آیا اشرف غنی به خواست جمعیت اسلامی تسلیم خواهد شد؟
هارون نجفیزاده
در اوج اعتراضات فعالان سیاسی افغان به کارکرد حکومت وحدت ملی، یک مشاور رئیس جمهوری اشرف غنی به بیبیسی اذعان کرد: “داعش و طالبان نمیتوانند کشور را نابود کنند، ولی فضای بد سیاسی می تواند آنرا ویران کند.”
این روزها فضای سیاسی افغانستان تعریفی ندارد و شکاف بیاعتمادی بین حکومت وحدت ملی و بخشی از مردم بحران جدی پدید آورده است.
معترضان به ناکامی دولت در تامین امنیت در مرکز شهر کابل، پایتخت همچنان بست نشستهاند و تنشهای سیاسی برخاسته از تشدید ناامنیها بالا گرفته است. اما در کل نارضایتی چندجانبه از چگونگی اداره کشور در این دو سال اخیر هرگز فروکش نکرده است.
کابل از درد انفجارهای خونین یک هفته اخیر که بیش از صد کشته و نزدیک هفت صد زخمی برجا گذاشت، همچنان به خود میپیچد.
در تازه ترین تحول، صلاح الدین ربانی، رئیس جمعیت اسلامی که در حکومت وحدت ملی کشور وزیر خارجه است، نشست خبری برگزار کرد و با انتقاد شدید از کوتاهی حکومت در تامین امنیت شهر کابل در نقش رهبر اپوزیسیون ظاهر شد. او خواستار برکناری حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی افغانستان شد.
وزیر خارجه افغانستان: مشاور امنیت ملی و روسای نهادهای امنیتی برکنار شوند
اشرف غنی: میپذیرم نهادهای امنیتی به اصلاحات اساسی نیاز دارد
آقای ربانی، عبدالله عبدالله، امرالله صالح، یونس قانونی و دیگر رهبران جمعیت اسلامی در انفجار سه گانه انتحاری روز شنبه در مراسم خاکسپاری سالم ایزدیار فاصله اندکی با مرگ داشتند.
آقای اتمر مسئولیت اجرایی ندارد و بحیث مشاور است. اداره او از جمله نهادهایی است که توانسته بنیادهای خوبی بگذارد، مرکز توحید ایجاد کرده که میتواند با تمام مسئولین امنیتی در آن واحد رابطه برقرار کند و گزارشها را بر اساس دقایق به دست رئیسجمهوری برساند.
در دو روزی که از سوء قصد به جان رهبران پیشین مجاهدین گذشت، جمعیت اسلامی سرگرم بررسی اوضاع بود و سرانجام با این نتیجه آمد: “در موج دوم ترورهای زنجیرهای و حملات تروریستی مشکوک، برنامه از ترورهای فردی شخصیتهای جمعیت اسلامی به ترور دستهجمعی آنها ارتقا یافته است.” حزبی که با قاطعیت خواستار حذف مشاور امنیت ملی کشور از بدنه دولت شده است اکنون اوضاع را به مرحله دیگری از تنشها برده است.
دولت افغانستان با فشارهای سیاسی برای کنار گذاشتن مشاور امنیت ملی اش ناآشنا نیست. پیش از این هم دیگر گروه های سیاسی گوناگون مانند جنبش ملی اسلامی، جنبش روشنایی، ظاهر قدیر، نماینده مجلس و برخی دیگر از بازیگران سیاسی افغانستان ادعاهایی علیه آقای اتمر مطرح کردهاند و او را به تبانی با طالبان و حتی همدستی با داعش متهم کردهاند.
حنیف اتمر، تکنوکرات ۴۹ ساله متولد ولایت لغمان که پیشینه کار در نهادهای بین المللی متعددی را داشته، از چهرههای کلیدی حامی اشرف غنی است. او که کار اداره اطلاعات کشور در دوران حکومت به حمایت شوروی را در کارنامه دارد، تحصیلات عالی خود را در رشته مطالعات پس از جنگ و روابط بین الملل از دانشگاه یورک بریتانیا گرفت و بعدا به عنوان وزیر انکشاف دهات، معارف و داخله در دولت حامد کرزی خدمت کرد.
در دو سال و اندی که از حکومت وحدت ملی می گذرد هم به عنوان مشاور امنیت ملی اشرف غنی کار میکند و بلاگیر انتقادهای فراوان نسبت به دولت شده است.
مرکل: ایران باید برای رفع بحران قطر وارد شود
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در اظهاراتی تاکید کرد: همه کشورهای حوزه خلیج فارس، ایران و ترکیه باید برای رفع بحران ایجاد شده در قطر وارد عمل شده و اقدام نمایند.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از شفقنا، مرکل که در دیدار با انریکه پنانیتو، رییس جمهور مکزیک در شهر مکزیکوسیتی این سخنان را بیان نمود تصریح کرد: ما در مورد وضعیت قطر نگران هستیم و همه کشورهای خلیج فارس، به علاوه ایران و ترکیه باید با یکدیگر همکاری کرده تا راه حلی برای رفع این مناقشه منطقه ای بیابند. این غیرممکن است که مناقشه قطر بدون مداخله تمامی بازیگران منطقه حل و فصل شود و ایران، ترکیه و قطر باید در این راستا قش آفرینی کنند.
پاکستان نیز 20 هزار نیروی نظامی در قطر مستقر می کند
رسانه های خبری ترکیه از تصمیم پاکستان برای اتخاذ اقدام مشابه این کشور و اعزام هزاران نیروی نظامی به قطر خبر دادند.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از شفقنا به نقل از شبکه خبری آر تی عربی روسیه، رسانه های خبری ترکیه بروز (جمعه) گزارش دادند که پاکستان تصمیم گرفته در یک اقدام مشابه این کشور، ۲۰ هزار نیروی نظامی را به قطر اعزام کند تا در آن جا مستقر شوند.
بر اساس این گزارش، پاکستان در حالی تصمیم گرفته ۲۰ هزار نیروی نظامی در قطر مستقر کند که این کشور با یک بحران دیپلماتیک دست و پنجه نرم می کند جایی که شماری از کشورها و در راس آنها عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر روابط خود با آن را قطع کردند.
این در حالی است که که پیشتر پارلمان ترکیه نیز با لایحه اعزام نیروی نظامی به قطر و استقرار در پایگاه نظامی این کشور در آنجا موافقت کرده بود.
مخترع شهروند افغانستان در روسیه :
می خواهم با استفاده از امکانات در کشور روسیه به قله های موفقیت برسمرومان شریفی دانشجوی سال ششم دانشگاه جمهوری کاباردینو بالکاریا روسیه است.
او مدت پنج سال میشود که در کشور روسیه مصروف تحصیل می باشد و طی این مدت دو دستگاهی طبی میباشد یکی دستگاه ثبت عکس العمل بدن انسان در مقابل اشیای بیرونی، که این دستگاه قادر به ثبت عکس العمل بدن انسان در مقابل قوه بیرونی بوده و مشخص میسازد که در کدام مدت زمان و با کدام سرعت خبر توسط نیرونها به سیستم مرکزی عصبی انتقال پیدا میکند، و دستگاه دومی بنام دستگاه پاک کننده جدار رگ ها از چربی ها میباشد که این دستگاه چربی های اطراف دیوار رگ ها را که باعث بندش جریان خون میشود پاک سازی نموده و جریان خون را بازتر میسازد.
وعده رئیس اجرائی دولت افغانستان به جمعیت اسلامی
به گزارش ایرنا، «بصیر سالنگی»، روز جمعه به رسانه های افغانستان گفت که اعضای شورای رهبری جمعیت اسلامی افغانستان، شامگاه پنجشنبه در نشست مشترک با رئیس اجرائی دولت، خواسته های خود را به وی ارائه کردند و وی گفت که تا 2 روز آینده، آنها را به صورت جدی دنبال خواهد کرد.
حزب جمعیت اسلامی افغانستان خواستار برکناری «محمد حنیف اتمر»، مشاور امنیت ملی و اجرای کامل تفاهم نامه تشکیل دولت وحدت ملی شده است، اما ریاست جمهوری افغانستان 2 روز قبل با انتشار بیانیه ای در مقابل این خواسته جمعیت واکنش نشان داد و اتمر را مسئولی صادق دانست و گفت که وی به کار خود ادامه خواهد داد.
در بیانیه ریاست جمهوری آمده است که در ارتباط با اظهارات صلاحالدین ربانی در کنفرانس مطبوعاتی، خاطرنشان می شود که سمت مشاورت امنیت ملی کشور، سمت اجرایی در بخش امنیتی نیست و مشاور امنیت ملی وظیفۀ خویش را با کمال صداقت به میهن انجام داده و میدهد. بیانیه افزود که پیشداوریها در مورد مسئولان امنیتی به دور از روندهای رسمی که در جریان است، میباشد و صرفا سبب تشویش و پراکندهشدن تمرکز قوای مسلح در وظایف خطیر شده و باعث تشویش اذهان عامه که تنها دشمن از آن، سود میبرد، خواهد شد.
اختلاف نظرها میان حزب جمعیت اسلامی، بزرگترین حزب حاضر در عرصه قدرت سیاسی افغانستان با «محمد اشرف غنی»، رئیس جمهوری این کشور پس از افزایش ناامنی ها و سه انفجار پی در پی در مراسم خاکسپاری یکی از قربانیان تظاهرات روز جمعه گذشته مردم کابل که رهبران این جمعیت نیز در آن حضور داشتند، بالا گرفت.
برخی از سران این حزب، مسئولان امنیتی را به تلاش برای ترور دسته جمعی رهبران جمعیت اسلامی متهم کرده اند و هشدار داده اند که بی اعتنائی به خواسته های آنان، عواقب ناگواری برای حکومت وحدت ملی خواهد داشت.
پس از اختلاف رهبران و اعضای شورای رهبری حزب جمعیت اسلامی گمانه زنی هائی در باره ائتلاف این حزب با حزب «جنبش ملی اسلامی» به رهبری «عبدالرشید دوستم»، مطرح شده است و برخی رسانه ها، گزارش هائی از گفت وگوهای دبیر اجرائی جمعیت با «باتور دوستم»، فرزند عبدالرشید دوستم، منتشر کرده اند.
«صلاح الدین ربانی»، رئیس جمعیت اسلامی و وزیر امور خارجه افغانستان، «عطامحمد نور»، دبیر اجرائی جمعیت و استاندار بلخ، «احمدضیاء مسعود»، نماینده ویژه پیشین اشرف غنی در امور اصلاحات و حکومتداری خوب، «اسماعیل خان» استاندار سابق هرات و وزیر انرژی و آب در دوران ریاست جمهوری کرزی، از اعضای شورای رهبری جمعیت اسلامی، در روزهای گذشته انتقادهای تندی را علیه مقام های امنیتی مطرح و آنان را به تلاش برای ترور دسته جمعی رهبران این حزب متهم کردند.
پیشتر عطامحمد نور از عبدالله خواسته بود که وی موضع خود را در قبال خواسته های جمعیت اسلامی روشن کند و اعلام کند که با خواسته های مردم همراه خواهد بود و یا به گفته وی با کسانی که دست آنان به خون مردم آغشته است، همدست می شود، اما ربانی رئیس جمعیت اسلامی نسبت به همراه شدن رئیس اجرائی دولت با این جمعیت ابراز خوش بینی کرده بود.
افغانستان در مسیر بی ثباتی و گسترش خشونت بیشتر
اخبار روز : انفجار یک تانکر تخلیه فاضل آب، مملو از چند تن مواد منفجره تی ان تی در محله “وزیر اکبر خان” در بخش دیپلماتیک نشین کابل در روز چهارشنبه ٣۱ ماه مه که گفته می شود تاکنون بیش از ۹۰ کشته و ۴۰۰ زخمی بر جای گذاشته است بار دیگر موضوع امنیت و وضعیت اقتدار دولت افغانستان را به تیتر یک خبرهای جهانی تبدیل کرده است. هر چند که حوادث تروریستی و حملات سریالی به مناطق مهم افغانستان در طی سال های اخیر امر تعجب آوری تلقی نمی شود اما وسعت و شدت حمله، آن هم در یک منطقه به شدت حفاظت شده در قلب پایتخت بیش از همیشه پیچیدگی شرایط و وضعیت این کشور همیشه درگیر آشوب و خشونت را در شرایطی که نیروهای ائتلاف بین المللی و ناتو در حال تقویت جایگاه نظامی خود می باشند، به تصویر می کشد. متاسفانه اقتدار و تسلط دولت مرکزی بعد از انتخابات پر مناقشه ریاست جمهوری که منتج به روی کار آمدن یک حکومت دوگانه “ریاست جمهوری – رئیس اجرایی” گردید نه تنها به ثبات این کشور در هم فروپاشیده کمک نکرد که حتی همین دوگانگی خود نیز موجب اخلال بیشتر در انتظام امور هم شد. از یک طرف “محمد اشرف غنی” رئیس جمهوری پشتون افغانستان با مجموعه معاونین قومی متحد خود بعد از یک سال از زمان صدارت هم اکنون معاون اول خود ژنرال “عبدرالرشید دوستم” از قوم ازبک را بعد از حبس خانگی به ترکیه تبعید کرده است و “احمد ضیاء مسعود” از قوم تاجیک و نماینده فوقالعاده رئیس جمهوری در امور اصلاحات و حکومتداری خوب را با استناد به اصل ۶۴ قانون اساسی که عزل و نصب کارمندان ارشد را در اختیار رئیس جمهوری می گذارد، از کار برکنار کرد. از طرف دیگر “عبدالله عبدالله” رئیس اجرایی حکومت نیز هم زمان با تشدید اختلافات با نهاد ریاست جمهوری و با متحدین نزدیک خود از جمله جناح سیاسی حامی وی تقریبا به یک مهره اضافی در چرخ دنده های ماشین زنگ زده دولتی تبدیل شده است. این تصویر معیوب از سیستم حکومتداری افغانستان امروز که بنا به گزارش تمامی نهادهای بین المللی از جمله نهاد امدادرسانی سازمان ملل متحد “یوناما” و سازمان نظارت آمریکایی “سیگار” درگیر فساد سازمان یافته و همچنین واگذری بیش از یک سوم خاک کشور به گروه طالبان است و دولت مرکزی هم تنها بر شهرهای بزرگ و راه های مواصلاتی مهم تسلط دارند، گویای هرج و مرج حاکم بر افغانستان است.
در سال ۲۰۰۱ میلادی که متعاقب حمله تروریستی یازدهم سپتامبر ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا به افغانستان حمله نظامی کرد تا امروز که ۱۶ سال می گذرد این حوزه بحران تصویر یک پروژه شکست خورده را از خود نشان می دهد که در چارچوب آن تاکنون هر طرح و برنامه تاکتیکی برای تثبیت ثبات موفق نبوده است و شکاف و گسست در حوزه سیاسی، اجتماعی، نظامی و امنیتی را حتی افزایش داده است. در طی این سال ها تمام توجهات تنها معطوف به پیشروی و پسروی در “حوزه میدانی جنگ” شده است و هیچ استراتژی در چارچوب مصالحه ملی و تعیین عادلانه سهم نیروها در مناسبات قدرت حول یک توافق جمعی با محوریت قانون اساسی انجام نشده است. مشکل افغانستان به خلاف درک موجود در عرصه عمومی تنها مربوط به اختلافات درونی این کشور نبوده و در واقع خاک این کشور طبق عرف منازعات خاورمیانه میدان بازی قدرت های منطقه یی و بین المللی هم است. دور تسلسل باطل افزایش و کاهش نیروهای ائتلاف خارجی از جمله ناتو در افغانستان تا به امروز هیچ دستاورد ملموسی نداشته است و این به دلیل آن می باشد که اساسا استراتژی این نیروها بر روی پیروزی های میدانی استوار بوده است در حالی که مشکل افغانستان در وهله اول تابع تاریخ اجتماعی و شکاف های قومی – مذهبی در این کشور بوده و نیروهای درگیر از دولت مرکزی گرفته تا “طالبان” و امروز گروه صادراتی “داعش” به واسطه عدم سیاست ورزی صحیح از سطح گروه های مسلح منازعه جو تبدیل به جنبش های اجتماعی تخریبگر شده اند. طالبان افغانستان که گفته می شود بیش از یک سوم خاک افغانستان را در اختیار دارند و همواره با حمله به شهرهای مهم چون قندوز موفق به تسخیر چند روزه آن می شوند در حالی که ارتش این کشور و متحدین ناتویی آن به شدت از آن حفاظت می کنند، بدون تردید بخش مهمی از معادله خونین افغانستان می باشند که بدون در نظر گرفتن آن نه تنها ثبات به این کشور بر نمی گردد که حتی بستر ظهور گروه های دهشت افکن دیگر چون داعش را هم فراهم می کند. حضور و قدرت گیری داعش در یک سال اخیر در این کشور جدا از عزم بسیاری از نیروهای فرامنطقه یی برای گشودن جبهه جدیدی در معادلات کنونی ناشی از همین عدم درک و نادیده گرفتن واقعیات عینی درون جامعه افغانستان است. طالبان بیش از آنچه یک نیروی ایدئولوژیک و ستیزه جو هم چون القاعده و داعش باشد یک نیروی تابع ناسیونالیسم پشتون می باشد که اگر از همان ابتدا از زاویه تنظیم مناسبات قدرت در حوزه درک ماهیت همین ناسیونالیسم با آن برخورد می شد هم اکنون افغانستان شاهد این روزهای مصیبت بار نبود.
در اعتراض به حمله کاملا برنامه ریزی شده به منطقه دیپلماتیک کابل، دو روز بعد در روز جمعه صدها معترض در تجمع اعتراضی به خیابان آمده و به سوی ارگ ریاست جمهوری حرکت کردند. در این اعتراض که از طرف بعضی از گروه ها و احزاب مخالف اشرف غنی هم حمایت می شد متاسفانه در میانه حرکت خود به سوی ارگ توسط نیروهای امنیتی به گلوله بسته شدند و حداقل ۵ تن کشته و ده ها تن دیگر زخمی شدند. یکی از کشته شدگان این حرکت اعتراضی پسر “محمد علم ایزدیار” معاون مجلس سنای افغانستان بود که خشم بسیاری از مقامات دولتی جناح مخالف رئیس جمهوری را به همراه داشت. اما داستان بی ثباتی پایتخت افغانستان به همین جا ختم نشد و روز شنبه در مراسم تدفین “سالم ایزدیار” که روز جمعه به دست نیروهای امنیتی کشته شده بود و اتفاقا بسیاری از مقامات حکومتی از جمله عبدالله عبدالله، احمد ضیاء مسعود و “ربانی” وزیر امور خارجه کشور در صف اول نمازگاران آن قرار داشتند که الزاما می بایست سطوح حفاظتی به شدت افزایش می یافت، سه مهاجم انتحاری با منفجر کردن خود موجب قتل حداقل۶ تن و زخمی شدن بیش از یکصد تن دیگر شدند. این در حالی بود که به دلیل فضای متشنج کابل تمام نیروهای امنیتی و نظامی به حالت آماده باش کامل در آمده بودند و در ضمن در مراسم تدفین نیز بسیاری از مقامات از جمله رئیس اجرایی حضور داشتند. بدون تردید مقامات دولتی و امنیتی افغانستان از قبل می دانستند که وضعیت امنیتی کابل بسیار متشنج و حساس است چنانچه در همان روز شنبه فرمانده قوماندانی عمومی گارنیزیون کابل آمده در اطلاعیه یی ضمن تاکید بر حساس بودن وضعیت پایتخت هشدار داده بود که طبق اطلاعات واصله نیروهای تروریست و خشونت طلب در صدد حملات بیشتری می باشند. حال این سوال مطرح می شود که در چنین شرایطی که همه نیروهای امنیتی و نظامی در آماده باش کامل برای حفاظت از مناطق مهم کابل قرار دارند و همچنین با حضور بسیاری از مقامات ارشد حکومتی در مراسم تدفین سالم ایزذیار به تبع باید دامنه اقدامات حفاظتی چندین برابر بوده باشد، چگونه سه نیروی انتحاری بدون هیچ مزاحمتی در صفوف نمازگاران مراسم قرار گرفته و جلیقه های انفجاری خود را در بین جمعیت منفجر می کنند. احتمال اینکه مقاماتی از درون حکومت و نیروهای امنیتی در همدستی با تروریست ها قرار داشته باشند بسیار زیاد است و به همین دلیل در طی روزها و هفته های آتی اختلافات حول این موضوع ارگ ریاست جمهوری را زیر فشار خردکننده یی قرار خواهد داد. از طرف دیگر حملات انتحاری در مراسم تدفین به دلیل حضور جناح مخالف رئیس جمهوری در آن سوالات زیادی را موجب می شود که آیا این حملات نوعی از تسویه حساب در بالاترین سطوح نهادهای حاکمیتی نبوده است؟ محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان که به شدت زیر ضرب انتقادات حول عدم لیاقت قرار دارد ضمن ابراز تاسف نسبت به این حادثه در پیامی ضمن پذیرش لزوم “اصلاحات اساسی” در حوزه حکومتداری می گوید ” کاستیهایی در کار مسئولان وجود دارد و باید اصلاحاتی اساسی هم در دستگاههای امنیتی و هم در سایر ادارات انجام شود و با مقصران در هر پست و مقامی به شدت برخورد خواهد شد”. این پیام آقای غنی و اظهارات عبدالله عبدالله در جواب به در خواست مردم برای کناری گیری طبق معمول سنت حکومتداری در این کشور بلازده تنها نوعی از فرافکنی و سعی در اقناع معترضان خشمگینی می باشد که بعد از تجربه ۱۶ ساله رهبران بی لیاقت و ناکارآمد هم چنان از پرداختن به اصل مشکلات و پایان دادن به فساد گسترده در سیستم حکومتی طفره می روند. بدون تردید با توجه به روند تحولات افغانستان و حوادث اخیر کابل حکومت وحدت ملی به دلیل عدم کارآیی خود به روزهای پایان خویش نزدیک می شود و پروژه ائتلاف خارجی و ناتو که در این کشور مسئول حفط ثبات می باشند با شکست مواجهه شده است. این فورماسیون حکومتداری و حضور نیروهای نظامی خارجی در افغانستان بعد از ۱۶ سال نشان داده است که جواب نمی دهد و راه حل برون رفت از بن بست موجود نیست.
در طی ماه های اخیر سطح تنش و خشونت ها در افغانستان از یک روند رشد یابنده یی برخوردار شده است و به نظر می رسد که تسلط دولت مرکزی بر اوضاع هر چه بیشتر در حال تضعیف شدن می باشد. حملات مداوم گروه طالبان به والسوالی ها در ولایات ناآرام از جمله هلمند، قندوز، ننگرهار و هم چنین تهاجم به مراکز قدرت سیاسی و نظامی این کشور که اوج آن در حمله مسلحانه به پادگان نظامی سپاه ۲۰۹ شاهین انجام و منجر به قتل بیش از ۱٣۵ سرباز و درجه دار در روز ۲۱ آوریل گردید تنها نمونه هایی از این وضعیت هشداردهنده می باشد. حمله روز چهارشنبه به منطقه دیپلمات نشین کابل که طالبان مسئولیت آن را به عهده نگرفت و حتی آن را محکوم کرد و تاکنون نیز داعش که معمولا بلافاصله مسئولیت اقدامات خود را می پذیرد در مورد آن سکوت کرده است تا حدودی این حدس نهادهای امنیتی و وزارت کشور افغانستان که شبکه “حقانی” را عامل آن معرفی کرده اند، تقویت می کند. اداره امنیت ملی افغانستان هم با صدور بیانیه خود عامل این حمله را شبکه حقانی و با کمک و هماهنگی اداره اطلاعات داخلی پاکستان (ای اس ای) معرفی کرده و بنا به اظهارات “شاه حسین مرتضوی” سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در پاسخ به سوالی که گویا اشرف غنی حکم اعدام یازده تن از زندانیان سرشناس طالبان و شبکه حقانی را صادر کرده است، با گفتن “هر گزینه یی برای دولت ممکن است” تا حدودی صحت این خبر را تلویحا پذیرفته است. در چند ماه گذشته با قرارداد صلح بین دولت مرکزی و “گلبدین حکمتیار” از رهبران جهادی و جنگ طلب پشتون بسیاری امیدوار بودند که چشم اندازی برای کاهش تنش ها گشوده شود، اما روند امور نشان می دهد که وی مهره اصلی شطرنج بحران افغانستان نیست. این در حالی است که بستر تنش و خشونت در افغانستان جدا از تقابل یک دولت مرکزی ضعیف و فاسد با گروه واپسگرای طالبان، در چارچوب گسست و شکاف های قومی – مذهبی تا حدود زیادی به نقش آفرینی شبه نظامیان مسلح مرتبط با تجارت مواد مخدر، فساد گسترده در هرم و قاعده نظام بروکراتیک دولتی، مصونیت قدرت جهادیست ها و جنگ سالاران قبیله یی، نقش موسسات خارجی خصوصی در حوزه امنیتی که با گروه های قاچاق و ترانزیت مواد مخدر ارتباط مستقیم و غیرمستقیم دارند و شاید مهم تر از همه سودآور بودن جنگ افغانستان برای اعمال هژمونی قدرت های فرامنطقه یی جهت استفاده از کارت “بی ثباتی افغانستان” و “تروریسم” در رقابت های ژئوپلتیک منطقه یی ارتباط پیدا می کند. در ماه های گذشته یک سری از مذاکرات بین چین، روسیه و پاکستان برای یافتن راه حل بحران افغانستان انجام گرفت که به دلیل اهمیت نیروهای شرکت کننده می توانست بخشی از راه حل اساسی جهت برون رفت از بن بست موجود باشد اما به دلیل نارضایتی آمریکا و ناتو از این طرح دولت افغانستان نیز با عکس العمل منفی نسبت به آن، اهمیت و تاثیرگذاری این پروژه را در نطفه خفه کرد. این در حالی بود که دو کشور چین و روسیه به دلیل منافع راهبردی و حفظ ثبات کشور خود که از تاثیر مخرب رشد گروه های تروریستی در افغانستان به شدت در معرض آسیب قرار گرفته اند، با فشار به پاکستان به عنوان کشوری که بیشترین نقش را در حمایت از طالبان دارد می توانستند تا حدود زیادی مسیر مهار بحران را مهیا کنند. با توجه به تحولات جدید به نظر می رسد که استراتژی متحدین غربی و ناتویی هم پیمان با دولت مرکزی در کابل یک برنامه شکست خورده است که تجربه ۱۶ سال اخیر هرگونه توهم در این مورد را می زداید. به همین دلیل دولت مرکزی افغانستان باید در چارچوب عدم تمرکز قدرت و پایان دادن به نادیده گرفتن واقعیت های تاریخی و سیاسی کشور طی همکاری با کشورهای همسایه، فارغ از دیکته قدرت های فرامنطقه یی در قالب ائتلاف کنونی و پیمان ناتو، عمل کرده و هم چنین با سمت گیری جهت فدرالیزه کردن نظام سیاسی به سوی یک مصالحه ملی پیش برود.
پارلمان برای میانجیگری وارد میشود/آیا رایزنیها برای پایان اعتراضات در کابل نتیجه میدهد؟
پس از اصرار فرماندهی نیروهای عمومی امنیتی کابل برای برخورد فیزیکی با تجمع معترضان ناامنیهای کابل پارلمان افغانستان از فرمانده فرماندهی نیروهای عمومی امنیتی کابل خواسته است تا به نمایندگان افغان برای مذاکره با معترضان فرصت دهد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ژنرال «گلنبی احمدزی» فرمانده عمومی نیروهای امنیتی شهر کابل اعلام کرد شورای ملی افغانستان خواستار فرصت برای مذاکره با سازماندهندگان تجمع اعتراضی موسوم به «رستاخیز تغییر» شده است.
وی در ادامه افزود: فرماندهی عمومی نیروهای امنیتی و دفاعی در کابل منتظر نتایج گفتوگوها بین نمایندگان پارلمان و اعضای این جنبش هستند.
ژنرال احمدزی گفت: موانع موجود در اماکن عمومی برای رفع مزاحمت و به دلایل امنیتی باید هر چه سریعتر برداشته و چادرهای تحصن برچیده شود، به همین دلیل نمایندگان پارلمان خواستار فرصت برای مذاکره با آنها شده است.
فرمانده عمومی نیروهای امنیتی و دفاعی شهر کابل تاکید کرد که باید این موانع و مزاحمتها برای مردم شهر پایان یابد و امیدوار است که گفتوگوی نمایندگان افغان نتیجه داشته و این موضوع به طور مسالمت آمیز حل شود.
از سویی هم یک نفر از رهبران معترضین به «رادیوآزادی» گفت: تعدادی از نمایندگان معترضان با 34 نفر از نمایندگان افغان و رئیس پارلمان دیدار کردهاند.
«عمراحمد پروانی» یکی از معترضان به ناامنیهای اخیر شهر کابل گفت: نمایندگان پارلمان تمام خواستههای معترضان را مورد توجه قرار داده و بعد از رایزنی در پارلمان به حکومت افغانستان این خواستهها را ارائه میدهند.
وی در ادامه افزود: جنبش معترضان خواستههای خود را با جامعه جهانی نیز در میان گذاشته و خواستار پادرمیانی برای حل این بحران شده است.
جنبش معترضان به ناامنی کابل موسوم به جنبش رستاخیز تغییر پس آن تشکیل شد که بر اثر تیراندازی به تظاهرات کنندگان معترض به انفجارهای اخیر کابل هفت نفر از جمله پسر معاون سنای افغانستان کشته و بیش از 12 نفر زخمی شد.
گفته میشود که تیراندازی نیروهای امنیتی افغان به سمت تظاهرات کنندگان به فرمان ژنرال «احمدزی» فرمانده عمومی نیروهای امنیتی و دفاعی شهر کابل صورت گرفته است که یکی از خواستههای این جنبش نیز به نظر میرسد که برکناری فرمانده عمومی نیروهای امنیتی و دفاعی شهر کابل و تحت پیگرد قانونی قرار گرفتن وی است.
بر اساس این گزارش ژنرال احمدزی برای پاسخگوی در مورد تیراندازی به تظاهرات کنندگان روز گذشته به دادستانی کل احضار شده بود.
اما ژنرال احمدزی در گفتوگو با «رادیوآزادی» صدور فرمان تیراندازی از سوی فرماندهی عمومی نیروهای امنیتی و دفاعی شهر کابل را به شدت رد کرده است.
وی تاکید کرد که برای دادخواست به دادستانی کل احضار نشده بود بلکه برای ارائه معلومات و چگونگی وضعیت امنیتی فراخوانده شده بود.
ژنرال احمدزی گفت: حکومت برای دستیابی به کسانی که عامل تیراندازی به تظاهرات کنندگان بودهاند هیئتی تعیین کرده است.
این در حالی است که رئیس پارلمان افغانستان پیش از این خواستار مورد پیگرد قرار گرفتن عاملان تیراندازی به تظاهرات کنندگان روز جمعه شده است و ژنرال احمدزی گفته بود که نیروهای امنیتی افغان به هیچ تظاهرات کنندهای شلیک نکرده است.
وی تصریح کرده بود که معترضان تظاهرات نه بلکه به آشوب اخلال نظم دست زده بودند.
با این وجود به نظر میرسد که اشرف غنی به یکی از شروط احتمالی معترضان که کناره گیری «حنیفاتمر» از سمت مشاور امنیت ملی افغانستان است هرگز تن ندهد.
مشاور امنیت ملی افغانستان قبل از این نیز به ارتباط با داعش، انحصار قدرت و توطئه برای ترور ژنرال دوستم متهم شده است.
اسهال شدن فاشیزم
شفقنا : اشرف غنی در انسجام نیرویهای فاشیزم نقش تاریخی بازی میکند. او نیروهای متخصص و تحصیل کرده قومگرا را با امکانات ملی مجهز و متمرکز ساخته. نسل تحصیل کرده قومی را به زبان سیاست و اطلاعات مهم ملی و بینالمللی آراسته و در جبهات ملی و بین المللی جاگزین کرده. نسل افراطی و جاهل را در خط مقدم جبهه جا به جا کرده و نسل هیتلراندیش با سواد را در پشت جبهه خوابانده و کلیدها را یکی یکی تصرف کرده. یکی از مهمترین کارهای تیم اشرف مدیریت روانی جنگ است. آنها با بهرهگیری از عنصر یک تیر و دو نشان با مهارت خاص استفاده میکنند.
با ازبیک، ازبیک را بد نام و بیرون میکنند، با تاجیک، تاجیک را شقه شقه و با هزاره، هزاره را به تاریکی میبرند. انگار یک تیم روانشناس متخصص آن پشتها نشسته و جنگ روانی را مدیریت میکنند.
غنی در غنی کردن اورانیوم فاشیزم مغز دوم جهان است، اول هیتلر دوم غنی. مشکل اصلی اما این است که او ملت پشتون را متحد نمیتواند زیرا رهبران پشتون وابستگیهای پارادوکسیکال و اعتقادات متضاد دارند. برای مومنین پشتون افکار غنی کفر است. کفر درونی و مستوجب اولویت در قتل. تعصبات قبایلی در بین ملت پشتون زیاد است. من حتی حکومت تک قومی را هم قبول می کنم به شرطی که بتواند امنیت و کار برای همه ایجاد کند. اما اگر فرض را بر این بگیریم که حاکمیت کاملا پشتونیزه شود مشکل در این است که خط مقدم جبهه دشمنان حکومت هم پشتون ها خواهند بود و دیگران هم به آتش پشتون سوزی هیمه بیشتری پیش خواهند کرد. در روزگار ما هیچ راه به جز احترام گذاشتن به وطن و همه انسانهای ساکن در افغانستان وجود ندارد. دولت اگر به اقوام دیگر محبت و مهربانی بیشتر نشان بدهد هر آیینه آنان بهترین محافظان و پاسداران قوم شریف پشتون خواهند بود. دولت اگر به اقوام دیگر نفرت بورزد قوم شریف پشتون را هم به نفرت می کشاند. اگر به من حق مساوی با دیگران داده شود من حاضرم در خط مقدم جبهه دفاع از اسپین بولدگ یا در خط مقدم جبهات اچین پیش تر از همه بجنگم. باور من این است که تا ویروس نژادپرستی از شکم دولت بیرون نشود ماییم و دولت و کشوری که اسهال خود را جمع نمی تواند!
آیا قانون اساسی خلاف شریعت است؟
8 صبح : ده روز از بزرگترین فاجعهی بشری در شهر کابل میگذرد. حملهی انتحاریای که بیش از ۱۵۰ کشته و بیش از ۵۰۰ زخمی در پایتخت به جا گذاشت. ابعاد این حمله چنان بزرگ بود که گفته میشود حدود ۳۰ نفرهنوز هم لادرک اند. یعنی حمله حتا اجساد این افراد را به گمان اغلب متلاشی کرده است. واکنشها به این حمله در سراسر جهان شکل گرفت. مردم فرانسه چراغهای برج ایفل نماد این کشور را برای همدردی با این حادثهی خونبار، خاموش کردند و در گوشه و کنار جهان مردم به یاد کشتههای این حوادث شمع افروختند. در داخل کشور نیز واکنشها به این حادثه متفاوت بود. سیاستمداران طبق معمول این حادثه را با شدیدترین الفاظ محکوم کردند، ولی مردم در گوشه و کنار کشور در محکومیت این حادثه راهپیمایی کردند. تظاهرات شکلگرفته در روز جمعه ۱۲ جوزا نیز به خشونت کشیده شده و حدود ۷اعتراضکننده توسط نیروهای امنیتی به هلاکت رسیدند و دهها نفر هم زخمی شدند. پس از برخورد خشونتبار علیه تظاهرات روز جمعه شکل و شمایل تظاهرات عوض شد. مظاهرهکنندهگان خیمههایی را در نقاط مختلف شهر کابل برافراشته و تاکید کردند که تا اجراییشدن خواستههای شان این خیمهها را برپا خواهند داشت.
خواستههای معترضان برکناری مسوولان رده بالای نهادهای امنیتی به شمول حنیف اتمر مشاور شورای امنیت کشور میباشد. از آن طرف هواداران آقای حنیف اتمر هم بیکار ننشسته و با برپایی گردهماییهایی، به طرفداری از مشاور شورای امنیت پرداختند. ولی جالبترین واکنش در این رابطه از شورای علمای افغانستان بود. این نهاد که وظیفه دارد به مسایل دینی بپردازد، یکباره با چرخش ۱۸۰ درجهای، رویکرد سیاسی گرفته و برپایی خیمههای اعتراض را نادرست خوانده و همچنان درخواست برکناری مسوولان امنیتی را غیر شرعی خوانده است. حتا شورای علما مستقیماً از حنیف اتمر هم نام برده است. گویا شورای علما خواسته بگوید اگر درخواست برای برکناری مسوولان دولتی غیر شرعی است، برکناری آقای اتمر غیر شرعیتر میباشد.
رویکرد تند و غیر اصولی شورای علما در قبال اعتراضات مردم در حالی شکل میگیرد که شورای علما به سختی تا حال حاضر شده تا حملههای انتحاری را حرام و غیر شرعی بداند. فقط در مواردی که تلفات ناشی از حملات انتحاری زیاد بوده یا هم افکار جهانی را بر انگیخته، شورای علما برخورد اخلاقی نسبت به آن کرده است.
شاید اعضای محترم شورای علما از یاد بردهاند که دایر کردن تجمعات، اعتراضات و یا هر نوع حرکت مدنی بر اساس نص قانون اساسی، حق مسلم شهروندان افغانستان میباشد. شهروندان افغانستان حق دارند تا مطالبات خود را از طرق مختلف مدنی و قانونی به گوش مسوولان برسانند. بر پایی خیمههای اعتراضی هم از همین جمله عملکردهای مدنی میباشد. هر چند بستهشدن مسیرهای رفتوآمد عامه، به دلیل برپایی این خیمهها از دیدگاه اخلاقی درست نمیباشد، ولی این خیمهها در شهر کابل به شکلی برپا نشده است تا مسیر رفت و آمد را کاملاً مسدود بسازد. بستهشدن مسیرها به دلیل اعتراضات یک عرف کاملاً مدنی در سراسر جهان است. در هر گوشه جهان وقتی اعتراضی در مسیرهای عمومی شکل میگیرد ، مسیرهای منتهی به این اعتراضات بسته میشود. حتا دولت ملزم است تا برای تامین امنیت اعتراضات تمامی تدابیر لازمه را روی دست بگیرد.
بناً واکنش شورای علما نسبت به برپایی خیمهها را میتوان نوعی دیکته شده از سوی حلقات خاص تعبیر کرد. از سوی دیگر به دلیل این که انتخابات ستون اصلی مشروعیت نظام در افغانستان است و تمام ارکان نظام توسط مردم انتخاب میشوند، بناً مسوولان در برابر مردم جوابگو میباشند و مردم هر زمانی میتوانند از مسوولان بخواهند که به دلایل ناکارآمدی از سمت خود کنار بروند و این حق را هیچ کسی به دلایل عجیب و غریب نمیتواند از مردم بگیرد.
معترضان به ناتوانی مدیران بخش امنیتی، نیز از همین مردماند و حق دارند که از این مدیران ناتوان بخواهند تا کرسی را به مدیران بهتر و کارآزمودهتر واگذارند. ما در حال حاضر بیشتر از همه به واکنش شورای علما نسبت به حملههای متعدد تروریستی علیه مردم بیگناه افغانستان نیازمندیم. زیرا فتوای علمای دین برای هر مسلمان حکم است. اگر شورای علما علیه همهی تروریستان در افغانستان که تحت نامهای مختلف خون مردم را میریزند، یک فتوای صریح برای مبارزه بدهد، آن گاه میتوان به اجماع بزرگتر برای مبارزه علیه تروریستان امیدوار شد. ولی متأسفانه شورای علما به عوض پرداختن به مسایل مهمی از این دست، نگران این است که مبادا بر ابروی آقای اتمر گرهای بیافتد.
قـربانیـانیکـه اثـری از آنـان باقـی نمانـده است
ماندگار : یکی از اعضای خانواده سه قربانی رویداد چهارشنبه به ماندگار گفت که پس از روزها تلاش تنها توانستند نمبر پلیت موتر سه خویشاوندشان را دریافت کنند و بر اساس همین نمبر پلیت، مراسم فاتحه و ختم قرآن برگزار کردند
در حالیکه ۱۰ روز از انفجار مرگبارِ چهارراهی زنبق شهر کابل میگذرد، عدهیی از خانوادهها هنوزهم هیچ اطلاعی از بستهگانشان که قربانی این رویداد شدهاند، به دست نیاورده و سرگردان نشانهیی از بستهگانشان هستند.
گفته میشود، قربانیانی که از اثر این حادثه مفقود شده اند، بیشتر شامل نیروهای پولیس، نگهبانان، مسافران و رانندهگان میشوند.
بر بنیاد گزارشها، حدود ۳۰ تن از قربانیان این رویداد تا هنوز ناپدید و یا هم در سردخانههای بیمارستانها ناشناخته ماندهاند.
در عین حال، شماری از بستهگان قربانیان حملۀ روز چهارشنبه برای قربانیانِشان مراسم فاتحه برگزار کردند.
آنان در گفتوگو با خبرنگار روزنامۀ ماندگار گفتند که روزها در جستوجوی بستهگانشان سرگردان به هر دَری زدند و بلاخره نا امید شده مجبور شدند دست از تلاش و بردارند.
پسر یکی از مأموران ترافیکی که درست در محل رویداد وظیفه اجرا میکرد، گفت که هشت روز تمام هیچ بیمارستانی نماند که از بهر پیدا کردن پدرشان به آن سر نزده باشند، اما همه تلاشهای شان بینتیجه ماند.
او در گفتوگو با روزنامۀ ماندگار میگوید که بعد از آگهشدن از وقوع حملۀ انتحاری در چهارراهی زنبق به پدرش تلفون میکند، اما تلفون پدرش خاموش میباشد، بعد تلاش میکند سراغ پدرش را از همکارانش بگیرد، همکاران پدرش نیز اظهار بیاطلاعی میکند.
فرزند این منسوب پولیس ترافیک که عبدالمنان نام داشت، میگوید که خانواده و بستهگانش هیچ اثری از عبدالمنان پیدا نکردند. او میگوید: “چندبار به طب عدلی رفتیم. در آنجا چند جسدی که شناخته نمیشدند، آورده شده بود. از من تصویر و مشخصات پدرم را خواستند. برایشان مشخصات پدرم را سپردم، اما مشخصات وفق نکرد و از آنجا که پدرم در میان زخمیان و شهیدان نبود، کمی امیدوار شدیم که پدرمان شاید زنده باشد، اما با سپری شدن هر روز نا امید شدیم و بلاخره روز پنجشنبه برای پدرم مراسم فاتحه برگزار کردیم”.
از سویی هم، روز چهار شنبه هفتۀ گذشته، خانوادۀ یکی از خبرنگاران شبکۀ «پرس تی وی» که در این حادثه ناپدید بود، پس از سپری شدنِ ۶ روز از حادثه، از روی کارت هویتش در سرد خانۀ طب عدلی شناسایی کردند.
حبیبالله در کنار اینکه دانشجوی سال اخیر رشته روابط بینالملل در یکی از دانشگاههای خصوصی در کابل بود، از چهار سال به اینسو به حیث تصویربردار و ویرایشگر تصویری با پرس تی وی ایران کار میکرد.
او بامداد چهارشنبۀ گذشته هنگامی که از خانه به سوی دفتر کارش در منطقۀ وزیرمحمد اکبرخان میرفت، در نتیجۀ انفجار مرگبار در چهار راه زنبق جان باخت.
همزمان بااین، شماری از خانوادههاییکه تا هنوز از سرنوشت بستهگانشان بعد از این رویداد خبر ندارند، عکس و مشخصات بستهگانشان را به در و دیوار بیمارستان ایمرجنسی و وزیر محمد اکبر خان نصب کردهاند تا اگر کسی سراغی از آنان پیدا کرد، به خانوادهاش خبر دهد.
در این حال، یکی از اعضای خانواده سه قربانی رویداد چهارشنبه به ماندگار گفت که پس از روزها تلاش تنها توانستند نمبر پلیت موتر سه خویشاوندشان را دریافتند و بر اساس همین نمبر پلیت، مراسم فاتحه و ختم قرآن برگزار کردند.
روز چهارشنبه (۱۱، جوزا)، یک تانکر پُر از مواد انفجاری در نزدیک سفارت آلمان در منطقۀ چهارراهی زنبق شهر کابل منفجر شد که در این رویداد، بیش از ۱۰۰ تن جان باختند و در حدود ۴۰۰ تن دیگر زخم برداشتند.
پایتخت کشور در روزهای اخیر، بیشترین رویدادهای خشونتبار و خونین را در جریان سالهای اخیر، گواه بوده است. یک روز پس از حملۀ مرگبار روز چهارشنبه، هزاران تن از شهروندان کابل از نقاط مختلف پایتخت به جادهها ریختند و مسوولان درجهیک حکومت وحدت ملی را متهم به خیانت ملی و بیتوجهی به تأمین امنیت جانی و مالی مردم کردند.
اما راهپیمایی شهروندان کابل از سوی حکومت وحدت ملی با شلیک گلوله، پاشیدن آب کثیف به روی معترضان و شلیک گاز آشکآور پاسخ داده شد که در نتیجۀ شلیک نیروهای امنیتی بر معترضان، ۷ معترض به شهادت رسید و بیش از بیست تن دیگرشان زخمی شدند. با ادامۀ این وضعیت، شهروندان در چهارراهی زنبق خیمۀ تحصن زیر نامِ «جنبش رستاخیر تغییر» برپا کردند و خواستار کنار رفتن محمد اشرف غنی، دکتر عبدالله، محمد حنیف اتمر و مسوولان بلندپایۀ نهادهای امنیتی شدند.
رفتهرفته اعتراضهای شهروندان کابل گسترش یافت و افزون بر برپایی خیمههای متعدد تحصن در نقاط مختلف پایتخت، دامنۀ این اعتراضها به ولایتهای دیگر و حتا به سطح جهان نیز کشانیده شد. به گونهیی که مهاجران افغانستانی مقیم در اکثر کشورهای اروپایی به یاد شهدای روز چهارشنبه شم روشن کردند و حمایت شان را از اعتراضهای کابل اعلام کردند.
همچنان، شهروندان ولایتهای باغیس، هرات، تخار، بدخشان، سمنگان، کندز، غور، فاریاب، بلخ و چندین ولایت دیگر به جادهها ریختند و از اعتراضات جنبش رستاخیز تغییر اعلام حمایت کردند.
بلاتکلیفی پاکستانیهای مقیم عربستان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در اسلامآباد، حتی پاکستانیهایی که حدود 40 سال قبل به عربستان مهاجرت و با زنهای عربستانی ازدواج کردهاند مجبور به ترک این کشور هستند.
عربستان برای پاکستانیها و فرزندان آنها که مادرشان عربستانی هستند نیز ارزشی قائل نیست و همه آنها مجبورند بدون دریافت حقوق این کشور را ترک کنند.
به گزارش دیلی اوصاف، سفارت پاکستان در عربستان اعلام کرد برای فرزندان پاکستانیهایی که با زنهای عربستانی ازدواج کردهاند ویزا صادر نمیکند.
در این بین بسیاری از کارگران پاکستانی که حقوق خود را از یک سال پیش دریافت نکردهاند برای امرار معاش در حال مهاجرت به قطر هستند.
خانوادههای پاکستانی با تجمع در برابر سفارت پاکستان خواستار دریافت ویزا برای بازگشت خود و فرزندانشان هستند اما هیچ پاسخی به آنها داده نمیشود.
بیشتر کارگران پاکستانی به سفارت پاکستان در جده مراجعه میکنند اما کاری از پیش نمیبرند و همچنان بلاتکلیف هستند.
فرزندان پاکستانیهای مقیم عربستان بدون هویت هستند و ریاض همچنین اسلامآباد هیچ یک حاضر نیستند آنها را به عنوان شهروند خود بپذیرند.
بیشتر از یک سال است که خانواده های هزاران نفر از کارگران پاکستانی در عربستان منتظر هستند تا سرپرست خانواده که برای کسب درآمد در قبال کار طاقت فرسا به آن کشور سفر کردهاند، دسترنج خود را برای تامین مخارج خانواده به پاکستان بفرستند مخصوصا در روزهای ماه مبارک رمضان که دیگر چیزی تا خرید عید فطر به عنوان بزرگ ترین عید مردم پاکستان باقی نمانده است.
آمار و ارقام مربوط به آن دسته از کارگران پاکستانی که ماه هاست حقوقی دریافت نکردهاند و حتی برای تامین ساده ترین وعده های غذایی روزانه خود در عربستان، با مشکل مواجه هستند. برخی آمارها حکایت از سردگردانی حدود هشت هزار کارگر پاکستانی بی پول در عربستان و برخی آمار دیگر هم حکایت از ارقام بالاتر دارد.
باتوجه به تداوم روند کسری بودجه عربستان که بیشتر به دلیل سیاست های دردسر ساز این کشور در پایین آوردن بهای نفت در بازارهای جهانی ایجاد شده است، به نظر می رسد رکود فعالیت های عمرانی و ساخت و ساز
و رکود اقتصاد، از جمله دلایل اخراج کارگران خارجی از این کشور باشد.
چرا “روسیه، ایران و تروریسم”
به بزرگترین تهدید جهان امروز تبدیل شده اند
مایک پنس، “روسیه، ایران و تروریسم” را سه تهدید اصلی در جهان و دنیای معاصر خوانده است. حضور نظامی آمریکا بهانه است.
به گزارش اسپوتنیک، معاون رئیس جمهور آمریکا (مایک پنس) در اظهار نظر اخیر خود در سطح جهانی، بار دیگر انگشت خود را بر دو کشور ایران و روسیه گرفته است، این بار عامل سومی چون “تروریسم” به عنوان همدستان اصلی ایران و روسیه محسوب می گردند، در نتیجه به عقیده پنس این سه فاکتور (روسیه، ایران، تروریسم) بزرگترین عامل تهدید در دنیای معاصر هستند.
اظهارات اخیر مایک پنس، از سوی کارشناسان مسائل سیاسی در ایران و روسیه به چالش گذاشته شده است. از یک سو سرگی دمیدنکو از استادان دانشکده علوم اجتماعی فرهنگستان علوم روسیه می گوید: چنین ادعاهایی بسیار بی معنی است. ایالات متحده آمریکا، این شرایط را به صورت نادرست ارزیابی می کند. آمریکا با اتهام قراردادن ایران و روسیه و همکاری این دو کشور در بحران سوریه، به گونه ای می خواهد حضور خود در ناتو را توجیه نماید، بدین روش آمریکا به متحدان خود در ناتو کمک خواهد کرد و تقویت سیستم دفاع موشکی خود در اروپا را گسترش خواهد داد.
از سوی دیگر، حسن خانی زاده از سیاستمداران ایرانی در امور خاورمیانه در پاسخ به اتهامات مقامات آمریکایی، ضمن رد این اتهامات اعلام نمود که این اظهارات نشان می دهد که شرایط منطقه در آستانه یک تحول خطرناکی است زیرا یکی از دلایل حضور دونالد ترامپ، در اجلاس اخیر ریاض و تشکیل یک نانوی عربی علیه ایران این است که امریکا در صدد استفاده از قدرت نظامی علیه کشورهای منطقه ای است که سیاست شان با سیاست آمریکا همخوانی ندارد. در واقع دو متخصص ایرانی و روسی در امور خاورمیانه بر یک نکته مشترک تاکید دارند، پشت پرده کمک آمریکا به ناتو و بهانه تراشی های این کشور برای حضور خود در اروپا و توسعه سیستم موشکی تنها در جهت قدرت طلبی این کشور و توجیه حضور خود در اروپا است.
مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا، سه عامل روسیه، ایران و تروریسم را به عنوان تهدیدات اصلی جهان معاصر نامید. به عقیده ایشان، ایالات متحده آمریکا در جهت مبارزه با این سه عامل آماده کمک به متحدان ناتو است.
پنس در برنامه شورای آتلانتیک با اشاره به فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 گفت: “از تلاش های روسیه برای ترسیم مجدد مرزهای بین المللی، از تلاش های ایران برای بی ثبات کردن اوضاع خاورمیانه، تا تهدید جهانی تروریسم که می تواند در هر زمان در هر نقطه اقدام به بر هم زدن امنیت نماید: به نظر می رسد پس از فروپاشی کمونیسم، دیگر در دنیا تهدیداتی خطرناک تر از این ها وجود نداشته باشد”.
این مقام آمریکایی در ادامه تاکید کرد که ایالات متحده آمریکا به طور کامل آماده انجام تعهدات خود به عنوان یک متحد در ناتو می باشد. آمریکا پایبند این اصل است که حمله علیه یکی از اعضای ناتو حمله به همه ما است. مایک پنس در پایان افزود: “با ظهور دشمنان جدید و قدیمی، اتحاد ما برای مقابله با تهدیدات امروز و فردا، علی الخصوص تهدید تروریسم باید محکم تر گردد”.
سرگی ولادیمیروویچ دمیدنکو از صاحبنظران روسیه در مسائل خاورمیانه، دانشیار دانشکده علوم اجتماعی وابسته به فرهنگستان علوم اقتصاد و مدیریت عمومی وابسته به بخش ریاست جمهوری فدراسیون روسیه، از کارشناسان بخش خاورمیانه شورای روسیه در امور بین الممل در خصوص اظهارت اخیر معاون رئیس جمهور آمریکا گفت: “معاون رئیس جمهور آمریکا هیچ چیز جدیدی در این خصوص نگفته است. آمریکا، این موضع خود را پیش از این نیز بارها ابراز داشته بود. ایالات متحد آمریکا، روسیه را به عنوان رقیب و مانع خود می بیند، نمی گویم دشمن، چرا که آمریکا برای حل برخی مسائل مجبور به همکاری با ما دارد. با این وجود، ایالات متحده آمریکا متوسل به انواع فشارها، از جمله چنین حملات لفظی بر علیه ما است.
به نظر من، چنین حملات لفظی در جامعه بین المللی هدفمند است. در وهله نخست، چنین اظهارات لفظی قصد دارد تا ذهن مردم غرب را تحت تاثیر خود قرار دهد، تا آنها نتوانند تصویر مناسبی از روسیه در ذهن خود داشته باشند.
حال چرا در کنار نام روسیه، ایران قرار دارد و کشور ایران به عنوان تهدیدی برای صلح نامیده می شود، این مسئله به نوبه ای به بحران سوریه مربوط است. این نقطه نظر وجود دارد که روسیه و ایران حامی بشار اسد هستند. برای ایران، حمایت از رئیس جمهور سوریه — یک امر طبیعی در خصوص مسائل خاورمیانه است. موضع روسیه — امری رقابتی بر شمرده می شود. ما همیشه اظهار داشته ایم که موضوع بر سر بشار اسد نیست، بلکه موضوع حل و فصل مسئله سوریه است. نقطه نظر مشترک ما و ایران در این موضع است.
ایالات متحده آمریکا، به قول معروف زیاد شخم می زند. آمریکا ما را با ایران برابر می داند، به عقیده آمریکا ما به خاطر حمایت از “رژیم ظالم سوریه” وحشتناک و خطرناک هستیم. حال اگر ما از سوریه پشتیبانی نمی کردیم، آیا بحران سوریه یک شبه حل و فصل می شد! در واقع، چنین ادعاهایی بسیار بی معنی است. ایالات متحده آمریکا، این شرایط را به صورت اشتباه و نادرست ارزیابی می کند.
البته در این میان، آمریکا به متحدان خود در ناتو کمک خواهد کرد و تقویت سیستم دفاع موشکی خود در اروپا را گسترش خواهد داد. باید این را در ذهن داشت که ایالات متحده آمریکا بارها اعلام نموده است که تقویت سیستم دفاع موشکی این کشور برای محافظت از اروپا از تهدیدات ایران و کره شمالی است.
بدین ترتیب، ایالات متحده آمریکا، از سوی دیگر با بهانه تراشی بر سر تهدید روسیه در تلاش است تا حضور نظامی خود در اروپا را توجیه نماید. همچنین آمریکا بدین روش می خواهد تا اروپا را در سطح سیاسی و نظامی به خود نزدیک کند، تا اروپا زیر سایه سیاست های تعیین شده توسط واشنگتن عمل کنند. این موضوع نیز روشن است که امروزه در اروپا رویکردی دوگانه و نگرشی دو سویه نسبت به آمریکا وجود دارد.
بنابراین، آمریکا با استفاده از لفظ دشمن مشترک، در تلاش است تا این وضعیت را در جهت مطلوب خود گسترش دهد و جای پایی در اروپا برای خود باز کند. آیا آمریکا موفق به انجام این کار می شود و یا نه، “زمان” این موضوع را نشان می دهد.
این اظهارات و اقدامات دولت آمریکا نشان از این است که ناتو و ایالات متحده هنوز با یکدیگر توافق کامل ندارند. متوسل شدن این کشورها به چنین اقدامات فوق العاده ای، دلیلی بر ضعف مواضع آنها در ناتو می باشد.
حسن خانی زاده از سیاستمداران ایرانی و متخصص در امور خاورمیانه، همچنین از اعضای هیئت مدیره خبرگزاری مهر نیوز در خصوص اتهام آمریکا بر ایران و روسیه به عنوان تهدید دیگر کشورها چنین اظهار نظر نمود: “اظهارات اخیر معاون رییس جمهور آمریکا در خصوص خطر ایران و روسیه نشان می دهد که آمریکا در استفاده ابزاری از گروه های تروریستی در منطقه برای تغییر وضعیت خاور میانه با شکست مواجه شده است.
آمریکا در عراق، سوریه، یمن و حتی در لیبی نتوانست وضعیت این کشورهای را به نفع خود تغییر بدهد. اکنون آمریکا احساس می کند که باید با استفاده از قدرت نظامی و تهاجمی به صورت مستقیم علیه ایران و روسیه وارد عمل بشود و شرایط برای حضور نظامی بیشتر آمریکا و ناتو در منطقه و در اطراف مرزهای روسیه و ایران فراهم کند.
این اظهارات آقای مایک پنس نشان می دهد که آمریکا در صدد اتکاء به اشتباه های نظامی جدیدی است. این اظهارات نشان می دهد که نوعی هماهنگی جدیدی میان آمریکا و ناتو برای تغییر شرایط منطقه به نفع آمریکا وجود دارد. این اظهارات نشان می دهد که شرایط منطقه در آستانه یک تحول خطرناکی است زیرا یکی از دلایل حضور دونالد ترامپ، رییس جمهور دونالد ترامپ در اجلاس اخیر ریاض و تشکیل یک نانوی عربی علیه ایران این است که امریکا در صدد استفاده از قدرت نظامی علیه کشورهای منطقه ای است که سیاست شان با سیاست آمریکا همخوانی ندارد.
بنابرای این اظهارات مایک پنس باید جدی گرفته شود. ایران، روسیه وحتی چین، عراق و سوریه باید یک ائتلاف جدیدی در مقابل زیاده خواهی ها و سیاست های تهاجمی آمریکا تشکیل بدهند و اقدامات لازم را اتخاذ نمایند. نباید اشتباه هایی که در گذشته در عراق و لیبی صورت گرفته بار دیگر تکرار شود. روسیه و ایران نباید نسبت به شیوه های تهاجمی نظامی آمریکا بی تفاوت باشند”.
بدین ترتیب، با اتکا به نقطه نظرات کارشناسان امور سیاسی در ایران و روسیه می توان گفت که آمریکا با استفاده از بهانه هایی چون “حمایت ایران و روسیه از بشار اسد” به گونه ای در صدد توجیه حضور نیروهای نظامی خود در ناتو و اروپا است. آمریکا در واقع نه به فکر ناتو، ایران، روسیه و سوریه است، این کشور می خواهد حضور نظامی خود را در نقاط استراتژیک در جهان را افزایش دهد.
نخست وزیر بریتانیا اکثریت پارلمانی را از دست داد
ترزا می، نخست وزیر بریتانیا در انتخابات روز پنج شنبه اکثریت پارلمانی را از دست داده است و به این دلیل زیر فشار قرار گرفته است که استعفا بدهد. او برای تقویت موضع خود خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شده بود.
بعد از اعلام نتایج اکثر آرای انتخابات پارلمانی بریتانیای کبیر، به دلیل ترس از این که حزب محافظه کار نتواند حکومت تشکیل دهد و یا مجبور به ترک دفتر نخست وزیری خواهد شد، ارزش پوند شدیداَ کاهش یافت.
خانم می بعد از کسب اکثریت آراء در شهر میدنهد، گفت که بریتانیا در آستانه شروع پروسه خروج از اتحادیه اروپا «نیاز به یک دوره ثبات» دارد.
او گفت که هرچند هنوز نتایج کل آراء اعلام نشده است، به نظر میرسد که حزباش اکثریت کرسیهای پارلمانی را تصاحب میکند و «این بر ماست که از دوره ثبات اطمینان دهیم.»
اما جرمی کوربین، رهبر چپی حزب اپوزیسیون کارگر اصرار کرد که خانم می باید استعفا دهد. او گفت که ترزا می «آراء، حمایت و اعتماد را از دست داده است.»
براساس نتایج آراء، حزب محافظه کار خانم ترزا می ۳۱۸ کرسی پارلمانی را به دست خواهد آورد که پایینتر از ۳۲۶ کرسی برای تشکیل اکثریت پارلمانی است. این حزب در انتخابات سال ۲۰۱۵، ۳۳۱ کرسی پارلمانی را کسب کرده بود. به این ترتیب، این حزب برای تشکیل حکومت نیاز به یک شریک ائتلافی دارد.
رهبر اپوزیسیون خواستار کناره گیری نخست وزیر شده است.
انتظار میرود که کرسیهای حزب کارگر از ۲۲۹ در انتخابات قبلی به بیش از ۲۶۰ افزایش یابد.
خانم می حالا با سوالهایی مواجه است که چرا خواستار برگزاری انتخابات سه سال قبل از موعد شد و اکثریت اندک اما ثابت حزباش در پارلمان را به مخاطره انداخت.
پروفیسور تونی تراورس از مکتب اقتصادی لندن گفت که این نتایج انتخابات خلاف آن هدفی است که خانم می برای آن انتخابات زودهنگام را برگزار کرد و او حالا باید از موضع ضعیف مذاکرات خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را به پیش ببرد.
پس از این انتخابات، پوند استرلینگ ارزش خود در برابر دالر را دو درصد از دست داد. سرمایه گذاران این سوال را مطرح میکنند که بعد از این پروسه بریگزیت یا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا توسط کی کنترول خواهد شد.
ترزا می که بعد از همه پرسی سال گذشته در مورد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر کرسی نخست وزیری تکیه زد، پروسه رسمی خروج کشورش از این اتحادیه را در ۲۹ مارچ شروع کرد و وعده داد که بریتانیا را از بازار واحد این اتحادیه بیرون کرده و مهاجرت را کاهش میدهد.
af (AFP, AP, dpa)
جنگ در ولسوالی امام صاحب کندز باشندگان محل را آواره کرد
نبرد شدید میان نیروهای امنیتی و طالبان در ولسوالی امام صاحب کندز از روز گذشته آغاز شده و تا کنون جریان دارد. به گفته امان الله قریشی، ولسوال امام صاحب، اضافه از یک هزار خانواده از مناطق درگیر جنگ مجبور به ترک خانه های خود شده اند. یکی از باشندگان قریه آقی بای ولسوالی امام صاحب که روز گذشته این قریه را ترک کرده است، به دویچه وله می گوید که حدود۲۰ نفر از مردم محل زخمی شده اند.
نتیجه قطعی جنایات در تهران چیزی جز افزایش نفرت از دولتهای آمریکا و سعودی نیست
در پی حادثه تروریستی تهران که به شهادت و زخمیشدن جمعی از مردم روزهدار انجامید، رهبر معظم انقلاب اسلامی پیام تسلیتی صادر کردند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، در پی حادثه تروریستی در روز دوازدهم ماه مبارک رمضان در تهران که به شهادت و زخمی شدن جمعی از مردم روزهدار انجامید، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی پیام تسلیتی صادر کردند.
متن پیام رهبر معظم انقلاب به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
حادثه تروریستی روز دوازدهم ماه مبارک رمضان در مرقد امام راحل و در مجلس شورای اسلامی که به شهادت تعدادی از عزیزان روزهدار و زخمی شدن جمع بیشتری انجامید، نشانه آشکاری است از کینه و دشمنی خباثتآلود مزدوران استکبار با ملت شریف ایران و با هرآنچه مربوط به انقلاب و نظام اسلامی و رهبر فقید عظیمالشأن آن است.
اینگونه جنایات که حاکی از خباثت و در عین حال، حقارت مباشران و نیز آمران و مسببان آن است، بسی کوچکتر از آن است که در عزم ملت ایران خللی ایجاد کند.
نتیجه قطعی اینها چیزی جز افزایش نفرت از دولتهای آمریکا و عوامل آنان در منطقه همچون سعودی نیست.
ملت ایران، متحد و با عزم راسخ به پیش خواهد رفت انشاءالله.
یاد شهیدان این حادثه را گرامی میدارم و به خانوادههای آنان تبریک و تسلیت عرض میکنم و بهبود مجروحان و آسیبدیدگان را از خداوند متعال مسألت میکنم.
سیدعلی خامنهای19 خرداد 1396
عناصر مرتبط با اقدام تروریستی تهران دستگیر شدند/ پاکسازی چند خانه امن تروریستها در شمال غرب کشور
وزارت اطلاعات در اطلاعیهای اعلام کرد: چند خانه امن تروریستهای وهابی تکفیری در شمال غرب کشور شناسایی و پاکسازی شد.
به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، وزارت اطلاعات در اطلاعیهای اعلام کرد: چند خانه امن تروریستهای وهابی تکفیری در شمال غرب کشور شناسایی و پاکسازی شد.
متن اطلاعیه بهشرح زیر است:
به آگاهی ملت شریف ایران میرساند، در ادامه پیگیری سرنخهای اطلاعاتی با هدف پاک کردن میهن اسلامی از لوث بقایای تروریستها، سربازان گمنام امام زمان(عج) با همراهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی موفق شدند دیگر عناصر تروریست مرتبط با اقدام تروریستی 12 رمضان را قبل از هرگونه اقدام، شناسایی و دستگیر کنند.
در این عملیات، مقدار قابل توجهی سلاح، مواد پیشسازه بمب، کمربند انفجاری، وسایل ارتباطی و مدارک جعلی کشف شد.
همچنین چند خانه امن تروریستهای وهابی تکفیری در شمال غرب کشور شناسایی و پاکسازی شد.
روند تعقیب مقر فرماندهی این جنایتکاران وابسته به استکبار و اذناب منطقهای آنها در آن سوی مرزها ادامه دارد که نتایج مهم این عملیات متعاقباً به اطلاع ملت شریف و شهیدپرور ایران خواهد رسید.
محل همپیمانی تروریستها شناسایی شد
حجتالاسلام علوی گفت: محلی که در آن تروریستها همپیمان شده بودند و فیلم آن را مردم در فضای مجازی دیدند، شناسایی شد و تعدادی از نفرات آنها هنوز آنجا حضور داشتند که دستگیر شدند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام سید محمود علوی وزیر اطلاعات امروز(جمعه 19 خرداد) در حاشیه مراسم وداع با شهدای ترور در مجلس، در جمع خبرنگاران گفت: ما در دو روز گذشته و پس از این اتفاق رد آنها را زدیم و آنها را شناسایی کردیم.
وی اظهار داشت: عقبه تیم تروریستی را شناسایی کردیم و اکنون افراد متعددی از آنها شناسایی و دستگیر شدند و محلی که در آن با هم، همپیمان شده بودند و فیلم آن را مردم در فضای مجازی دیدند شناسایی شد و تعدادی از نفرات آنها هنوز آنجا حضور داشتند که دستگیر شدند.
حجتالاسلام علوی خاطرنشان کرد: تجهیزات و مواد منفجره و کمربند انفجاری که آماده کرده بودند در اختیار نیروهای اطلاعات و سرباز گمنام امام زمان (عج) قرار گرفته است اما با توجه به اینکه این عملیات در میانه راه است و باید جزئیات آن مکتوم بماند تا سربازان گمنام امام زمان (عج) به آخرین هدفها ضربه بزنند، پس از پایان عملیات اطلاعات کامل را به اطلاع مردم میرسانیم.
وزیر اطلاعات در پایان تاکید کرد: مردم مطمئن باشند فرزندان آنها بیدارند و اجازه نمیدهند امنیت آنها به سادگی آسیب ببیند.
ترامپ قطر را به حمایت مالی از تروریسم متهم کرد
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا قطر در سطح بسیار بالا به تامیت مالی تروریسم متهم می کند.
به گزارش اسپوتنیک، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی با کلاوس یوهانیس همتای رومانیایی خود قطر را به تامین مالی تروریسم متهم کرد.
ترامپ همچنین اشاره کرد که قطر باید هر چه زودتر این حمایت ها را متوقف کند.
عربستان سعودی، بحرین، امارات، مصر، یمن، لیبی، مالدیو، موریتانی، موریس و کومور روابط دیپلماتیک خود را به اتهام حمایت قطر از تروریسم با این کشور قطع کردند.
انتقاد حکمتیار از معترضان: نباید از دیوارهای ارگ بالا میرفتند
گلبدین حکمتیار: حکومت وحدت ملی را به عنوان یک حقیقت تلخ می پذیرم و از آن حمایت میکنم
به دنبال کشمکش بین دولت و معترضان، گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان از راهپیمایان انتقاد کرده و گفته است که راه تغییر نظام و اصلاحات باید از مسیر دموکراتیک بگذرد.
آقای حکمتیار که در نخستین نشست خبری بعد از بازگشت به کابل سخن میگفت افزود که معترضان “نباید سعی میکردند از دیوارهای ارگ ریاست جمهوری بالا میرفتند” و مطالبات خود را باید از راههای قانونی دنبال میکردند.
او تصریح کرد: “من به هیچ کسی اجازه نمیدهم که این نظام را براندازد و نه با چنین کسانی موافقم. آنانی که در تلاش تغییر این نظام هستند، باید فکر کنند که جایگزینش چیست؟ آیا آنها قادرند که کشور و حتی یک پاسگاه امنیتی را اداره کنند؟”
معترضان به دنبال بمبگذاری چهارشنبه هفته پیش در چهارراه زنبق که ۱۵۰ کشته و بیش از ۳۰۰ نفر زخمی برجا گذاشت، جمعه پیش به خیابانها ریختند. دراین تظاهرات دستکم شش معترض کشته شدند و بعد در مراسم خاکسپاری یکی از آنها سه انفجار انتحاری صورت گرفت که جان دست کم ۷۷ نفر دیگر را نیز گرفت.سازمان عفو بینالملل خواسته است که عاملان کشتار معترضان در کابل محاکمه شوند.
راهپیمایان که جنبشی را تحت نام ‘رستاخیز تغییر’ راه انداختهاند، در نقاط مختلف شهر کابل خیمه زدهاند و تاکید دارند که تا تحقق مطالباتشان خیابانهای کابل را ترک نخواهند کرد. آنها خواهان برکناری مقامات ارشد امنیتی افغانستان به شمول حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری افغانستان هستند.
- عفو بینالملل: عاملان کشتار معترضان در کابل محاکمه شوند
- فرمانده گارنیزیون راهپیمایی جمعه در کابل را ‘آشوبگری’ خواند
- چه کسانی در تظاهرات کابل کشته شدند؟
- آیا اشرف غنی به خواست جمعیت اسلامی تسلیم خواهد شد؟
صدها تظاهرکننده روز جمعه گذشته در پی حمله مرگبار روز چهارشنبه کابل که در حدود ۱۵۰ نفر کشته و حدود ۵۰۰ نفر زخمی شدند، در کابل دست به راهپیمایی زدند که به خشونت کشیده شد و ۶ نفر از راهپیمایان در تیراندازی پلیس کشته شدند.
“کسی نمیتواند با زور قدرت را بگیرد“
آقای حکمتیار در انتقاد از معترضان گفت: “هیچ کسی نمیتواند به زور قدرت را بگیرد. هر افغان حق دارد خواستههایی داشته باشد، اما نباید جادهها را ببندند”.
حزب اسلامی حکمتیار سومین گروه سیاسی است که امروز از موضع دولت افغانستان در قبال تحولات اخیر پشتیبانی میکند. احزاب حق و عدالت و پیوند ملی نیز امروز نشست خبری گذاشتند و از دولت وحدت ملی پشتیبانی کردند.
رویارویی دولت و معترضان به کوتاهی دولت در تأمین امنیت که مورد حمایت جمعیت اسلامی افغانستان است، وارد هفتمین روز خود میشود.
در مراسم به خاکسپاری سالم ایزدیار، یکی از پنج نفر کشتهشده در تظاهرات روز شنبه در کابل، برخی از سران حزب جمعیت حضور داشتند و دقایقی پس از انفجارها اعلام شد که به رئیس اجرایی و وزیر خارجه آسیبی نرسیده است.
هارون نجفیزاده، بیبیسی
آقاى حكمتيار امروز تلاشهاى اشرف غنى براى بازگرداندن او به زندگى عادى در كابل را تا حدى تلافى كرد. او در روز سختى كه بخشهاى عمده جريانهاى سياسى از ارگ فاصله گرفته و عليه اشرف غنى شمشير كشيدهاند، كنار دولت ايستاد.
رهبر حزب اسلامى كه ميان هوادارانش عمدتا در روستاها پايگاه اجتماعى دارد، آنرا پاى مشروعيت حكومت وحدت ملى ريخت و حتى تا اينجا بسنده نكرد و گفت در انتخابات ٢٠١٩ حتى اگر صد در صد مطمئن شود برنده است نه او و نه كسى ديگر از حزبش نامزد نخواهد شد و كنار نامزد ديگر خواهد ايستاد.
به نظر ميرسد منظور او نامزد تكنوكرات مورد پذيرش جامعه جهانى است. بنابر اين، در اين شرايط ایستادگی تمام قد گلبدین حکمتیار با دولت وحدت ملی در كنار پشتيبانى جامعه جهانى، اشرف غنی را در موقعیت نیرومندی برای مذاکره با فعالان سیاسی و جمعیت اسلامی قرار ميدهد تا به این رویارویی چندروزه نقطه پایان بگذارد.
حالا دولت افغانستان از معترضان خواسته که به تحصن شان پایان دهند، اما آنها خواهان برکناری مقامهای ارشد امنیتی هستند و گفتهاند تا زمانی که خواستههای شان برآورده نشود، چادرها را جمع نمیکنند.
نیروهای امنیتی هم دیشب بیست و چهار ساعت به معترضان وقت داد تا از تحصن دست بکشند و بگذارند زندگی در کابل به روال عادی برگردد، اما تاکنون هیچ تغییری نیامده است.
این اعتراضات که از سوی فعالان سیاسی راه اندازی شد مورد تأیید حزب جمعیت اسلامی قرار گرفته و چهره های عمده حزب جمعیت مانند صلاح الدین ربانی، عطا محمد نور و اسماعیل خان نیز با پشتیبانی از خواستههای مردم خواهان تغییرات در نهادهای دولتی افغانستان شدند.
صلاحالدین ربانی، رئیس حزب جمعیت و وزیر امور خارجه افغانستان، چند روز پیش در یک نشست خبری خواستار برکناری حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی و سران نهادهای امنیتی افغانستان شد. او گفت افزایش ناامنی در افغانستان نشاندهنده ضعف و به وجود آمدن پرسشهای جدی درباره اراده رهبری نهادهای امنیتی در امر مبارزه با تروریسم است.
- وزیر خارجه افغانستان: مشاور امنیت ملی و روسای نهادهای امنیتی برکنار شوند
- اشرف غنی: میپذیرم نهادهای امنیتی به اصلاحات اساسی نیاز دارد
- یک نفر در ارتباط با حمله به یک مراسم خاکسپاری در کابل بازداشت شد
رئیس حزب جمعیت: وقتی به ترورهای زنجیرهای در سالهای گذشته و همچنین به انفجارهای انتحاری در مراسم به خاکسپاری در کابل نگاه کنیم میتوان نتیجه گرفت که موج دوم ترور رهبران جمعیت آغاز شده است
“حزب اسلامی در انتخابات ۲۰۱۹ از خود نامزدی نخواهد داشت“
گلبدین حکمتیار با اشاره به برگزاری انتخابات پارلمانی و انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۹ میلادی گفت حزب اسلامی در انتخابات پارلمانی شرکت میکند و نامزدهای خود را در این انتخابات دارد اما در مورد انتخابات ریاست جمهوری تاکنون تصمیم نگرفته، اما ترجیح میدهد از یک فرد “مناسب” حمایت کند.
آقای حکمتیار همچنین خواستار اصلاحات در نظام انتخاباتی بوده تا زمینه برگزاری انتخابات شفاف پارلمانی و ریاست جمهوری فراهم شود.
او تصریح کرد که انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری نباید بصورت جداگانه و در زمانهای متفاوت برگزار شود بلکه باید در یک روز با یک مصرف برگزار شود.
رهبر حزب اسلامی از کارکردهای گذشته کمیسیونهای انتخاباتی انتقاد کرد و گفت که در نتیجه انتخاباتهای گذشته، پارلمان به وجود آمده بیشتر به یک “مارکت تجارتی” میماند.
انتقاد وزیر خارجه ایران از پیام تسلیت ترامپ؛ افزایش آمار قربانیان حملات تهران
وزیر خارجه جمهوری اسلامی از واکنش مقامات آمریکایی به حملات تهران انتقاد کرده و در ایران، گزارشهایی از بازداشت یکی از مهاجمان و افزایش شمار قربانیان این حملات منتشر شده است.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در توییتر خود نوشته است: “بیانیه منزجر کننده کاخ سفید و تحریمهای سنا در حالیکه ایرانیان با تروریسم مورد حمایت مشتریان آمریکا مواجه هستند. مردم ایران اینگونه ادعای دوستی ایالات متحده را رد میکنند.”
او در یک توییت دیگر نوشته است: “مستبدان تروریست پرور تهدید می کنند که مبارزه را به سرزمین ما بکشانند و به آنچه که اربابان آنان بیش از هر چیز از آن متنفر هستند حمله کنند: یعنی کرسی دموکراسی.” ظاهرا اشاره آقای ظریف به اظهارات برخی مقامات سعودی است که اخیرا با متهم کردن ایران به دخالت نظامی در کشورهای منطقه، گفته بودند که اگر این اقدامات ادامه یابد، جنگ را به داخل ایران خواهند کشاند. منظور آقای ظریف از “کرسی دموکراسی” ظاهرا نظام جمهوری اسلامی است.
+چرا مهاجمان به مجلس ایران عربی صحبت میکنند؟
+ حمله داعش در ایران ‘۱۲ کشته به جا گذاشت’؛ مهاجمان ایرانی بودند
+ رهبران بسیاری از کشورهای جهان حملات تهران را محکوم کردند
+ حملات تهران؛ شاهدان عینی چه میگویند
+نگاهی به حوادث امنیتی ایران در سه دهه اخیر
+آلبوم عکس؛ حمله به مجلس ایران و آرامگاه آیتالله خمینی
در پی حملاتی که روز گذشته به ساختمان مجلس شورا و آرامگاه آیت الله روحالله خمینی در تهران صورت گرفت، کاخ سفید بیانیهای را از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا منتشر کرد. آقای ترامپ در این بیانیه نوشته است: “برای قربانیان بیگناه حملات تروریستی در ایران و مردم ایران که با چنین شرایط چالش برانگیزی مواجه هستند سوگواریم و برای آنان دعا میکنیم. تاکید داریم که حکومتهایی که حامی تروریسم هستند با این خطر مواجه میشوند که خود قربانی همان شرارتی شوند که ترویج میکنند.”
آقای ترامپ و دولت آمریکا دولت جمهوری اسلامی را حامی تروریسم میدانند و به همین دلیل نیز تحریمهایی را علیه ایران به اجرا گذاشتهاند.
در گذشته نیز برخی مقامات و رسانههای جمهوری اسلامی در واکنش به اقدامات خشونتآمیز گروههای تندرو در کشورهای دیگر، از جمله کشورهای غربی، هشدار داده بودند که تروریستها کسانی را هدف قرار دادهاند که ایجاد کننده و بانی آنها بودهاند. آنان همچنین بر امنیت جمهوری اسلامی در مقایسه با سایر کشورها تاکید نهاده بودند.
شامگاه گذشته، مجلس سنای آمریکا نیز مرحله دیگری از روند تصویب نهایی طرح تشدید تحریم ایران را تصویب کرد. براساس مصوبه سنا، که با ٩٧رای موافق در برابر ٢ رای مخالف به تصویب رسید، طرح “قانون مقابله با اقدامات بیثبات ساز ایران” اواخر ماه جاری مورد مذاکره و رایگیری در مجلس سنا قرار خواهد گرفت. طبق این طرح، افراد و نهادهای مرتبط با برخی فعالیتهای غیر هستهای جمهوری اسلامی، شامل برنامه توسعه موشکی، انتقال اسلحه و حمایت از گروههای تندرو در خاورمیانه تحت تحریم قرار خواهند گرفت.
دولت ایالات متحده تحریمهایی را که به خاطر برنامه اتمی ایران وضع کرده بود لغو کرده اما از لغو سایر تحریمها خودداری ورزیده است.
پیش از رایگیری در سنا، شماری از سناتورها خواستار آن شدند که به احترام کشتهشدگان حملات تهران، بررسی این طرح به جلسه دیگری موکول شود، اما سایر نمایندگان با تغییر در دستور کار جلسه مخالفت کردند. در این جلسه، سناتورها موضوع تشدید تحریم روسیه به اتهام تلاش برای دخالت در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده را نیز مطرح کردند.
در ادامه واکنش خارجی به حملات تهران، شامگاه گذشته رئیس جمهوری فرانسه در تماس با حسن روحانی، مراتب تاسف خود را از این حمله ابراز داشت و آقای روحانی بر لزوم همکاری بینالمللی برای مقابله با تروریسم تاکید نهاد.
همچنین، بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، در تماس تلفنی با آقای روحانی نسبت به حمله روز گذشته درتهران ابراز تاسف کرده است. به گزارش تسنیم، آقای روحانی بر ادامه حمایت جمهوری اسلامی ازسوریه تاکید نهاده است.
بروجردی از دستگیری یکی از مهاجمان خبر داده است
افزایش آمار قربانیان
درخبری دیگر در مورد حملات روز گذشته، سرپرست اورژانس کشور از افزایش آمار قربانیان حملات روز گذشته خبر دادهاند.
روابط عمومی پزشکی قانونی کشور گفته است که شمار تلفات حملات روز گذشته در تهران به هفده تن افزایش یافته است. هویت سیزده تن تاکنون مشخص بوده است. گفته شده است که چهار تن از کشتهشدگان زن، و بقیه مرد بودهاند.
پیشتر، پیرحسین کولیوند، سرپرست اورژانس، به خبرگزاری ایرنا گفته بود که یکی از زخمیهای حملات روز گذشته در بیمارستان درگذشته است و به این ترتیب، شمار کشتهشدگان در ایران به ١٣ نفر رسیده است. وی تعداد زخمیهای این حمله را که قبلا ٤٨ نفر اعلام شده بود ٥٢ نفر گزارش کرد و گفت تا کنون ١٥ تن از بیمارستان مرخص شدهاند.
روز گذشته در تیراندازی و انفجار در یکی از ساختمانهای مجلس شورا و آرامگاه خمینی در تهران، تعدادی کشته و زخمی شدند. مقامات دولتی شمار مهاجمان را ۶ نفر اعلام کردند که ظاهرا یکی از آنان با انفجار انتحاری و دیگران در اثر تیراندازی ماموران امنیتی از پای درآمدند. گروه دولت اسلامی – داعش – مسئولیت این حمله را برعهده گرفته است.
این گروه قبلا هم مسئولیت انجام عملیات خشونت آمیزدر چند کشور غربی بر عهده گرفته و علت آن را مشارکت نظامی این کشورها در جنگ سوریه عنوان کرده بود.
شامگاه گذشته، علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مورد حمله به آرامگاه آیتالله خمینی گفت که شمار مهاجمان سه نفر بودند که دو نفر کشته می شود و “یک زن زنده دستگیر میشود و در اختیار نیروهای اطلاعاتی است که بازجوییهای لازم صورت گیرد تا عوامل و اطلاعات کافی نسبت به ماهیت آنها به دست آید.”
رئیس سابق افبیآی: دولت دونالد ترامپ دروغ میگوید
جیمز کومی، رئیس سابق پلیس فدرال، افبیآی، در کنگره آمریکا دولت دونالد ترامپ را به “دروغگویی” متهم کرده است. وکیل خصوصی رئیس جمهوری آمریکا به اظهارات آقای کومی پاسخ داده است.
آقای کومی پنجشنبه (هشتم ژوئن) در ادای توضیحاتی در کمیته اطلاعاتی مجلس سنا گفت که آقای ترامپ پیوسته از او تعریف میکرد، و اخراج او برایش قابل درک نبود. جیمز کومی گفت دونالد ترامپ پس از اخراجش به وی و افبیآی افترا زده است.
او درباره اظهارات دونالد ترامپ گفت: “آنها دروغ بودند، به همین سادگی.”
آقای ترامپ حدود یک ماه پیش جیمز کومی را به اتهام عملکرد نامطلوبش در رسیدگی به ماجرای جنجالی ایمیلهای هیلاری کلینتون اخراج کرد.
دموکراتها می گویند که دلیل اصلی اخراج کومی، اصرارش به ادامه تحقیقات درباره اتهام تعاملات سری ستاد انتخاباتی آقای ترامپ با روسیه بوده است.
جیمز کومی نیز در جلسه کمیته سنا همین اتهام را مطرح کرد.
او گفت: “معتقدم که من به خاطر تحقیقات روسیه اخراج شدم.”
آقای کومی افزود: “من اخراج شدم تا نحوه تحقیقات پرونده روسیه تغییر کند یا تلاش شود تغییر داده شود. این خیلی موضوع مهمیست.”
جیمز کومی در پاسخ به این سوال که چرا تمام جلسات و مکالمات با آقای ترامپ را صورتجلسه کرده گفت که او در این ملاقاتها تنها بوده و نگران این بود که آقای ترامپ احتمالا درباره محتوای این نشستها “دروغ” بگوید.
آقای کومی افزود که او میدانسته احتمالا روزی برای دفاع ا زخود و افبیآی به این یادداشتها نیاز خواهد داشت.
رئیس برکنار شده افبیآی در جلسه امروز گفت دونالد ترامپ مستقیما از او درخواست نکرده بود تا تحقیقات درباره ادعای مربوط به مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ را متوقف کند.
شناسایی هویت عاملین حادثه تروریستی تهران
معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران درباره هویت عاملان حوادث تروریستی تهران اعلام کرد که این افراد از برخی مناطق ایران به داعشی ها پیوسته اند.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از ایسنا، رضا سیفاللهی معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفتوگوی ویژه خبری با صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران هویت و ملیت عوامل حادثه تروریستی امروز تهران را آشکار کرد و بیان داشت: این افراد کسانی هستند که از برخی مناطق ایران به داعشیها پیوستهاند. در آن مناطقی که داعشیها اعلام خلافت کرده بودند، با آنها همکاری میکردند اما با توجه به ضربات اخیر به پیکر داعش موضوع خلافت را خاتمه یافته دیدند و به نقش استراتژیک جمهوری اسلامی ایران درباره این موضوع یعنی از بین رفتن داعیهداری خلافت پی برده بودند.
معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی خاطر نشان کرد که تاکنون ۵۸ عملیات تروریستی اینچنینی از سوی سربازان گمنام امام زمان قبل از وقوع خنثی شده و از بین رفته است.
وی در پاسخ به این پرسش که چه اطلاعاتی درباره انهدام عملیات تیم تروریستی دیگری قبل از این حوادث تروریستی دارید، گفت: قبل از هر چیزی مردم باید بدانند که این اقدامات مذبوحانه از لحاظ عملیاتی فاقد ارزش عملیاتی بوده است. در حادثه تروریستی حرم مطهر دو نفر در محوطه حرم قصد نزدیک شدن به مرقد را داشتند که با هوشیاری سربازان جمهوری اسلامی و نیروی انتظامی و کلانتری محل همانجا در منطقه این حرکت خفه شده و یکی از این نیروها کشته و دیگری به صورت انتحاری از بین رفت.
وی تاکید نمود: این دو نفر در محوطه عمومی حرم بودند که طبیعتاً این محدوده هیچ حفاظت و پوشش امنیتی و نظامی ندارد. باز هم در این منطقه عمومی نیروهای مستقر عکسالعمل سریع داشتند لذا این عملیات فاقد ارزش عملیاتی بوده است.
سیفاللهی با اشاره به حادثه تروریستی در مجلس گفت: هدف اصلی این تروریستها صحن و نمایندگان مجلس بودند اما وقتی با حفاظت آهنین روبهرو شدند چارهای جز حضور در طبقات نداشتند. البته این تروریستها از قسمت درب مراجعات مردمی با پوشش مراجعهکننده وارد میشوند. در آنجا نیروی مسلح جلوی در هم مشغول خدمترسانی به مراجعات مردمی بوده است.
وی ادامه داد: مردم از این دست برای مراجعه به دفاتر نمایندگان و ملاقات با آنها وارد میشوند. این تروریستها نیز مثل مردم عادی قصد ورود داشتند که سلاحشان را در ساک پنهان کرده و در قالب پوشش مراجعهکننده مردمی ظاهر شدند. این خود نشان میدهد که عملیات آنها فاقد ارزش است کما آنکه مجلس نیز حتی یک دقیقه از روند عادی کاریاش خارج نشد و جلسه علنی بدون توقف ادامه یافت. یعنی در همان زمان که این تروریستها به مردم بیگناه تیراندازی میکردند جلسه علنی در حال برگزاری بود. تروریستها مراجعهکنندگان مردمی از زن و مرد و پیر و جوان را به شهادت رساندند.
معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به پرسش دیگری درباره تدابیر اتخاذ شده جهت برقراری امنیت کامل و اشراف بیشتر اطلاعاتی گفت: اگر ما میگوییم که 60 تیم داعش قبل از هر اقدامی خنثی شده و دست محکمه عدالت است بدان معنا است که از این به بعد نیز هیچ جای نگرانی وجود ندارد. فرزندان آنها در سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات و سربازان گمنام و نیروهای اطلاعاتی هوشیارند و به طور جدی از مرزهای داخلی کشور مراقبت و حفاظت میکنند. اقدامات آفندی بخصوص در مرزها انجام میشود تا نطفه اصلی این شجره خبیثه خفه شود.
ابراز تاسف و همدردی ترامپ به حادثه تروریستی تهران
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در ارتباط با حوادث تروریستی در تهران تسلیت گفت
به گزارش اسپوتنیک، در بیانیه کاخ سفید آمده است: « ما به خاطر قربانیان حادثه تروریستی در تهران ابراز تاسف کرده و همچنین به همه مردم ایران که با این زمان سخت و دشوار روبرو شده اند همدردی می کنیم.»
در عین حال ترامپ یک بار دیگر ایران را به حمایت از تروریسم متهم نمود.
وی خاطر نشان کرد: « ما تاکید می کنیم که کشورهای حامی تروریسم ممکن است خودشان قربانیان بدی و خشمی باشند که خودشان زاییده اند.»
پوتین به روحانی اطمینان داد که روسیه به مبارزه مشترک علیه تروریسم به همراه ایران ادامه خواهد داد
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در رابطه با کشته شدن تعدادی از مردم در نتیجه حوادث تروریستی در تهران برای حسن روحانی، رئیس جمهور ایران تلگرام تسلیت ارسال کرد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از دفتر مطبوعاتی کرملین، رهبر روسیه این جنایات را به شدت مورد نکوهش قرار داده و تاکید نمود آنها ضرورت گسترش همکاری بین المللی در مبارزه با نیروهای تروریستی را ثابت می کنند. پوتین آمادگی طرف روسی برای ادامه اقدامات مشترک در این راستا به هموراه شرکای ایرانی را مورد تاکید قرار داد.
در اطلاعیه دفتر مطبوعاتی کرملین گفته می شود:” پوتین با خانواده کشته شدگان ابراز همدلی و همدردی کرده و آرزو کرد آسیب دیدگان هرچه زودتر سلامتی خود را باز یابند”.
به ادامه رهبران بسیاری از کشورهای جهان حملات تهران را محکوم کردند
حملات جداگانه به ساختمان مجلس در میدان بهارستان و آرامگاه آیتالله خمینی، بنیانگذاران جمهوری اسلامی ایران، واکنشهای گسترده بینالمللی را به همراه داشته است.
این حملات ۱۲ کشته و دهها زخمی به جا گذاشت و گروه داعش مسئولیت این حملات را بر عهده گرفته است.
- گزارش لحظه به لحظه حملات تهران را اینجا دنبال کنید
- مهاجمان به پارلمان چه هویتی دارند و چرا عربی صحبت می کنند؟
- حملات تهران؛ شاهدان عینی چه میگویند
- آلبوم عکس؛ حمله به مجلس ایران و آرامگاه آیتالله خمینی
بسیاری از کشورهای جهان شامل همسایگان ایران حملات امروز را محکوم کردهاند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در بیانیه ای نوشت: “ما برای قربانیان بی گناه این حمله در ایران سوگواریم و دعا می کنیم، و برای مردم ایران دعا می کنیم چون زمان دشواری را سپری می کنند. ما تاکید می کنیم که کشورهایی که تروریسم را از نظر مالی حمایت می کنند خود ممکن است قربانی شرارتی شوند که تشویق کرده اند.”
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از اولین رهبرانی بود که این حملات را محکوم کرده است.
خانم موگرینی گفت: “امروز دوباره روز بسیار غمانگیزی است. اخبار حملات تهران را از نزدیک دنبال میکنم و با محمدجواد ظریف در تماس خواهم بود.”
وزارت خارجه آمریکا هم در بیانیهای که متن آن به رسانهها ارسال شده “حملات امروز تهران را محکوم کرده است.”
آمریکا در این بیانیه به خانواده قربانیان تسلیت گفته و با مردم ایران ابرازی همدردی کرده است.
وزارت خارجه این کشور همچنین گفته است: “بدکرداری تروریسم جایی در دنیای صلحآمیز و متمدن ندارد.”
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل هم ضمن “محکومیت شدید” این حملات با دولت ایران و خانواده قربانیان ابراز همدردی کرده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هم در پیامی که از طریق شبکه تلگرام به همتای ایرانی خود، حسن روحانی فرستاده است، این اتفاق را تسلیت گفته و بر آمادگی روسیه برای همکاری مشترک با ایران در مبارزه با تروریسم تأکید کرده است.
آقای پوتین در این پیام گفته است: “حوادث امروز بار دیگر لزوم افزایش همکاریهای بین المللی در مبارزه با عوامل تروریستی را به اثبات رساند.”
نیکلاس هاپتون، سفیر بریتانیا در تهران هم در حساب توییتر خود نوشته است: “با همه قربانیان بی گناه و همه افرادی که در حملات امروز تهران صدمه دیدهاند، ابراز همدردی می کنم.”
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان حملات تهران را “تروریستی و بزدلانه” خوانده است
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان با انتشار خبرنامهای اتفاقات امروز را محکوم کرده و آن را “تروریستی و بزدلانه” خوانده است.
در این خبرنامه آمده است که آقای عبدالله امروز تلفنی با سفیر ایران در کابل صحبت کرده و به نقل از او گفته شده که “ضمن ابراز غمشریکی و همدردی با ملت و حکومت ایران خاطرنشان ساختم که مردم و دولت افغانستان در این لحظات دشوار در کنار برادران و خواهران ایرانی خویش قرار دارند.”
واکنشهای بینالمللی در حالی ادامه دارد که بنابر اطلاعیه سپاه پاسداران “تمامی ۶ مهاجم این حملات کشته شدهاند”.
فواد معصوم، رئیس جمهور عراق، وزارت خارجه قطر، عمان و ترکیه هم پیامهای محکومیت کم و بیش مشابهی را ارسال کردهاند.
نروژ، فرانسه و ارمنستان هم دست به اقدام مشابهی زدهاند.
در حالی که عربستان سعودی تا کنون واکنشی به این حملات نداشته، سپاه پاسداران ایران در بیانیهای که در مورد حملات تهران صادر کرده، جملهای آورده که عدهای آن را اشاره به عربستان سعودی و متهم کردن تلویحی دولت این کشور به مسئولیت داشتن در قبال این حملات تفسیر کردهاند.
سپاه پاسداران: هیچ خون پاکی را بدون انتقام نمیگذاریم
در بیانیه سپاه آمده: “افکار عمومی مردم جهان بویژه ملت ایران این اقدام تروریستی، یک هفته پس از جلسه مشترک رئیس جمهور آمریکا با سران یکی از دول مرتجع منطقه که پیوسته حامی تروریستهای تکفیری است را بسیار معنادار و بر عهده گرفتن مسئولیت آن توسط داعش را بیانگر دست داشتن آنها در این اقدام سبوعانه میداند.”
در این بیانیه آمده که این نیرو “ثابت کرده است ریخته شدن هیچ خون پاکی را بدون انتقام نمیگذارد و همانطور که امروز نیز با کمک نیروی انتظامی تمامی این تروریستها را به هلاکت رساند، به ملت ایران اطمینان میدهد برای صیانت از امنیت ملی کشور و حفاظت از جان مردم عزیز لحظهای درنگ نخواهد کرد”.
دو نقطه تهران هدف حملات افراد مسلح ناشناس
- 14:16
واکنش موگرینی به حملات تهران: امروز هم روزی بسیار غمانگیز است. اخبار حملات را به دقت دنبال میکنم. امروز با ظریف در تماس خواهم بود
- 14:08
نحوه خروج نمایندگان از صحن مجلس
-نمایندگان در گروه های 5 تا 7 نفره تقسیم شده و با کنترل نیروهای حفاظت سپاه به سمت ماشین های مجلس برای خروج هدایت شده اند. روندی که اکنون ادامه دارد تا ساختمان مجلس به طور کامل تخلیه شود.
-در زمان حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز تیم حفاظت به صورت کامل در صحن حضور داشت.
- 14:02
وزیر امور خارجه عربستان صبح امروز گفته بود: ایران به دلیل حمایت از تروریسم باید تنبیه شود
- 13:56
فیلم محاصره تروریست ها در مجلس
- 13:52
حسن كامران: همه نمايندگان از ساختمان مجلس خارج شدند و مشكلى براى نمايندگان پيش نيامده است. در حال حاضر شرايط تحت كنترل عوامل امنيتى است و از ٤ نفر تروريست، يك نفر كشته شده، يك نفر دستگير و دونفر ديگر نيز تحت تعقيب نيروهاى امنيتى است
- 13:42
سرپرست حرم مطهر امام خمینی:
– حادثه حرم امام سه مجروح (عوامل انتظامی حرم)، یک کشته (مامور فضای سبز) داشت
– ساعت 10:40 دقیقه دو تروریست از ناحیه غربی حرم قصد ورود به حرم می کنند
– هر دو مواد انفجاری به خود وصل کرده بودند و به محض ورود به حرم شروع به تیراندازی کور و بی هدف می کنند
– در همین زمان سه نفر مجروح و یک نفر نیز به شهادت می رسند
– در مقابل درب شبستان نیروهای انتظامی به سمت این افراد تیراندازی می کنند که یکی از آنها مقابل درب شبستان منفجر می شود
– تروریست دوم فرار می کند که او نیز با تیراندازی ماموران به هلاکت می رسد و ماموران موفق می شوند جلیقه انفجاری او را خنثی کنند
– تروریست ها تعداد زیادی نارنجک و مواد منفجره با خود داشتند.
- 13:39
ریچارد هاس، رئیس اندیشکده “شورای روابط خارجی”: قابل توجه رئیس جمهوری آمریکا، محکوم کردن تروریسم نمی تواند گزینشی باشد و باید وقوع آن در تهران را نیز مانند اروپا محکوم کرد.
- 13:27
وزارت اطلاعات:یک تیم تروریستی دیگر که در یکی از ساختمان های اداری مجلس اقدام به تیراندازی کرده است تحت محاصره قرار دارد
- 13:26
صحنه ای فجیع از شلیک تروریستها به یک شهروند در مقابل ساختمان مجلس
- 13:23
یکی از تروریستها در مجلس خود را منفجر کرد
به گزارش ایسنا – مدیر کل ضد تروریستی وزارت اطلاعات دقایقی قبل در پی تنگ کردن حلقه محاصره نیروهای حفاظتی و امنیتی در ساختمان اداری مجلس یکی از عوامل این حادثه تروریستی خود را منفجر کرد.
- 13:22
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما – یک نفر دیگر از تروریست ها هم اکنون خود را در حرم امام منفجر کرد
- 13:09
- 13:02
به گزارش مهر – :تروریست ها پنجره های اتاق های طبقه چهارم را باز کرده و به مردم حاضر در خیابان تیراندازی کرده اند
- 13:02
عامل انتحاری مجلس خودش را در طبقه چهارم بهارستان منفجر کرد
- 12:59
وزارت اطلاعات: صبح امروز چند تیم تروریستی در شهر تهران برای عملیات تروریستی تلاش کردند
مدیر کل ضد تروریستی وزارت اطلاعات: عوامل یک تیم تروریستی قبل از هرگونه اقدام دستگیر شدند
- 12:56
عامل انتحاری مجلس خود را در طبقه چهارم منفجر کرد
- 12:54
استاندار تهران:
– در حادثه حرم مطهر یکی از مهاجمان به هلاکت رسید و یکی دیگر از مهاجمان خود را منفجر کرد و باقی مهاجمان نیز دستگیر شدند
– در حادثه حرم مطهر یک نفر (مامورفضای سبز) به شهادت رسید و چند نفر نیز مجروح شدند
– در خصوص حادثه مجلس نیز نیروهای امنیتی و انتظامی و اطلاعاتی در محل حضور داشته و اوضاع تحت کنترل است
- 12:45
علی لاریجانی که از صبح امروز در صحن علنی مجلس حضور نداشت، دقایقی قبل به صحن آمده و ریاست را از مسعود پزشکیان تحویل گرفت.
یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تروریست ها ۴ نفر هستند هم اکنون در طبقه چهارم ساختمان دفتر نمایندگان محاصره شده اند و گلوله هایشان روبه پایان است. گفته می شود جلیقه انتحاری هم همراه خود دارند و احتمالا با پایان تیرهایشان خود را منفجر کنند.
- 12:43
به گزارش تسنیم – تیم رهایی گروگان سپاه با نفوذ به میان تروریستها در داخل مجلس،موفق شدند یکی از 4 تروریست را به هلاکت برسانند
- 12:42
وزارت اطلاعات در اطلاعیه ای از مردم خواست در صورت دیدن فعالیت ویا اشخاص مشکوک به تروریست درمحلی که هستید با شماره ۱۱۳وزارت اطلاعات تماس بگیرید.
- 12:36
منابع خبری به خبرنگار تسنیم مستقر مجلس گفتهاند: تاکنون در عملیات تروریستی در مجلس، 7 نفر به شهادت رسیدهاند و هماکنون 4 نفر نیز در طبقات بالایی گروگان گرفته شده اند. هنوز منابع امنیتی این خبر را تایید نکردهاند
- 12:32
دومین عامل انتحاری در حرم امام خمینی که شش نارنجک جنگی همراه خود داشته است و در حین انجام عملیات خود با شلیک نیروهای امنیتی به سرش به هلاکت رسید
- 12:30
به گزارش مهر پیکر اولین کشته حادثه تروریستی مجلس، به بیرون از ساختمان بهارستان انتقال داده شد.
پیکر اولین کشته حادثه تروریستی مجلس، به نام تیموری از کادر حفاظت مجلس به بیرون از ساختمان مجلس انتقال داده شد.
- 12:29
پانصد متر دور از ساختمان مجلس
- 12:26
دوتن از مهاجمان در یکی از طبقات مجلس به محاصره نیروهای امنیتی درآمده اند
- 12:24
جسد عامل انتحاری حرم
- 12:23
العالم؛خنثی سازی جلیقه انفجاری فرد انتحاری خبرهای رسیده حاکیست ماموران در حال خنثی سازی جلیقه انفجاری فرد انتحاری هستند
- 12:22
یکی از حمله کننده های تروریستی در ساختمان مجلس
- 12:13
جزئیات جدید از حادثه تیراندازی در حرم امام
– پس از وقوع تیراندازی و انفجار در حرم امام مسئولان ستاد بحران و جمعی از گارد امنیتی نیروی انتظامی و سپاه پاسداران در محل حاضر شدند و اجازه ورود و خروج هیچ کس را از داخل حرم به بیرون از آن را نمیدهند. همچنین نیروهای امنیتی از عکسبرداری و فیلمبرداری خبرنگاران نیز ممانعت میکنند
– گفته شده است: محل وقوع حادثه صحن سیدمصطفی خمینی بوده است
– در حال حاضر نیروهای امنیتی در محل صحن حاضر هستند و گفته میشود جسد فردی که خود را منفجر کرده است نیز هنوز از محل خارج نشده است
– هنوز اطلاعات بیشتری از این اقدام در دست نیست اما برخی از نیروهای امنیتی حاضر در محل این حادثه را اقدامی از سوی داعش عنوان میکنند
- 12:10
طبق شنیده ها یکی از مهاجمان در محوطه مجلس محاصره شده است
تسنیم: تروریست مهاجم به مجلس به دلیل محاصره مجلس، مجبور شد دوباره به داخل مجلس بازگردد. هماکنون تروریستها در حال تیراندازی از داخل مجلس به بیرون و محوطه بیرونی مجلس هستند.
- 12:08
برخلاف شايعه ای كه باشگاه خبرنگاران جوان منتشر کرد، العربيه تاکنون هيچ خبری مبنی بر اينكه داعش مسئوليت اين حملات را عهده گرفته وجود ندارد.
- 12:07
حشمتالله فلاحتپیشه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در پی حمله صبح امروز افراد مسلح به مجلس شورای اسلامی دو نفر شهید و چند نفر هم زخمی شدند.
- 12:07
پیکر اولین شهید حادثه تروریستی مجلس، شهید تیموری از کادر حفاظت مجلس به بیرون از ساختمان مجلس انتقال داده شد
- 12:06
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در جمع خبرنگاران از تشکیل جلسه اضطراری شورای تامین استان تهران خبر داد. وی ادامه داد: فعلا نمیتوانم چیزی بگویم، باید جلسه شورای تامین تشکیل شود.
- 12:02
فردی که در حرم امام خمینی خود را منفجر کرده یک زن بوده است
- 11:59
وزیر کشور دستور تشکیل جلسه فوق العاده امنیتی در تهران داد
به گزارش ایسنا رحمانی فضلی دستور تشکیل جلسه فوق العاده امنیتی در تهران برای رسیدگی به حادثه حمله به مجلس شورای اسلامی و حرم مطهر امام خمینی داد
خشم و خون در کابل؛ نتیجه سیاستهای دیکتهشده غرب به «غنی»
تحلیلگران افغان میگویند ریاست جمهوری افغانستان در تنگنای خواست کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس قرار دارد تا جایی که بسیاری از تصمیمها را خارجیها به اشرف غنی دیکته میکنند و این نظرات تحمیلی باعث قربانی شدن مردم افغانستان شده است.
به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم در کابل، این روزها شنیدن صدای انفجار در هر نقطهای از کابل باورپذیر است حتی در صفوف نمازگزارانی که نماز میت میخواندند.
سه انفجار یکی پس از دیگری در مراسم خاکسپاری پسر «محمد علم ایزدیار» معاون سنای افغانستان بیش از 18 کشته و دهها زخمی برجا گذشت که البته هنوز کسی مسئولیت آن را به عهده نگرفته است.
پسر معاون سنای افغانستان در تظاهرات جمعه گذشته کابل کشته شد. برخی از مردم افغانستان میگویند که نیروهای امنیتی مسئول این کشتار هستند.
به گفته یکی از شاهدان عینی مسئولین امنیتی باعث ایجاد درگیری در تظاهرات جمعه گذشته هستند. مردم افغانستان نسبت به مقامات امنیتی بیاعتماد شدهاند تاجایی که امید ندارند آرامش بزودی به خیابانهای کابل برگردد و هر لحظه نگران رخداد خونبار دیگری هستند و این تمام ماجرا نیست.
پس از انفجار مهیب چهارشنبه هفته گذشته که بیش از 150 کشته و 500 زخمی بر جا گذاشت، مردم خشمگین در خیابانهای منتهی به محل انفجار تظاهرات و تحصن کردند. به گفته آنها مسئولان امنیتی و سیاستمداران ارگ ریاست جمهوری افغانستان نتوانستهاند به وعدههای خود عمل کنند.
اوضاع به اینجا ختم نشد و کشمکشها میان مردم و نیروهای امنیتی به خشونت گرائید. صدای شلیک گلوله و بوی گاز اشکآور و استفاده از ماشینهای آبپاش خشم مردم را دو چندان کرد.
«محمودی» رئیس «مجمع ملی مردم افغانستان» در این باره میگوید که «وقتی مردم به طرف ارگ ریاست جمهوری رفتند بیانگر این موضوع است که مردم مطالبات خود را از آنها میخواهند اما جوانان شاهد پاسخ غیرمسئولانه حکومت و توسط گلوله بودند. این اقدامات دلیلی بر خشم و واکنش تند جوانان شد. متاسفانه در چنین شرایطی افراد مسئول توانایی مدیریت اوضاع را نداشتند در نتیجه وضعیت شکننده شد».
در این میان برخی از سیاستمداران و نمایندگان مجلس در تلاشند که رهبری تظاهراتکنندگان را بدست گیرند و معلوم نیست که مطالبات مردم برای تامین امنیت و اصلاحات حکومتی محقق شود. هنوز پرسش ناتوانی حکومت افغانستان در تامین امنیت حداقلی حتی در پایتخت و نزدیکترین محل به ارگ ریاست جمهوری و بی کفایتی مسئولان پاسخی نیافته است.
به باور رئیس مجمع ملی مردم افغانستان، این تظاهرات میتوانست فرصتی برای حکومت افغانستان باشد تا با مردم صحبت کند. خواستههای مردم را بشنود و مشکلات کشور را با آنها شریک کند اما چنین نشد.
وی در ادامه تاکید کرد که سیاستهای نظام در افغانستان از جای دیگری به اعضای ارگ ریاست جمهوری، شخص اشرف غنی و رئیس اجرایی دولت افغانستان دیکته میشود.
ریاست جمهوری افغانستان در تنگنای خواست کشورهای قدرتمندی همچون آمریکا و انگلیس قرار دارد تا جایی که بسیاری از تصمیمها را خارجیها دیکته میکنند و این نظرات تحمیلی باعث شده که مردم افغانستان قربانی شوند.
افرادی توسط خارجیها در پستهای حساس امنیتی مقرر میشوند که باعث بسیاری از مشکلات برای حکومت افغانستان شدهاند تا جایی که در بسیاری از موارد صلاحیتهای مقامات ارشد حکومت وحدت ملی را زیر سوال برده است.
به باور من باید رئیسجمهور و رئیس اجرایی دولت افغانستان از مردم کمک بخواهند تا از این منجلاب نجات یابند.
به هر صورت دخالت وزیر خارجه آمریکا پس از انتخابات افغانستان و تصمیم نامیمون وی در این انتخابات باعث شد اوضاع سیاسی افغانستان وارد بحران شود.
وزیر داخله گفت : روزخاکسپاری پسر ایزدیار ، مسئولیت امنیت ساحه تدفین از ما گرفته شد!
این آخرین قمار بزرگ است که باختش برای هر دو طرف بزرگ خواهد بود. برای جبهه ضد طالبان وداعش خیلی سخت خواهد بود که مانند دوره مقاومت، از هستی مملکت دفاع بکند.
علم «ایزدیار» روز خاک سپاری فرزندش، به تاج محمد می گوید که سوگواران روانه تپه بادام باغ اند. تدابیر امنیتی دارید؟ وزیر داخله اطمینان می دهد: ساحه به طور کامل تحت پوشش است. بعد از وقوع سه انفجار خونبار، علم ایزدیار از تاج محمد می پرسد: کجا شد پوشش امنیتی که گفته بودی؟
تاج محمد آرام و خونسرد می گوید: به دستور مقام ها مسئولیت تأمین امنیت از وزیر داخله گرفته شد و بهامنیت ملی داده شده بود!
این آقای بی غم باش اگرشامل پلان نبود، از چه رو زحمتی به خود نداد پیگیری کند که چرا چنین اتفاقی افتاده است؟
بدین ترتیب، هیچ اگر ومگری درکار نیست؛ همه چیز از پرده برون افتاده. احتمالاً با این تفاوت که حنیف «اتمر» باید با فشار ونق زنی زیادی از سوی ارگ رو به رو باشد. قاعدتاً گل نبی احمدزی نیز زیرفشار باشد که چرا ساده لوحانه از حمله بالای مراسم جنازه خبر داده بود.
درهمان تپه باید بازی به آخر می رسید؛ اما همه نجات یافته اند. این آخرین قمار بزرگ است که باختش برای هر دو طرف بزرگ خواهد بود. برای جبهه ضد طالبان وداعش خیلی سخت خواهد بود که مانند دوره مقاومت، از هستی مملکت دفاع بکند؛ مگر این که معجزه ای حادث شود. متاسفانه هیچ کسی ازین خیمه شب بازی های وحشتناک خیری نخواهد دید. به نظر می رسد همه چیز به یک نقطه بی بازگشت رسیده است. دکترغنی با فریب کاری درمحضر نماینده گان خارجی حاضر به دادن دفترسیاسی برای طالبان شد؛ کاری که کرزی درزمانش به آن توفیق یافت مگر ثمره اش را به بعد ازانتخابات نگهداشته بودند. دکترغنی کی را فریب می دهد؟
دفترسیاسی طالب در ارگ دایر است. مرکزکوردیناتوری داعش- طالب به طور مشترک، امنیت ملی و مراجع خاص درتره خیل و بگرامی است.
طالبان ارگ و طالبان مرگ
صالح محمد ریگستانی : در این نوشته چشم دید خود را از حادثهٔ خونینی که روز شنبه حین مراسم تشییع جنازه سالم ایزدیار صورت گرفت٬ با شما شریک می سازم.
در دفتر بودم که دکتور خیرخواه مدیر استخبارات وزارت داخله که دوست بنده است زنگ زد و گفت اگر ممکن باشد در مراسم تشییع جنازه باهم برویم؛ گفتم خوب است باهم می رویم.
قبل از او فرمانده خالد امیری٬ لطیف بهشتی٬ ابراهیم٬ عتیق و صدیقی نیز آمده بودند و قرار بود ساعت دونیم بعد از ظهر از دفتر به سوی محل مراسم تشییع که گفته بودند بادام باغ است حرکت کنیم.
مدت زیادی نگذشته بود که دکتور خیرخواه و مصطفی هم رسیدند. من٬ فرمانده خالد امیری همراه با دکتورخیرخواه و مصطفی در موتر دکتور خیرخواه نشستیم و سایردوستان که از آنها نام بردم٬ در دو موتر بعدی سوارشدند و به سوی بادام باغ حرکت کردیم.
بادام باغ اصلا یک فارم تحقیقاتی مربوط وزارت زراعت است که در آنجا کاری های پژوهشی روی انواع مختلف درختان و نباتات٬ صورت می گیرد. این منطقه توسط یک دیوار بزرگ احاطه شده است و چند دروازهٔ دخولی دارد.
وقتی آنجا رسیدیم ازدحام زیاد موترها و مردم را دیدیم و ظاهرا نیروهای پولیس کار نظم ونسق را به عهده داشتند. موتر ما بدون بازرسی گذشت و شاید دلیل آن این بوده باشد که ما در موتر پولیس نشسته بودیم. وقتی وارد محوطهٔ بادام باغ شدیم به سوی مقابل یعنی غرب حرکت کردیم و هنوز دقیق نمی دانستیم٬ محل ادای نماز جنازه کجاست اما چند صد متری نرفته بودیم که ادامهٔ راه ممکن نشد زیرا ازدحام موتر ها زیاد بود وناچار پیاده شدیم.
سیصد متر را پیاده پیمودیم تا به محوطهٔ دیگری که در کناره راست راه قرار داشت رسیدیم. در آنجا بازهم یک محوطهٔ بزرگ البته به وسعت میدان فوتبال قرار داشت که باید وارد آن می شدیم. محوطه با جالی های بلند که برسرآن قطاری از سیم های خاردار قرار داشت٬ پوشانده شده بود.
وقتی می خواستیم وارد آنجا شویم چند نفر با لباس های ملکی که احتمالا کارمندان امنیت بودند٬ واردشوندگان را بازرسی می کردند . من دقیق متوجه نشدم که دقت آنها در بازرسی تا کدام حد بود زیرا مرا شناختند و بازرسی نکردند ولی فکر نمی کنم بازرسی چندان جدی بوده باشد.
وقتی وارد محوطه شدیم هنوز جنازه را نیاورد بودند و تا آمدن جنازه با تعدادی از دوستان مشغول صحبت و سلام و علیک شدیم.
من با انجنیرعلی رییس امنیت پنجشیر و استاد دژکوهی وکیل شورای ولایتی پنجشیرو چند تن دوستان دیگر مانند نذیرقاسمی٬ حاجی زیدالله بیگ و جنرال هابیل صحبت داشتیم که جنازه را آوردند.
جنازه همراه با یک قطار طولانی موتر ها مشایعت می شد و زمانی که وارد محوطه شد فکر می کنم نظم و بازرسی دروازه برهم خورد.
همگی در صف نماز قرار گرفتیم و فکر می کنم من با دکتور خیرخواه در صف سوم یا چهار بودیم.
در مقابل من نذیرقاسمی قرار داشت که قد بلندی دارد و جلو دید مرا گرفته بود لهذا به او گفتم نام خدا قدت چنان بلند است که حتی کوه مقابل را نمی بینم. گرچه این سخن را با شوخی به او گفتم اما چند نفری که پیشتر از او بودند این را جدی گرفتند ویکی از آنها مرا دعوت کرد که درصف آنها قرار بگیرم.
من گفتم این صرف یک شوخی بود اما آنها اصرار کردند و ناچار پذیرفتم و درصف دوم رفتم.
مدتی را در صف نماز منتظر ماندیم و می گفتند که عده ای هنوز نرسیده اند و درست می گفتند.
فکر می کنم پنج یا ده دقیقه منتظر ماندیم که گفتند برای نماز آماده شوید . در این اثنا دیدم که مولوی فضل وهاب وارد شد و فکر کردم شاید نماز جنازه را او ادا کند. مولوی فضل وهاب قاضی دوران جهاد در جبههٔ پنجشیر بود و چند سالی هم رییس محکمه استیناف ولایت پنجشیر.
اولین صدای تکبیر بلند شد و نماز اقامه شد.
وقتی دومین تکبیر توسط امام گفته شد٬ صدای الله اکبر دیگری از طرف چپ و کمی عقب تر از ما بلند شد و به دنبال آن صدای انفجاری بلند شد که من فکر کردم چیزی مانند سنگ به گوش چپ من اصابت کرد.
شدت انفجار بسیار زیاد نبود و من این را از تجربهٔ خود می گویم که صدای انفجار های مهیب رادر دوران جهاد و در نزدیکی خود زیاد شنیده ام.
با صدای انفجار کسانی که در اطراف من بودند برزمین افتادند و یکی دو نفری خود را از من محکم گرفته بودند و من هنوز ایستاده بودم.
وقتی به طرف چپ خود نگاه کردم پارچه های اعضای خون آلود وچند نفر افتاده برروی زمین را دیدم.
آنچه را قصه می کنم فقط ظرف چند ثانیه اتفاق افتاد و در این اثنا همگی به طرف راست دویدند زیرا انفجار در جناج چپ ما واقع شده بود.
هنوز مردم در حال دویدن به طرف راست بودند که انفجار دومی رخ داد و همگی بر روی خاک افتیدند٬ چه آنها که نزدیک انفجار قرار داشتند و چه آنها که دورتر بودند.
من که تا آن لحظه هنوز گیچ بودم با انفجار دومی به این فکر شدم که اشخاص انتحاری در میان ما هستند لهذا با سرعت از میان مردم خارج شده به طرف مقابل که دیوارجالی دار و چند درخت بود دویدم. در این اثنا انفجار سومی در عقب من رخ داد اما به من آسیبی نرسید.
وقتی زیر درختان قرار گرفتم اولین چیزی که به فکرم رسید این بود که از صحنه چند تصویر بگیرم اما زیاد موفق نشدم زیرا هنگامه ای عجیبی برپا شد.
هرگاه می خواستم با تیلفونم عکس بگیرم چند نفر برسرم داد می زدند که زود از اینجا خارج شو که خطرناک است.
در این اثنا چشمم به انجنیر علی رییس امنیت پنجشیر خورد که همراه با محافظین خود طرف من می آمد.
گفتم اینجا ازدحام نیست بیا چند لحظه همینجا بمانیم و ببینیم چه اتفاق افتاده است؟
در این حال یک موتر لندکروز سفید وارد محوطه شد و دیدم که داکترعبدالله سوار آن شد و از محوطه به سرعت خارج شد.
به دنبال آن بسم الله خان وزیر دفاع سابق را دیدم که چند محافظ زیر دوشش درآمده او را به طرف دروازهٔ خروجی که نزدیک ما بود می بردند. خوشبختانه آسیبی ندیده بود و خوب معلوم می شد.
مردم هنوز هم وحشت زده هر طرف می دویدند و هر کس دنبال کاری بود.
در این وقت دیدم که چند نفر محمد علم ایزدیار را از محوطه بیرون می کنند و به دنبال آن جنرال اسحق فرمانده امنیهٔ پنجشیر را دیدم که دو نفر از بازو هایش گرفته به طرف دروازهٔ خروجی می برند. او می لنگید و فکر کنم از ناحیهٔ پا زخمی شده بود.
چون جنرال اسحق دوست قدیمی من است خواستم به طرف او بروم و حال او را بپرسم که بازهم چند محافظ بی مسوولیت برسر من داد زدند که اینجا چه می کنی زودتر خارج شو. دیگر حوصله ام به سر رسیده بود و من هم برسرشان داد زدم و گفتم اگر یک حرف دیگر بگویید بعد خفه نشوید.
وای از دست بعضی محافظان بی تجربه که هنگام حادثه چشم های شان از حدقه چنان می براید که گویی موتری از سر شکم شان گذشته است. این مشاجره ما سبب شد که جنرال اسحق را نبینم که به کدام سو رفت؟
من هنوز دنبال دوستانم دکتور خیرخواه٬ فرمانده خالد امیری٬ لطیف بهشتی٬ ابراهیم و صدیقی بودم که از هیچکدام شان خبری نبود.
خوشبختانه داکتر خیرخواه را توسط تلفن پیدا کردم اما همراهان دیگرم لادرک بودند و تیلفون شان جواب نمی داد.
همراه با انجنیر علی و دکتور خیرخواه به طرف محل حادثه که حالا با ما فاصلهٔ چندانی نداشت رفتیم.
در محل انفجار نخست یعنی همانکه در کنار چپ ماواقع شد٬ یک جنازهٔ بی دست و پا افتیده بود که احتمالا شخص انتحاری بوده باشد.
در کنار آن سه زخمی افتیده بودند که هرسه زنده بودند٬ اولی پای راستش قطع شده بود٬ دومی زخم کمتری داشت و خون از زخم ها سرش برچشمانش می ریخت که من با دستمالی آنرا پاک کردم و گفتم به پشت بخوابد تا امبولانس برسد. نفرسومی هم زخم شدیدی برداشته بود که فراموش کردم در کدام قسمت بدنش بود. واما نفرچهارمی برهنه و به پهلو افتاده بود که دستمالی را بر او انداختیم و جان داده بود. من از این صحنه تصویری برداشتم که در ادامه این نوشته می بینید.
سپس به طرف محل انفجار سومی رفتیم٬ همانکه در وقت فرار درعقب من اتفاق افتاده بود. با تعجب دیدیم که فرورفتگی کمی در زمین به وجود آمده است و هیچ علامت خون یا زخمی ای در اطراف آن دیده نمی شود. برعکس انفجار اول ودوم که آنجا پر از خون و گوشت اعضای تکه و پارچه شدهٔ قربانیان انفجار بود. انفجار سومی گویا هچکسی را مجروح نکرده بود. من با دکتورخیرخواه و انجنیرعلی رئیس امنیت پنجشیر آن را به دقت دیدیم و من از میان آن فقط چند ساچمه یافتم. من عکسی از آن برداشتم که می بینید.
می خواستیم به محل انفجار دومی که آنجا هم چندین جسد افتیده بود برویم که بازهم افراد سراسیمهٔ نامعلومی ما را نگذاشتند و می گفتند هر چه زودتر اینجا را ترک کنید. ناچار از محوطه خارج شدیم و کار بررسی شخصی من نا تمام ماند.
هنگام خروج بازهم جوانی که چشمانش از حدقه برامده بود به سوی من آمد و گفت: شما اینجا چه می کنید٬ بهتر بود به خیمهٔ تحصن می آمدید و از حال ما خبر می گرفتید!
به سویش نگاه کردم و به توصیهٔ فیلسوفانه اش جوابی ندادم و از کنارش گذشتم.
در راه تلاش کردیم از دوستان ما که لادرک بودند خبری پیدا کنیم. بلاخره خبرشدیم که سه نفر آن در شفاخانه هستند. فرمانده خالد امیری رویش در اثر انفجار سوخته بود که الحمدلله جدی نبود . لطیف بهشتی هم از ناحیهٔ دست و بازو سوخته بود که به لطف خداوند سوختگی هایش عمیق نبودند. روی ابراهیم هم در اثر آتش انفجار کمی سوخته بود که لله الحمد بسیار جدی نبود و هرسه بعد از تداوی از شفاخانه مرخص شده بودند.
صدیقی هم باوجود نزدیکی به انفجار صحتمند بود. ما همگی در نزدیکی انفجار اول قرار داشتیم که شرح آن قبلا گذشت.
حال با شرحی که گذشت٬ برداشت خود را از این حادثه خونبار بیان می کنم.
نکتهٔ اول این که طالبان طی یک روز از کجا دانستند که محل تشییع جنازه کجا است و به این سرعت وارد عمل شدند٬ درحالی که حتی ما هم دقیق نمی دانستیم که نماز جنازه در این محل خوانده می شود یا برسرتپهٔ مارشال؟ زیرا عده ای زیادی درآنجا جمع شده بودند ودرآنجا هیچ حادثه ای اتفاق نیفتاد.
این نشانه ما را به این نتیجه می رساند که کسانی محل دقیق ادای نماز جنازه را به آنها (که هنوز نمی دانیم طالب بوده اند یا طالب دوستان ارگ) خبر داده بودند.
نکته دوم این که بنده شک دارم که انفجار توسط سه شخص انتحاری صورت گرفت زیرا در محل انفجارسومی که تصویر آن را می ببینید هیچ خونی ریخته نشده بود و واضح نشان می دهد که بمی کوچک در زیرزمین نصب شده بود که توسط دستگاهی از راه دور انفجار داده شد.
دلیل دیگر و مهمتر بر این مدعا که انفجار توسط شخص انتحاری نبود این که اگر این انفجار ها توسط اشخاص انتحاری صورت گرفته بود٬ شخص انتحاری باید درصف اول که همه اشخاص مهم بودند باید می ایستاد نه درصف چهارم و پنجم. درحالیکه می بینیم انفجار اول و دوم هردو در صف های پنجم و سوم صورت گرفت در حالی که اشخاصی مانند داکتر عبدالله٬ بسم الله خان٬ صلاح الدین ربانی و دیگران همگی درصف اول نماز بودند.
اگر این احتمال را درنظر بگیریم که دوشخص چپ و راست افراد انتحاری بودند در این صورت انفجار سومی که واضحا نشان از بمب پنهان شده در زیر خاک می دهد توسط چه کسانی از قبل جابجا شده بود؟
نکته دیگر این که در محل انفجار اول و دوم کسانی که کشته شده بودند همه پاهای خود را از دست داده بودند که این علامت هم نشان می دهد هرسه انفجار توسط ماین های زیر زمین تعبیه شده ٬ صورت گرفت نه شخص انتحاری زیرا در این صورت شخص انتحاری باید از ناحیهٔ سینه وسر از بین می رفت.
با این دلایل که نگاشته شد٬ از نظر بنده سه انفجاری که صورت گرفت هیچکدام عملیات انتحاری نبود بلکه عملیات بمب گزاری بود.
خوب حالا این سوال پیش می آید که آیا طالبان با این سرعت از کجا خبر شدند که محل دقیق ادای نمازه جنازه کجا است و چطور موفق شدند در محلی که توسط پولیس یا امنیت٬ محافظت می شد٬ بم گزاری کنند؟
به نظر بنده احتمال این که طالبان این عمل را مستقیما انجام داده باشند بسیار کم است به دو دلیل:
دلیل اول این است که برای طالبان اطلاع یافتن از محل دقیق ادای جنازه بدون همکاری ستون پنجم غیرممکن بود.
دوم اگر این حادثه کار طالبان بوده باشد٬ برای طالبان فرستادن چند انتحاری بسیار آسان تر از این بود که طی یک شب سه بمب را در محلی نصب کنند که امنیت آن گرفته شده بود و عملا امکان آن هم وجود نداشت.
پس بنده به این نتیجه گیری می رسم که کسانی در دولت جهت کشتن سران یک جریان مهم سیاسی تصمیم گرفته بودند. همین ها که به ستون پنجم شهرت پیدا کرده اند اما مشخصا کی ها اند باید به علایم و قراین نگاه کرد.
به نظر بنده دو دستگاه توطئه در این حادثه دست دارند که همانا ریاست جمهوری و شورای امنیت اند٬ زیرا همین ها اند که از آغاز کارشان به فکر حذف سیاسی جریان مقابل برامده اند و حال که حذف سیاسی مقدور نیست به فکر حذف فیزیکی افتاده اند.
دستور کشتار معترضان به روز جمعه توسط همین دو دستگاه توطئه و نفاق افکنی صادر شده است و در حادثهٔ اخیر نیز رد پای طالبان ارگ با طالبان مرگ دیده می شود.
به نظر بنده دستگاه ریاست جمهوری و شورای امنیت از آغاز کار اشرف غنی در فکر توطئه و نفاق افکنی در این کشور زخمی اند.
توطئه علیه مجاهدین٬ توطئه علیه امنیت در شمال٬ توطئه علیه داکتر عبدالله٬ توطئه علیه جمعیت٬ توطئه علیه معترضان و ده ها توطئه دیگر که ادامه خواهد داشت.
بنده توجه شما را به تصویر سوم که همراه با این نوشته تقدیم می شود جلب می کنم که بدون هیچ شکی نشان می دهد بمی در زیر خاک جابجا شده بود و این نشان می دهد که اشخاصی دقیقا محل ادای نماز را می دانستند و طی یک شب آن را جابجا کرده بودند.
دراخیر قابل تذکر می دانم که آنچه خواندید چشمدید خود من از حادثه مراسم تشییع جنازه سالم ایزدیار بود و امیدوارم سایر کسانی که در آنجا حضور داشتند٬ خاطرات خود را بنویسند تا تصویر کامل حادثه برهمگان روشن گردد.
نوت:
به تصویر شخصی که همه می گویند انتحاری است دقت کنید٬ واضح معلوم است که انتحاری نیست زیرا از کمر پایین او از بین رفته است در حالیکه معمولا انتحاری ها از کمر به بالا از بین می روند.
ارگ، زنجیره پاره کرد؛ یا تخت یا تابوت
چرا ارگ، ناگهان دست به یورش زد؟
گزارشنامه افغانستان : ارگ، زمان مناسبی را درنظر گرفت که با استظهار به جامعه بین المللی، طالبان وحزب اسلامی حکمتیار به اعتراضات خیابانی و شرکای تنظیمی خویش، با ضد حمله خونبار پاسخ دهد. ارگ ناخدای خشمگینی است که برای «کشاندن گذشته به امروز» اول قصد دارد مدعیان مزاحم ساکن درکشتی مفلوک «مشارکتی» را به دریا بیاندازد.
حالا وقتش است و از روی یک تقسیم اوقات منظم دست به این کار زد.
چرا ارگ چنین پیچ زمانی را برای تصفیه درنظرگرفت؟
غنی- اتمر می دانند که شورای نظار وجمیعت اسلامی مانند سال های دهه هفتاد و دوره «مقاومت» قابلیت حیاتی ندارند. زوال جیمعت از صبح فردای حمله امریکا به افغانستان آغاز شده بود. تحلیل ارگ این است که جمیعت دیگر یک تن واحد تشکیلاتی ونظامی، یک اجندای واحد ویک چالش واحد نیست. تمیم «عاصی» پرخاشیه جالبی مرقوم کرده و از سران جمیعت پرسیده است:
«آيا غير از ملاقات هاى فيسبوكى و تهديدات ميان تهى و رهبرى برفى – چيزى ديگرى نيز براى مردم افغانستان به نشان دادن و گفتن داريد؟»
فراموش نکنیم همین سوال فشرده، صدای عبرت بار تاریخ است. هنوز پیکر استاد ربانی سرد نشده بود که صلاح الدین ربانی برتخت شوم میراث دروغین «صلح» عز مقام یافت و خودش را مشکور و خدا خواندۀ دنیا وعقبی تصور کرد. علاوه برین، شاید گفتن این مسأله که بدنه های بریده شده جمیعت هنوز در خدمت غنی- اتمر قرار دارند، مخالفت یک عده را برانگیزد.
اما مخالفت های انفعالی چه به درد می خورد؟
جناح مارشال فهیم مطابق پروتول قبلی کرزی- فهیم با طالبان، در دست ارگ است؛ ( به وزیرداخله نگاه کنید) یونس قانونی بخشی از اجندای جامعه جهانی و در مقام سردار معامله، تشنه یک پیشنهاد است؛ امرالله صالح به دنبال بیمه آینده از طریق بی آزاری است؛ دکترعبدالله در برابر شورای نظار وجمیعت چیزی بهتر از تندیس عبوس غنی ثانی نیست؛ عطا محمد «نور»زخم خوردۀ خودی ها، نماینده نام نهاد ارگ در بلخ اما در واقعیت امر، یک گدی پران آزاد شده است؛ جنرال جرأت به عنوان فرمانده ریزرفی اهل پنجشیر به هدف سرکوب جمیعت و شورای نظار در دست اتمر است؛ شخص صلاح الدین، مأمور برحال اما بی صلاحیت ارگ است؛ معترضان خیابانی به سران جمیعت به عنوان ربات های بی دردی نگاه می کنند که رخ شان به هر می چرخد تا پیشنهادی را برای یک معامله شخصی تحویل بگیرند؛ از شیرینی تبسم فلان «جناب» برخوردار شده و دست کم از زنگ تلفن یکی از «مصاحبان» ارگ کاذبانه به غره اندر شوند.
بنابرین، ارگ در هم آهنگی با نقشه جدید جنگ منطقه ای و مشاورۀ بین المللی، جای جمیعت را در آسایشگاه سالمندان سیاسی درنظر گرفته و تیمار داری از گلبدین را صواب تشخیص داده است. درصورت نیاز، قطع سرچشمه های عایداتی این جزایر کوچک خانواده گی یا حلقه ای مد نظر است که سال ها درخودشکنی و سبوتاژ یکدیگر وراندن نامحرمان ( خارج از رابطه و تنظیم) خبره گی ها از خود نشان داده اند؛ و تکانه سوم، شاید جادادن رقبای تیزچنگ درون خانه در داخل یک قفس باشد تا یک دیگر را چنان بدرند که نیازی به عامل خارج از خانه احساس نشود.
اما با این حال، هیچ ضمانتی وجود ندارد که دولت وجامعه جهانی درین گیرودار، برنده یک جانبه بازی باشند. جامعه جهانی قادر به دفاع ازین داعیه نا متوازن نخواهد بود و تیم ارگ را درنیمه راه رها خواهد کرد. افغانستان کشور غافلگیری های دردناک است. در مخالفت با سلطه دکتاتوری سیاسی و توتالیتاریزم عقب افتاده، تنها جمیعت یا شورای نظار در صحنه قرار ندارد. عامل زمان درهم شکننده اصلی این اجندای عقب گرایانه است؛ نسل جدید مخالف کلیدی «کشاندن گذشته به امروز» است. درین میان با توجه به بافت جغرافیایی و روابط منطقه ای جمیعت، این جئوپلتیک نیم قرنه، هنوز درمقام قدرتی تغییر دهنده ایستاده است. ارگ ظاهراً حتی حاضر به پذیرش این امربدیهی نیست که هیچ نیرویی به صورت یک تنه مبتنی بر سیاست حذف، مزدورگیری وانقیاد درافغانستان چانس پیروزی ندارد. برای من همین نکته سخت حیرت انگیز است که چهل سال جنگ برای مطلق اندیشان حتی همین درس کوچک را به درستی نیاموخته است.
……………………………………………………………………..
رد دعوت اشرف غنی از طرف جمعیت اسلامی
رئیس اجرائی حزب «جمعیت اسلامی» افغانستان به عنوان بزرگترین تشکل حاضر در عرصه قدرت سیاسی این کشور اعلام کرد که این حزب، دعوت رسمی «محمد اشرف غنی»، رئیس جمهوری این کشور را برای شرکت در نشست مشورتی با رهبران جهادی، را رد کرده است.
به گزارش اسپوتنیک، «عطامحمد نور» روز یکشنبه در صفحه اجتماعی خود نوشت که «محمد اشرف غنی» به طور رسمی از جمعیت اسلامی افغانستان بطور رسمی دعوت کرده بود تا در نشست گفت وگو تفاهم در باره حوادث اخیر در کاخ ریاست جمهوری امروز «یکشنبه» شرکت کنند و این حزب پس از این نشست را تحریم کرد.
شماری از اعضای کابینه دولت وحدت ملی افغانستان از اعضای شورای رهبری جمعیت اسلامی افغانستان هستند.
نور افزود که این حزب هیأت 100 نفری را موظف کرد تا با «عبدالله عبدالله»، رییس اجرائی دولت وحدت ملی گفت وگو کند و از وی بخواهد که موضع خود را در قبال رویدادهای اخیر روشن کند.
وی گفت که رییس اجرائی باید مشخص کند که با توجه به رویدادهای خونباری که قربانی مستقیم آن مردم بی دفاع و مظلوم بوده اند، در کنار مردم می ماند و یا با کسانی که مردم را به گلوله بستند، همدست خواهد شد.
استاندار بلخ افغانستان اضافه کرد رهبری جمعیت اسلامی مسئولیت خود می داند که در این شرایط در کنار مردم ایستاده، به درد دل و خواسته های خانوادههای قربانیان گوش داده و با فریاد برحق آنها پاسخ دهد و در مرحله بعد، در مورد راهکار عملی اجرای خواسته هایشان و مبارزه با ترور و توطئه، تصمیم قاطع بگیرد.
در دنمارک سوزاندن علنی قرآن کریم قانونی شد
در دنمارک قانون منع توهین به مقدسات که بیشتر از 300 سال قبل تصویب شده بود، لغو شد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از گاردین، در کشور دنمارک پس از این هیچکس به اتهام توهین علنی به اشیا و علامات مذهبی، منجمله سوزاندن کتاب های مقدس مثل قرآن و انجیل، محاکمه نخواهد شد.
در پارلمان این کشور شاهی توضیح داده اند که هیچ نیازی به قوانین خاص برای دفاع از عقیده در برابر اظهارات علنی نمیبینند. برونو جراپ، عضو پارلمان دنمارک گفت: “مذهب نباید به ما تعیین کند که چه را میتوانیم و چه را نمیتوانیم بطور علنی بیان کنیم. این یک اولویت غیرعادلانه در جامعه میباشد”.
با این حال، تهدید مستقیم، اظهارات توهینآمیز و دیگر اقدامات خشونتآمیز در مقابل افراد به دلیل عقاید مذهبی شان همچنان با مجازات باقی مانده است.
براساس گزارش نشریه، در دنمارک پروسه محاکمه مرد دنمارکی که در سال 2015 در صفحه فیسبوکش ویدیوی سوزاندن قرآن را نشر کرده بود، نیز متوقف شده است. قرار بود در هفته آینده این مرد پشت میز محاکمه حاضر شود.
دنمارک یگانه کشور اسکاندنیاوی بود که در آن قانون منع توهین به مقدسات (از سال 1683 بدینسو) حاکم بود. براساس این قانون، مجرمین به حبس الی 4 ماه و همچنان پرداخت جریمههای نقدی مجازات میشدند. قابل یادآوریست که در طول 80 سال اخیر این قانون فقط چند بار استفاده شده بود.
انتقاد ترامپ از سخنان شهردار لندن درمورد حمله تروریستی
دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده امریکا سخنان صادق خان، شهردار لندن درمورد حملات تروریستی در پایتخت بریتانیا، که هفت کشته به جا گذاشت، را مورد انتقاد قرار داد.
ترامپ در صفحه تویتر خویش نوشته است- “حد اقل هفت تن کشته و 48 تن دیگر در حمله تروریستی زخمی شده اند، اما شهردار لندن میگوید که دلیلی برای نگرانی نیست”.
خطرناکترین راکت های روسی
پرتاب راکت های شیطان، توپل- ام، اس-400 تریومف، سمیچ، توچکا-او و اسکندر روسی
حضور این راکت ها در میدان جنگ دشمن را به لرزه میاورد، حتی غرب توانائی مقابله با راکت های چون شیطان، توپل- ام، اس-400 تریومف، سمیچ، توچکا-او اسکندر روسی را ندارند که در صورت ضرورت میتواند با سرگلوله های اتمی مجهز گردند.
خطرناکترین راکت های روسی
پرتاب راکت های شیطان، توپل- ام، اس-400 تریومف، سمیچ، توچکا-او و اسکندر روسی
حضور این راکت ها در میدان جنگ دشمن را به لرزه میاورد، حتی غرب توانائی مقابله با راکت های چون شیطان، توپل- ام، اس-400 تریومف، سمیچ، توچکا-او اسکندر روسی را ندارند که در صورت ضرورت میتواند با سرگلوله های اتمی مجهز گردند.
استقرار راکت های جولان 400 در سرحدات اردون
اردوی سوریه راکت های جولان 400 را در سرحد اردن مستقر کرد
اردوی سوریه راکتهای موسوم به “جولان 400” را به جبهه جنوبی ارسال میکند.
اسپوتنیک به نقل از اطلس پرس، به گزارش سایت شام تایمز، ارسال راکت های جولان 400 به منطقه جنوبی در قالب تقویت تشکیلات فرقه چهار ارتش سوریه صورت می گیرد که حضورش درمنطقه تقویت شده وبه نظر می رسد که برای شرکت در عملیات قریب الوقوع علیه عناصر مسلح آماده می شود.
دراین اطلاعات با اشاره به راکت های جولان 400 آمده است که شمار زیادی از اهداف نظامی با استفاده از راکت های کوتاه برد وتاثیرگذار منهدم خواهد شد.
راکت های جولان 400 ساخت سوریه است که به ویژه برای انهدام استحکامات سیمانی عناصر مسلح وخاکریزهای کم عمق ساخته شده است و از این راکت ها برای هدف قرار دادن مواضع و استحکامات عناصر مسلح و تونل های آنان در نبرد القابون در شرق دمشق استفاده شده است
خامنه ای، امریکا شیطان است
حیات الله خانه ای رهبر معظم ایران اظهار داشت که به امریکا نباید اعتماد کرد، رهبران چندین کشور اروپائی نیز روی این موضوع بحث میکنند.
اسپوتنیک به نقل از آژانس ISNA، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در مراسم 28 مین سالروز درگذشت امام خمینی تذکر داد که چند دهه سال قبل او گفته بود که امریکا کشور قابل اعتماد نیست و “شیطان بزرگ میباشد”.
“حالا بعد از سه دهه سال، رهبران چندین کشور اروپائی اعتراف میکنند که نباید به امریکا اعتماد کرد..”