکی پیونگی-ری انجام می شود.
این کشور از سال ۲۰۰۶ شش آزمایش اتمی انجام داده است. در پی آزمایشی در ماه سپتامبر ۲۰۱۷ یک رشته پس لرزه اتفاق افتاد که به گفته زلزله شناسان باعث ریزش قسمتی از عمق این کوه شد.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی، آقای کیم ظاهرا به این گزارش ها اشاره کرده است.
براساس این گزارش سخنگوی دولت کره جنوبی روز یکشنبه به نقل از رهبر کره شمالی گفت “بعضی می گویند ما درحال جمع کردن تاسیساتی هستیم که دیگر کار نمی کند، اما خواهید دید که در وضعیت خوبی هستند.”
اطلاعات مربوط به این سایت عمدتا با کمک عکس های ماهواره ای و زیر نظر گرفتن تحرکات در آن به دست آمده است.
رهبران دو کره در جریان اجلاس روز جمعه همچنین گفتند گفتگوها با آمریکا و چین را دنبال خواهند کرد تا به جنگ کره خاتمه دهند.
جنگ دو کره در سال ۱۹۵۳ تمام شد اما دو طرف هرگز پیمان صلح امضا نکرده اند.
با این حال بسیاری تحلیلگران در مورد واقعی بودن اشتیاق پیونگ یانگ برای مذاکره در این موارد ابراز تردید می کنند.
- بیانیه مشترک رهبران دو کره: غیراتمی شدن شبه جزیره کره، آمادگی برای معاهده صلح
- کیم جونگ-اون پیاده از مرز با کره جنوبی عبور خواهد کرد
- مایک پومپئو وزیر خارجه جدید آمریکا شد
- کرهشمالی پایگاه آزمایش هستهای خود را ‘ماه مه تعطیل میکند‘
- پایگاه آزمایشات هستهای کرهشمالی ‘فروریخته’ است
- خبرگزاری رسمی کره شمالی دیدار رهبران دو کره را تاریخی خواند
- ترامپ: فشار بر کره شمالی ادامه خواهد داشت
- جزئیات سفره شام دیدار رهبران دو کره منتشر شد
پیام آمریکا برای عربستان و اسرائیل: مقابل ایران میایستیم
مایک پمپئو دو روز بعد از تصدی وزارت خارجه آمریکا در اولین سفرخارجی خود به خاور میانه رفت تا با مقامهای عربستان، اسرائیل و اردن گفتوگو کند
مایک پمپئو، وزیر خارجه جدید آمریکا بعد از دیدار با مقامهای عربستان سعودی به اسرائیل رفت تا در آنجا هم در پیام مشابهی به دولت بنیامین نتانیاهو اطمینان دهد که آمریکا در کنار آنها در مقابل ایران میایستد.
آقای پمپئو بعد از دیدار با نخست وزیر اسرائیل گفت که از نظر آمریکا توافق هستهای ایران (برجام) باید اصلاح شود و اگر این طور نشود آمریکا از آن خارج خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا در تلآویو هم از “بلندپروازیهای ایران برای تسلط بر خاورمیانه” ابراز نگرانی کرد و گفت “آمریکا در این نبرد در کنار اسرائیل است و قاطعانه از حق اسرائیل برای دفاع از خودش حمایت میکند.”
مایک پمپئو گفت که کابینه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بر خلاف دولت قبلی “برنامهای همهجانبه برای مقابله با تهدیدهای تهران” دارد و توضیح داد که در بخشی از این برنامه تدابیری برای “تهدیدهای غیر هستهای” ایران در نظر گرفته شده است.
او “برنامه موشکی ایران، حمایت از حزبالله لبنان، وارد کردن هزاران جنگجوی نیابتی به سوریه و کمک به حوثیها در یمن” را به عنوان تهدیدهای غیر هستهای ایران معرفی کرد.
ایران برنامه موشکی خود را دفاعی و غیر قابل مذاکره میاند و اتهام کمک تسلیحاتی به حوثیهای یمن را رد میکند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و وزیر خارجه اسرائیل، در نشست خبری آقای پمپئو با تکرار اتهامات خود علیه ایران از سیاستهای دولت دونالد ترامپ در برابر ایران تقدیر کرد.
- بیانیه مشترک اروپاییها برای حفظ برجام و تهیه توافق تکمیلی
- دیدار مرکل با ترامپ؛ برجام موثر اما ناکافی است
- رئیس جمهوری فرانسه: اطمینان ندارم آمریکا در برجام بماند
پمپئو در عربستان
حق نشر عکسREUTERSImage captionعادل جبیر و مایک پمپئو وزرای خارجه عربستان و آمریکا در ریاض
مایک پمپئو، که پیش از اسرائیل به عربستان رفته بود، در نشست خبری با عادل جبیر، همتای سعودی خود هم به شدت از نقش ایران در منطقه انتقاد کرد و گفت که جمهوری اسلامی در تلاش برای بیثبات کردن منطقه است.
آقای پمپئو در اولین سفر خود به منطقه خاور میانه به عنوان وزیر خارجه آمریکا باز هم تأکید کرد که کشورش هرگز اجازه دسترسی به سلاح هستهای را به ایران نخواهد داد.
این اظهارات در حالی بیان شده که ایران بارها گفته است که به دنبال دستیابی به سلاح هستهای نیست و سازمان ملل هم همواره پایبندی ایران به توافق هستهای (برجام) را تایید کرده است.
مایک پمپئو گفت که توافق هستهای ایران رفتار این کشور در “حمایت از خشونت” و “تسلیح و آموزش شبه نظامیان مسلح در یمن” را اصلاح نکرده است.
ایران اتهام کمک تسلیحاتی به حوثیهای یمن را رد کرده است و در مقابل عربستان و متحدانش را مسئول کشتار غیرنظامیان یمن و وضعیت بحرانی انسانی در این کشور میداند.
آقای پمپئو همچنین خواهان اتحاد کشورهای حاشیه خلیج فارس علیه ایران شد.
عادل جبیر، وزیر خارجه سعودی هم در نشست مشترک با مایک پمپئو خواهان اعمال تحریمهای تازه علیه ایران شد و گفت که از سیاستهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران حمایت میکند.
مایک پمپئو قرار است پس از عربستان به اسرائیل و اردن سفر کند.
پیش از این برایان هوک، مشاور ارشد سیاستگذاری آمریکا، که آقای پمپئو را در این سفر همراهی میکند گفته بود که آمریکا “از کشورهای جهان میخواهد تا هر فرد و یا نهادی را که با برنامه موشکی ایران رابطه دارد، تحریم کنند.”
- پومپئو اختلاف با ایران و روسیه را در نشست وزیران خارجه ناتو مطرح میکند
- مایک پمپئو و آینده برجام
- دبیر شورایعالی امنیت ملی: خروج از انپیتی یکی از گزینههای ایران است
سفر وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان سعودی، درحالی صورت گرفته است که آمریکا تلاشهای فزایندهای را برای فشار بر ایران و به ویژه آینده برجام آغاز کرده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برجام را توافقی “بد” خوانده است. واشنگتن خواستار اصلاحات بنیادی در مفاد برجام است به طوری که برنامه موشکی ایران و نفوذ نظامی این کشور در خاورمیانه هم در آن گنجانده شود اما تهران میگوید برجام غیرقابل مذاکره است. به گفته مقامات ایرانی برجام قابل مذاکره مجدد نیست و “نه خطی از آن کم و نه خطی به آن اضافه میشود”. مقامات ایران همچنین تاکید میکنند که برنامه موشکی این کشور دفاعی است.
آقای ترامپ به کنگره و متحدان اروپایی آمریکا تا ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت) برای برطرف کردن “نقصهای توافق هسته ای با ایران” فرصت داده و هشدار داده است در صورت عدم اصلاح برجام، از تمدید تعلیق تحریم های ایران خودداری خواهد کرد. این اقدام در عمل به معنی خروج آمریکا از برجام است.
مقامات ایران در خصوص این احتمال هشدار داده و گفته اند که ایران دراین صورت گزینه هایی را نیز پیش رو دارد از جمله خروج از پیمان منع گسترش سلاح های اتمی (ان.پی.تی) است. پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (ان.پی.تی) که ایران یکی از کشورهایی است که به آن پیوسته، با هدف جلوگیری از تولید تسلیحات هستهای و کاهش زرادخانههای اتمی شکل گرفته است. بر این اساس کشورهایی که تا پیش از شکلگیری این پیمان به سلاح هستهای دست نیافتهاند، متعهد میشوند که در ازای دریافت کمک برای استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی، از تولید سلاح هستهای خودداری کنند.
آقای پمپئو که از نزدیکان آقای ترامپ است از مخالفان شدید برجام است. وی پیش از این حکومت ایران را یک “رژیم پلیسی تبهکار” نامیده بود و در زمان حضور در مجلس نمایندگان آمریکا از مخالفان سرسخت مذاکرات هسته ای دولت باراک اوباما با ایران بود.
او برجام را توافقنامهای “فاجعهبار” خوانده بود و هنگامی که به ریاست سیا رسید، وعده داد آمریکا از این توافق خارج شود چرا که او بر این باور بود که برجام مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای نمی شود و همچنان تهدیدی برای اسراییل خواهد بود.
وزیر تازه امور خارجه آمریکا، نیز پیشتر جمهوری اسلامی را به “داعش” تشبیه کرده بود و در زمان مذاکرات هستهای خواهان بمباران تاسیسات اتمی ایران به جای گفت و گو شده بود.
رانندگان در اعتراض باجگیریها، شاهراه غزنی-پکتیا را بستند
حق نشر عکسAFPImage captionعکس از آرشیو
بازرگانان و رانندگان معترض به اخاذیهای غیرقانونی، شاهراه غزنی-پکتیا را به روی ترافیک بستند.
بیشتر رانندگان در شاهراههای افغانستان میگویند در کنار ناامنی، باجگیری برایشان مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
امروز شماری از این رانندگان در اعتراض به این مشکل شاهراه غزنی-پکتیا را به روی رفت و آمد عمومی بستند.
یکی از رانندگان معترض مدعی شد که در همین شاهراه در هشت جا پلیس و افراد مسلح دیگر با تهدید و جبر از آنها پول میگیرند.
او میگوید: “در ده متری پاسگاهها مین گذاشته میشود خبر نیستند اما از پول خبر هستند. همین راه را می بندیم تا که یک قطره خون ما باشد. زیر تانک اردو/ارتش می خوابیم و رنجر پلیس را هم نمیمانیم. حکومت سر ما حکومت است ما نباشیم حکومت از کجا میشود.”
اعتراض کنندگان میگویند تا زمانی که حکومت مشکل آنها را حل نکند به اعتراضاتشان ادامه خواهند داد. آنها از وعدههای همیشگی مقامها برای حل این مشکل که هرگز عملی نشدند، انتقاد میکنند.
گفته میشود که این مشکل تنها مشکل این رانندگان نبوده؛ رانندگان در شاهراههای دیگر نیز از آن “رنج میبرند”.
- کامیونداران افغانستان ‘با تعهد دولت به مقابله با اخاذی’ اعتصاب را لغو کردند
- از باجگیری زورمندان تا حضور داعش؛ در غور چه میگذرد؟
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionعکس از آرشیو
عبدالله، راننده موتر باربری است که در مسیر تورخم – جلال آباد و کابل رفت وآمد میکند. او میگوید در کنار پلیس، افراد وابسته به زورمندان هم از آنها پول میگیرند.
خان جان الکوزی، معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگوید برای حل این مشکل بارها با مقامهای حکومتی گفتوگو کرده و هنوز هم تلاشهای آنها برای رفع این مشکل ادامه دارد.
به گفته او، کمیسیونی به ریاست وزارتهای ترانسپورت/حمل و نقل و داخله/کشور ایجاد شده که اقداماتی داشتند اما کافی نبوده است.
چندی قبل اتاق تجارت نیز برای رسیدگی به این مشکل، خط تلفن ویژهای را افتتاح کرد تا رانندگان با آن تماس گرفته و شکایتشان را از اخاذیها ثبت کنند.
اما آقای الکوزی میگوید که این خط در بسیاری از مواقع مشغول است و رانندهها نمیتوانند شکایت خود را ثبت کنند.
گفته میشود که باجگیری سبب بلند رفتن قیمت مواد در بازار نیز شده است.
کمیسیون انتخابات افغانستان: مشارکت در انتخابات پارلمانی بالا خواهد بود
رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان میگوید که باوجود تهدیدهای امنیتی، انتظار میرود بخش زیادی از واجدین شرایط در انتخابات پارلمانی پیشرو شرکت کنند.
عبدالبدیع صیاد در نخستین گفتوگوی ویژه پس از آغاز ثبت نام رایدهندگان تاکید کرد که در هر شرایطی این انتخابات برگزار خواهد شد و “در حال حاضر هیچ برنامهای غیر آن روی میز نیست”.
آقای صیاد در پاسخ به پرسش ارشاد هنریار، خبرنگار بیبیسی در کابل که سئوال کرد انتخابات پیشرو در مقایسه با انتخابات قبل چه تفاوتهایی دارد، گفت: “ویژگی انتخابات پیشرو تهیه فهرست رای دهندگان است. از این طریق، پیش از برگزاری انتخابات تعداد رای دهندگان در مراکز رایدهی به شکل مجموع برای ما معلوم میشود.”
او گفت مشکلاتی که در انتخابات گذشته وجود داشت حالا حل شده است: “در انتخابات گذشته مراکز رایدهی خیالی وجود داشت؛ مراکزی در خانه شخصی زورمندان وجود داشت که همه حذف شد. مراکزی هم وجود داشت که دور از دسترس مردم بود؛ این مراکز یا حذف شد یا به مناطق نزدیک انتقال داده شد.”
انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی افغانستان قرار است به تاریخ ۲۸ میزان/مهر برگزار شود. ثبت نام رای دهندگان از بیش از دو هفته پیش آغاز شده اما کمیسیون بارها از کمعلاقگی مردم به روند ثبت نام شکایت کرده است.
- غنی: انتخابات ریاست جمهوری تا یک سال دیگر، مطابق قانون اساسی برگزار خواهد شد
- نگرانی کمیسیون انتخابات افغانستان از میزان پایین ثبت نام رای دهندگان
- هشدار عبدالله نسبت به پیامدهای احتمالی شکست روند ثبتنام رای دهندگان
حق نشر عکس.Image captionانتخابات پارلمانی افغانستان با سه سال تاخیر قرار است تا شش ماه دیگر برگزار شود
بر اساس برآورد کمیسیون انتخابات تا پایان این روند یعنی تاریخ ۲۲ جوزا/خرداد، هفت میلیون نفر برای رای دهی ثبت نام خواهند کرد.
در حال حاضر و در مرحله اول روند ثبت نام تنها بیش از ۱۴۰۰ مرکز در این کشور فعالند و در مراحل بعدی که شامل ایجاد مراکز در ولسوالیها و روستا ها میشود، شمار مراکز به ۷۵۰۰ خواهد رسید.
تهدید امنیتی چالش اصلی در برابر ثبت نام رای دهندگان انتخابات افغانستان است. روز یکشنبه دوم ثور/ اردیبهشت، در حمله ای به ورودی مرکز توزیع شناسنامه دستکم ۵۷ نفر کشته و بیش از صد نفر دیگر مجروح شدهاند.
کمیسیون انتخابات میگوید ناامنیها سبب شده ۴۴ مرکز تعطیل شود و هفتاد و سه مرکز دیگر اصلا باز نشوند.
در دورههای قبلی انتخابات مردم با استفاده از کارت رای دهی در انتخابات این کشور اشتراک میکردند اما برای جلوگیری از سوء استفاده از این کارتها تصمیم گرفته شد در انتخابات پیش رو از شناسنامههای ورقی استفاده شود. تمام شناسنامههای رای دهندگان باید ثبت شوند.