اسناد ترور کندی؛ هراس سیا و افبیآی، نگرانی کگب
امیر پیام بیبیسی
چگونگی ترور جان اف کندی به بزرگترین معمای علاقهمندان به تئوری توطئه در آمریکا بدل شده است
آخرین دسته از مدارک مربوط به ترور جان.اف.کندی، سی و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده، بنابر قانونی که در سال ۱۹۹۲ به تصویب رسیده بود، به جز بخش کوچکی از آن، شامگاه روز گذشته علنی و در دسترس عموم قرار گرفت.
تنها کسی که میتوانست مانع از انتشار این مدارک شود رئیسجمهور آمریکا بود که باید با امضای حکمی به استناد مسایل امنیت ملی، ملاحظات دستگاههای اطلاعاتی و یا خدشهدار شدن روابط خارجی، انتشار این مدارک را به تعویق میانداخت؛ کاری که دونالد ترامپ مدعی است راضی به آن نبوده اما در لحظات آخر حریف سیا و افبیآی نشده و این دو نهاد امنیتی و اطلاعاتی توانستهاند حدود ۲۰۰ سند دیگر مربوط به این ترور را دست کم برای ۶ ماه دیگر محرمانه نگه دارند.
بخشی از اسناد ترور کندی منتشر شد؛ مابقی شاید در آینده
همزمان تاریخنویسان و محققان اسناد دولتی در چند روز گذشته نظریههای متعددی را درباره تاثیر این اسناد بر روشن شدن زوایای ترور کندی مطرح کردند و در ۲۴ ساعت گذشته هم بعضی از آنها به کمک قهوه تلخ، خود را بیدار و هوشیار نگه داشتند تا بلکه هر چه زودتر از میان دهها هزار صفحه اسناد که بعضی از آنها کدنویسی هم شده، اطلاعات جدیدی استخراج کنند.
تقویم زمانی چگونگی ترور جان اف. کندی را اینجا بخوانید
بمبی منفجر نشده اما چند ترکش پیدا شده!
اسنادی که مرکز ملی آرشیو آمریکا روز پنجشنبه به یک باره منتشر کرد حاوی ۲۸۰۰ پوشه از مستنداتی است که تا کنون هرگز علنی نشده بود. همچنین حدود ۳۰ هزار سند که پیشتر با حذف قسمتهایی از آنها منتشر شده بود، اکنون به طور کامل در اختیار همگان قرار گرفت؛ در مجموع دهها هزار صفحه از اسناد تاریخی که مرور و مطابقت آنها به نحوی که “با عقل جور در بیایند” روزها و شاید ماهها زمان خواهد برد.
با وجود این، صبح جمعه، آنها که تمام شب را چشم به صفحه کامپیوتر دوخته بودند، توانستند چند نکته جدید و قابل توجه را برای رسانهها ارسال کنند.
Image captionاین یادداشت رئیس وقت افبیآی جی. ادگار هوور است که تاریخ ۲۴ نوامبر ۱۹۶۳ یعنی روزی که لی هاروی اسوالد ترور شد را بر خود دارد
افبیآی از خطر ترور لی هاروی اسوالد خبر داشت
پلیس فدرال آمریکا، افبیآی، در یادداشتی به پلیس شهر دالاس هشدار داده بود که خطر ترور لی هاوری اسوالد، متهم اصلی ترور جان اف کندی، بسیار جدی است.
جی.ادگار هوور، رئیس وقت افبیآی در این یاداشت آورده: “چیز دیگری درباره اسوالد باقی نمیماند به غیر از این که او مرده. دیشب ما (افبیآی) تلفنی دریافت کردیم که یک نفر به دفتر ما در دالاس زنگ زده بود و در کمال آرامش گفته بود که او عضو کمیتهایست که مصمم شده اسوالد را به قتل برساند. ما هم به رئیس پلیس (دالاس) خبر دادیم و او به ما اطمینان داد که از اسوالد به خوبی حفاظت خواهد شد. امروز صبح دوباره به رئیس پلیس زنگ زدیم و هشدار دادیم که قضیه کشتن اسوالد جدی است و او هم دوباره تاکید کرد که تور حفاظتی خوبی برای او تدارک دیده شده است. هر چند، حالا معلوم شد که چنین نبوده است.”
موضوع قتل لی هاروی اسوالد، که کمتر از ۴۸ ساعت بعد از ترور جان اف کندی و به دست جک روبی کابارهدار روی داد، یکی از اصلیترین گرههای معمای ترور کندی است.
این که چه طور جک روبی در مقابل چشم خبرنگاران و در پارکینگ مقر فرماندهی پلیس دالاس میتواند به راحتی جلو برود و هفت تیرش را به سوی قلب اسوالد نشانه برود، برای بسیاری یک دلیل مستحکم برای باور کردن فرضیه توطئه و از قبل برنامهریزی شده بودن ترور جان اف. کندی است.
تقویم زمانی چگونگی ترور جان اف. کندی را اینجا بخوانید
چهار سال پیش و همزمان با پنجاهمین سالگرد ترور جان اف. کندی به شهر مانتین اسپرینگ در حومه دنور ایالت کلورادو رفتم تا با باب جکسون، عکاس برنده جایزه پولیتزر، که عکس معروف لحظه ترور لی هاوری اسوالد را گرفته، دیدار کنم.
او میگوید ابتدا قرار نبود برای انتقال اسوالد از اداره پلیس، او را به زیر زمین و پارکینگ بیاورند. اما بزرگی خبر ترور جان اف. کندی و فشار افکار عمومی و رسانهها برای دیدن “قاتل” او، در لحظات آخر رئیس پلیس و تیم حفاظت را وادار کرد که به خبرنگاران بگویند میتوانند از لحظه انتقال اسوالد به خودرو اسکورت تصویربرداری کنند.
مقامهای پلیس دالاس هم میگویند این ازدحام دوربینها و فلاشهای پی در پی آنها و هجوم خبرنگاران به سوی اسوالد در یک لحظه همه برنامههای تیم حفاظت را تحت شعاع قرار داده و ماموران که خود را در میان سیلی از نور فلاش و خبرنگاران پیدا کردند، نتوانستهاند جلوی جک روبی را بگیرند و شاید هم تا آخرین لحظه که او تپانچه را بیرون کشید و شلیک کرد، متوجه او نشده بودند.
گفتگو با عکاس برنده جایزه پولیتزر که در صحنه ترور کندی حاضر بود
هراس روسیه از ترور کندی و عواقب پس از آن
گره مهم دیگر در پرونده ترور جان اف. کندی، ماجرای ارتباط لی هاروی اسوالد با سرویس جاسوسی اتحاد جماهیر شوروی، کگب و یا سازمان ضدجاسوسی کوبا است.
لی هاروی اسوالد که خود را یک مارکسیست میخواند در سال ۱۹۵۹ به مسکو سفر کرده بود و چند سالی آنجا زندگی کرده بود، او همچنین به دنبال کسب تابعیت شوروی یا کوبا بود.
مهمتر از این آن که او تنها چند هفته پیش از ترور جان اف. کندی در سفری شش روزه به مکزیکوسیتی رفته بود.
سفری اسرارآمیز که جفرسون مورلی، گزارشگر سابق روزنامه واشگتن پست که سالهاست درباره ترور کندی تحقیق میکند، میگوید بیصبرانه منتظر است تا در لابهلای اسناد تازه جزئیاتی درباره مدارک سازمان سیا از جزئیات این سفر پیدا کند.
جفرسون مورلی پیش از انتشار اسناد جدید به نشریه “این هوملند سکیوریتی” گفته بود: “آنچه این مدارک میتواند به ما بگوید این است که چه طور مقامهای ارشد سیا در آن ایام به وظیفه خودشان عمل نکردهاند… این که دفتر سیا در مکزیکوسیتی چه اطلاعات، شنود و عکسهایی درباره دیدارهای لی هاروی اسوالد در مکزیکوسیتی داشته است.”
هنوز معلوم نیست که در میان اسناد منتشر شده سیا که بعضی از آنها کدگذاری شده، اطلاعاتی در این باره موجود است و یا بخشی از این اطلاعات در میان آن ۲۰۰ پوشه که سازمان سیا موفق شد دیروز در آخرین لحظات جلوی علنی شدن آنها را بگیرد قرار دارد. با وجود این، تا عصر روز جمعه، محققان توانستد چند برگه مرتبط با این قضیه را شناسایی کنند.
تقویم زمانی چگونگی ترور جان اف. کندی را اینجا بخوانید
در یکی از این اسناد حدود یک هفته بعد از ترور جان اف. کندی کرملین اظهار نگرانی کرده که در غیاب کندی صلحطلب، بعید نیست که یک ژنرال سرخود آمریکایی حملهای اتمی به مسکو را عملی کند.
در سند دیگری تایید شده که لی هاروی اسوالد در خلال سفر شش روزه به مکزیکو سیتی با یک مامور کگب در محل سفارت روسیه دیدار کرده بوده است، ماموری که اکنون این سند نشان میدهد در بخش “خرابکاری و ترور” کگب کار میکرده است.
لی هاوری اسوالد هیچگاه رسما اتهام ترور جان اف کندی را نپذیرفت
مراجعه اسوالد به سفارتهای شوروی سابق و کوبا در مکزیکوسیتی خبر تازهای نیست. علاوه بر این، پیشتر محققان مدعی شده بودند که اسوالد در جریان این سفر علنا از قصد خود برای ترور کندی سخن گفته بوده است.
نکته مهمی که هنوز سندی در حمایت از آن پیدا نشده و یا علنی نشده این است که آیا سازمان سیا از نقشه اسوالد برای ترور کندی خبر داشته؟ و دیگر این که اگر سیا از جزئیات سفر و نیت اسوالد خبر داشته چرا آنها را در اختیار کمیته وارن قرار نداده است.
آن طور که منتقدان میگویند، سازمان سیا از بیم آن که جزئیات فعالیتش در مکزیکوسیتی علنی شود، از تحویل مدارک و مستندات سفر اسلوالد به کمیته وارن خودداری کرده بود.
در آن ایام، مکزیک حامی انقلاب کوبا و فیدل کاسترو بود و سازمان سیا فعالیت گستردهای در این کشور داشت که به نوعی پایگاه رفت و آمد و دیدار آمریکاییان حامی کمونیسم با ماموران شوروی سابق و نهادهای اطلاعاتی کوبا بود.
مسکو معتقد است ترور کندی کار یک نفر نبوده
در سند دیگری که از مکاتبات مقامهای شوروی سابق در میان اسناد ترور جان اف. کندی به چشم میخورد حمایت کرملین از این فرضیه است که “ترور کندی کار یک نفر نبوده” است.
در این سند کارشناسان امنیتی و اطلاعاتی اتحاد جماهیر شوروی آن زمان نتیجه گرفتهاند که “این ترور به دقت برنامهریزی شده بوده و چندین نفر در اجرای آن نقش داشتهاند”.
بخش مهمی از این مدارک مربوط به گزارش کمیته رسمی تحقیق و تفحص از ترور جان اف. کندی است که چند روز پس از مرگ او، به دستور لیندن جانسون، معاون رئیسجمهور که ساعتی پس از ترور کندی رسما جایگزین او شد، به ریاست قاضی ارشد وقت آمریکا، ارل وارن تشکیل شد و در محافل عمومی به کمیته وارنشهرت یافت.
این کمیته که در ۲۹ نوامبر ۱۹۶۳ (یک هفته بعد از ترور کندی) تشکیل شده بود حدود ۱۰ ماه بعد، یعنی در ۲۴ سپتامبر ۱۹۶۴ گزارش ۸۸۹ صفحهای خود را به همراه حدود ۳۰ هزار صفحه ضمایم به لیندن جانسون، معاون کندی که پس از مرگ او رسما به عنوان رئیس جمهور سوگند خورده بود، تحویل داد.
در این گزارش که هنوز پس از ۵۳ سال مورد انتقاد وسیع مورخان و علاقهمندان به تحقیق درباره ترور کندی است، هفت عضو سرشناس این کمیته نتیجه گرفتهاند که لی هاروی اسوالد به تنهایی برای ترور کندی اقدام کرده است.
در کنار ارل وارن، قاضی ارشد ایالات متحده که ریاست این کمیته را بر عهده داشت، کسانی چون جرالد فورد، که یک دهه بعد به عنوان سی و هشتمین رئیس جمهور آمریکا سوگند خورد هم عضو این کمیته تحقیق و تفحص بودند.
اعضای کمیته وارن در سپتامبر ۱۹۶۴ گزارش خود را به لیندن جانسون (وسط راست) دادند؛ در پشت قاضی ارل وارن (وسط چپ) جرالد فورد ایستاد ه که یک دهه بعد سی و هشتمین رئیسجمهور آمریکا شد
رئیس جمهور شماره ۳۶ ‘یک کوکلاکسکلان بود‘
شاید هم حضور جرالد فورد و نقش لیندون جانسون در تشکیل کمیته وارن، ریشه اصلی کشیده شدن پای این دو رئیس جمهور به نظریههای پشت ترور جان اف. کندی بود.
اکنون در یکی از اسناد جدید پلیس فدرال آمریکا، اف بی آی، در گزارشی که سند در حمایت از آن منتشر نشده آورده لیندن جانسون، که تنها حدود دو ساعت بعد از مرگ جان اف. کندی، در مقام معاون او، رسما به جای او نشست و در حضور ژاکلین کندی سوگند ریاست جمهوری ادا کرد، یک کوکلاکسکلان بوده است.
یک از خبرچینهای افبیآی مدعی شده بوده که زیرشاخه کوکلاکسکلانها در ایالت تگزاس مدارکی در دست دارد که ثابت میکند لیندن جانسون، عضو این گروه بوده است.
اگر چه در اسناد تازه منتشر شده مدرکی در حمایت از این گزارش منتشر نشده اما باید منتظر بود که به زودی تئوریهای جدید به نقش مقامهای سابق آمریکا در ترور جان اف کندی بپردازند.
ضارب تنها و قاتل ضارب هم تنها بود
در برابر کسانی که با لحظه شماری برای انتشار باقی مانده اسناد ترور کندی، از کشف واقعیت و تحسین شفافسازی دولتی سخن میگفتند، کسانی هم هستند که میگویند انتشار این یک درصد باقی مانده از مدارک مرتبط با ترور جان اف. کندی احتمالا تغییری “در آنچه میدانیم” به وجود نخواهد داد.
کنث ران، مقاله نویس و محقق آمریکایی که تلاش دارد با انتشار مدارک آکادمیپسند درباره ترور جان اف. کندی، به کشف حقیقت و تمایز آن از نظریههای توطئهگرا کمک کند، قاطعانه میگوید: “همه این قصهها درباره نقش مافیا، نقشه سیا، فیدل کاسترو و جاسوسان کوبایی و غیره را فراموش کنید. جان اف. کندی را لی هاروی اسوالد به تنهایی کشت.ختم کلام.”
“ما آمریکاییها علاقه وافری به سرگرم کردن خودمان با قصهها و فرضیههای توطئه پیرامون ترور کندی داریم. اما مدارک و مستندات نشان میدهد که اسوالد، به تنهایی ترور کندی را ترتیب داد و دو روز بعد هم جک روبی، به تنهایی تصمیم گرفت که اسوالد را بکشد. همین.”
این دقیقا همان نتیجهای است که در ابتدای گزارش کمیته وارن آمده است.
تقویم زمانی چگونگی ترور جان اف. کندی را اینجا بخوانید
با وجود این، آخرین نظرسنجی موسسه گالوپ در این باره نشان می دهد که هنوز تنها حدود ۳۰ درصد از مردم آمریکا باور دارند که ترور کندی کار لی هاروی اسوالد بوده است.
‘اذهان عمومی اقناع نشده’ همان نگرانی است که ۵۴ سال پیش هم رئیس وقت افبیآی به آن اشاره کرده بود. در یکی از اسناد جدید منتشر شده که میتواند جالبتوجهترین آنها هم تلقی شود جی ادگار هوور، رئیس وقت افبیآی اذعان میکند که با مرگ لی هاروی اسوالد، دیگر نمیتوان اذهان عمومی را متقاعد کرد که این سوءقصد کار اسوالد بوده است.
مشکلگشا یا گرهافکن؟
در حالی که کاخسفید انتشار این اسناد را “شفاف سازی” و احترام به “حق دانستن” همگان از “واقعیتهای پیرامون ترور کندی” ارزیابی میکند، بسیاری از پژوهشگران چون لری ساباتو، محقق تاریخ سیاسی در دانشگاه ویرجینیا، میگویند که این اسناد احتمالا بیش از آن که به کشف حقیقت کمک کند به بسط و خلق نظریههای جدید توطئه خواهد انجامید؛ چرا که اولا، بررسی چند هزار صفحه و مطابقت دادن اطلاعات آنها با چندین هزار صفحه مدارکی که پیشتر منتشر شده، کاری زمانبر است و معمولا آنچه به سرعت تیتر اخبار و محافل عمومی میشود، فرضیات بدون پشتوانه قوی و اکثرا در حمایت از همان قصههای قبلی است که “تمایلی عجیب به خیانتآمیز دانستن رویدادها و نسبت دادن آنها به دستهای خارجی دارند”.
لیندن جانسون در حالی که ژاکلین کندی، در سمت چپ او ایستاده، داخل هواپیمای برگشت از دالاس و با همان انجیل جان اف کندی، به عنوان رئیسجمهور جدید سوگند یاد کرد
فراتر از ترور کندی
انتشار جزئیات سفر ضارب کندی به مکزیک و ارتباط او با مسکو میتواند خیلی زود افکار عمومی را یک بار دیگر متوجه حواشی ترور این رئیس جمهور محبوب آمریکاییان کند، اما در حاشیه انتشار آخرین بخش از این اسناد، کسانی چون جفرسون مورلی، به دنبال اسناد دیگری میگردند که میتواند فراتر از مرزهای آمریکا برای همه مردم جهان مهم باشد.
آقای مورلی میگوید که او بیصبرانه منتشر انتشار جزئیات جلسه استماع جیمز انگلتون، رئیس معروف بخش ضداطلاعات سیا در کنگره آمریکا در سال ۱۹۷۵ است تا کتاب خود درباره یکی دیگر از روسای “افسانهای” سازمان سیا را تکمیل کند.
آقای انگلتون که در حد فاصل سالهای ۱۹۵۴ تا ۱۹۷۵ یکی از مقامهای اصلی سیا بود در آن جلسه استماع، به سئوالات نمایندگان کنگره آمریکا پیرامون اتهام “جرایم منتسب به مأموران اطلاعاتی و سوء استفاده آنها از موقعیتشان” در جاسوسی از مردم آمریکا و ترور رهبران خارجی پاسخ داده بود.
انتشار مدارک مرتبط با این استماع تحت سوگند میتواند علاوه بر آشکار کردن بخشهایی از چگونگی ترور کندی، به روشن شدن عملیاتهای دیگری که سازمان سیا در دیگر نقاط جهان انجام میداد کمک کند.
برای درک بیشتر ابعاد جهانی جزئیات این جلسه استماع در حضور کمیته ای متشکل از سناتورهای آمریکایی تحت ریاست فرانک چرچ که در سال ۱۹۷۵ به کمیته چرچ شهرت یافته بود، کافی است به برخی از وقایعی که در آن سالها در داخل و خارج آمریکا روی داد توجه کنیم:
کودتای ۲۸ مرداد در ایران (سرنگونی محمد مصدق، نخست وزیر منتخب مردم ایران – اوت ۱۹۵۳)
ترور پاتریس لومومبا (نخست وزیر منتخب مردم کنگو – ژانویه ۱۹۶۱)
ترور جان اف کندی (رئیس جمهور محبوب آمریکا – نوامبر ۱۹۶۳)
ترور مالکوم ایکس (از رهبران جنبش مدنی سیاهان آمریکا – فوریه ۱۹۶۵)
قتل چه گوارا (از رهبران انقلاب کوبا – اکتبر ۱۹۶۷)
ترور دکتر مارتین لوتر کینگ (رهبر جنبش مدنی سیاهان آمریکا – آوریل ۱۹۶۸)
پاتریس لومومبا، نخست وزیر کنگو با آگاهی و همکاری سیا در سال ۱۹۶۱ به قتل رسید و جسدش در اسید سولفوریک حل شد به اینها اضافه کنید چندین نقشه ترور ناموفق برای کشتن فیدل کاسترو، رهبر انقلاب کوبا که به استناد گفتههای ریچارد هلمز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی در دوره جان اف کندی، سیا دستور اکیدی برای کشتن او داشت و بنابر ادعای فابین اسکالانته، رئیس بازنشسته سرویس ضدجاسوسی کوبا، سیا در دوران رئیسجمهوری کندی دست کم ۴۲ بار برای ترور فیدل کاسترو اقدام کرده بود.
این احتمالا همان بخشی از مدارک محرمانه باقی مانده در آرشیو ملی آمریکاست که کسانی چون فیلیپ شنون، مؤلف کتاب “تاریخ سری ترور کندی” و جفرسون مورلی، که اکنون مشغول نوشتن کتابی درباره رئیس وقت دفتر سیا در مکزیکوسیتی است تقریبا یقین داشتند که افبیآی و سازمان سیا برای جلوگیری از انتشار آن تلاش خواهند کرد.
بیشتر بخوانید:
پاتریس لومومبا؛ نخستوزیری که در اسید حل شد
آیا مجسمه مارتین لوتر کینگ عمدا کج نصب شد؟
مخالفان چه گوارا در زادگاهش به دنبال چه هستند؟
۸۸ درصد از مدارک مربوط به ترور جان اف. کندی در دهه ۹۰ میلادی و پس از تصویب قانونی درباره حق دسترسی عمومی به آنها منتشر شده بود و ۱۱ درصد مابقی هم با حذف بخشهایی که نهادهای امنیتی و اطلاعاتی آنها را سیاه کرده بودند، طی سالهای گذشته علنی شده بود. بنابر این آنچه دیروز بیرون آمده حدود یک درصد باقی مانده بود که سیا و افبیآی در لحظه آخر توانستند جلوی انتشار “شاه بیت” آنها را هم دست کم برای ۱۸۰ روز دیگر بگیرند و شاید بتوان گفت که نتیجه آن شد که از تاج رونمایی شد اما از الماس روی پیشانی آن خبری نبود.
تلاشی تازه برای احیای مذاکرات صلح؛ فرستاده اتحادیه اروپا در افغانستان با پاکستان وارد مذاک
فرستاده ویژه اتحادیه اروپا در افغانستان گفته که برای جان دادن به روند صلح، وارد مذاکره با پاکستان شده. روز سه شنبه رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا هم به اسلام آباد رفت تا مقامهای پاکستانی را تشویق به پیگیری تلاشهای صلح کند. اسماعیل شهامت، خبرنگار ما در کابل میگوید مذاکرات صلح با طالبان عملا به بن بست رسیده و بعید است تلاشهای تازه راه به جایی ببرد.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
روند استخدام معلمان افغانستان ‘به گونۀ گستردهای فاسد است‘
این گزارش به درخواست وزارت آموزش و پرورش تهیه شده، ولی مقامهای وزارت گفته اند که درباره آن “ملاحظاتی” دارند
یک نهاد تحقیقاتی نیمه رسمی در گزارشی اعلام کرده که روند استخدام معلمان در افغانستان “به طور گستردهای فاسد است”.
کمیته مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه با فساد اداری این گزارش را به درخواست وزارت معارف (آموزش و پرورش) تهیه و روز پنجشنبه (۴عقرب/آبان) منتشر کرد.
براساس این گزارش، در حالی که تقاضای استخدام به عنوان آموزگار در مکتبها/مدرسهها بسیار بالا است، استخدام معلمان براساس “شایستهسالاری” نیست، بلکه این کار تحت “فشارهای بیرونی، خویشاوندسالاری و رشوهستانی” صورت میگیرد.
گزارش افزوده که ۷۵ درصد فارغالتحصیلان مراکز تربیت معلم قادر به استخدام در مکاتب نیستند. در گزارش آمده که پرداخت پول در آزمون استخدام، استخدام و ادامه کار بیشتر از سن قانونی معلمان نقش دارد. علاوه برآن، “تعصب جنسیتی” در استخدام معلمان وجود دارد.
- گزارشهای ضدونقیض درباره وجود فساد در آموزش و پرورش افغانستان
- معمای ‘مکتبهای خیالی’؛ معارف افغانستان واقعاً چقدر پیشرفت داشته؟
فساد در روند استخدام معلمان خطرناکترین تهدید در برابر آموزش شاگردان به شمار میرود’
کمیته مشترک نظارت و ارزیابی در بررسی خود از استخدام معلمان در افغانستان نتیجهگیری کرده که “فساد در روند استخدام معلمان خطرناکترین تهدید در برابر آموزش شاگردان به شمار میرود”.
این کمیته همچنین دریافته که روند توزیع کتابهای درسی، امور تدارکاتی و ساختمانسازی مکتبها، برنامه سوادآموزی و پرداخت حقوق ماهانه معلمان نیز به صورت گستردهای به فساد آلوده است.
گزارش این کمیته افزوده که وزارت آموزش و پرورش افغانستان به حدی بزرگ است که “تقریباً غیر قابل مدیریریت” است، چیزی به نظر نویسندگان گزارش زمینهساز افزایش فساد شده است.
آنها از وضعیت نصاب درسی (برنامه درسی) مکاتب نیز انتقاد کرده و در گزارش خود نوشتهاند که حجم این برنامه به حدی سنگین است که بر دوش معلمان سنگینی میکند و تدریس براساس این برنامه در مدت تعیین شده “واقعبینانه” نیست و این امر هم به زمینهسازی فساد کمک میکند.
کمیته مستقل مشترک و ارزیابی در گزارش خود پیشنهاد کرده که برای کاهش فساد در آموزش و پرورش مشارکت محلی مردم افزایش یابد، ساختار تشکیلاتی وزارت آموزش و پرورش کوچکتر شود، برنامه درسی محدودتر شود و دو اداره مستقل برای نظارت از کیفیت آموزش و استخدام معلمان تشکیل شود.
اگرچه در گزارش این کمیته آمده که این تحقیق براساس درخواست اسدالله حنیف بلخی، وزیر آموزش و پرورش انجام شده و نتایج آن هم با او در میان گذاشته شده، اما در اعلامیهای که همزمان با انتشار این گزارش از جانب این وزارت در منتشر شده، آمده که “ما در مورد گزارش ملاحظاتی خود را داریم”.
گزارش بیانگر آن است که برنامه درسی آموزش و پرورش به حدی سنگین است که تدریس آن در مدت تعیین شده “غیرواقعبینانه” است
این اعلامیه افزوده که اگرچه این گزارش را “در کل میپذیریم” اما بعضی از پیشنهادهای آن نیاز به تحقیق بیشتر دارد، برخی موارد دیگر نیاز به منظوری مقامهای بلندپایه و همکاری نهادهای دیگر دارد.
انتقادی که خود وزیر معارف بر این گزارش وارد دانسته این است که نویسندگان گزارش با تشخیص فساد در نمونههای محدود، آن را به کل معارف تعمیم دادهاند.
پژوهشگران کمیته نظارت و ارزیابی این گزارش را براساس مصاحبه با نزدیک به هزار و ۱۰۰ نفر از معلمان، کارمندان و مقامهای وزارت معارف، والدین دانش آموزان و حامیان مالی این وزارت و ۱۶۰ مصاحبه گروهی تهیه کردهاند.
این مصاحبهها در ۱۰ ولایت کابل، بدخشان، بلخ، فاریاب، غزنی، هرات، خوست، بامیان، پنجشیر و ننگرهار انجام شده است. آموزگاران مصاحبهشونده در ۱۳۸ مکتب کار میکنند.
نویسندگان گزارش ۳۶ پرونده فساد را نیز بررسی کردهاند. ارزیابی کلی آنها این است که فساد در دستگاه آموزش و پرورش افغانستان در ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر به عنوان مشکلی ریشهدار وجود داشته و بهبود نیافته است.
پیش از این یک مرکز خبرنگاری تحقیقی در افغانستان نیز مدعی شد که به یک گزارش دولتی درباره فساد گسترده در آموزش و پرورش کشور دست یافته که بیانگر هدر رفتن میلیونها دلار در سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ است.
به گفته این مرکز، در این گزارش به اشرف غنی، رئیس جمهوری ارائه شده، آمده که میلیونها دلار بابت پرداخت حقوق ۴۰ هزار معلم، ساخت هزار مکتب و اجرای حدود ۴۰۰ طرح ساختمانی غیرواقعی شده است.
وزارت معارف افغانستان با داشتن ۲۶۲ هزار کارمند، بزرگترین ساختار تشکیلاتی و ۶۸ درصد کل کارمندان غیرنظامی دولت را در اختیار دارد. در حال حاضر حدود ۹ میلیون شاگرد، ۲۰۰ هزار معلم، ۱۷ هزار مکتب متعلق به این وزارت است و هنوز حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار کودک از آموزش محرومند.
باغهای پسته؛ صحنه رویارویی ایران و آمریکا
زویی توماس بیبیسی
پسته ؛ محصولی که دو کشور ایران و آمریکا سهم عمدهای در تولید و تجارت آن دارند
درگیریهای جهانی قربانیان زیادی دارد، اما اینجا صحبت از پسته است، تجارت پسته به خاطر تنش میان ایران و آمریکا با موانع زیادی رو به رو شده است.
تولید و توزیع پسته در جهان سالانه چند میلیارد دلار درآمد دارد و به دلیل افزایش تقاضای این ماده غذایی، روز به روز هم بر ارزش آن اضافه میشود.
در دهه اخیر ایالات متحده آمریکا و ایران تجارت پسته جهان را در دست داشتهاند و حدود هفتاد تا هشتاد درصد تولید سالانه پسته در اختیار این دو کشور بوده است.
در سالهای اخیر، پسته کاران ایرانی به دلیل فشارهای ناشی از تحریمها، محدودیتها و تعرفهها امکان دسترسی به تسهیلات مالی جهانی را نداشتند.
پسته در لیست کالاهای تحریم شده ایران قرار نداشت، اما به دلیل محدودیتهای بانکی، تجارت برای کشاورزان ایرانی مشکل شده بود.
همه اینها بعد از توافق اتمی میان ایران و قدرتهای جهانی موسوم به “برنامه جامع اقدام مشترک” (برجام) تغییر کرد. توافق با آمریکا و متحدانش، تحریمها را لغو کرد.
این فقط نفت ایران نبود که وارد بازار جهانی شد، بلکه صادرات پسته به بازارهای جهان هم از سرگرفته شد.
تهدید ترامپ
اما روند بهبود شرایط با مشکلاتی رو به رو شده است. به تازگی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که برجام را “بدترین” توافق آمریکا میداند، پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید نکرد.
حالا مسئولیت به کنگره آمریکا سپرده شده تا درباره عملکرد ایران و سرنوشت ماندن یا نماندن آمریکا در این توافق تصمیم بگیرد.
بیش از ۹۰% پسته آمریکا در کالیفرنیا تولید میشود
آقای ترامپ در سخنرانی که در آن تصمیم خود درباره برجام را اعلام کرد، گفت که توافق با ایران “حکومت دیکتاتوری” این کشور را از نظر سیاسی و اقتصادی نجات داد، اما نتوانست مانع پیشرفت این کشور در مسیر ساخت سلاح هستهای شود.
حجت حسنی سعدی، از مسئولان انجمن پسته ایران میگوید که تهدید به برهم زدن توافق هستهای و از سر گرفته شدن تحریمها میتواند برای صنعت پسته ایران به معنای بازگشت به شرایط “رقابت ناعادلانه و نابرابر” باشد.
ریشههای کهن
صنعت پسته در ایران تاریخچهای هزاران ساله دارد. اما پسته کاری در آمریکا در دهه ۱۹۳۰ میلادی با کاشتن بذر پسته ایرانی آغاز شده است.
پستهکاری صنعتی در آمریکا بعد از بحران گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران در سال ۱۹۷۹ میلادی و وضع تحریمهای آمریکا و متحدانش علیه ایران رونق گرفت.
در چند دهه اخیر، حتی در کشورهایی که از ورود پسته ایرانی استقبال میکردند، به دلیل محدودیتهای مالی ناشی از تحریمها برای شرکتهای صادر کننده پسته، شکوفایی صنعت پسته ایران دشوار بوده است.
بر اساس تحقیقات باستانشناسی، اولین شواهد درخت پسته مربوط به ۷ هزار سال پیش از میلاد مسیح در منطقه عراق کنونی بوده است
در این مدت، ایالات متحده آمریکا بازار پستهاش را توسعه داد و کشاورزان بیشتری به ویژه در سراسر کالیفرنیا، به کشت پسته پرداختند.
در سال ۲۰۱۴، موج هوای خشک و گرم در سراسر سواحل غربی آمریکا نیمی از باغهای پسته را تحت تاثیر قرار داد و سود این صنعت را برای سال ۲۰۱۵، زمانی که پستهها فروخته شد، به ۱ میلیارد و چهارصد میلیون دلار کاهش داد.
اما افزایش قیمت پسته در جهان برای پستهکاران ایرانی یک فرصت بود.
رقابت بر سر قیمت
از سال ۲۰۰۲ میلادی قیمت پسته رو به افزایش بوده است. ریچارد ماتویان، مدیر انجمن تجاری پستهکاران آمریکا افزایش آگاهی عمومی درباره مواد غذایی سالم و تقاضای جهانی برای استفاده از تنقلات سالم مانند آجیل را دلیل افزایش قیمت عنوان کرده است.
افزایش تقاضا در کشور چین یکی از عوامل کلیدی رشد صنعت پسته بوده است. به گزارش انجمن پستهکاران آمریکا، از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ واردات پسته از آمریکا به چین ۱۴۶ درصد افزایش داشته است.
اما خشکسالی سال ۲۰۱۴ باعث افزایش شدید قیمت پسته تولیدی کالیفرنیا شد به طوری که قیمت پسته از ۳ دلار برای هر پاوند (۴۵۳ گرم) به بیش از ۵ دلار افزایش پیدا کرد.
در مقابل محصول پسته ایران در آن سال بسیار خوب بود. آنها توانستند در بازارهایی مانند چین با قیمت ۲۰ سنت پایینتر از قیمت پسته آمریکایی به راحتی بازار را از آن خود کنند.
گیاه پسته در هوای گرم و خشک بهتر عمل می آید اما کمبود آب به آن آسیب میزند
محصول خوب پسته در سال ۲۰۱۶ کمک کرد که بازار آمریکا بهبود پیدا کند و قیمت پسته متعادل شود.
اما یک مزیت دیگر ایران که به نقش آن در بازار جهانی کمک میکند، موقعیت جغرافیایی این کشور است.
آقای ماتویان میگوید: “امکان آسان حمل و نقل یکی از مزیتهای ایران است. آنها به راحتی میتوانند بازار را از آن خود کنند و چین مثال خوبی برای این مسئله است.”
گامی دشوار
سود و زیان ایران فقط به تحریمها مربوط نمیشود. ایران میگوید که پسته ایرانی طعم بهتری دارد، چیزی که بسیاری از توزیع کنندگان عمده اروپایی هم آن را تأیید میکنند. با اینکه پسته ایران و آمریکا از یک نوع هستند. (مثلا پسته ترکیه از یک نوع دیگر است).
آمریکا همچنین یک تعرفه ۲۴۱ درصدی بر پسته ایرانی مقرر کرده است، یعنی حتی اگر تحریمها هم وجود نداشته باشد، درهای بازار آمریکا به روی پسته ایرانی بسته است.
کمبود آب مشکل بزرگ دیگری برای ایران است. به گفته آقای سعدی این مسئله بزرگترین مانع بر سر توسعه صنعت پسته است.
بعد از شکوفایی پسته آمریکا در سال ۲۰۱۶، پسته ایران در تجارت جهانی در جایگاه دوم قرار گرفته است.
در وضعیتی که این دو کشور بازار جهانی پسته را به طور مطلق در اختیار گرفتهاند، به نظر میرسد که ایران نیازی به بازگشت ندارد.
اما برای طرفداران پسته در جهان که تعدادشان روز به روز بیشتر میشود، افزایش دسترسی به پسته صادراتی ایران و کاهش قیمتها میتواند یک سرانجام شیرین باشد.
هنرپیشه و مدل نروژی هاروی واینستین را به تجاوز متهم کرد
ناتاشا مالته، هنرپیشه و مدل نروژی
ناتاشا مالته، هنرپیشه و مدل نروژی هاروی واینستین، تهیهکننده سرشناس هالیوود را به تجاوز به خود در هتلی در لندن متهم کرده است.
خانم مالته گفته است که این اتفاق پس از مراسم جوایز بفتا در سال ۲۰۰۸ روی داده است.
- آکادمی اسکار هاروی واینستین را اخراج کرد
- تارانتینو از ادعاهای آزارجنسی علیه تهیهکننده هالیوود خبر داشت
- هاروی واینستین؛ پلیس بریتانیا اتهامهای جنسی جدیدی را بررسی میکند
- ستاره سریال ‘بازی تاج و تخت’ واینستین را به آزار جنسی متهم کرد
ناتاشا مالته در یک نشست خبری در نیویورک گفت که او در جشن پس از مراسم آقای واینستین را دید و تحت فشار مجبور شد به او بگوید که در هتل سندرسن اقامت دارد.
خانم مالته مدعی است که آقای واینستین به در اتاق او کوبیده و پس از آن که وارد اتاق شده به او تجاوز کرده است.
هاروی واینستین پیش از این در بیانیهای تمامی اتهامات سکس بدون رضایت علیه خود را تکذیب کرده است.
ناتاشا مالته در فیلم “این یعنی جنگ” با بازی هنرپیشگانی چون ریس ویترسپون، تام هاردی و کریس پاین حضور داشته و گفته است که هنگامی که واینستین به در اتاق او کوبید، خواب بوده است.
او میگوید از اتاقش شنید که کسی فریاد میزند: “ناتاشا مالته در را باز کن، منم، هاروی واینستین.”
خانم مالته مدعی است وقتی در را باز کرده، آقای واینستین به طور ضمنی به او گفته که سکس، به معنای داشتن نقش در فیلم است و سپس شروع به خودارضایی کرده است.
زنان زیادی هاروی واینستین را به تجاوز و آزار جنسی متهم کردهاند
او میگوید که آقای واینستین سپس او را به عقب رانده و با او سکس داشته که با رضایت او نبوده و واینستین از کاندوم هم استفاده نکرده است.
خانم مالته گفته است در این حین او مانند “یک فرد مرده” بوده و چشمانش را بسته و فقط منتظر مونده بود سکس تمام شود.
او گفته است یک روز بعد فیلمنامهای را دریافت کرد. خانم مالته میگوید این برداشت را داشت که در فیلم “۹” با هنرپیشگی دنیل دیلوئیس، نیکول کیدمن و جودی دنچ با تهیهکنندگی هاروی واینستین بازی خواهد کرد.
خانم مالته میگوید در بازگشت به لسآنجلس، هاروی واینستین از او خواسته بود تا در هتل بورلی هیلز پنینسولا حاضر شود و به او گفته بود که دستیارش هم در این دیدار حضور خواهد داشت.
اما این هنرپیشه نروژی گفته است که وقتی به هتل رفت، هاروی واینستین از او خواست تا با یک زن دیگر سکس سهتایی داشته باشند.
او گفته است از این کار امتناع کرده و وقتی بعدا به هاروی واینستین زنگ زده و بازی در فیلم را رد کرده، این تهیهکننده هالیوود خشمگین شده و او را مورد آزار کلامی قرار داده است.
خانم مالته گفته است از سوی مردان قدرتمند در هالیوود مورد آزار جتسی قرار گرفته، اما آزاری که از واینستین دیده “بدترین” بوده است.
زنان زیادی هاروی واینستین را به تجاوز و آزار جنسی متهم کردهاند.
اعلام “وضعیت اضطراری سلامت عمومی” برای اعتیاد به مواد مخدر در آمریکا
دونالد ترامپ در حال امضای فرمان “وضعیت اضطراری سلامت عمومی”
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، بحران اعتیاد به داروهای مسکن حاوی مواد شبه مورفینی را در کشورش “وضعیت اضطراری سلامت عمومی” عنوان کرد و آن را مایه “شرمندگی ملی” خواند.
روزانه ۱۴۰ آمریکایی بر اثر سومصرف این داروها کشته میشوند. حالا آقای ترامپ از اجرای طرحی برای مقابله با این بحران خبر داده است.
پیشتر رئیس جمهوری آمریکا وعده داده بود که در این خصوص “وضعیت اضطراری ملی” اعلام کند. در آن صورت میتوانست بودجه عمومی آمریکا را به ایالتهایی که با چنین مشکلی دست به گریبانند سرازیر کند. در شرایط موجود فقط کمکهایی از بودجه نهادهای دولتی به ایالتها میرسد.
آقای ترامپ روز پنجشنبه گفت تعداد کسانی که از سومصرف دارو در آمریکا میمیرند از مجموع قربانیان حملات با سلاح گرم و تصادفهای جادهای بیشتر است.
او گفت سومصرف هم اعتیاد به مواد مخدر مثل هروئین را در بر میگیرد و هم اعتیاد به داروهای مسکنی که با نسخه میتوان دریافت کرد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت: “ایالات متحده با فاصله بیشترین مصرف کننده این داروها در جهان است. به نسبت جمعیت بیشترین تعداد قرصهای مسکن اوپیویدی در کشور ما مصرف میشود.”
مقامهای کاخ سفید گفتهاند که رئیس جمهوری از سرپرست وزارت بهداشت خواهد خواست تا “وضعیت اضطراری سلامت عمومی” را اعلام کند و از نهادهای دولتی خواهد خواست تا تلاش کنند تا از تعداد مرگ بر اثر اوپیویدها بکاهند.
مواد اوپیوید که آقای ترامپ از آنها صحبت میکند، مخدرهایی هستند که اثرشان بر مغز همچون مواد مورفین دار است.
برنامه کاخ سفید این است که هزینه لازم را از محل “صندوق اضطراری سلامت عمومی” تامین کند. صندوقی که گزارش شده فقط ۵۷ هزار دلار در آن پول است. مقامهای کاخ سفید میگویند که در بودجه آخر سال میخواهند پول بیشتری به این صندوق بریزند.
منتقدان می گویند دولت باید بیش از امضای فرمان برای مبارزه با اعتیاد کار کند
برنامه دولت آمریکا شامل این موارد هم میشود:
- دسترسی بیماران به خدمات بهداشتی از راه دور تا بتوانند نسخه هایشان را بدون دیدن پزشک تمدید کنند.
- اختصاص بودجه برای کسانی که به دلیل اعتیاد قادر به پیدا کردن شغل نیستند.
- استخدام کسانی توسط وزارت بهداشت که به مناطق دور افتاده سفر کنند و مردم را از مضرات این نوع از اعتیاد آگاه کنند.
- اجازه دهند که ایالت ها، بودجه مبارزه با اچای وی (ویروس انتقال ایدز) را برای مبارزه با این مواد به کار ببرند. چرا که بسیاری از معتادان با استفاده از سرنگهای آلوده به ویروس اچای وی، به این بیماری هم مبتلا میشوند.
موافقان میگویند این حرکت آقای ترامپ به بالا رفتن آگاهی در زمینه اعتیاد کمک میکند. مخالفان اما میگویند بیش از این کاری نمیکند.
بنا به آمار دولتی از سال ۱۹۹۹ مرگ بر اثر مواد مخدر در آمریکا چهار برابر شده است. در سال ۲۰۱۵ تعداد کشته شدگان بر اثر سومصرف مواد به ۳۳ هزار نفر رسید.
مجلس نمایندگان آمریکا طرح نظارت موشکی بر ایران را تصویب کرد
اکثریت قاطع اعضای مجلس نمایندگان آمریکا به طرحی برای نظارت بر برنامه موشکی ایران رای دادند.
این طرح رئیس جمهور را ملزم میکند شرکتهای ایرانی و غیرایرانی درگیر در تامین نیازهای برنامه موشکهای بالستیک ایران را شناسایی و تحریم کند و درباره هر آزمایش موشکی ایران گزارش بدهد.
۴۲۳ عضو مجلس نمایندگان به این طرح رای مثبت دادند و تنها دو نفر مخالف آن بودند و تبدیل شدن آن به قانون تایید سنا و رئیس جمهور را نیز لازم دارد.
ایران میگوید برنامه موشکیاش دفاعی است و حاضر به مذاکره درباره آن نیست.
- محورهای سیاست ترامپ درباره برجام: توپ در زمین کنگره
- درخواست وزیر خارجه بریتانیا از ترامپ: به برجام پایبند بمان
- ترامپ: به تجارت اروپایی ها با ایران اعتراضی نداریم
با خودداری دونالد ترامپ از تایید پایبندی ایران به توافق هستهای، کنگره آمریکا فرصتی دو ماهه دارد تا تحریمهای ایران را بازگرداند.
ناظران سیاسی در آمریکا میگویند به نظر میرسد نمایندگان و سناتورها به جای تحریمهای هستهای، میخواهند بر مسائلی چون برنامه موشکی ایران و حمایتش از حزب الله لبنان تمرکز کنند.
مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه تحریمهای جدیدی علیه حزبالله لبنان وضع کرد و از اتحادیه اروپا هم خواست که این گروه سیاسی را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کند.
هشدار رهبر ایران به نخستوزیر عراق: به آمریکاییها اعتماد نکنید
رهبر ایران در دیدار با حیدر عبادی، نخست وزیر عراق در تهران از تلاشهای عراق برای توسعه روابطش با کشورهای همسایه حمایت کرد، اما در عین حال گفت: “باید مراقب مکر آمریکاییها باشید و هرگز به آنها اعتماد نکنید”.
آیتالله علی خامنهای دولت آمریکا را متهم کرد که داعش را به وجود آورده ولی حالا که این گروه شکست خورده، خود را در مقابل آن نشان میدهد.
نخست وزیر عراق اخیرا در ریاض در یک نشست سهجانبه با وزیر امور خارجه آمریکا و مقامهای ارشد عربستان سعودی شرکت کرد که هدف آن ترمیم روابط عراق و عربستان و تلاش برای مهار نفوذ ایران در منطقه توصیف شد.
+ عبادی: عراق نباید عرصه رقابت ایران و آمریکا باشد
+ اقلیم کردستان عراق: مواضع پیشمرگهها زیر آتش نیروهای دولتی و حشد شعبی است
+ سفر وزیر خارجه آمریکا به عربستان برای مقابله با نفوذ ایران
آقای عبادی قبل از سفر به ایران در گفتوگو با روزنامه واشنگتنپست گفته بود که اجازه نخواهد داد کشورش به عرصه رقابت آمریکا، ایران و قدرت های سنی منطقه تبدیل شود.
او گفته بود که کشورش مایل است با آمریکا و ایران همکاری کند،اما هشدار داده بود: “خواهش میکنم دعوای خود را به عراق نیاورید. آزادید هر جای دیگری این اختلافات را حل کنید”.
رهبر ایران در دیدار با نخست وزیر عراق همچنین از اقدامات دولت عراق برای “دفاع از یکپارچگی و تمامیت ارضی این کشور” حمایت کرد.
به نظر میرسد که اشاره آقای خامنهای به اقدامات دولت مرکزی عراق برای عقب راندن کردها از کرکوک و مناطق اطراف آن و همچنین تلاش برای لغو نتایج همهپرسی اقلیم کردستان عراق باشد.
ایران با این همهپرسی مخالف بود و پس از انجام آن، مرزهای هوایی و زمینی خود را به اقلیم کردستان بست.
پنجاهمین سالگرد ترور کندی: من آنجا بودم
شهر دالاس در آمریکا، در سال ۲۰۱۳، پنجاهمین سالگرد ترور جان اف کندی، رئیس جمهوری سابق آمریکا را گرامی داشت. امیر پیام به همین بهانه، به دیدار باب جکسون، یکی از برجستهترین عکاسان آمریکایی رفته که نیم قرن پیش در روز ترور رئیسجمهوری آمریکا با تیم خبرنگاران همراه او بود و دو روز بعد عکسی تاریخی از لحظه قتل لی هاروی اسوالد، ضارب کندی، به دست جک روبی گرفت. عکسی که برنده جایزه پولیتزر شد
دونالد ترامپ جواب منتقدان جمهوریخواه خود را با “جشن عشق” داد
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا ملاقات خود با سناتورهای حزب جمهوریخواه را “جشن عشق” توصیف کرده است. این درحالی است که چند نفر از اعضای این حزب به رییس جمهوری آمریکا حملات شدیدی کردهاند.
آقای ترامپ با مسخره کردن منتقدان خود در حساب توییتریاش گفت اعضای حزب جمهوریخواه روز سهشنبه در ملاقات با او در کنگره آمریکا سرپا ایستاده و کف زدهاند.
دیدار آقای ترامپ از کنگره روز سه شنبه به شدت زیرسایه انتقادهای دو سناتور جمهوری خواه باب کورکر و جف فلیک قرار گرفته بود.
آقای ترامپ گفته شانس انتخاب مجدد این دو سناتور که در آستانه بازنشستگی هستند صفر است.
رییس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه در کاخ سفید در گفتگو با خبرنگاران گفت: “حزب جمهوریخواه متحد است و افزود ما در آنچه میخواهیم عملی کنیم اتحاد خوبی داریم.”
آقای ترامپ گفت دیدار روز سهشنبهاش با جمهوریخواهان، به جز باب کورکر و جف فیلک، “جشن عشقی” بوده که با کف زدن ایستاده حضار به احترام رییس جمهوری و طرح ایدههایی خوب برگزار شده است.
رییس جمهوری آمریکا دلیل کنار رفتن این دو سناتور منتقد را نداشتن شانس برای انتخاب مجدد دانست.
روز سه شنبه سناتور فلیک در صحن سنا سخنرانی استعفای خود را با حملات انتقادی شدیدی به رییس جمهوری آمریکا همراه کرد.
سناتور جف فلیک از ایالت آریزونا گفت: “رفتار بیخردانه، مشمئزکننده و همراه با بی نزاکتی” در راس دولت آمریکا خطری برای دمکراسی است.
سناتور فلیک پیش از اعلام تصمیم خود در صحن سنا، به روزنامه “آریزونا ریپابلیک” گفت: “احتمالا در حال و هوای فعلی حزب جمهوری خواه جایی برای جمهوری خواهی مثل من وجود ندارد.”
او در نطق خود در صحن سنا گفت از انتقاد کردن از رئیس جمهور لذت نمی برد اما احساس می کند “باید براساس وظیفه و وجدان چنین کند.”
او گفت: “ما هرگز نباید تضعیف مرتب و روزمره معیارها و آرمان های دمکراتیک خود را ‘عادی ‘ قلمداد کنیم.”
او گفت از “بی اعتنایی فاحش به حقیقت و راست کرداری، تحریک های بی خردانه، اغلب به دلایل کودکانه و شخصی” افسوس می خورد.
او افزود: “من فرزندان و نوه هایی دارم که باید به سوالاتشان پاسخ دهم، بنابراین آقای رئیس جمهور شریک جرم شما نخواهم بود.”
آقای ترامپ روز چهارشنبه گفت سناتور فلیک حتی پیش از اینکه رییس جمهوری را بشناسد علیه او بوده است و افزود تصمیم آقای فلیک برای شرکت نکردن دوباره در انتخابات را تصمیمی در جهت منافع این سناتور خواند.
آقای ترامپ گفت “او از این راه میتواند تا حدی با آبرو کناربرود و من برایش آرزوی موفقیت میکنم.”
سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید نیز تلویحا گفت آقای فلیک قادر به پیروزی دوباره در انتخابات نبوده و از این رو تصمیم درستی برای کنارهگیری گرفته است.
سناتور فلیک درپی سخنرانی خود در سنا، با انتشار یادداشتی در روزنامه واشنگتن پست نوشت: نظام ما به یک بیماری مسری مبتلاست. نباید بیش از این ساکت بمانیم و صرفا منفعلانه شاهد این فاجعه باشیم، گویی منتظریم کسی دیگر جلوی آن را بگیرد.
این سناتور جمهوریخواه از مدتها پیش از منتقدان آقای ترامپ بوده است و در کارزار انتخاباتی نیز از او حمایت نکرد.
آقای فلیک در کتابی که تابستان منتشر شد رییس جمهوری آمریکا را به انقباض عضلانی دم مرگ حزب جمهوری خواه تشبیه کرد.
سناتور فلیک اغلب در سنا هم جهت با حزب جمهوریخواه رای داده است با این همه نسبتا دیدگاههای میانهرویی دارد و منتقد راهی است که حزب جمهوری خواه با رهبری دونالد ترامپ درپیش گرفته است.
آنتونی زورکر- تحلیلگر بیبیسی- واشنگتن
سناتورهای آمریکایی روز سهشنبه روی سرشان هم میایستادند چندان تفاوتی نمیکرد . درهر حال دو صد گفته چون نیم کردار نیست.
درحالی که سناتور باب کورکر و جف فلیک میگویند سناتورهای هم حزبشان در سکوت منتقد عملکرد آقای ترامپ درجایگاه رییس جمهوری اند، عمل چندانی از این منتقدان خاموش به چشم نمیآید.
درواقع به نظر میرسد اکثر آنها هنوز همان شیوه قبل را پیش گرفتهاند و به دنبال این هستند که با حفظ اکثریت تخفیفهای مالیاتی گستردهای را از تصویب بگذرانند.
واقعیت این است که مخالفت با رییس جمهوری در زمین جمهوریخواهان بیشتر ژست سیاسی است و برای جمهوریخواهان آنچه مهم است تصویب قانونی اولویتهایشان است.
در موضوعات محل مناقشه مثل مهاجرت یا تجارت، به نظر میرسد جمهوریخواهان میخواهند دونالد ترامپ از اختیارات ریاست جمهوری استفاده کند.
جورج بوش پدر از هنرپیشهای که او را به آزار جنسی متهم کرده عذرخواهی کرد
خانم لیند گفته است این حادثه در سال ۲۰۱۴ روی داده است.
جورج بوش پدر، رییس جمهوری سابق آمریکا که در ۹۳ سالگی به سرمیبرد، از اینکه باعث آزار یک هنرپیشه شده است عذرخواهی کرد.
خانم لیند گفته بود هنگامی که در واشنگتن دربرنامه ای مرتبط به شوی تلویزیونی “جاسوسهای واشنگتن” عکس مشترکی با آقای بوش انداخته، رییس جمهوری سابق باسن او را از روی صندلی چرخدارش لمس کرده و جوک رکیک گفته است.
خانم لیند یکی از هنرپیشههای این شوی تلویزیونی است.
هثرلیند، هنرپیشهای است که ابتدا ادعای آزار جنسی را در حساب اینستاگرام خود مطرح کرد اما کمی بعد آن را حذف کرد.
سخنگوی آقای بوش گفته است این حرکت رییس جمهوری آمریکا تلاشی برای شوخی بوده و او تحت هیچ شرایطی آگاهانه درپی آزار کسی نبوده و “صمیمانه و صادقانه” از این موضوع عذرخواهی میکند.
جورج بوش پدر درسالهای ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۳ رییس جمهوری آمریکا بود و درحال حاضر به بیماری پارکینسون مبتلاست.
خانم لیند گفته است تصویری که باراک اوباما را درحال دست دادن با جورج بوش پدر نشان میدهد او را آزرده کرده است
خانم لیند گفته است رییس جمهوری سابق آمریکا با او دست نداده اما زمانی که لارا بوش کنارش ایستاده بوده باسن او را لمس کرده است.
خانم لیند این پست را با هشتگ #منهم یا #METOO منتشر کرده است که اخیرا درشبکههای اجتماعی برای طرح آزار جنسی زنان استفاده میشود.
خانم لیند نوشته از اینکه میتواند از قدرتش استفاده کند و از این نظر تفاوتی با رییس جمهوری آمریکا ندارد آرامش میکند.
او افزوده قدردان شجاعت زنان دیگری است که خاموش نماندهاند و از تجربیات خود نوشتهاند.
‘پرونده روسیه’ ترامپ با حمایت مالی دموکراتها و کارزار هیلاری کلینتون منتشر شده
براساس گزارش رسانههای آمریکایی کارزار انتخاباتی خانم کلینتون و کمیته ملی حزب دموکرات شرکت اطلاعاتی امنیتی فیوژن جیپی را استخدام کرده بودند تا اطلاعات مخربی را علیه آقای ترامپ جمعآوری کند
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا میگوید قربانی تلاش غیراخلاقی حزب مخالف برای پروندهسازی علیه خود شده است.
اواخر کارزار انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ ادعاهای ثابت نشدهای مبنی بر وجود ویدیویی مطرح شد که گفته می شد دونالد ترامپ را همراه با تنفروشان در هتلی در مسکو نشان میدهد.
براساس گزارشهایی که تازه منتشر شده، کارزار انتخاباتی هیلاری کلینتون و کمیته ملی حزب دموکرات حامی مالی این تحقیقات بودهاند.
آقای ترامپ روز چهارشنبه در حساب توییتر خود نوشت: “اینجا، قربانی رییس جمهوری است.”
براساس گزارش رسانههای آمریکایی کارزار انتخاباتی خانم کلینتون و کمیته ملی حزب دموکرات شرکت اطلاعاتی امنیتی فیوژن جیپی را در آوریل سال ۲۰۱۶ استخدام کرده بودند تا اطلاعات مخربی را علیه آقای ترامپ جمعآوری کند.
شرکت فیوژن جیپی که در واشنگتن پایتخت آمریکا مستقر است، به نوبه خود کریستوفر استیل، جاسوس سابق بریتانیایی را که پیشتر در زمینه روسیه فعالیت میکرد برای کار روی پرونده استخدام کرده بود.
در این پرونده به نقل از منابع بینام آمده بود که آقای ترامپ درطول کارزار انتخاباتی با مقامهای روسیه تبانی کرده است.
در این پرونده همچنین ادعا شده بود که نهاد اطلاعاتی کرملین، از دونالد ترامپ در هنگام وقت گذرانی با تنفروشان در هتل ریتزکارلتون مسکو تصویربرداری کرده و ممکن است در صورت انتخاب او به ریاست جمهوری، از آن تصاویر برای باجگیری از رئیس جمهوری استفاده کند.
آقای ترامپ، که بلافاصله بعد از منتشر شدن این خبر آن را جعلی خوانده بود، امروز چهارشنبه ۲۵ اکتبر (۳ آبان) در گفتگو با خبرنگاران گفت این گزارش نشان میدهد اتهامات علیه او درباره ارتباط با روسیه دروغ است.
حق نشر عکسPAImage captionکریستوفر استیل، جاسوس سابق بریتانیایی، پرونده ارتباط دونالد ترامپ با روسیه را تهیه کرده است
تحقیقات مرتبط با پرونده ترامپ، ابتدا با حمایت مالی یک شرکت مشاوره جمهوریخواه درجریان بود اما بعد از نامزدی رسمی آقای ترامپ از سوی حزب جمهوریخواه متوقف شد.
براساس گزارشها در پی این توقف، کارزار انتخاباتی خانم کلینتون حمایت مالی از تحقیقات را برعهده گرفت.
سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید در حساب توییتر خود نوشت: “رسوایی واقعی روسیه؟ کارزار انتخاباتی کلینتون از پرونده جعلی روسیه حمایت مالی کرده و بعد به دروغ و پنهانکاری متوسل شده است.”
کمیته ملی حزب دموکرات گفته است رهبری تازه این حزب هیچ نقشی در تهیه پرونده ترامپ نداشته است.
یک سخنگوی این کمیته به روزنامه واشنگتن پست که برای اولین بار خبر را منتشر کرد گفت: “اجازه بدهید صریح باشیم، تحقیقات جدی فدرال درباره ارتباط کارزار انتخاباتی آقای ترامپ با روسیه درجریان است و مردم آمریکا حق دارند بدانند چه اتفاقی افتاده است.”
برخی از یافتههای تحقیقات کریستوفر استیل، در تابستان ۲۰۱۶ همزمان با تحقیقات افبیآی درباره ارتباط احتمالی مشاوران آقای ترامپ با کرملین در واشنگتن منتشر شد.
در حال حاضر رابرت مولر، رییس سابق افبیآی به عنوان مسئول ویژه، به همراه چند کمیته کنگره مشغول تحقیق دراین زمینه هستند.
آنتونی زورکر- تحلیلگر بیبیسی- واشنگتن
از ابتدای تاریخ انتخابات دموکراتیک، کارزارهای انتخاباتی احزاب در کار پیداکردن اطلاعات مخرب درباره رقبای خود بودهاند. انتخاب درست در “تحقیق راجع به گروه مخالف” و طرح آن در زمان مناسب میتواند در رقابتهای نزدیک انتخاباتی تعیین کننده باشد.
به همین دلیل، اینکه حامیان یک نامزد جمهوریخواه درپی جمعآوری اطلاعاتی درباره دونالد ترامپ در جریان انتخابات مقدماتی حزب بودهاند یا حزب دموکرات با نزدیک شدن انتخابات سراسری حمایت مالی از پرونده را برعهده گرفته، چندان تعجبی ندارد.
آنچه غیرمعمول است و احتمالا شک محافظهکاران و مسئولان تحقیق را برخواهد انگیخت این است که بعد از انتخابات و شکست هیلاری کلینتون، افبیآی پلیس فدرال آمریکا حمایت مالی از این تحقیقات را برعهده گرفته است.
به نظر نمیرسد درست باشد که دولت آمریکا در موضوعی با این حساسیت، یعنی نفوذ یک کشور خارجی در کارزار انتخابات ریاست جمهوری، کار را به کس دیگری بسپارد.
تا امروز اتهامات زیادی در دو سوی شکاف سیاسی آمریکا در این زمینه مطرح شده که هر کدام به نحوی افبیآی را متهم به سیاسیکاری میکنند. گزارشهایی از این دست، به از میان رفتن تردیدها کمک چندانی نخواهند کرد.
بیشک از این گزارشها، برای زیرسوال بردن نتیجه تحقیقاتِ جاری درباره ارتباط آقای ترامپ و روسیه استفاده خواهد شد. خواه این تحقیقات به پرونده مشهور ارتباطی داشته باشد و خواه نه.
شهروندان سنگاپور ‘دارای قویترین گذرنامه در دنیا هستند‘
بر اساس تازهترین گزارش که توسط شاخص جهانی گذرنامه ( Passport Index) ارائه شده، دارندگان گذرنامه سنگاپوری با داشتن قویترین گذرنامه در جهان میتوانند بدون نیاز به گرفتن ویزا یا با گرفتن ویزا در مبادی ورودی به بیشترین تعداد کشورها سفر کنند.
بر این اساس تعداد کشورهایی که شهروندان سنگاپوری بدون نیاز به طی کردن مراحل اخذ ویزا میتوانند به آنها وارد شوند به ۱۵۹ کشور است.
این اولین باری است که یک کشور آسیایی عنوان دارنده قویترین گذرنامه جهان را از آن خود کرده است.
- با گذرنامه ایرانی به کدام کشورها میتوان بدون ویزا سفر کرد؟
- بهترین کشورها برای مهاجرت کاری کدامند؟
- شهرهایی که دیگران را با آغوش باز به مهاجرت دعوت میکنند
سنگاپور از زمان کسب استقلال در سال ۱۹۶۵ میلادی، قدرت گذرنامه خود را افرایش داده است.
در رتبهبندی جدید، دارندگان گذرنامه آلمانی دوم با امکان ورود بی ویزا به ۱۵۸ کشور رتبه دوم جهانی را دارا هستند.
گذرنامه کشورهای سوئد و کره جنوبی بطور مشترک رتبه سوم را از آن خود کردهاند.
بریتانیا و آمریکا در این رتبهبندی به ترتیب رتبههای چهارم و ششم قویترین گذرنامههای دنیا را به خود اختصاص دادهاند.
در این رتبه بندی گذرنامه افغانستان در انتهای لیست (نود و چهارم) قرار دارد و دارندگان آن میتوانند بدون اخذ ویزا یا با گرفتن ویزا در مبادی ورودی فقط به ۲۲ کشور وارد شوند.
گذرنامه ایرانی جایگاه هشتاد و نهم را در این رتبه بندی دارد و ارزش برابری یا گذرنامه کشورهای سودان، نپال و سریلانکا دارد.
شهروندان ایرانی میتوانند بدون اخذ ویزا یا با گرفتن ویزا در مرز ورودی کشورها به ۳۶ کشور مسافرت کنند
بر این اساس شهروندان ایرانی میتوانند به ۳۶ کشور بدون اخذ ویزا یا با گرفتن ویزا در مرز ورودی کشورها، مسافرت کنند.
ترکیه، ارمنستان، گرجستان، مالزی و ونزوئلا از کشورهایی هستند که دارندگان گذرنامه ایرانی به این طریق میتوانند به آنها سفر کنند.
از دیگر کشورهایی که دارندگان گذرنامه ایرانی میتوانند بدون گرفتن ویزا در مبدا(ایران) به آنها سفر کنند میتوان به کامبوج، کیپ ورد، کومور، جیبوتی، گینه بیسائو، گویان، لائوس، موریتانی، موزامبیک، سومالی و تانزانیا اشاره کرد.
در اوت ۲۰۱۷ ، دولت صربستان لایحهای را تصویب کرد که براساس آن شهروندان ایرانی میتوانند بدون نیاز به گرفتن ویزای توریستی به آن سفر کنند.
ولیعهد عربستان می گوید به دنبال ‘بازگرداندن اعتدال اسلامی’ به کشورش است
اظهارات اخیر ولیعهد عربستان در شرایطی صورت گرفته که طی دهههای اخیر، این کشور به حمایت و پیشبرد قرائتی تندرو از اسلام شهرت یافته است
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی وعده داده به روند اصلاحات در کشورش را، از جمله در زمینه آزادیهای دینی ادامه دهد و انقلاب اسلامی ایران را عامل افراطگرایی چند دهه اخیر در کشورش دانسته است.
ولیعهد عربستان سعودی، که در مقام نایب اول نخست وزیر مسئولیت اداره روزمره امور این کشور را نیز برعهده دارد، در مصاحبه با روزنامه گاردین، چاپ لندن، گفته است که در صدد است “اعتدال اسلامی” را به کشور بازگرداند و از جامعه جهانی خواسته تا در “ایجاد جامعه باز، در تواناسازی شهروندان و جلب سرمایهگذاری خارجی” به عربستان کمک کند.
ولیعهد سی و دو ساله عربستان، که از او با عنوان طراح اصلاحات اخیر در آن کشور نام برده میشود، افراطگرایی دینی در کشورش را غیرطبیعی و نتیجه انقلاب ایران دانسته است. وی مدعی شده: “آنچه طی سی سال گذشته وجود داشته، شرایط عادی عربستان سعودی نبوده. آنچه طی سی سال گذشته در خاورمیانه دیده شده، خاورمیانه طبیعی نبوده است بلکه بعد از انقلاب ایران در سال ۱۹۷۹، میخواستند این الگو را در کشورهای مختلف از جمله عربستان سعودی پیاده کنند و ما نمیدانستیم چگونه با این پدیده برخورد کنیم و این معضل به تمامی جهان گسترش یافت.” وی افزوده است: “حالا زمان آن فرارسیده که از شر این وضعیت خلاص شویم.”
محمد بن سلمان گفته که هدف از اصلاحات در عربستان “صرفا به معنی بازگشت به اعتقاداتی است که همواره دنبال میکردیم.” وی با یادآوری اینکه بیش از ۷۰ درصد جمعیت عربستان زیر ۳۰ سال سن دارند، افزوده: “صراحتا باید گفت که ما در نظر نداریم سی سال دیگر از عمرمان را صرف مبارزه با افکار افراطی کنیم، ما حالا و فورا این افکار را نابود میکنیم.”
بیشتر بخوانید:
- + زنان عربستان سعودی حق رانندگی پیدا می کنند
- +ام کلثوم بعد از سه دهه در تلویزیون سعودی ظاهر شد
- +پادشاه عربستان سعودی ولیعهد جدیدی منصوب کرد
- +رهبران عربستان سعودی راهی را میروند که شاه ایران رفت؟
برخی تحولات اخیر عربستان سعودی، در گدشته قابل تصور نبود
طی دهههای اخیر، عربستان سعودی به حمایت و پیشبرد قرائتی از اسلام شهرت یافته که بسیاری آن را حامی و مبنای اعتقادی اسلامگرایان تندرو دانسته و حتی عربستان سعودی را خاستگاه این گروهها معرفی کرده اند..
ولیعهد سعودی از زمان انتصاب به ولیعهدی و نیابت اول نخست وزیری در پنج ماه پیش، بر انجام مجموعه ای از اصلاحات تاکید داشته که به گفته ناظران، از لحاظ تحولات فرهنگی و ایجاد انگیزههای اقتصادی، در گذشته قابل تصور نبود. وی با اتکا به گروهی از فنسالاران، یک برنامه پانزده ساله را برای متحول کردن تمامی ابعاد زندگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی عربستان تدوین کرده که به حمایت جمعیت جوان این کشور متکی است.
به نوشته گاردین، یکی از اقدامات محوری ولیعهد سعودی شکستن ائتلاف با روحانیون سنتگرایی بوده که شکلدهنده شخصیت فرهنگی جامعه سعودی و رفتار خاندان حکومتی بودهاند. نتیجه جدایی از این گروه از روحانیون، اجرای اقداماتی در زمینه های اجتماعی بوده که از جمله، شامل تصویب حق رانندگی برای زنان، پخش موسیقی با صدای زنان از تلویزیون دولتی و و عده گسترش آزادیهای اجتماعی شده است.
ولیعهد سعودی در صدد کاهش و حذف وابستگی اقتصادی به نفت از طریق توسعه بخشهای دیگر اقتصاد است
در جنبه اقتصادی نیز، ولیعهد سعودی برنامهای با هزینه پانصد میلیارد دلار را برای توسعه این کشور تدوین کرده که از جمله شامل ایجاد یک منطقه اقتصادی است که عربستان سعودی، مصر و اردن را در بر خواهد گرفت. هدف از این برنامه، قطع وابستگی اقتصادی عربستان به عواید نفتی است. هرچند کارشناسان معتقدند که برای تحقق این هدف، تحولات گستردهتری در جنبه های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ضرورت دارد.
محمد بن سلمان گفته است که بدون “ایجاد یک قرارداد اجتماعی بین شهروندان و دولت” برنامه بازسازی اقتصادی به جایی نخواهد رسید. مشاوران ولیعهد سعودی تاکید کرده اند که در نخستین گام، باید شهروندان در انتخاب شیوه زندگی خود از آزادی عمل مناسب برخوردار شوند و سختگیریهای دهههای اخیر از میان برداشته شود.
انتظار میرود طی ده سال آینده، دست کم پنج میلیون جوان جویای کار وارد بازار کار عربستان شوند و ایجاد اشتغال مفید برای این افراد بدون تحولی اساسی در اقتصاد این کشور و برخورداری از منابع مالی و انسانی لازم برای آن امکانپذیر نخواهد بود.
روزنامه گاردین یادآور شده است که صندوق سرمایهگذاری دولتی عربستان در حال حاضر از حدود ۲۳۰ میلیارد دلار منابع برخوردار است و دولت سعودی انتظار دارد فروش ۵ درصد سهام شرکت نفتی آرامکو، چند صد میلیارد دلار دیگر را نصیب خزانه دولت کند.
طرح عربستان سعودی برای دگرگون کردن چهره عربستان
ولیعهد عربستان سعودی از طرحی پرده برداشت که نه تنها اقتصاد این کشور بلکه چهره عربستان سعودی را هم دگرگون میکند. بنابراین طرح قرار است پانصد میلیارد دلار در امتداد کرانه دریای سرخ سرمایهگذاری شود تا هم عربستان از درآمد نفت بینیاز شود و هم سرزمینی سرسبز در این کشور خشک پدیدار گردد. برای اجرای این طرح سرمایهگذاران بزرگ جهان از دیروز در ریاض گردآمدهاند و محمد بن سلمان میزبان همایشی است که در آن علاوه بر سرمایه و پول، از اسلام و آینده سیاسی کشورش هم سخن گفته. مهرداد فرهمند گزارش میدهد.
هشدار ارتش عراق برای حمله به آخرین پایگاه داعش در قائم
از شهر قائم در مرز سوریه و عراق
ارتش عراق با پخش برگههایی بر فراز شهر قائم به مردم هشدار داده که بهزودی حمله علیه نیروهای گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش آغاز خواهد شد.
شهر قائم در استان انبار و نزدیکی مرز سوریه٬ از آخرین پایگاههای داعش در عراق است.
در این اطلاعیه به مردم هشدار داده شده کسانی که به داعش پیوستهاند٬ فوری سلاح بر زمین بگذارند و تسلیم شوند. ارتش عراق همچنین خطاب به مردم گفته که “نیروهای امنیتی به نجات شما میآیند.”
نیروهای داعش تقریبا تمام پایگاههای مهم خود در عراق را از دست دادهاند و حضور آنان به این منطقه دورافتاده در غرب عراق محدود شده است.
با از دست دادن رقه در سوریه و موصل در عراق٬ داعش مهمترین پایگاههای خود را از دست داده است.
- اعلام پیروزی رسمی نیروهای دمکراتیک سوریه در رقه
- عراق: موصل آزاد شد
- ابوبکر بغدادی در نوار صوتی پیام داد
داعش هفته گذشته بعد از چهار ماه کشاکش در رقه٬ با از دست دادن پایتخت خود در سوریه٬ شکست بزرگی متحمل شد.
نیروهای دمکراتیک سوریه متشکل از ائتلاف کردهای تحت حمایت آمریکا در بازپسگیری رقه از داعش نقش کلیدی داشتند.
ابوبکر بغدادی٬ رهبر داعش که در سال ۲۰۱۴ در شهر موصل اعلام خلافت اسلامی کرد٬ کمتر از یک ماه پیش بعد از شکست در موصل٬ در نوار صوتی اعلام کرد زنده است.
تخمین زده میشود که حدود ۴۰ هزار نیروی خارجی از سراسر دنیا به داعش پیوسته باشند. بخش زیادی از آنان در صورت شکست داعش و از دست دادن پایگاههای نظامی٬ راهی کشورهایشان خواهند شد که این موضوع باعث نگرانی در اروپا شده است.
بیبیسی به دلیل آزار کارکنان بخش فارسی از سوی مقامهای ایران به سازمان ملل شکایت کرد
بیبیسی از اقدام قضایی مقامهای ایران علیه بیش از ۱۵۰ نفر از کارکنان فعلی و سابق بخش فارسی بیبیسی به سازمان ملل متحد شکایت کرده است.
بیبیسی امروز چهارشنبه ۲۵ اکتبر (سوم آبان) در بیانیهای اعلام کرد که این شکایت را از طرف کارکنان بیبیسی فارسی و با قید فوریت به دیوید کی، گزارشگر ویژه حمایت و ترویج حق آزادی بیان و عقیده و همین طور عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران تحویل داده است.
بیبیسی میگوید شکایت به سازمان ملل در پی آن صورت گرفته که مقامهای ایران تحقیقاتی کیفری علیه ۱۵۲ نفر از کارکنان فعلی، سابق و همکاران بیبیسی فارسی به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» آغاز کردند.
بر اساس قراری که دادگاهی در تهران صادر کرده داراییهای این گروه از کارکنان بیبیسی فارسی مسدود شده و آنها از فروش داراییهایی خود مانند ملک و حتی خودرو در ایران محروم شدهاند. این ممنوعیت، در مواردی همچون اموالی که از خانواده به ارث میرسد، بر اعضای خانواده این کارکنان هم اثر میگذارد و آنها را نیز از فروش و تقسیم این اموال محروم میکند.
بیانیه بیبیسی این اقدام را محروم کردن کارکنان بیبیسی فارسی از “حقوق اولیه انسانی” خوانده و گفته است که این کار با قانون اساسی ایران هم مغایرت دارد.
دیوید کی، گزارشگر ویژه سازمان ملل به خبرنگار بیبیسی فارسی در نیویورک گفت: “به تازگی شکایتی رسمی از طرف بیبیسی دریافت کردیم که روزنامهنگاران بیبیسی و خانواده آنها به خاطر کارشان که روزنامهنگاری است در پنج تا نه ماه گذشته و شاید هم بیشتر زیر فشار قابل ملاحظهای قرار داشتند. ما مثل هر مسئله دیگری این موضوع را به دولت ایران اطلاع دادیم و به طور مستقیم با دولت ایران در این باره گفتوگو خواهیم کرد… ما نگرانی عمیق خود را در این مورد به دولت ایران در چند روز گذشته ابراز کردیم.”
جمهوریخواهان کنگره آمریکا در باره اوباما و کلینتون تحقیق میکنند
دوین نونس، رئیس جمهوریخواه کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا از هواداران سرشناس دونالد ترامپ است
جمهوریخواهان کنگره آمریکا گفتهاند در باره قرارداد اورانیوم با روسیه در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما و نامههای هیلاری کلینتون، نامزد شکست خورده حزب دموکرات در انتخابات ۲۰۱۶ تحقیق خواهند کرد.
یک کمیته ویژه در باره نحوه تائید فروش یک شرکت در دولت اوباما به روسیه که طی آن یک شرکت دولتی روسیه کنترل ۲۰ درصد موجودی اورانیوم آمریکا را در دست گرفت تحقیق خواهد کرد و کمیته دیگر به تحقیق در باره تصمیم پلیس فدرال آمریکا برای پیگیری نکردن اتهامها علیه هیلاری کلینتون در باره ایمیلهایش خواهد پرداخت.
- ضریب هوشی ترامپ چقدر است؟
- باراک اوباما و جورج بوش از ترامپ انتقاد کردند
- یک سناتور دیگر جمهوری خواه رفتار ترامپ را محکوم کرد
- داماد ترامپ در مکاتبات کاخ سفید از ایمیل شخصی استفاده کرده است
دموکراتهای آمریکا این اقدام جمهوریخواهان را تلاش برای انحراف اذهان عمومی دانستهاند.
دو موضوعی که جمهوریخواهان کنگره قصد تحقیق در باره آن را دارند، از موضوعهایی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا بارها از بیتوجهی به آن شکایت کرده است.
شماری از دستیاران آقای ترامپ در زمان انتخابات، از سوی کنگره در باره اتهام تبانی با روسیه بر سر انتخابات ریاستجمهوری سال پیش تحت تحقیق هستند.
این اتهامها عمدتا به دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا مربوط میشود و سنای این کشور به همراه مجلس نمایندگان به طور مشترک در حال تحقیق در این باره هستند.
باب گودلات، رئیس کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا و تری گاودی، رئیس کمیته نظارتی آغاز تحقیقات درباره دولت پیشین را اعلام کردند.
آنها گفتند “سئوالهای برجستهای” در باره تحقیقات افبیآی از مساله ایمیلهای خانم کلینتون وجود دارند.
در زمانی که هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا بود، او بر خلاف قوانین فدرال از سرور شخصی برای نگهداری ایمیلهای کاری استفاده میکرد.
این دو گفتند مایلند بدانند چرا جیمز کومی، رئیس پیشین افبیآی در زمان انتخابات، در باره ماجرای ایمیلهای هیلاری کلینتون سخن گفت اما در باره مشاوران ترامپ و ماجرای روسیه هیچ اشارهای نکرد.
- توضیح رئیس اف بی آی راجع به اعلام تحقیق از ایمیل های کلینتون قبل از انتخابات
- دلیل نفرت از هیلاری کلینتون چیست؟
همچنین دوین نونس، رئیس جمهوریخواه کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا گفت در باره فروش یک شرکت کانادایی فعال در زمینه معدن که معادنی در غرب آمریکا دارد تحقیق خواهد شد.
شرکت “اورانیوم وان” که یک پنجم منابع اورانیوم آمریکا را در اختیار دارد، هفت سال پیش توسط شرکت “روساتم” که یک شرکت دولتی است، خریداری شد.
وزارت امور خارجه آمریکا در زمان هیلاری کلینتون در تائید این قرارداد فروش نقش داشت.
سایت خبری هیل هفته پیش گزارش داد که در زمان فروش این شرکت، پلیس فدرال آمریکا در حال تحقیق در مورد ادعای تلاش روسیه برای تاثیرگذاری در صنعت هستهای آمریکا از طریق اخاذی و رشوه بوده است.
سایت هیل و روزنامه نیویورک تایمز گزارش دادهاند که مقامهای هستهای روسیه و مدیرعامل شرکت “اورانیوم وان” میلیونها دلار به بنیاد خیریه کلینتون کمک مالی کردهاند.
آقای نونس به خبرنگاران گفته است “اگر تحقیقاتی از سوی افبیآی و وزارت دادگستری در جریان بوده یا نبوده، چرا کنگره از آن اطلاع نداشته است.”
آقای ترامپ هم هفته پیش تلاش کرد با توییت در این باره اذهان عمومی را به سوی آن هدایت کند.
خانم کلینتون روز دوشنبه در مصاحبهای، ادعاهای مربوط به شرکت معدنی اورانیوم را “مزخرف” خواند.
درخواست وزیر خارجه بریتانیا از ترامپ: به برجام پایبند بمان
بوریس جانسون، وزیر امور خارجه بریتانیا از دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا خواسته که دوراندیشی به خرج دهد و به توافق جامع هستهای با ایران پایبند بماند. او گفته که این توافق “خلاقیت دیپلماتیکی” را نشان میدهد که میتواند بحران هستهای شبه جزیره کره را هم حل کند.
آقای جانسون امروز دوشنبه اول آبان در یک سخنرانی در لندن ایران را کشوری بزرگ با ۸۰ میلیون جمعیت خواند که جوانان تحصیل کرده بسیاری دارد که مشتاق پیشرفت هستند.
او گفت که غرب باید به ایران نشان دهد که مسیر تعامل که با توافق هستهای انتخاب کرده، مسیر درستی بوده و برایش منفعت دارد.
+ تلاش دو سناتور آمریکا برای وضع شروط جدید به موازات برجام
+ نظرسنجی: ۷۵ درصد آمریکایی ها از برجام حمایت می کنند
آقای جانسون گفت که این توافق در زمانی حاصل شد که ایران “تنها چند هفته” با به دست آوردن مواد کافی برای ساخت یک بمب هستهای فاصله داشت و یادآوری کرد که اگر ایران به توانایی ساخت بمب دست مییافت، مسابقه تسلیحاتی اجتناب ناپذیری در منطقه در میگرفت.
رئیس جمهور آمریکا حدود ده روز پیش در سخنانی به شدت از توافق هستهای با ایران انتقاد کرد و گفت که پایبندی ایران به این توافق را تأیید نمیکند و موضوع را برای تصمیمگیری به کنگره ارجاع میدهد.
او همچنین به شدت از برنامه موشکی ایران و اقدامات سپاه پاسداران در کشورهای منطقه از جمله در عراق و سوریه انتقاد کرد و دولت آمریکا هم سپاه پاسداران را مشمول تحریمها و محدودیتهای تازه قرار داد.
مسئولان اتحادیه اروپا و قدرتهای اروپایی بر لزوم پایبندی به توافق هستهای با ایران تأکید کردهاند و میگویند که این توافق یک توافق چند جانبه و موضوع قطعنامه شورای امنیت است و آمریکا نباید بطور یکجانبه از آن خارج شود.
رئیس قوه قضائیه ایران: در مورد برنامه موشکی مذاکره نخواهیم کرد
صادق لاریجانی
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران با انتقاد از فشارهای دولت آمریکا بر سپاه پاسداران و برنامه موشکی ایران گفته است که کشورش در مورد توان دفاعی خود با کسی مذاکره نخواهد کرد.
آقای لاریجانی امروز دوشنبه اول آبان (۲۳ اکتبر) در تهران گفت که هدف برنامه موشکی ایران دفاعی است و کسی نمیتواند از این کشور انتظار داشته باشد که از حق دفاع از خود محروم بماند.
او “آمریکا و همپیمانانش” را متهم کرد که ایران را ضعیف میخواهند و با یادآوری “حمایت آمریکا از رژیم صدام و قرار دادن ایران تحت شدیدترین ضربات موشکی” در دوران جنگ ایران و عراق گفت که جمهوری اسلامی تمام تلاشش را برای تقویت قدرت دفاعی و توان بازدارندگی خود بکار خواهد بست.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران امروز گفته بود: “کسی نمیتواند راجع به قدرت نظامی کشور ما که بر مبنای قانون اساسی و دکترین دفاعی است، حرفی بزند. بعضیها که میخواهند با ما حرف بزنند، تشریف بیاورند تا ببینیم چه کسی ضرر میکند. ما از آنها سئوال میکنیم وقتی در مقابل متجاوز میجنگیدیم آیا به ما اسلحه دادید یا به متجاوز؟ یا میپرسیم در شرایطی که مردم ما زیر بمباران موشکهای دشمن بودند، آیا آنها حاضر شدند به ما سلاح پدافندی بدهند؟”
+ درخواست وزیر خارجه بریتانیا از ترامپ: به برجام پایبند بمان
+ تاکید معنی دار آیتالله خامنه ای بر شرایط خروج از برجام
آقای لاریجانی در سخنرانی امروز خود در پاسخ به انتقاد رئیس جمهور و مقامهای ارشد آمریکا از گسترش نفوذ منطقهای ایران گفت که “حضور ایران در سوریه و عراق با دعوت رسمی دولتهای قانونی این کشورها بوده است”.
رئیس قوه قضائیه ایران با انتقاد از عملکرد آمریکا در افغانستان و عراق، ایالات متحده را متهم کرد که داعش را در منطقه ایجاد کرده بود و قصد داشت آن را سالها نگه دارد، اما به گفته او، ایران و متحدانش موفق شدهاند در مدتی کوتاه این گروه را از بخش عمده قلمروی خود عقب برانند.
آقای لاریجانی به دولتهای اروپایی هم هشدار داد که “اگر بخواهند با آمریکا تقسیم کار کنند”، ایران جلوی آنها هم خواهد ایستاد.
او بار دیگر تصریح کرد: “گره زدن برجام به امور دفاعی جمهوری اسلامی کار غلطی است و ایران زیر بار آن نخواهد رفت”.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ۱۰ روز پیش در یک سخنرانی به شدت به توافق اتمی ایران و قدرتهای جهانی موسوم به برجام تاخت و اعلام کرد که پایبندی ایران به این توافق را تأیید نخواهد کرد.
آقای ترامپ با اشاره به برنامه موشکی ایران و اقدامات سپاه پاسداران در عراق و سوریه گفت که ایران به “روح برجام” پایبند نبوده است.
در پی این سخنرانی، دولت آمریکا سپاه پاسدران را مشمول تحریمها و محدودیتهای تازه قرار داد.
اما اتحادیه اروپا و قدرتهای اروپایی بر لزوم پایبندی به برجام تأکید کردند و گفتند که این توافق یک توافق چند جانبه بینالمللی است که شورای امنیت سازمان ملل با صدور یک قطعنامه آن را تأیید کرده است و آمریکا نمیتواند بطور یک جانبه آن را لغو کند.
با این حال مقامات اروپایی نگرانی از برنامه موشکهای دوربرد و نفوذ ایران در منطقه را نگرانیهایی مشروع توصیف کردند و گفتند که در این نگرانیها با دولت آمریکا همراه هستند.
دختران افغان: بیشترین پرسشهای خصوصی را رانندههای تاکسی میپرسند
استفاده از تراسپورت عمومی در کابل برای زنان دردسر بزرگی است
مشکلات مسافران زن بیشتر از سایرین است. آنان شکایت دارند که بعضی از رانندههای تاکسی صحبتهای خصوصی را با مسافران زن آغاز کرده، بدن آنان را لمس میکنند و حتی تغییر مسیر میدهند.
به سختی میتوان خانمی را یافت که خاطره ناخوشایندی در این زمینه نداشته باشد. در خیلی موارد مسافران زن در نیمه راه راننده را مجبور به توقف میکنند و از تاکسی پیاده میشوند.
برخی از دختران کابل میگویند که وقتی به تنهای و بدون مرد از خانه بیرون میشوند، اولین چیزی که ذهنشان را مشغول میکند این است که تاکسیای را بگیرند که با دردسری مواجه نشوند.
این سوالهای همیشگی است که دختران کابل زمان تاکسی گرفتن با آن مواجه هستند: دختر خاله کجا میری؟ یعنی باید خانه بری؟ یا اگر کمی هوا تاریک شده باشد، اینگونه سئوالها بیشتر میشود: در این وقت شب چطور میتوانی خانه بری؟ چرا تنهای بیرون میشوی؟
مریم میگوید راننده پشت سر هم سوالهای شخصی میکرد که مثلا مجردم یا نامزدم.
او گفت: “مجبور شدم با دوستم تماس بگیرم و تمام مسیر را حرف بزنم که مجبور به پاسخ دادن به سوالات راننده نشوم.”
اما هنگامی که به مقصد رسیدم، راننده برایم گفت: “چه خوب قصه میکنی دختر جان، میشه شماره تماست را داشته باشم گاهی تماس بگیرم.”
- شهرداری کابل: مشکل ترانسپورت شهری را کاملا حل میکنیم
- کابل؛ شهری بدون پارکینگ یا پارکینگی بزرگ؟
- کابل مرکز خودروهای کهنه که فضای شهر را آلوده میکنند
شازیه (نام مستعار) دانشجو، میگوید: “شب به مهمانی میرفتم، تلاش کردم اولین تاکسی را دست بدهم. به محض این که به تاکسی نشستم و مقصدم را گفتم، متوجه نگاههای پرهیجان راننده شدم، انگار نگران و مظرب بود و سئوالش را پرسید. حالا که میروی مهمانی، ساعت چند بر میگردی خانه؟ اصلا شب باز خانه میروی یا نه؟”
شازیه از این که نمیشود به تاکسیهای شهر کابل اعتماد کرد، نگران است. او میافزاید: “یا باید ماشین شخصی داشت یا هیچ از خانه نباید بیرون شد.”
او میگوید: “وقتی از خانه بیرون میشوم، مسیری که از خانه تا سرک (جاده) را میپیمایم به این فکرم که کدام راننده تاکسی بیشتر قابل اعتماد به نظر میرسد و حرف مادرم به یادم میآید که همیشه میگوید: دخترم تاکسیهای را انتخاب کن که راننده آن پیر مرد باشد. اما گاهی هم با این رانندهها بیشتر با مشکل مواجه میشوی”.
نرگس میگوید بعضی رانندگان پیرتر حتی لحاظ بزرگسالیشان را هم نمیکنند.
دختران افغان نمیتوانند به تاکسیهای شهری اعتماد کنند
تهمینه دختر دیگر کابلی هر روز مسیر یک ساعته از خانه تا محل کارش را با تاکسی باید برود. او میگوید که توان مالی لازم را ندارد که هر روز تاکسی دربست بگیرد و مجبور است که صندلی جلو تاکسی را که در کابل دو نفر سوار میشود، او تنها بگیرد.
او میگوید با وجود اینکه فاصله کافی از راننده دارم ولی بعضی رانندگان به بهانه تبدیل کردن گیر (دنده)، کوشش میکنند بدنم را لمس کنند.
سعیده، دختر دیگر کابلی میگوید که مدتهاست ذهن او را حرف یک راننده تاکسی درگیر کرده که گفته بود: “دختر جان خوبست من خوب آدمم و گرنه اگر کسی دیگر میبود این وقت شب توره اختطاف میکرد (میربود).”
پری هم قصه مشابه با دختران دیگر شهر دارد و میگوید که یک روز میخواست سوار تاکسی شود و راننده با اصرار زیاد تلاش میکرد که صندلی پیش رو بنشیند. او بدون توجه به اصرار راننده، در صندلی عقبی نشسته است.
دانشگر: برای آرامش خودم از ترانسپورت های شهری فاصله گرفتم
دانشگر مدتها است که برای رفت و آمدش از دوچرخه استفاده میکند. او میگوید هرچند با دوچرخه نیز در امان نیستم، اما نسبت به ترانسپورتهای شهری بهتر است.
او در ادامه افزود: “اکثرا از سوی رانندهها در امان نبودم. وقتی کنار راننده بودم و در چوکی/صندلی پیش روی ماشین مینشستم، بارها اتفاق افتاده بود که راننده به راحتی خود ارضایی میکرد.”
مریم راید، جامعه شناس میگوید که عدم مصونیت زنان در ترانسپورت شهری با خشونتهای اجتماعی رابطه دارد و خشونت در تمام لایههای اجتماع گسترده شده است.
خانم راید میافزاید: “دوچرخه خود وسیله سهولت است. اما جامعه ما آن را تنها وسیله مردانه میبیند. اما حالا این دختران بصورت اندک و محدود کلیشههای موجود در جامعه را به چالش میکشند.”
اما آنها باز هم در امان نیستند. آنها مکلف هستند تا دوباره همان جاده را طی کنند و متلکها و اذیتها را بشوند.
به نظر خانم راید، رانندگان به خصوص رانندگان تاکسی بیشتر از بقیه ساعات زیادی را در سطح شهر با اقشار متفاوت مردمی سروکار دارند. نوع رفتار و پایبندی آنها به اخلاق حرفهای نشان دهندهای رشد فرهنگ شهروندی یک جامعه است و کمک به احساس امنیت روانی برای مسافران بخصوص زنان و کودکان میکند و رغبت این گروه از جامعه را برای استفاده از این حمل و نقل شهری بیشتر خواهد کرد.
مریم راید: زنی که در افغانستان شکایت کند، او هم مقصر است هم قربانی، همینطور چرخه خشونت در اجتماع ادامه پیدا میکند
بر اساس آمار ارایه شده از سوی ریاست ترافیک شهر کابل، تقریبا ۱۴ هزار و ۲۰۰ تاکسی در شهر کابل در تردد هستند. ۳۷۰۰ وسلیه نقلیه مینبس/مینیبوس نیز در حال کار است.
داستان ناگفته آزار و اذیت جنسی ورزشکاران زن در افغانستان
زینب محمدی بیبیسی، کابل
حضور زنان افغان در عرصه ورزش نیز مانند بسیاری از عرصههای دیگر کمرنگ است
او سالهاست که ورزش میکند، دستاوردهای زیادی هم داشته است؛ باید نامش را به افتخار یاد کند اما حاضر نیست نامش را در گزارش درج کنیم، زیرا قرار است در مورد موضوعی صحبت کند که برایش خطر دارد. هم از تهدید میترسد و هم از قضاوتهای مردم.
از او به نام مستعار قدسیه یاد میکنیم.
قدسیه میگوید تنها مشکلات خودش را نه، بلکه داستان ناگفته بسیاری از همقطارانش را قصه میکند.
زنانی که در افغانستان ورزش میکنند با مشکلات زیادی باید دست و پنجه نرم کنند. از کمبود امکانات گرفته، تا بی توجهی مسئولان و محدودیتهای اجتماعی.
اما سایه سنگینتر از این مشکلات هم بر زندگی ورزشکاری آنها افتاده است؛ آزار و اذیت جنسی.
- میترسم ازدواج مانع فعالیت سیاسی و اجتماعیام شود
- دختران افغان: میخواهیم با لباس دلخواهمان تمرین کنیم
- هاجر ابوالفضل برنده جایزه ‘استفاده شجاعانه از ورزش’ شد
قدسیه میگوید وقتی نمایندگان رشتههای مختلف از کشورهای مختلف برای اشتراک در رقابتهای بینالمللی آمادگی میگیرند، برای شش ماه تا یک سال قرنطین میشوند اما ورزشکاران زن نه تنها قرنطین نمیشوند، تا شب مسابقه نگران آماده شدن برای رقابت هستند.
او میگوید نگرانی از آماده شدن برای مسابقه و نتیجه آن، در مقابل نگرانی از مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفتن، نگرانی کوچکی بود.
به گفته قدسیه، شماری از دختران در عرصه ورزش مورد آزار و اذیت جنسی قرار میگیرند اما کمتر جرات میکنند صدا بلند کنند. کسانی هم که صدا بلند میکنند خودشان دوباره متهم به “بداخلاقی” میشوند.
او قصه میکند که مربیان آنها چگونه پس از باخت در مسابقات از ورزشکاران تقاضا میکردند، برای جبران، همراه با آنها به خلوتشان بروند و یا کسانی را که به درستی ورزش نمیتوانستند به بهانه مسابقات برای سوء استفاده جنسی با خود به سفر میبردند.
او میگوید شکایات مکرر آنها به مقامات تنها به توصیههای بیاثر ختم میشد.
در افغانستان از بین پنج هزار ورزشکار در چهل رشته، تنها حدود یک هزار آنها، آن هم تنها در دستکم سی رشته زنان هستند
تنها قدسیه نه، بلکه شمار دیگری از ورزشکاران هم از این مشکلات شاکی هستند.
مریم یکی دیگر از ورزشکاران افغان به نام مستعار است. میگوید موارد زیادی از این مشکل را دیده است.
او میگوید به چشم خود دیده که چگونه از ورزشکار زن دیگر سوء استفاده جنسی شده است.
مریم میگوید به آن ورزشکار گفته که نباید ساکت بماند اما آن ورزشکار این موضوع را انکار کرده و ترسیده است.
صد زن
فصل صد زن ۲۰۱۷ بیبیسی فارسی در مورد زنان، شخصیتهای تاثیرگذار و دغدغههای آنها است. این مجموعه شامل مطالب متنوعی از جمله گفتوگو، گزارش و یادداشت از زنان در نقاط مختلف جهان است. عبور از سقف شیشهای، امنیت زنان هنگام استفاده از وسائل نقلیه، تبعیض در ورزش و علت بیسوادی زنان و راه حلهای برای مقابله با آن تنها بخشی از موضوعاتی هستند که در این فصل از ویژه برنامههای صد زن به آن میپردازیم.
با ما همراه شوید، در تلویزیون، وبسایت و رادیو. همچنین ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید، فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و یوتیوب.
با هشتگ #صدزن در بحثهای ما شرکت کنید.
در بسیاری از موارد، تجربه نشان داده که در داستان شکایت از آزار و اذیت جنسی در افغانستان، قضیه برعکس شده است؛ مدعی، متهم شده و مجبور شده برای خلاصی از جنجالها و اتهامات، پرونده شکایتش را ببندد.
شاید به همین دلیل است که ریاست تربیت بدنی افغانستان میگوید تاکنون هیچ موردی از شکایت ورزشکاران زن را در این مورد ثبت نکرده است.
آقای پیمان میگوید تاکنون هیچ شکایتی از آزار و اذیت جنسی زنان ورزشکار در اداره آنها ثبت نشده است
محمد عارف پیمان رئیس نشرات ریاست تربیت بدنی افغانستان میگوید اگر چنین موردی پیش بیاید و شکایتی صورت گیرد با این عمل مانند یک جرم برخورد خواهد شد.
به گفته وی، به اساس طرزالعملی که در بخش رفتار ورزشکاران و مربیان وجود دارد، کمیته انضباطی به همچو شکایات رسیدگی میکند.
آقای پیمان گفت:”با توجه به نوع شکایت و عملی که انجام شده شخص از توصیه تا اخراج از عرصه ورزش به گونه موقت یا دایمی مجازات خواهد شد و با توجه به نوعیت جرم به دادستانی معرفی خواهد شد.”
در افغانستان از بین پنج هزار ورزشکار در چهل رشته، تنها حدود یک هزار آنها، آن هم تنها در دستکم سی رشته زنان هستند.
دولت افغانستان به تازگی قانون منع آزار و اذیت زنان و کودکان را به تصویب رسانده است.
در این قانون مرتکبین آزار و اذیت زنان به جریمه نقدی محکوم میشوند اما اگر این عمل از سوی دکتر، استاد، رئیس و مربی صورت گیرد، جرم حالت مشدده گرفته و مجازات به سه تا شش ماه افزایش خواهد یافت.
آزار و اذیت جنسی تنها در ساحه ورزش افغانستان نه، بلکه شکایتهایی از این دردسر در ساحات کار و تحصیل نیز بارها به گوش رسیده است اما کمتر اقدامی برای حل این مشکل صورت گرفته است.
نبیل گفته رئیس امنیت ملی افغانستان او را تهدید به پروندهسازی کرده
آقای نبیل نوشته که رئیس اداره امنیت ملی از طریق یکی از رئیسان زیردستش به او پیام داده که فعالیتهای سیاسی خود را کاهش دهد
رحمتالله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان گفته که رئیس فعلی این اداره او را تهدید به پروندهسازی کرده تا فعالیتهای سیاسی خود را محدود کند.
آقای نبیل این موضوع را در حساب کاربری خود در فیسبوک اعلام کرده و نوشته که معصوم استانکزی، رئیس کل اداره امنیت ملی هفته اول ماه میزان (مهر) “از طریق یکی از روسای ادارات امنیت ملی” به او پیام فرستاد.
منابع نزدیک به آقای استانکزی در این مورد اظهار نظر نکرده، اما به نوشته آقای نبیل، در این پیام آمده که “فعالیتهای [جنبش] محور مردم افغانستان را کاهش دهید در غیر [آن] به خاطر افشاسازی اسناد پیرامون سازمان استخباراتی پاکستان (آیاسآی)، که سال پار از طریق رسانهها توسط شما، صورت گرفت، برایتان دوسیهسازی (پروندهسازی) میکنیم”.
اسنادی که در اظهارات تازه آقای نبیل به آن اشاره شده، او در اواخر ماه سرطان/تیر پارسال اسنادی را رسانهای کرد که براساس آن، سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (آیاسآی) در پشت ناامنی افغانستان قرار دارد و از شبکه حقانی به صورت مستقیم حمایت میکند.
او در آن زمان گفته بود که این اسناد “دال بر پشتیبانی واضح آیاسآی، استخبارات نظامی پاکستان از شبکه حقانی و فراهمآوری مکانهای اخفا، تجهیز و تمویل این گروه و شبکههای تروریستی دیگر میباشد.”
بیشتر بخوانید: رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان: دولت پاکستان بزرگترین حامی تروریسم در جهان است
“محور مردم”، که به نوشته آقای نبیل، اداره امنیت ملی خواستار “کاهش” فعالیت آن شده، نام جنبش سیاسی منتقد حکومت وحدت ملی افغانستان است. این جنبش در ۲۵ سرطان گذشته اعلام موجودیت کرد. رحمتالله نبیل و رنگین دادفر سپتنا، مشاور پیشین امنیت ملی رئیس جمهوری و وزیر پیشین خارجه افغانستان از رهبران اصلی آن هستند.
رحمتالله نبیل و رنگین دادفر سپنتا، از مقامهای ارشد دولت حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان بودند و گمانهزنیهای وجود دارد که “جنبش محور مردم” روابط نزدیک با حامد کرزی دارد.
بیشتر بخوانید: حرکت سیاسی جدیدی در افغانستان اعلام موجودیت کرد
آقای نبیل این موضوع را در فیسبوک نوشته و حاضر به ارائه توضیح بیشتر در این مورد نشده است
آقای نبیل در مطلب فیسبوکی خود نوشته که آقای استانکز در حالی او را تهدید را به “پروندهسازی” کرده که “محور مردم افغانستان به عنوان یک اپوزسیون برای بازگشت به مشروعیت و قانونیت مبارزه میکند و در چارچوب قانون مبارزه خود را انجام میدهد.”
رئیس پیشین امنیت ملی گفته که پاسخ او به آقای استانکزی و اشرف غنی، رئیس جمهوری، این است که “ما ضد این نظام نیمبند نیستیم؛ مردم برای برپایی این نظام نسبت به شما، قربانیهای زیادی دادهاند. فعالیت محور مردم افغانستان به منظور تحقق بخشیدن بازگشت مشروعیت است.”
او افزوده: “به جای اینکه شما علیه دشمنان سازمان استخباراتی آیاسآی دوسیهسازی و توطئه کنید، علیه کسانی که همدست و همکار فعال آیاسآی در داخل دولت هستند و روزانه از مردم افغانستان قربانی میگیرند به وظایف خود عمل کنید تا مردم ازاین بیش قربانی سهلانگاریتان نگردند.”
رحمتالله نبیل تاکید کرده است: “باید از سیاست توطیهسازی پرهیز کنید و اداره امنیت ملى افغانستان را که مربوط همه مردم افغانستان است، سیاسى نسازید. پیش از اینکه ناوقت شود، در تلاش نجات دادن مردم باشید. پیش از گذشت وقت به خود آیید.”
آقای نبیل ضمن یادآوری عشق و تعهدش به میهن، هشدار داده که وضع کشور “حساس” است، اگرنه او “حرفهای زیادی برای گفتن و مطرح کردن” دارد.
ترامپ: به تجارت اروپایی ها با ایران اعتراضی نداریم
دونالد ترامپ در مصاحبه با مایک هاکبی درباره ایران
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه به زبانی حاکی از ناخرسندی گفته است که اعتراضی به ادامه تجارت آلمان و فرانسه با ایران ندارد.
او در مصاحبه با شبکه فاکس گفت که کشورش برای مقابله با ایران نیازی به کشورهای اروپایی ندارد.
آقای ترامپ درباره تجارت بین کشورهای اروپایی و ایران گفت: “به آنها گفتم که به پول در آوردن (از روابط با ایران) ادامه دهند. آنها دوستانم هستند. واقعا هستند. باهاشان می سازم. حالا امانوئل باشد یا آنگلا.”
با این حال معلوم بود که او از این وضع راضی نیست چون گفت وقتی که کشورهای اروپایی با ایران تجارت می کنند “کار سخت تر می شود.”
دولت های آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه قویا از برجام حمایت می کنند و می گویند این توافق تا به حال موثر بوده است.
آقای ترامپ همچنین گفت که مطمئن نیست چه بر سر توافق اتمی با ایران بیاید.
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، روز جمعه گفته بود که کشورش قصد ندارد معاملات تجاری اروپا با ایران را به هم بزند. مایک پمپئو مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، هم هفته پیش گفت که جامعه اطلاعاتی آمریکا سخت برای کشف و شناسایی شرکتهایی که تحت کنترل سپاه پاسداران هستند تلاش می کند.
با این حال آقای تیلرسون روز یکشنبه در جریان سفر به ریاض و دیدار با عادل جبیر، وزیر خارجه عربستان، علیه سرمایه گذاری اروپایی ها در بعضی از بخش های اقتصاد ایران هشدار داد.
آقای تیلرسون گفت: “آمریکا و عربستان هر دو بر این باوریم که کسانی که با سپاه پاسداران ایران و نهادهای متعلق به آنها معامله می کنند… واقعا با این کار خطر بزرگی را تقبل می کنند.”
آقای ترامپ ۹ روز پیش اعلام کرد که از اعلام پایبندی ایران به توافق اتمی میان ایران و قدرت ها موسوم به “برنامه جامع اقدام مشترک” (برجام) خودداری می کند و ایران را متهم به بدرفتاری در منطقه کرد.
او عملا تصمیم گیری در مورد آینده برجام یعنی برقراری مجدد تحریم هایی که براساس برجام برداشته شده یا ادامه تعلیق آنها را به کنگره سپرد.
آقای تیلرسون جمعه گفته بود که آمریکا نگرانی های تجاری متحدان اروپایی را برطرف خواهد کرد.
او به وال استریت ژورنال گفت: “رئیس جمهور کاملا روشن کرده قصدش این نیست که در معاملات تجاری اروپایی ها با ایران مداخله کند.”
او افزود: “او (ترامپ) به وضوح گفته: مهم نیست. همان کاری را که می خواهید انجام دهید.”
وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه هفته پیش در نشستی در لوگزامبورگ ضمن اعلام حمایت از برجام گفتند که این توافق نقشی مهم در باز شدن یک بازار تازه برای سرمایه گذاران اروپایی داشته است.
سفر وزیر خارجه آمریکا به عربستان برای مقابله با نفوذ ایران
تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا با عادل جبیر، وزیر خارجه عربستان دیدار کرد
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا در نشست کوتاهی که به همراه عادل جبیر، وزیر امور خارجه عربستان در ریاض با خبرنگاران داشت، سپاه پاسداران ایران را متهم کرد که منطقه را به نابودی کشانده و از اروپاییها خواست به تحریمهایی بپویندند که دولت ایالات متحده علیه ایران برقرار کرده است.
او از شبه نظامیان شیعه عراقی (حشد شعبی) که با داعش میجنگیدند خواست که به خانههایشان بازگردند و اداره و بازسازی مناطقی را که از اشغال داعش خارج شده به مردم این مناطق بسپارند.
آقای تیلرسون و عادل جبیر از نقشی سخن گفتند که عربستان سعودی می تواند در بازسازی مناطقی ایفا کند که در عراق از اشغال داعش خارج شده است.
مهرداد فرهمند، خبرنگار ما در بیروت میگوید که این به معنی فراهم آوردن یک قلمرو اقتصادی پرسود برای عربستان سعودی است و این کشور می تواند نفوذ سیاسی خود را هم از این راه در مناطق سنی نشین عراق افزایش دهد و در مقابل ایران، قلمرو نفوذی در عراق برای خود دست و پا کند.
همزمان صالح جاسر، مدیرکل شرکت خطوط هوایی سعودی اعلام کرد که این شرکت از دوشنبه هفته آینده (۳۰ اکتبر) پس از بیست و هفت سال پروازهای خود را به عراق از سر می گیرد.
به گفته آقای جاسر، شرکت خطوط هوائی سعودی روزانه دو پرواز به بغداد خواهد داشت.
اعلام رسمی از سرگیری پروازهای خطوط هوایی سعودی به عراق همزمان با حضور حیدرعبادی نخست وزیر عراق در ریاض و امضای موافقتنامه ای میان او و پادشاه سعودی برای تشکیل شورایی برای همکاری میان دو کشور انجام گرفت.
چهارشنبه گذشته شرکت هواپیمایی ناس عربستان هم برای نخستین بار اقدام به گشایش خط هوایی با بغداد و برقراری پرواز مستقیم میان دو کشور کرد.
سفر تیلرسون
آقای تیلرسون امروز یکشنبه ۳۰ مهر (۲۲ اکتبر) سفر شش روزه خود به خاورمیانه را از ریاض و با دیدار با ملک سلمان، پادشاه عربستان آغاز کرد.
مقابله با افزایش نفوذ ایران در منطقه یکی از مهمترین اهداف سفر آقای تیلرسون عنوان شده و او قرار است درباره موضوع انزوای قطر هم رایزنی کند.
آقای تیلرسون در نشست مهم مقامات ارشد عربستان و عراق هم شرکت کرد.
آمریکا سعی دارد با نزدیک کردن عربستان و عراق، از نفوذ ایران در این کشور بکاهد.
آقای تیلرسون و آقای عبادی در ریاض
یک هفته پیش از این سفر وزیر خارجه آمریکا، سیاستهای جدید دونالد ترامپ درباره برجام و ایران اعلام شد.
این دومین سفر آقای تیلرسون به منطقه در چند ماه گذشته است.
- تیلرسون در ترکیه؛ سوریه و قطر محور مذاکرات
- حمله شدید ترامپ و شاه عربستان به ایران
- وزیر خارجه آمریکا: اگر ایران مهار نشود راه کره شمالی را میرود
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که وزیر خارجه این کشور بعد از ریاض به قطر و سپس به پاکستان و هند خواهد رفت و در پایان در سوئیس با مقامهای سازمان ملل دیدار خواهد داشت.
تحلیلگران در واشنگتن چندان خوشبین نیستند که سفر آقای تیلرسون مشکلات قطر در منطقه را کاهش دهد.
حسن هاشمیان، تحلیلگر مسائل جهان عرب، به برنامه چشمانداز بامدادی رادیوی بیبیسی گفت که این دیدارها ممکن است باعث همکاری بیشتر اقتصادی عراق و عربستان شود، اما “بعید است باعث فاصله گرفتن آقای عبادی از تهران شود.”
آیا آمریکا می تواند عراق را از ایران دور و به عربستان نزدیک کند؟
پیش از این سفر، خالد فالح، وزیر نفت عربستان سعودی در سفری به بغداد خواستار افزایش همکاریهای اقتصادی عربستان و عراق شده بود.
وزیر نفت عربستان اولین مقام سعودی بود که پس از چند دهه درعراق سخنرانی عمومی کرد.
عربستان و عراق دو کشور اصلی عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) از سال ۱۹۹۰ و حمله نیروهای عراقی به کویت روابط تیرهای داشتهاند.