دهها کشته و زخمی در پی سه انفجار شدید در کابل
با انفجار پیاپی سه بمب در جریان مراسم تشییع و خاکسپاری یکی از افرادی که در جریان تظاهرات دیروز در کابل کشته شده بود، دهها تن کشته و مجروح شدهاند. طالبان در پیامی گفتهاند که در این سوءقصد دست نداشتهاند.
در نیمروز شنبه ۱۳ خرداد (سوم ژوئن) با انفجار سه بمب در جریان خاکسپاری سالم ایزدیار، پسر محمد علم ایزدیار، معاون مجلس سنای افغانستان، عده زیادی کشته و زخمی شدهاند.
سالم ایزدیار یکی از ۵ نفری است که روز پیش (جمعه) در تظاهرات اعتراضی کابل کشته شدند.
بیشتر بخوانید: تظاهرات معترضان در کابل به خشونت مرگبار کشیده شد
در مورد شمار کشتگان این حادثه ارقام گوناگونی منتشر شده است. این ارقام میان ۶ تا ۲۰ کشته نوسان میکند. خبرگزاری آلمان از ۱۱۹ زخمی در این حادثه خبرداده است. به گفتهی مقامات افغانستان مجروحان به بیمارستانهای کابل منتقل شدهاند.
گفته میشود که برخی از مقامات دولتی افغانستان مانند عبدالله عبدالله در مراسم یادشده شرکت داشتهاند. بنا به گزارشها در این حادثه به رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی آسیب نرسیده است.
بیشتر بخوانید: افغانستان شبکه حقانی و پاکستان را مسئول حمله کابل دانست
در ساعات اولیه پس از انفجارها هنوز کسی مسئولیت این اقدام را بر عهده نگرفته است. اسلامگرایان تندروی طالبان نیز در پیامی از طریق کانال واتساپ هرگونه شرکت در این اقدام را تکذیب کردهاند.
این دومین بمبگذاری سنگین در پایتخت افغانستان در فاصله ۴ روز است. با انفجارهای امروز در مراسم خاکسپاری، شمار قربانیان دو سوءقصد مرگبار اخیر روی هم به ۱۱۰ نفر رسید.
موجی که قیام خواهد شد
رویداد چهارشنبه سیاه و جمعه غم انگیز و انتحاری های شنبه هرچند تلخ و ناگوار بود اما به رهبران حکومت نشان داد که اگر طالب و داعش توانایی نابودی آنان را نداشته باشد، به راحتی توسط مردم ناراضی و خشمگین سرنگون می شود
به گزارش شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)، آنچه در افغانستان رخ می دهد و حکومت از آن به تعبیرهای گوناگون نام می برد برای مردم عادی چیزی جز تباهی، فقر، آوارگی و کشتار نیست، حجم خشونت ها چنان به اوج رسیده که مردم دیگر نه هراسی از انتحاری داشته و نه شلیک نظامیان حکومتی بلکه با دستان خالی طی اجتماع و تظاهرات در پی رسیدن به خواست خود هستند.
خواستی که اگر در گذشته تامین امنیت و ثبات کشور بوده اکنون در پایین ترین سطح تبدیل به امنیت جانی در کابلی است که امنتیی ترین شهر افغانستان و قلب حکومت می باشد.
سهم مردم از این سرزمین تنها خون بوده و کشتار و بازنده های همیشگی که حتی حکومت نه اعتنایی به جانِ بی گناه دارد و نه خواهان به ثبات رسیدن کشور هستند، در این میان همانگونه که تروریستان تنها راه را در خشونت و گلوله خلاصه کرده اند حکومت اشرف غنی نیز با سلاح به سرکوب مردمی می رود که خواسته ای جز حق ندارند.
آنچه طی چند روز گذشته بر پایتختِ خونین گذشته است چیزی جز صدای مهیب کشتار، فریاد مردم دردمند و خسته از خون و گلوله نبود، اما این گلوله و سرکوب نه خرج تروریستان بلکه مردمی شد که کاسه صبرشان لبریز از بی کفایتی های ارگ و رییس جمهور متعصب و خودکامه شده است.
حکومت نظامی کابل نه برای حفاظت از جان مردم بلکه برای تامین امنیت دولتمردان همواره مصون از حمله و انتحاری ها اکنون برای دفاع از خشم مردم به خود رنگ نظامی و امنیتی گرفته است؛ تمامی راه های منتهی به ارگ ریاست جمهوری بسته و در شدیدترین وضعیت امنتیی به سر می برد.
اگر چنین عملکردی از مقابله گرفته تا شلیک گلوله حکومت اشرف غنی که روز جمعه را بر مردم باردیگر تلخ و خونبار کرد برای تروریستان و انتحاری ها صورت می گرفت اکنون هیچ شهروند خشمگینی فریاد برکناری غنی و عبدالله سر نمی داد.
رویداد روز چهارشنبه سیاه کابل و جمعه غم انگیز و انتحاری های شنبه هرچند تلخ و ناگوار بوده است اما به رهبران حکومت وحدت ملی نشان داد که اگر طالب و داعش توانایی نابودی قدرت آنان را نداشته باشد اما به راحتی توسط مردم ناراضی و خشمگین سرنگون می شود.
همچنان که این مرد اول ارگ در تمامی بخش های حکومتی شکست خورده ای بزرگ است در مواجبه به بحران نیز از خود چهره ای ضعیف و بی کفایت نشان داد، اشرف غنی به جای به آرامش کشاندن مردم و همدردی با درد آسیب دیدگان از پشت دیوارهای ارگ به ایراد سخنرانی پرداخت که این خود بر خشم مردم افزود.
حداقل ترین اقدام رییس جمهور به جای بی اعتنایی به آنچه کشور را داغدار و جهان را بُهت زده کرده، می توانست برکناری رییس امنیت ملی از سمت و در اختیارگذاشتن اطلاعات درست به مردم برای به دست آوردن زمان در جهت کنترل بحران باشد اما آنچه انجام داد به مانند دیگر تظاهرات گذشتهِ مردم، تنها گلوله بود و خشونت.
خشونت های گسترده با تلفات بزرگ انسانی از قبیل سقوط قندوز، ناامنی های شمال، حمله به تظاهرات جنبش روشنایی، شفاخانه چهارصدبستر، قول اردوی بلخ، آزمایش بمب غیرهسته ای امریکا در اچین و رویداد خونین وزیراکبر خان کابل و تظاهرات خونین روز جمعه نشان می دهد که زندگی مردم در هر نقط ای از این کشور در خطر نابودی قرار دارد و آستانه تحمل را طاق کرده است.
حکومت نظامی که اکنون چهره کابل را پس از حمله چهارشنبه و تظاهرات روز جمعه خشن کرده نشان از راه اشتباه دگرباره حکومت اشرف غنی است که همچنان با وجود تهدید به بزرگی تبدیل شدن تظاهرات چند هزار نفری به قیام بزرگ در پی به رخ کشیدن توان نظامیان حکومت برای هراس مردم است.
رخه کردن بیشمار نفوذی به رده های بالای امنیتی و مهترین مهره بی کفایت حکومت به عنوان ریاست امنیت ملی که استخبارات را در سیطره دارد، دولتی تشکیل داده که اگرچه در فساد و معامله ریشه های عمیق و حامیان بیشماری دارد اما در مقابله با خشم گسترده مردم بسیار شکننده است.
و همانگونه که اشرف غنی به مانند دولتمردان گذشته در توهم قدرت به سر می برد و تمام توان نظامی و امنیتی را به جای حفاظت از جان مردم در خدمت هراس شهروندان کابل برای تامین امنیت ارگ به کار بسته است باید نگاهی به دوران داوود خان و داکتر نجیب بیافکند.
اگر طالب و داعش تاکنون موفق به سرنگونی نظام کنونی نشده به دلیل حمایت مردم از حکومتی است که نام مشروعیت را یدک می کشد اما زمانی که همین مردمِ حامی خود موجی از اعتراض باشند دیگر می توان به بقای حکومت اشرف غنی امیدی داشت؟
انفجار در قندوز
دقایقی پیش یک انفجار در منطقه سرحوزه بندر اما صاحب ولایت قندوز رخ داد که بر اثر آن 5 تن کشته و زخمی شدند.
شاهدان عینی می گویند که یک فرد ملکی کشته و یک فرد ملکی دیگر زخمی شده اند و از نیروهای نظامی سه تن زخمی شدند.
تظاهرات مردمی در ولایت تخار آغاز شد
شماری از باشندگان ولایت تخار در پی حملهی خونین چهارشنبه گذشته در کابل، امروز شنبه، ۱۳ جوزا، دست به اعتراض زدند.
معترضان خواستار برقراری امنیت و اعدام زندانیان گروههای هراسافکن بشمول شبکهی حقانی و شورای کویته شدهاند.
هم اکنون تظاهرات مردمی در کابل در حال برگزاری است و معترضین کابل در یک نشست خبری خواست های خود را مطرح کردند که در صدر خواسته ها برکناری رییس جمهور، رییس اجرایی، رییس گارنیزیون کابل، وزیر داخله، رییس امنیت ملی و مشاور امنیت ملی کشور است.
تظاهرکنندگان قصد دارند تا برآورده شدن خواسته هایشان به تظاهرات ادامه دهند و این تظاهرات را به دیگر ولایات نیز گسترش دهند.
خروج آمریکا از پیمان پاریس، یک تصمیم و یک دنیا اعتراض
تصمیم دولت ترامپ مبنی بر خروج از پیمان پاریس با اعتراض و مخالفت بسیاری از رهبران و نمایندگان اقتصادی و کنشگران محیط زیست کشورهای مختلف روبهرو شد. شماری از هنرمندان نیز علیه این تصمیم پا به میدان نهادند.
چین تصمیم ترامپ را “ضربهای جهانی” ارزیابی کرد و اتحادیه اروپا از این تصمیم ابراز تاسف نمود. تصمیمی که همه دستاندرکاران احتمال آن را میدادند. ترامپ در کارزار انتخاباتی خود رسما وعده داده بود که در صورت پیروزی در انتخابات از توافق اقلیمی پاریس خارج میشود. وعدهای که حال بدل به سیاست رسمی دولت ترامپ شده است.
واکنشها و اعتراضات به این یا آن سیاستمدار و کشور محدود نمیشود. آمریکا با خروج از پیمان پاریس از این منظر در سطح بینالمللی منزوی شده است. دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش، تصمیم ترامپ را برای جامعه جهانی بسیار نومیدکننده ارزیابی کرد.
اروپا و تصمیم ترامپ
ترامپ پس از اعلام تصمیم خود مبنی بر خروج از پیمان پاریس اعلام کرده که حاضر است بار دیگر بر سر مفاد این پیمان با کشورهای دیگر مذاکره کند. ترامپ مدعی است که بار اصلی پیمان پاریس بر دوش آمریکا سنگینی میکند، و از این رو آمریکا خواستار تجدید مذاکرات بر سر پیمان اقلیمی پاریس است.
رئیس جمهور فرانسه، ایمانوئل مکرون و پائولو جنتیلونی، نخست وزیر ایتالیا با پیشنهاد ترامپ مبنی بر تجدید مذاکرات بر سر مفاد پیمان اقلیمی پاریس مخالفت کردهاند.
بیشتر بخوانید:آمریکا از پیمان اقلیمی پاریس خارج شد
صدراعظم آلمان نیز اعلام کرده است که این کشور صرفنظر از اینکه آمریکا چه سیاستی در پیش بگیرد، به تعهدات و الزامات پیشبینی شده در پیمان پاریس پایبند است.
میگوئل آریاس کانته، مسئول کمیسیون انرژی و محیط زیست اتحادیه اروپا نیز تصمیم آمریکا مبنی بر خروج از پیمان یاد شده را روزی تلخ برای جامعه جهانی خوانده است.
ایمانوئل مکرون
رئیس جمهور فرانسه تصمیم ترامپ را خطای آمریکا در رابطه با آینده کره خاکی نامید و گفت که برای نجات شرایط اقلیمی در جهان، برنامه جایگزینی وجود ندارد و از این رو، چارهای نیست مگر اجرای همین پیمان اقلیمی، حتی بدون آمریکا.
مکرون با بهره گرفتن از شعار انتخاباتی ترامپ که گفته بود: «عظمت آمریکا را دوباره احیا کنیم!»، درباره پیمان اقلیمی پاریس گفت: «بیایید عظمت سیاره سبزمان را مجددا احیا کنیم.»
مواضع سایر کشورهای اروپایی
ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، نیز پس از شنیدن تصمیم دولت ترامپ در یک تماس تلفنی تاسف خود را به اطلاع رئیس جمهور آمریکا رساند. از سوی دیگر سخنگوی دولت بریتانیا اعلام کرد که بریتانیا به تعهدات خود در رابطه با پیمان اقلیمی پاریس عمل خواهد کرد.
ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان که از معدود سیاستمداران اروپایی بود که از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا ابراز شادمانی کرده بود، پس از شنیدن تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از پیمان پاریس گفت “شوکه” شده است.
دولت مجارستان بر این باور است که تغییرات جوی و اقلیمی یک پدیده جهانی خطرناک است و از این رو، باید در سطح جهانی و با مشارکت همه کشورها به مقابله با آن برخاست.
کریستیان کرن، صدراعظم اتریش نیز درباره تصمیم ترامپ گفت: «خروج آمریکا از پیمان پاریس آشکارا حکایت از آن دارد که ترامپ واقعیتهای کشور خود را نفهمیده است.»
مارک زاکربرگ، رئیس فیسبوک
واکنشها در آمریکا
تیم کوک، رئیس شرکت اپل، تصمیم ترامپ را گامی خطا و به زیان کره زمین ارزیابی کرد و گفت که این شرکت تمام توان خود را برای مانع شدن از تغییرات منفی اقلیمی به کار خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: اختلاف نظر هفت کشور صنعتی جهان بر سر تغییرات اقلیمی
رئیس فیسبوک، مارک زاکربرگ، نیز در صفحه فیسبوکی خود نوشت: «این برای محیط زیست بد است، برای اقتصاد بد است و آینده کودکان ما را به مخاطره میاندازد.»
شماری از هنرمندان آمریکا نیز علیه تصمیم ترامپ اعتراض کردهاند. برای نمونه، آرنولد شوارتزنگر نیز از تصمیم دولت ترامپ مبنی بر خروج از پیمان اقلیمی پاریس انتقاد کرده و گفته است: «یک نفر نمیتواند همه پیشرفتهای ما را بر باد دهد.»
همبستگی تازه کشف شده ایرانیها با شهروندان افغانستانی
حمله اخیر تروریستی در کابل شمار زیاد از مردم ایران را تکان داد. در شبکه های اجتماعی همبستگی مردم ایران با کشور همسایه شان را می تواند دید. با آنهم مردم افغانستان در ایران با آغوش باز پذیرفته نمی شوند، دست کم تا هنوز نه.
رسانه های ایران روز چهارشنبه ۳۱ ماه می از حمله تروریستی در کابل زیر عنوان “رمضان خونین در کابل” گزارش کردند. در حمله انفجاری روز چهارشنبه در کابل بیش از ۹۰ تن کشته شدند، تصاویری از خسارات وارده بر سفارت ایران به سرعت در شبکه های اجتماعی منتشر گردیدند. این درحالیست که مردم کشور همسایه ایران، افغانستان چند دهه است که با جنگ و خشونت درگیر اند، اما این بار همبستگی مردم ایران با مردم افغانستان خیلی بیشتر محسوس می باشد.
در شبکه خبری تویتر با هشتگ “تسلیت _کابل” تصاویر تکان دهنده و پیام های به شدت مملو از احساسات برای افغانستان منتشر شده است، برای کشوری که قبلاً ایران آن را منبع مواد مخدر و پناهجویان غیرقانونی می خواند.
ایران حدود یک هزار کیلومتر مرز با افغانستان دارد. کشور همسایه ایران، افغانستان بیش از ۹۰درصد تریاک جهان تولید می کند که از آن هیروئین تولید می شود. ایران و ترکیه یکی از راه های عمده قاچاق هیروئین از افغانستان به غرب و اروپای مرکزی محسوب می شوند. مرز طویل با کوه های بلند میان هردو کشور نه تنها اینکه دشوار گذر است، بلکه همچنان به سختی قابل کنترول می باشد.
شهروندان افغانستان سوگوار قربانیان انفجار مرگبار کابل
یک روز پس از انفجار مرگبار کابل، افغانها مصروف سوگواری و تشییع جنازه ۹۰ قربانی این رویداد اند. در عین زمان، سازمان استخبارات افغانستان تقصیر این انفجار مرگبار را به گردن شبکه حقانی و کشور همسایه، پاکستان انداخته است.
ریاست امنیت ملی افغانستان ناوقت چهارشنبه در یک اعلامیه خبری گفت: «طرح حمله امروزی توسط شبکه حقانی در هماهنگی و همکاری مستقیم سازمان استخبارات پاکستان (آی اس آی) ریخته شده بود.»
شبکه حقانی یک گروه شورشی خشن است که همکاری نزدیک با گروه طالبان دارد. اما این گروه تا حالا راجع به انفجار چهارشنبه چیزی نگفته و گروه طالبان شمولیت در آن را رد کرده است. تا حالا هیچ گروه دیگری مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
افغانستان چندین سال است که پاکستان را به حمایت و پناه دادن به شبکه حقانی و طالبان متهم میکند، اما پاکستان با رد این اظهارات، اتهامات مشابهی را بر افغانستان وارد میکند.
گفتگو با سخنگوی وزارت صحت افغانستان در مورد تلفات انفجار کابل
مقامهای افغانستان گفته اند که تلفات انفجار روز چهارشنبه که در آن مواد انفجاری در یک تانکر جاسازی شده بود، به ۹۰ کشته و ۴۶۰ زخمی رسیده است. این حمله در منطقه دیپلوماتیک کابل صورت گرفت که شماری از ساختمانها به شمول سفارت آلمان خسارت شدید دیدند.
قربانیانی که قابل شناسایی نیستند
محمد اسماعیل کاووسی، سخنگوی وزارت صحت عامه افغانستان گفت که پروسه شناسایی قربانیان روز پنج شنبه از سر گرفته شده است. او گفت: «با وجود این، اجساد برخیها هرگز پیدا نخواهند شد، چون تکه تکه شده اند.»
این مقام صحی افغانستان گفت که «برخی دستها و پاها، حدود ۱۰ تا ۱۵ دست و پا» وجود دارند که مربوط به قربانیانی نیست که تا حالا شناسایی شده اند. او گفت که احتمال دارد شمار کشته شدهها باز هم افزایش یابد.
افغانها همزمان با سوگواری از قربانیان، خشم خود را نسبت به وضعیت و ناتوانی حکومت در تامین امنیت کابل ابراز داشته اند. شمار زیادی از کاربران شبکههای مجازی با نشر خبر از دست دادن عزیزان شان، خشم خود را ابراز داشته اند. از جمله، برخی کاربران خواستار مجازات کسانی شده اند که به اتهام حملات هراس افگنی بازداشت شده اند.
تصاویری از انفجار مرگبار کابل
صدای مهیب و سپس کوهی از دود باشندگان کابل را شوکه کرد. انفجار حوالی ساعت هشت و نیم صبح به وقوع پیوست که اکثر کارمندان ادارات عازم دفاتر کاری شان بودند.
شام چهارشنبه رئیس جمهور اشرف غنی در یک سخنرانی خطاب به ملت راجع به این انفجار صحبت کرد. او بدون نام بردن از کشور خاصی گفت: «ما برای کشورهای منطقه و آنانی که تروریسم را تربیت و حمایت میکنند و علیه دیگران به عنوان ابزار سیاسی جهت اهداف خود شان به کار میبرند، پیام واضح فرستاده ایم که هم ملت ما و هم جامعه جهانی از آن باخبر اند.»
دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا در یک تماس تلفونی با اشرف غنی همدردی خود را ابراز داشته است. کاخ سفید در اعلامیهای گفته است که ترامپ در این گفتگو «سرشت وحشیانه تروریستهایی را که دشمنان همه تمدنهای مردمی اند برجسته کرد.»
منبع: حکم اعدام ۱۱ جنگجوی طالبان و شبکه حقانی امضا شده است
یک منبع در ارگ ریاست جمهوری افغانستان به خبرگزاری آلمان (دی پی ای) گفته است که این کشور ۱۱ تن را که به ارتکاب جرایم تروریستی محکوم شده بودند اعدام میکند. این تصمیم پس از حمله روز چهارشنبه در کابل گرفته شده است.
این منبع به خبرگزاری «دی پی ای» گفته است که اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان صبح پنج شنبه احکام اعدام این ۱۱ زندانی را امضا کرده است.
تلویزیون «طلوع نیوز» گزارش داده است که این ۱۱ زندانی شامل جنگجویان شبکه حقانی و گروه طالبان میشوند.
حکومت افغانستان به صورت رسمی در این رابطه چیزی نگفته است، اما رسانههای افغانستان گزارش داده اند که انس حقانی، پسر جلال الدین حقانی موسس شبکه حقانی شامل این ۱۱ نفر نیست.
روز گذشته یک حمله مهیب در کابل جان دست کم ۹۰ تن را گرفت و ۴۶۰ تن دیگر را زخمی کرد. مسئولیت این حمله را که خسارات مالی هنگفتی نیز به بار آورد، هیچ گروهی به دوش نگرفته است، اما مقامهای افغانستان آن را کار شبکه حقانی خوانده اند.
ریاست امنیت ملی افغانستان روز چهارشنبه در یک اعلامیه گفت که بمبگذاری روز چهارشنبه در کابل توسط شبکه حقانی و به همکاری سازمان استخبارات پاکستان طراحی شده بود.
رحمت الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی یا سازمان استخبارات افغانستان روز گذشته پس از حمله خونین کابل در صفحه خود نوشت که حکومت باید حکم اعدام انس حقانی را که در محاکم ثلاثه به اعدام محکوم شده است، اجرا کند.
انفجار کابل: گارد و کارمندان سفارت آلمان شامل تلفات اند
وزارت خارجه آلمان تایید کرده است که در انفجار صبح چهارشنبه در کابل یک محافظ افغان سفارت آلمان کشته شده و چند کارمند این سفارت زخمی شده اند. همچنین ساختمان سفارت آلمان نیز آسیب شدید دیده است.
یک انفجار مهیب در ساعات مزدحم صبح روز چهارشنبه شهر کابل را تکان داد. این انفجار، به گفته مقامهای وزارت صحت عامه افغانستان، دست کم ۸۰ تن را کشت و صدها تن دیگر را زخمی کرد.
زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان با محکوم کردن شدید این حمله، تایید کرد که یک محافظ افغان سفارت آلمان کشته شده و چند کارمند این سفارت زخمی شده اند.
همچنین «بی بی سی» تایید کرده است که یک راننده دفتر کابلاش در این انفجار کشته شده و چهار خبرنگار آن زخمی شده اند.
این انفجار در منطقه دیپلوماتیک چهارراهی زنبق به حدی قوی بود که باشندگان کابل گفتند صدای آن را کیلومترها دورتر شنیده اند. همچنین شیشههای ساختمان های زیادی در نزدیکی محل حمله شکستند.
هنوز معلوم نیست که هدف این حمله کی بوده است، اما ادارات دولتی، ساختمانهای شرکتهای خصوصی و همچنین سفارتخانههای خارجی در نزدیکی محل انفجار موقعیت دارند. فرانسه خبر داده است سفارتاش در این انفجار آسیب دیده است. همچنین سفارت آلمان نیز که در نزدیکی محل انفجار قرار دارد، شدیداَ آسیب دیده است.
تصاویری از انفجار مرگبار کابل
صدای مهیب و سپس کوهی از دود باشندگان کابل را شوکه کرد. انفجار حوالی ساعت هشت و نیم صبح به وقوع پیوست که اکثر کارمندان ادارات عازم دفاتر کاری شان بودند.
مسئول؟
هنوز هیچ گروهی مسئولیت این انفجار را که در آن مواد انفجاری در یک تانکر جاسازی شده بود، به عهده نگرفته است. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان دست داشتن این گروه در این انفجار را رد کرده است.
اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان با نشر یک اعلامیه این حمله در نخستین روزهای ماه رمضان را محکوم کرد. غنی گفته است که تروریستها حتی در ماه رمضان دست از کشتار مردم بیگناه برنمیدارند.
پاکستان از نخستین کشورهایی است که «حمله تروریستی» کابل را محکوم کرده است. وزارت خارجه این کشور در یک اعلامیه خبری با کشور همسایهاش ابراز همدردی کرده و نوشته است: «پاکستان حمله تروریستی صبح امروز در کابل را که منجر به از دست رفتن جانهای گرانبها و زخمی شدن بسیاری دیگر شد، شدیداَ تقبیح میکند.»
در این اعلامیه با اشاره به جنگ پاکستان علیه تروریسم، آمده است که اسلام آباد «درد و رنج این گونه حملات را درک میکند».
همچنین ماموریت «حمایت قاطع» ناتو در اعلامیهای با تقبیح کردن این انفجار، نوشته است که این حمله نشاندهنده بیاحترامی کامل به مردم ملکی و «سرشت وحشیانه» دشمنی است که مردم افغانستان با آن مواجه اند.
ماموریت «حمایت قاطع» همچنین افزوده است که این حمله دو رویی «دشمن» را فاش میکند که مدعی است تنها نیروهای امنیتی افغان و سربازان خارجی را هدف قرار میدهد، اما به بار آوردن تلفات در میان مردم ملکی ادامه میدهد.
af/pa (dpa, Reuters, AP, AFP)
انفجار پرتلفات در مرکز شهر کابل
یک انفجار قوی صبح روز چهارشنبه منطقه دیپلوماتیک و به شدت تحت محافظت کابل را تکان داد. براساس گزارشهای اولیه، در اثر این انفجار در مرکز شهر کابل زیاده از 90 تن کشته و بیش از 400 تن دیگر زخمی شده اند.
انفجار در محلهای به شدت تحت تدابیر امنیتی و دیپلوماتیک کابل در زمانی صورت گرفت که کارمندان عازم دفاتر بودند. ستونی از دود از محل انفجار بلند شد. تصاویر نشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که در اکثر ساختمانهای مجاور شیشهها از شدت انفجار شکسته اند.
نجیب دانش، سخنگوی وزارت داخله افغانستان گفته است که مواد انفجاری در داخل یک تانکر آب یا تانکر فاضلاب جاسازی شده بود. به گفته او، این تانکر کاملاَ تخریب شده است.
وزارت داخله افغانستان اعلام کرده است که شمار کشته شدهها به ۶۴ نفر و شمار زخمیها به ۳۲۰ نفر رسیده است.
اما وزارت صحت عامه افغانستان گفته است که در این انفجار ۸۰ نفر کشته و بیش از ۳۵۰ تن دیگر زخمی شده اند.
گل رحیم، یک شاهد عینی به اسوشیتدپرس گفت: «تلفات زیادی وجود دارد، اما شمار دقیقاش را نمیدانم که چند نفر کشته و زخمی شده اند.»
صدای مهیب و سپس کوهی از دود باشندگان کابل را شوکه کرد. انفجار حوالی ساعت هشت و نیم صبح به وقوع پیوست که اکثر کارمندان ادارات عازم دفاتر کاری شان بودند.
این انفجار در چهارراهی زنبق شهر کابل به حدی قوی بود که به گفته سخنگو وزارت داخله افغانستان، حدود ۳۰ عراده واسطه نقلیه دیگر در نتیجه آن تخریب شده اند.
انفجار در محلی صورت گرفت که ساختمانهای دولتی به شمول وزارت خارجه و صدارت و همچنین سفارتهای آلمان و ایتالیا در نزدیکی آن قرار دارند. اکثر این ساختمانهای دولتی و مراکز دیپلوماتیک برای تامین امنیت در پیش روی دیوار شان ستونهای کانکریتی نصب کرده اند.
یک مقام امنیتی به رویترز گفته است که هنوم معلوم نیست که آیا کارمندان سفارت آلمان نیز در این حادثه آسیب دیده اند یا نه.
یک مقام فرانسوی گفته است که در این انفجار ساختمان سفارتهای فرانسه و آلمان آسیب دیده اند.
اندکی بعد از وقوع این انفجار، نیروهای امنیتی افغانستان به ساحه رسیده و همه راههای وزیر اکبر خان مسدود شد. همچنین هلیکوپترها نیز بر فضای محل حادثه به پرواز درآمدند.
هنوز هیچ گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
ضربه دریایی روسیه به تروریست ها
وزارت دفاع روسیه گزارش داد که ناو محافظ «آدمیرال اسن» و زیردریایی «کراسنودار»، واحد های داعش در سوریه را با موشک های بالدار «کالیبر» مورد حمله قرار دادند
هدف این حمله پناهگاه های واقع در شرق پالمیرا بودند. در آنجا تکنیک های سنگین و شبه نظامیانی منتقل شده از رقه متمرکز شده بودند
موشک ها از حوزه مدیترانه پرتاب شدند و هر چهار موشک هدف خود را تخریب کرد. زیردریایی «کراسنودار» وظیفه خود را از حالت زیرآبی انجام داد
وزارت دفاع روسیه تأکید کرد که اطلاع در باره این ضربه بهموقع به فرماندهی آمریکا، ترکیه و اسرائیل ارسال شد. روز سه شنبه 30 مه سرگئی شویگو وزیر دفاع به پرزیدنت ولادیمیر پوتین در باره پرتاب های موفقیت آمیز گزارش داد.
پیشتر ناوچه های روسیه مواضع تروریست ها را با موشک های «کالیبر» در نوامبر سال گذشته آتشباری کردند. در آن زمان ناو محافظ «آدمیرال گریگورویچ» به شبه نظامیان در استان های ادلب و حمص ضربه زد.
مفسر نظامی «ایوان کناوالوف» رئیس مرکز مطالعه مسایل مبرم سیاسی در مصاحبه با رادیو اسپوتنیک گفت که این ضربات کاملاً موجه بود، وی ادامه داد:
«جنگ در سوریه ادامه دارد و تعداد شبه نظامیان رزمنده در طرف داعش هنوز کم نیست. آنها به حملات ناامیدانه دست زده و تلاش میکنند تمامی دیر الزور را اشغال کنند که ارتش سوریه بخشی از آن را سه سال است که در دست خود نگه دارد. حالا از طرف پالمیرا به دیر الزور حمله آماده میشود تا محاصره آن شکافته شده و داعشی ها از آنجا بیرون رانده شوند. داعشی ها خوب میفهمند که رقه را از دست خواهند داد و به این خاطر میخواهند دیر الزور را مرکز خود بسازند. از این رو راستای پالمیرا بسیار دشوار است و شلیک موشک های «کالیبر» به آن سمت کاملاً درست بود».
آخرین خبرها از انفجار مهیب در کابل
در پی انفجار مهیبی که صبح روز چهارشنبه در کابل اتفاق افتاد بیش از ۶۵ تن کشته و ۳۵۰ نفر زخمی برجای ماند
- طالبان مسئولیت انفجار کامیون بمب گذاری شده در کابل را رد کرد
- اشرف غنی ، رئیس جمهور افغانستان انفجار در کابل را که منجر به کشته شدن 90 تن و مجروح شدن 400 تن شده است ، محکوم کرد.
به گزارش اسپوتنیک، امروز در بیانیه دفتر رهبر افغانستان این مطلب عنوان شد.
« رئیس جمهور حمله تروریستی در کابل را که در ساعات اولیه صبح ماه مبارک رمضان اتفاق افتاد محکوم می کند.» به گفته ی غنی « تروریست ها حتی در این ماه مقدس و پاک و ماه مهمانی خدا از کشتن مردم بی گناه دست برنمی دارند.» - به گزارش اسپوتنیک به نقل از DPA بعد از انفجار صبح امروز در کابل با بیش از ۹۰ کشته وزیر امور داخله آلمان اخراج دسته جمعی پناهندگان افغان که برای چهارشنبه شب برنامه ریزی شده بود را لغو کرد.
- تصاویر شعارهایی که با خون علیه طالبان در افغانستان نوشته شده ، بعد از انفجارمهیب در کابل در اینترنت منتشر شد.
آسیب های وارده به سفارت ایران در پی انفجار مهیب در کابل ( تصاویر)
در پی وقوع انفجاری که صبح روز چهارشنبه در نزدیکی سفارت های خارجه در کابل اتفاق افتاد ، سفارت ایران نیز آسیب دیده است.
به دنبال انفجار تانکر حامل مواد منفجره در تقاطع خیابان وزیر اکبر خان و صلح که در اطراف آن وزارت خانه های اقتصاد و دارایی و سفارت های امارات، آلمان، ترکیه ، اندونزی و ایران قراردارند کشته و زخمی برجای مانده است.
این انفجار صبح روز چهارشنبه رخ داد و سفارت ایران به خاطر ایام ماه مبارک رمضان هنوز کارخود را شروع نکرده بود به همین دلیل تنها دو نفر از کارکنان سفارت جراحت سطحی برداشته اند.
در پی این انفجار سخنگوی وزارت خارجه ایران حمله انتحاری در کابل را به شدت محکوم کرد.
بهرام قاسمی بیان داشت:حملات تروریستی در هر کجا و از جانب هر گروه و تحت هر بهانه ای، اقدامی سبعانه و مذوم و مردود است و باید با شدت تمام محکوم و بدان پاسخ داده شود. اقدام انتحاری در کابل هشدار دیگری است که عدم برخورد قاطع با این پدیده شوم و ادامه حمایت برخی کشورها از حامیان این گروههای افراطی در منطقه طی هفته های اخیر موجب افزایش این نوع اقدامات بیرحمانه شده است و جا دارد تمامی کشورها و جوامع صلح طلب در خیزشی بزرگ موضوع افرط گرایی و ریشه های رشد و نمو آن و مروجین و حامیان آنها را با جدیت تمام مورد بررسی و توجه لازم قرار دهند.
…………………………………..
هزینه گزاف اعراب در افغانستان ؛ «فاجعهای» به نام «مدارس دینی» در سایه سکوت دولت
فعالیت هزاران مدرسه دینی با هزینه گزاف اعراب در افغانستان آن هم در سایه سکوت محض دولت افغانستان، به نگرانی جدی این روزهای مردم قلب آسیا تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، افزایش حضور و فعالیت گسترده حکام آلسعود و امیرنشینان حاشیه خلیجفارس در صحنه سیاسی، اقتصادی، آموزشی و نظامی افغانستان به نگرانی جدی برای مردم این کشور تبدیل شده است.
در همین راستا «امرالله پناهی» کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در یادداشتی اختصاصی به بررسی این موضوع پرداخته است.متن کامل این یادداشت را در زیر مطالعه میکنید:
«پولهای هنگفت و بادآورده اعراب حالا برای منطقه مشکلزا شده است. پولهایی که برای ناامن سازی، جنگ و کشتار به مصرف میرسد. اما، این پولها وحمایتهای بیدریغ کشورهای عربی از تروریسم باعث بخش گستردهای از نابسامانی منطقه و به ویژه افغانستان شده زیرا سبب تقویت تروریسم و رونق گرفتن مدارس دینی و تفکر تندروانه در منطقه گردیده است.
سال جاری برای مردم و حکومت افغانستان سال دشواری خواهد بود، دیده میشود که جنگ در این کشور شعلهور شده و 35 درصد از خاک این کشور از کنترل دولت خارج شده است اما پدیده جدیدی که در جنگ پیچیده این کشور از دو سال بدینسو ظهور کرده است، حضور داعش در نقاط مختلف افغانستان میباشد.
داعش گروهی که در ولایت «ننگرهار» مرکزیت حکومت «خوراسان» را اعلام کرد، در شمال و سایر مناطق این کشور به جذب وآموزش نیروهای جدید پرداخته است اما ماهیت فعالیت این گروه برمیگردد به پیش زمینههای فکری که از سالها قبل در افغانستان هسته آن گذاشته شده است. سه دهه است که حمایتهای پولی و فکری اعراب، فعالیت مدارس دینی را پر رونق کرده است که اکنون برای سرکوب شیعیان افغانستان و اهداف منطقهای این کشورها به کار گرفته شدهاند. شیوخ عرب، افغانستان را به عنوان بخشی از استراتژی خود برای زیر فشار قراردادن و رقابت با ایران برگزیدهاند که میلیاردها دلار را برای تقویت سلفیگری و وهابیت در این کشور هزینه کرده نمودهاند به گونهای که سال قبل عربستان اعلام کرد که بزرگترین دانشگاه اسلامی را در کابل میسازد.
حضور نامحسوس اما قوی اعراب در افغانستان، فضای این کشور را تغییر داده است زیرا تعدادی از کشورهای عربی با حمایت از گروههای تندرو به دنبال نفوذ به خاک ایران و ناامنسازی مناطق مرزی با این کشور هستند. این مسأله سبب تقویت تندروان در افغانستان گردیده است. این کشورها همچنین با دو محور همپیمان خود برای تقویت جبهه خودی روند صلح با حکمتیار را طرح کردند که در نتیجه «گلبدین حکمتیار» رهبر حزب اسلامی را به کابل آوردند. آوردن وی نقشی ملموسی در بهبود وضعیت امنیتی این کشور نخواهد داشت بلکه سبب تشدید جنگهای فرقهگرایانه در افغانستان خواهد گردید زیرا واضح است که احزاب مخالف و حتی مجاهدین در یک سراسیمگی قرار گرفتهاند. آوردن حکمتیار با حمایت قطر، عربستان سعودی، ترکیه و سایر کشورهای نزدیک به این قطب، گواه آن است که در بٌعد سیاسی وامنیتی این کشورها تلاش دارند طرحی را عملی سازند.
از سوی دیگر در سال گذشته حملات هدفمند و دقیقی از سوی گروه تروریستی داعش علیه شیعیان افغانستان انجام شد که نشان میدهد این گروه با تفکر افراطی مذهبی به دنبال جنگ مذهبی در این کشور است.
براساس گزارشها، 1300 مدرسه دینی غیررسمی در گوشه و کنار افغانستان بدون نظارت و کنترل دولت کابل مشغول فعالیت هستند که از محتوا و فعالیت داخلی آنها اطلاعاتی در دست دولت این کشور نیست.
اکنون با حمایت اعراب هزاران مدرسه دینی در سراسر افغانستان تأسیس شده است. بودجههای هنگفتی برای فعالیت و تقویت این مدارس سرازیر و علما و روحانیون فراوانی با حمایت اعراب وارد این کشور شدند تا به آموزش دانشجویان بپردازند. این دگرگونی در نقش و فعالیت مدارس دینی در عمق تحولات افغانستان، نقش مهمی را بازی کرد. هزاران جوان با تفکر خاص براساس میل حامیان این مدارس، پرورش یافتند زیرا باور براین بود که اسلام در «خطر» است.
بعد از پایان جنگ افغانستان و شوروی شیوخ عرب با میلیونها دلار هزینه اقدام به تأسیس مدارس دینی در مناطق قبایلی و مرزهای افغانستان نمودند و هزاران نفر جذب این مدارس شدند و به عنوان سربازان جنگی تعلیم داده شدند. این مدارس با سیستم کاملآ تعریف شده تفکر افراطی و حتی بعدها سلفیگرایانه را اجرا کردند. اما اکنون این مدارس دینی به مرکز سربازگیری گروههای تندرو تبدیل شده استکه براساس اهداف کشورهای عربی پیش میرود.
حالا پیامدهای میلیاردها دلار سرمایههایی که تاکنون در این عرصه هزینه شده است، دیده میشود: حضور و گسترش داعش از این مدارس دینی آغاز میگردد که عربها با استفاده از این گروههای تندرو، به جنگ مذهبی دامن میزنند.
اکنون بیش از 4600 مدرسه دینی رسمی که زیر نظارت وزارت حج واوقاف و وزارت معارف دولت افغانستان قراردارند، فعالاند. حکومت افغانستان در یکونیم دههای که گذشت، در امر مبارزه با این مسأله سکوت اختیار کرده است. هزاران مبلغ برای تبلیغ تفکر افراط در روستاهای این کشور فعالیت دارند و جنگ مذهبی را دامن میزنند و آزادانه فعالیت میکنند.
تاکنون گزارشهای متعددی در این رابطه منتشر شده است که نشان دهندهی ترویج افکار افراطی توسط آنهاست. مدارس دینی تندرو، برای ایجاد تنشهای اجتماعی، بیثباتی و اختلافافکنی میان اقوام و مذاهب در افغانستان فعالیت میکنند.
گفته میشود که در این مدارس، بهطور عموم، مضامین عربی تدریس میشود. خانمها مجبور هستند که مقنعه (لباسی که صورت کاملا پوشانید میشود) پوشیده و در درس حاضر شوند.
وضعیت امنیتی افغانستان در سال جدید
وضعیت امنیتی افغانستان از ابتدای سال جدید (1396) رو به وخامت گراییده و گروه طالبان با راه اندازی عملیات گسترده موسوم به عملیات «منصوری»، بخش هائی از استان ها در جنوب و شمال را به تصرف خود درآورده است.
به گزارش ایرنا، گروه طالبان با آغاز سال 1396 خورشیدی عملیات بهاری را به نام «منصوری» در مقابل عملیات «خالد» نیروهای دولتی آغاز کرد و در دو ماه گذشته در استان های «بغلان»، «قندوز»، «بدخشان»، «تخار»، «غزنی»، «زابل»، «قندهار»، «ارزگان» و «سرپل»، پیشروی هائی کرده اند.
طالبان هشتم اردیبهشت با انتشار بیانیهای از آغاز حملات بهاری خود به نام عملیات «منصوری»، بر گرفته از نام سرکرده پیشین این گروه تروریستی، خبر داد و اولویت خود را حمله به «نیروهای خارجی» مستقر در این کشور اعلام کرد.
طالبان در بیانیه خود افزوده بود که «هدف اصلی عملیات منصوری نیروهای خارجی، زیر ساختهای نظامی و اطلاعاتی آنان و حذف همکاران داخلی آنان خواهد بود.
طالبان برای نیل به این هدف حملات متعارف، عملیات چریکی، ترور، حملات انتحاری، استفاده از افراد نفوذی برای حمله به پادگان های بزرگ نظامی را در پیش گرفته اند.
اگرچه دولت افغانستان در آغاز امسال اعلام کرد که با راه اندازی عملیات خالد بجای راهبرد دفاعی راهبرد تعرضی را در پیش خواهند گرفت اما حملات گسترده طالبان این فرصت را از آنان گرفته و نیروهای دولتی مجبور شده اند تا از مواضع خود دفاع کنند.
طالبان که در 2 سال گذشته 2 بار استان قندوز را در شمال افغانستان به تصرف خود درآوردند و بعد از یک هفته از این شهر عقب نشستند، اینک در بخش های بزرگی از اشهرستان های این استان حضور دارند و هنوز در اطراف شهر قندوز نیز با نظامیان سرگرم نبرد هستند.
ژنرال «جان نیلکسون» فرمانده آمریکائی نظامیان ناتو در افغانستان گفته است که سال گذشته طالبان دست کم 4 بار قصد داشتند که قندوز را تصرف کنند که نظامیان افغان در حال حاضر توانائی مقاومت در مقابل آنان را دارند و آنان را ناکام گذاشتند.
گروه طالبان در استان راهبردی «بغلان» که بزرگراه کابل- شمال از این استان می گذرد و 9 استان شمالی افغانستان را به کابل وصل می کند، عملیات سنگینی را در روزها و هفته های گذشته تدارک دید و کنترل بخش هائی از این استان، از جمله شهرستان های «دندغوری»، «دندشهاب الدین» را در نزدیکی بزرگراه کابل – شمال را در کننرل دارد و در مقاطعی نیروهای این گروه تا نزدیکی شهر «پلخمری» مرکز این استان رسیده اند.
گروه طالبان در 8 اردیبهشت ماه امسال در یک عملیات سنگین، شهرستان «زیباک» در 120 کیلومتری «فیض آباد» مرکز استان بدخشان را تصرف کردند. نیروهای دولتی پس از گذشت یک هفته این شهرستان هم مرز با مناطق «چترال» پاکستان را که برای گروه طالبان دارای اهمیت بود، پس گرفتند، اما افراد این گروه غتائم زیادی را باخود بردند و آسیب های فراوانی به ساختمان های دولتی وارد کردند.
نیروهای دولتی به دنبال آن، عملیاتی را علیه گروه طالبان در این شهرستان راه اندازی کرده و با استفاده از نیروهای ویژه ارتش، پلیس و پشتیبانی هوائی، این شهرستان را باز پس گرفتند اما طالبان با آتش زدن ساختمان های دولتی در این شهرستان آسیب سنگین به دولت وارد کرد. روز گذشته نیز گروه طالبان با انتشار بیانیه ای از تصرف شهرستان «تگاب» این استان خبر داد.
در حال حاضر کنترل شهرستان های «یمگان» و «وردوج» بدخشان نیز در دست طالبان است.
این گروه همچنان توانستند در استان تخار کنترل بخش هائی از شهرستان «درقد» و «خواجه بهاءالدین» را به دست بگیرند.
طالبان همچنین شهرستان «واغظ» در استان «غزنی» و چند پاسگاه نیروهای پلیس در شهرستان «شاه جوی» استان «زابل» را با کشتن 25 پلیس، تصرف کنند. برخی منابع خبری گزارش دادند که در این حمله شماری از سربازان پلیس ناپدید شده اند.
شهرستان «ناوه» استان غزنی در 15 سال گذشته بطور کامل در اختیار طالبان قرار داشته و این گروه از این شهرستان که به مرزهای پاکستان نزدیک است، به عنوان راه تدارکاتی استفاده می کنند.
همچنین این گروه در ادامه عملیات منصوری در شهرستان های «شاه ولی کوت» استان قندهار و برخی مناطق دیگر تلفات سنگین به نیروهای ارتش وارد کردند که در یک هفته گذشته 60 سرباز در این استان کشته شدند.
استان ارزگان نیز یکی از استان های مهم افغانستان که گروه طالبان در آن نفوذ گسترده دارد و در زمان حاکمیت این گروه پس از قندهار دومین مرکز قدرت آنان محسوب می شد، نیز پیشروی های کرده و روز گذشته گزارش های از سقوط شهرستان «شهید اساس» بدست طالبان منتشر شد.
گروه طالبان در خزان سال گذشته عملیات گسترده را برای تصرف «ترینکوت» مرکز این استان راه اندازی کرد که توانستند بخش های مهم مرکز تصرف کنند و تا نزدیکی ساختمان استانداری نیز رسیدند و اکنون نیز در حومه های شهر حضور قدرتمند دارند و هر روز با نیروهای افغان درگیر هستند.
عملیات گسترده طالبان و پیشروی آن ها در استان های مختلف باعث شد تا آمریکا در راهبرد خود در این کشور تغییر ایجاد کرده و از همکاران خود در«پیمان ناتو» خواسته است که نیروهای خود را در این کشور افزایش دهند و گزارش ها حاکی از آن است که آمریکا بین 3 تا 5 هزار نفر نیروی تازه نفس به افغانستان اعزام خواهد کرد.
شماری از کشورهای ناتو با افزایش شمار نظامیان خود در افغانستان موافقت کرده اند و شماری دیگر گفته اند که نیروهای خود را در این کشور افزایش نخواهند داد. در این شرایط دولت افغانستان نشستی با عنوان «روند کابل» با حضور کشورهای منطقه برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکره و برقراری صلح در این کشور پیش بینی کرده است.
آنچه که بیشتر بر نگرانی ها دامن می زند حضور افراد گروه طالبان در پایتخت افغانستان است و «عبدالرحمان هاشمی»، رئیس شورای استانی کابل گفته است که گروه طالبان شب ها در برخی از مناطق اطراف کابل، اقدام به راه اندازی ایست های بازرسی می کنند که این موضوع به گفته وی نگران کننده است.
وی افزوده است که افراد گروه طالبان در شهرستانهای «قرهباغ»، «سروبی»، «پغمان»، «موسهی» کابل، گشت های شبانه هم دارند و تلاش نیروهای امنیتی برای شناسائی و مهار آنان، نتیجه بخش نبوده است.
این وضعیت در شرایطی مشاهده می شود که در عملیات انتحاری به بیمارستان ارتش در قلب پایتخت و حمله به سپاه شاهین 209 ارتش در بلخ گفته شده که عده ای از داخل این مراکز با گروه طالبان تماس گرفته اند و با آنان همکاری داشته اند و در کنار آن اخبار کشته شدن نظامیان از سوی همقطاران خود افزایش یافته است.
همزمان با این تحولات، اختلاف و استعفاء در سطوح بالای کشور و شکل گیری جبهه نانوشته ای از ائتلاف ها میان کسانی که از حکومت جدا شده اند، بر اوضاع امنیتی افغانستان در ماه های آینده اثرگذار خواهد بود.
۳۰۴ مقام محلی در ساختار دولت افغانستان هنوز سرپرست اند
از جمله :
۱۹۰ ریاست ، ۱۰۰ ولسوالی (شهرستان) و ۱۴ شهرداری یافتههای یک گزارش روزنامه ۸صبح نشان میدهد که همین اکنون ۱۹۰ ریاست مستقل در ولایتهای کشور توسط سرپرستان اداره میشوند. در کنار اینها، دهها پست آمریت و معاونیتهای ریاستهای ولایتی نیز تا اکنون توسط افراد سرپرست اداره میشوند و افراد جدید برای این پستها معرفی نشدهاند.
از سویی هم روزنامه ۸صبح در گفتگوهایی که با والیان، معاونان والیان، سخنگویان ولایتی و نمایندهگان مردم انجام داده، دریافته که همین اکنون بیش از ۱۰۰ ولسوالی کشور نیز از تشکیل حکومت وحدت ملی به این سو توسط سرپرستان اداره میشوند و تا اکنون برای این تعداد از ادارات محلی نیز، ولسوالهای جدید استخدام نشدهاند. همچنان در حال حاضر از مجموع ۳۴ معاونیت ولایت، ۶ ولایت معاون ولایتی ندارد و پستهایشان خالی گذاشته شده است.
در کنار این از مجموع ۳۴ شهر بزرگ کشور، اداره ارگانهای محلی تنها توانسته که برای ۲۰ شهر بزرگ شهردار تعیین کند و اداره ۱۴ شهرداری دیگر نیز به دست سرپرستان است. از مجموع بیش از ۳۰۰شهرداری شهرهای کوچک کشور، تنها برای ۱۶۰ شهرداری، فقط شهردار استخدام شده و هنوز این افراد کارشان را رسماً آغاز نکردهاند. همچنان یافتههای ۸صبح نشان میدهد که همین اکنون در سطح ادارات محلی کشور نزدیک به هفت هزار بست خالی وجود دارد. این بستها در سطوح مختلف و در ریاستهای مختلف ولایتی قرار دارند و با گذشت دو و نیم سال از عمر حکومت وحدت ملی، هنوز هم به این پستها افراد جدید گماشته نشدهاند.
این در حالی است که وجود افراد سرپرست در این پستها و همچنان وجود پستهای خالی در تشکیلات ولایتهای کشور باعث شده که حکومتداری محلی با مشکل رو به رو شود و روند عرضه خدمات حکومتداری محلی نیز آسیب ببیند، موضوعی که مسوولان در ارگانهای محل نیز آن را تأیید میکنند.
بسیاری از مصاحبهدهندهگان ولایتی این گزارش، به صراحت بیان داشتهاند که وجود افراد سرپرست، روند اداری را به «چالش» کشانده است. مصاحبهدهندهگان گفتهاند که سرپرستان روحیه بالای کاری ندارند و به دلیل موقت بودن پستهایشان از انجام بیشتر کارهای اداری خودداری میکنند و کمتر از خود مسوولیتپذیری نشان میدهند.
مقامهای محلی ولایات در گفتگو با ۸صبح گفتهاند که بارها مشکلاتی که از کار سرپرستان در ادارات به وجود آمده را با ارگانهای محلی و حتا شخص رییس جمهور در میان گذاشتهاند، اما به گفته آنها نهادهای موظف در این باره تا اکنون کمتر توجه کردهاند. به گفته مقامهای محلی، صلاحیت یک سرپرست تا یک کارمند رسمی تفاوت دارد و این موضوع نیز برای ادارات محلی چالشزا بوده است.
این در حالی است که به پایانرساندن به نظام سرپرستی در ادارات محلی تا حمل سال ۹۵ یکی از وعدههای مسوولان ارگانهای محلی بود، وعدهای که با گذشت بیش از یک سال هنوز هم عملی نشده است. طولانی بودن روند تعیینات و همچنان ناامنی در برخی از ولایتها از جمله مواردی است که به گفته مسوولان ارگانهای محل باعث شده که تعداد زیادی از ادارههای محلی افغانستان توسط سرپرستان اداره شود.
با این وجود مقامهای ارگانهای محلی میگویند که روند گزینش افراد جدید برای این پستها همین اکنون جریان دارد و سال جاری، زمان نقطه پایانگذاشتن به روند سرپرستی در ادارههای محلی خواهد بود.
با این حال، بر اساس یافتههای روزنامه ۸صبح، فهرست ادارههایی که توسط سرپرستان اداره میشوند، از این قرار است:
بدخشان
یافتههای روزنامه ۸صبح نشان میدهد که همین اکنون ۶ ولسوالی: ارگو، اشکاشم، مایمی، کوفآب، کشم و کران و منجان و همچنان ۵ ریاست: معارف، انکشاف دهات، مالی و اداری مقام ولایت، شاروالی و ترانسپورت این ولایت توسط سرپرستان اداره میشود.
در کنار این هنوز هم ۵۱۸ بست خالی در ریاستهای صحت عامه، معارف، عدلیه، اقتصاد، فواید عامه، زراعت، شاروالی، حج و اوقاف، شهرسازی و مسکن، ترانسپورت و شورای ولایتی، قومندانی امنیه، اداره ثبت و احوال نفوس، رادیو تلویزیون ملی، میدان هوایی، اداره سارنوالی، پوهنتون و حوزه دریایی کوکچهی این ولایت وجود دارد. این در حالی است که مجموع تشکیلات ولایت بدخشان بر اساس آمارهای اداره احصاییه مرکزی به ۱۵۴۶۷ بست میرسد که کار در ۱۱۶۷۱ بست آن توسط مردان و در ۳۷۹۶ بست دیگر توسط زنان به پیش برده میشود.
گلمحمد بیدار معاون والی ولایت بدخشان، یافتههای ۸صبح را تایید میکند و میگوید که حضور سرپرستان در ولسوالیها و ریاستهای این ولایت، چالشهای زیادی را به وجود آورده است. با این وجود او گفت که امتحان برای احراز بستهای ولسوالیهای این ولایت برگزار شده و به زودی ولسوالان جدید به این ادارهها معرفی خواهند شد. او در بارهی بستهای خالی این ولایت نیز گفت که این بستها نیز به زودی توسط افراد جدید پر خواهند شد.
تخار
سنتالله تیمور، سخنگوی والی تخار میگوید، در ولایت تخار، ولسوالیهای: درقد، خواجهغار، چال، رستاق و اشکمش این ولایت توسط سرپرستان اداره میشود. همچنان ریاستهای: معارف و چهار معاونیت آن، تصفیه اراضی، شهرداری و چندین بست آمریت ریاستهای این ولایت نیز به گفته وی توسط سرپرستان اداره میشود. در کنار این، همین اکنون ۷۱۵ بست در ادارههای مختلف این ولایت هنوز هم خالی مانده و حتا سرپرست هم ندارند. مجموع تشکیل این ولایت به ۱۱۹۹۳ بست میرسد که ۹۰۴۱ بست آن به مردان و بستهای باقی مانده به زنان تعلق دارد.
ارگانهای محل در ارزیابیای که در بارهی بستهای خالی در سطح ادارت محلی این ولایت داشته در یک گزارش با اشاره به همین موضوع یادآور شده که: روند استخدام در این ولایت سریع نبوده و به همین دلیل این مقدار بست در این ولایت خالی میباشد که این خود وضعیت خوب حکومتداری در این ولایت را نشان نمیدهد و این گونه روند کار به کندی مواجه میشود.
زابل
گلاسلام سیال، سخنگوی والی زابل، میگوید، در این ولایت ولسوالی نوبهار توسط سرپرست اداره میشود. همچنان ریاستهای منابع بشری، اراضی، مخابرات، اطلاعات و فرهنگ، فواید عامه و آمریت احصاییه این ولایت نیز توسط سرپرستان اداره میشود.
در کنار اینها یافتههای ۸صبح نشان میدهد که از مجموع ۲۵۱۳ بست تشکیلاتی این ولایت هنوز هم ۱۷۲۹ بست در این ولایت خالی باقی مانده است. در این ولایت تنها ۱۵۶ زن در ادارات دولتی به کار مشغولاند. سخنگوی والی زابل با آن که یافتههای ما را تایید میکند، اما میگوید که روند گزینش افراد برای این پستها آغاز شده و به گفته وی، برای این بستهای خالی به زودی افراد جدید تعیین خواهند شد.
او افزود که در برخی از پستها یا افراد حاضر به کار نمیشوند و یا هم فرد مناسب برای پیشبرد همان بست، وجود ندارد.
قندهار
در ولایت قندهار، همین اکنون اداره ۱۰ ولسوالی توسط سرپرستان مدیریت میشود. ولسوالی ریگستان، تخته پل، دند، میانشین، نیش، غورک، ژیری، شورابک، ارغستان و معروف از شمار ولسوالیهاییاند که در حال حاضر امورشان بدون ولسوال به پیش برده میشود.
یافتههای ۸صبح نشان میدهد که در این ولایت همین اکنون ۱۴ریاست نیز توسط سرپرستان اداره میشود. ریاستهای برشنا، آبرسانی، تحصیلات عالی، علوم زراعتی، مخابرات، ضد حوادث، اقوام و قبایل، دارالمعلمین، معارف، اصلاحات اداری، صحت عامه، انتخابات، تصدی ارزاق و شورای علمای این ولایت نیز توسط سرپرستان اداره میشود.
صمیم خپلواک سخنگوی والی قندهار اما میگوید که در حدود ۷ ولسوالی و ۸ ریاست در این ولایت از سوی سرپرستان اداره میشود. به باور او بروکراسی و دخالت افراد در تعیین افراد برای این پستها سبب گردیده تا این کرسیها یا خالی بمانند و یا هم توسط سرپرستان اداره شوند.
هرات
در ولایت هرات، همین اکنون، ۵ ولسوالی(انجیل، شیندند، گلران، اوبه و فرسی) توسط سرپرستان اداره میشوند. همچنان ۱۲ ریاست نیز در این ولایت هنوز هم کارشان توسط افراد سرپرست به پیش برده میشود.
ریاست دفتر مقام ولایت، ریاستهای گمرک، ترانسپورت، صحت عامه، اراضی، پوهنتون، تربیه معلم، تجارت و صنایع، میدان هوایی، شرکت آبرسانی و کانالیزاسیون، احصاییه مرکزی، و هلال احمر از شمار این ریاستها هستند.
در کنار این، بر اساس آمارهای داده شده از سوی ارگانهای محل، ۱۰۹۶ بست دولتی در ولایت هرات همین اکنون خالیاند. این در حالی است که مجموع تشکیلات اداری ولایت هرات به ۲۲۴۹۸ بست میرسد که ۱۲۹۶۳ بست آن در اختیار مردان و باقی نیز توسط زنان به پیش برده میشود. با آن که خواستیم در این باره نظر مسوولان محلی ولایت هرات را داشته باشیم، اما تماسهای ما در این زمینه بینتیجه ماند.
بلخ
یافتههای ۸صبح نشان میدهد که در ولایت بلخ، ریاستهای شهرک حیرتان، خدمات بندری حیرتان، مواد نفتی حیرتان، تنظیم ترانسپورت زمینی، مبارزه علیه فساد اداری، اداره اراضی، شاروالی مزارشریف، معارف، مستوفیت، شاروالی ولسوالی بلخ و شاروالی ولسوالی دولتآباد نیاز به معرفی افراد جدید دارند و همین اکنون توسط سرپرستان اداره میشوند.
در کنار این، بر اساس یافتههای ۸صبح، مدیریت نمایندهگی سروی نفت و گاز ولایت بلخ نیز توسط سرپرست اداره میشود.
منیراحمد فرهاد سخنگوی والی بلخ تایید کرد که شمار پستهایی که از سوی سرپرستان اداره میشود، کارها را در این ولایت با سکتهگی رو به رو ساخته است. وی در بارهی این که چرا تا اکنون این پستها خالی باقی مانده جزیات ارائه نمیکند اما میگوید که ادارات مرکزی باید در قسمت استخدامهای ولایتی بیشتر سهیم شوند.
بامیان
در کنار این، یافتههای ۸صبح نشان میدهد که ولسوالی کهمرد بامیان توسط سرپرست اداره میشود. اداره ۵ ریاست ولایت بامیان (منابع بشری، صحت عامه، معارف، تربیه معلم و حوزه فرعی دریایی) نیز تا اکنون امورشان توسط سرپرستان به پیش برده میشود. عبدالرحمان احمدی سخنگوی والی بامیان با تایید این جزییات گفت که اداره ولایت بامیان از حکومت مرکزی میخواهد که به زودی به این معضل نقطه پایان بگذارد.
ارزگان
از سویی هم معلومات ما نشان میدهد که در ولایت ارزگان همین اکنون ریاستهای حفاظت از محیط زیست، معارف، معدن، شهرسازی، مخابرات و تکنالوژی، اراضی، مبارزه علیه مواد مخدر و آمریت اصلاحات اداری و به تعداد ۶ بست آمریتهای دیگر توسط سرپرستان اداره میگردد. تماسهای ما با مسوولان این ولایت به خاطر انجام گفتگو بینتیجه بود.
فراه
بر اساس معلومات ۸صبح، همین اکنون در ولایت فراه، ۴ ولسوالی (لاش جوین، بالابلوک، بکواه و خاک سفید) توسط سرپرستان اداره میشوند.
همچنان ریاستهای فواید عامه، محیط زیست، انتخابات، دفتر مقام ولایت و گمرک نیز توسط سرپرست اداره میشود. در کنار این، به تعداد ۷ بست در ریاستهای مستوفیت، زراعت و گمرک، خالی میباشد.
ناصر مهری سخنگوی والی فراه در گفتگو با ما تایید کرد که بستهای یادشده از چندی به این سو توسط سرپرستان اداره sمیشوند. استدلال او این است که حکومت محلی در استخدام این افراد نقش ندارد و از همین رو تا اکنون این شمار از پستهای دولتی از سوی سرپرستان اداره میشود.
فاریاب
در ولایت فاریاب ولسوالیهای المار، غورماچ، گرزیوان، بلچراغ، دولتآباد، تگابشیرین و قرغان توسط سرپرستان اداره میشوند.
در کنار این، کار ریاستهای صحت عامه، ترانسپورت و اراضی نیز توسط سرپرستان به پیش برده میشود. همچنان بستهای معاونیت ولسوالی خواجه سبزپوش، آمریتهای محیط زیست و احصاییه مرکزی این ولایت نیز خالی میباشد.
جاوید بیدار سخنگوی والی فاریاب در گفتگو با ما وجود بستهای خالی و بستهایی که توسط سرپرستان اداره میشوند را تایید کرد اما گفت که ولایت فاریاب این شمار پستها را به ارگانهای محل معرفی کرده و مسوولان در این نهاد باید در این باره تصمیم بگیرند.
غور
در ولایت غور، دو ولسوالیِ شهرک و چهار سده در حال حاضر کارشان توسط سرپرستان به پیش برده میشود. در کنار این، بست مدیر سکتوری ولسوالی لعل و سر جنگل همچنان مدیریت اجراییه ولسوالی پسابند این ولایت خالی است. همچنان، بستهای کارشناس نظارت و ارزیابی، جندر، پلانگذاری، مدیریت ارتباط و آگاهی عامه، مدیریت انسجام و همآهنگی شورای ولایتی نیز هنوز هم خالی باقی ماندهاند.
عبدالحی خطیبی سخنگوی والی غور، یافتههای ما را تایید میکند و میگوید، هرچند سرپرستان نمیتوانند در بسیاری موارد اعمال صلاحیت کنند، ولی این بدان معنا نیست که خلای کاری در ادارت به میان آمده است. او تأکید دارد که کارهای اداری در غور هممانند گذشته به صورت درست جریان دارد.
بادغیس
در ولایت بادغیس همین اکنون ۴ ولسوالی (بالامرغاب، قادس، مقر و آبکمری) این ولایت توسط سرپرستان اداره میشوند.
در کنار این، ۷ ریاست نیز در این ولایت توسط سرپرستان اداره میگردد. ریاستهای اداره حوادث، مواد مخدر، صحت عامه، معارف، تحصیلات عالی و ریاست مالی و اداری و منابع بشری مقام ولایت از ادارههایی اند که با سرپرست مدیریت میشوند. در ولایت بغلان نیز هماکنون ولسوالی (برکه، دهنه غوری و پلحصار) توسط سرپرستان اداره میشود. در کنار این، ۸ ریاست (ترانسپورت، صحت عامه، فواید عامه، مخابرات و تکنالوژی، حوزه دریایی، اقتصاد، اراضی و خدمات تخنیکی و سکتوری) و همچنان کار آمریت ورزشی این ولایت نیز توسط سرپرستان به پیش برده میشود.
در ولایت دایکندری نیز در حال حاضر ۵ ریاست این ولایت (شهرداری، معارف، کار و امور اجتماعی، صحت عامه و مخابرات) توسط سرپرستان اداره میشوند. همچنان ولسوالی ناوه میش این ولایت نیز کارش توسط سرپرست به پیش برده میشود. هر چند خواستیم در این مورد نظر مقامهای محلی این ولایت را داشته باشیم، اما موفق نشدیم. با این وجود معلومات ارگانهای محل، نیز در این باره با یافتههای ما همخوانی دارد.
خوست
مبارز زدران، سخنگوی والی ولایت خوست در گفتگو با ۸صبح میگوید که ولسوالیهای باک سپیره و موسیخیل، در این ولایت توسط سرپرستان اداره میشود. همچنان در این ولایت پستهای ۹ ریاست کلیدی خالی است و امور آنها در حال حاضر توسط افراد سرپرست به پیش برده میشود. ریاستهای مالی و اداری مقام ولایت، مبارزه با مواد مخدر، شهرسازی و مسکن، ترانسپورت، اراضی، محیط زیست، صحت عامه و منابع بشری از این ریاستها هستند.
سخنگوی والی خوست گفت با آن که امتحان بستهای ریاست معارف و کار امور اجتماعی گرفته شده، اما نتایج آن هنوز اعلام نشده است.
کنر
عبدالغنی مصمم، سخنگوی والی کنر تایید کرد که در این ولایت، ولسوالیهای غازیآباد، چپ دره و وتهپور توسط سرپرستان اداره میشوند. در کنار این، امور کاری ریاستهای امور زنان، مهاجرین و عودتکنندهگان، امور شهرسازی، مبارزه با مواد مخدر و اراضی این ولایت نیز توسط سرپرستان به پیش برده میشود. همچنان، پست ولسوالی شلطن این ولایت در حال حاضر خالی بوده و سرپرست هم ندارد.
لغمان
در کنار این، معلومات ارگانهای محل نشان میدهد که در ولایت لغمان تنها اداره ولسوالی بادپش این ولایت توسط سرپرست مدیریت میشود. از سویی دیگر اما ریاست خدمات سکتوری و تخنیکی و مبارزه با حوادث طبیعی این ولایت نیز توسط سرپرست اداره میشوند. همچنان در چوکات تشکیلات این ولایت هنوز هم ۶۴ بست خالی وجود دارد. این در حالی است که تشکیل این ولایت به صورت مجموعی به ۶۹۵۲بست میرسد که ۶۵۷۶ بست آن توسط مردان اشغال شده و تنها ۳۷۶ بست به زنان رسیده است.
لوگر
سلیم صالح، سخنگوی والی لوگر میگوید، در این ولایت تنها ولسوالی چرخ ولسوال ندارد و کار آن توسط سرپرست به پیش برده میشود. به گفته وی، ریاستهای منابع بشری، مقام ولایت، صحت عامه و معادن و اراضی این ولایت نیز توسط سرپرستان اداره میشوند.
غزنی
در ولایت غزنی، ولسوالیهای آببند و اجرستان توسط سرپرستان اداره میشود. همچنان ولسوالان گیرو و رشیدان خدمتی بوده و ولسوالی ناوه ولسوال ندارد. در کنار این، ریاستهای احیا و انکشاف دهات، حفاظت از محیط زیست، مهاجرین و کمیسیون مستقل انتخابات توسط سرپرستان اداره میشوند. تلاشهای ما به خاطر انجام گفتگو با مسوولان محلی ولایت غزنی بینتیجه بود.
هلمند
از سویی هم معلومات ارگانهای محل نشان میدهد که در ولایت هلمند، همین اکنون، اداره ولسوالیهای واشیر، سنگین، مارجه و ناوه توسط سرپرستان اداره میشوند. در کنار این، ریاستهای منابع بشری ولایت، معارف، مهاجرین و صحت عامه نیز توسط سرپرستان اداره میگردد. مسوولان تایید میکنند که در این ولایت به تعداد ۳ بست در ولسوالیهای موسیقلعه، نوزاد و باغران هلمند خالی میباشد.
جوزجان
در ولایت جوزجان در حال حاضر، ولسوالیهای آقچه، خانقاه و قوشتپه توسط سرپرستان اداره میشوند. همچنان ۵ ریاست (مبارزه با مواد مخدر، اراضی، فواید عامه، معادن و حوزه دریایی) و همچنان آمریت سروی نفت و گاز این ولایت توسط افراد سرپرست اداره میشوند.
از سویی هم آمارهای داده شده از سوی ارگانهای محل نشان میدهد که در چوکات تشکیلات این ولایت همین اکنون ۳۹۰ بست خالی وجود دارد. مجموع تشکیل ولایت جوزجان بر اساس آمار اداره احصاییه مرکزی، به ۷۸۰۲ بست میرسد که ۵۰۴۰ آن توسط مردان و موارد باقی مانده توسط زنان اداره میشود.
محمد رضا سخنگوی والی جوزجان، میگوید از آنجا که ادارههای محلی صلاحیت استخدام را ندارد، لذا نمیتواند در موارد یاد شده اقدام عملی کند.
ننگرهار
معلومات ۸صبح نشان میدهد که در ولایت ننگرهار، ولسوالیهای خوگیانی، سرخرود، شینواری، کوت، دره نور، کوزکنر، اچین، دوربابا، مهمند دره، چپرهار و حصارک از سوی سرپرستان اداره میشوند. در کنار این، ریاستهای شهرسازی، کانال، انکشاف دهات، فواید عامه، ارتباط خارجه، گمرک و اراضی نیز توسط سرپرستان اداره میگردند. با این حال عطاالله خوگیانی، سخنگوی والی ننگرهار جزییات این گزارش را تایید نکرد، اما گفت که شماری از ولسوالیها و ریاستهای این ولایت توسط سرپرستان اداره میشود و او حاضر نیست که در این مورد جزییات بدهد.
نیمروز
احمد عرب، سخنگوی والی نیمروز میگوید، در ولایت نیمروز ولسوالی چهار برجک و ریاستهای انکشاف دهات، اقتصاد، زراعت، عودت مهاجرین، منابع بشری، شاروالی، اراضی، ترانسپورت و فواید عامه نیز توسط سرپرستان اداره میشوند.
در نیمروز، به تعداد ۴۶۸ بست هنوز هم خالیاند. این در حالی است که مجموع تشکیل این ولایت به ۳۱۸۶ بست میرسد که ۲۱۹۴ بست آن توسط مردان و کار ۹۹۲ بست دیگر توسط زنان به پیش برده میشود. سخنگوی والی نیمروز میگوید مسوولان در این ولایت، امتحانهای ورودی برای این پستها را برگزار کردهاند، اما به گفته وی، افراد واجد شرایط برای این کرسیها هنوز مشخص نشدهاند.
او گفت که تعیین افراد در بست ۶ از صلاحیت مقام ولایت است و گزینش افراد در بستهای بلندتر از صلاحیت ارگانهای محلی است.
نورستان
معلومات ارگانهای محل نشان میدهد که در این ولایت، از مجموع هفت ولسوالی آن، اداره چهار ولسوالی (وایگل، مندول، واما و کامدیش) هنوز هم توسط سرپرستان اداره میشود. در کنار این، ۳ریاست، عبارت از ریاستهای معارف، محیط زیست و مواد مخدر نیز توسط سرپرستان اداره میشود. تلاشهای ما به خاطر تایید این جزییات بینتیجه بود.
پکتیا
عبدالله حسرت، سخنگوی والی پکتیا میگوید، در ولایت پکتیا، ۴ ولسوالی (احمدابا، جانیخیل، زرمت و گرده سلی) توسط سرپرستان اداره میشود. از سویی هم در این ولایت ۱۲ریاست: معادن، پوهنتون، مخابرات، صحت عامه، ترانسپورت، انکشاف دهات، محیط زیست، اراضی، امور مهاجرین، امور خارجه، احصاییه مرکزی و شهرسازی و مسکن نیز توسط سرپرستان اداره میشوند.
به تعداد ۳۸۰ بست، به شمول بستهای معلمین دولتی در مرکز و ولسوالیهای پکتیا هنوز هم خالی ماندهاند. مجموع تشکیل این ولایت به ۶۴۴۸ بست میرسد که امور ۶۱۰۹ بست توسط مردان و کار ۳۳۹ بست دیگر توسط زنان به پیش برده میشود. سخنگوی والی پکتیا میگوید، آنها در همآهنگی با ارگانهای محل در تماساند تا به سرپرستی در این ولایت نقطه پایان بگذارند.
کاپیسا
از سویی هم در ولایت کاپیسا، تنها ولسوالی الهسای این ولایت از سه سال به این سو توسط سرپرست اداره میشود. همچنان در این ولایت، ریاستهای دانشگاه البیرونی، حوزه دریایی، شاروالی محمودراقی و آمریت احصاییه مرکزی نیز توسط سرپرستان اداره میشوند.
در ولایت میدان وردک نیز، ولسوالی چک و دایمیرداد توسط سرپرست اداره میشود و بستهای معاونیت مقام ولایت، و ریاستهای فواید عامه، شهرسازی و اراضی و همچنان ریاست دفتر مقام ولایت و ریاست مالی و اداری این ولایت نیز توسط سرپرست اداره میشود. با آن که معلومات ارگانهای محل با یافتههای ۸صبح همخوانی دارد اما تلاشهای ما به خاطر دریافت نظر مقامهای محلی این ولایت بی نتیجه بود.
پکتیکا
الیاس وحدت، والی پکتیکا در گفتگو با ۸صبح، تایید کرد که در این ولایت از مجموع ۱۸ ولسوالی آن اداره ۱۱ ولسوالی (دیله خوشامند، ورممی، سروبی، متاخان، جانیخیل، زرغونشهر، تروی، وازیخواه، اومنه، یحیخیل و گومل) توسط سرپرستان اداره میگردد.
او همچنان گفت که ریاستهای دفتر مقام ولایت، منابع بشری، مخابرات، مبارزه علیه مواد مخدر، مهاجرین، فواید عامه و امور اراضی نیز توسط سرپرستان اداره میگردد.
همچنان در این ولایت از مجموع ۶۳۹۵ بست تشکیلاتی آن، تنها ۲ بست به صورت خالی باقی مانده که این بستها نیز در ولسوالیهای نکه و گیان قرار دارد.
پنجشیر
معلومات ۸صبح نشان میدهد که ولسوالیهای عنابه و پریان ولایت پنجشیر توسط سرپرستان اداره میشوند. همچنان، بر اساس یافتههای ما، ریاستهای صحت عامه، اراضی و شهرسازی نیز توسط سرپرستان اداره میگردند. در ولایت پروان نیز، ریاستهای احیا و انکشاف دهات، مبارزه علیه مواد مخدر و آمریت کوچیها توسط سرپرستان اداره میشود. در ولایت سرپل نیز ولسوالیهای کوهستانات و سانچارک توسط افراد سرپرست اداره میشوند. همچنان ریاستهای صحت عامه، مخابرات، اراضی، اقتصاد، اطلاعات و فرهنگ، خدمات تخنیکی و سکتوری و آمریت اقوام و قبایل این ولایت نیز توسط سرپرستان اداره میشود.
با این حال تلاشهای ما به خاطر گفتگو با مسوولان ولایت پنجشیر و همچنان با مسوولان ولایت سمنگان در بارهی بستهای خالی و نیز بستهایی که در این ولایت توسط سرپرستان اداره میشود، بینتیجه بود.
کندز
محمداسماعیل مسوول، رییس دفتر والی ولایت کندز میگوید، در ولایت کندز، ولسوالیهای دشت ارچی، کلباد، گلتپه و آقاش توسط سرپرست اداره میشود. هرچند در ولسوالیهای نوتشکیل کلباد، آقتاش و گلتپه، طالبان حاکمیت دارند. همچنان به تعداد ۵ ریاست (معارف، تجارت و صنایع، گمرک، انتخابات و خدمات بندری شیرخان بندر) و آمریت ورزشی این ولایت توسط سرپرستان اداره میشود.
در کنار این، یافتههای ۸صبح نشان میدهد که شمار کارکنان موجود خدمات ملکی این ولایت به ۱۰۴۱۳ بست میرسد و هنوز هم ۱۲۱ بست آن خالی ماندهاند. در این ولایت در ۸۲۲۴ بست مردان و در ۲۱۸۹بست زنان مشغول کار اند.
رییس دفتر ولایت کندز میگوید بستهایی که صلاحیت استخدام آن مربوط به اداره محلی ولایت کندز میشود، امتحان آن برگزار شده، اما به گفته وی، وزارتخانهها و ادارات در کابل در قسمت استخدام این افراد از خود کوتاهی نشان میدهند.
سال پایان بخشیدن به سرپرستی
با این وجود، منیره یوسفزاده سخنگوی ارگانهای محل میگوید که سال جاری، موعد پایانبخشی به روند سرپرستی در ادارت محلی است. او گفت که به تازهگی ۷۸ ولسوال مقرر شدهاند و کار استخدام ولسوالهای باقی مانده هم یا در حالت طی مراحل قرار دارد و یا این که به دلایل ناامنی، کسی حاضر نشده که در این بست خود را نامزد کنند.
او میگوید در برخی از ولسوالیهای ولایت هلمند، غزنی و برخی از ولایتهای جنوبی یا کسی فورمهی امتحان نمیگیرد و یا هم تا اکنون ارگانهای محل موفق به شناسایی افراد واجد شرایط در این بخشها نشده است. به گفته سخنگوی ارگانهای محل، برخی از پستهای ولسوالیها حتا برای چهار بار هم به اعلان گذاشته شده، اما نامزد واجد شرایط پیدا نشده است.
او گفت که از ۳۳ شهر بزرگ، برای بیست شهر، شهردار مقرر شده و متباقی ۱۴ شاروالی، نامزدانشان مشخص شده و طرحهایشان گرفته شده و جزییات دوسیههای آنها با ریاست جمهوری شریک ساخته شده است. او گفت ارگانهای محل مترصد فرصت مناسبی است که با افراد باقی مانده «انتریو» داشته باشد.
سخنگوی ارگانهای محل گفت که سال جاری سال پایان بخشیدن به جریان سرپرستی در سطح ادارات محلی خواهد بود. او گفت که همه بستهایی که در حال حاضر توسط افراد سرپرست اداره میشود، به اعلان گذاشته شده و تا پایان سال ۹۶ با افراد جدید پر خواهند شد.
مشکلات از چی قرار است؟
الیاس وحدت، والی ولایت پکتیکا میگوید، وجود سرپرستان برای ادارات محلی چالشزا شده است. به گفته وی، افراد سرپرست از روحیهی کاری قوی برخوردار نیستند و به گفته وی، صلاحیت افراد سرپرست نیز نسبت به افراد رسمی تفاوت دارد.
او گفت، از آنجایی که سرپرستان نسبت به دوام کارشان در همان بست تردید دارند، لذا دلبستهگی چندانی از خود در پیشبُرد کارها انجام نمیدهند.
او گفت که گزینش افراد جدید برای این پستها از طریق برنامه «سی.بی.آر» با دشواری و تعویق رو به رو شده است. او گفت چالش سرپرستی را با شخص رییس جمهور و همین طور ارگانهای محل در میان گذاشته، اما به گفته وی، ۹۰ درصد گزینش افراد جدید در دولت با بروکراسی رو به رو است.
والی ولایت پکتیکا تأیید کرد که افراد سرپرست برای اداره این ولایت چالشزا بوده و به همین دلیل او از رییس جمهور خواست که روند تعیین رییسهای ادارهها را سرعت بخشد.
سنتالله تیمور، سخنگوی والی تخار نیز گفت که وجود سرپرست در ریاست معارف و ریاستهای آن ولایت، اداره این ولایت را به طرف بحران سوق داده است. او گفت با آن که حدود دو سال قبل، بستهای معاونیت و آمریت ریاست معارف این ولایت به اعلان سپرده شده بود، اما به گفته وی، امتحان ورودی برای این پستها برگزار نشده است.
او گفت که در حال حاضر ریاست شهرداری ولایت تخار، شهردار ندارد و به گفته وی بستهای مامورین این ریاست که یک و نیم سال پیش به اعلان سپرده شده بود، هنوز امتحان جذب افراد در این اداره برگزار نشده و به گفته وی، این موضوع وضعیت شهر را به طرف بیسروسامانی کشانده است.
او گفت که فعالیت افراد سرپرست در چوکات این ولایت چالشزا است و ادامه کارشان به گفته وی، حکومتداری محلی را به چالش میکشد.
محمداسماعیل مسوول، رییس دفتر والی کندز با آن که میگوید که وجود افراد سرپرست مشکلاتی به بار نیاورده، اما به گفته وی خوب است که سرنوشت افراد سرپرست مشخص و افراد بر اساس رقابت به این کرسیها راه یابند.
مبارز زدران سخنگوی والی خوست میگوید، در نبود صلاحیت برای یک فرد سرپرست، مشکلات زیادی را به وجود آورده و در عرضه حکومتداری خوب تأثیر منفی گذاشته است. او گفت که تلاش این ولایت بر آن بوده که هر چه زودتر روند استخدام افراد جدید به پایان برسد، اما به گفته وی، ادارات مرکزی در این مورد کمتر همکاری کردهاند.
روزنامه ۸صبح با شماری از مراجعان این ادارات نیز گفتگو کرده است این مراجعان در گفتگو با ما هممانند مقامهای محلی از وجود مشکلات گسترده سخن گفتهاند. به دلیل به درازاکشیدن این گزارش از درج این نظریات خودداری میکنیم.
با این حال، سخنگوی ارگانهای محل میگوید کسانی که در حال حاضر این پستها را سرپرستی میکنند خودشان نیز از نامزدان همین بستها هستند و به همین دلیل تلاش میورزند که بیشترین سعی خود را به خرج دهند تا کارنامه قابل قبولی به جا بگذارند و در امتحان راهیابی به پستی که سرپرست هستند، خوب بدرخشتند.
او گفت که افراد سرپرست نیز در مقابل عملکرد خود پاسخگو استند و ارگانهای محل کارنامه آنها را نیز ارزیابی میکند.
…………………………………………………
چرخش به سوی عبدالله
وضعیت پرتنش سیاسی افغانستان به جایی رسید که نگاه ها جلب ریاست اجرایی شده، چرخش سیاسی که مقام بی صلاحیت دیروز را تبدیل به امیدی برای بقا کرده است
به گزارش شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)، سیاست امروز افغانستان همچنان آمیخته با جنگسالاران گذشته است که در دوران جدید توانستند در حکومت از وجهه سیاسی و اجتماعی برخوردار شوند اما برخی از سیاستمداران با وجود حضور در جنگ های گذشته، پیشینه ای قابل قبول دارند.
داکتر عبدالله با عنوان یار نزدیک احمد شاه مسعود پس از روی کار آمدن دوران جدید، پای ثابت مناسبات سیاسی افغانستان بوده و در برحه ای از زمان در یک قدمی ریاست جمهوری قرار داشت اما رهبران پشتون تمامی فرصت ها را برای رسیدن مقامی جز قوم خود بر حکومت گرفتند و سپس مجبور به قبول توافقنامه حکومت وحدت ملی شدند.
عبدالله در کشوری که ادبیات تند و تهمت زنی از مشخصه های دولتمردان آن است همواره با ظاهری آراسته و سخنانی مملو از نرمش سخن گفته است و حتی در زمان رهبری اپوزیسیون های حکومتی نیز از تندی و تک رو به مانند دیگر مقام ها دوری کرد.
هرچند با گذشت سه سال از عمر حکومت وحدت ملی، ریاست اجرایی چنان ضعیف عمل کرد که نه یک طرف حکومت بلکه به مقامی تشریفاتی سپیدار بدل شد اما این سمت هم مشروعیت سیاسی دارد و هم مورد حمایت جامعه جهانی است که خواهان دور ماندن افغانستان از بحران حکومتی دیگر می باشد.
اگر چنین پشتوانه ای وجود نداشت، تاکنون اشرف غنی این مقام را از میان می برد و به راحتی قدرت را به مانند کرزی در دستان خود داشت، اگرچه ارگ در تمامیت خواهی گروه کوچکی از اطرافیان رییس جمهور، تمامی مخالفان حکومتی را از قدرت به دور کرد و سبب پیوستن حکمیتار با نام صلح شدند.
عبدالله که با پشتوانه حزب جمعیت و حمایت های مالی و معنوی عطا محمد نور به پست ریاست اجرایی رسید با بی اعتنایی به خواست های والی بلخ و ضعفی که در برابر اشرف غنی نشان داد به مهره ای سوخته تبدیل شد که آخرین ضربه از سوی همان حامی هم حزبی به مشروعیت سیاسی و اجتماعی وی وارد شد.
با وجود انتظار عطا محمد نور برای به سرانجام رسیدن توافق با ارگ اما در آمدن حکمتیار و برهم خوردن مناسبات سیاسی احتمال مقامی بالاتر از ولایت بلخ به دور از انتظار است زیرا دیگر ارگ نیازی به معامله با مقام های دردسر ساز ندارد بلکه همراهی جنگسالاری را یدک می کشد که هم افراط گر است و هم قبیله محور.
با برکناری و دورماندن تمامی مقام های قومیت تاجیک، ازبک و هزاره از حکومت تنها مقامی که همچنان از حمایت جامعه جهانی برخوردار و در مقام حکومتی پابرجاست، ریاست اجرایی است که در مقابل تمامی اتهام ها و سخنان تند عطا محمد نور موضع سکوت اختیار کرد.
جنرال دوستم با اتهام ایشجی به سختی می تواند از گزند تبیعد در امان باشد و درحالی که گذشته مملو از جنگ و اتهام های حقوق بشری از وی چهره ای منفور در جامعه جهانی ساخت با فشارهای بی امان ارگ در پی راهی برای بقاست.
حال تنها می ماند عبدالله ی که می تواند تنها امید برای قوم تاجیک در حکومت باشد، قومیتی که نسبت به دیگر اقوام از گذشته دور شامل قدرت بود و حتی مقامی از آن به ریاست جمهوری رسید و همواره تهدید جدی برای راس حکومت بوده و هست.
از سوی دیگر عقبه سیاسی و اجتماعی عبدالله آلوده به کشتارهای گذشته نیست بلکه در رده های پایین جهاد حضور داشته است، امتیازی به عنوان برگ برنده که با سیاست همواره نرم بارها از تیغ حذف و یا اتهام ها برای برکناری نجات یافته است.
وضعیت پرتنش سیاسی افغانستان و نارضایتی همه گیر مقام ها و چهره های بدور مانده از قدرت به جایی رسیده که نگاه ها بار دیگر به ریاست اجرایی است، چرخش سیاسی که به یکباره مقامی که در گذشته به ناکارآمدی و ضعف مورد حمله قرار می گرفت اکنون تنها امید برای بقا شده است.
مدیران تلویزیون دولتی ننگرهار خودشان نجات و همکارانش
را به کشتن دادند
اسناد و شواهدی که در باره حمله تروریستی اخیر بالای ساختمان تلویزیون دولتی در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان منتشر شده، نشان میدهند که مسوولان محلی این ولایت چند روز قبل از احتمال حملهی بالای این تلویزیون آگاهی داشتهاند.
این اسناد و شواهد که در اختیار دفتر «نی» حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان قرار گرفته نشان میدهند که مدیران ارشد تلویزیون دولتی در ولایت ننگرهار پس از آگاهی از احتمال انجام یک حمله تروریستی بالای این رسانه، حداقل سه روز قبل از وقوع آن غایب بوده و دیگر همکاران پایین دست خود را از احتمال چنین حملهای هیچ در جریان نگذاشتهاند.
به تاریخ هفدهم همین ماه جاری میلادی، چهار تن از تروریستان مسلح بالای دفتر تلویزیون دولتی در شهر جلالآباد مرکز ولایت ننگرهار حمله کرده و نزدیک به چهار ساعت با نیروهای امنیتی درگیر شدند. در این حمله شش تن به شمول چهار تن از کارمندان تلویزیون دولتی ننگرهار کشته و بیست نفر دیگر زخمی شدند. مسوولیت این حمله تروریستی را گروه داعش به عهده گرفت.
عبدالمجیب خلوتگر رییس دفتر «نی»، امروز سهشنبه، در یک کنفرانس خبری گفت که مدیران ارشد تلویزیون دولتی ننگرهار بدون این که کارمندان پایین دست خود را از احتمال این حمله تروریستی آگاه سازند، خودشان سه روز قبل از انجام و در روز حمله به محل کارشان حاضر نشدهاند. آقای خلوتگر گفت: «دفتر نی به اسنادی دست یافته که این اسناد نشان میدهد حداقل سه روز قبل از حمله حکومت محلی از این آگاهی داشته که حمله بالای محاکم، سارنوالیها و ساختمان رادیو و تلویزیون ملی قرار است انجام شود. براساس سندی که ما بدست آوردیم، والی ننگرهار نیز به صورت رسمی در جریان مساله از طریق نهادهای استخباراتی قرار گرفته است.» رییس دفتر «نی» افزود: «همچنین معلومات ابتدایی که ما بدست آوردیم، مدیران تلویزیون ملی در ننگرهار، چه مدیران اول و چه میانه، در جریان سه روز قبل از حمله و تا روز حمله غایب بوده و در رادیو و تلویزیون ملی حاضر نبودند. کسانی که حاضر بوده متاسفانه کارمندان پایین رتبه تلویزیوم ملی ننگرهار بوده و کسانی هم که شهید شده متاسفانه کارمندان پایین رتبه بودهاند. از طرف دیگر، هیچ تغییری در زمینه تامین امنیت رادیو و تلویزیون ملی پس از این که معلومات از طرف قوماندانی و ولایت حاصل میشود، به میان نیامده است. این نشان میدهد که این تهدیدات فقط در لایه مدیریتی شریک ساخته شده و مدیران هم پس از این که این معلومات را حاصل کردهاند، دفتر رادیو و تلویزیون را ترک کرده و غیرحاضر بوده و دیگر حاضر نشدهاند. اما، این معلومات را به لایه پایینی و میانه اجرایی حکومت محلی شریک نساخته است. این باعث شده کسانی که در آنجا باشند اصلا از این تهدید بیخبر بمانند.»
عبدالمجیب خلوتگر در این کنفرانس خبری تاکید کرد که مقامهای محلی و مدیران رادیو و تلویزیون دولتی ننگرهار، به عنوان عامل اصلی کشته شدن شش نفر به شمول چهار کارمند این رسانه دولتی و زخمی شدن بیست تن دیگر شناخته میشوند. او تاکید کرد که هیچ اقدام پیشگیرانه نیز به منظور جلوگیری از حمله تروریستی بالای رادیو و تلویزیون دولتی ننگرهار باوجود تهدیدهای جدی اتخاذ نشده است. به گفته آقای خلوتگر، رادیو و تلویزیون دولتی ننگرهار دو محافظ داشته که یکی از محافظان نیز سلاحی بر دست نداشته است.
محدود شدن دسترسی به معلومات
رییس دفتر «نی» همچنین در این کنفرانس خبری از محدود شدن زمینهها برای دسترسی به معلومات خبر داد. عبدالمجیب خلوتگر میگوید براساس یک نظرسنجی تازه که توسط این نهاد صورت گرفته، از هر ده خبرنگار، نه تن شان در افغانستان در زمینه دسترسی به معلومات با مشکل مواجهاند. به گفته آقای خلوتگر، این نظرسنجی که در نتیجه مصاحبه با 180 خبرنگار در سیزده ولایت طی یک ماه گذشته صورت گرفته است، نزدیک به نود درصد از مصاحبهشوندگان از عدم دسترسی به معلومات شکایت کردهاند. آقای خلوتگر به نقل از خبرنگاران مصاحبهشونده گفت که مقامهای حکومتی در ارایه معلومات به رسانهها بهانهگیری میکنند و حتا در مواردی خبرنگاران را مورد تهدید قرار میدهند. او تاکید کرد خبرنگارانی که در زمینه تهیه گزارشهای تحقیقی کار میکنند، اکثریت شان از سوی افرادی در درون حکومت مورد تهدید قرار گرفتهاند.
اما شاهحسین مرتضوی از سخنگویان دفتر ریاستجمهوری، به نتیجه نظرسنجی دفتر «نی» واکنش نشان داده میگوید که تنها نظر سنجیهای معیاری و ستندر میتواند میزان دسترسی واقعی خبرنگاران را به معلومات به شکل درست آن باز تاب دهد. آقای مرتضوی در صفحه فیسبوک خود نوشته است: «نظرسنجی اخیر یک نهاد داخلی در باره دسترسی خبرنگاران به معلومات کاملا در مغایرت با گزارش خبرنگاران بدون مرز و همچنان با واقعیتهای عینی در کشور میباشد.»
شاهحسین مرتضوی در عینحال تاکید کرده فرهنگ دسترسی به معلومات تاکنون نهادینه نشده اما گامهای قوی به منظور حمایت از فعالیت آزاد رسانهها و دسترسی به معلومات برداشته شده است.
نویسنده: دایفولادی
صدها تن بدلیل جنگ خانه هایشان را ترک کردند
جنگ، از آغاز سال 2017 بیش از صد هزار تن را مجبور به ترک خانه هایشان کرده است.
دفتر هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد روز دوشنبه 8 جوزای 96 گزارش داد که از آغاز سال میلادی روان 103 هزار و 229 نفر در کشور بیجا شده اند که این میزان در مقایسه با سال 2016، 36 درصد کاهش یافته است.
در گزارش همچنین آمده است که بیشتر این بیجاشدگان به دلیل درگیریها مجبور به ترک خانهیشان شدهاند.
ادامه ناامنیها در ولایتهای بدخشان، ارزگان، هلمند و شماری از ولایتهای شرقی، به تعداد بیجاشدگان داخلی افزوده است.
جنگ، فقر و ناامنی سه عامل عمده افزایش بیجا شده گان داخلی است.
انتقاد شبکه های اجتماعی از مکرون به خاطر
سخنان وی درباره خبرگزاری اسپوتنیک
کاربران شبکه های اجتماعی از رییس جمهور امانوئل مکرون به خاطر سخنان دوپهلو انتقاد کردند.
به گزارش اسپوتنیک، در نشست خبری که پس از اتمام مذاکرات وی با رهبر روسیه انجام گرفت، مکرون از خبرگزاری راشا تودی و اسپوتنیک به گفته وی «نشردهندگان اخبار جعلی» هستند، انتقاد کرد. مکرون همچنین اظهار کرد که شک دارد کارکنان این دو رسانه روزنامه نگار باشند.
بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی به رییس جمهور فرانسه یادآوری کردند که در جریان کمپین انتخاباتی نشریات فرانسوی علنا از وی حمایت می کردند، بنابراین آنها نمی توانند نمونه روزنامه نگار بدون غرض و غیرمتعصب باشند. برخی نیز گفته اند که «دوستان میلیاردر» مکرون صاحبان رسانه های بزرگ در کشور هستند.
بالگرد”52 K”روسیه، تجهیزات تروریست ها را منهدم کرد
در شبکه های اجتماعی ویدئوی از نابودی تجهیزات گروهک تکفیری داعش در شهر پالمیرا واقع در جنوب شرقی سوریه منتشر شده است.
به گزارش اسپوتنیک، تجهیزات این گروهک تروریستی توسط هلی کوپتر مدل کا 52 ساخت روسیه به آتش کشیده شد. این هلی کوپتر دارای موشک های رهگیر مدل «ویخر —1ام» است.
گروهان هوایی روسیه از سپتامبر سال 2015 به درخواست دولت قانونی سوریه وارد خاک این کشور شده و با گروهک های تروریستی مشغول مبارزه هستند.
…………………………………………………..
سلطهٔ پشتونیزم و بقا جنگ در افغانستان
از زمانیکه کشوری بهنام افغانستان با نام و هویت قومی ظهور کرده است، جنگ برتری طلبی، و کدخدایی میان اقوام در دورههای گوناگون تاریخی مدام جاری بوده است. به علت شرایط تاریخی – فرهنگی و کمیت نفوس این منازعه بیشتر میان قوم تاجک و قوم پشتون (افغان) بیشتر بهوقوع میپیوندد تا دیگر اقوام.
پیام آفتاب: از دیرباز در عرصهٔ اجتماع و پرسمانهای (مسایل) سیاسی، حفظ و گسترش قدرت همواره محل بحث بین اندیشمندان، فیلسوفان و نظریه پردازان عرصهٔ سیاست بوده است و هرکدام بر بنیاد جهانبینی مکتب و منش رفتاری خود مدلها و کارشیوههایی ارایه دادهاند که قدمتی به درازای دوران تاریخ بشریت دارد. این مدلها از زمان تشکیل حکومت در یونان و حوزههایی از مشرق زمین چون ایران و چین ارایه شده است.
یکی از بحثهای جدی در این زمینه که نظریهٔ مهمی را در دوران مدرنیته به منصهٔ ظهور گذاشت اصل تنازع بقا یا داروینیسم اجتماعی و در مقام بالاتر داروینیسم سیاسی است.
اگر بخواهیم بحث تنازع بقا را پر چالشتر ببینیم همانگونه که گفته شد از دوران تشکیل حکومتها در تاریخ این بحث وجود داشته است اما سخن اینجاست، در عصر جدید بهویژه در یکی دو سدهٔ اخیر در غرب بهویژه آمریکا که بر بنیاد تنازع بقا و مدل بندی در زمینههای اقتصادی، سیاسی تفکر داروینیستی نظاممند و گسترش یافت نظریهٔ داروین و نسبت آن در پرسمانهای اجتماعی بیشتر محل چالش بوده است.
هرچند این نظریه سرآغاز زیستشناختی دارد اما، بر بنیاد این نظریه بود که هربرت اسپنسر، همدیار داروین نظریه انداموارهٔ اجتماعی خود یعنی اصل تنازع بقا در پیوندهای اجتماعی را ارایه کرد، وی بر این باور بودکه انسانها در شرایط جامعه و برای پیشرفت ناچار هستند به هر راهی رقیب و انسانهای اطراف خود را کنار بزنند و هر انسانی که در جامعه از نهایت فقر و ناتوانی از بین میرود نتیجهٔ بیعرضهگی و ضعف وی در مبارزه برای بقا در جامعه است و حکومت نباید خود را نسبت به آن پاسخگو بداند و بیگمان تلف شدن فرد مورد نظر به سود خود وی است چرا که ناتوانان و دست و پا گیران برای توسعهٔ جامعه نابود میشوند و این برای کشور سودمند است.
این نظریه که در نظامسازی لیبرالیستی سالهاست جزو الگوی کشوری چون ایالات متحده آمریکا بوده است امروزه کاربرد چندانی در زمینهٔ سیاست داخلی این کشور و کشورهای اروپایی ندارد، چرا که با گسترش خواستها و نیازمند پاسخگو بودن دولتها به مطالبات مردم این نظریه کمکم رنگ باخت اما مدل اصلاح شدهٔ آن در روابط بینالملل و سیاست خارجی کشورهای غربی همچنان جزو یک اصل مهم پنداشته میشود.
بر بنیاد الگوی داروینیستی کشورهای غربی، این کشورها برای پیشبرد اهداف خود در سطح جهانی و برای استیلای هژمونی خود در جهان نیاز به قدرتخواهی داشته و در این مسیر هرچیز و هر کشوری که بخواهد مانع شود باید به هر گونهٔ از سر راه برداشته شود حتی اگر این بقا در روابط بینالملل، به قیمت این باشد که از راه جنگ طلبی و خونریزی در کشورهای هدف مجبور شوند به منابع آن کشور دست پیدا کنند و این الگو برای آنان امری مباح است!!
دور از ذهن نیست که مصداق این گفتههارا مشاهده کنیم که آمریکا و کشورهای اروپایی در سدهٔ اخیر بالغ بر ۲۰۰ جنگ با واسطه یا بیواسطه در سراسر جهان بر کشورها تحمیل کردند و از این طریق منابع کشورها را به تاراج بردند فقط با این توجیه که جهان کدخدا میخواهد و باقی کشورها به درجهٔ دوم و سوم تقسیم میشوند.
این تیوری همانگونه که در روابط بینالملل نمایان است، در روابط داخلی ملتها، میان گروهها، اقوام و یا طبقات اجتماعی نیز رده پاین دیده میشود. داروینیسم اجتماعی در جوامع در حال گذار که از ثبات بهرهمند نیستند و یک ناهنجاری عمومی را تجربه میکنند بیش از دیگر جوامع به چشم میخورد. در تاریخ افغانستان که بیش از همه منازعات قومی و جنگهای داخلی را تجربه کرده است این پرسمان تنازع بقا به شکل واضح متبارز گشته است. استیلای قومی و کدخدایی قومی در مناسبتهای داخلی افغانستان بیش از همه آشکار شده است.
از زمانیکه کشوری بهنام افغانستان با نام و هویت قومی ظهور کرده است، جنگ برتری طلبی، و کدخدایی میان اقوام در دورههای گوناگون تاریخی مدام جاری بوده است. به علت شرایط تاریخی – فرهنگی و کمیت نفوس این منازعه بیشتر میان قوم تاجک و قوم پشتون (افغان) بیشتر بهوقوع میپیوندد تا دیگر اقوام. در این زمینه پشتونها با استفاده از روشهای گوناگون، با جنگهای مسلحانه، سیاستهای زیرکانه و استفادهٔ ابزاری از عقاید مذهبی توانستهاند سلطه خودشان را به اشکال گوناگون بالای دیگران اعمال نمایند و تا حدودی به ویژه در زمینهٔ سیاسی پیروز عمل نمایند. پشتونها توانستهاند نام خود را بالای کشور بگذارند و خود را صاحب اصلی این سرزمین معرفی نمایند. زبان خودشان را بالای بقیه اقوام دیگر که دارای زبان ویژهٔ مربوط به خود هستند تحمیل نمایند و تمام مردم این کشور را که افغان نیستند، افغان تعریف بکنند. زیر عنوان برنامهٔ ملتسازی مردم شخصیتهای خیالی و غیر واقعی خود را بهعنوان الگو برای جامعه و مردم افغانستان تحمیل نمایند و تاریخ پر از فراز و نشیب، سرشار از افتخارهای بشری این مردم را کتمان و یا مصادره نمایند. اشغال افغانستان توسط قوای شوروی یک بار دیگر زمینه را برای برهم زدن نظم کور حاکم و قدرتنمایی نیروهای سرکوب شده دیگر اقوام فراهم ساخت. زیر عنوان جهاد تمام مردم افغانستان برای دفاع از وطن در مقابل روسها قد علم کردند و آنها را از کشور بیرون نموده دولت دست نشانده آنها را سقوط دادند. در این جریان، اندام تمام اقوام اعم از تاجک، پشتون، هزاره، ازبک و بقیه اقوام نمایان بود و تمام گروههای اتنیکی و قومی سهم خود را فعالانه ایفا نمودند. تاجیکان توانستند بیش از دیگر اقوام قدرت خود را نمایش دهند و رهبری جهاد و مقاومت را بهدست بگیرند و این افتخار را برای افغانستان و مردم خود کسب نمایند. تاجیکان توانستند پس از سقوط حکومت داکتر نجیب الله، با محوریت خود بقیه اقوام را نیز در قدرت سهیم نمایند و دولت اعلان بدارند. واقعیت این است که جنگ در افغانستان جنگ هویتی و قومی است. رسیدن تاجیکان به اهرم قدرت، زمینه را میسر ساخت هرچند برای مدت کوتاه نمادهاییکه حیثیت ملی داشتند تغییر یافتند. پرچم دولت تغییر کرد، سرود ملی بهزبان پارسی سروده شد و اجرا میگردید، اسکناس تغییر یافت و برجستهگیهای هویتی تاجیکان در رأس قرار گرفت. پشتونها نظارهگر زوال خود بودند، بدین خاطر از تمام امکانات و شگردهای ممکن استفاده کردند تا حاکمیت تاجیکان را براندازند و سلطهٔ خود را زنده نمایند. ظهور طالبان و جنگهای حزب اسلامی با دولت اسلامی نشان داد که، دیگر حتی اسلام نیز نمیتواند برای مردم افغانستان نقطهٔ مشترک شمرده شود. جنگهای خونینیکه در افغانستان جریان دارد، جنگ میان مسلمانان است؛ بنابراین علت جنگ دیگر اسلام نیست. واقعیتهای تاریخی در چند دههٔ پسین نشان داده است که ادعای مردم افغانستان و قومهای متعدد آن ادعاهای دینی نبوده، بلکه عوامل دیگری غیر از دین داشته است.
پشتونها نیز طی سالیان حکومتداری خود در افغانستان تمام تلاششان در پشتونیزهسازی قدرت و تقویهٔ هویت پشتونوالی بوده است. در این امر تا اندازهای پیروزی نیز داشتهاند. آنها از هیچ چیز، هرچیز ساختند. زبانیکه کتابت درست نداشت، ادبیات و شعر درست نداشت، گویش وسیع نداشت. الآن شاهد هستیم که با کوششهای بیوقفه دولت این زبان ادبیات دارد، شعر به شکل درست میسراید. موسیقی دارد، فلم میسازد، تمام نمادهای ملی مانند، شناسنامه، پرچم، واحد پولی و… را پشتونیزه کردهاند. حتی سعی کردهاند اتن، که یک رقص عنعنوی پشتونها است آن را برچسپ ملی بزنند.
با تبلیغ و ترویج اکثریت و اقلیت، احساس برادر بزرگتری را در تمام افراد پشتونهای قبایلی و شهری ایجاد کردهاند بهگونهای که این حس تبعیض طبیعی تلقی میشود و پشتونها حق حاکمیت در افغانستان را حق طبیعی خود تلقی مینمایند. با سیاستهای تفرقه اندازی میان اقوام غیر پشتون، توطیه چینی و سرکوب توانستهاند تا حدودی آنها را از پرداختن به پرسمانهای بنیادی بهسوی روزمرهگی و سازش با وضع حاکم بکشانند.
راه اندازی گروههای تروریستی و هراس افگن نظیر طالبان، و کشانیدن پای داعش نیز در همین راستا قابل توجیه است. هرچند پروژهٔ طالبان و داعش از سوی کشورهای منطقه و قدرتهای جهانیاست اما در راستای حفظ قدرت پشتونها و مقابله با قومهای دیگر توجیه میشوند.
انتقال و جابهجایی پشتونها در مناطق حاصلخیز شمال کشور که از گذشتههای دور تا کنون ادامه دارد و تغییر جغرافیای نفوس کشور نیز در همین راستا است که میخواهند پشتونهایی که زادگاه اصلی آنها دامنههای کوه سلیمان است به تمام افغانستان توزیع نمایند تا از سیاستهای حکومت مرکزی حمایت نمایند.
ایجاد محدودیت و کشیدن حصار در برابر اقوام دیگر در برقراری ارتباط با کشورهای همسایه. بهگونهای که با مطرح نمودن بسیار چیزهای جزیی و طبیعی مانند استفاده از واژههای مشترک زبانی برچسپ خیانت میخورند و محکوم شمرده میشوند. در صورتی که مرز رسمی دیورند میان افغانستان و پاکستان را «که باشندگان دوطرف آن پشتونها هستند» به رسمیت نمیشناسند.
چیزی که واضح بهنظر میآید ایناست که موجودیت فرهنگ پشتونی در ستیزهجویی و سلطهٔ آن است. در غیر آن نمیتواند با فرهنگهای دیگر گفتوگو کند. نام جعلی، پرچم جعلی، سرود ملی جعلی، قانون اساسی جعلی، کشور جعلی، زبان جعلی و هویت جعلی با منطق و گفتوگو نمیتواند خودش را توجیه نماید. برای موجودیت خودش نیاز به سلطه دارد و برای سلطه آسانترین ابزار آن جنگ و خشونت است؛ بنابراین نمیتوان حکومت پشتونیزم را بدون جنگ و خشونت در این سرزمین متصور شد.
شرکت الکوزی مافیای اقتصادی رییس جمهور
در اینکه «شرکت الکوزی» یکی از حامیان مالی تیم «تحول و تداوم اشرف غنی احمد زی » در کمپاینهای انتخاباتی بود، تردیدی وجود ندارد و در اینکه حکومت 170 جریب زمین را بدون مزایده و با تخفیف 95 درصدی به این شرکت فروخته است هم تردیدی وجود ندارد. فراتر از این، اهدای قراردادهای بزرگ دیگر بدون انجام داوطلبی و معاف مالیاتی، لطفهای دیگر حکومت وحدت ملی به شرکت الکوزی است.
در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی نیز 53 جریب زمین مربوط به یکی از نهادهای امنتیتی کشور واقع دیسپیچری نیز با همین قیمت (فی متر 2.5 دالر) به شرکت الکوزی به فروش رسیده است.
در همین حال در یک نوبت دیگر هفت هزار متر مربع زمین در ساحه استراتیژیک تجارتی به قیمت پنجهزار دالر به شرکت حامی انتخاباتی ریس جمهور به فروش می رسد در حالیکه حداقل قیمت هر یکهزار متر مربع آن 600 هزار دالر می شود .نرخ یک متربع آن به 167 افغانی به فروش رسیده و این را وزیر مالیه افغانستان به عنوان فرصت سازی اقتصادی توجیه کرده است. زمینی که قیمت اش 14 میلیون دالر است فقط به 6 هزار دالر فروخته شده است.
سال گذشته نیز ارگ 143.54 جریب زمین دولتی را در منطقه خواجه رواش کابل بشکل یکطرفه و بدون مزایده به شرکت الکوزی (یکی از حامیان مالی ستاد انتخاباتی داکتر غنی) به قیمت 5 هزار دالر فی جریب به قیمت مجموعی 717 هزار دالر بفروش رسانید در حالیکه قیمت اصلی این زمین حداقل فی جریب 600 هزار دالر و به شکل مجموعی 86 میلیون و 130 هزار دالر است.
در همین حال، اجمل غنی پسر كاكاى اشرف در يك معامله فساد به جنرال منیجر شرکت الکوزی تعيين شده است. اين شركت تجارتى موظف شده است با حمايت ارگ پول هاى سياه را براى انتخابات بعدى پارلمانى و رياست جمهورى سفيد كند.
به نظر میرسد حاتم بخشیهای حکومت وحدت ملی به الکوزی، ادامه حاتم بخشیهای کرزی از کیسه ملت است. پرسش این است که چرا این زمینها بدون انجام داوطلبی و به این قیمت نازل و ناچیز، به شرکت الکوزی فروخته شده است؟ چرا عین امتیاز به دیگر شرکتها داده نمیشود؟ چرا به دیگر متشبسین زمین به نرخ گران تر به فروش رسیده است؟ و سرانجام این پرسش كه چرا بعضي ها در زندان به سر میبرند و برعکس برای الکوزی اینگونه از سرمایه ملی حاتمبخشی صورت میشود؟
انتقام از روسیه، هدف هزاران جنگجوی داعش در مناطق کوهستانی افغانستان
یکی از مشاوران شورای امنیت ملی افغانستان اعلام کرد: جنگجویان داعش از کشورهای مختلف پس از ورود به افغانستان، با هدف حمله به روسیه در حال آموزش و ساماندهی در مناطق دورافتاده و کوهستانی شمال این کشور هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از «الجزیره»، هزاران جنگجوی داعش از سوریه، عراق و دیگر مناطق، در حال تجدید قوا در کوهستانهای افغانستان هستند تا از روسیه انتقام بگیرند.
بر اساس این گزارش، سرکردههای داعش به هزاران جنگجوی آموزشدیده این گروه تروریستی دستور دادهاند تا شهرهای روسیه را هدف قرار دهند.
در حالی که برخی از کمتوجهی مسکو نسبت به تهدیدات داعش سخن میگویند اما روسها به صراحت میگویند که تحرکات داعش را از نزدیک زیر نظر دارند.
«زبیر مسعود» برادرزاده «احمد شاه مسعود» که از مشاوران شورای امنیت ملی افغانستان است، هجوم جنگجویان داعش را به عنوان تهدید جدی برای افغانستان و همسایگانش میداند.
مسعود در این باره گفت: تروریستهایی که در سوریه آموزش میبینید همان افرادی هستند که اکنون در افغانستان حضور دارند. این تروریستها از کشورهای مختلف چون تاجیکستان، ازبکستان و چچن هستند.
وی با اشاره به اینکه افغانستان از موقعیت استراتژیکی برخوردار است، افزود: آنها ممکن است از مرز عبور کنند و هدف آنها رسیدن به روسیه است.
علاوه بر حمله به روستاهای دورافتاده، داعش عملیاتی را در کابل نیز انجام داده است که تنها یکی از این حملات، 70 کشته بر جا گذاشت. بنابراین اگر آنها موفق به نفوذ به روسیه شوند،کشتاری که آنها در افغانستان ایجاد میکنند پیشزمینهای برای عملیات در مسکو، سن پترزبورگ و دیگر شهرهای هدف است.
با این حال، «ضمیر کابلوف» نماینده ویژه «پوتین» رئیسجمهور روسیه در افغانستان نسبت به تهدیدات در حال افزایش در مرزهای روسیه بیاعتنا به نظر میرسد.
کابلوف درباره این تهدیدات میگوید که در بدترین حالت ممکن است داعش موفق به ایجاد بیثباتی در کشورهای آسیای مرکزی شود و هجوم پناهجویان از این کشورها به روسیه نیز احتمال ایجاد مشکلات امنیتی را در پی دارد.
مسعود از این که روسها و کشورهای همسایه در شمال افغانستان وضعیت کنونی را به خوبی درک نمیکنند، ابراز نگرانی میکند زیرا شمار جنگجویان داعش در منطقه در حال ازایش است.
وی در این باره گفت: همانطور که من شاهد آن بودهام، در 3 تا 4 سال اخیر در افغانستان وضعیت بسیار بدی پیدا کردهایم و شبه نظامیان بیشتری به این کشور وارد شدهاند.
این مقام افغان ادامه داد که آنها به صورت گروهی وارد افغانستان میشوند و شمارشان روز به روز در حال افزایش است. سال گذشته آنها تنها 300 نفر بودند، اما امسال دو هزار شبهنظامی خارجی در بدخشان حضور دارند که خطری برای همه محسوب میشوند.
با دسترسی بیسابقه داعش در افغانستان، این گروه تروریستی و شاخههای انشعابی آن، با هدف حمله به روسیه در حال آموزش و سامان دهی نیروهای خود برای حرکت به سمت شمال و قفقاز هستند.
الجزیره در ادامه نوشت که ما شاهد حضور زنان جنگجو و فرماندهان داعش با همسرانشان در مناطق کوهستانی و دورافتاده شمال افغانستان بودیم که نشان میدهد که برنامه آنها برای حمله به روسیه هماکنون در دستورکار قرار دارد.
دیلی تایمز: تا سیاست آمریکا در افغانستان مشخص نشود، ناآرامیها ادامه مییابد
سیاست آمریکا در افغانستان هنوز مشخص نیست و ناآرامیها نیز ادامه دارد در حالی که روسیه و چین برای پر کردن خلاء این کشور از طریق ایجاد مذاکره با طالبان و کشورهای منطقه تلاش میکنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از «دیلی تایمز»، پس از اعلام شروع رسمی «حملات بهاری» توسط طالبان، موج جدیدی از خشونت گریبانگیر افغانستان شده است.
در یکی از آخرین حملات طالبان، انفجار یک ماشین بمبگذاری شده ضمن هدف قرار دادن گروهی از نیروهای امنیتی خصوصی افغان، به کشته شدن 13 نفر در شهر خوست انجامید.
یکی دیگر از حملات اخیر طالبان به یک پایگاه نظامی در ولایت قندهار نیز دستکم 15 کشته بر جای گذاشت. این در حالی است که 5 تن دیگر نیز در حمله منطقه شاه ولی کوت زخمی شدند.
تمامی این حملات با اولین سفر بینالمللی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا به خاورمیانه و اروپا همزمان شد. تروریسم محور اصلی دیدارها بود.
با وجود بیش از 16 سال حضور در افغانستان و کشته شدن صدها نفر در چند هفته گذشته در افغانستان، ترامپ به ندرت درباره مشکلات افغانستان سخن گفته است.
در حالی که آمریکا و دیگر اعضای ناتو در حال بررسی اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان برای حمایت از نیروهای امنیتی این کشور هستند، موضع سختگیرانه ترامپ علیه دیگر اعضای ناتو مشکلات این کشور را افزایش میدهد.
ترامپ از دیگر اعضای ناتو درخواست کرده تا هزینههای دفاعی خود را افزایش دهند. علاوه بر این نیز نبود رویکرد روشن و کلی واشنگتن درباره افغانستان نیز بر مشکلات این کشور میافزاید.
اگرچه روسیه و چین تلاش میکنند تا خلا موجود را با ایجاد مذاکرات بین طالبان و کشورهای منطقه پر کنند، ولی با وجود این تلاشها پیشرفتی حاصل نشده است، به ویژه اینکه آمریکا از حضور در این مذاکرات خودداری کرده است.
از زمان اعلام خروج نیروهای ناتو در سال 2014، سیاست آمریکا در قبال افغانستان در وضعیت نامعلومی قرار دارد. ادامه خشونت و حملات طالبان و همچنین موضع نامشخص آمریکا در مذاکرات، اجازه موفقیت به تلاشها برای ایجاد صلح افغانستان را نداده است.
خشونت سالهاست در افغانستان وجود دارد و تمام گروههای ذینفع در این کشور آگاهی دارند که نیروهای افغان به تنهایی آمادگی کافی برای مقابله با طالبان را ندارند. علاوه بر این پیامد خروج جزئی و آموزش نیروهای افغان توسط نیروهای آمریکایی نیز به بهبود این وضعیت کمکی نکرده است.
بنابراین آمریکا که بنظر میرسد در قبال افغانستان به فراموشی رفته است، باید از این فراموشی خارج شده و این حقیقت را قبول کند که بدون روشن کردن موضع خود در افغانستان، قادر نخواهد بود پیشرفتی در وضعیت کنونی این کشور ایجاد کند.
افزایش همکاریهای چین، افغانستان و پاکستان در قالب طرح «یک راه، یک جاده»
ملحق شدن به پروژه «یک راه، یک جاده» به افغانستان این فرصت را میدهد تا برای تجارت و صادرات منابع معدنی خود به بازارهای چین، آسیای مرکزی و قسمتهایی از اروپا دسترسی داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از «پاکستان تودی»، چین، پاکستان و افغانستان در نشستی در پکن توافق کردند که همکاریهای استراتژیک عملی خود را در زمینههای مختلف افزایش دهند تا منافع متقابل و یکپارچگی اقتصادی این کشورها در منطقه در قالب طرح «یک راه، یک جاده» افزایش یابد.
این توافقنامه در اولین دور از «گفتوگوهای همکاری عملی» بین چین، افغانستان و پاکستان حاصل شد که به صلح، ثبات و توسعه افغانستان و منطقه کمک خواهد کرد.
انتظار میرود کریدور اقتصادی چین و پاکستان که پروژه شاخص «یک راه، یک جاده» در جنوب آسیا است، قواعد بازی در منطقه را تغییر دهد.
پروژه کریدور اقتصادی چین و پاکستان در سال 2013 توسط رئیسجمهور چین «شی جین پینگ» کلید خورد.
کریدور اقتصادی چین و پاکستان پروژهای چند میلیارد دلاری برای توسعه زیرساختها است که هدف آن اتصال منطقه سین کیانگ در چین به بندر گوادر در پاکستان است. وجود چنین پروژهای در این مقیاس نظر دیگر کشورهای منطقه از جمله افغانستان و هند را نیز جلب کرده بطوری که این کشورها نیز برای پیوستن به این طرح تمایل نشان دادهاند.
در این نشست طرفها، دیدگاههای خود را برای همکاریهای سه جانبه مطرح و توافق کردند تا اقدامات عملی برای گسترش همکاریها اتخاذ کنند. سه طرف همچنین برای برگزاری کارگاهها، سمینارها و انجمنهای مختلف در این باره توافق کردند.
این گفتوگوها با حضور «خالد پاینده» به نمایندگی از افغانستان، «منصور احمدخان»، به نمایندگی از وزارت خارجه پاکستان و «ژیا کوین» از وزارت خارجه چین برگزار شد.
در این مذاکرات چین و پاکستان متعهد شدند تا در زمینههای زیرساختها، انرژی، آموزش، کشاورزی و توانمندسازی بر اساس نیازهای افغانستان و طبق برنامههای کمکی خود با افغانستان همکاری کنند.
سه کشور در این نشست همچنین به توافق رسیدند تا برای گسترش تجارت و احداث جاده و بزرگراهها نیز همکاری کنند.
در سال 2015 نزدیک به 70 درصد از صادرات افغانستان به هند و پاکستان بود که کالاهای اصلی صادرشده شامل فرش، قالیچه، میوههای خشک شده و گیاهان دارویی بود.
این در حالی است که افغانستان منابع سرشاری از مس، سنگ آهن و دیگر منابع ارزشمند معدنی دارد.
با ملحق شدن به شبکه «یک راه، یک جاده» افغانستان فرصت آن را پیدا میکند تا برای تجارت به بازارهای چین، آسیای مرکزی و قسمتهایی از اروپا دسترسی داشته باشد. پیوستن به این پروژه به افغانستان این فرصت را میدهد تا با صادر کردن منابع معدنی خود مانند مس، سنگ آهن، سنگهای قیمتی و دیگر منابع به کشورهای مسیر این پروژه به صادرات خود تنوع بیشتری دهد.
4ستراتژی که ترامپ باید در افغانستان به کار گیرد
فارنافرز نوشت: در حال حاضر آمریکا باید 4 استراتژی را در افغانستان به کار گیرد که شامل دولتسازی، مصالحه، مهار و پایگاهسازی است؛ دولتهای گذشته همواره تردید داشتند و این باعث شد که هیچگاه یک استراتژی
به گزارش فارس ، فارن افرز در یادداشتی به قلم «سمیر لالوانی» نوشت: مقامهای ارشد آمریکا توصیه کردند که رییسجمهور ایالات متحده چندین هزار سرباز به افغانستان اعزام کند. اما پژوهشگرانی چون «استیفان والت» و «مایکل اوهانلون» استدلال میکنند که ایالات متحده باید این سربازان را در قالب یک استراتژی مشخص اعزام کند.
در ادامه این یادداشت آمده است: در حال حاضر چهار استراتژی باید در افغانستان انجام شود که شامل دولتسازی، مصالحه، مهار و پایگاهسازی است. دولتهای «جورج بوش» و «باراک اوباما» در مورد این چهار استراتژی همواره تردید داشتند و این باعث شد که هیچگاه یک استراتژی مشخص در این زمینه نداشته باشند.
لالوانی نوشت: ترامپ باید این چهار استراتژی را ارزیابی کرده و قبل از اعزام سربازان بیشتر به افغانستان یک استراتژی منسجم را اتخاذ کند.
حفظ سربازان آمریکایی در افغانستان تنها برای حمایت سیاسی از دولت
برای پیروزی در مقابل طالبان، دولت مرکزی افغانستان باید از ثبات نسبی برخوردار باشد، این استراتژی شامل ایجاد تقویت نیروهای امنیتی و نهادهای حکومتی، خواهد بود؛ بهطوری که آنها «قادر به ایستادن روی پای خود» باشند و بتوانند طالبان را شکست دهند.
فرضیه اصلی این راهبرد بر این مبنا است که یک دولت مرکزی قوی در افغانستان میتواند سازمانهای تروریستی را از بین برده و نگذارد آنها تهدیدی علیه ایالات متحده بوده یا در سراسر آسیای جنوبی و مرکزی گسترش پیدا کند.
با تقویت دولت مرکزی سربازان آمریکایی مستقر در افغانستان تنها به مشاوره و آموزش نظامیان افغان خواهند پرداخت و تضمینی برای حمایت سیاسی از این دولت خواهند بود.
نویسنده اعتقاد دارد؛ یک یا دو دهه زمان خواهد برد تا نتایج این راهبرد آشکار شود و همچنین تضمینی وجود ندارد که مردم آمریکا و حکومتهای آینده صبر لازم برای منتظر ماندن و دیدن نتایج این استراتژی داشته باشند.
از سوی دیگر مقامات دولت افغانستان اقدامی برای از بین بردن فساد و همچنین کاهش تنشهای موجود در دولت این کشور انجام نمیدهند و بر این باور هستند که آمریکا هر زمانی که این دولت بخواهد سقوط کند از آنها حمایت خواهد کرد. بنابراین ایالات متحده باید در مقابل کمکهای خود امتیازاتی از دولت مرکزی افغانستان اتخاذ کند.
پاکستان مانعی برای ایجاد دولت مرکزی قوی در افغانستان است
این گزارش می افزاید: از سوی دیگر اتخاذ این استراتژی آمریکا را با کشورهای منطقه که باور ندارند شکست نظامی طالبان تنها راه رسیدن به ثبات است وارد چالش خواهد کرد، چین، ایران، پاکستان و روسیه، بهعنوان مثال، میتوانند با حمایت مالی، معنوی از طالبان تلاشهای ایالات متحده برای ایجاد یک دولت قدرتمند در کابل را بیاثر کنند.
طرفداران این استراتژی امیدوار هستند که آمریکا، پاکستان را تحت فشار قرار دهد تا از دولت مرکزی کابل حمایت کند. با اینحال، پاکستان اهرم قابل توجهی برای مقابله با چنین استراتژی دارد. این کشور میتواند راههای ارتباطی زمینی و هوایی آمریکا به افغانستان را ببندد، راههای که نقش حیاتی برای حضور آمریکا در افغانستان است.
این کشور همچنین میتواند همکاری اطلاعاتی با ایالات متحده و ناتو را لغو کند و گفتوگوها بر سر ایمنی هستهای، کنترل صادرات و مدیریت بحران را ترک کند، که با خارج شدن پاکستان از این گفتگوها رقابتهای هسته ای در این منطقه از جهان افزایش خواهد یافت.
شبکه اطلاع رسانی افغانستان
پسر نماینده مجلس با جسد برهنه دختر متعلم
پسر زلمى زابلى ریيس كميسيون شكايات مجلس سنا، همراه با يك دختر 18 ساله متعلم مكتب كه هر دو برهنه بودند، از داخل يك كانتينر در مربوطات مكروريان ها پيدا شدند.
پولیس کابل، از پیدا کردن جسد یک دختر برهنه اي كه جان باخته بود، همراه با پسر برهنه اى که در حالت کُما بوده از داخل یک کانتینر در منطقه مکروریان چهارم خبر داد. نامبرده كه پسر زلمى زابلى است، فعلا در شفاخانه بستری و در حالت کما بسر مى برد.
زلمى زابلى كسى است كه در كمال وقاحت از كشتن فرخنده، دختر مسلمان و مظلومى كه به دست اراذل و اوباش بشهادت رسيد، در صفحه فيسبوك اش دفاع نموده بود و حالا پس از دو سال از آن رويداد ناگوار، اين معصوميت فرخنده است كه زابلى را اينگونه رسوا و ذليل نموده است.
………………………………………………..
اختلاف نظر هفت کشور صنعتی جهان بر سر تغییرات اقلیمی
اجلاس کشورهای عضو گروه هفت در ایتالیا بیانگر اختلاف نظر بین کشورهای اروپایی و ژاپن از یک طرف و آمریکا از طرف دیگر است. شرکتکنندگان بر سر موضوعاتی چون محیط زیست، خط مشی تجاری و بحران پناهجویی مذاکره کردند.
روز شنبه (۲۷ مه / ۶ خرداد) همزمان با آغاز چهل و سومین اجلاس هفت کشور مهم صنعتی جهان، دونالد ترامپ در پیامی توئیتری اعلام کرد که مهمترین موضوع مورد بحث این نشست تروریسم خواهد بود.
این اظهار نظر رئیس جمهوری ایالات متحده با آنچه کشورهای اروپایی و ژاپن مد نظر دارند، متفاوت است. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، پائولو جنتیلونی نخست وزیر ایتالیا، ترزا می نخست وزیر بریتانیا، شینزو آبه نخست وزیر ژاپن، امانوئل مکرون رئیس جمهوری جدید فرانسه و جاستین ترودو نخست وزیر کانادا بیش از هر چیز به بحث در باره تغییرات آب و هوایی و بحران پناهجویی امیدوار بودند.
در این راستا توافقنامه اقلیمی پاریس از اهمیت ویژهای برخوردار است. این توافقنامه در چارچوب پیماننامه سازمان ملل در زمینه تغییرات اقلیمی (UNFCCC) تهیه و تصویب شد و قرار است از سال ۲۰۲۰ به حل مسائل مرتبط با گازهای گلخانهای بپردازد.
بیشتر بخوانید: واکنشها به توافق تاریخی در نشست تغییرات اقلیمی پاریس
متن این توافقنامه در دسامبر ۲۰۱۵ تایید شد. هر کشوری که توافقنامه را به رسمیت شناخته است،درجهای از مشارکت ملی را برای خود تعیین میکند. البته این مشارکت الزامآور نیست و هیچ اجباری برای پایبندی به اهداف تعیین شده وجود ندارد.
نماد شکاف میان اعضای گروه هفت
بیانیه پایانی اجلاس گروه هفت که در تائورمینا، واقع در سیسیل ایتالیا برگزار شد، نشان میدهد که رئیس جمهوری ایالات متحده توافقنامه پاریس را نمیپذیرد و در زمینه خط مشی تجاری و بحران پناهجویی هم با دیگر اعضای گروه هفت اختلاف نظر دارد.
ترامپ روز شنبه اعلام کرد که در هفته آینده در باره ماندن یا خروج کشورش از توافقنامه اقلیمی پاریس تصمیم میگیرد.
تنها “دستاورد مثبت” اجلاس تائورمینا، توافق گروه هفت بر سر برنامههای حمایت از تولیدات داخلی کشورها بوده است. در حالی که ترامپ در مبارزات انتخاباتی و همچنین در ماههای اخیر بر اقدامات گمرکی برای حمایت از تولیدات داخلی کشورش تاکید میکرد، دیگر اعضای گروه هفت با اقدامات سختگیرانه برای کالاهای خارجی مخالفاند. آنها در این اجلاس به توافق رسیدهاند، با چنین اقداماتی مبارزه کنند.
بیشتر بخوانید: پیام قاطعانه مرکل به تهدیدهای اقتصادی ترامپ
ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا و دونالد تاسک، رئیس شورای اروپا نیز در این اجلاس شرکت داشتند. توسک پیشتر گفته بود که این نشست “یکی از پرچالشترین” اجلاسهای گروه هفت خواهد بود.
اجلاس گروه هفت تا چهار سال پیش با شرکت روسیه برگزار میشد اما پس از آغاز بحران اوکراین، روسیه به این اجلاس دعوت نشد.
در اولین روز ماه رمضان ده ها تن در افغانستان کشته شدند
در اولین روز ماه رمضان در افغانستان یک حمله کننده انتحاری دست کم ۱۸ تن را کشت و درگیری میان نیروهای امنیتی و شورشیان نیز در این کشور ۳۶ کشته برجای گذاشت.
مقامات در ولایت خوست در شرق افغانستان گفتند که صبح روز شنبه یک حمله کننده انتحاری موتر بمبگذاری شده اش را در مرکز شهر خوست در نزدیکی یک استدیوم فوتبال منفجر ساخت.
پولیس می گوید انفجار یک موتر بمبگذاری شده در شهر خوست دست کم ۱۰ تن را کشت و هشت تن دیگر را زخمی کرد.
فیض الله غیرت فرمانده پولیس خوست به خبرگزاری آلمان (دی.پی.ای) گفت که هدف این انفجار یک کاروان شبه نظامیانی بود که توسط نیروهای ایالات متحده امریکا آموزش دیده اند.
غیرت افزود این انفجار حوالی ساعت هشت و نیم صبح به وقت محلی در نزدیکی استدیوم و یک ایستگاه بس که در مجاورت یک پایگاه نظامی موقعیت دارند، رخ داد.
وزارت داخله: بیشتر قربانیان انفجار خوست غیرنظامیان هستند.
غیرت گفت که دو کودک نیز در میان زخمی شدگان این رویداد هستند. اما داکتران در شفاخانه خوست به خبرگزاری رویترز گفته اند که ۱۴ جسد به این شفاخانه منتقل شده اند.
گل محمد منگل رئیس صحت عامه خوست گفت: «جسدها قابل شناسایی نیستند و به همین خاطر این دشوار است که بگوییم غیرنظامی یا نظامی هستند».
خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از نجیب دانش معاون سخنگوی وزارت داخله افغانستان گفته است که در این انفجار ۱۸ تن کشته شده اند. دانش گفته است که بیشتر کشته شدگان این رویداد افراد ملکی هستند.
در ولایت شمال غربی بادغیس نیز در اولین روز ماه رمضان، ماه “مبارک برای عبادت” مسلمانان ملیشه های مسلح بالای نیروهای امنیتی در ولسوالی قادس حمله کرده اند که به گفته مقامات امنیتی دست کم ۲۲ شورشی در آن کشته شدند.
بیشتر: ۱۷ غیرنظامی در انفجار بمب در هرات کشته و زخمی شدند
ظاهر بهاند سخنگوی والی بادغیس به رویترز گفت شش تن از نیروهای امنیتی و هشت غیرنظامی نیز در این درگیری ها جان باخته اند. وی اضافه کرد که در جریان زد و خورد ۳۳ شورشی و ۱۷ غیرنظامی نیز زخمی شده اند.
دولت افغانستان که از حمایت غرب برخوردار است، در کنار نبرد با گروه های مختلف جهادیست و مسلح، در سطح گسترده تری با دو گروه اسلامگرایان تندرو طالبان و تروریست های “دولت اسلامی” یا داعش در جنگ قرار دارد.
شورشیان طالبان حملات شان را در هفته های اخیر و دقیقا قبل از آغاز ماه رمضان شدت بخشیده و به رشته ای از کشتارها در قندهار، پکتیا و هلمند دست زده اند.
بیشتر: ۱۵ سرباز افغان در حمله طالبان در قندهار کشته شدند
مسلمانان در سراسر جهان معمولا ماه رمضان را برای روزه گرفتن و عبادت و آئین های مقدس دیگری وقف می کنند. ماه رمضان در کشورهای مختلف اسلامی یک روز زودتر و یا دیرتر آغاز می شود. در افغانستان روز شنبه ۲۷ ماه می ۲۰۱۷ رسما روز اول ماه رمضان است.
۱۷ غیرنظامی در انفجار بمب در هرات کشته و زخمی شدند
مقامات در ولایت هرات از کشته شدن ۱۰ غیرنظامی و زخمی شدن هفت تن دیگر در نتیجه انفجار بمب کنار جاده خبر دادند. دو سرباز نیروهای امنیتی نیز در نتیجه کمین طالبان کشته و سه تن دیگر زخمی شده اند.
موتر غیرنظامیان که در نتیجه انفجار کنار جاده تخریب شده است. عکس از آرشیف.
مقام های محلی در ولایت هرات می گویند این حادثه حوالی صبح امروز در منطقه ” کوتل شیرزاد ” در ۶۰ کیلومتری ولسوالی ادرسکن هرات صورت گرفته است.
لعل محمد عمرزی ولسوال ادرسکن هرات به دویچه وله گفت این حادثه صبح روز جمعه زمانی رخ داد که موتر مسافربری مینی بس حامل این افراد در منطقه “کوتل شیرزاد” با بمب کارگذاری شده کنار جاده برخورد کرد.
وی افزود: «در این واقعه ۱۰ تن غیرنظامیان کشته و هفت تن دیگرشان زخمی شدند که میان کشته شده گان زنان و اطفال نیز شامل هستند».
عمرزی اضافه کرد که این ماین به تازه گی از سوی طالبان جهت هدف قرار دادن وسایط نظامی در آن ساحه کارگذاری شده بود.
افراد ملکی که در نتیجه انفجار بمب کارگذاری شده طالبان زخمی شده اند. عکس از آرشیف.
اما عبدالاحد ولی زاده سخنگوی فرماندهی پولیس هرات به دویچه وله گفت بنابر اطلاعات اولیه پولیس از محل رویداد، در نتیجه این انفجار پنج فرد ملکی کشته و شش تن دیگر به شمول یک زن و یک کودک زخمی شده اند.
وی گفت این رویداد در منطقه “برف آبه” در روستای “داشک” ولسوالی ادرسکن رخ داده و به احتمال زیاد شمار تلفات افزایش یافته است.
سخنگوی پولیس گفت که روز قبل قطار نیروهای امنیتی در منطقه “کوتل شیرزاد” این ولسوالی و در حوالی محل انفجار با کمین شورشیان طالب برخورد که در نتیجه درگیری متقابل دو سرباز نیروهای امنیتی کشته و سه تن دیگرشان زخمی شدند.
والسوال ادرسکن نیز تایید کرد که این حمله بالای کاروان نیروهای پولیس و اردوی ملی صورت گرفته است و در نتیجه سه تن از سربازان قطعه خاص پولیس کشته و چهار تن از سربازان اردوی ملی زخمی شده اند.
مقام های امنیتی در ولایت هرات می گویند در این نبرد طالبان نیز متقبل تلفات سنگین شدند که بررسی در زمینه به دست آوردن آمار تلفات شان جریان دارد.
هرچند مقامات طالبان را متهم می کنند که این بمب را برای هدف قرار دادن نیروهای دولتی جاسازی کرده بودند، اما گروه طالبان که مسئولیت حمله بر کاروان نیروهای دولتی را به دوش گرفته، تاحال در زمینه کارگذاری بمب در مسیر جاده و تلفات به بار آمده افراد ملکی سکوت اختیار کرده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر در غرب افغانستان از افزایش تلفات غیرنظامیان در منازعات مسلحانه در این حوزه از افغانستان اظهار نگرانی کرده و بر بازداشت عاملین رویداد اخیر تاکید نموده است.
بیشتر: دبیرکل سازمان ملل حملات بر تسهیلات صحی را تقبیح کرد
به تازگی آنتونیو گوترس دبیرکل سازمان ملل متحد نیز از افزایش حملات بر تاسیسات غیرنظامی و تلفات ملکی در جریان منازعات مسلحانه، به خصوص حمله بر کارمندان صحی ابراز نگرانی کرده و از طرف های درگیر خواسته تا اقدامات لازم را برای جلوگیری از آسیب رساندن به ملکی ها روی دست بگیرند.
شعیب تنها شکران، هرات
۱۵ سرباز افغان در حمله طالبان در قندهار کشته شدند
مقامهای محلی در ولایت قندهار در جنوب افغانستان گفته اند که ۱۵ سرباز اردوی ملی شب جمعه در نتیجه حمله شورشیان طالبان کشته شده اند. یک روز قبل نیز اردوی ملی افغانستان در این ولایت تلفات داده بود.
دولت وزیری، سخنگوی وزارت دفاع افغانستان روز جمعه به خبرگزاری آلمان (دی پی ای) تایید کرد که در این حادثه در ولسوالی شاه ولی کوت ۱۵ سرباز کشته و پنج تن دیگر زخمی شدند.
سخنگوی وزارت دفاع افغانستان گفت که شورشیان حوالی ساعت یک و نیم نیمه شب بر پایگاه اردوی ملی حمله کردند و جنگ میان آنها و نیروهای دولتی تا صبح جمعه ادامه داشت.
در هفتههای اخیر حملات شورشیان بر نیروهای امنیتی افغانستان در ولایت جنوبی قندهار نیز افزایش یافته است، در حالی که این گروه با اعلام حملات بهاری در بسیاری ولایتهای دیگر نیز در جنگ با نیروهای دولتی قرار دارند.
ناوقت روز چهار شنبه این هفته نیز در ولسوالی میوند ولایت قندهار اردوی ملی افغانستان تلفات داد. در این ولسوالی در نتیجه درگیری میان نیروهای دولتی و طالبان ۱۳ سرباز کشته و هشت تن دیگر زخمی شده اند.
از پایان سال ۲۰۱۴ به این سو که نیروهای جنگی بین المللی افغانستان را ترک کرده و رهبری عملیات ها را نیروهای افغان به دوش گرفته اند، این نیروها از تلفات سنگین رنج می برند.
بلند بودن تلفات نیروهای امنیتی افغانستان به یک نگرانی بزرگ برای حکومت این کشور و متحدان غربیاش بدل شده است.
اخیراَ اداره مفتش ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان گزارش داد که از اول جنوری تا اواخر فبروری ۸۰۷ تن از نیروهای امنیتی افغانستان جان داده اند.
به دلیل افزایش خشونت ها، در نشست تازه ناتو در بروکسل روی این بحث شد که نیروهای بیشتری به منطقه درگیر جنگ در جنوب افغانستان فرستاده شود.
بیشتر: تشدید جنگ در افغانستان همزمان با نشست ناتو در بروکسل
آلبوم عکس: نیروهای افغانستان و دشواری های فراوان
در این وقت ها بیشتر از گذشته به آموزش و تجهیز نیروهای افغان تاکید می شود؛ چرا که جامعه جهانی درک کرده است که این نیروها شدیدا نیازمند حمایت بیشتر اند. قبل از خروج نیروهای ناتو مقامات افغان بارها بر تجهیز بیشتر و حمایت طولانی تر از این نیروها تاکید کرده اند.
تشدید جنگ در افغانستان همزمان با نشست ناتو در بروکسل
آمار ارائه شده توسط مقامهای افغانستان راجع به عملیاتهای روزمره نشان دهنده تشدید جنگ در این کشور است. افزایش سربازان ناتو در افغانستان یکی از موضوعات نشست سران این پیمان در روز پنج شنبه است.
وزارت دفاع افغانستان روز پنجشنبه گفت که جنگ شدیدی در چندین ولایت جریان دارد، ولی اردوی ملی آخرین تلاشهایش را برای تامین امنیت و جلوگیری از پیشرویهای طالبان انجام میدهد.
مهمترین خواست حکومت افغانستان از نشست بروکسل تقویت بیشتر نیروهای امنیتی این کشور است. مقامهای حکومتی تاکید دارند که خواست افغانستان این است تا ناتو نیروهای افغان را به حدی تقویت کنند که آنها خود توانایی جنگ با گروههای مخالف مسلح را پیدا کنند و مستقلانه امنیت افغانستان را تامین نمایند. افغانستان در حال حاضر، براساس آمارهای رسمی، ۳۵۰ هزار نیرو دارد اما این نیروها با قوای هوایی، توپچی و رادار مجهز نیستند.
وضعیت امنیتی افغانستان پس از خروج نیروهای بین المللی در سال ۲۰۱۴ بدتر شد. در حال حاضر چند شهر بزرگ در شمال و جنوب افغانستان در تیررس طالبان قرار دارند و به تازگی شماری از نیروهای امریکایی به هلمند و کندز رفتهاند تا از سقوط این شهرها جلوگیری کنند.
دولت وزیری، سخنگوی وزارت دفاع افغانستان روز پنجشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: «در تمامی ولایاتی که دشمن حمله کرده، این حملات سرکوب شده است. امروز ۳۵ عملیات پلان شده در ۱۸ ولایت جریان دارد. کماندوها و نیروهای هوایی ما همین حالا مصروف چندین عملیات هستند.»
نیروهای امنیتی در یک روز در ۱۸ ولایت مصروف جنگ اند
گروه طالبان در چند ماه اخیر حملات مرگباری را بر مراکز اردوی ملی انجام دادند. حملات این گروه بر شفاخانه ۴۰۰ بستر و قول اردوی ۲۰۹ شاهین در مزارشریف صدها کشته و زخمی برجا گذاشت. طالبان حتا توانستهاند بر محافظت شدهترین مراکز اردوی ملی نیز وارد شوند.
همکاری با مهاجمان از درون مراکز اردوی ملی با انتقادات جدی مواجه شده است. هرچند وزارت دفاع افغانستان رسما دست داشتن و همکاریهای افراد از درون مراکز اردوی ملی با مهاجمان را تایید نکرده ولی مقامها در این وزارت میگویند که هرنوع همکاری با مخالفین و غفلت وظیفوی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
آقای وزیری گفت:«هم در شفاخانه ۴۰۰ بستر و هم در قول اردوی شاهین کسانی که غلت وظیفوی کرده و یا کسانی که در این حوادث دست داشته باشند، تبدیل شدهاند و به سارنوالی سپرده شدهاند. تمام افسران که در این دو قضیه غفلت کرده اند، از وظایف شان سبک دوش شدهاند.»
در تازهترین مورد طالبان صبح روز پنجشنبه بر شاهراه کابل قندهار در میدان وردک حمله کردند. این شاهراه سه ساعت بر روی ترافیک مسدود بود و دهها واسطه نقلیه در منطقه جنگ گیر مانده بودند؛ اما اردوی ملی توانست پس از برخورد چند ساعته شاهراه را دوباره باز کند.
در یک رویداد دیگر طالبان روز پنجشنبه بر مرکز شهر کندز هاوان پرتاب کردند که در نتیجه آن یک شاگرد مکتب جان داد. گفته میشود طالبان میخواستند با این راکتها ساختمان ولایت کندز در مرکز شهر را هدف قرار دهند. این راکت در پیش روی لیسه شیرخان در نزدیکی ساختمان ولایت اصابت کرد و ۹ تن دیگر در آن زخمی شدند.
جنگ در اطراف شهر کندز یک بار دیگر اوج گرفته و نیروهای امنیتی با انتقادات شدیدی مواجه شدهاند زیرا عملیاتهای این نیروها در کندز نتایجی نداشته است. اما آقای وزیری گفت دلیل اصلی کندی عملیاتها در کندز جلوگیری از تلفات غیرنظامیان است: «در ولایت کندز ما متعهد هستیم که به هیچ صورت باید تلفات ملکی وارد نشود. شما میدانید که دشمن در خانههای مردم جای میگیرند و ملکیها را سپر میسازند. ما بسیار احتیاط میکنیم که تلفات ملکی وارد نشود.»
طالبان در یک حمله گروهی بر مرکز ولسوالی دایمیرداد ولایت میدان وردک تلاش کردند این ولسوالی را تصرف کنند اما پس از درگیری شدید، جنگجویان طالبان مجبور به عقب نشینی شدند. مقامات در میدان وردک گفتهاند که در این حمله یک سرباز اردو جان باخته و بیش از ۲۰ جنگجوی طالب کشته و زخمی شدهاند.
آلبوم عکس: نیروهای افغانستان و دشواری های فراوان
در این وقت ها بیشتر از گذشته به آموزش و تجهیز نیروهای افغان تاکید می شود؛ چرا که جامعه جهانی درک کرده است که این نیروها شدیدا نیازمند حمایت بیشتر اند. قبل از خروج نیروهای ناتو مقامات افغان بارها بر تجهیز بیشتر و حمایت طولانی تر از این نیروها تاکید کرده اند.
شیوه همکاری نیروهای بین المللی
با وخیم شدن اوضاع امنیتی، مشاوران امریکایی بار دیگر به ولایات ناامن رفتند تا نیروهای افغان را از نزدیک یاری رسانند. هرچند گزارشهایی در مورد حضور نیروهای امریکایی در خطوط مقدم جنگ به نشر رسیده اما وزارت دفاع میگوید این نیروها جز مشوره دهی و حملات هوایی نقش در مسایل دیگر جنگ دخیل نیستند.
آقای وزیری گفت:«هیچ حملهای را قوای خارجی بدون مشوره با دولت افغانستان انجام نمیدهند. ما یک سوق و اداره ملی داریم که نمایندگان تمام نهادهای امنیتی در آنجا نشستهاند. اگر قوای هوایی افغان قادر باشند حمله را انجام میدهند اما در صورتی که قادر نباشند، حملات هوایی توسط قوای بین المللی انجام میشود.»
مقامها در وزارت دفاع میگویند همکاریهای هوایی نیروهای بین المللی در جنگ افغانستان بسیار موثر است. آنها گفتند که در نتیجه این حملات «کمر داعش» در ولسوالیهای شینوار ننگرهار شکسته است و تلفاتی زیادی به این گروه وارد شده است. براساس اظهارات مقامها در وزارت دفاع، قوای هوایی اردوی ملی افغانستان هنوز قادر نیستند تا حملات دشوار هوایی را در مناطق کوهستانی مانند کنر و بدخشان انجام دهند و این حملات توسط جنگندههای هوایی خارجی انجام میشود.
DW.COM
ترامپ: آلمانی ها بد اند، خیلی بد
در نشست سران ناتو که روز پنج شنبه در بروکسل برگزار شد، همه چشمها به دونالد ترامپ دوخته شده بود که در زمان کمپاین انتخاباتی چندان علاقمندی به ناتو نشان نداده بود. اظهارات ترامپ اما زیاد هم اطمینان دهنده نبود.
پیام انتخابات ایران در مقابله با جبهه تنشزایی در منطقه
اظهارات ترامپ در ریاض و تلآویو نشان داد که واشنگتن برای حفظ منافع کنونی خود حاضر به پذیرش واقعیتهای قدرت در ایران نیست. روحانی برای جلوگیری از انزوای سیاسی راهی دشوار در درون کشور و عرصه بینالمللی پیش رو دارد.
همان روزی که در ایران نتیجه انتخابات ریاست جمهوری از رای مردم به ادامه سیاست تنشزدایی روحانی و دولت او خبر میداد، در آن سوی خلیج فارس دونالد ترامپ و ملک سلمان، پادشاه عربستان در سخنرانیهای تند و تهاجمی خود به هر گونه تفکیک و دو دستگی در دستگاه رهبری ایران بیتوجه ماندند و کوچکترین تلاشی برای تقویت پیامی که از صندوقهای رای در ایران بیرون آمد، نکردند. آنها با اظهارات خود عملا میدان مانور جناح تندرو در ایران را گسترش دادند.
بیشتر بخوانید: حملات تند پادشاه عربستان و ترامپ به ایران
روحانی در کمپین انتخاباتی خود، هم از قرارداد اتمی به عنوان محملی برای تعاملات بیشتر با جهان سخن گفت، هم آزمایشهای تحریکآمیز موشکی سپاه پاسداران را به عنوان عاملی تنشافزا در منطقه به باد انتقاد گرفت و هم حمله به سفارتهای خارجی از جمله سفارت عربستان را ناقض اعتمادسازی در عرصه بینالمللی و به ضرر منافع ملی و اقتصادی ایران توصیف کرد. او همچنین یکی از پیامهای مهم انتخابات را تمایل مردم ایران به آشتی و مصالح با جهان دانست. برای روحانی و دولت او که قول رونق اقتصادی و گشایشهای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی بیشتر را دادهاند، داشتن مناسباتی توام با آرامش و اعتماد در سطح منطقهای و بینالمللی از شروط اولیه این قول و قرارهاست.
مناقشهای که تشدید شده است
موضع تند و تهاجمی عربستان و آمریکا البته تا حدودی بیزمینه نیست. ریاض همچنان از امتیاز محدودی که به ایران در زمینه غنیسازی داده شده ناخشنود است و آن را به ضرر توازن قوا در منطقه میداند. گسترش نفوذ ایران در عراق پساصدام و رویارویی ریاض و تهران در سوریه، یمن، بحرین و لبنان که پس از بروز بهار عربی تشدید شده نیز به شدتگیری مناقشه میان دو کشور بر سر هژمونی منجر شده و این مناقشه روزبه روز رنگ و لعاب مذهبی و فرقهای بیشتری به خود گرفته است. بحران یمن هم دو سال بعد از شروع عملیات نظامی عربستان در این کشور همچنان لاینحل مانده و فاجعهبارتر میشود. ریاض از یک سو به درستی و از سوی دیگر هم برای فرافکنی نفع عمدهای در بزرگ کردن نقش ایران در این بحران دارد.
بیشتر بخوانید: ترامپ بار دیگر به شدت به ایران حمله کرد
البته عربستان برای قدرت ریاست جمهوری و حرف و مواضع او در قیاس با رهبر ایران و نهادهای امنیتی و نظامی که سهم عمده را در مدیریت سیاستهای منطقهای ایران و اتکا بیشتر به قدرت سخت دارند وزن چندانی قائل نیست و مطمئن نیست که کارد روحانی در دستگاه رهبری ایران ببرد و سیاستهای تنشزدایی او دست بالا را پیدا کند.
دولت ترامپ هم گرچه از رابطه تنشآلود ریاض و تهران به سود فروش تسلیحات و امضای قراردادهای اقتصادی کلان سود برده است و در این رابطه حتی از نگاه انتقادی دولت اوباما به نقض حقوق بشر و ایدئولوژی افراطی رایج در نظام سیاسی عربستان فاصله گرفته، ولی مشکل اصلیاش با ایران، بیش از آن که مناقشه این کشور با عربستان باشد، سیاست خصمانه جمهوری اسلامی نسبت به موجودیت اسرائیل و حمایت از شماری از گروههای تندرو در منطقه است. در این راستا، یعنی محدودسازی ایران و اعمال فشار بر کلیت نظام سیاسی این کشور به قصد تغییر مواضع آن، دولت ترامپ بیش از دولت اوباما با مواضع دولت اسرائیل همسویی و همدلی دارد.
حمایت از اصلاحات آری، ولی نه در همه جا!
هم عربستان و هم آمریکا و اسرائیل چندان به دینامیزم تحولات در درون دستگاه رهبری ایران و مناقشهای که بر سر سمتگیری بینالمللی و منطقهای در حاکمیت این کشور جاری است توجهای ندارند و برای پیروزی روحانی و نظر مردم در راستای تنشزدایی با جهان که از طریق رای آنها بیان شده اهمیت چندانی قائل نیستند. ترامپ البته در عربستان گفت که هر جا که ممکن باشد از اصلاحات تدریجی حمایت میکنیم، ولی قصد دخالتهای ناگهانی در امور کشورها را نداریم.
ولی این رویکرد ظاهرا در مورد ایران که نیروهای اعتدالی و اصلاحطلب بیش از بسیاری از کشورهای عربی درگیر مناقشه با هسته سخت و محافظهکار قدرت هستند مصداق ندارد. برای ترامپ تجارت و ایجاد اشتغال در آمریکا و نیز نرنجاندن متحدان در ریاض و تلآویو و همسویی با آنها، ظاهرا مهمتر از هر سیاست و رویکردی است که شاید بتواند جامعه ایران و جناح اعتدالی این کشور را قادر سازد در مناقشه بر سر سیاست خارجی مهر محکمتری بر روندها و سمتگیریها بکوبد و عرصه را بر جناح تندرو تنگتر کند.
بیشتر بخوانید: انتقاد شدید ایران از اظهارات ترامپ در عربستان
هم در ریاض و هم در تلآویو بودند محافلی که پیروزی رقیب تندرو روحانی را گزینه بهتری میدانستند تا فشار یا رویارویی مستقیم با ایران توجیه محکمتری بیابد.
روحانی از یکسوکوشیده است در برابر اظهارات تندی که در یکی دو روز اخیر از ریاض و اورشلیم به گوش رسیده است موضعی احتیاطآمیز بگیرد و هماهنگی واشنگتن و تلآویو و ریاض در فشار بر ایران را فاقد چشمانداز توصیف کند. او اظهارات ترامپ را لفاظی شدید و در خدمت فروش تسلیحات بیشتر به منطقه توصیف کرده است.
دشواریهای روحانی
روحانی از سویی هم امیدوار است که اروپا با این مواضع همراهی نکند و اهمیت رای اخیر در انتخابات و تقویت جناح اعتدالی در ایران را بهتر از دولت ترامپ درک کند. واکنش اروپا به انتخابات ایران و فاصلهگذاری با آنچه که در ریاض و اورشلیم بیان شد تا حدود زیادی بیانگر درک متفاوت آنها از فعل و انفعالات سیاسی و اجتماعی در ایران است. برای برلین و پاریس و بروکسل روشن است که عدم حمایت از جناحهای اعتدالی در ایران هم به تندروها میدان میدهد که این کشور را بیش از پیش به سوی روسیه و چین سوق دهند و هم از امکان تاثیرگذاری بر این کشور در راستای حل بحرانهای منطقه میکاهد. منابع و امکانات اقتصادی و ژئوپلیتک ایران هم بیش از آن اهمیت دارند که بتوان این کشور را به حاشیه راند یا به رقبا سپرد.
با این همه، دولت روحانی صرفا با حمایت و همراهی اروپا کارش پیش نمیرود، بلکه باید تمام تلاش خود را برای اجرای قرارداد اتمی و تغییر اساسی در سیاست خارجی ایران، از جمله در زمینه کنارگذاشتن نفی موجودیت اسرائیل و تعامل با کشورهای منطقه برای حل بحرانها و جنگهای نیابتی به کار گیرد و بر خلاف دوره اول، در این زمینهها مشی محافظهکارانه نداشته باشد. هر چه که در این زمینهها دولت روحانی در همسویی با خواست جامعه ایران عمل کند، حمایت اروپا هم فزونتر خواهد شد و پشتیبانی واشنگتن از سیاست مبتنی بر فشار و رویارویی که در ریاض و تلآویو دنبال میشود کمتر توجیهی خواهد داشت.
داعش مسئولیت حمله به مسیحیان مصر را به عهده گرفت
یک روز بعد از حمله به اتوبوس حامل مسیحیان قبطی در جنوب قاهره، پایتخت مصر گروه “دولت اسلامی” مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است. در این حمله دست کم ۲۹ نفر کشته شدند.
گروه “دولت اسلامی” (داعش) مسئولیت حمله به مسیحیان قبطی که دست کم ۲۹ کشته بر جا گذاشت را بر عهده گرفته و میگوید، شاخهای از این گروه این عملیات را انجام داده است.
بیشتر بخوانید: پیام ترامپ به مسلمانان: خشونت را محکوم کنید
گروه شبهنظامی داعش روز شنبه ۲۷ مه (۶ خرداد) در خبرگزاری اعماق که متعلق به این گروه است مسئولیت حمله به اتوبوس حامل مسیحیان قبطی در شهر منیا، واقع در جنوب پایتخت مصر را بر عهده گرفت.
در این حمله حدود ۲۰ نفر زخمی شدند.
در پی این حمله جتهای جنگنده مصر در واکنشی تلافیجویانه چندین پایگاه احتمالی اسلامگرایان افراطی در لیبی، کشور همسایه مصر را بمباران کردند.
برد پیت در دیدار با شاهرخخان: در بالیوود شانسی نمیداشتم
برد پیت، ستاره محبوب هالیوود در این روزها سرگرم تبلیغ برای فیلم جدیدش است. او در طی سفرش به هند با شاهرخ خان ستاره پرآوازه بالیوود هم دیدار کرد و از جمله گفت که به خاطر ناتوانی در رقص و آواز در بالیوود شانسی نمیداشت.
برد پیت در حین تور تبلیغاتی خود برای معرفی فیلم جدیدش “ماشین جنگی”
برد پیت که در ماههای اخیر بیشتر به خاطر جدایی از آنجلینا جولی خبرساز شده بود، در این روزها سرگرم برگزاری توری در نقاط مختلف جهان برای معروفی و تبلیغ فیلم جدیدش است.
این فیلم که توسط سرویس پخش آنلاین نتفلیکس (Netflix) تهیه شده، “ماشین جنگی” (War Machine) نام دارد و از تاریخ ۲۶ مه به نمایش درمیآید. این فیلم طنزآمیز بر اساس رمانی از مایکل هیستینگز درباره جنگ آمریکا در افغانستان ساخته شده است.
گذر برد پیت در طی سفر تبلیغاتیاش به هند نیز افتاد و او روز چهارشنبه (۲۴ مه / ۴ خرداد) ضمن معرفی “ماشین جنگی” دیدار و گفتوگویی هم با شاهرخ خان، ستاره موفق و محبوب بالیوود داشت.
ترامپ: ایران تحت هیچ شرایطی نباید به سلاح اتمی دست یابد
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکاروز شنبه اعلام کرد که ایران تحت هیچ شرایطی نباید به سلاح هسته ای دست یابد.
به گزارش اسپوتنیک، در پایگاه هوایی سیگونلا ایتالیا در حضور نظامیان آمریکای یادآور شد که در اولین سفر خارجی خود به عنوان رئیس دولت آمریکا به عربستان سعودی سفر کرد و با رهبران بسیاری از کشورهای اسلامی دیدار کرد.
دونالد ترامپ گفت: ایران هیچ گاه و تحت هیچ شرایطی نباید به سلاح هسته ای دست یابد.
رئیس جمهور آمریکا از اینکه رهبران کشورهای اسلامی آماده ایفای نقش های اساسی و مهم در مبارزه با تروریست می باشند، ابراز رضایت کرد.
کشورهای گروه 1 + 5 در تاریخ 14 ژوئیه 2015 یک توافق تاریخی برای حل و فصل مشکلات طولانی مدت برنامه اتمی ایران دست یافتند.
توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) موجب برداشته شدن تحریم های مالی و اقتصادی می شد که از سوی شورای امنیت سازمان ملل، آمریکا و اروپا بر علیه ایران وضع شده بود. ایت توافق نامه از تاریخ 16 ژانویه 2016 به اجرا گذاشته شد.
در همین حال، آمریکا تحریم های خود بر علیه ایران را به دلیل برنامه موشکی این کشور، حقوق بشر و به اتهام حمایت از تروریسم همچنان حفظ کرده.
سخنان کهنه سرباز آژانس امنیت خارجی
درباره تروریست های داعش در مسکو
روز پنج شنبه گذشته چند تروریست عضو گروه تکفیری داعش که مشغول آماده سازی انفجارهایی در نقاط مختلف در مسکو بودند توسط نیروهای اژانس امنیت فدرال روسیه دستگیر شدند.
همانطور که خبرگزاری اسپوتنیک پیشتر خبر داده بود، روز پنج شنبه گذشته چند تروریست عضو گروه تکفیری داعش که مشغول آماده سازی انفجارهایی در نقاط مختلف در مسکو بودند توسط نیروهای اژانس امنیت فدرال روسیه دستگیر شدند.
این گروه از چهار نفر اهل روسیه و کشورهای آسیای مرکزی تشکیل شده است. آژانس امنیت فدرال در این رابطه توضیح داد که برنامه این اقدام تروریستی در سوریه اماده شده و چهار تروریست بازداشت شده قصد داشتند بعد از اقدام تروریستی از کشور خارج شوند.
نیروهای آژانس امنیتی موفق به کشف یک آزمایشگاه تولید مواد منفجره نیز شدند. علاوه بر این، چهار تروریست چند بمب دست ساز و وسایل آماده سازی مواد منفجره، سلاح های گرم، وسایل زرهی، نارنجک، متون منتشر شده توسط داعشیان و چند فیلم از رفتارهای افراطی گرایانه و تروریستی این گروه در محل اختفای خود نگهداری می کرده اند.
لف کارالکوف کهنه سرباز اداره جاسوسی خارجی و کارشناس شرایط بحرانی در گفتگو با خبرنگار رادیو اسپوتنیک اینطور توضیح می دهد: «این اولین و آخرین مورد کشف و شناسایی اقدام تروریستی و پیشگیری از آن نیست. در واقع، ما به دفعات جلوی وقوع این حوادث را گرفته ایم و شهروندان روسیه به خوبی با کار آژانس امنیت فدرال آشنایی دارند. این اخبار در واقع هشدار به کسانی است که پتانسیل تبدیل شدن به طعمه تروریست ها را دارند. اما آژانس امنیت فدرال از تجربه کافی برخوردار است و من اقدامات این سازمان را بسیار مثبت ارزیابی می کنم».
به گفته وی، ویژگی اصلی عملیات نیروهای آژانس امنیت فدرال، سرعت آنهاست. کارشناس روس در ادامه می گوید: «برای جلوگیری از خطرات این موارد، نیروها به سرعت وارد عمل می شوند. برخی افراد پتانسیل حمایت یا حضور مستقیم در عملیات تروریستی و انجام دستورات نیروهای داعش را دارند. تعداد این افراد در آسیای مرکزی زیاد است. مرزهای ما با برخی کشورها باز است به همین خاطر این افراد به راحتی از مرز عبور کرده و دست به خرابکاری می زنند و سپس محل را ترک می کنند. این موضوع پیدا کردن جنایتکاران را سخت تر می کند».
بمب افکن های روسیه در تاجیکستان
روسیه حلقه بمب افکن های خط مقدم خود را از منطقه چلیابینسک به تاجیکستان منتقل کرد.
هواپیماهای سو-24 روسیه در رزمایش نظامی جمهوری تاجیکستان تحت عنوان «دوشنبه — آنتی ترور 2017» به پرواز درخواهند آمد. این رزمایش از پایتخت تاجیکستان تحت رهبری مرکز ضد ترور کشورهای آسیای مرکزی به سمت جنوب حرکت می کند. حلیم فسخوالدینوف خبرنگار رادیو اسپوتنیک در دوشنبه حوادث این رزمایش را دنبال می کند. به گفته وی، روسیه از منطقه چلیابینسک بمب افکن های خود را به سوی تاجیکستان اعزام کرده است. ناوگان هواپیمایی سو —24 به صورت عملیاتی و تاکتیکی در فرودگاه آینی مستقر شده اند.
این فرودگاه در فاصله 30 کیلومتری غرب شهر دوشنبه واقع شده است. امروز در همسایگی این پایگاه ناوگان هلی کوپترهای جنگی مدل می-8 و می-24 قرار دارند که از پایگاه هوایی نووسیبیرسک به تولماچوا اعزام شده اند. به گزارش منطقه نظامی مرکزی، خلبانان اواخر ماه مه در رزمایش نظامی «دوشنبه — آنتی ترور 2017» شرکت خواهند کرد.
این هواپیماها تحت فرمان مرکز ضد ترور کشورهای آسیای مرکزی در پادگان نظامی کوهپایه پامیر رزمایش را پیش خواهند برد. به گزارش دفتر مطبوعاتی منطقه نظامی مرکزی، در طول رزمایش شیوه های مبارزه با تشکلات مسلح غیرقانونی و اقدامات صلحبانی در منطقه کوهستانی و بیابانی را تمرین خواهند کرد.
سناریوی انجام رزمایش هنوز مشخص نیست. اما کارشناسان احتمال می دهند که سناریوی تهدیدات تروریستی در جنوب تاجیکستان را مبنای کار قرار دهند. به همین خاطر است که فاز پایانی رزمایش در نزدیکی مرز افغانستان با تاجیکستان انجام می شود.
جمشید ممجانوف کارشناس غیروابسته از دوشنبه در این رابطه می گوید: «می توان احتمال دارد که کشورهای آسیای مرکزی با انجام رزمایش نظامی در نزدیکی مرزهای تاجیکستان و افغانستان نه تنها میزان آمادگی نظامی در شرایط وقوع تهدیدات خارجی را می سنجند که حتی به صورت غیر متستقیم متحدین سعی دارند از بروز تهدیدات احتمالی ناشی از گروهک های مسلح در شمال افغانستان و احتمال ورود آنها به تاجیکستان نیز خودداری کنند. به عبارتی رزمایش ها می توانند آمادگی مشترک نیروهای نظامی کشورهای آسیای مرکزی در شرایط وقوع حملات تروریستی نشان داده و به اتخاذ تصمیمات پیشگیری کننده در مرزهای جنوبی کشور دوست و متحد کمک کند»
در رزمایش مناطق کوهپایه ای پامیر نیز نیروهای روس در 201 مین پایگاه نظامی واقع در تاجیکستان حضور پیدا می کنند. به گزارش منطقه نظامی مرکزی، گروهان تاکیتی با سیستم واکنش سریع توپخانه تقویت می شود. نظامیان تجهیزات مهندسی را به پادگان حرب میدان در 15 کیلومتری مرزهای افغانستان — تاجیکستان منتقل کرده اند. در پادگان لاهور در نزدیکی شهر دوشنبه نیز اردوگاه نظامی گروهان صلحبانی منطقه نظامی مرکزی مستقر شده اند. در جنوب تاجیکستان گروه های سیار، گروهان موشکی، توپخانه و همچنین نیروهای ویژه خلبانان و چتربازان روسیه حضور دارند. اقدامات گروه های مشترک نظامیان کشورهای آسیای مرکزی به تامین نیازهای مهندسی، پزشکی، متخصصین در بخش رادارهای موشکی، حفاظت بیولوژیک و شیمیایی می پردازند. فاز اول رزمایش روز 30 مه آغاز می شود.
مبارزه “ گروه هفت “ ( آمریکا، انگلیستان ، جاپان ، آلمان ، فرانسه ، ایتالیا وکانادا ) با حمايت مالى از تروريسم
سران هفت كشور صنعتى جهان در نشست خىد در ايتاليا اعلام كردند كه با حمايت هاى مالى از تروريسم مبارزه خواهند كرد.
در بيانيه اى كه بعد از اين پايان اين نشست منتشر شد گفته شده كه گروه هفت براى يافتن رويكرد مشترك براى كنترل ريسك هاى موجود جنگجويان پس از ترك منطقه جنگى تلاش خواهد كرد، و كسانى كه از مناطق تحت كنترل داعش عبور كرده باند تحت نظر اطلاعاتى قرار خواهند گرفت.
علاوه بر اين اعلام شده است كه هرگونه خريد و فروش با تروريست ها شامل تحريم هاى سخت اين هفت كشور خواهد شد.
توضیحات کاخ سفید درباره علت واکنش نامتعارف ترامپ در مقابل نخست وزیر مونته نگرودونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هنگام گرفتن عکس در اجلاس سران ناتو دوشکو مارکویچ، نخست وزیر مونته نگرو را هل داده و کنار زد، و همین اقدام واشینگتن را وادار به ارائه توضیحات درباره این رفتار رئیس جمهور ایالات متحده نمود.
به گزارش اسپوتنیک، شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد ترامپ نمی خواست جلوتر برود بلکه صرفا می خواست جای خود را طبق صف بندی مقرر شرکت کنندگان به دست آورد.
گفته شد چگونگی گرفتن این باصطلاح “عکس خانوادگی” قبلا تعیین شده بود و دوشکو مارکویچ جلوی رهبر امریکا برای رفتن به جای خود را گرفته بود. ویدیویمربطه درشبکه های اجتماعی با واکنش های شدیدی روبرو شد. کاربران احتمال دادند که ترامپ به این شکل برخورد خود به ورود مونته نگرو به ناتو را نشان داده است. جالب توجه این است که از جمله این موضوع در اجلاس ناتو مورد بحث قرار گرفته بود.
یادداشت ظریف در نیویورک تایمز: تجهزات نظامی زیبا خاورمیانه را نجات نمی دهد
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در شماره امروز نیویورک تایمز، یادداشتی با عنوان «”تجهزات نظامی زیبا” خاورمیانه را نجات نخواهد داد» منتشر کرد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه ایران- متن یادداشت به این شرح است:
“تجهزات نظامی زیبا” خاورمیانه را نجات نخواهد داد
برخلاف سعودی ها، ایران به دنبال یک راه حل سیاسی در سوریه و عراق است. آیا نباید به صلح یک شانس دیگر بدهیم؟
در حالی که آقای ترامپ پس از امضای یک قرارداد تاریخی تسلیحاتی، میهمان قصرهای خانواده سلطنتی سعودی بود، مردم ایران نتیجه یک انتخابات واقعی و چالشی را جشن می گرفتند. انتخابات عزم رای دهندگان ایرانی برای ادامه مسیر میانه روی و تعامل سازنده بر اساس احترام متقابل را نشان داد — مسیری که توافق هسته ای 2015 را میسر نمود.
اگر کارآیی روش های قبلی ملاکی برای موفقیت در آینده باشد، 110 میلیارد دلار دیگر برای سلاح، نه “بار هزینه های اضافی را از دوش واشنگتن برخواهد داشت” و نه “به امنیت دراز مدت عربستان” — آنگونه که وزارت امور خارجه امریکا ادعا می کند — کمکی خواهد کرد. آخرین باری که سعودی ها چنین مبلغ هنگفتی را هزینه کردند، بیش از 70 میلیارد دلار به صدام حسین برای تسلیح وی در تجاوز به ایران در دهه هشتاد میلادی پرداخت کردند: ولی ببینید نتیجه این کار برای دنیا و خود آنها چه بود.
بنابراین در خوشبینانه ترین حالت، آقای ترامپ مشغول اخاذی و دوشیدن همسایگان سعودی ماست، آن هم از پولی که در واقع قادر به پرداخت آن نیستند. در بدبینانه ترین حالت هم، وی امریکا را به مزدور سعودی ها در خاورمیانه تبدیل خواهد کرد — زشتی این حالت زمانی مشخص تر می شود که بدانیم 15 نفر از هواپیماربایان یازده سپتامبر از اتباع سعودی بوده اند. آنگونه که از سرکوب مردم در عربستان درست قبل از سفر اقای ترامپ و همینطور حمله مرگبار رژیم بحرین به اعتراض مردمی در این کشور بلافاصله بعد از این سفر مشخص می شود، حکام مستبد منطقه این حس را پیدا کرده اند که یک چک سفید امضا گرفته اند تا تمامی اعتراضات مسالمت آمیز باقیمانده را سرکوب نمایند.
به عبارت دیگر، اتفاقات بسیار بدی در این بخش از جهان در حال رخ دادن است.
برای جلوگیری از گسترش بیشتر مصیبت تروریسم و افراطی گری خشونت بار، رهبران مسئول در پایتخت های منطقه و سایر کشورهای جهان باید به فوریت اقدام کنند و گام های جدی برای مقابله با این خطرهای فوری بردارند. صرف نظر از رقص های شمشیر و مهمانی های تشریفاتی، تضادهای بنیادینی در منطقه وجود دارد که باید به آنها رسیدگی کرد.
در یمن، عربستان سعودی به شبه نظامیان حوثی حمله می کند که خود را به عنوان تواناترین نیروی مقابله با القاعده شبه جزیره عربستان(AQAP)، مرگبارترین گروه شبکه جهانی تروریسم در حال حاضر، به اثبات رسانده است. پشتیبانان غربی ائتلاف تحت رهبری سعودی، انگیزه خود را حمایت از “دموکراسی” می خوانند، در حالی که همین مفهوم هم در ریاض و هم در نزد سایر متحدان عرب امریکا طرفداران اندکی دارد.
تراژدی یمن متاسفانه در سوریه نیز تکرار می شود. در آنجا هم نیروهایی که در خطوط مقدم مبارزه با افراط گرایان وهابی هستند، همزمان با سیاست ضد تروریسم کشورها غربی هم تهدید می شوند؛ سیاستی که اغلب بصورت سلیقه ای دوستان و دشمنانش را انتخاب می کند.
بگذارید واضح تر بگویم: آنچه آقای ترامپ”انبوه تجهیزات نظامی زیبا” خواند، مردابی را که گنداب تروریسم و افراطی گری ستیزه جویانه ایجاد کرده اند، تخلیه نخواهد کرد. نه “زنجیرهای طلا” و نه “گوی های درخشان” یک راه حل جادویی برای چالش های اجتماعی- اقتصادی و سیاسی که منشا افراط گرایی هستند، ارائه نمی کنند. چیزی که موثر خواهد بود تلاشی واقعی برای ایجاد تعاملی فراگیر میان قدرت های منطقه ای مبتنی بر یک سیاست همزیستی و پذیرش بی ثمر بودن راه حل های نظامی است.
در حالی که عربستان سعودی میلیون ها دلار به صورت بی حساب هزینه ترویج ایران هراسی می کند تا اذهان را از صادرات جهانی خود یعنی وهابیت — که ایدئولوژی افراطی القاعده، داعش و هر گروه تروریستی ویرانگر دیگری از کراچی تا منچستر است — منحرف سازد، ایران به قربانیان افراط گرایی در عراق و سوریه کمک می کند. ایران ضمن کمک به حفظ بغداد و دمشق از تصرف داعش، فعالانه از راه حل سیاسی برای بحران های هر دو کشور حمایت کرده است.
در سال 2013، ایران پیشنهاد یک آتش بس فوری و یک طرح برای پایان دادن به جنگ در سوریه ارائه داد. برای بیش از دو سال، عربستان سعودی این واقعیت را که درگیری در سوریه راه حل نظامی ندارد رد می کرد، آن هم با این توهم که با کشاندن امریکا به جنگ، دست نشاندگان افراطی اش به پیروزی در میدان جنگ دست خواهند یافت. پس از قربانی شدن جان های بی شمار، بالاخره در سال 2015 طرح ما درباره سوریه مبنای قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.
به تازگی، ابتکار گفتگویی که توسط ایران، ترکیه و روسیه برقرار شد، هرچند هنوز ایده آل نیست، توانست یک سازوکار موثر کاهش تنش ها شود. دیپلماسی دومسیره در قبال سوریه، که در آن منازعه کاهش یافته و تلاش های ضد گسترش می یابند، یک فرمول معتبر برای حل تعارضات دیگر منطقه نیز، فراهم می کند.
در یمن، از همان روزهای اول از شروع خصومت ها در بیش از دو سال پیش، ایران یک طرح چهار ماده ای برای پایان دادن به جنگی ارائه داد که عربستان سعودی با احساس غرور کاذب از یک پیروزی دوهفته ای در آن دم می زد. پیشنهاد ایران شامل تضمین آتش بس فوری، ارسال فوری کمک های انسان دوستانه، حمایت از گفتگو بین گروه های یمن و کمک به یمنی ها برای ایجاد یک دولت فراگیر وحدت ملی با حمایت از همسایگان بود.
هفت میلیون یمنی در آستانه قحطی ناشی از اقدامات بشری قرار دارند، و تقریبا نیمی از جمعیت سوریه که آواره شده اند، بحران بیش از آن فوری است که بخواهیم با انگشت سرزنش به سایرین وقت را تلف کنیم. در عوض و برای یافتن یک راه حل پایای بلندمدت برای خاتمه دادن به این بلایا، قدرت های منطقه ای باید عوامل موثری را که مشوق افراطی گری ستیزه جویانه است تشخیص دهند و به آن بپردازند.
در این راستا، ایالات متحده و متحدان آن امروز دو انتخاب دارند. آنها می توانند به حمایت مادی و معنوی خود و تشویق عاملان جنگ به تشدید تلاش های جنگی شان ادامه دهند که بی نتیجه بودن آن ثابت شده و مرگ و نابودی بیشتری را به ارمغان می آورد و دستیابی به یک راه حل پایدار را پیچیده تر می کند. یا، همانند آنچه ایران از روز اول گفته است، این دولت ها بر ایجاد یک راه حل سیاسی فراگیر با مشارکت همه گروه های سیاسی درگیر تمرکزکنند.
در سال 1990، زمانی که من یک دیپلمات جوان بودم، شاهد بودم که چگونه در دوران پس از تصمیم صدام حسین برای تجاوز به کویت و قربانی کردن حامیان مالی عرب خود، وزرای خارجه عربستان و متحدان عرب آن در پاسخ به پیشنهاد همتای ایرانی شان برای پایه ریزی یک سازوکار فراگیر برای امنیت منطقه مخالفت کردند. بعد از هدر دادن صدها میلیاردها دلار برای خرید سلاح و پس از سالها خونریزی بی حد و حساب، ما به خانه اول بازگشته ایم.
اگر ما این چرخه را نشکنیم، این وظیفه خطیر را تنها برای فرزندان و نوادگان خود به جا خواهیم گذاشت. ما باید نسلی باشیم که از تاریخ یاد می گیرد و نه نسلی که محکوم به تکرار آن است.
ایران، مونتاژ بالگرد هاي روسيه را آغاز مي نماید
روسيه و ايران، قرارداد مونتاژ بالگرد هاي سبک روسيه، در خاک ایران را امضا نمودند.
به گزارش اسپوتنيک به نقل از شرکت هولدينگ «هلیکوپتر روسی»، روسیه و ایران توافقنامه مربوط به مونتاژ هليکوپترهاي سبک روسيه در خاک ايران را، به امضا رساندند. مونتاژ بالگردهاي فوق توسط يک شرکت ايراني صورت خواد پذيرفت.
تفاهم نامه فوق، توسط شرکت هولدينگ «هلیکوپتر روسی» و شرکت پشتیبانی و نوسازی بالگردهای ایران (شرکت پنها) (IHSRC)در نمایشگاه بین المللی HeliRussia-2017 در مسکو توسط طرفين منعقد گرديد.
به گزارش سرویس مطبوعاتی شرکت هوليدنگ هليکوپتر روسي، تفاهم نامه مورد نظر در جهت مقاوم سازی، نوسازی تجهيزات شرکت IHSRC، جهت مونتاژ بالگردها منعقد شده است.
آندري باگينسکي مدير عامل شرکت «هلیکوپتر روسی» پس از انعقاد اين قرارداد اظهار نمود: “این تفاهم نامه — یک گام جدی جهت تحقق پروژه مونتاژ بالگرد هاي سبک براي همکاران ایرانی ما مي باشد.
تقاضا برای بالگرد هاي سبک در ایران بسیار بالا مي باشد. شرکت ما دارنده اپراتورهای بالقوه اين تجهيزات و تکنولوژي است. اين امر تضمين کننده اجراي اين پروژه ، موفقيت آميز بودن طرح و نتيجه بخش بودن قریب الوقوع آن مي باشد”.
تصمیم ناتو از پیوستن به ائتلاف ضد داعش سرنگونی بشار اسد است
معاون اول رییس کمیته دفاع و امنیت پارلمان روسیه نسبت به تصمیم ناتو برای پیوستن رسمی به ائتلاف ضد داعش در سوریه ابراز نگرانی کرد.
فرانس کلینتسویچ در گفت و گو با اسپوتنیک این اقدام را تلاش جدیدی برای سرنگونی بشار اسد رییس جمهور سوریه دانست.
وی گفت که این تصمیم نمی تواند برای ما نگران کننده نباشد، روشن است که اهداف مبارزه با تروریسم، اهدافی علنی است اما واقعیت آن است که این تصمیم برای تقویت حمایت از مخالفان با هدف سرنگون سازی اسد اتخاذ شده است.
فرانس افزود: این تصمیم با قوانین بین المللی در تعارض است. ما این مساله را برای نهادهای بین المللی خصوصا سازمان ملل متحد مطرح خواهیم ساخت.
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو اخیرا از پیوستن این سازمان به ائتلاف بین المللی ضد داعش بدون شرکت در عملیات جنگی خبر داد، امری که که باعث ایجاد سوال هایی درباره علل این تصمیم و ابعاد آن شده است.
داعش: ماه رمضان ــ ماه خون در اروپا
روزنامۀ دیلی میل انگلیس نوشت گروه تروریستی داعش در آستانۀ ماه رمضان، با انتشار ویدیویی، تهدید کرد «کافران» غربی را هدف «جنگی همه جانبه» قرار خواهد داد.
به گزارش اسپوتیک به نقل از العالم دیلی میل نوشت، داعش در پیام ویدیویی خطاب به هواداران خود در اروپا اعلام کرد: «برادارن ما در اروپا، باید مردم را در خانه هایشان، خیابان ها، بازارها و باشگاه ها هدف قرار دهید».
داعش در این ویدیو با اشاره به حملۀ تروریستی چند روز پیش در منچستر که 22 کشته بر جا گذاشت، ضمن تأیید این اقدام اعلام کرد: «کشتن کسانی که آنان را بیگناه می نامند، برای ما لذات بخش است. می توانید با انجام این کار یا پاداش مالی دریافت کنید یا به فیض شهادت برسید».
در ماه رمضان سال گذشته بیش از 400 نفر در عملیات های داعش در مناطق مختلف جهان کشته شدند.
درگیری گروههای رقیب در پایتخت لیبی دهها کشته و زخمی برجای گذاشت
درگیریهای تازهای میان پیکارجویان و نیروهای دولت مورد حمایت سازمان ملل متحد در لیبی روی داده است.
گزارش شده که در حملات پیکارجویان به نیروهای حامی دولت در طرابلس، پایتخت لیبی حداقل ۲۸ نفر کشته و ۱۳۰ نفر زخمی شدهاند.
همچنین صدای انفجارهای متعددی در شهر شنیده شده و شاهدان گفتهاند که مناطق مسکونی در جنوب پایتخت گلولهباران شدهاند.
همچنین گروهی پیکارجو با حمله به یک زندان تلاش کردهاند شماری از زندانیان مشهور از جمله عبدالله سنوسی، رئیس اطلاعات دوران معمر قذاقی را آزاد کنند.
این افراد نگهبانان زندان را کشتند و هنوز از سرنوشت زندانیان خبری در دست نیست. یک گروه اسلامگرا این زندان را اداره میکرد.
دولت مورد حمایت سازمان ملل متحد برای استقرار در طرابلس با دشواریهایی روبهرو بوده است. یک دولت اسلامگرا هم از سال ۲۰۱۴ در این منطقه فعالیت میکند.
دولت مورد حمایت جامعه جهانی از مارس ۲۰۱۶ در طرابلس مستقر شده ولی هنوز نتوانسته است کل شهر را تحت کنترل خود در آورد. این دولت در خارج از پایتخت هم متکی به گروههایی است که هر از چندگاهی با گروههای مخالف دولت وارد ائتلاف میشوند.
از زمان سرنگونی حکومت معمر قذافی، لیبی در آشوب و هرج و مرج به سر میبرد. در حال حاضر لیبی دارای دو پارلمان و سه دولت است که توسط گروههای رقیب اداره میشوند.
این وضعیت باعث شده تا گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در لیبی حضور یابد.
رسانههای آمریکا: داماد ترامپ راهاندازی خط ارتباطی محرمانه با روسیه را مطرح کرده بو
رسانههای آمریکایی ادعاهای تازهای در مورد تماسهای گروه انتقالی دونالد ترامپ از جمله داماد او با دولت روسیه مطرح کردهاند.
گزارش شده که در ماه دسامبر، جارد کوشنر، داماد و مشاور آقای ترامپ از سرگی کیسلیاک، سفیر روسیه در آمریکا خواسته تا یک خط ارتباطی محرمانه برای ارتباط با کاخ کرملین برقرار کند.
این خط تماس محرمانه برای مذاکره در مورد سوریه و سایر سیاستها پیشنهاد شده است. نیویورک تایمز میگوید چنین خط ارتباطی شکل نگرفته است.
وکیلان آقای کوشنر گغتهاند که موکل آنها آماده است تا اطلاعات مربوط به دیدار با آقای کیسلیاک را در اختیار نمایندگان کنگره آمریکا بگذارد. آنها در عین حال خاطرنشان کردهاند که آقای کوشنر تماسهای تلفنی با آقای کیسلیاک در حد فاصل ماههای آوریل تا نوامبر (پیش از برگزاری انتخابات آمریکا) را به یاد نمیآورد.
ادعاهای جدید در مورد آقای کوشنر را روزنامههای نیویورک تایمز و واشنگتن پست مطرح کردهاند.
آقای کوشنر تا کنون در مورد این گزارشها اظهارنظری نکرده است.
گفته شده است که آقای کوشنر در چارچوب پرونده روسیه تحت تحقیقات پلیس قدرال آمریکا قرار دارد.
طبق گزارشها، بازرسان پرونده بر این باورند که آقای کوشنر اطلاعاتی در اختیار دارد و البته خاطرنشان کردهاند که او لزوما متهم این پرونده نیست.
رسانههای آمریکایی میگویند در دیداری که برقراری خط ارتباطی محرمانه مطرح شده، مایکل فلین، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا نیز حضور داشته است. این دیدار در برج ترامپ در نیویورک برگزار شده است.
واشنگتن پست پیشتر گفته بود که بازرسان افبیآی روی دیدار سال پیش آقای کوشنر با سفیر روسیه و همچنین دیدارش با سرگی گورکف، یک بانکدار روس متمرکز شدهاند.
مایکل فلین در ماه فوریه پس از آن که معلوم شد در مورد تماسهایش با روسها دروغ گفته، مجبور به استعفا شد.
مقامهای اطلاعاتی روسیه بر این باورند که روسیه تلاش کرد انتخابات ریاستجمهوری نوامبر گذشته به نفع آقای ترامپ رقم بخورد. آقای ترامپ موفق شد هیلاری کلینتون را شکست دهد.
انفجار در روز اول رمضان در خوست ‘جان ۱۴ نفر را گرفت‘
هنوزمشخص نیست که این انفجار ناشی از بمبگذاری انتحاری بوده یا در آن از بمب کنترل شونده از دور استفاده شده است
مقامهای محلی در جنوب شرق افغانستان اعلام کردهاند که در انفجار یک خودرو بمبگذاریشده دستکم ۱۴ نفر کشته و ۸ نفر دیگر زخمی شدهاند.
مبارزمحمد زدران، سخنگوی والی خوست گفته که این انفجار صبح روز شنبه اول رمضان (۶ جوزا/خرداد) در مرکز شهر خوست روی داد.
او افزود که در این رویداد یک موتر/خودرو بمبگذاریشده در “ایستگاه کابل” منفجر شد، اما هنوز مشخص نیست که این انفجار انتحاری بوده یا با دستگاه کنترل از دور منفجر شده است.
آقای زدران گفت که نیروهای امنیتی در این مورد تحقیق میکنند.
سخنگوی والی خوست درباره تلفات این انفجار آمار نداد، اما گلمحمددین محمدی، سرپرست اداره صحت (بهداشت) خوست گفته که اجساد ۱۴ نفری که در این انفجار کشته و همچنین ۸ نفر زخمی به بیمارستان منتقل شدهاند.
آقای محمدی افزود که وضعیت سلامت یکی از زخمیان وخیم است.
سرپرست اداره صحت گفت که هنوز هویت قربانیان این رویداد مشخص نشده است.
این انفجار مرگبار در حالی روی داده که ساعاتی پیش محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان از گروههای شورشی خواست که به احترام ماه رمضان دست از حملات نظامی بردارند.
تا حال هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این انفجار را به عهده نگرفته است.
۱۰ غیرنظامی در انفجار بمب کنار جادهای در هرات کشته شدند
این انفجار در روستای شیرزاد ولسوالی/شهرستان ادرسکن در هرات رخ داده است
مقامهای محلی در هرات میگویند در انفجار یک بمب کنار جادهای در مربوطات ولسوالی/شهرستان ادرسکن در هرات ۱۰ غیرنظامی کشته و ۶ نفر دیگر زخمی شدند.
این رویداد امروز جمعه (۵ جوزا/خرداد) در روستای شیرزاد که بین ولسوالیهای ادرسکن و فرسی در هرات واقع است، رخ داده است.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات به بیبیسی گفت این غیرنظامیان زمانی کشته و زخمی شدند که موتر/خودرو حامل آنان در مسیر ادرسکن – غور در حرکت بود.
او گفت چند نفر از کشتهشدگان زن هستند. زخمیها به شفاخانه هرات منتقل شدهاند و وضعیت برخی از آنان نگرانکننده خوانده شده است.
مطالب بیشتر:
- ‘هفت غیرنظامی در انفجار کنار جادهای در هرات کشته شدند’
- ثبت بالاترین تلفات غیرنظامی افغانستان در هشت سال گذشته
- سازمان ملل متحد از افزایش تلفات غیرنظامیان در افغانستان خبر داد
محمد آصف رحیمی، والی هرات هم با انتشار خبرنامهای گفته که به نیروهای امنیتی دستور داده تا در شناسایی، دستگیری و مجازات عاملان این رویداد اقدام فوری کنند.
در خبرنامه همچنین ادعا شده که “بر اساس گزارش مسئولان امنیتی” این بمب از سوی گروه طالبان کارگذاری شده بود.
اما هیچ گروهی تا هنوز مسئولیت این رویداد را به عهده نگرفته است.
محمد قاضیزاده، خبرنگار بیبیسی در غرب افغانستان میگوید ادرسکن، یک ولسوالی ناآرام در جنوب هرات است و منطقه “شیرزاد” روز گذشته هم شاهد درگیری میان نیروهای دولت و مخالفان آن بوده است.
حق نشر عکسUNAMAImage captionآمار تلفات غیرنظامیانی که در انفجار بمبهای دستساز در افغانستان کشته یا زخمی شده اند. منبع: یوناما
براساس آمار دفتر ماموریت سازمان ملل در افغانستان (یوناما)، که تلفات غیرنظامیان را در افغانستان ثبت میکند، در سال ۲۰۱۶ میلادی از ۳۴۹۸ قربانی غیرنظامی جنگ ۷۰۰۰ نفر آنها در اثر انفجار بمبهای دستساز کشته شدند.
همچنین براساس گزارش سه ماه نخست سال جاری میلادی این دفتر، از ۷۱۵ غیرنظامی که در این مدت کشته شدند، ۱۲۶ نفر آنها در انفجار بمبهای دستساز جان خود را از دست دادند.
یوناما انواع بمبهای دستساز را دومین سلاح مرگباری دانسته که عمدتاً از غیرنظامیان قربانی میگیرد و عامل کارگذاری آن عناصر مسلح مخالف دولت هستند.
ثبت بالاترین تلفات غیرنظامی افغانستان در هشت سال گذشته
یاماموتو تادامیچی (راست)، فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در افغانستان هنگام انتشار این گزارش خواستار توجه طرفهای درگیر جنگ به کاهش تلفات غیرنظامیان شد
گزارش تازه دفتر سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) حاکی از آن است که تعداد غیرنظامیانی که در سال ۲۰۱۶ در این کشور کشته یا زخمی شدهاند از زمان ثبت تلفات در سال ۲۰۰۹ بیسابقه بوده است.
یوناما در گزارش سالانه خود از ثبت تلفات غیرنظامیان در جنگ، نوشته که تلفات غیرنظامیان (کشته و زخمی) در این کشور در سال ۲۰۱۶۶ سه درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است.
براساس این گزارش، تعداد غیرنظامیانی که در سال گذشته میلادی کشته یا زخمی شدهاند به حدود ۱۱هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است . از این تعداد حدود ۳۵۰۰ نفر کشته شدهاند که نسبت به سال قبل دو درصد کاهش یافته است.
شمار زخمیها در این دوره نسبت به سال ۲۰۱۵ شش درصد بیشتر شده است.
با آماری که روز دوشنبه (۱۸ دلو/بهمن) در این گزارش منتشر شد، شمار مرگ غیرنظامیان در جنگ افغانستان از سال ۲۰۰۹ که یوناما ثبت تلفات غیرنظامیان را شروع کرد، به حدود ۲۵ هزار نفر و تعداد زخمیان ببیش از ۴۵ هزار نفر رسیده است.
بیشتر بخوانید:
+ سازمان ملل: جنگهای ۹ ماه گذشته افغانستان ۲۵۰۰ کشته غیرنظامی بجا گذاشته است
+ سازمان ملل متحد از افزایش تلفات غیرنظامیان در افغانستان خبر داد
+ یوناما: آمار تلفات غیرنظامیان افغان به بالاترین سطح رسیده
سازمان ملل از افزایش ۱۴ درصدی تلفات غیرنظامیان افغان خبر داد
یوناما ۶۱ درصد از تلفات غیرنظامیان در سال ۲۰۱۶ را به عناصر ضددولتی (عمدتا گروه طالبان) و ۲۴ درصد دیگر را به نیروهای طرفدار دولت نسبت داده و افزوده که ۱۰ درصد دیگر در جنگ مسلحانه بین دو طرف قربانی شدند و مسئول تلفات پنج درصد دیگر قابل تشخیص نیست.
این گزارش میگوید که عناصر ضددولتی بدون توجه به زندگی غیرنظامیان و محلات غیرنظامی، باعث مرگ ۲۱۳۱ غیرنظامی (از جمله طالبان باعث مرگ ۱۶۱۸ نفر آنها) و کشته شدن ۴۸۶۳ نفر دیگر شدهاند که بیانگر افزایش دو در صدی در شمار تلفات ناشی از اقدامات این گروهها در مقایسه با سال قبل است.
در گزارش از ۲۴ درصد تلفاتی که به نیروهای طرفدار دولت نسبت داده شده، ۲۰ درصد آن به نیروهای امنیتی دولت، دو درصد دیگر به نیروهای بینالمللی و دو درصد دیگر به گروههای مسلح طرفدار دولت نسبت داده شده که به صورت مجموعی ۴۶ درصد افزایش را در مقایسه با آمار سال ۲۰۱۵ نشان میدهد.
یوناما ثبت تلفات غیرنظامیان در جنگ افغانستان را از سال ۲۰۰۹ آغاز کرد. در گزارش ۲۰۱۶ آمده که تلفات حملات پیچیده و انتحاری میزان تلفات غیرنظامیان به بالاترین میزان خود از ۲۰۰۹ رسیده است
در این گزارش غیرنظامی به فردی گفته میشود که عضو نیروهای مسلح یا گروه مسلح سازمان یافته نیست. این تعریف از قطعنامه شماره ۲۲۷۴ (۲۰۱۶) شورای امنیت سازمان ملل گرفته شده که براساس آن همه طرفهای درگیر جنگ مکلف به رعایت حقوق غیرنظامیان هستند.
یوناما طرفهای درگیر جنگ در افغانستان به دو مجموعه “طرفداران دولت” و “عناصر ضددولت” دستهبندی کرده است. نیروهای طرفدار دولت شامل نیروهای مسلح دولتی میشود که از حمایت نیروهای نظامی بینالمللی برخودارند. اما عناصر مخالف دولت شامل طیفی از گروههای مسلحی میشود که علیه نیروهای دولتی و بینالمللی میجنگند.
در این گزارش عناصر ضددولت عبارتند از گروههای طالبان، شبکه حقانی، حزب اسلامی، داعش، جنبش اسلامی ازبکستان، اتحادیه جهاد اسلامی، لشکر طیبه، جیش محمد و سایر گروههایی که با اهداف سیاسی، ایدئولوژیک و اقتصادی به شمول گروههای تبهکاری که از جانب یک طرف به صورت مستقیم و خشونتآمیز به رویارویی با نیروهای دولتی میپردازند.
یوناما در این گزارش تصریح کرده که عناصر ضددولت در سراسر سال ۲۰۱۶ به هدف قرار دادن عامدانه غیرنظامیان با حملات مستقیم علیه آنها ادامه دادند. از مجموع تلفاتی که یوناما ثبت کرده، ۲۴ درصد آنها در چنین حملات قربانی شدند.
گزارش افزوده که هدف قرار دادن عامدانه غیرنظامیان مانند مقامهای قضایی، کارمندان غیرنظامی دولت، سفارتخانهها، کنسولگریها، رسانهها، سازمانهای غیردولتی و همچنین اقلیتهای دینی، براساس قوانین بینالمللی “جرایم جنگی” شمرده میشود.
دفتر سازمان ملل در گزارش همچنین یادآور شده که وقتی حملهای به عنوان بخشی از اقدامات گسترده و سازمانیافته علیه جمعیت غیرنظامی صورت میگیرد نیز “جنایت علیه بشریت” دانسته میشود.
براساس این گزارش گروه طالبان به صورت مجموعی مسئولیت ۲۲۵ رویداد را در سال ۲۰۱۶ به عهده گرفته که تلفات غیرنظامی آنها به ۱۴۶۴ نفر (۳۵۸ کشته و ۱۱۰۶ زخمی) میرسید. ۸۲ مورد آن حمله مستقیم به غیرنظامیان دانسته شده که باعث قتل ۱۱۹ نفر و زخمی شدن ۳۴۵ نفر دیگر شدند.
نویسندگان گزارش حمله به کارمندان رسانهها و دستگاه قضایی و همچنین حمله به کارگران نپالی سفارت کانادا در ۳۰ جوزا/خرداد در کابل را مثالی از این حملات دانسته است.
یوناما از داعش به عنوان گروهی یاد کرده که حملات آن در ۲۰۱۶ به سرعت افزایش یافت و تلفات ۸۹۹ نفر (۲۰۹ کشته و ۶۹۰ زحمی) در اثر حملاتی که این گروه به عهده گرفته مستندسازی شده است. دفتر سازمان ملل نسبت به گسترش فعالیت داعش در سراسر افغانستان بهشدت اظهار نگرانی کرده است.
در گزارش آمده که گروه داعش مسئولیت ۹ حمله مستقیم به غیرنظامیان از جمله سه مورد حمله به شیعیان در کابل را در این سال در افغانستان به عهده گرفته که باعث مرگ ۱۶۴ نفر و زخمی شدن ۵۷۹ نفر دیگر شدند و یک مورد حمله دیگر این گروه به کارمندان غیرنظامی دولت ۱۵۲ کشته و ۵۶۰ زخمی بجا گذاشت.
…………………………..
سازمان ملل: درخواست رسیدگی به اتهامهای
حکمتیار را دریافت کردهایم حق نشر
گلبدین حکمتیار، چند هفته پیش و هفت ماه پس از امضای توافقنامه صلح با دولت افغانستان که به او مصونیت قضایی میدهد، وارد کابل شد
دفتر ماموریت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) میگوید امروز پنجشنبه (۴ جوزا/خرداد) درخواستی دریافت کرده که خواهان رسیدگی به اتهامات حقوق بشری گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان است.
یوناما با انتشار خبرنامهای گفته است که از پیشرفت در تطبیق توافق میان دولت افغانستان و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار استقبال میکند اما تاکید کرده که در این زمینه “توسعه و حفاظت از حقوق بشر” اصلی مهم است.
در این خبر نامه به نقل از تدامیچی یاماموتو، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان آمده است:”شهروندان افغانستان و کسانی که قربانی ظلم و ستم گردیدهاند نباید از حقوق حقه قضایی شان محروم گردند. سازمان ملل متحد به حمایتش از تلاش های افغانها برای رسیدن به صلح، عدالت و امنیت ادامه می دهد.”
مطالب مرت
ترامپ : ناتو باید روی خطر روسیه متمرکز شود
دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا تروریسم، مهاجرت و خطر روسیه را از جمله تهدیدات عمده امنیتی برای ناتو بر شمرد.
به گزارش “اسپوتنیک”، رییس جمهور آمریکا امروز در بروکسل طی سخنانی که از شبکه های تلویزیونی آمریکا پخش شد، اظهار داشت: “ناتو در آینده باید روی تروریسم و مهاجرت و همچنین روی خطر روسیه و دیگر خطرات موجود از شرق و جنوب متمرکز شود”.
ترامپ این موضوع را در چارچوب سفر خود به بروکسل برای شرکت در نشست سران ناتو اعلام نمود.
نظرسنجی اسپوتنیک: اکثر شهروندان ایتالیا و آلمان اعتقادی بر وجود تهدید از سوی روسیه برای لهستان و کشورهای بالتیک ندارند
شرکت Ifop به سفارش خبرگزاری اسپوتنیک قبل آغاز اجلاس اعضای ناتو نظرسنجی انجام داد که نشان می دهد شهروندان ایتالیا، آلمان، فرانسه، انگلستان و آمریکا با بیانیه ناتو مبنی بر احتمال حمله روسیه به لهستان و کشورهای بالتیک مخالفند.
بخش عمده پاسخ دهندگان در ایتالیا و آلمان (69% و 60%) و تقریبا نیمی از فرانسوی ها بر این باورند که روسیه نقشه ای برای تصرف لهستان و کشورهای بالتیک ندارد.
در انگلستان و آیالات متحده تفراد تحصیل کرده اما این احتمال را غیر ممکن نمی دانند. 43% انگلیسی ها و 55% آمریکایی به خصوص دموکرات ها بر این اعتقادند که احتمال حمله روسیه به کشورهای بلوک شرق می رود.
این نظر سنجی توسط شرکت قدیمی فرانسوی IFop از تاریخ 21 تا 25 آوریل در فرانسه، آلمان، انگلستان و ایتالیا و از 21 تا 27 آوریل در ایالات متحده صورت گرفت. در این نظرسنجی 4005 نفر که بیشتر از 18 سال سن داشتند شرکت کردند.
ترامپ از اعضای ناتو خواست سهم بیشتری از هزینهها بدهند
ناتو با درخواست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای پیوستن به ائتلاف به رهبری این کشور علیه گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) موافقت کرده است.
اما آقای ترامپ اعضای ناتو را برای پرداخت کامل سهمی که هر کشور باید تقبل کند، تحت فشار قرار داد.
آقای ترامپ در سخنرانی خود در مقر جدید ناتو بر این موضع تاکید کرد که دیگر اعضای ناتو باید سهم بیشتری از هزینهها را بپردازند.
پیشتر ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، گفت که پیوستن به ائتلاف بینالمللی علیه داعش نشان دهنده اتحاد سیاسی قوی علیه این گروه است.
ناخشنودی بریتانیا از درز اطلاعات محرمانه واقعه منچستر به رسانهها
نخست وزیر بریتانیا میگوید به رییس جمهور آمریکا خاطرنشان خواهد کرد که حفظ اطلاعات محرمانه، باید رعایت شود. لندن از اینکه اطلاعاتی که درباره حمله انتحاری منچستر به آمریکا داده به رسانههای آن کشور درز کرده، ناخشنود است. ترزا می قرار است در حاشیه نشست ناتو با دونالد ترامپ ملاقات کند. در همین حال، مقامهای اطلاعاتی و امنیتی بریتانیا میگویند سلمان عابدی مهاجم انتحاری منچستر، احتمالا همدست داشته .جزییات بیشتر از نگین شیرآقایی:
حکومت و حلقاتی در ارگ در ناامنی شمال دست دارند
در چندین مورد وقتی که در قندوز طالبان و مخالفان دولت ضعیف شدند همین رییس جمهور بود که سالنگی و مراد علی مراد را دوباره برگشت داد و از ادامه کار مبارزه شان جلوگیری کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رساني افغانستان(afghanpaper)، احمدشاه رمضان، عضو مجلس نمایندگان در برنامه «خط کابل» گفت: گمان می رود که نه تنها رییس جمهور در تمویل داعش و طالبان سمت شمال نقش دارند بلکه حلقات بالایی که در ارگ هستند دست دارند. این دولت نیم بندی که سه سال آن گذشته است، می خواهیم به خوبی بگذرد ما نمی خواهیم که دولت را سرنگون کنیم، اگر ما را دولت خیلی مجبور ساخت، خود وارد اقدام می شویم، گمان نمی کنم که طالبان در شمال افغانستان پنج روز بیشتر دوام کند.
وی افزود: در چندین مورد وقتی که در قندوز طالبان و مخالفان دولت ضعیف شدند همین رییس جمهور بود که سالنگی و مراد علی مراد را دوباره برگشت داد. چندین موردی که در شمال عملیاتی که صورت گرفته، وقتی که طالبان نابود می شوند، از بین می روند، یا از طریق شورای امنیت، یا رییس جمهور پیام آمده است که صبر کنید که ما یک ترتیب پلان امنیتی را بدهیم. یعنی درست در هنگامی که طالبان در حال نابود شدن هستند، اینها می گویند که صبر کنید. مگر در یک قندوز چقدر طالبان داریم که پیوسته در مقابل آنها صبر کنیم؟در مقابل چقدر نیروهای امنیتی داریم؟ چقدر خیزش های مردمی داریم. بی گمان ما قدرت این را داریم که در مقابل همه این دشمنان پیروز شویم اما کاملا مشخص است که از سوی دولت این اجازه را نداریم.
بریتانیا درجه خطر ترور را تا بلندترین سطح بالا برده است
پس از حمله انتحاری در منچستر، حکومت بریتانیا درجه خطر را از «جدی» به «نگران کننده» بلند برده است. علاوه بر این، چنانکه نخست وزیر گفته است، اردوی آن کشور از پولیس حمایت می کند.
ترزا می نخست وزیر بریتانیا سه شنبه شب در یک صحبت تلویزیونی گفت که وضعیت تهدید آمیز بر مبنای بازجویی هایی که صورت گرفته است، اکنون «نگران کننده» طبقه بندی شده است. این بدان معناست که یک حمله انتحاری دیگر احتمال دارد بلافاصله در پیشرو باشد. نباید از نظر دور داشت که ممکن است یک گروه احتمالاً بزرگتر افراد در حمله دوشنبه شب دست داشته باشند. ترزا می علاوه بر آن گفت که اردو از پولیس مسلح در وظایف دیدبانی شان حمایت می کند تا امکانات رفت و آمد بیشتر پولیس ها مهیا گردد. همچنان در تلاشی های بزرگ مثلا، در کنسرت ها و مراسم ورزشی سربازان می توانند از پولیس ها حمایت کنند. او تاکید نمود که نیروهای نظامی در این ارتباط تحت فرماندهی پولیس قرار می داشته باشند. می گفت که او نمی خواهد که مردم به طور غیرضروری نا راحت گردند، اما این تدابیر احتیاطی متناسب و عاقلانه می باشند.
با حمله تروریستی که بلافاصله پس از پایان کنسرت آریانا گراندی خواننده امریکائی صورت گرفت، دست کم ۲۲ نفر کشته شده و نزدیک به ۶۰ نفر دیگر زخمی گردیدند که در بین آن ها چندین طفل و نوجوان نیز می باشند. بازجویان سلمان عبدی ۲۲ ساله را به مثابه سوء قصد کننده انتحاری احتمالی تشخیص کرده اند. پولیس یک مرد دیگر را بازداشت نموده است، اما از جزئیات مسأله چیزی نگفته است.
حوالی ساعت ۱۰:۳۰ شب به وقت محلی در ختم کنفرانس آریانا گراندی، ستاره امریکایی پاپ، در سالون کنسرت انفجاری به وقوع پیوست. این انفجار شیشههای ساختمان را شکست و سراسیمگی در میان جمعیت ایجاد کرد.
روز سه شنبه در منچستر شمار زیاد افراد به منظور یاد بود از قربانیان برای یک لحظه سکوت دسته جمعی کردند و در عین زمان اظهار نمودند که: ما ترسی نداریم.
گروه به اصطلاح “دولت اسلامی” یا داعش با قبول مسئولیت این شدیدترین سؤقصد انتحاری در خلال قریب ۱۲ سال در بریتانیای کبیر دست به اشتهارات زده است. تناقضات در اعلامیه های این ملیشه های افراطی در نزد مقامات امنیتی شک و تردیدهائی را برانگیخته است که آیا واقعاً ملیشه های تروریست نامبرده در عقب این حمله تروریستی قرار دارند. دِن کوتس، رئیس دستگاه استخبارات ملی ایالات متحده امریکا اعلام نموده است که در بدو امر این اعتراف آن ها نمی تواند تائید گردد.
“آلمان باید موضعی قاطع در برابر سیاست منطقهای ترامپ بگیرد”
امید نوریپور، نماینده مجلس آلمان میگوید منافع محوری آلمان حکم میکند که این کشور به صورت روشن و قاطع به آمریکا بگوید که انزوای شدیدتر ایران را سیاستی نادرست میداند و آمریکا نباید بیش از این بر آتش جنگ در منطقه بدمد.
سیاست ترامپ در قبال ایران و تشدید خصومت کشورهای عرب منطقه با این کشور، میتواند پیامدهای فاجعهباری برای منطقه و اروپا داشته باشد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ادامه سفر منطقهای خود از عربستان به اسرائیل رفت. سفر از مرکز یک ائتلاف منطقهای خصمانه علیه ایران به مرکزی خصمانهتر. سیاستمداران و کارشناسان مسائل سیاسی منطقه در اروپا با نگرانی روندی را که با روی کار آمدن دونالد ترامپ آغاز شده دنبال میکنند.
امید نوریپور، نماینده حزب سبزها در مجلس آلمان در مصاحبه با دویچهوله میگوید در نقش ایران در بحرانهای منطقه شکی نیست. اما این دلیل نمیشود که آلمان به کشوری مانند عربستان سعودی که حامی سلفیها و خطری بزرگتر است، به عنوان متحدی استراتژیک برخورد کند و مناسباتش با ایران با اما و اگر توام باشد. از نظر او آلمان و کل اروپا باید با سیاستی واحد در قبال ایران و عربستان حرکت کنند و از همه مهمتر پیامی روشن به آمریکا بدهند.
متن کامل مصاحبه:
آقای نوریپور فرخوان ترامپ برای ایجاد یک ائتلاف منطقهای علیه ایران چه تغییری در صفآراییهایی که هماکنون هم در برابر ایران وجود دارد، خواهد داد؟
طبیعی است که وقتی سعودیها ۱۱۰ میلیارد دلار تجهیزات نظامی از آمریکا میخرند، با این کار ایران را نشانه میروند. ترامپ با سیاستی که در منطقه در پیش گرفته نه فقط جبهه ائتلاف عربی علیه ایران را تقویت کرده، بلکه به جناح تندروی ایران نیز خدمت کرده است.
این سیاست میتواند منجر به یک دور شیطانی از مسابقه تسلیحاتی خطرناک در منطقه منجر شود. اگر دولت روحانی نتواند روی سیاست تعامل با همسایگان خود حرکت کند و ایران برنامه هستهای خود را این بار در ابعادی نظامی در پیش گیرد، عربستان سعودی نیز بلافاصله خواستار راه اندازی یک برنامه هستهای نظامی خواهد شد و با شناختی که از ترامپ دارم، آمریکا هم احتمالا چراغ سبز را به این کشور خواهد داد. آنگاه با منطقهای روبرو خواهیم بود به مراتب خطرناکتر و بحرانی منطقهای که اتمی شده است. آلمان نباید فراموش کند که از اولین کشورهای همسایه خاورمیانه در اروپاست.
منافع محوری آلمان حکم میکنند که این روشن و قاطع به آمریکا نشان دهند که انزوای شدیدتر ایران را سیاستی نادرست میدانند و آمریکا نباید بیش از این بر آتش منطقه نفت بریزد.
شما هم حالا و هم پس از سفری که دو ماه پیش به ایران و عربستان داشتید از یک تهدید جدی در منطقه حرف زدید، این تهدید به چه شکل و از کدام نقطه میتواند آغاز شود؟
میان ایران و عربستان سعودی کشورهای زیادی هستند که میتوانند به دلایل و با منافع مختلف برای یک درگیری نظامی قدم جلو بگذارند. در سوریه این ایران است که در ایجاد تنش دست بالا را دارد، ولی در یمن این عربستان سعودی است که معضل اصلی است. اگر به عراق هم نگاه کنیم میبینیم که در آنجا میان آمریکا و ایران نوعی هماهنگی وجود دارد که دستکم سر راه همدیگر قرار نگیرند. اگر آمریکا به این حد از همکاری هم پایان دهد و نیروهای دو طرف سد راه یکدیگر شوند، در آنجا هم میتوان انتظار درگیریهای پراکندهای را داشت.
دو ماه پیش به ایران و عربستان سفر کردم، با فضایی مشابه امروز روبرو شدم. هر دو طرف با لحنی خصمانه همدیگر را محکوم میکردند و مسئول بیثباتی منطقه میدانستند. اما دو تفاوت محوری در این زمینه وجود داشت و دارد. سعودیها در مورد همه مسائل منطقه ایران را مقصر به شمار میآورند. تا آنجا که اگر مثلا میگفتم چرا ترافیک ریاض سنگین است، میگفتند تقصیر ایران است.
دومین نکته که بسیار مهم است این است که ایران به شدت روی این تاکید میکند که تقابلی که در منطقه وجود دارد، تقابل میان شیعه و سنی نیست. در حالی که سعودیها درست روی همین مانور میدهند و این بسیار خطرناک است. چون اگر به بحرانی که در منطقه وجود دارد رنگ و لعاب مذهبی بزنیم، دیگر راه نجاتی وجود نخواهد داشت.
فکر میکنید که نتیجه انتخابات و ادامه دولت روحانی ممکن است روی تعامل این کشورها با ایران تاثیری بگذارد؟
حسن روحانی کارهای زیادی کرده تا ایران را از انزوایی که سالها دچارش شده بود خارج کند. با این همه سیاست منطقهای ایران، از جمله در سوریه در دست رئیس جمهور نیست و این یک مشکل جدی است.
از آن طرف هم برای عربستان سعودی مهم نیست که چه کسی در ایران در چهار سال آینده رئیس جمهور است. بلکه برایش مهم این است که چه کسی در آمریکا رئیس جمهور است. در شرایطی که اوباما به خاطر جنگ در یمن ۳۰ میلیارد دلار کمتر اسلحه به عربستان فروخت، ترامپ وارد صحنه میشود و ۱۱۰ میلیارد دلار معامله میکند. معنایش این است که آنها در کاخ سفید همدستی را پیدا کردهاند که با سیاست تخاصمیشان علیه ایران صد در در صد همراهی میکند. این باعث میشود که آنها احساس قدرت بیشتری بکنند و سیاستهای خشنتر و خطرناکتری را علیه ایران در پیش گیرند. این مایه نگرانی من است.
خوب در این میانه اروپا چه نقشی ایفا میکند؟ اساسا قادر است نقشی ایفا کند یا نه و اگر آری، چرا تا به حال نتوانسته تاثیرگذار باشد؟
اروپا تنها زمانی میتواند در این صحنه نقش ایفا کند که روی دو محور حرکت کند؛ اول این که نگوید متحد استراتژیک ما در منطقه عربستان سعودی است و این ایران است که مشکل منطقه است. چرا که عربستان مشکل بزرگتری است. این کشور حامی اسلام افراطی است. بنابراین ما باید در سیاستمان با هردو کشور فاصله معینی را رعایت کنیم. به این معنی که به یکی اسلحه نفروشیم و برای مناسبات با دیگری شرط و شروط بگذارد.
دوم این که اتحادیه اروپا باید بالاخره درک کند که اگر روی یک سیاست مشترک حرکت نکند، قادر به ایفای هیچ نقشی نخواهد بود. این قابل قبول نیست که وزیر خارجه آلمان برای رسیدن به یک توافق هستهای با ایران و یا برای کاهش بحران در یمن تلاش کند، چرا که این کشور از جمله کشورهایی است که آلمان دهه ها برای توسعه آن سرمایهگذاری کرده است، در حالی که سعودیها از بریتانیا به عنوان مشاور در جنگ با یمن استفاده میکنند و آنها را در مقر اصلی خود مستقر میکنند. بریتانیا با این سیاست عملا به یکی از طرفهای جنگ تبدیل شده است و دو سال است که یمن را بمباران میکند. ادامه این سیاست اروپا را از داشتن سیاستی واحد که بتواند در اوضاع یمن، سوریه و در وحله اول ایران وزنهای باشد و نقشی ایفا کند، باز میدارد.
روی آلمان تمرکز کنیم، خود آلمان هم در تجهیز نظامی کشورهای عرب منطقه نقش کمی نداشته است. در رابطه با ایران و عربستان هم میگویید که باید سیاستش را تغییر دهد، اما چگونه؟
آلمان تا به حال سیاستی محتاطانه و با فاصله را در قبال ایران پیش برده است. همزمان در تسلیح قطر و عربستان سعودی شریک بوده است. عربستان، قطر و امارات متحده عربی از جمله متحدان استراتژیک آلمان به شمار میروند. این سیاستی اشتباه است و باید به آن پایان داد. اگر آلمان بخواهد نقشی به عنوان میانجی بازی کند، باید به ایران و عربستان علائم مشابهی بفرستد.
این به نفع آلمان نبوده که مناسباتی نزدیک را با عربستان سعودی پیش ببرد. نتیجه این سیاست این بوده که حالا در گوشه و کنار کشور ما نیروهای سلفی که عربستان آنها را حمایت و تامین مالی میکند، جوانان و نوجوانان ما را به دام بیاندازند.
به همین دلیل هم این واقعا احمقانه است که ما بنشینیم و نظارهگر این باشیم که ترامپ بگوید ایران مرکز تروریسم است. به این خاطر که مسئله ما در وهله اول تروریسمی است که از سوی نیروهای وهابی پیش برده میشود و این مطلقا ربطی به ایران ندارد. به همین خاطر آلمانیها باید بالاخره بیدار شوند و به این سیاست پایان دهند. همان طور که قبلا هم در این مصاحبه گفتم ما باید فاصله خود را با هردو کشور حفظ کنیم چون هر دو منشاء مشکلات بزرگی هستند ولی قطعا نمیتوان گفت که ایران شریک پردردسرتری است تا عربستان.
سلاح جدید گارد ملی آمریکا بر ضد روسیه
اعضای گارد ملی آمریکا واژه های نظامی روسی، ویژگی های فرهنگی روسیه و همچنین تاریخ دولت روس را فرا می گیرند.
به گزارش اسپوتنیک، اکنون پنتاگون در حال استخدام متخصصان برای تدریس زبان روسی به یگان های ویژه گارد ملی امریکا است.
وزارت ارتش آمریکا مربیان ویژه ای را برای تدریس واژه های نظامی روسی و همچنین آداب و رسوم مردم روسیه به گروه های ویژه گارد ملی این کشور استخدام می کند. آگهی مربوطه در سایت سفارش های دولتی ایالات متحده منتشر شده است.
اجرا کننده این سفارش پیدا شده است اما فعلا هیچونه اطلاعاتی درباره وی افشا نشده است. همچنین تاریخ آغاز اجرای این برنامه اعلام نشده است.
اعضای گاردملی آمریکا طی 3 تا 6 هفته واژه های نظامی روسی را فرا خواهند گرفت.
علاوه بر این آنها با “عناصر فرهنگی با اهمیت برای روسیه از جمله روزها و شخصیت های مهم تاریخی” آشنا خواهند شد.
اعضای هنگ شماره 20 هوابرد چترباز های گارد ملی آمریکا معروف به کلاه سبزها طی مدت 5 سال زبان روسی را فرا خواهند گرفت. این هنگ که در شهر بیرمنگام ایالت آلاباما مستقر است، پیشتر در عملیات ارتش امریکا در عراق و افغانستان شرکت کرده بود.
جالب توجه اینست که گارد ملی آمریکا که اعضای آن در آینده نزدیک زبان روسی را فرا خواهند گرفت، بطور دائمی در عملیات خارجی ارتش ایالت متحده شرکت دارد.
سرقتها و جرایم خواب راحت را از چشمان کابلیان ربوده است
انفجار و انتحار بزرگترین نگرانی باشندگان شهر کابل عنوان میشود، اما این وقتها نگرانی دیگری خواب را از چشمان بسیاری کابلیها ربوده است: سرقت و جرایم جنایی. مسئولان امنیتی برخلاف ادعاهای مردم از کاهش جرایم سخن میگویند.
این روزها در اکثر جاهای کابل و حتی در داخل تکسیها قصه از بالا گرفتن جرایم و دزدیهاست. وقتی سر صحبت باز شود، هر کسی قصهای برای گفتن دارد؛ از دزدیهای کوچک گرفته تا سرقتهای حرفهای در روز روشن و شبکههای بزرگ مافیایی. سابق این نگرانی بیشتر متوجه سرمایه داران و تاجران بود، اما حالا فراگیر شده است.
یک شنبه همین هفته یک زن آلمانی در کابل به قتل رسید و یک همکار فنلندی اش اختطاف شد. هرچند انگیزه این قتل هنوز معلوم نیست، اما یکی از احتمالها این است که هدف عاملان قتل اختطاف بوده است تا از این طریق پول به دست بیاورند.
کیومرث آذریان یکی از قربانیان نوع بسیار معمول سرقتهاست، یعنی سرقت موتر. موتر او چهار ماه پیش در منطقه لیسه مریم که مربوط حوزه یازدم پولیس است، به سرقت برده شد. او برای یافتن موتر به ادارات مربوطه مراجعه کرد ولی دستآوردی نداشت. او میگوید وقتی قضیه سرقت موتر را با مسئولان پولیس در میان میگذاشت، آنها چنین پاسخ دادند: «برو بیادر پشتش نگرد، پیدا نمی شه.»
او که سالها زحمت کشیده مبلغی پول جمع کرده و یک موتر خریده بود، حالا دیگر امیدی به پیدا شدن آن ندارد: «قصه این ادارات چیزی جر درد و پریشانی ندارد. بیمسئولیتی و بیبندوباری چنان زیاد بود که در وسط راه حاضر شدم از خیر دنبال کردن قضیه منصرف شوم.»
ظاهراَ پولیس کابل بیشتر روی جلوگیری از حملات تروریستی تمرکز دارد
بیاعتمادی ناشی از این وضعیت را در شهر کابل به سادگی میتوان تشخیص کرد. کسانی که از خارج به کابل میآیند، همه دوستان و آشنایان توصیه مشابه میکنند که در شهر محتاط باشند و به هر تکسی سوار نشوند. بیاعتمادی به حدی است که در برخی نواحی کابل بعد از ساعت ۹ شب کمتر کسی جرئت میکند در کوچهها رفت و آمد کند. به اصطلاح تکسیوان از مسافر میترسد و مسافر از تکسیوان.
سید مجتبی، مالک یک فروشگاه در شهر کابل میگوید: «بیشتر از ۲۰۰۰ افغانی پول نقد را انتقال داده نمیتوانیم. دزدی و رهگیری زیاد شده؛ با استفاده از زور موبایل و پول نقد را میگیرند. در روز روشن مال مردم را دزدی میکنند، از طرف شب که هیچ امنیت نیست.»
شفیق الله، صاحب یک رستورانت در شهر کابل، نگرانی مشابه دارد: «وقتی شبانه به خانه میروم، بسیار نگران هستم. زحمت کشیدهام و اینجا سرمایه گذاری کردهام اما دزدی خیلی زیاد است و از این بابت بسیار نگران هستم.»
بی اعتمادی به پولیس
پولیس نخستین نهادی است که مسئول تامین امن و نظم در جامعه است. اما به نظر میرسد ساکنان شهر کابل اعتماد شان نسبت به پولیس را از دست دادهاند. اتهام وارد کردن به پولیس به یک مساله عام در میان مردم تبدیل شده است.
چنانچه سید مجتبی میگوید: «بسیاری پولیسها با دزدان دست دارند. اگر دست نداشته باشند، هیچ سارقی نمیتواند در روز روشن و در حضور عام رهزنی کند و پول و مال مردم را با خود ببرد.»
همچنین آذریان که موترش به سرقت رفته است، پیش از همه از پولیس شکایت میکند: «برایم خیلی دردآور بود. موترم از زیر زنخ کارمند جنایی ساحه دزدیده شد. وقتی به حوزه مراجعه کردم، حوزه مرا به کارمند جنایی ساحه محول کرد، وقتی به ساحه آمدم، کارمند جنایی به آسانی پیدا نمیشد… پس از یک عالم پرس و پال او را در حال گیم بازی کردن در یکی از گیمخانهها پیدا کردم.»
کارشناسان میگویند بیکاری و فقر بر ناامنیهای اجتماعی افزوده است
پولیس کابل همدستی پولیس با دزدان و سارقان را رد میکند و میگوید در صورتی که چنین افرادی در صفوف پولیس وجود داشته باشد، به جزای عمل خود میرسند. اما این اظهارات پولیس نخواهد توانست اعتماد از دست رفته را دوباره جلب کند. با اینهم سخنگوی پولیس کابل میگوید در یکی دو مورد پولیس «مشکل خلق کرده بود و بازداشت شده اند.»
کاهش جرایم؟
پولیس کابل در پاسخ به این نگرانیها و شکایتهای مردم، به آمار گرفتاری مظنونین به جرم اتکا میکند. پولیس کابل برخلاف اظهارات مردم مدعی است که جرایم جنایی در این اواخر کاهش یافته است. این کاهش شاید هم به این دلیل باشد که مردم اعتماد خود را از دست داده و کمتر به پولیس رجوع میکنند.
بصیر مجاهد، سخنگوی قوماندانی امنیه کابل به دویچه وله گفت که به گونه مثال در ۶ روز گذشته ۳۲۰ تن از مظنونان در شهر کابل و ولسوالیهای مربوط آن بازداشت شدهاند. مجاهد گفت که قاتلان، رهزنان، دزدان منازل و آنانی که با استفاده از سلاحهای غیرقانونی دست به سرقت میزنند، در میان بازداشت شدگان هستند.
به گفته سخنگوی پولیس کابل، در دو ماه گذشته به تعداد ۸۰۰ تن از مظنونان توسط پولیس بازداشت شدهاند: «خوشبخانه با این گرفتاریها سطح جرایم در شهر کابل کاهش یافته است. بعضی وقتها مشکلات رخ میدهد، زیرا بیشتر از هفت میلیون نفر در کابل زندگی میکنند.»
مخالفت ترکیه با سفر نایب رئیس پارلمان آلمان به این کشور
کلاودیا روت، نایب رئیس پارلمان آلمان به همراه برخی اعضای بوندستاگ اجازه سفر به ترکیه را نیافت. به گفته روت ترکیه مایل به سفر نمایندگان آلمان نیست. او تاکید کرد که دولت اردوغان از هرگونه گفتمان سیاسی سرباز میزند.
کلاودیا روت، نایب رئیس پارلمان و عضو حزب سبزهای آلمان قرار بود روز پنجشنبه (۴ خرداد/ ۲۵ مه) به همراه ۳ تن از اعضای پارلمان این کشور به ترکیه سفر کند. اما مقامات ترکیه روز سهشنبه (۲ خرداد/ ۲۳ مه) با این سفر مخالفت کردند.
کلاودیا روت دلیل لغو سفر خود به ترکیه را “فشار شدید مقامات آنکارا” عنوان کرده است. این سیاستمدار آلمانی میگوید دولت اردوغان از هرگونه گفتمان سیاسی با اعضای پارلمان این کشور سرباز میزند.
خانم روت به نقل از معاون وزیر امور خارجه ترکیه که روز سه شنبه به سفارت آلمان اطلاع داده، گفته است که در “حال حاضر زمان برای انجام مذاکرات سیاسی از سوی نمایندگان آلمان در ترکیه مناسب نیست.”
“کارت قرمز” ترکیه به پارلمان آلمان
به گفته خانم روت رد گفتگوی سیاسی از جانب ترکیه در واقع نشان دادن “کارت قرمز” به پارلمان آلمان (بوندستاگ) و افزایش تنش جدید با ترکیه تحت ریاست اردوغان است.
در سفر خانم روت مذاکراتی در آنکارا، دیاربکر و استانبول برنامه ریزی شده بود. قرار بود که هیاتی از جمله نیلز آنن، سخنگوی امور خارجه حزب سوسیال دمکرات، ماتیاس تسمیر، رئیس کمیته حقوق بشر پارلمان آلمان از حزب دمکرات مسیحی و لوئیزه آمتسبرگ، سخنگوی سیاست امور پناهندگی حزب سبزها نیز خانم روت را همراهی کند.
مخالفت ترکیه با بازدید نمایندگان آلمان از پایگاه انجرلیک
پیشتر نیز ترکیه از دیدار نمایندگان پارلمان آلمان از سربازان آلمانی جلوگیری کرد که در پایگاه اینجرلیک در خاک ترکیه مستقر هستند. وزارت خارجه آلمان این اقدام را “غیرقابل قبول” خواند.
یکی از دلایل اقدام ترکیه میتواند این باشد که آلمان به تازگی با درخواست پناهندگی شماری از نظامیان ترکیه موافقت کرده که در پی حوادث و تحولات اخیر در این کشور به آلمان آمدهاند.
در پایگاه اینجرلیک ترکیه هواپیماهای جنگندهی ارتش آلمان و همچنین حود ۲۶۰ سرباز آلمانی مستقر هستند. هواپیماهای مزبور با عملیات تجسسی و همچنین سوخترسانی هوایی در عملیات ائتلاف ضد داعش در سوریه و عراق مشارکت دارند.
نشست مدعی دمکراسی (آمریکا) با غیر دمکرات ترین ها (… عربستان سعودی)
بر کسی پوشیده نیست که عربستان سعودی تلاش دارد برای جلب توجه رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا هر آنچه در توان دارد در سبد اخلاص تقدیم وی کند و از بحر درماندگی دار و ندار خود را زیر پای رئیس جمهوری پول دوست ایالات متحده ریخته.
به هر حال سعودی ها پیرو قانونی هستند که می گوید همه را می توان با پول خرید و هر کسی قیمتی دارد حتی اگر قرار باشد این کس رئیس جمهوری ایالات متحده باشد.
آمریکایی ها هم می دانند که سعودی ها بسیار درمانده تر از آن هستند که بتوانند با آنها چانه بزنند پس مجبور می باشند هر قیمتی را که آنها تعیین می کنند بپردازند، فعلا آقای ترامپ تلاش دارد مظنه را بدست بیاورد و ببیند دار و ندار سعودی ها چه قدر است تا مبلغ را در همان حد تعیین کند، یعنی حدی که کل دار و ندار عربستان باشد نه بخشی از آن، به هر حال مصحا می گویند ترامپ کاسب است و تا شیره طرف مقابل را کامل نکشد ول کن معامله نخواهد بود.
چند سال پیش عربستان سعودی یک قرارداد 67 ملیارد دلاری خرید اسلحه از ایالات متحده امضا کرد و در آن قرارداد بحث آموزش مطرح نشده بود، یعنی ایالات متحده قرار بود 67 ملیارد دلار اسلحه ای به این کشور فروخته بود که توان استفاده از آن را نداشت.
سپس یک قرارداد متمم برای این قرارداد امضا شد که ارزش آن سالی بیست ملیارد دلار بود و قرار شد ایالات متحده نیروهایی که توانایی استفاده از این سلاح ها را دارد در اختیار عربستان قرار دهد و طی بیست سال نیروهای سعودی را آموزش دهد تا بتوانند از این سلاح ها استفاده کنند.
حال مشخص نیست که بیست سال بعد اصلا این سلاح ها به درد عربستان بخورد یا نه.
در حال حاضر هم قرار است قراردادی مشابه قرارداد قبلی اما اینبار با مبلغی بالای یکصد ملیارد دلار به امضاء برسد. مساله ای که نشان می دهد قرارداد قبلی خیلی به آمریکایی ها مزه داده.
یک کارشناس بسیار ساده هم می تواند تحلیل کند که ایالات متحده با این کار تصمیم دارد اسما سلاح های خود را به عربستان بفروشد ولی عملا به حساب سعودی ها سلاح های خود را در سرزمین عربستان سعودی مستقر می کند و چون نیروهای آمریکایی قرار است از این سلاح ها استفاده کنند یعنی عربستان سعودی هیچ اختیاری بر این اسلحه ندارد. منظور نوع پیشرفته آن است.
این راهکار بعد از آن ترسیم شد که مردم عربستان سعودی به حضور آمریکایی ها در سرزمین خود معترض بودند و ایالات متحده هم تشخیص داد که خرج حفاظت از عربستان را باید از خود سعودی ها بستاند و دلیلی ندارد ایالات متحده خرج حفاظت از رژیم هایی که چند دقیقه بدون حمایت خارجی دوام نمی آورند را تامین کند.
به این ترتیب هم نیروهای نظامی ایالات متحده عملا در عربستان سعودی مستقر هستند هم اینکه دولت این کشور می تواند مدعی باشد که نیروی خارجی آنجا مستقر نیست بلکه نیروهایی هستند که در استخدام عربستان هستند و اسلحه مال عربستان است.
یکی از اصلی ترین دلایل سکوت ایالات متحده وغرب بر جرایم عربستان سعودی در یمن و دخالت های این کشور در دیگر کشورها و حمایت آن از تروریسم این است که ملیاردها دلار سلاح باید فروش برود و اگر این سلاح ها مصرف نشود خوب عربستان و دیگر کشورها مجبور نخواهند بود به دنبال جایگزین بروند.
امروزه رئیس جمهوری ایالات متحده که مدعی تلاش برای گسترش دمکراسی در جهان است همراه با خانواده خود در کشوری با سران کشورهای دیگر چه عربی چه اسلامی دیدار می کند که در بسیاری از این کشورها مردم بویی از انتخابات نبرده اند. در برخی از این کشورها اگر شما یک تویت و یا جمله به عنوان انتقاد از مقامات این کشورها بنویسید به چندین سال زندان و یا حتی اعدام محکوم می شوید.
وقتی رسانه های این کشورها در مورد انتخابات ایران صحبت می کنند کاملا مشخص است که از غیض خود نمی دانند چه کار کنند.
حتی در خود ایالات متحده هم امکان ندارد مناظره های انتخاباتی ای را که مردم ایران مشاهده می کردند مشاهده کنید.
در چند کشور از این کشورها شما می توانید مشاهده کنید که رئیس جمهوری مشغول به کار در آن مجبور باشد در صدا و سیما حضور پیدا کند و توسط منتقدین خود محاکمه شود و سپس مردم در مورد او حکم صادر کنند؟
در ایران چنین اتفاقی طی یک ماه گذشته پیش افتاد و رئیس جمهوری ایالات متحده که مدعی تلاش برای گسترش دمکراسی در جهان است خوب است از همنشینان خود سوال کند که آیا روزی انتخاباتی در کشور خود داشته اند یا نه و اگر برخی داشته اند انتخاباتشان به چه صورت بوده؟ رأی مردم چه قدر پشتیبان حکام آنها است؟
البته بعید به نظر می آید آقای ترامپ چنین سوالی را مطرح کند چون بدیهی است هم پاسخ آن را می داند و هم اینکه آخرین موضوعی که در ذهن او می باشد گسترش آزادی و دمکراسی در جهان است، فعلا چشمش به دنبال پول های این کشورها است، شعار دمکراسی و آزادی پیش کش.
جای تعجب دارد که رهبران این کشورها چه قدر مستأصل شده اند که حاضر هستند به چنین تحقیری که از روز روشن تر است تن بدهند.
حزب جمعیت، شورای رهبری خویش را تجدید کرد
مراسم اعلام توسعه شورای رهبری موقت جمعیت اسلامی افغانستان امروز سه شنبه 2 جوزا 96 در کابل با حضور وزیر خارجه، والی بلخ و وزیر پیشین آب و انرژی برگزار شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)، صلاح الدین ربانی، رییس جمعیت اسلامی افغانستان در این نشست، 63 نفر از چهرههای شناخته شده این حزب را به عنوان اعضای شورای رهبری موقت این حزب معرفی کرد.
گفته میشود این شورا مسوولیت دارد که تا کنگره این حزب را برگزار کند.
لیست شورای رهبری موقت جمعیت اسلامی افغانستان ازنظر کمیت از 9عضو به 64 عضو افزایش یافته و از بعد کیفی نقد و نظر شما را می شنویم
روحانی: اجتماع عربستان نمایشی بود
حسن روحانی در پاسخ به سوال شبکه المنار درباره سخنان ترامپ به حمایت ایران از تروریسم و احتمال بحران جدید در منطقه گفت: اجتماع در عربستان یک اجتماع نمایشی بود و ارزش سیاسی و عملی نداشت و نخواهد داشت.
از این نمایش ها قبلا هم عربستان سعودی درست کرده بود.
برای مبارزه با تروریسم با جلسه و پول ملت را به ابرقدرت دادن، مساله تروریسم حل نمی شود.
ملت سوریه و ملت عراق و لبنان در مقابل تروریسم ایستاد.
ملت ایران از طریق دیپلمات ها و مستشاران نظامی به این ملت ها و سایر ملل کمک کرده و خواهد کرد.
ملتهای منطقه دربرابر تروریسم ایستادگی کردند و ایران هم در کنار آنها بوده و خواهد بود.
چه کسی می تواند ادعا کند که بدون ایران ثبات منطقه حفظ خواهد شد و امنیت کامل مستقر شد.
آنهایی که از تروریست ها حمایت کردند نمی توانند ادعای مبارزه با تروریسم کنند.
دولت آمریکا هیچ وقت با تروریسم مبارزه نکرده اما مردم آمریکا حتما با تروریست ها مخالفند.
حزب الله یک گروه مورد اعتماد مردم لبنان است و مورد احترام همه مردم لبنان است. با اتهام زدن کاری حل نمی شود و باید صادقانه با تروریسم مبارزه کنیم.
ولخرجی سعودی ها برای ترامپ
مدال طلای سعودی ها بر گردن دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا انداخته شد. از سوی دیگر سعودیها با توافق با رییس جمهور آمریکا، به زودی طرح خرید ۱۱۰ میلیارد دلار سلاح از آمریکا را آغاز می نمایند و قصد دارند در طول ۱۰ سال تا ۳۵۰ میلیارد دلار نیز در این زمینه سرمایه گذاری نمایند.
به گزارش اسپوتنیک، دونالد ترامپ در نخستین سفر خارجی خود پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای انجام مذکرات همکاری به همراه دختر خود ایوانکا وارد عربستان شد. در زمان استقبال، دست دادن شاه سعودی و ایوانکا ترامپ دردسر ساز شد.
به گفته الجییر، وزیر امور خارجه عربستان در نشست های انجام شده تا کنون با مقامات آمریکایی، تفاهم نامه های تاریخی به امضا رسیده است. در واقع به عقیده ایشان توافقات امضا شده میان دو کشور در جریان این سفر را بیسابقه خواند.
این سفر با حاشیه های بسیاری همراه بوده است، از جمله هدیه مدال طلای شاه عربستان به دونالد ترامپ، و رقص شمشیر در حضور ترامپ که به طور گسترده ای در شبکه های اجتماعی پخش شده است.
شایان ذکر است، سعودیها علاوه بر خرید سلاح از آمریکا، به میزان ۴۵ میلیارد دلار نیز در بازارهای ایالات متحده سرمایه گذاری خواهند نمود.
همچنین در ویدئوی منتشر شده دیگری در سایت یوتوب، حرکت ترامپ پس از دریافت مدال طلا از سوی مقامات سعودی به عنوان تعظیم در برابر مقامات سعودی نام برده شده است.
نام و مشخصات عامل انتحاری منچستر اعلام شد
پلیس بریتانیا هویت عامل انتحاری منچستر را منتشر کرد: او جوان ۲۲ سالهای به نام سلمان عابدی است که در منچستر متولد شده است. خانواده او از دست رژیم قذافی به بریتانیا مهاجرت کرده بود.
مقامات بریتانیا هویت عامل انتحاری انفجار منچستر را اعلام کردند.
رسانههای ایالات متحده با استناد به منابع بریتانیایی هویت عامل حمله تروریستی منچستر را فاش کردهاند.
او سلمان عابدی نام دارد و در سال ۱۹۹۴ در خانوادهای مسلمان و عرب در منچستر به دنیا آمده است. او چهارمین و آخرین فرزند این خانواده بوده است.
پدر و مادر سلمان عابدی، پیش از تولد او از دست رژیم معمر قذافی، از لیبی به بریتانیا پناه برده بودند.
خبرگزاریها از قول مقامات بریتانیا گفتهاند که هماکنون اولویت تحقیقات دستگاه اطلاعاتی این موضوع است که بدانند عامل انتحاری چه ارتباطاتی داشته و تا چه حد با شبکههای تروریستی در پیوند بوده است.
گروه تروریستی “خلافت اسلامی” (داعش) در اطلاعیهای مسئولیت عملیات تروریستی منچستر را قبول کرده و مدعی شده که عامل حمله از “سربازان خلافت” بوده است.
در انفجار شدیدی که شامگاه دوشنبه در سالن کنسرتی در منچستر روی داد، ۲۲ نفر کشته و بیش از ۵۰ نفر زخمی شدند. بیشتر قربانیان حادثه از جوانان کم سنوسال هستند.
انفجار اندکی پس از ساعت ده و نیم، بلافاصله پس از پایان کنسرت روی داد.
ترورهای پیاپی از سال ۲۰۰۵
پیگیریهای پلیس برای کشف همدستان احتمالی عامل انفجار امروز (سهشنبه) دو بازداشت دیگر را هم به دنبال داشت. علاوه بر این پلیس در محلی در یک منطقه منچستر بزرگ ماده مشکوکی را منفجر کرد.
ترور جمعی در منچستر دو ماه پس از اقدامی تروریستی در وست مینستر لندن روی میدهد که در جریان آن ۵ نفر کشته شدند. ترور منچستر در عین حال به لحاظ زمانی نیز بیمسما نیست. چهار سال پیش در چنین روزی یک سرباز بریتانیایی در جریان حمله با خنجر به قتل رسید. تروری با ابعاد و کشتههای بسیار بیشتر به سال ۲۰۰۵ برمیگردد که در متروی لندن روی داد و به کشتهشدن ۵۲ نفر و مجروح و مصدومشدن صدها نفر انجامید. مسئولیت اغلب این ترورها را اسلامگرایان افراطی به عهده گرفتهاند.
با حمله طالبان، 20 پلیس در جنوب افغانستان کشته شدند
عملیات شبه نظامیان “طالبان” به پاسگاه های بازرسی و امنیتی در جنوب افغانستان، منجر به مرگ حداقل 20 مامور پلیس شد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از رویترز: “امروز صبح زود، گروهی از شبه نظامیان طالبان با حملات مسلحانه با سلاح های سبک و سنگین خود، به چندین ایستگاه بازرسی پلیس در منطقه در ولسوالیهای شاه جوی و ده چوپان استان زابل حمله نمودند.
20 مامور پلیس افغانی در این حادثه جان خود را از دست دادند”.
سخنان روحانی رویای آشفته غرب را بر هم زد
در حالی که بسیاری غربی ها متصور بودند که با به قدرت رسیدن آقای روحانی ممکن است رویاهای آنها به نتیجه برسد، رئیس جمهوری اسلامی ایران ظرف کمتر از 48 ساعت از اعلام رسمی نتیجه انتخابات آب پاکی را روی دست آنها ریخت و آنها را از خیالپردازی بر حذر داشت.
وقتی آقای روحانی بحث “رفع تحریم های غیر هسته ای” از سر ملت ایران را مطرح کرد بسیاری رسانه های غربی تحلیل کردند که چون این تحریم ها بر اساس حمایت ایران از مقاومت و ساخت تسلیحات دفاعی مخصوصا موشک های بالستیک و عدم پذیرش موجودیت اسرائیل ویا مسایل اختلاف بر سر آنچه کشورهای غربی به عنوان حقوق بشر می دانند است؛ پس قرار است آقای روحانی موضعی مغایر با اصول نظام اتخاذ کند و در این موارد با آمریکایی ها به مذاکره بنشیند.
در مورد مساله حقوق بشر که خود آقای ترامپ و دخترش روز گذشته در ریاض سنگ تمام گذاشتند و مبنای سخنان رئیس جمهوری ایالات متحده بر آن بود که مسایل مربوط به حقوق بشر از نظر غربی ها پشیزی برای وی ارزش ندارد و فقط پول سعودی ها مهم است، پول بدهند و همه اصول بین المللی را زیر پا بگذارند.
البته سازمان ملل هم در این زمینه پیشتاز بود و نه فقط خون بچه های یمن را (طبق سخنان صریح دبیر کل سازمان ملل) با پول به عربستان فروخت بلکه عربستانی را که کمترین موازین حقوق بشر را رعایت نمی کند رئیس کمیته های حقوق بشری کرد، آدم نمی داند به این شرایط سازمان ملل بخندد یا گریه کند.
روحانی: اجتماع عربستان نمایشی بود
به هر حال همین رفتار ایالات متحده و غرب نشان می دهد که حقوق بشر ابزاری بیش نیست و مسایل تحریم های مرتبط با مسایل به اصطلاح حقوق بشری فقط بهانه است، واگر بنا است که آنها با کسی در مورد آن مذاکره کنند همپیمانانشان مقدم تر می باشند.
در مورد بحث تسلیحات دفاعی ایران که به صراحت آقای روحانی گفت هیچ کس حق ندارد در مورد این مسایل اصلا بحث یا خیالپردازی کند و بر این اساس نشان داد که موضع اش همانا موضع اصولی نظام جمهوری اسلامی ایران است، به هر حال آقای روحانی خود از بطن نظام است و جزو افرادی می باشد که بنیان تولید سلاح های دفاعی ایران را گذاشته اند و منطقی نیست که از این موضع اصولی جمهوری اسلامی که موجب ایجاد ثبات در منطقه می شود عدول کند، چون همانگونه که وی مطرح کرد اگر ایران از برنامه دفاعی خود عدول کند برخی ها دچار اشتباه محاسباتی می شوند و همانا مانند اوایل انقلاب که عرب ها دچار اشتباه محاسباتی شدند و با حمایت از عراق صدام را تشویق به حمله به ایران کردند مجددا دچار اشتباه محاسباتی خواهند شد، وقطعا اینجا منظور آقای روحانی صراحتا عربستان سعودی بود که توسط برخی سیاستمداران جوان جویای نام و نشان اداره می شود و اگر هر لحظه قره شوند ممکن است دست به قمار بزنند.
در مورد رابطه با ایالات متحده وی اظهار داشت که ایرانی ها هیچ وقت با آمریکایی ها مشکلی نداشتند مشکل با سیاست های خصمانه آمریکا بر علیه ایران است و اگر ایالات متحده از این سیاست ها دست بردارد مشکل حل می شود، ومی توان گفت این یک پیغام از طرف وی برای آمریکایی ها به حساب می آید که اگر حاضر باشند از سیاست های خصمانه خود بر علیه ایران عدول کنند مشکلی در گفتگو با آنها وجود نخواهد داشت.
همچنین آقای روحانی از حزب الله لبنان و حمایت ایران از مقاومت بصورت مشروح دفاع کرد تا مشخص کند سیاست دولت آتی وی به هیچ وجه سلب حمایت از مقاومت و حزب الله نخواهد بود و این مورد هم یک رویا پردازی بیش نیست.
اگر هم شرایط همپیمانان ایران در منطقه را نسبت به زمانی که آقای روحانی به قدرت رسید با امروز مقایسه کنید متوجه می شوید زمانی که دولت یازدهم ایران شروع به کار کرد دمشق در حال سقوط بود و بغداد هم شرایط مشابه دمشق را داشت سعودی ها و همپیمانانشان پیشرفت سریعی در یمن شروع کرده بودند، اما امروزه همه دشمنان ایران در منطقه در کنج قرار دارند و در حال شکست می باشند.
بدیهی است اگر همکاری دو بال دیپلماسی و نظامی ایران که آقای روحانی در مصاحبه مطبوعاتی خود به آنها اشاره کرد نبود قطعا همپیمانان ایران نمی توانستند به این موقعیت برسند و آقای روحانی در گفتگوی خود با روزنامه نگاران تاکید کرد که ایران به این روند فعالیت خود تا نابودی تروریست ها ادامه خواهد داد.
بر عکس تصور بسیاری ایران امروزه در شرایطی قرار دارد که دوران طلایی روابط خود با برخی کشورها مانند روسیه و چین را طی می کند و اوج گیری این روابط در دوران دولت آقای روحانی بود و بدیهی است که بر عکس تصور غربی ها در دولت دوازدهم این روابط بیش از پیش مستحکم تر خواهد شد و رویکرد سیاسی آقای ترامپ و دشمنان ایران در منطقه قطعا در این ماجرا تاثیر بسزایی خواهد داشت.
با این شرایط تنها برنامه ای که برای “رفع تحریم های غیر هسته ای” باقی می ماند مذاکرات برد — برد است که مشخص است منظور آقای روحانی از راهکار حل مشکل تحریم های غیر هسته ای است و قطعا مسایل فوق الذکر به هیچ وجه نکاتی نخواهد بود که قابل بحث و مذاکره می باشد.
به خواب رفتن عده ای از سران کشورهای مسلمان به هنگام سخنرانی ترامپ علیه ایران
در تصاویر منتشر شده می توان مشاهده نمود که وزیر بازرگانی آمریکا نیز به هنگام سخنرانی ترامپ علیه ایران به خواب رفته است.
به گزارش اسپوتنیک، در حاشیه نشست ترامپ با کشورهای عربی که گفته می شود جهت منزوی کردن ایران بوده است، تصویری در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که در آن وزیر بازرگانی آمریکا به هنگام سخنرانی ترامپ علیه ایران به خواب رفته است.
این عکس توسط کاربران بسیاری به اشتراک گذاشته شده است.
در عکس منتشر شده تعداد دیگری از افراد حاضر که اکثرا از مسئولین در این نشست می باشند نیز خواب می باشند.
بسیاری از کاربران معتقدند که حرف های تکراری و خسته کننده ترامپ باعث به خواب رفتن مسئولین و حتی وزیر بازرگانی آمریکا شده است.
یادآور می شویم که پایگاه های خبری و رسانه های مختلفی در این رابطه نوشته اند که دونالد ترامپ در سخنان خود با تکرار و طرح ادعاهایی علیه ایران خواستار اتحاد برای منزوی کردن جمهوری اسلامی شد.
بعضی از کاربران معتقدند که این عکس گویای این مسئله می باشد که مسئله تروریست ها و داعش توسط خود دولت آمریکا هدایت می شود و حتی وزیر آمریکا نیز داستان سرایی های ترامپ که اکثرا افترا و دروغ در مورد ایران است را قبول ندارد و خواب را به شنیدن حرف های تکراری غیر واقعی ترجیح می دهد.
مصرف 100 میلیون دالری عربستان و امارات برای دختر ترامپ
عربستان و امارات متحده عربی، متعهد شدهاند تا مبلغ ۱۰۰ میلیون دالر را به بنیاد ایوانکا ترامپ اهدا کنند.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از ایسنا، در جریان سفر اخیر دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا به عربستان سعودی به همراه دخترش ایوانکا ترامپ، ریاض و ابوظبی متعهد شدهاند تا مبلغی حدود ۱۰۰ میلیون دالر را به بنیاد تحت مدیریت ایوانکا ترامپ اهدا کنند.
بر اساس گزارش شبکه خبری سیانان، این مبلغ قرار است به مرکز کار “بانوان کارآفرین” که قرار است از سوی بانک جهانی راهاندازی شود، ارائه گردد.
از دیگر شگفتیهای این سفر ترامپ، امضای توافق فروش میلیاردی تسلیحات با مقامات عربستانی بود.
در افغانستان یک پولیس همکاران خود را به گلوله بست
یک پولیس افغان در ولایت جنوبی هلمند پس از آن که همکاران خود را به گلوله بست و شماری از آنان را کشت، سلاح های آنان را با خود برد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از ایرنا، یک منبع در ارتش افغانستان به رسانه ها اعلام کرد که این حادثه شامگاه یکشنبه در ولسوالی «سنگین» ولایت هلمند، رخ داد و مهاجم سلاح های موجود در پاسگاه این شهر را نیز با خود برده است
«آقا نور کینتوز» فرمانده پولیس ولایت هلمند افغانستان وقوع حادثه را تائید کرد و گفت که در این حادثه 3 پولیس کشته و 3 تن دیگر زخمی شده اند، اما برخی منابع خبری گزارش داده اند که 8 پولیس در این حادثه کشته شده اند.
ولسوالی سنگین در 1200 کیلومتری شهر «لشکرگاه» مرکز ولایت هلمند قرار دارد و از مناطق ناامن این ولایت محسوب می شود که بارها بین نیروهای افغان طالبان دست به دست شده است.
حملات نیروهای خودی و همکاری آنان با گروه های مسلح مخالف، به مشکل بزرگی در نیروهای ارتش و پولیس افغانستان تبدیل شده و بارها تلفات سنگین و جبران ناپذیری را به نظامیان افغان وارد کرده است.
پیش از این نیز در ولایت های «ارزگان»، «هلمند» و «کندهار» بارها افرادی از داخل پولیس به همکاران خود حمله کرده و شماری از آنان را کشته و یا زخمی کرده اند.
براساس گزارش منابع افغانستان، حمله ماه گذشته به بیمارستان 400 بستر ارتش در کابل و حمله به لشکر 209 شاهین در شمال افغانستان نیز که ده ها تن از نظامیان افغانستانی در آن کشته شدند، با همکاری نیروهائی از داخل این دو مرکز صورت گرفته است.
موشک فوق سنگین روسیه که قادر است به دور ماه پرواز کند
ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به آژانس فضایی روسیه “روس کوسموس” دستور داد تا کار خود را برای ساخت موشک فوق سنگین تسریع کند.
به گزارش “اسپوتنیک”، این موضوع را دمیتری راگوزین معاون نخست وزیر روسیه بیان کرده است.
راگوزین گفت که قرار است این موشک پس از سال 2025 ساخته شود، و افزود: “این یک فن آوری کیفیتا جدید است که امکان خواهد داد پرواز هایی به دور ماه و دیگر اجرام فضایی صورت بگیرد”.
وی گفت: “این سرآغاز عصر جدید در فضانوردی سرنشین دار خواهد بود”.
وزارت خارجه ترکیه سفیر آمریکا را احضار کرد
وزارت خارجه ترکیه سفیر آمریکا را به خاطر درگیری های مقابل سفارت ترکیه در واشنگتن احضار کرد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از CNN ترک، سهشنبه هفته گذشته در حاشیه سفر اردوغان به واشنگتن برای دیدار با همتای آمریکاییاش در کاخ سفید، گروهی از معترضان به سیاستهای او، در برابر اقامتگاه سفیر ترکیه در آمریکا تجمع کردند و شعارهایی علیه وی دادند.
به دنبال تجمع و تظاهرات معترضان، درگیریهای شدیدی بین نیروهای امنیتی و محافظان رئیسجمهور ترکیه با معترضان انجام شد.
افسران پولیس مجبور شدند تظاهرکنندگان و نگهبانان اردوغان که با هم درگیر شده بودند، جدا نمایند. در این درگیری ها نه نفر مجروح شدند ودو شرکت کننده نزاع ها درین رابطه بازداشت شدند.
ساخت تنها مسجد کره شمالی توسط ایران
در کره شمالی تنها یک مسجد وجود دارد که گفته می شود آن هم بوسیله ایران ساخته شده است.
به گزارش اسپوتنیک، مدتی است که انتشار خبر مسجد کره شمالی مورد توجه بسیاری از رسانه ها و شیکه های اجتماعی قرار گرفته است. در گزارش های مربوط به این خبر گفته می شود که این مسجد تنها مسجد در کره شمالی است که توسط جمهوری اسلامی ایران و در قلمرو سفارت ایران در پیونگ یانگ ساخته شده است.
گفته می شود که این مسجد که الرحمن نام دارد، میزبان تمامی مسلمانان از فرقه های مختلف شیعه و سنی است و به همه مسلمانان اجازه می دهد تا مراسم فرهنگی خود را در این مکان برگزار کنند.
حملات تند پادشاه عربستان و ترامپ به ایران
ترامپ و ملک سلمان حاکمیت جمهوری اسلامی ایران را به حمایت از اختلافات فرقهای و تروریستها در منطقه متهم کردند. رئیسجمهور آمریکا گفت که کشورهای آگاه باید در همکاری با یکدیگر ایران را “منزوی” کنند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا که هماکنون در سفر عربستان سعودی به سر میبرد، طی سخنانی در کنفرانس کشورهای عربی- اسلامی با حضور آمریکا در ریاض، جمهوری اسلامی ایران را به شدت مورد حمله قرار داد.
ترامپ: ایران حامی تروریسم است
ترامپ گفت که جمهوری اسلامی ایران مسئول بیثباتی در خاورمیانه است. او افزود که ایران تروریستها و دیگر گروههای افراطی را که عامل نابودی و آشوب هستند، آموزش میدهد و از نظر مالی تأمین میکند.
ترامپ افزود: «تا زمانی که ایران آماده نباشد که شریک صلح شود، کشورهای آگاه باید در همکاری با یکدیگر این کشور را منزوی کنند.»
رئیسجمهور آمریکا اظهار داشت که حکومت ایران به طور آشکار از “قتل عام و نابودی اسرائیل و مرگ بر آمریکا” سخن میگوید.
ترامپ افزود که ایران به جنگهای فرقهای در منطقه دامن زده است و “مسئول بیثباتی در کشورهای لبنان، عراق و یمن” است. به گفته ترامپ مردم ایران نیز “قربانی” نظام حاکم در ایران هستند. رئیس جمهور آمریکا افزود که ایران “تمدنی بزرگ” دارد، اما رهبران این کشور توجهی به مردم خود ندارند.
ترامپ تصریح کرد که ایران از بشار اسد حمایت میکند و خطاب به سران کشورهای اسلامی گفت که آمریکا اما خواهان حل بحران سوریه است.
به گفته ترامپ ۹۵ درصد قربانیان تروریسم مسلمانان هستند. او به سران کشورهای عربی گفت که آمریکا آماده است در کنار کشورهای عربی با “هدفی واحد” علیه تروریسم و تندروی مقابله کند. ترامپ کشورهای اسلامی را برای مبارزه با تروریسم به همکاری و اتحاد عمل فراخواند.
گروههای تروریستی در منطقه
رئیس جمهور آمریکا گروه حزبالله لبنان، حماس و داعش را هم ردیف یکدیگر دانست و تاکید که این گروهها با کشتن افراد به نام مذهب به “ادیان و پیروان همه ادیان توهین” میکنند. ترامپ تصریح کرد که حزبالله یک گروه تروریستی است.
به گفته ترامپ جنگی میان ادیان وجود ندارد، و جنگ کنونی میان “خیرو شر” است.
ترامپ کنفرانس کشورهای عربی و اسلامی را اقدامی برای صلح نه تنها در خاورمیانه، بلکه در جهان دانست. او تصریح کرد که خاورمیانه میتواند به مرکزی برای تجارت جهانی بدل شود.
رئیس جمهور آمریکا از کشورهای اسلامی و عربی خواست که به گروههای تروریست پناه ندهند. ترامپ از اقدامات عربستان در یمن ستایش کرد. او تصریح کرد که ائتلاف کشورهای عربی به رهبری عربستان اقداماتی بزرگ علیه شورشیهای حوثی در یمن انجام داده است.
ترامپ به طور تلویحی از سیاستهای گذشته آمریکا در زمان اوباما انتقاد کرد و تاکید که ایالات متحده آماده است که استراتژی خود را برای مقابله با تروریسم تصحیح کند و از همه راهها برای قطع کمک به گروههای تروریستی بهره گیرد.
رئیس جمهور آمریکا از کشورهای عربی و اسلامی خواست که برای پایان دادن به بحران موجود در سوریه متحد شوند و با همکاری یکدیگر داعش را از میان بردارند.
حملات تند پادشاه عربستان به ایران
ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در مراسم افتتاحیه کنفرانس کشورهای عربی- اسلامی و آمریکا گفت: «ما مردم ایران را مسئول جنایتهای نظام این کشور نمیدانیم.»
ملک سلمان تاکید کرد که کشورش خواهان مبارزه با تروریسم است و با همه کشورها برای نابودی تروریسم همکاری خواهد کرد.
پادشاه عربستان ضمن انتقاد از جمهوری اسلامی ایران گفت که «نظام ایران، حزبالله لبنان، حوثیها، داعش و القاعده به یکدیگر شبیه هستند». او ایران را مسئول صدور تروریسم و حمایت از آن، از زمان انقلاب ۱۹۷۹ بدین سو دانست.
به گزارش خبرگزاری آلمان، ملک سلمان تاکید کرد که کشورهای عربی مسئول فعالیت گروههای تروریستی و گسترش آنها در منطقه نیستند. پادشاه عربستان تصریح کرد که اسلام در اصل یک “دین مدارا” است.
ترامپ در سفر دو روزه خود به عربستان در سه نشست متفاوت شرکت کرد: نخست نشست دوجانبه آمریکا و عربستان، سپس شرکت در نشست شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس و سرانجام در کنفرانس کشورهای عربی- اسلامی.
در کنفرانس روز یکشنبه حدود ۵۵ کشور اسلامی و عربی حضور داشتند. در این کنفرانس شمار زیادی از سران کشورهای مسلمان از جمله ملک عبدالله، پادشاه اردن، اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان، نواز شریف، نخستوزیر پاکستان و تمامی سران کشورهای عرب حوزه خلیجفارس نیز شرکت داشتند.
دو قدرت شوم بر سر قربانی تروریزم!
فرش قرمز ریاض نه برای سران کشورهای اسلامی بلکه برای ترامپی پهن شد که تنها منبع بزرگ تسلیحاتی برای عربستان است تا در دستان افراط گرایان، افغانستان و کشورهای محروم منطقه نابود شود .
به گزارش شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)،اشرف غنی پس از ورود رییس جمهور امریکا به ریاض، عازم کشور عربستان شد تا در نشست سران کشورهای اسلامی شرکت کند تا محور سخنان وی با پادشاه این کشور و شماری از رهبران کشورهای اسلامی و عربی در خصوص تروریزم باشد.
اما در این نشست توجه ها به سمت دونالد ترامپ است که عربستان را به عنوان اولین سفر خارجی خود انتخاب کرد تا با یکی از استراتژی ترین متحدان خود آنهم از نوع اسلامی به رایزنی بپردازد و در خصوص تروریزمی گفتگو کنند که هر دو کشور و تمامی کشورهای شرکت کننده می دانند که سرمنشا آن چیست و از کجا تامین می شود.
اما اصل این دیدارها تنها در قراردادهای نظامی خلاصه می شود و بار دیگر امریکا به کشورهای اسلامی و منطقه نشان می دهد که حتی کشوری بزرگ و قدرتمند چون عربستان برای بقای خود محتاج امریکا است.
تروریزمی که لشکر کشی امریکا را در پی داشت در حمایت مستقیم ریاض می باشد و به همین منظور نه واشنگتن درصدد دشمن خواندن و نابودی طالبان است و نه عربستان در پی از دست دادن یکی از مهم ترین مهره های وهابیت و افراط گر خود در منطقه.
قراردادهای بزرگ تسلیحاتی میان این دو کشور، جنگ را در محرومترین کشورهای اسلامی توسط همین سلاح ها مدام می کند و افغانستان با وجود شرایط و جغرافیای مستعد تروریزم از بزرگترین قربانیان سیاست قدرت های منطقه و جهان است.
عربستان با تزریق نیروهای القاعده به افغانستان مبنای ظهور طالبان را فراهم کرد و در همکاری پاکستان رویای بازگرداندن حکومت آنان را دارد. سیاست درهم تنیده و تجارت سرسام آور میان امریکا و عربستان سبب رشد افراط گری و بحرانی شدن منطقه شد، تنها یمن نمونه کوچکی از نوع نگاه دیکتاتوری و سلطه جویانه ریاض بر کشورهای مسلمان می باشد.
از سوی دیگر امریکا با وجود نبرد با طالبان در افغانستان، بزرگترین بمب غیرهسته ای خود را بر نیروهای کم تعداد داعش منفجر می کند و این سوال به میان می آید که چرا تروریزم اصلی را مورد هدف قرار نمی دهد؟ پاسخ را می توان در سیاست های منفعت جویانه و هماهنگ با قدرت های چون عربستان جستجو کرد که از حامیان و تمویل کنندگان اصلی طالبان می باشد و امریکا هیچ گاه در پی اقدامی برای از دست دادن شریک خود نیست.
آنچه برای این دو کشور مهم است بحث بر سر تسلیحات نظامی است که از سوی عربستان خریداری شده و در خدمت افراط گرایان قرار می گیرد، خبر خوش برای گروه های تروریزمی که کشورهای اسلامی را در برگرفته و در یک قدمی کشورهای باثبات است.
نمی توان با چنین روندی و همکاری تنگاتنگ واشنگتن و ریاض امیدی برای بازگشت آرامش به کشورهای اسلامی بخصوص افغانستان را داشت، ترامپ از زمان رسیدن به ریاست جمهوری امریکا هیچ برنامه اساسی برای افغانستان اعلام نکرده است. این در حالی می باشد که جز نام چند رهبر طالبان، این گروه جز لیست سیاه از سوی امریکا نبوده و نیست، امریکا با وجود قدرت اول نظامی در جهان می توانست ظرف مدت کوتاهی ریشه تروریستان را در افغانستان بخشکاند اما منفعت های وجود آنان بیش از نابودی بوده است.
از سوی دیگر، افغانستان از موقعیت بسیار ضعیف در برابر عربستان برخوردار است و به همین دلیل حکومت وحدت ملی نمی تواند در برابر این کشور سیاست مقابله در پیش گیرد، هرچند برای رهبران پشتون ارگ نشین بودن در کنار ریاض می تواند بهترین فرصت برای رسیدن به کشوری پشتونیزم باشد.
با وجود رییس جمهوری معامله گر که تنها یک قوم را برای یک کشور به رسمیت می شناسد نمی توان امیدی برای محو طالبان و بازگشت ثبات داشت و نقش افغانستان در اینگونه نشست ها چیست؟ تنها شرکت کننده ای که حکم قربانی را دارد هم به عنوان سرزمینی برای پرورش تروریستان و هم آزمایشگاه تسلیحات نظامی.
هدف آمریکا حمایت اسراییل در منطقه است
دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا، اولین سفرش را از ریاض، پایتخت عربستان سعودی از جمله کشورهای مهم در شرق میانه و کشورهای تاثیرگزار در کشورهای اسلامی، شروع کرد و قرار است در مورد یک ایتلاف جدید و یا اعلان موضع آمریکا در ارتباط با مبارزه علیه داعش، در آنجا سخنرانی کند و به نوعی یارگیری منطقه ای هم کند.
به گزارش شبکه اطلاع رساني افغانستان(afghanpaper)، داکتر لطیف نظری، استاد دانشگاه در برنامه «تحول» در ارتباط با، نقش عربستان سعودی برای آمریکا بیان داشت: عربستان سعودی بیشتر به عنوان ابزار در راستای پیشبرد اهداف سیاست خارجی آمریکا، در حال حاضر درآمده است. در واقع اجلاس، بیشتر تبدیل به بحث ناتوی عربی می شود، من فکر می کنم که این می تواند بیشتر گستره ها را در جهان اسلام افزایش بدهد و بگونه ای اسراییل از این وضعیت سود می برد.
وی افزود: هدف اساسی آمریکا از این مساله این است که تسلط همه جانبه، بر انرژی منطقه داشته باشد و رژیم اسراییل به عنوان پایتخت خاورمیانه مورد نظر قرار بگیرد، آن را حمایت کند و مصونیت بیشتر داشته باشد، چون به هر میزانی که ایتلاف ها، شکل بگیرد، در واقع گستره های شدیدتر در حوزه جهان اسلام بوجود می آید، همانگونه که در ایتلاف عربستان سعودی، در بحث یمن ما شاهد بودیم که ایتلاف فقط ایتلاف کاغذی و اسمی بود، هیچ نوع کارکرد عملیاتی، نداشت، جز اینکه شکاف ها را میان کشورهای مقتدر و قدرتمند خاورمیانه، افزایش داد، در حال حاضر باور من این است که این بیشتر می تواند یک نوع مانور علیه هژمونی ایران در منطقه ارزیابی شود.